餐廳: PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-05-26 82 瀏覽
上次食過PHI Coffee & Pancake 山頂的分店,一直都想再次回味呀!今次經開中環,就去食多次啦! 中環分店裝飾好Fancy ,以獨角獸為主題,好適合女仔去打卡影相呀!餐廳入面每枱都叫梳乎厘,當然要試吓啦!跟Godiva cross-over 的朱古力梳乎厘配Brownies,梳乎厘質地輕盈柔軟,入口即刻融化,每啖都充滿濃郁的Godiva朱古力味道。此外,Brownies口感紮實,亦帶有濃厚的朱古力味,對於愛玩小生朱古力控,實在非常滿足。Lotus海鹽焦糖法式吐司則是另一道小食,焗得金黃香脆的法式吐司,淋滿濃郁的Lotus焦糖醬,甜而不膩,值得一試。香濃龍蝦扁意粉採用新鮮龍蝦肉與濃郁的奶油番茄醬煮成。龍蝦切成粒狀,肉質鮮嫩,而扁意粉彈牙滑溜,配上蒜末、洋蔥和香草,層次豐富!最後,愛玩小生認為餐廳的特飲:綿綿獨角獸沙冰,打卡之餘,亦很好飲!佈滿綿花糖粒在沙杯面上,七彩繽紛,微微甜味,不錯呀!

又想食甜品又想食意粉食呢間就啱晒勒🤤✨經典英式伯爵茶疏乎厘 $158叫咗呢款人氣No 1⭐️疏乎厘伯爵茶味道好出!疏乎厘好香蛋味,又厚身,入口充滿空氣感✨香濃龍蝦扁意粉 $192龍蝦汁鮮味十足!扁意粉掛滿醬汁好鮮味😍 龍蝦肉質爽口帶甜滋味無窮✨炙燒半溶芝士吐司 $88好吸睛🤩面頭滿滿半溶芝士吐司口感鬆軟,中間夾上鹹香Parma Ham,邪惡又美味✨Tiramisu咖啡 $52✨焦糖脆脆鮮奶咖啡 $48———————————
又想食甜品又想食意粉
食呢間就啱晒勒🤤

✨經典英式伯爵茶疏乎厘 $158
叫咗呢款人氣No 1⭐️疏乎厘
伯爵茶味道好出!疏乎厘好香蛋味,又厚身,入口充滿空氣感

✨香濃龍蝦扁意粉 $192
龍蝦汁鮮味十足!扁意粉掛滿醬汁
好鮮味😍 龍蝦肉質爽口帶甜
滋味無窮

✨炙燒半溶芝士吐司 $88
好吸睛🤩面頭滿滿半溶芝士
吐司口感鬆軟,中間夾上鹹香
Parma Ham,邪惡又美味

✨Tiramisu咖啡 $52

✨焦糖脆脆鮮奶咖啡 $48

———————————

2024-05-24 68 瀏覽
今日同朋友係中環食晚飯揀咗呢間超夢幻甜美嘅PHI Coffee & Pancake嚟開餐 😋一入去已經被成個裝修吸引咗好多座位後面都有花嘅佈置影相打卡一流 👍🏻餐牌有好多選擇全部都好吸引最後主菜我哋叫咗鮮龍蝦意大利飯龍蝦分量好多Risotto好有咬口因為呢間餐廳啲甜點全部都好吸引我哋就決定叫兩款甜點第一款係Lotus海鹽焦糖法式吐司個吐司唔係普通一塊厚吐司而係嗰種千層吐司內層鬆軟外層香脆配埋雪糕食 簡直一流 👍🏻另一款係甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘梳乎厘非常鬆軟賣相超級夢幻打卡一流嘢飲我哋就叫咗抹茶鮮奶同鮮蘋果汁同朋友慢慢傾吓食吓非常滿足嘅一餐 👍🏻
今日同朋友係中環食晚飯

非常滿足嘅一餐 👍🏻
2024-05-22
  • 甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
2024-05-24 31 瀏覽
呢間嘅pancake一直都係我最愛,最近佢哋推出咗獨角獸系列,顏色粉粉紫紫咁好夢幻,適合女仔打卡。綿綿獨角獸沙冰一上台就覺得超級靚,牛奶沙冰加上滿滿芋泥,味道香濃,甜度剛剛好。濃鮮龍蝦意大利飯超級濃郁,龍蝦爽口彈牙,意大利飯煮到軟硬適中,醬汁Creamy。經典英式伯爵茶梳乎厘賣相靚,梳乎厘軟熟Q彈,蛋味超級香濃,加上伯爵茶茶味香,唔會太膩,另外有三件厥餅,煙靭可口。焦糖脆脆鮮奶咖啡咖啡味道香濃,加上焦糖脆脆好有口感。

綿綿獨角獸沙冰

濃鮮龍蝦意大利飯

經典英式伯爵茶梳乎厘

焦糖脆脆鮮奶咖啡
咖啡味道香濃,加上焦糖脆脆好有口感。
2024-05-24 25 瀏覽
甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞賣相好靚呀⋯😍色彩繽紛,梳乎厘空氣感滿滿,芋泥唔太甜好好味,仲有麻糬添樣樣都好好味🤤海鹽焦糖法式吐司🍞麵包個邊脆脆地,中間好似海綿軟腍腍,加埋忌廉同香蕉超愛。香濃龍蝦扁意粉🍝好多龍蝦肉🤩特別鍾意扁意粉吸晒d汁,好好味架呢。綿棉獨角獸沙冰🍧靚到唔捨得飲,好香芋泥味,啖啖都感覺到,好好飲呀⋯⋯繽紛獨角獸咖啡☕️滿滿都是棉花糖,加左咖啡可以中和返個甜度,完完全全地夾。
甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞

海鹽焦糖法式吐司🍞
麵包個邊脆脆地,中間好似海綿軟腍腍,加埋忌廉同香蕉超愛。

香濃龍蝦扁意粉🍝
好多龍蝦肉🤩特別鍾意扁意粉吸晒d汁,好好味架呢。

綿棉獨角獸沙冰🍧
靚到唔捨得飲,好香芋泥味,啖啖都感覺到,好好飲呀⋯⋯

繽紛獨角獸咖啡☕️
滿滿都是棉花糖,加左咖啡可以中和返個甜度,完完全全地夾。
午餐
2024-05-24 72 瀏覽
前幾日去中環搵Fd lunch💁🏻‍♀️ℙ𝕙𝕚 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 & ℙ𝕒𝕟𝕔𝕒𝕜𝕖 🦄主題餐廳🤩Unicom Fans必須去🙌🏻🥳環境佈置得好靚 好多花同🦄🤩亦有好多款限定🦄主題菜式同飲品💕絕不係打卡之選📸真係滿足晒少女心同甜品控既我🤣呢間餐廳Pancake最出名😋⭐️All English breakfast 豬柳漢堡好滑好足料❤️🥓都好好味 熟度適中唔會硬晒👍🏻三文魚都好鮮好好味⭐️卡邦尼意粉好濃既芝士味 好特別⭐️chocolate pancake pancake好濃好似蛋糕咁😋甜度適中💕仲有🍫碎同🍫塊🤩⭐️繽紛獨角獸咖啡獨角獸棉花糖勁靚岩晒打卡🥰又加左芋泥好靚好特別❤️二個人食咁多野飽到抱住個肚走🤣但真係好好味😋好滿足✌🏻✌🏻
前幾日去中環搵Fd lunch

繽紛獨角獸咖啡
卡邦尼意粉
All  English  breakfast
Chocolate    Pancake
「PHI Coffee & Pancake」位於中環主打西式 All Day Breakfast,今期以期間限定獨角獸做主題,佈置充滿夢幻糖果色,少女心十足🥰灸燒半浴芝士吐司($92)推介芝士控必點呢款吐司🤩熱烤芝士三明治,搭配灸燒的風味。芝士的融化讓您食得好滿足😉香濃龍蝦扁意粉($192)以新鮮龍蝦為主料,搭配濃郁的龍蝦醬汁😋經典英式伯爵茶疏乎厘($158)疏乎厘帶有伯爵茶味香濃,加入了奶油+雪糕,享受鬆軟甜點😍繽紛獨角獸咖啡($62):淺藍色與粉紫色的芋泥賣相非常夢幻,灑上了彩針,賣相打卡一流!Dirty 咖啡(4 oz)$36

灸燒半浴芝士吐司($92)

香濃龍蝦扁意粉($192)
以新鮮龍蝦為主料,搭配濃郁的龍蝦醬汁😋

經典英式伯爵茶疏乎厘($158)
疏乎厘帶有伯爵茶味香濃,加入了奶油+雪糕,享受鬆軟甜點😍

Dirty 咖啡(4 oz)$36
2024-05-21
2024-05-23 53 瀏覽
餐廳近期佈置粉粉嫩嫩超夢幻,約定了姊妹們要去試試。當日去到原來係做緊獨角獸主題,卡位有小天馬同我地一齊食晚餐,menu亦係好精美,如果係芋頭控更加要去試佢地既主題食物! 打卡一流士多啤梨慕絲梳乎厘,屬於較fresh既一款梳乎厘。士多啤梨果肉同慕絲既份量都多,梳乎厘軟綿綿又有香濃蛋味。香濃龍蝦扁意粉,好充足又夠濃既醬汁掛滿意粉,龍蝦肉份量都OK亦啖啖肉。Lotus 海鹽焦糖法式吐司,暖暖的法式吐司好鬆化,好脆口,上面有球香滑雲呢拿雪糕,凍冰冰,夾埋食好正! 另配有焦糖香蕉、lotus 餅,同埋海鹽焦糖牛油,好邪惡但好好味!caramel latte,好香甜,鍾意佢有焦糖味,帶有奶泡。tiramisu latte ,濃濃既咖啡味,撈好cream 好滑同creamy,帶點微苦。
餐廳近期佈置粉粉嫩嫩超夢幻,約定了姊妹們要去試試。

• 提拉米蘇咖啡
  • 焦糖脆脆鮮奶咖啡
2024-05-23 48 瀏覽
中環士丹尼街有一間餐廳裝潢超夢幻,最近以獨角獸為主題,非常吸引少女心爆棚的你去打卡,今日約埋閨密收工去chill下,順便打卡☺️美食推介:💛香濃龍蝦扁意粉:濃濃的龍蝦醬汁掛滿在扁意粉,龍蝦肉大大粒,勁滿足👍🏻味道一流😋💛炙燒半溶芝士吐司:溶了的芝士像瀑布一樣流出來,吐司餡夾鹹鹹香香的巴馬火腿,配上甜甜的半溶芝士醬一起吃,味道中和了。非常好的配搭👍🏻👍🏻🤭💛經典英式伯爵茶梳乎厘:超軟棉棉的梳乎厘,配上香濃的伯爵茶醬汁,加上瑪德蓮蛋糕、雪糕及日式蕨餅,豐富的材料,原美的配搭組合👍🏻☺️💛繽紛獨角獸咖啡:棉棉的香芋泡沫上面放上了一粒粒的棉花糖,色彩繽紛的一杯獨角獸🦄飲品,每喝一啖也很滑,而且帶上小小甜甜的感覺👍🏻估不到香芋配咖啡也非常好喝👍🏻💛繽紛獨角獸🦄沙冰:外觀非常精緻,根本就是一個甜品來的,色彩繽紛的裝飾,滿滿香芋及牛奶沙冰,不會很甜,好好味😋清爽👍🏻*梳乎厘,意粉都非常推介👍🏻高質素😋*環境舒服😌*服務有禮🙇🏻‍♀️

美食推介:

*梳乎厘,意粉都非常推介👍🏻高質素😋
*環境舒服😌
*服務有禮🙇🏻‍♀️
2024-05-13
2024-05-19 60 瀏覽
PHI Coffee & Pancake 最近做緊好fancy既獨角獸🦄主題,成個vibe 都頓時變得好夢幻呀士多啤梨梳乎厘梳乎厘pancake都3個,每個都震揗揗的,仲有淡雪士多啤梨伴碟,不過略嫌個梳乎厘pancake 入面濕左d綠野仙蹤意大利飯有3粒帶子、蘆筍、紅椒,個飯既綠色相信係來自蘆筍,我仲食到有洋蔥粒係飯入面,味道不錯番茄海鮮扁意粉一個普通既番茄意粉再加上海鮮,唔算有驚喜整體味道都算唔錯,中環lunchtime 時段座無虛席,大部份既食客都係女士,咁就知佢受一眾中環OL歡迎啦

士多啤梨梳乎厘

番茄海鮮扁意粉
一個普通既番茄意粉再加上海鮮,唔算有驚喜

2024-05-18 66 瀏覽
之前經過太古分店已經想試,今日行過比鋪頭門面吸引到,擇日不如撞日,見又唔使排隊,即管試吓啦⋯⋯頭盤巴馬火腿芝士:中規中矩,擺盤仲有啲求其添😅蕃茄濃湯:蕃茄味幾濃,但個樣點解咁似嘔吐物🫣主菜卡邦尼意粉:醬汁cream,芝士味濃有奶香,意粉煙韌唔會太腍,撒了黑胡椒味道更有層次,份量唔大,小朋友岩岩好甜品芋泥獨角獸疏乎厘:今餐重點,獨角獸造型好得意,疏乎厘空氣感十足,配芋泥奶蓋真係好夾,份量好大,配搭色彩繽紛,睇得又食得👍芝士肉醬薯條:小朋友未試過想食,想像一下好似食肉醬意粉甘🤣
頭盤
主菜
甜品
芝士肉醬薯條:小朋友未試過想食,想像一下好似食肉醬意粉甘🤣
2024-05-17
  • 甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
🌷被鮮花重重包圍沉浸係獨角馬🦄️既夢幻世界中🤭之前去過MegaBox分店被好多可愛嘅小熊熊🐻吸引住原來唔同分店都有唔同嘅主題今日嚟到中環分店門口嘅佈置已經係超級夢幻😆再睇睇Menu 好多都好吸引😍😍😍每台都可以有獨角獸公仔影相😍😍為咗令到更加夢幻我哋就Order 左幾款關於獨角獸嘅菜式💓✨甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘✌🏻因為想影相效果靚啲 我哋已經急不及待即刻要求上枱😆棉花糖配料,好有麻薯嘅感覺 煙煙韌韌 好有口感中間係甜甜地嘅芋泥😋而梳乎厘都係入口即溶 整體味道唔錯賣相滿分😆✨粉紅吞拿魚貓意耳火龍果汁製作而成嘅粉紅色貓耳朵粉😍真係好可愛 4塊半熟吞拿魚與醬汁嘅味道同配料都好夾 味道不錯👍🏻推薦 ✨綿棉獨角獸沙冰🍹全部都係棉花糖堆砌而成嘅獨角獸🦄️芋頭味嘅沙冰😍唔會好甜影相📸️好靚!必叫飲品之一!✨繽紛獨角獸咖啡☕️熱飲限定款式 隨著溫度棉花糖逐漸溶化咖啡☕️之中會有少少甜味 咖啡香濃🫶🏻影相之選!整體超級夢幻😻可以打卡嘅位置亦都好多😍門口會更加影得好靚😆所以一定要預留影相時間✅📍PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈) (中環)中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖
🌷被鮮花重重包圍

4塊半熟吞拿魚與醬汁嘅味道同配料都好夾 味道不錯👍🏻推薦

✨綿棉獨角獸沙冰🍹
全部都係棉花糖堆砌而成嘅獨角獸🦄️
芋頭味嘅沙冰😍唔會好甜
影相📸️好靚!必叫飲品之一!

✨繽紛獨角獸咖啡☕️

所以一定要預留影相時間✅

中環士丹利街19號卡佛大廈2樓1號舖

2024-05-08
2024-05-09 100 瀏覽
鍾意打卡同獨角獸🦄嘅少女千祈唔好錯過呢間餐廳餐廳格局十分舒適 座位寬敞仲有周圍都係獨角獸公仔可以打卡😎⭕️ 獨角獸魔法三明治 ($85)必點‼️依款係肉鬆芋泥芝士雞蛋sandwich最鍾意佢用左丹麥多士 好酥脆肉鬆超爆餡 芝士味都好濃郁食完係超滿足💕⭕️ 香濃龍蝦扁意粉 ($192)成個意粉龍蝦味🦞好出 龍蝦肉鮮彈份量都唔少架 每啖都夾到一舊仔⭕️ 經典英式伯爵茶梳乎厘 ($158)打卡餐廳甜品都好有心思❣️今次叫左伯爵茶味疏乎厘pancake賣相靚 配料十分豐富最貼心喺餐廳有張卡寫晒有咩配料主角pancake 十分鬆軟 蛋香味超濃🥚除左三大舊pancake 仲有蕨餅 雪糕🍦madeleine蛋糕 勁豐盛😍⭕️ 焦糖脆脆鮮奶咖啡/ 士多啤梨梳打 ($48)caramel latte同杯strawberry soda打卡味道都好唔錯👍🏻😋
鍾意打卡同獨角獸🦄嘅少女千祈唔好錯過呢間餐廳
餐廳格局十分舒適 座位寬敞
仲有周圍都係獨角獸公仔可以打卡😎

⭕️ 獨角獸魔法三明治 ($85)
必點‼️依款係肉鬆芋泥芝士雞蛋sandwich
最鍾意佢用左丹麥多士 好酥脆
肉鬆超爆餡 芝士味都好濃郁
食完係超滿足💕

⭕️ 香濃龍蝦扁意粉 ($192)
成個意粉龍蝦味🦞好出 龍蝦肉鮮彈
份量都唔少架 每啖都夾到一舊仔

⭕️ 經典英式伯爵茶梳乎厘 ($158)
打卡餐廳甜品都好有心思❣️
今次叫左伯爵茶味疏乎厘pancake
賣相靚 配料十分豐富
最貼心喺餐廳有張卡寫晒有咩配料
主角pancake 十分鬆軟 蛋香味超濃🥚

⭕️ 焦糖脆脆鮮奶咖啡/ 士多啤梨梳打 ($48)
打卡味道都好唔錯👍🏻😋
  • 獨角獸魔法三明治
  • 焦糖脆脆鮮奶咖啡
2024-05-08 85 瀏覽
今日lunch同朋友嚟咗呢間好夢幻嘅Cafe😄粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112呢個意料之外係有樣又好味😆吞拿魚扒好厚切,而且肉質唔嚡❤️粉紅色嘅貓耳朵粉其實都係creamy白汁嘅味道🥰炙燒半溶芝士吐司 $92芝士醬好多,而且調味啱啱好😄中間夾咗一啲Parma Ham食落好邪惡,好好味😋😋經典英式伯爵茶梳乎厘 $158嚟到呢度唔少得要食pancake伯爵茶味道好出!如果再多啲醬會更加好🤣而且配料好豐富,仲有伯爵茶啫喱,madeleine, icecream &cream😆Godiva朱古力酒咖啡 $58Tiramisu Coffee $52兩杯嘢飲都好打卡😄Godiva 個杯Baileys 口味比較出Tiramisu 個杯好多cream, mix埋個啡都幾正😋

今日lunch同朋友嚟咗呢間好夢幻嘅Cafe😄

粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112
呢個意料之外係有樣又好味😆
吞拿魚扒好厚切,而且肉質唔嚡❤️
粉紅色嘅貓耳朵粉其實都係creamy白汁嘅味道🥰

炙燒半溶芝士吐司 $92
芝士醬好多,而且調味啱啱好😄
中間夾咗一啲Parma Ham
食落好邪惡,好好味😋😋

經典英式伯爵茶梳乎厘 $158
嚟到呢度唔少得要食pancake
伯爵茶味道好出!如果再多啲醬會更加好🤣

Godiva朱古力酒咖啡 $58
Tiramisu Coffee $52
兩杯嘢飲都好打卡😄
Godiva 個杯Baileys 口味比較出
  • 經典英式伯爵茶梳乎厘
話說閨密生日,帶佢去少女心滿滿的cafe🫶🏻餐廳好夢幻🦄到處都係打卡位🥰係獨角獸主題😍🦄<獨角獸魔法三明治>推介!三明治超鬆軟,外層烘得好香脆,入面係肉鬆、雞蛋、芋泥,中意咸甜組合嘅朋友仔唔可以錯過🫡<粉紅吞拿魚貓耳朵粉>粉紅色好打卡able,貓耳朵粉質地煙韌,吞拿魚半熟,入口溶化,正。<甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘>店員好細心咁幫閨密寫Happy bday,幫手製造驚喜🥰梳乎厘空氣感十足,充滿蛋香,配芋泥Cream、mochi、綿花糖,成件事好夢幻!<綿棉獨角獸沙冰>滿滿嘅綿花糖獨角獸靚到😍😍😍😍味道唔會太甜,好濃郁嘅芋泥味🥰<繽紛獨角獸咖啡><夢幻獨角獸芋泥蛋糕>中意芋泥的話,要試🫶🏻
話說閨密生日,帶佢去少女心滿滿的cafe🫶🏻

餐廳好夢幻🦄到處都係打卡位🥰

係獨角獸主題😍🦄

<獨角獸魔法三明治>

<粉紅吞拿魚貓耳朵粉>

<甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘>

<綿棉獨角獸沙冰>

<繽紛獨角獸咖啡>

<夢幻獨角獸芋泥蛋糕>
中意芋泥的話,要試🫶🏻
  • 獨角獸魔法三明治