2021-04-04 2753 瀏覽
五日假期過咗一半,大家今日又有乜嘢活動呢? 放假最好係brunch,雖然今日天黑黑,就分享下之前陽光普照嘅時候,係Paper moon食左一餐非常不錯嘅brunch。 無錯,又係今日一連三個post系列推薦1957 & Co旗下嘅餐廳,特約記者係戰地Paper Moon為大家報導,又係平靚正brunch嘅選擇。 呢個brunch offer逢星期六日同公眾假期都有,一點前還枱仲會有八折,有前菜有主菜有甜品,最重要freeflow紅白氣泡酒啤酒都有八折。HKD368一位未折,加1.5小時freeflow都係HKD99,11:30去食,一點走就啱啱好,好化算,場內好多人都係咁。 不如睇吓有咩嘢食,食之前送上的麵包水準高不能錯過。 前菜唔使揀,有海鮮拼盤同凍肉拼盤俾你選擇,基本上呢兩個前菜都食到你飽,好地道嘅意式海鮮,特別係個八爪魚加橄欖油,三文魚扒同吞拿魚他他都好精彩。凍肉方面,當然少不了parma ham,個人都是喜歡海鮮拼盤多啲。 主菜有不少薄餅同意粉嘅選擇,之前吃過記得香蒜橄欖油意粉同意大利辣肉腸茄子粗管粉都係好食嘅選擇,當天跟幾個朋友去,朋友就加
五日假期過咗一半,大家今日又有乜嘢活動呢?

不如睇吓有咩嘢食,食之前送上的麵包水準高不能錯過。

主菜有不少薄餅同意粉嘅選擇,之前吃過記得香蒜橄欖油意粉同意大利辣肉腸茄子粗管粉都係好食嘅選擇,當天跟幾個朋友去,朋友就加錢叫咗新鮮龍蝦車厘茄羅勒意粉。

加得錢,質素當然有番咁上下,意粉水準一如以往不錯,同樓上Palco都近乎接近。

當然如果有興趣加多少少錢可以食烤海鮮拼盤同斧頭扒伴薯仔及蘆筍。

斧頭扒大份到基本上四個人食都可以,就算加錢都值得。

另外烤海鮮拼盤相對無咁搶鏡,但有龍蝦、八爪魚、帶子、青口再加sea bass,想吃嘅海鮮都應有盡有。

甜品點了雲呢拿奶凍伴芒果同朱古力蛋糕伴紅桑子都一如平常般精彩,值得推薦。

如果天氣唔係咁熱,坐外邊飲番杯香檳享受下陽光真係非常之寫意,假期吃brunch 大概就是這樣吧。

如果嚟緊兩日陽光好少少,不妨嚟呢度食個brunch啦?

Paper Moon 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE301號舖
2021-04-01
2021-04-03 323 瀏覽
Chilled Seafood◭ 水煮龍蝦伴香檸橄欖油◭ 愛爾蘭生蠔伴乾蔥紅酒醋 Savoury◭ 龍蝦三文治配特調醬汁◭ 黑松露雜菜牛肝菌撻◭ 煙三文魚忌廉芝士卷伴魚子醬◭ 鵝肝醬漢堡Sweet◭ 白朱古力熱情果慕絲◭ 紅桑子干邑黑朱古力蛋糕◭ 迷你芝士蛋糕◭ 招牌意大利芝士餅◭ 意式甜甜圈釀吉士醬及果醬HK$538 for two (2x drinks)前菜有生蠔又有龍蝦仔係有驚喜的👍🏻咸點同甜點的款式中規中矩餐廳環境舒適又有海景睇5百幾蚊呢個價錢,食物質素、環境同服務,三方面平均
Chilled Seafood

◭ 紅桑子干邑黑朱古力蛋糕
◭ 迷你芝士蛋糕
◭ 招牌意大利芝士餅
◭ 意式甜甜圈釀吉士醬及果醬

HK$538 for two (2x drinks)
前菜有生蠔又有龍蝦仔係有驚喜的👍🏻
咸點同甜點的款式中規中矩
餐廳環境舒適又有海景睇
5百幾蚊呢個價錢,食物質素、環境同服務,三方面平均
2021-04-01 369 瀏覽
位於海港城的paper moon一直因起270度超靚海景和美美的食物而深得遊客喜愛。疫情之下,香港沒有遊客,幸虧有海港城coupon,滿200可以減100,還是有不少本地人前來光顧paper moon的下午茶。這段時間推出的下午茶系列為Afternoon Tea By The Sunset,美其名曰就是一邊欣賞維港上的落日一邊品嘗下午茶。下午茶是$538兩位,另要加10%服務費。在加服務費前滿600港幣,就可以用三張海港城的券,所以可以加$50把兩杯飲品升級為香檳,另外再加$38要多兩個生蠔,這樣就夠$600了。疫情下平日的paper moon不再像以前那樣需要提前一個月訂位。平日下午,就算walk in也有室外的位置,而且沒坐滿。三月底的香港,海風陣陣很舒服,不過這夕陽西照,時間長了還是很熱的,需要注意防曬。下午茶set用來影相post 社交媒體再好不過,味道算是無功無過吧。沒有特別驚艷,也不難吃。至於服務態度,也算是一般般吧,不算很熱情,倒也不是很惡。但總的來說,這種價位的店,服務態度應該更好一些。總之,如果你有海港城餐飲A類券,可以去paper moon打卡一下下午茶。去過一次,

總之,如果你有海港城餐飲A類券,可以去paper moon打卡一下下午茶。去過一次,基本差不多了。
龍蝦及生蠔
afternoon tea by the sunset
2021-03-25
現金券
龍蝦及生蠔
afternoon tea by the sunset
2021-03-31 402 瀏覽
<#JanBinHarbourCity Ep.4>呢間餐廳同frd bookmark咗好耐想試勁耐但超難book枱今次同個frd平日終於夾到時間我係為咗佢哋個千層酥黎所以一黎到就aim佢哋個Best of Paper Moon嘅Set咁啱朋友都係喎,咁啱哂,Share食澳洲M5和牛牛肋骨肉醬自家製寬條麵 $368呢個係Set Price,包埋前菜同甜品同飲品前菜我揀咗龍蝦湯,店員知道我哋share主動叫廚房幫手將個湯分開上,勁貼心味道就中規中矩,唔算勁重龍蝦味有少少偏鹹,不過勝在都算大碗最得意係有粒貓耳朵喺入面個寬條麵真係不得了,蛋味好香唔會重粉味,好軟熟,煮得啱啱好啲牛肋骨肉好淋,入口就化睇落份量好少,但啲寬條麵真係好寬成塊Lasagna咁,夠飽架喇仲有個千層酥,如果個麵90分,呢個有200分!首先個酥真係勁鬆脆,用刀切一切就碎哂真係脆卜卜,好鬆化,目測多過33層😂Custard又夠棉密,加埋少少blend開咗嘅士多啤梨真係不枉我喺西貢出嚟新鮮龍蝦蕃茄醬意粉 $398沙律菜就正常發揮,食得出都新鮮不過牛油果得三四件薄片唔算好多不個呢個意粉分量超多喎其實我有少少怕食蕃茄
<#JanBinHarbourCity Ep.4>

呢間餐廳同frd bookmark咗好耐
想試勁耐但超難book枱
今次同個frd平日終於夾到時間
我係為咗佢哋個千層酥黎
咁啱朋友都係喎,咁啱哂,Share食

澳洲M5和牛牛肋骨肉醬自家製寬條麵 $368
呢個係Set Price,包埋前菜同甜品同飲品
前菜我揀咗龍蝦湯,店員知道我哋share
主動叫廚房幫手將個湯分開上,勁貼心
味道就中規中矩,唔算勁重龍蝦味
有少少偏鹹,不過勝在都算大碗
最得意係有粒貓耳朵喺入面
個寬條麵真係不得了,蛋味好香
唔會重粉味,好軟熟,煮得啱啱好
啲牛肋骨肉好淋,入口就化
睇落份量好少,但啲寬條麵真係好寬
成塊Lasagna咁,夠飽架喇
仲有個千層酥,如果個麵90分,呢個有200分!
首先個酥真係勁鬆脆,用刀切一切就碎哂
真係脆卜卜,好鬆化,目測多過33層😂
Custard又夠棉密,加埋少少blend開咗嘅士多啤梨
真係不枉我喺西貢出嚟

新鮮龍蝦蕃茄醬意粉 $398
沙律菜就正常發揮,食得出都新鮮
不過牛油果得三四件薄片唔算好多
不個呢個意粉分量超多喎
其實我有少少怕食蕃茄味意粉
因為本身我唔係一個big fan of蕃茄🥲
不過呢個意粉都幾清新
同埋龍蝦真係超級大隻
雖然得半隻,但係佢都會俾埋成大嚿蟹鉗
啖啖肉又爽口彈牙,唔會話唔新鮮咁樣梅晒
招牌意大利芝士餅都好好味
啲Chesse Cream打得好滑
唔算好勁酒味,芝士味就好出
食到最後都會有少少滯,Share食就最好

Overall呢個質素對得住呢個價
加埋服務環境,樣樣都掂呀
望住呢景食Lunch都咪話唔Chill
成功集多一間海港城餐廳郵

👸Jan B重點推介 (係全部!)
2021-03-22
午餐
  • 士多啤梨千層酥
真正的 metime ── 不是指放低兄妹然後自己走去周三特價日掃貨、更不是一個人跑到自修室默默寫稿 ,這些不算!而是真正的relax.....可以是敷著兩片青瓜加面膜攤在梳化耍廢、可以一個人嘆著咖啡開始看已購入好幾年未開封的書,也可以是打扮一下暫別波鞋~跟友人嘆返個日落襯高水準下午茶。能夠一邊享受美食一邊欣賞維多利亞港醉人景色的餐廳,Paper Moon佔一重要席位。我們點了Afternoon Tea by The Sunset意式下午茶,性價比極高!(根本是豐富到我沒法吃晚餐~一餐當兩餐的概念?)由新任意籍行政總廚Sergio Landi悉心設計,完全感受到總廚的用心。先來一個海鮮冷盤吧。由新鮮即開的愛爾蘭生蠔伴以特調紅酒醋,然後再來巴馬臣芝士焗龍蝦,單是海鮮冷盤已令人胃口大開,然後是四款鹹點及四款甜點,還有非常美味的意式甜甜圈(四件),吉列鵝肝漢堡相當出色、甜點甜而不膩,全set推介!四款鹹點:龍蝦三文治伴特調醬汁/煙三文魚忌廉芝士卷伴魚子醬/黑松露雜菜牛肝菌撻/吉列鵝肝漢堡四款甜點:焦糖迷你青蘋果杏仁撻/白朱古力熱情果慕絲蛋糕/紅桑子干邑黑朱古力蛋糕/招牌意大利芝士餅看到相片~

看到相片~又好懷念了!下次要再約閨蜜再嘆!
2020-11-20
2021-03-28 19708 瀏覽
今日到了海港城的paper moon, 裝修十分開揚,全是落地玻璃,室內的空氣採暖色調子,感覺十分舒適。那一邊還有帶傘露天座位,維港景一覽無遺。今次試吓Weekend brunch $368Mixed seafood platters Octopus with potatoes, prawn, salmon, tuna tartare in orange sauce.這頭盤份量十足!大蝦大大隻,蝦肉爽彈,而那三文魚十分肥美,吞拿魚他他啖啖肉,帶橙香,是十分豐盛的頭盤。Italian cold cutParma ham with melon and mozzarella, salami, cooked ham with truffle, capocolo ham 這cold cut 份量也不少,Parma ham 味道甘香但有少少韌,cooked ham 比較軟身,但感覺不到松露味;而那意式火腿是正常水平。吃完頭盤,已經飽了一半。Linguine with pan seared scallop 帶子香蒜橄欖油意粉這帶子煎得ok, 但帶子是涼的,肉質雖軟嫩,而那意粉味道比較淡囗,只是鹽水的

今日到了海港城的paper moon, 裝修十分開揚,
全是落地玻璃,
維港景一覽無遺。

今次試吓Weekend brunch $368

Mixed seafood platters

Italian cold cut

帶子香蒜橄欖油意粉

這帶子煎得ok, 但帶子是涼的,肉質雖軟嫩,而那意粉味道比較淡囗,只是鹽水的味,少少橄欖油,有啲失望。

Grilled sirloin with asparagus as black truffle sauce
燒西冷扒拌蘆筍及黑松露醬

這西冷扒煎至有少少熟透程度,肉質比較tough,帶一點肉的質感, 唔太juicy, 又有少少筋,結果吃剩一半。

Tiramisu

這Tiramisu 口感濕潤,有陣陣咖啡香,又有朱古力風味,creamy 又唔甜膩,味道幾ok.

Chocolate cake with raspberry
朱古力蛋糕拌紅桑子

朱古力旦糕味道香甜,朱古力味濃厚,唔算好甜,是牛奶朱古力風味,旦糕質地軟身,有少少乾,又有酸爽的紅桑子襯托,是ok的

這一天的午餐每人約五百,但感覺平平,有點兒失望。

2021-03-28
午餐
2021-03-27 522 瀏覽
Book咗枱坐outdoor,Book嘅時間係六點至八點,可以影到日景同夜景,為週年慶祝前菜嘅包點同埋餅乾都好食的,叫咗個蟹肉沙律🥗唔係恆常餐牌嘅牛扒(唔記得叫咩名)經典肉醬寬條麵叫咗個Pizza,不過唔知點解嚟到會對摺左(上次叫都唔係咁😅)不過唔影響味道就ok甜品叫咗tiramisu 同士多啤梨酥餅其實本身叫咗波士頓龍蝦🦞但係冇黎到,我又唔記得咗🤣睇返單先記得😅整體環境,食物,服務質素,都係中上,因為當日慶祝有帶小朋友出去,入夜比較大風,當我哋坐outdoor,小朋友就叫凍,所以我哋早早結束飯聚,下次唔帶小朋友兩個人出嚟慶祝應該會更加好feel呢間餐廳適合情侶,姊妹聚會

前菜嘅包點同埋餅乾都好食的,
叫咗個蟹肉沙律🥗
唔係恆常餐牌嘅牛扒(唔記得叫咩名)
經典肉醬寬條麵
甜品叫咗tiramisu 同士多啤梨酥餅
呢間餐廳適合情侶,姊妹聚會
2021-03-20 826 瀏覽
同朋友慶祝生日,要揀一間朋友鍾意嘅餐廳啦。呢間有靚景嘅餐廳,我都係第一次試咋。book枱時,講話要windows seat, 佢回覆就話座位full 未能安排, 所以我都冇希望啦, 點知一嚟到,我都仲可以坐窗邊,望海景,喜出望外我哋揀咗2個lunch set,首先黎餐前麵包,還可以,夠軟熟,但我唔特別鍾意橄欖, 少少食2舊就可以了前菜係炸青瓜釀芝士, 估唔到炸青瓜可以有咁軟熟嘅質感,半溶芝士配青瓜,口感特別,有驚喜主菜係汁煎鱸魚, 上枱時以為只係普通茄汁,但原來係調教過嘅茄汁,原本味道較淡嘅魚配上呢個汁加其他配料, 令到整碟菜好出色。最後甜品係mango cake,正常跟餐甜品,本身唔值1提, 但由於餐廳服務太好,佢哋記得喺個蛋糕寫上happy birthday字句,令到個甜品變成完美句號,值得讚賞

2021-03-20 712 瀏覽
💭晚六朝五🈲堂食咁耐都冇再食過依間, 今日終於再嚟食個晏晝, 好掛住佢哋嘅餐前橄欖包🥖好鬆軟,點埋黑醋同橄欖油..正😋仲有每次嚟都一定叫嘅🐟三文魚他他同🍄野菌黑松露pizza🍕..不過唔知點解三文魚他他唔同咗款,醬汁同三文魚分開咗,味道好似有少少唔同咗🤔而野菌黑松露pizza仍然keep到水準, 有好濃烈嘅黑松露味..🤩🤩🤩
2021-03-16 768 瀏覽
今日小弟生日,太太帶我食好西,首先有餐前餅乾,都幾好味啦,唔太失禮。前菜就叫左個紅龍蝦牛油果沙律,沙律菜尚算新鮮,配埋少許嘅檸檬汁,都幾開胃。Main就叫左個牛配鵝肝,七成熟啱啱好。至於個魚就無牛咁好食喇。可能本人一向中意食紅肉多啲。
2021-03-16
慶祝紀念
生日
現金券
  • 士多啤梨千層酥餅
2021-03-16 549 瀏覽
Afternoon Tea Set By the Sunset $538 (for two)✅個tea set都多嘢食 包海鮮、鹹點、甜點同飲品✅ Afternoon tea set有埋seafood幾特別 (lobster & oyster) 海鮮都算新鮮❎某一兩種甜品太甜❎鹹點入面嘅吉列鵝肝漢堡太乾身 加多少少醬會好食啲Overall質素普通 主要食環境🤣—餐廳:✅環境好好 有harbour view😍✅慶祝節日唔錯 生日可以免費寫happy bday上甜品

✅個tea set都多嘢食 包海鮮、鹹點、甜點同飲品
❎某一兩種甜品太甜
❎鹹點入面嘅吉列鵝肝漢堡太乾身 加多少少醬會好食啲
Overall質素普通 主要食環境🤣

餐廳:
✅環境好好 有harbour view😍
✅慶祝節日唔錯 生日可以免費寫happy bday上甜品
Afternoon  tea  set  by  the  sunset
慶祝紀念
生日
2021-03-16 378 瀏覽
朋友移民在即,大家相約在這個地方送別。下午茶有鹹有甜,鹹有海鮮冷盤:包括生蠔及焗龍蝦,生蠔說真的不是人人有勇氣食,如果有選擇就好。龍蝦的肉與殼難以分開,處理上有點困難,就像此刻的香港人,想移民,但與香港的東西,尤其是父母,難捨難離。另外四款鹹點包括龍蝦三文治、煙三文魚忌廉芝士卷、吉列鵝肝漢堡,以及黑松露雜菜牛肝菌撻。即使全是昂貴食材,但大家也沒有心情談食物。甜點包括Tiramisu、黑朱古力蛋糕、慕絲蛋糕,及青蘋果杏仁撻,還有兩件意式甜甜圈。因為我沒食午飯,這種份量能令我填飽肚子而不覺得太飽。維港上波光粼粼,但陰霾滿佈,希望友人在彼邦生活愉快。
朋友移民在即,大家相約在這個地方送別。

維港上波光粼粼,但陰霾滿佈,希望友人在彼邦生活愉快。

2021-03-13 681 瀏覽
趁着海港城有美食優惠券係手,走咗去試 Paper Moon下午茶。$538兩個人,再每人加兩隻生蠔$38,剛剛好可以用到三張$100嘅美食優惠券,折扣後連加一每人都只係$185⋯⋯咁嘅價錢有生蠔、有龍蝦、有飲品,加鹹甜點9款,真係好抵!坐喺室外位置,望住美麗嘅香港海景,慢慢嘆下午茶真係爽。* 小小缺點:就係太陽曬住啲甜點會好快溶。* 建議:另外加點嘅生蠔比連套餐嘅生蠔更新鮮及冰凍。*揀選室外位置:最好是選取兩面單邊嘅角落頭,這個無敵海景位置影相一流。
坐喺室外位置,望住美麗嘅香港海景,慢慢嘆下午茶真係爽。
* 小小缺點:就係太陽曬住啲甜點會好快溶。
* 建議:另外加點嘅生蠔比連套餐嘅生蠔更新鮮及冰凍。
Crystal  Pink  Lady
2021-03-12
優惠券
Crystal  Pink  Lady
2021-03-12 539 瀏覽
今日黎左海港城跟我個女同學既媽咪下午茶 我愛這個下午茶 ☕️ 景色很美 ❤️❤️萌主也很喜歡💕佢個下午茶有生蠔🦪 半隻龍蝦仲有咸/甜點。仲可以用海港城卷用完 兩個人$300 左右
今日黎左海港城跟我個女同學既媽咪下午茶

仲有咸/甜點。
仲可以用海港城卷
用完 兩個人$300 左右
2021-03-08 2037 瀏覽
第一次食咁貴嘅餐廳🤭多謝小編朋友請嘅生日飯😆呢度嘅食物質素係好嘅,但主要係食個景,成晚有得望住個維港食飯感覺自己做咗上流人士😏一嚟就會擺低餐前麵包,雖然我唔鍾意橄欖但佢個橄欖包嘅橄欖幾清爽濃味都食得落口😂海鮮意大利飯嘅份量就真係細咗d,兩三啖就食晒,但醬同飯嘅配搭啱啱好,海鮮有蝦、帶子、青口,都新鮮嘅😗之後就嗌咗呑拿魚薄切,味道係薄嘅呑拿魚刺身加d酸酸鹹鹹嘅汁,非常開胃🤤重頭戲係穀飼牛柳⭐️煮得好夠淋同入味,牛肉咬落有咬口得嚟又唔會韌,配埋佢個胡椒汁有微辣醒神嘅感覺,薯蓉亦好滑🥰食完海鮮飯都唔夠飽就嗌多個pizza😂估唔到有驚喜⭐️佢嘅pizza係用嗰d傳統石爐烤焗,批邊都整得超級好食😆辣肉腸絕對係pizza經典,配埋佢嘅辣椒、洋蔥同薄批底,唔會太辣又夠晒惹味🔥士多啤梨酥餅係餐廳主打,見openrice好多人嗌,但食落冇乜驚喜,鬆脆嘅酥餅夾埋d吉士味嘅cream,覺得唔係好使試😂

餐前麵包

海鮮意大利飯