2020-02-25
風靡港人既韓式飲食文化,除左佢哋人氣既炸雞之外,燒肉都係不二之選。今晚涼涼地又唔想日日叫外賣,心思思想食韓燒,揾到間係旺角外圍既OPPA。廣為人知既韓式飲食,當然離不開多樣式自家醃製泡菜。呢度有三款分別為醃蘿蔔片、海苔及微辣泡菜,食完唔夠仲可以免費追加,不過都係果句唔好做大晒鬼!呢度既燒肉鐵板係方形設計,原來每邊都有特定功用,長方框格一側用黎製作蒸蛋,另外兩角用黎暫放熟肉以便保温,中間還有一個卸油收集口。服務員先放入適量泡菜片,再提起小鐵壺注入奶黃色既蛋汁直至淹浸泡菜表面,備妥後就開火加熱。蛋汁受熱蒸熟凝固後,就可以享用口感綿滑既泡菜蛋。同時間我們點的什錦豬肉拼盤也送到餐桌,四式肉食分別有豬排骨、五花腩、豬頸肉跟日本豬西冷扒,肉質外觀新鮮紅潤。厚切西冷扒,外面附有薄薄一層脂肪,肥瘦度適宜,尤其橫幅肉肌非常嫩滑有彈性。入口甘香、柔軟多汁!而我最愛係五花腩大火下板待整幅煎香至呈金黃色後再反轉,此時油份受熱下慢慢擠壓出來,油香隨熱力四溢。服務員為我們剪開分成數小件,整理排好再略燒一分鐘就可以上碟了。豬排骨、豬頸肉經醬汁醃過,小心燒既時候比較容易燶喔! 醬汁甜甜的,非常惹味。另外點了限時價$
醬汁甜甜的,非常惹味。
一份4隻既扇貝拌上香蒜粒白蔥絲,燒既時候將扇貝肉放上鐵板加埋附上既牛油,頓時香氣撲鼻!!
Oppa四太子