2020-04-02 140 瀏覽
好耐都冇食過韓燒, 心血來潮之下, 就同朋友去咗旺角度食韓燒餐廳喺我哋入嗰陣, 就提供咗酒精搓手液同埋幫我地探熱, 非常之窩心先揀海鮮, 再叫咗個黑毛豬, 另外仲點安格斯肉眼, 原隻魷魚, 魷魚原來燒起上嚟係咁正嘅, 外面嘅焦香, 再加埋彈牙嘅口感, 非常滋味安格斯 肉眼, 燒一陣就食咗, 店員幫我地燒, 個火候控制得好好, 入口非常juicy, 外層都燒得非常之香黑毛豬燒嘅熟透就啱啱好, 豬嘅脂肪嘅香味, 令到豬嘅口感提升不少, 十分之香而另外就係餐供餐廳無限供應嘅蛋, 加咗泡菜嘅蛋, 香辣得黎再加埋蛋嘅香味, 流心感覺非常之邪惡

先揀海鮮, 再叫咗個黑毛豬, 另外仲點安格斯肉眼,

2020-03-31 121 瀏覽
雖然疫情嚴重,但係只要做足衛生措施,仍然是可以周街去吃飯,況且而家比平時少了很多人,所以之前成日去唔到嘅餐廳而家都好容易搵位了。好似oppa 咁,之前真係無可能walk in 食到,今日就得了,可能我們六點幾就來,因為七點後都已經爆滿。點了和牛拼盤和OPPA4帶子,這裏的爐邊蛋比出面的多料,所以吃的時間會多了更強嘅泡菜味道,不只是吃蛋。和牛拼盤不只是和牛,還有美國安格斯牛,這樣的組合非常之好,因為和牛有些時候實在太肥美了,而家安格斯就可補充堅實的牛肉味。帶子是連殻一齊上,加上上面鋪滿蒜蓉,吃的時間很有蒜蓉蒸帶子的味道,由於帶子十分新鮮,所以煮的時間有很多汁出來。強烈建議點一個白飯,將燒好的肉,菜和醬料白飯一齊卷來吃,是最正宗而最滿足的韓國人食法。

2020-03-28 89 瀏覽
OPPA最近又一套韓風吹過 個個都追緊套《愛的迫降》好掛住韓國🇰🇷燒烤啊!一路睇一路食最正啊OPPA呢間韓燒味道好味 服務態度都好好 .OPPA 4太子扇貝 $108最正梗係燒海鮮啦 仲要咁抵食 4隻大扇貝😍鋪滿蒜蓉燒 大扇貝燒到入哂味 好香蒜蓉 大大粒澳洲牛舌 $98原隻魷魚 $105原隻魷魚店員幫我地剪開再燒埋魷魚沾醬油食 口感爽口彈牙 好入味人蔘雞湯 $108大大隻雞炆到好腍 口感有小小入口即溶感覺人蔘味唔算好大陣味 所以好易入口 有小小米飯 好飽肚 但唔算太油OPPA Korean Restaurant 旺角洗衣街117號建煌華廈地下
OPPA

有小小米飯 好飽肚 但唔算太油

OPPA Korean Restaurant
 旺角洗衣街117號建煌華廈地下
2020-03-25 112 瀏覽
近排的心情不好,所以很想要大杯酒大塊肉去發洩一下,這裏就是最好的地方,其實都不是第一次來,因為很鍾意他那塊鐵板的燒烤,和韓國的很相似,這塊板最主要的作用都是可以將多餘的油排走,而且看下去的肉不會容易燒焦。先來一個和牛拼盤,有唔同部位和口感,最應該當然是那入口即溶的和牛啦,肉味香濃,但係如果懂得燒,牛舌是很美味的,因只要達到七成熟,口感和味道都是非常完美的。另外叫了一個日本神戶豬,試過之後回味無窮。還有值得推介的就是那個帶子。原隻帶子上,上面鋪了蒜蓉很香口,不過建議燒的時間可以除下殼來燒會比較快熟。吃這些香氣撲鼻的肉嘅時候,最好便是來一碗白飯,還有加旁邊的泡菜蛋一齊食,勝過吃龍肉了。

肉味香濃,但係如果懂得燒,牛舌是很美味的
,因只要達到七成熟,口感和味道都是非常完美的。

另外叫了一個日本神戶豬,試過之後回味無窮。

還有值得推介的就是那個帶子。原隻帶子上,上面鋪了蒜蓉很香口
,不過建議燒的時間可以除下殼來燒會比較快熟。

2020-03-25 82 瀏覽
數數手指,都成幾個月冇食過燒肉,今日朋友生日,就順下佢意嚟食啦,不過出街食嘢都要小心的,做好防疫措施,呢間OPPA燒肉喺呢方面都做得唔錯~~另外見到呢張poster都好吸引,大大隻帶子即刻叫咗一份~~配菜可以無限encore,呢到個泡菜真心好食,好爽口,辣味都啱啱好!就咁食或者用生菜包住食都好正!我哋兩個人叫咗2款牛同埋2款豬~A4和牛嘅雪花紋靚到呢~~~~~~~~~~~~~呢到上菜速度都好快,店員又好helpful,會定期行埋嚟幫你燒,勁好!燒咗十零秒就食得,口感細嫩,食落口差唔多入口即化,好食!用生菜包住泡菜加充滿油脂嘅豬腩食,真係perfect match!最後再燒呢個牛油蒜蓉帶子燒,真係夠晒大隻,隻隻都有半隻手掌咁大,啖啖肉,又充滿蒜蓉香,$108一份,性價比嚟講,好抵食!

另外見到呢張poster都好吸引,大大隻帶子
即刻叫咗一份~~

我哋兩個人叫咗2款牛同埋2款豬~

A4和牛嘅雪花紋靚到呢~~~~~~~~~~~~~

燒咗十零秒就食得,口感細嫩,食落口差唔多入口即化,好食!

2020-03-24 3248 瀏覽
今時今日, 抗疫要做到足,一入店,店員已有主動提供消毒洗手液,仲有紙袋,比食客裝口罩。等大家係除下口罩既同時,口罩都可以妥善既存放。事不宜遲,叫食物。店員迅速提供前菜,包括泡菜,芽菜,昆布等等。而且會係燒烤鍋加內蛋漿泡菜。而且亦有麥茶提供。見到海報上的宣傳,首先叫了oppa 四大子。其實就是四隻大大的扇貝。扇貝只重要是鮮!鮮味就是扇貝的靈魂。 加上蒜蓉及牛油,而且好大隻,絕對啖啖肉。本身我地都驚如何做到最好食,燒得最好,而店員十分有禮主動,主動幫我們燒扇貝,加上牛油。另外,叫了A4和牛。和牛真的好正。入口即溶,香牛味,油份一入口就會散發。 一份只有5片,味道極好。另外叫了煎泡菜餅,煎餅與其他店不一樣,比較有咬口,有種年糕的煙韌,配上特製醬汁,成個煎餅都好好味。泡菜豆腐湯。這個基本上是韓國店必備,辣得來不會過咸,亦加了個白飯,配飯食。好多韓國店都加了很多辣醬去做,但味道過濃。但這個絕對不會。叫了兩罐飲品,這個青提飲料,每口都有粒粒,真係幾好飲。
今時今日, 抗疫要做到足,

店員迅速提供前菜,包括泡菜,芽菜,昆布等等。
而且會係燒烤鍋加內蛋漿泡菜。而且亦有麥茶提供。

煎泡菜餅

泡菜豆腐湯

叫了兩罐飲品,這個青提飲料,每口都有粒粒,真係幾好飲。
煎泡菜餅
泡菜豆腐湯
  • 泡菜煎餅
呢排要幫襯,梗係要幫襯吓自己友先啦,呢間喺旺角既韓燒餐廳,預早一日啲bk都係bk到1830😝不過又啱哂我地呢啲六點收工既打工仔,如果要食 peak hour可能要再早啲預約吶😚一坐低就已經有洗手液供應,清潔好可以除口罩揀野食了,呢次慶祝開心野,所以嗌得爽手啲,散嗌為主🤑肉主要都係🐷🐮為主,五花腩就韓燒必點啦,夠哂厚身,肥瘦層層分明,店員又會幫我地燒同剪細佢,方便夾埋生菜一齊食,又有食肉滿足,又有生菜減少啲罪惡感,真係食多多都唔怕😝黑毛豬西冷有兩大塊,真係大件夾抵食牛就叫咗兩款a4和牛,兩款都不負所托,油花豐富,一咬落juicy度呢,啲汁油香充滿哂個口度,好滿足☺️☺️真係令人難忘,加埋生菜食亦可除咗肉之外,見到呢有promote 有牛油蒜蓉帶子燒,一聽都feel到正,可以成隻連殼擺上去燒,咁就食到佢嘅原汁原味了🥳🥳之外我哋仲有帶咗個韓式海鮮湯,裏面好足料,個湯有辣辣地而帶啲海鮮味入面,辣得過癮😚啲食物嚟得快,味道唔錯,服務非常好,執走啲碟都好自動波,呢個真係值得一讚👍🏻👍🏻

A4 和牛肉眼

韓式海鮮湯

A4 和牛肉眼
韓式海鮮湯
  • 五花腩
  • 帶子
1K
2020-03-24 2314 瀏覽
餐廳環境充滿韓風魅力,牆壁畫上色彩繽紛的壁畫,大家熱鬧的圍爐而坐,氣氛十足。一坐下,店員為我們送上韓式小碟:泡菜、芽菜及紫菜等,最喜歡無限refill的泡菜爐邊蛋,滑溜濕潤,加上微辣泡菜,簡單又美味。早朝套餐 $308 (2人份量)套餐價錢親民,有迷你和牛拼盤、五花腩及石窩飯等,滋味飽肚。我們先燒五花腩肉,肥油令爐火更旺盛。口感軟腍,肉汁香濃,肥膏位置香糯不膩,包在生菜中吃,加上大醬,更加惹味。迷你和牛拼盤 (A4和牛、M6和牛、雪花牛小排、牛肋肉及牛舌)和牛薄切,放在爐端上燒,傳來誘惑的牛香。牛肉由豔紅變成深褐色,十多秒便翻轉到另一面,邊沿焦脆,沾上少許燒肉汁,質感軟綿,肉汁油潤,十分窩心。牛舌烤至兩邊金黃,咬下時質感嫩滑。牛肋肉燒好後剪至一口size,帶微微焦香,柔軟口感,滋味吸引。燒完牛肉後,還有海鮮的誘惑。OPPA 4太子 $108帶子連貝殻燒,肥美厚身,表面鋪滿蒜蓉,燒後香噴噴,鮮味彈牙。表面油光亮澤,入口滑嫰鮮甜,加上牛油調味,啖啖鮮香、惹味。石窩飯石窩飯可選擇,豬、牛或雞,趁石窩熱辣辣時拌匀,飄來香氣。飯面上鋪滿雞肉、紫菜及芽菜,米飯清爽乾身,最吸引是煲底的飯焦,入口脆卜

早朝套餐 $308 (2人份量)

OPPA 4太子 $108
石窩飯
石窩飯可選擇,豬、牛或雞,趁石窩熱辣辣時拌匀,飄來香氣。飯面上鋪滿雞肉、紫菜及芽菜,米飯清爽乾身,最吸引是煲底的飯焦,入口脆卜卜。一口雞肉,一口飯焦,吃完有暖笠笠的感覺。
  • 五花腩
  • 泡菜蛋
  • 原粒帶子
2020-03-20 1110 瀏覽
我記得上次食韓燒已經係兩年前,因為食韓燒比我感覺好油、好熱氣,所以如果唔係朋友生日話想食韓燒,我都唔會去食,不過食完今次之後又改觀咗少少🤏因為朋友生日,所以提早拎個生日蛋糕去放低,佢哋非常好,唔收切餅費🥰出去行咗個圈之後, 6:00準時入座,啤酒買一送一,即刻同肥仔一人一杯,邊飲邊等主角,因為主角係女仔,所以肯定遲到的🤷🏻‍♂️等咗20分鐘,店員話用餐時間一個半小時,所以主角未到都要即刻叫嘢食先😂支裝啤酒仲抵,平均$10支,生啤都好平,不過唔記得幾錢🍻食住前菜等主角,無限添加,正🤣主角到咗,終於可以燒嘢食,依碟應該係叉燒,都幾好味😋帶子好新鮮,雞肉夠鮮嫩,五花腩唔算太肥😅羊架有少少蘇味,不過我鍾意😋😋佢哋用嘅鐵板唔同出面圓形盤,方便啲油斜斜地流出,咁多餘嘅油就唔會浸住啲肉👍🏻👍🏻依個設計正!飲完啤酒梗係要飲燒酒啦,啤酒溝燒酒係韓燒嘅標誌🍺🍾安格斯牛扒正到暈🥰最後劈埋個生日蛋糕🎂圓滿結束❤️其實我發現,如果所有燒好嘅肉都用生菜包住食,就冇咁熱氣😂😂所以我以後有多個菜式選擇!

啤酒

支裝啤酒仲抵,平均$10支,生啤都好平,不過唔記得幾錢🍻

前菜

食住前菜等主角,無限添加,正🤣

主角到咗,終於可以燒嘢食,依碟應該係叉燒,都幾好味😋

帶子好新鮮,雞肉夠鮮嫩,五花腩唔算太肥😅

羊架

羊架有少少蘇味,不過我鍾意😋😋

佢哋用嘅鐵板唔同出面圓形盤,方便啲油斜斜地
流出,咁多餘嘅油就唔會浸住啲肉👍🏻👍🏻依個設計正!

燒酒

飲完啤酒梗係要飲燒酒啦,啤酒溝燒酒係韓燒嘅標誌🍺🍾

安格斯牛

羊架
燒酒
安格斯牛
2020-03-19 74 瀏覽
<旺角好味 oppa韓燒>🔥雖然話肺炎有韓燒家族 但如果兩個人燒風險都唔大既 今次黎到呢個 oppa韓燒 環境好似韓國餐廳格局 , 可以放櫈既冇 pan圓櫈 加上枱上有好通風系統 既燒爐 食物方面有韓國熟食 仲有燒肉燒海鮮。 唔同既汽水 韓國酒類等 應有盡有! 😆食物質素高 燒下烤飲下啤酒 正!佢既韓式小食 爽口既昆布, 辣泡菜 同芽菜🌿🌶️要黎包住燒肉既生菜 都係任添 而喺爐側邊長坑係可以要黎燒泡菜蛋 🥚 蛋好香滑 食食下帶 d泡菜既爽口 好味🌶️🍴五花腩98 蚊🐽肥味既五花腩 層次分明 燒到甘上下將佢剪開 再燒到脆身 🔥口感外脆 入面肉質 juicy 😆 用生菜包住去走肥膩感 再點埋牛骨醬汁 或 類似豆板醬既豬醬都好惹味👍🏻🍴雞脾菇 48蚊🍄大大件雞脾菇 切成片狀 口感好爽口 燒嗰時落牛油 完全滲哂落菇入面 夠哂油香 好味 😆 🍴扇貝 108 蚊😆108 蚊4 隻扇貝 大大隻都幾抵食 扇貝 口感彈牙新鮮 熱辣辣又厚肉 唔洗點落醬都好味 🍴韓國炸雞88 蚊🐤炸得好香脆既韓式炸雞 雞皮特別脆 咬開雞皮熱辣辣 肉質夠彈牙嫩滑 點埋少少酸辣醬更惹味 🐥要配啤酒! 🍴韓國炸
<旺角好味 oppa韓燒>🔥

🍴五花腩98 蚊🐽

🍴雞脾菇 48蚊🍄

🍴扇貝 108 蚊😆

🍴韓國炸雞88 蚊🐤

🍴韓國炸醬麵68 蚊🍜
韓式炸醬既醬汁深色 d濃 d因為醬汁偏濃 所以撈落麵度要夠勻就剛剛好 最正係有 d入味軟林既薯仔 🥔撈落去幼身爽口既麵度食 都幾滋味

#韓燒 #燒烤 #雞脾菇 #炸雞 #炸醬麵 #五花腩 #啤酒 #雞脾菇 #扇貝 #海鮮
Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#Oppa韓國燒肉店
旺角洗衣街117 號建煌華下地下
~~~~~~~~~~~~
2020-03-03
2020-03-13 72 瀏覽
**OPPA韓國燒肉店**旺角店呢一晚 忽然間想食燒肉,就諗起之前嚟過呢間嘅韓國燒肉,佢有好多唔同嘅套餐都好抵食。所以收咗工就同老公過嚟食,我諗大概9:30啦 店入面係勁多人,真係冇諗過會咁多人出嚟食飯。不過店員都好快安排到位置俾我哋,提供左酒精搓手液俾我哋消毒左雙手先。我哋揀咗錫蘭檸茶同埋韓國梨汁,食物我哋就揀咗個牛肉拼盤。總共有四款牛,兩款有汁、兩款冇汁我哋就偏好無汁果兩款牛,因為有汁果兩款就偏濃味左少少..另外仲叫咗四隻蒜香扇貝燒黎食
**OPPA韓國燒肉店**旺角店

我哋就偏好無汁果兩款牛,因為有汁果兩款就偏濃味左少少..

另外仲叫咗四隻蒜香扇貝燒黎食

2020-02-26
5 分鐘 (堂食)
宵夜
2020-03-09 62 瀏覽
這家價格不算貴,肉質很好,非常新鮮!我點的是拼盤,每一種肉都很新鮮,豬肉還包括黑豬肉,和在濟州島吃的豬🐷味道沒什麼差別!還點了一份炸雞🍗,炸雞非常酥脆,不過醬汁是單獨放的,所以和傳統韓國炸雞略有不同,但是非常非常酥脆,也很入味!這家店一定要openrice提前預約,對了530到7點用餐🍴以及930以後用餐都有八折優惠!
2020-03-06 86 瀏覽
本身月頭同朋友去韓國首爾旅行,點知韓國而家疫情嚴峻,所以都要cancel the trip! 燒肉癮起, 上網search見到旺角洗衣街oppa好似幾正咁,所以就 book位了!入到店內韓國風味十足, 唔會有好大嘅油煙!抽風系統做得幾好。 店面仲會為我哋燒,燒出水準來!我就叫咗份美國prime安格斯肉, 非常有水準,肉質嫩淋,仍然保持到牛肉嘅鮮味, 148蚊呢個價錢超抵食!神戶水是黑毛豬, 爽口彈牙, 唔需要多加調味!已經有濃郁嘅味道,正呀!原隻魷魚, 切開一少份一少份,份量超多! 魷魚爽彈,再加啲檸檬汁!鮮味慢慢滲出嚟。Oppa四太子做緊限時優惠,108蚊一份!超抵食。 有蒜香再加牛油,非常嫩滑!hite生啤 買一送一超抵飲有時食韓國燒肉一定要叫啤酒先至係絕配。

148蚊呢個價錢超抵食!

2020-03-01 73 瀏覽
等左大約3張台終於到我地入去喇超多人的 首先一坐底就有店員送上小吃, 有我最鐘意既芽菜同泡菜!! 辣辣的可以非常開胃, 而且可以再添的 呢度既食物選擇都幾多下, 當然主打就燒牛肉!!嗌左兩種唔同既牛黎食 和牛肉眼價錢比較貴, 質素當然係比較好啦, 和牛既油脂分佈就是完美!!唔洗燒好耐就已經可以食得架喇, 差一點就達到入口即溶既口感!!超幸福的味道 什錦牛肉超多不同種類既牛肉可以食到, 而且價錢唔算貴 最特別當然是最大塊的這個加拿大牛排骨!! 超濃郁的牛香味, 要好有經驗既先可以燒到岩岩, 因為好易會燒到太柴唔好食 韓式牛肉鍋飯食韓國餐廳點少得鍋飯呢個牛肉鍋飯都幾大size, 而且入面既材料一點也不馬虎, 撈埋一齊吃就最yummy!!
等左大約3張台終於到我地入去喇

超多人的

首先一坐底就有店員送上小吃, 有我最鐘意既芽菜同泡菜!!

辣辣的可以非常開胃, 而且可以再添的

呢度既食物選擇都幾多下, 當然主打就燒牛肉!!
嗌左兩種唔同既牛黎食

和牛肉眼

超幸福的味道

什錦牛肉

超多不同種類
既牛肉可以食到, 而且價錢唔算貴

韓式牛肉鍋飯

食韓國餐廳點少得鍋飯
2019-12-10
15 分鐘 (堂食)
2020-02-26 131 瀏覽
今日行經旺角途見一間韓燒坐滿人,好奇這段 期間很少人出街用膳,這間餐廳卻近乎爆滿, 剛巧肚子正響鑼響鼓便決定試一試。餐牌有很多菜式選擇,純正食肉獸的我叫了美國prime安格斯肉眼扒,加拿大無骨牛肋肉,神戶水飼黑毛豬,豬皮。準備落單時,被牆上“今日推介 - OPPA 4太子”嗰名吸引住,噢!原來係新鮮扇貝(帶子),哈哈哈……好!等朕會一會呢4太子,哈哈哈………新鮮扇貝帶子 - 海鮮新鮮是基本!廚房已預先把帶子起了,只需要把帶子直接放上熱板,吱吱喳喳的聲音便把鄰枱的客人眼睛吸引過來,再將餐廳提供的鹹牛油一併放上,牛油帶子的香味就如跑車直奔進我的2條隧道。好香唷~~~(肯定其他食客都有同感)。不是自誇,真的煎得好好,牛油煎帶子本身就是完美的配搭,好味!安格斯肉眼扒 - 抵!抵!抵!真係抵食,所以要講三次!!!$168/250g,以為品質實揸流灘,非也非也!油脂分佈平均,一看便知肉質屬於中上,切的厚度也很適合燒烤。好的食材味道自然好,不需多說,下次再來也必點。無骨牛肋肉 - 這款切成薄片,所以燒一燒便即送入口中,嚼幾下便滲出好香的牛肉味了。黑毛豬 - 又一抵食之選,$138/150g 同屬中

黑毛豬 - 又一抵食之選,$138/150g 同屬中上品質,不止抵食仲要好食,燒香咗的黑毛豬又爽又夠香,下次再來都是必點。

豬皮 - 喜歡燒豬皮的朋友,就是喜歡那種黏黏的口感,蠻有趣的!

這裡任添的蛋漿,除了混了泡菜還加了墨魚碎粒,因為墨魚經過燒烤會有香味,混入蛋中好香好配好味!

好飽,真的好飽,蛋都添了3次,怪不得座無虛設,食物份量足價錢又實惠,下次經過旺角再想食韓燒,會再來這一家。