2021-01-12 953 瀏覽
小弟生日,同朋友食午餐,訂左呢間位於尖沙咀海運大廈嘅Paper Moon埋單$730,生日食一次都Ok坐低左,朋友想睇下個景,所以叫人拉高個窗簾,其實有啲曬不過個景幾靚有汽嘅水$78麵包係任添嘅,但我食過覺得一般啦,佢有個細碟裝啲黑醋俾你點包,但我冇點我地叫左Set Lunch,頭盤都要湯,係西芹頭湯,幾好飲,唔係好濃朋友主菜揀左蜆扁意粉,佢話蜆唔係好大隻我就揀左波士頓龍蝦意粉,意粉炒得幾乾身,唔會水汪汪,龍蝦都新鮮嘅,肉都鮮味朋友訂位嗰陣應該講左我生日,侍應都有講生日快樂咖啡同熱檸水

埋單$730,生日食一次都Ok

坐低左,朋友想睇下個景,所以叫人拉高個窗簾,其實有啲曬
不過個景幾靚

有汽嘅水$78

朋友主菜揀左蜆扁意粉,佢話蜆唔係好大隻

朋友訂位嗰陣應該講左我生日,侍應都有講生日快樂

咖啡同熱檸水
2021-01-12
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
朋友12月生日 想揀坐得舒服、環境靚嘅餐廳,於是book左paper moon!晚市有兩個時段(18:00/18:30 同20:30後。 book位嘅時候要求有海景嘅位,但餐廳講到明subject to availability,最後餐廳安排左個有海景嘅位俾我哋😚😚餐廳有室外座位🌟,但夜晚實在太大風啦❄️,夏天或食lunch/tea 先坐出面好dpizza最先到,🍕超多cheese!超香牛肝菌同黑松露味🤤 pizza披底啱啱好,唔會太厚😋煙燻豬肉份量唔多,但醬汁有驚喜,非常香濃😁闊條麵分量望落唔多,但真係好飽肚🤣自己一個食一份可能會吃唔曬😂雖然海鮮份量唔多,但質素唔錯😋對比其他主食無咁特別🙈燒春雞有兩件,無骨啖啖肉😆😆😆 雞肉嫩滑 燒得好香,可以一試!晚餐人均大概$250 配呢個海景其實幾抵🤣同日式放題差唔多價,有朋友生日或有節日慶祝都推介呢間!

牛肝菌、牛乳芝士、火箭菜、黑松露pizza

煙燻豬肉闊條麵

海鮮義大利飯

雖然海鮮份量唔多,但質素唔錯😋對比其他主食無咁特別🙈

香辣醬燒有機春雞

牛肝菌、牛乳芝士、火箭菜、黑松露pizza
煙燻豬肉闊條麵
海鮮義大利飯
香辣醬燒有機春雞
2021-01-05 844 瀏覽
新一年同亞仔二人世界去試新菜,經過Paper Moon附近影相,看見餐廳環境不錯又不用等位,去試試一嚐。我們選擇了戶外座位,當天雖然只有十多度,曬著太陽也感覺不錯,看著180度海景,論環境也赢了一半。我們選擇了400多元的套餐,必須order兩位以上,午餐近千元,也頗昂貴,不過論地點和環境,值回一半票價。餐前麵包不錯,麵包有不同款式,前菜則一般,生蠔和蝦不太新鮮,帶子還可以,沙律和火煺則不錯。我們叫了Pizza和risotto,這兩個主菜也能達到一般高級餐廳水準,甜品有驚喜,比前菜優勝。我叫了杯sparkling wine,價格六十多元,泡多, light to medium body,少少mineral。但可惜,套餐不包飲品,最後有咖啡配甜品,才是完美結局,請餐廳考慮下。服務質素還可以,後來多了數枱(未達入座率一半),侍應也有點應接不暇,不過,服務態度還可以。
2021-01-01
2021-01-04 796 瀏覽
如題, 某位服務員態度好差. 串串貢咁.點菜時, 已黑口黑面.賣單時, 一早已放好信用卡, 某位服務員特登唔收我地既帳單.等左好耐, 我都忍唔住, 叫穿白色衣服的叔叔收帳單.一句到尾, 我一定唔會再黎呢間餐廳.
如題, 某位服務員態度好差. 串串貢咁.
點菜時, 已黑口黑面.
等左好耐, 我都忍唔住, 叫穿白色衣服的叔叔收帳單.

一句到尾, 我一定唔會再黎呢間餐廳.
2020-12-05
2021-01-03 794 瀏覽
第一次黎呢間米蘭餐廳同朋友慶祝生日。價錢就$941,無得用coupon。食物超高質,我第一次肯食生蠔同生三文魚就係呢間,無腥味。之前去洲際酒店我都唔願食。寬條麵自家製。甜品優質,落牛奶落得足。海景,好靚!無得彈!員工好醒目,影相、主動講生日快樂咩都齊!好岩慶祝生日/紀念日🎂
第一次黎呢間米蘭餐廳同朋友慶祝生日。

價錢就$941,無得用coupon。

海景,好靚!無得彈!
員工好醒目,影相、主動講生日快樂咩都齊!

好岩慶祝生日/紀念日🎂

2021-01-03 475 瀏覽
Good food. There was some confusion with seating so somehow seated my friend and I at a different table with us waiting for almost 10 minutes. Overall food was good but not sure if it justified the cost. Excellent service provided by the staff. I had the soup of the day and have to say it was a little too salty. Pasta was good. Overall dining experience was great.
2021-01-03 627 瀏覽
最近去完海港城shopping,有好多coupon可以用,Paper moon 係其中一間,咁啱媽咪想睇住海景Lunch,就帶埋一家人黎食啦。撞正”正苦”限聚令,唯有四人分開兩枱。******************************先講主菜龍蝦🦞蕃茄扁意粉😋😋龍蝦非常新鮮彈牙,但只有半邊😢扁意粉有好濃蕃茄味。******************************天婦羅大蝦菠菜扁意粉******************************水牛芝士pizza 四個人食都食唔晒,無乜味道又好漏🤭🤭🤭******************************西冷牛扒七成熟,牛味濃,唔韌,不會過熟🤩******************************前菜及甜品有個包好想橄欖味,再沾埋橄欖油同黑醋,好食!其餘普普通通😛******************************另外想講嘅係服務態度真係麻麻地,侍應全程黑面😥😥😥 可能真係太凍?🥶
撞正”正苦”限聚令,唯有四人分開兩枱。
先講主菜
龍蝦🦞蕃茄扁意粉😋😋
龍蝦非常新鮮彈牙,但只有半邊😢
扁意粉有好濃蕃茄味。
天婦羅大蝦菠菜扁意粉
水牛芝士pizza
四個人食都食唔晒,無乜味道又好漏🤭🤭🤭
西冷牛扒
七成熟,牛味濃,唔韌,不會過熟🤩
前菜及甜品
有個包好想橄欖味,再沾埋橄欖油同黑醋,好食!
其餘普普通通😛
另外想講嘅係
服務態度真係麻麻地,侍應全程黑面😥😥😥 可能真係太凍?🥶

龍蝦蕃茄扁意粉
水牛芝士pizza
燒美國特級西冷牛扒
2020-12-16
龍蝦蕃茄扁意粉
燒美國特級西冷牛扒
2020-12-28 691 瀏覽
呢個係我期待已久嘅high tea🤩 終於約到朋友一齊黎試下。餐廳有戶外位同室內位,個景超靚,有機會一定要坐外面。😎頭盤係芝士焗龍蝦同生蠔龍蝦OK,幾彈牙但就冇乜芝士味,愛爾蘭生蠔好食,creamy得黎爽口,有少少金屬味😋總共有4款咸點同6款甜品吉列鵝肝漢堡好香,一定要早啲食。熱情果慕絲蛋糕, 紅桑子黑朱古力蛋糕,甜甜圈都係我嘅推介👍🏼總括來講,咸點同甜點都唔錯,最正毫無疑問就一定係個景啦。😎

餐廳有戶外位同室內位,個景超靚,有機會一定要坐外面。😎

頭盤係芝士焗龍蝦同生蠔

總共有4款咸點同6款甜品
吉列鵝肝漢堡好香,一定要早啲食。

總括來講,咸點同甜點都唔錯,最正毫無疑問就一定係個景啦。😎
這是我第二次光顧這餐廳,上一次的經歷沒有印象,今次食評只說今天的經歷。這裏的午餐閑閑哋都要三百元以上一位,屬於走高檔路線。餐廳裝修及座位與其高檔路線一致,户外的座位更遠眺維港景色優美。入座的時候是三位,因為疫情關係有限聚令,要求服務員安排兩張最就近的枱。服務員帶我們到室外兩張距離遠及其中一張對住收碗碟counter的位置,被我一口拒絕了。那時是接近下午兩點,室外的位置基本上沒有其他食客,簡單地說是大把位,完全不明白為何這個服務員到室外的時候求求其其指兩個最差的枱給我們。他被我拒絕後沒有立即給我另外的位,說要看看有沒有Booking。之後我堅持要一個較近的位,他才罷休。期間完全感覺不到高級餐廳待客之道的感覺。坐下點菜,換來另一個男侍應,這個侍應就算隔着口罩也清楚看見他由頭到尾完全木無表情,態度極度冷漠。直至到點餐飲的時候有另外一個男侍應的態度較為好一點。另外食物方面,平心而論,是與高檔餐廳的水準符合的,龍蝦很新鮮,薄餅做得不錯,三文魚由其做得很不錯,很嫩,完全不「鞋」,麵包也美味。我們三位最後埋單一千。整體餐廳食物是有水準的,但侍應態度有待改善。
2020-12-17
5 分鐘 (堂食)
  • 香煎三文魚
2020-12-17 1348 瀏覽
二人afternoon tea set有8種鹹點和甜點 每人一杯飲品 仲有生蠔、龍蝦湯、 芝士奶凍、魚子醬同Tiramisu餐廳環境超正 室外有陽台 可270°望住海景食tea😍😍總括嚟講 呢間餐廳嘅性價比算高👍🏻👍🏻

餐廳環境超正 室外有陽台 可270°望住海景食tea😍😍

總括嚟講 呢間餐廳嘅性價比算高👍🏻👍🏻
2020-12-16 1319 瀏覽
一個海港只有一個海港城 呢句slogan 相信大家都聽得多!海港城既優勢就係距離維港較近!而今次搵到papermoon可以一邊欣賞維景、一邊享用下午茶!可惜當日天氣不似預期、雲比較多灰蒙蒙、但總比落雨好😆TEA SET 係由15:30-17:30 我地坐到差不多18:00 先有職員黎因為限聚令先請我地離開!成個TEA SET有 4款咸 4款甜4個意式甜甜圈、龍蝦、生蠔😍整個set黎到真係誇誇聲!有維港做背景即刻昇華左☺️ 港女當然要瘋狂打卡!愛爾蘭即開生蠔 🦪生蠔唔算肥美、勝在夠新鮮龍蝦 🦞啖啖肉 肉質爽口彈牙、加少少醋食更加鮮味💕煙三文魚忌廉芝士卷伴魚子醬賣相好靚、濃郁芝士加上三文魚既油香 配合得相當好吉烈鵝肝漢堡 第一次食吉烈鵝肝口感好得意、一啖咬落好濃烈既鵝肝味 又酥酥脆脆😌龍蝦漢堡 龍蝦肉加上青瓜蕃茄 更爽口清新😍 我自己鍾意食龍蝦就覺得好食!黑松露雜菜牛肝菌撻 呢款就真係要改善下、因為紅椒味太搶 食唔到其他味道、連咁大塊既黑松露都食唔出味☹️ 可惜熱情果慕絲蛋糕 中間心有熱情果醬、甜甜酸酸好開胃☺️意式甜甜圈 炸得非常鬆軟、唔算好甜同油膩、如果餡料再多就更好味😋😋tiramisu
可惜當日天氣不似預期、雲比較多灰蒙蒙、但總比落雨好😆

成個TEA SET有 4款咸 4款甜
4個意式甜甜圈、龍蝦、生蠔😍
愛爾蘭即開生蠔 🦪生蠔唔算肥美、勝在夠新鮮
龍蝦 🦞啖啖肉 肉質爽口彈牙、加少少醋食更加鮮味💕
煙三文魚忌廉芝士卷伴魚子醬
賣相好靚、濃郁芝士加上三文魚既油香 配合得相當好
熱情果慕絲蛋糕 中間心有熱情果醬、甜甜酸酸好開胃☺️
tiramisu 非常細滑、但咖啡味略微!如果改善下會更好味
焦糖迷你青蘋果杏仁撻 呢款比較特別、食落有種布甸既口感、焦糖味濃、青蘋果味略欠缺、但有蝴蝶朱古力好靚🦋
紅桑子干邑黑朱古力蛋糕 呢款係最好味😍 軟身黑朱古力包住原粒紅桑子、紅桑子中和朱古力既甜、蛋糕鬆軟濃郁朱古力味、而且賣相好靚、比足100分!

整體來講 咸點、甜點都好出色、味道唔錯、有驚喜、賣相又好睇!!色彩繽紛 唔會過於單調🥰
甜品唔會死甜、雖然可能用上比較甜既材料、亦都會用其他食材去平衡甜度!食完都非常滿足😆😆
可以對住咁靚既景色渡過一個下午、真係值得黎欣賞我地咁靚既香港!
下午茶
平時你地同另一半會唔會特別在意去慶祝紀念日?我地就係好隨意,有時就算正日都冇特別慶祝,但有時見到個日子,想慶祝就慶祝,畢竟人生都係要有d儀式感🙊-今次我地就去左來自意大利🇮🇹米蘭既Paper moon尋找下儀式感,呢間餐廳W小姐之前都同朋友食過,就意外發現佢d pizza都幾好食,所以今次就帶埋pizza控H先生黎試下😊-餐廳既環境對於儀式感/慶祝節日係非常重要,呢間餐廳一大賣點就係佢冇遮擋既維港景色🌃,無論日頭定夜晚都係冇得輸既美景,可惜我地早左2個星期book都已經冇哂窗口位,所以大家想要靚景就真係要再早d book😉-🥑蘇格蘭三文魚牛油果青瓜他他 $188擺盤靚、砌得靚,但唔係得個樣,食落都好好味,有牛油果同青瓜,感覺好fresh,再加上三文魚既啖啖魚油,係唔錯既開胃菜😋-🍝Homemade Pappardelle 煙燻豬肉寛條麵 $208望落好似好少,但食落原來都幾飽肚,寬條麵係餐廳自家製,煮得岩岩好,口感比較煙韌,再加上上面爆香左既煙燻豬肉,幾得意,但份量可以再多dd😂-🍕Pizza Regina $228材料: 蕃茄、Mozzarella牛乳芝士、巴馬火腿、蘑菇、橄欖、Or
🥑蘇格蘭三文魚牛油果青瓜他他 $188
蘇格蘭三文魚牛油果青瓜他他

煙燻豬肉寛條麵

🍕Pizza Regina $228
Pizza  Regina

材料: 蕃茄、Mozzarella牛乳芝士、巴馬火腿、蘑菇、橄欖、Oregano奧勒岡葉
用左來自米蘭既超巨型烤爐,即叫即烤既pizza都好難唔好食,但H先生就覺得冇wow一聲既好味,普普通通,不過不失🙂
🍓Strawberry Millefeuille 士多啤梨千層酥餅 $108
士多啤梨千層酥餅

千層酥入邊夾住唔少既士多啤梨同埋custard,口感有層次,有驚喜,仲要擺盤非常靚❣️,一定要相機食先📸
🇮🇹Tiramisu $118
Tiramisu

有層次既,有淡淡既芝士味既,mascarpone係creamy既,上層朱古力粉既份量適合既,但同樣W小姐都係覺得酒味唔夠,咖啡味亦都可以再濃郁d🤪
餐前麵包
總括黎講,我地覺得Paper moon價錢算合理,環境氣氛都唔錯,如果可以睇埋維港美景就真係正,記得早d book,非常適合慶祝或者節日儀式感下😌
蘇格蘭三文魚牛油果青瓜他他
煙燻豬肉寛條麵
士多啤梨千層酥餅
Tiramisu
2020-12-02 1132 瀏覽
餐廳可以選揀坐在戶外或者室內,當然要坐有大海景的户外🤗陽光下拍照才最美🌞 大約一二月時吃的,幸好那時香港疫情不太嚴重🤓是冬天的尾巴🍃但陽光曬下來還是一點熱...—————————在盆子最上層是甜,中層有點酸也帶甜,最下層是咸,最好由下至上吃,由咸到甜👅亂吃會破壞了味覺😉盆子上和中層的甜點比較精緻,不會太甜,而且有酥皮外層的甜品,的確是外面薄而脆🤤最下層的奶凍是咸香味的,還真是第一次試,第一口有新的感覺。旁邊的小碟子中,蠔雖然是細蠔,但也挺鮮甜的,上面有些蕃茄碎,口感也蠻fresh🍃蠔旁邊那杯像茶記奶茶的,並不是奶茶喔!是特級濃味的龍蝦湯🤤超 好 味!濃味的程度,好像用多隻龍蝦加上龍蝦膏熬成一小碗湯🤤那味道到現在還是很難忘 —————————👭🏻三個女仔吃: 百幾蚊重有pizza 食🤤(此是有半價惠卷所做到既價錢)
餐廳可以選揀坐在戶外或者室內,當然要坐有大海景的户外🤗
陽光下拍照才最美🌞

—————————

—————————
2020-12-02 551 瀏覽
在不同時段來過這餐廳兩三次,每次的體驗都沒有令我失望。今次是為朋友慶祝生日🎂,點了二人晚餐。環境面對醉人的維港夜景🌃,一定是賞心樂事。😍食物更是非常美味,期間限定的白松露意粉,白松露味道清香撲鼻、跟餐廳自家製的意粉配合得天衣無縫!另外,頭盤、主菜及甜品,廚師👨‍🍳都超額完成,好好味~此外,之前都有看過有關這餐廳的負評,但自家的體驗卻不是如此。食物質素肯定是不錯(惟本人自覺選擇較少),服務態度亦不差⋯⋯綜觀餐廳確是不夠樓面員工,因餐廳環境都算略大(有分室內外),但樓面員工仍可以保持中上的服務水平,已算很好。尤其本人最欣賞他們在什麼時段的服務標準,是仍堅持會熨平枱布。試問今時今日,就算是5⃣️🌟級酒店也未必可以做到吧!👍🏽👏🏽👏🏽👏🏽
在不同時段來過這餐廳兩三次,每次的體驗都沒有令我失望。今次是為朋友慶祝生日🎂,點了二人晚餐。環境面對醉人的維港夜景🌃,一定是賞心樂事。😍食物更是非常美味,期間限定的白松露意粉,白松露味道清香撲鼻、跟餐廳自家製的意粉配合得天衣無縫!另外,頭盤、主菜及甜品廚師👨‍🍳都超額完成,好好味~

生日🎂晚餐
生日🎂晚餐
2020-12-01 681 瀏覽
同朋友心血來潮想去tea,冇book位,於是膽粗粗試吓Walk in,本身話full晒,點知咁岩有一枱無黎,俾我地補上左😆so lucky!不過今日天氣唔太好,但勝在夠涼,坐outdoor吹海風好舒服。tea set有生蠔都算特別,鹹點都好味。杯pink lady好好飲,唔會太甜$488加一呢個價錢食海景都算抵,感覺好chill~

tea set有生蠔都算特別,鹹點都好味。
tea  set

杯pink lady好好飲,唔會太甜

$488加一呢個價錢食海景都算抵,感覺好chill~
2020-11-23
20 分鐘 (堂食)