6天前 0 瀏覽
假日嚟到西貢遠離繁囂,一定要chill下,Pan da Cafe絕對係chill-able嘅好選擇大推巴馬火腿芝士牛角酥😍這款牛角酥外層酥脆,內裡則包裹著香濃的巴馬火腿和融化的芝士。每一口都能感受到牛角酥的酥脆口感和濃郁的香味,巴馬火腿和芝士的組合更是完美無瑕。這道小吃絕對是一個絕佳的開胃點心,讓人回味無窮。此外,Pan da Cafe還有豐富多樣的潤喉茶選擇,包括茉莉花、紅棗和桂圓等口味。不僅能夠消暑,還有助於保持喉嚨的潤澤。茉莉花的香氣和紅棗、桂圓的甜味相互輝映,給人一種愜意和放鬆的感覺。在用餐過程中,享用一杯潤喉茶絕對是一個獨特的享受。除此之外,整個環境舒適,絕對是一個讓人愉悅的用餐場所。無論是和朋友聚餐還是單獨一人品味美食,Pan da Cafe都是一個不可多得的好去處。

• 巴拿馬火腿牛角酥
6天前 0 瀏覽
環境整體乾淨溫馨感好濃重令我諗起宮崎俊動畫裡面既世界充滿童心感 入到會好治癒好莫名安心開心帶小朋友,親子黎聚餐 係非常唔錯既選擇大人都眼花撩亂,小朋友會更興奮😆-芝士蛋焗大啡菇全日早餐💕健康配搭最緊要蔬果用料新鮮簡單既木盤上枱,但同周圍環境好夾大啡茄汁水多咬落爆水-巴馬火腿蜜瓜💕蜜瓜超清甜爽脆口感而且入口都係微微清涼Ham唔會過於咸,單片食都會好香不過配新鮮既蜜瓜係最好既而且呢到食物份量比想像中算多
環境整體乾淨溫馨感好濃重
令我諗起宮崎俊動畫裡面既世界
充滿童心感 入到會好治癒好莫名安心開心
帶小朋友,親子黎聚餐 係非常唔錯既選擇
大人都眼花撩亂,小朋友會更興奮😆
芝士蛋焗大啡菇全日早餐💕
健康配搭最緊要蔬果用料新鮮
簡單既木盤上枱,但同周圍環境好夾
大啡茄汁水多咬落爆水
巴馬火腿蜜瓜💕
蜜瓜超清甜爽脆口感
而且入口都係微微清涼
Ham唔會過於咸,單片食都會好香
不過配新鮮既蜜瓜係最好既
而且呢到食物份量比想像中算多
2024-05-12 0 瀏覽
{麻甩佬的ME TIME}有乜好得過麻甩女人星期六走咗去返工,然後一個麻甩佬可以去西貢自己遊吓電單車河🏍然後自己再鋸個靚扒食埋甜品,本麻甩同你講簡直就係爽歪歪!♦️ 加拿大法式豬鞍扒用上頂級嘅法式豬鞍,煎到八至九成熟,仍然保持肉質鮮嫩多,外層微微焦香,配合埋香濃蒜香炒意粉,成個餐真係豐富又滿足!♦️ 雪糕窩夫三重奏一個人真係要食盡佢,盡情享受我嘅me time! 食完個美味嘅豬安扒再叫多個豐富嘅甜品!雪糕窩夫三重奏,幾種唔同口味嘅雪糕配合仍然係熱辣辣嘅窩夫,來一個冰火交融!結果真係令我飽到R住肚腩揸電單車返屋企!食飽飽其實都唔捨得走,因為嗰度環境真係好舒服,令我好好咁樣享受咗一個星期六嘅me time!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #PandaCafe (西貢)西貢市場街23號地舖
{麻甩佬的ME TIME}

♦️ 加拿大法式豬鞍扒

♦️ 雪糕窩夫三重奏

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #PandaCafe (西貢)
西貢市場街23號地舖
2024-05-11 0 瀏覽
難得放個假,同朋友入西貢玩一日,中午見到呢間cafe裝修好有特色,好多收藏品,每件都各有特別之處,所以大家就揀左呢間cafe休息同欣賞一下。蜂蜜玫瑰花茶成壺上,好靚好岩打卡,玫瑰淡淡花香撲鼻,唔會苦澀,仲可以跟自己口味落蜜糖,好貼心。美國安格斯牛肩胛肉眼好大塊,同朋友share都得,煮得岩岩好,唔會過生或過熟,牛味濃郁,口感軟腍,肥瘦均勻,冇乜筋位,肉質鮮嫩,一切肉汁已經標哂出黎。配合沙律,夠哂清新健康。📌Pan da Cafe地址:西貢市場街23號地鋪評語店員有禮環境有特色🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong #西貢 #蜂蜜玫瑰 #美國安格斯 #牛肩胛肉眼 #PandaCafe #市場街

📌Pan da Cafe
地址:西貢市場街23號地鋪

評語
店員有禮
環境有特色

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

西貢市場街嘅呢間cafe,開業已有23年,門口細細內有乾坤,店內每個角落都放滿老闆嘅私人珍藏,例如Vintage黑膠碟,古董玩具等等,好似一個懷舊收藏小型博物館咁,有別一般cafe,老闆友善健談,食得開心☺️同朋友嚟lunch,叫咗荷蘭豬斧頭扒,目測差唔多有4cm厚😂本身諗住咁厚嘅豬扒會好韌,點知勁易切,入口係鬆軟,肉質同脂肪比例適中,連住少少脂肪令到豬肉咬落更juicy😋煙肉白菌卡邦尼 🥓🍝意粉軟度啱啱好,口感唔錯,醬汁濃郁好掛汁布朗尼蛋糕朱古力味夠香濃,甜度數控制得宜,食完冇罪惡感🍫
布朗尼蛋糕朱古力味夠香濃,甜度數控制得宜,食完冇罪惡感🍫
2024-05-08 0 瀏覽
放假去西貢玩水,玩完喺市中心食完嘢先返屋企。見到呢間cafe嘅裝修好靚,懷舊風嘅擺設同設計勾起唔少童年回憶,一於就入去試吓。佢哋嘅食物選擇都好多。我哋叫咗一份美國和牛冧扒。肉質好嫩滑,充滿肉汁。大大塊好夠飽,仲有送埋意粉。蜜燒豬髀骨質素都唔錯。肉質好易咬,而且豬肉索晒啲香甜嘅醬汁,餸飯就最啱。甜品方面,我哋叫咗一份蘋果酥卷同埋一份檸檬撻。蘋果酥卷焗得好香脆,裏面嘅蘋果餡酸酸甜甜,仲有好香嘅玉桂味。檸檬撻唔會好甜膩,有陣陣檸檬嘅清香,大人細路都啱食。

2024-05-07 0 瀏覽
我最近去咗呢間咖啡店 (Pan da Cafe),真係覺得有趣又有味道!首先,我要講下白酒煮藍青口。呢個菜式真係特別!青口煮得剛剛好,肉質鮮嫩,再配上白酒煮,味道更加濃郁。每一口都帶來一種濃厚嘅海鮮香味,真係令人回味無窮。另外,我試咗一杯冷泡洛神花茶。呢個茶飲非常清新解渴。洛神花茶泡得剛好,香氣撲鼻,酸甜口感非常好,特別係夏天飲用最適合。一杯洛神花茶,真係可以帶嚟一陣陣涼意。而且,Pan da Cafe真係有獨特嘅設計。佢哋堆滿咗唔同種類嘅香港懷舊東西,包括舊電器、書籍、玩具等等。呢啲東西好似一個時光隧道,可以帶返我哋返去以前,讓小朋友認識一下以前嘅生活用品,好有趣呢!總括而言,Pan da Cafe係一個值得一試嘅地方。唔單止食物美味特別,茶飲清新解渴,而且環境充滿著懷舊氛圍,可以讓我哋回味以前嘅時光。如果你想品嚐美食同埋體驗一下香港懷舊文化,我推薦你嚟Pan da Cafe一試!

2024-05-07 0 瀏覽
星期六放假同左男友一齊入西貢行下HEA下順便食完野就睇下有咩海鮮可以買返屋企煮,又差唔多係下午茶時間就搵間cafe坐下HIGH下TEA☕️ 我地叫左一個High tea set $188入面都幾多野食架!三款迷你丹麥酥、粟米鮮果沙律、雞翼同埋迷你煙鴨胸包,包埋兩杯花茶/咖啡既,我地就揀左蜂巢玫瑰花茶試試。三款丹麥酥都好鬆化同夠晒酥,個沙律夠晒凍,唔係擺到熱晒變室溫果種。呢個set其實岩晒兩個女仔下午茶坐低慢慢傾慢慢嘆,下次都係同閨蜜黎食好d🤣🤭花茶好香好有蜂蜜味,唔係落糖扮蜂蜜飲到涸晒喉果D👍🏻🤗 煙三文魚一丁冷麵 $78High tea就岩我地呢d港女,男友就當然唔夠飽啦XD我地叫多個煙三文魚一丁冷麵俾佢填飽肚,我試左啖都覺得幾好味,可惜係俾個tea set填飽左,唔係食多佢幾啖🤣🤣煙三文魚唔係死咸,配埋個一丁冷麵味道剛剛好唔會太咸,個一丁麵就係正常食開果d,亦唔會話煮特太淋,岩岩好夠彈牙😋😋 呢間café係正海鮮街後面,環境夠晒chill夠晒舒服,我地慢慢食慢慢hea店員都冇催我地,服務態度非常之好👍🏻😌🤩 推薦指數:9 / 10📍 餐廳資料:Pan da Cafe (西貢)西貢市場

我地叫左一個High tea set $188
花茶好香好有蜂蜜味,唔係落糖扮蜂蜜飲到涸晒喉果D👍🏻🤗

煙三文魚一丁冷麵 $78

🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:Pan da Cafe (西貢)
西貢市場街23號地舖

☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*
喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食
tea  set
tea  set蜂蜜玫瑰花茶
煙三文魚一丁冷麵
tea  set
tea  set蜂蜜玫瑰花茶
煙三文魚一丁冷麵
2024-05-02 18 瀏覽
呢間西貢懷舊Cafe,好似一個迷你嘅懷舊博物館,收藏咗唔同年代嘅舊物品,好有趣。環境非常之令人放鬆,好適合放假過嚟Hea下飲吓咖啡食好西。🐷加拿大法式豬鞍扒 - 肉質軟嫩煎得啱啱好,外層有微微焦香,豬鞍扒都幾大塊,可以同朋友share一齊食。🥦焗西蘭花 - 用芝士白汁嚟焗,好好味😋 西蘭花唔會淋晒,個煲仔好得意好懷舊~ 份量都唔細,食得多肉要食多啲菜平衡返。☕️ Tiramisu - 佢嘅Tiramisu整得好好,咖啡味夠重,啲cream好滑😋 🍵冷泡茉莉花茶 - 茉莉花味好香🫶🏻 清香怡人,坐喺度慢慢飲Hea吓好放鬆。

環境非常之令人放鬆,好適合放假過嚟Hea下飲吓咖啡食好西。

2024-04-30 17 瀏覽
星期日同朋友去完西貢玩,經過見到呢間餐廳氛圍好warm好有特色就去trytry!😍😍All day breadkfast 全日早餐有雙腸,煙肉,火腿,炒蛋,焗豆,粟米,奇異果,多士~腸仔分別係脆皮腸同豬肉腸~炒蛋都算幾滑~多士有半塊,焗到半脆~煙肉同火腿唔會死咸~奇異果唔會好酸~overall唔差❤️❤️蜂蜜玫瑰估唔到真係比咗成樽蜂蜜自己落!勁surprise !有機會去西貢經過嘅話不妨試下~😆❤️

All day breadkfast 全日早餐

有機會去西貢經過嘅話不妨試下~😆❤️
西貢chill一chill之《Pan da Cafe》西貢Cafe有好多,呢間《Pan da Cafe》推介大家去chill一chill,餐廳裝修同環境都好特別,環氣氛比人放鬆自在,餐廳內擺咗多款懷舊玩具、圖書、唱片等等,十分好feel,肉醬意粉:肉醬份量多同十分香,食得出唔似一罐罐買既肉醬汁,意粉口感彈牙,唔會過淋。芝士蛋焗大啡菇全日早餐:大啡菇非常大隻,啡菇入口好juicy,唔會焗到乾哂,芝士都香,令人一口接一口,伴碟既沙律菜同水果都新鮮,粟米粒好甜。白酒煮藍青口:藍青口雖然唔算好大隻,但十分鮮甜,入口食得有少少酒香。冰鎮黑咖啡:個壺設計特別,有個窿塞住冰塊,咖啡keep住都凍,功夫茶杯仔都幾特色,老闆過黎傾計介紹,講係咖啡豆混合幾種唔同既豆,所以咖啡飲落會有層次。總結:價錢唔貴算,餐廳左特色,好岩傾計。
西貢chill一chill之《Pan da Cafe》

總結:價錢唔貴算,餐廳左特色,好岩傾計。
2024-04-28
2024-04-27 4 瀏覽
週末來到西貢過一個不一樣的週末也想找一間不一樣的Cafe這間cafe 堆滿不同種類的香港懷舊東西包括舊電器書籍玩具等等可以順道讓小朋友來認識一下以前的用品🛎️匈牙利鵝肝拼蜜桃醬鵝肝外層香脆 內裡軟腍 煎得挺香沾上蜜桃醬配上吐司感覺能減少油膩感🛎️香蕉船香港的懷舊甜品 現在很少地方能吃想起小時候在家裡自制的香蕉回憶返曬來這裡還加了粟米片 增加口感🛎️心太軟外面軟熟 內裡流心朱古力味香濃 賣相不錯🛎️西西里檸檬蛋糕檸檬味清新 蛋糕鬆軟還有檸檬乾點綴🛎️自選pizza自選四款材料脆底pizza 挺多芝士
週末來到西貢過一個不一樣的週末

自選四款材料
脆底pizza 挺多芝士
下午茶
2024-04-26 2 瀏覽
想食午餐,但又唔想甘heavy. 就決定要食個all day Breakfast 再來個cheese cake and waffle 🧇 藍莓芝士餅: 濃濃的乳酪口感,混合了藍莓的酸甜味,令整體味道豐富而清新,每一口都芝味十足。 士多啤酒窩夫:窩夫够鬆脆,配上士多啤梨感覺唔肥膩,真係食多個都仲得😆蜜糖生薑芝士餅:本身唔想點,不過呢款味道又未試過,想不到兩個味道甘夾,蜜糖生薑結合了蜂蜜的甜美和生薑的微辣,令人更開胃。三文魚魚炒鮮菌全日早餐:三文魚够鮮甜再搭配各種鮮菌的清甜,令整個早餐健康滿足。

2024-04-24 7 瀏覽
餐廳環境真係非常之chill啊!入到去,你會即刻感受到一種放鬆嘅氛圍,有種輕鬆自在嘅感覺。藍草莓奶昔,飲落去,滑口又涼快,真係好適合喺夏天嘅飲品。藍草莓嘅香甜同埋奶昔嘅濃郁口感完全融合喺一齊,令人上癮。仲有啲微微嘅酸味,令味道更加豐富,真係鮮甜可口!美國安格斯西冷,肉質係嫩滑,就算用刀割落去都唔會有啲抵抗力。煎得啱啱好,外面微微焦香,入口一咬,肉汁即刻爆出,真係令人驚艷!肉味濃郁,帶有微微嘅煙燻味道,一啖啖都係細細嘅享受。白菌煙肉意粉,意粉煮得剛剛好,彈牙有咬勁。白菌嘅香氣好濃郁,同煙肉嘅鹹香味完美結合,令味道更加豐富。佢啲醬汁亦都好滑順,包裹住每一條意粉,真係一道令人垂涎欲滴嘅佳餚!啱啱出爐嘅布朗尼,係咪一聞到嗰陣驚艷啊!佢嘅外層酥脆,入面嘅巧克力質地濃郁細膩,咬落去好滑好香,令人感受到無限嘅幸福感

呢到有唔同年代嘅懷舊物品-玩具、漫畫、電話乜都有,成個博物館咁,好新奇有趣~發現有好多都有見過,睇半日都睇唔曬! 咁當然有好多都無見過啦!食物都唔錯,可以一邊食,一邊睇下有咩係自己細過見過~✨杯杯梳乎厘蛋糕外層經過輕微烤焦,有一層脆脆嘅焦糖外殼,內裡綿密柔軟,有滿足感!✨焗雞皇飯嫩滑多汁雞肉,配埋蘑菇,係白飯killer! 好快就食曬!✨ High Tea(打卡able!) 好精緻~種類都多,有雞翼,牛角飽,沙律。配埋熱花茶,真係好chill~✨巴斯克芝士蛋糕質地做得好好,蛋糕鬆軟蓬鬆,仲散發出芝士的香濃味道!又過於濕潤或油膩,但係又有微妙濕潤口感,必叫!

✨杯杯梳乎厘
✨焗雞皇飯
嫩滑多汁雞肉,配埋蘑菇,係白飯killer! 好快就食曬!
✨ High Tea
✨巴斯克芝士蛋糕