2020-05-18 404 瀏覽
那是第二次光顧此餐廳,帶著重遊舊地的心情踏進內,百般滋味在心頭,埋藏在腦海深處內的畫面又再湧現。那時多麼興奮放工後去韓燒,誰知下一秒給老闆狼狼棄掉,流著淚水與鼻水把食物咽呑,狼狽得很地也不知自己在吃著什麼。機緣巧合下相約朋友再到此用膳,就讓我補回那時辜負餐廳的飲食體驗門外放有輪後之橙色鐵收納筒座位,內裡以橙、黑灰色為主,裝潢簡約,還持續播放著韓國流行歌曲,朋友與我就在這韓風氛圍下開始用膳抗疫期間進內前先量度體溫,並提供消毒搓手液搓手,座下後便隨即放上生菜、兩款醬料及三款前菜有芽菜、海帶與泡菜在枱上。對餐廳印象深刻除了有難忘經歷外,還有那片獨特的烤鐵板,選用平板而非以一貫圓形有孔鐵板餐廳提供數個牛肉部位選擇,花多眼亂情況下點選拼盤最好不過,拼盤內有牛排骨、牛肋肉、M6和牛肩胛肉及牛脷,四款肉款中較喜歡以下兩款:牛骨被2-3片牛肋肉包裹著,牛肋肉經醃製後呈橙紅色,該色澤在燒烤過程中較難分別牛肉生熟程度,要份外留神及注意。醃製後仍嚐出淡然牛羶味,而醬汁味道如蒜香燒烤汁,令牛肉配以其他配菜及生菜進食時味道更香濃惹味,肉質軟腍不失牛肉咀嚼勁沒有經任何醃製更突出牛羶味,而肉質比起醃製肉腍、爽及咀嚼

什錦牛肉

牛肋肉

M6和牛肩胛肉

沒有經任何醃製更突出牛羶味,而肉質比起醃製肉腍、爽及咀嚼勁兼備,更能品嚐到牛的原味道
OPPA  4  太子

只吃肉類未免飽溜乏味,特意點了少許海鮮清清口腔,四件扇貝上均放上蒜蓉粒,並少有地附上牛油與檸檬
OPPA  4  太子

可連殼烤熱或拆去外殼只烤扇貝肉,起初連殼烤但後來我倆發現難以烤熟,決定先在殼上撈好蒜蓉及牛油,其後直接放於鐵板上燒,扇貝浸透著蒜香及牛油鹹香更惹味,口感更飽和豐富,吃前滴上檸檬汁,把雪藏過後清淡的扇貝鮮度再次喚醒,微酸亦一解先前牛肉所帶來的油膩感
牛肋骨湯

認知中的牛肋湯湯底清澈帶油,味道均來自牛肉熬出之精華,此牛肋湯湯底呈褐色帶油,味道竟然有似層相識的感覺,有如著名罐頭磨菇忌廉湯,有忌廉味同時鹹度亦偏高,沒有白飯相伴的情況下有愈喝愈鹹的感覺,正因該濃味湯底令牛肋骨肉甚為入味,肉質散漫如湯渣,但比湯渣來的更軟滑鬆化,湯內配料頗豐富還有牛骨、牛肋骨肉2件、清甜爽口白蘿蔔、紅蘿蔔及密棗,意外地白蘿蔔非常清甜,而質感屬爽脆
再次到訪讓我有機會試真食物味道,吃著相同的食物,人與事已不再也不同,百感交集的心情更讓我用心細味當中的「回憶」

2020-05-07
10 分鐘 (堂食)
什錦牛肉
牛肋肉
M6和牛肩胛肉
2020-05-16 333 瀏覽
上星期和朋友慶生,朋友說想念韓國的燒肉,特意為他找了這一間口碑不錯的韓式燒肉店一坐低店員便提供免費的餐前小食,雖說免費,可是味道依然吸引,芽菜充滿麻油香,另外海苔和泡菜同樣開胃,配搭稍後下來的燒肉非常合拍點了這一個和牛拼盤足夠三四人享用,從色澤上看已經看得出來貨不錯,另外A4和牛部位非常驚喜,油脂味十足,另外美國prime部位同樣優質蒜蓉牛油帶子 非常有驚喜,帶子肉彈牙滑身,配搭蒜蓉及牛油非常惹味部隊湯麵,吃了那麼多肉類便想吃一吃碳水化合物,部隊湯麵絕對是韓式燒肉的良伴,辣辣的味道配搭麵條非常滿足

本身在openrice book 左七點半,提早左七點三報道,職員話就快有位,等到七點三十五分都未見有入座安排,再等多十分鐘都未見有動靜,職員就話本身安排左枱既上一個客人唔肯走仲加左單,所以要等隔離嗰枱客,但我見店舖門外寫住四人以下用餐時間為1.5小時,我問唔係有限時咩?職員沒有回答,此時,原來我隔離有一行五人都係book 左七點半,亦無入座安排!最後等到七點五十五分先可以入座!我覺得如果book 左枱都要等既話可以一早講,但明明寫住限用餐時間卻唔遵守就有d問題,雖然職員態度唔惡劣,但實在可以做得好d!!食物方面大致唔錯,點了一份牛舌,一分豬五花,一份牛仔骨,一份牛肋骨湯,一份泡菜餅!唔建議叫泡菜餅,口感同味道都唔合格!其他都好好食,職員都有幫手燒下!

2020-05-14
25 分鐘 (堂食)
2020-05-14 257 瀏覽
上星期在旺角和朋友逛街,晚餐時間朋友提議這一間他之前去過的韓式燒肉店,剛好之前我在大埔分店已經嘗試過,同樣感覺不錯,於是便到這一間旺角分店一試之前在大埔分店嘗試過是放題形式,而這一間旺角分店採用單點,點了這一個牛氣沖天知牛拼盤,性價比超高!分量如此也只需要458每一個部位的雪花也調理分明,油脂味道驚喜,每一口都在口腔散開,拼盤中除了日本和牛還有美國prime等級的各種部位,每一款式都十分高質泡菜豆腐湯,韓式燒肉又怎可以不點韓國菜式呢?湯底味道濃郁充滿韓式醬料調味,帶有甜味再加有泡菜的微辣香,配上豆味濃郁的豆腐非常合拍嘗試過他的和牛拼盤仍不夠喉,外加了一份牛舌,性價比同樣極高,分量超多,同樣嫩滑香口

這間韓燒特別深刻,因為之前在太和食過而且特別抵食,食物又高質。今天剛好在旺角,所以便是一下這間旺角的分店。和牛拼盤($458)這個質量很高!當然價錢也偏貴,牛小排,肩押肉,背峰肉,牛舌....太多肉類,而且質量比主打放題的太和分店高,果然是一分錢一分貨。匈牙利鵝肝($98)我沒有誇張,它是我有生以來吃過最好食的鵝肝!別看他的外型奇奇怪怪, 像一件白色的粉團,其實這就是秘密所在。鵝肝煎熟後,外脆內軟,外面白色的粉末燒熟後奇妙地變成一層薄薄脆脆的表層,放入口,除了口感帶給你驚喜外,淋淋鵝肝汁四溢,令人齒頰留香。下次如果經過可以叫一份鵝肝當下午茶。豬大腸($98)不是一份普通原條的豬大腸,可以看到表皮被炸成衣的模樣,更增添香脆口感和香口味道。韓式四色冷麵(素)($88)吃了這麼多熱氣的肉肉,當然要吃一口冷麵中和一下,一口肉肉一口冷麵冰火二重奏天的感覺真的太棒了!而且冷麵有瓜類和梨,整體口感10分清新,冷麵的口感亦都非常彈牙,給人一種很舒服的感覺。OPPA 4 太子($108)跟我以前在韓國海鮮市場吃的味道一樣,由於帶子本身的新鮮,所以加

和牛拼盤($458)

匈牙利鵝肝($98)
匈牙利鵝肝

豬大腸($98)

韓式四色冷麵(素)($88)
韓式四色冷麵

OPPA 4 太子($108)
OPPA  四太子

跟我以前在韓國海鮮市場吃的味道一樣,由於帶子本身的新鮮,所以加的蒜蓉並不多,很容易便能吃到帶子的鮮甜味,再加上小小的檸檬汁更加是畫龍點睛。
匈牙利鵝肝
韓式四色冷麵
2020-05-08 438 瀏覽
好彩有book位,好多人排隊呀🌝見到d前菜心心眼😍,有我最鍾意食嘅泡菜,紫菜同芽菜,泡菜勁好味,唔太酸又唔太辣又唔太鹹,剛剛好,另外紫菜同芽菜都好食泡菜蛋就係泡菜加蛋🤪好食,完。點咗和牛拼盤,大件夾抵食,不過唔好期望係入口即溶嘅和牛,始終價格在此,包生菜同配菜食會好味啲,都有牛味嘅,下次會單點牛小排大腸肥美,不過太大碟,食唔晒,有得叫半份就好了,因為想試多幾樣豬皮,唔夠厚,原材料問題😢😢😢總括嚟講都算抵食嘅,可以encore
好彩有book位,好多人排隊呀🌝

泡菜蛋就係泡菜加蛋🤪好食,完。

泡菜蛋

和牛拼盤

大腸

豬皮,唔夠厚,原材料問題😢😢😢

豬皮

總括嚟講都算抵食嘅,可以encore
泡菜蛋
和牛拼盤
大腸
  • 前菜
  • 爐邊蛋
2020-05-07 186 瀏覽
疫情期間都好耐冇出街,今日就去食韓燒、發晒狂咁點菜。首先點左個和牛拼盤:牛牛好新鮮、脂肪分佈都好平均。再放喺個牛形木板上清楚知道自己食緊咩部位。另外點左個匈牙利鵝肝,一開始以為會好油膩。點知食落好鬼正,原來全靠鵝肝上面放左一層粉末煎起上嚟特別香脆!依層粉末神奇地令到鵝肝食起上嚟又香脆又冇咁油膩,而且$98有咁大舊鵝肝絕對抵食。我哋亦都叫多咗個大腸。大腸事先應該有煎過;我哋再加熱一陣已經食得,非常香脆。再加埋職員俾咗少少類似醋嘅醬汁俾我哋點 減少油膩感。我哋亦都第一次點左個帶子,俾我哋想像中新鮮好多絕對同我哋喺西貢海鮮食嘅有得揮!大大粒再加埋蒜蓉同牛油燒出嚟特別香而且好有鮮味;不過如果鍾意食蒜蓉嘅朋友或者可以叫職員再俾多啲,我係愛蒜之人就覺得蒜蓉味夠多。由於我哋好怕油膩,所以再叫多咗個冷麵清一清。這間店的冷麵好好食;係用素面做,煙煙銀銀好有咬口。再加上個爐對比其他燒烤店出色好多因為唔會黏底;全程食咗咁耐都冇黏底又唔怕燒燶。

疫情期間都好耐冇出街,今日就去食韓燒、發晒狂咁點菜。

首先點左個和牛拼盤:牛牛好新鮮、脂肪分佈都好平均。

再放喺個牛形木板上清楚知道自己食緊咩部位。

2020-05-02 197 瀏覽
坐位比較逼狹(可能限制令影響),但上菜速度和服務良好。價錢中等,如果同放題相比價錢會比較貴,所以最好唔好相比。食物質素10分有8分。另外2分,可能因為桌面面積不夠大,令到食物有點不夠熱。需要食完1樣,才可食第2樣,有點不方便。雖然已經訂了位,但都需要等30分鐘左右才可入坐,有少少扣分。食物推薦:安格斯肉眼扒,人參雞湯。因為同朋友食唔得多,所以推薦不多🙏敬請見諒。如果有廚師推薦可能會更好。下次見~~
坐位比較逼狹(可能限制令影響),但上菜速度和服務良好。

食物推薦:安格斯肉眼扒,人參雞湯。
下次見~~
2020-05-01
30 分鐘 (堂食)
  • 頂級安格斯肉眼扒
2020-05-02 196 瀏覽
在旺角洗衣街的(OPPA Korean restaurant)門前經常人山人海大排長龍,水準屬中上水平,吸引大量年輕人拜訪。門前設有酒精搓手液,入去之前當然要消毒,細心加分位,夠貼心!新派韓燒一般裝修設計都會走年輕現代韓國街頭風,每桌均有一支由天花板拉下的抽風扇,可隨意調整角度。空氣不會過於煙霧瀰漫,衣服不會沾上油煙味,回家後也不需刻意清洗。就像圓桌圍爐會議一樣,只欠一杯冰凍韓國Hite啤酒同朋友一起暢飲!牛氣沖天和牛拼盤$438,分別有美國上肩胛肉、美國小牛排、美國下肩胛,日本A4背峰肉、日本A4上肩肉、日本A4牛肉眼,1++一韓牛肉眼、澳洲和牛頸脊、澳洲和牛舌。五花腩$98/150g,份量不小,肉位紋理部分算精細,惟脂肪膏位置略多,油膩感會較重,捲包入生菜可中和油份,略嫌美中不足。Oppa4太子$108,必點之一,店員推薦原隻貝殼放上燒烤板,放入大量蒜茸同牛油,能凝聚出更香濃蒜香及牛油香,更把帶子香鮮昇華。韓風炸雞粒$88,配上韓式酸甜醬,醬料帶點啤酒香。雞件份量算多,外面香脆,肉汁質滑溜帶少許油汁,相當惹味。餐牌上的菜式實在太多,如有選擇困難症的朋友可以點選歡聚四人餐,方便、快捷

1963 瀏覽

餐牌上的菜式實在太多,如有選擇困難症的朋友可以點選歡聚四人餐,方便、快捷、優質!
2020-04-17 38 瀏覽
一坐低先黎前菜三小碟,有泡菜、醃羅白。每碟都好大碟,食完仲可以免費追加,我特別鍾意佢個泡菜,辣勁十足,好惹味。佢嘅燒蛋係免費任加,絕對係其中一個吸引我再黎嘅原因。燒蛋加左泡菜,我最鍾意燒到七成熟咁食,仲有少少蛋汁濕濕地,唔會太鞋。叫咗一份黑豬毛拼盤五花腩 大大件係神級之作用中火將豬腩肉烤得香脆油香滿溢的一刻立即用生菜加上醬 醃羅白包成菜包大大口咬下一入口油香充口加上醬將肉味昇華到神級南瓜同豬味關係蜜切南瓜吸收了部分油香南瓜的邊位更烤得極之香南瓜更令我食得更多有個限時優惠,$108蚊oppa4帶子,真係好大隻!夠肥美,加埋蒜蓉同牛油不得之了,真心抵食喎,除返都係廿幾蚊隻而且都算新鮮嘅,肉質彈滑配合牛油同蒜香,將鮮味大大提升!
一坐低先黎前菜三小碟,
有泡菜、醃羅白。
每碟都好大碟,
食完仲可以免費追加,
我特別鍾意佢個泡菜,
辣勁十足,好惹味。

佢嘅燒蛋係免費任加,
絕對係其中一個吸引我再黎嘅原因。
燒蛋加左泡菜,
我最鍾意燒到七成熟咁食,
仲有少少蛋汁濕濕地,
唔會太鞋。

南瓜的邊位更烤得極之香
南瓜更令我食得更多

有個限時優惠,
$108蚊oppa4帶子,
真係好大隻!夠肥美,
加埋蒜蓉同牛油不得之了,
真心抵食喎,
除返都係廿幾蚊隻而且都算新鮮嘅,
肉質彈滑配合牛油同蒜香,
將鮮味大大提升!
2020-04-14 227 瀏覽
話說今日係小胖女阿爹牛一,小胖女就book好位黎旺角呢間oppa燒肉慶祝,入到黎環境十分有地道韓國燒肉台既裝潢,一台台既客人加埋不停咁播住韓國mv,好似置身向韓國當地一樣,當然黎到就唔係睇風境啦,立即叫野食,五花腩就一定係必叫啦,其他仲有醬腌豬助肉醬腌,日本A4和牛,淨係食肉梗係唔夠,必食海鮮推介就一定係OPPA四太子,有齊鮑魚,帶子,尤魚同秋刀魚,份量絕對唔洗擔心,大大份一定夠食,加埋無限量最加泡菜同生菜,夾住d肉黎食一定唔會熱氣,食材方面都係一流,肉汁同鮮度都係正

2020-03-24
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • OPPA四太子
  • 五花腩
2020-04-13 132 瀏覽
前幾日見得閒就同一個好耐冇見嘅朋友去食燒肉,突然之間好想食, 於是就揀咗呢一間好出名食牛肉嘅燒肉店我哋叫咗兩款黃牛第一款就係A5和牛令一款就係和牛胸腹肉。和牛脂肪同埋肉完全混淆和埋一齊,加埋生菜食就可以去咗嗰陣油膩嘅味道。跟住同朋友每人帶咗一件鵝肝,好好嘅和鵝肝,好香好濃嘅味道,入口即溶...跟住就每人叫咗兩隻扇貝同埋多春魚都好新鮮好味食咗咁多油膩野咁就梗係要叫番啲蔬菜中和一下今餐非常之滿足每人大概食咗$500左右。好油好香好飽!!

跟住就每人叫咗兩隻扇貝同埋多春魚都好新鮮好味

食咗咁多油膩野咁就梗係要叫番啲蔬菜中和一下

今餐非常之滿足每人大概食咗$500左右。
好油好香好飽!!
  • 匈牙利鵝肝
2020-04-13 126 瀏覽
原本這個時間是在韓國旅行,由於疫情關係去唔到,但又想緬懷一下韓國燒肉味道,就約同朋友去了這間韓式燒肉店食燒肉過吓癮。餐廳的壁畫充滿街頭塗鴉風格,圓櫈底下可擺放手袋,節省空間。店員先送上涼菜小食,包括海帶、泡菜、酸蘿蔔,酸甜可口,十分開胃。四太子,即蒜蓉牛油帶子,每一隻都頗厚肉大隻,放在鐵板上大概燒約十分鐘食得,帶子吸收了蒜蓉牛油的味道,柔軟細膩。韓式海鮮湯,石鍋裏有鮮蝦、青口、魷魚,湯底完全吸收了海鮮的精華,每一口湯都十分濃郁。雜錦牛魔王,包括了牛肋骨、牛肩肉、牛舌、牛小排,可以食盡牛的不同部位,牛小排的雪花均勻,不會過肥,在鐵板上兩邊燒一陣,夾在山菜一齊食,爽脆肉嫩。青提子汁和豐水梨汁都是韓國飲品,配合韓式燒肉,有如置身韓國吃燒肉的感覺。

2020-04-06 124 瀏覽
韓劇電視精既父親大人生日 孝順既吃貨小妹我帶左佢去Oppa食正宗既韓國燒烤食韓燒 識食一定係食五花肉 唔食過五花肉 邊似食韓燒另一款Oppa推介既豬助肉醬腌 份量都頗多下雖然係韓燒 但都有唔同產地既肉類選擇咁岩日本A4和牛做緊promotion $108 點可以錯過原條五花腩煎香晒兩面後 脂肪口感變得爽脆 用生菜+泡菜等配料包黎食就最傳神 最過癮A4和牛勁多雪花 輕輕一燒 d肉汁出晒黎 勁juicy除左肉類 海鮮都好多種類同新鮮 仲幾抵食首推OPPA四太子(4隻Mega size帶子)同大大隻鮑魚不但勁大隻鮮甜 仲有職員幫手泡製 唔怕會唔識煮晒左d海鮮食咁多野 都係一個人二百令蚊 最緊要係爸爸覺得好食同開心
食韓燒 識食一定係食五花肉 唔食過五花肉 邊似食韓燒

• OPPA四太子
  • A4和牛
  • 五花腩
2020-04-03 5889 瀏覽
呢間「OPPA韓國燒肉店」位於旺角洗衣街,店面不大,有10幾張檯,位置黎講,無咩人流,但就看似幾出名,因為都有唔少人訂座同埋等位。首先要講,性價比真係五粒星,好抵食,食物價位不高,但份量都算幾多,但質素卻係出奇地好,每人平均200-250蚊都可以食到好飽好滿足,韓式燒肉黎講,算係好平...!五花腩 ($98/150g): 豬五花腩肉非常厚實,好有肉感,最鍾意就係腩肉一半脂肪一半肉嘅比例,油香豐富,肉味又夠香,非常BALANCED餐廳有提供免費爐邊蛋及生菜,燒肉可包生菜及其他免費配料如泡菜及芽菜等等一起享用,減低油膩感。和牛拼盤 ($458): 拼盤非常大堆頭,當中有美國上肩胛肉、美國下肩胛、美國牛小排、日本A4背峰肉、日本A4上腦肉、日本A4牛肉眼、1++韓牛肉眼、澳洲和牛頸脊及澳洲和牛舌。總體而言,呢個拼盤非常高質,散叫不如叫呢個,食落就知超值。牛小排肉質爽實嫩滑,牛味都算香濃;而數款日本A4肉,包括背峰肉、上腦肉及牛肉眼嘅脂肪比例明顯較高,油花多油香味自然較重,非常香口惹味,而且肉味都幾香;澳洲和牛嘅脂肪比例無咁高,但都帶有油香,反而牛味就係咁多款之中最濃郁最到位,拼盤嘅多款肉牛肉

首先要講,性價比真係五粒星
1955 瀏覽

牛小排肉質爽實嫩滑,牛味都算香濃;而數款日本A4肉,包括背峰肉、上腦肉及牛肉眼嘅脂肪比例明顯較高,油花多油香味自然較重,非常香口惹味,而且肉味都幾香;澳洲和牛嘅脂肪比例無咁高,但都帶有油香,反而牛味就係咁多款之中最濃郁最到位,拼盤嘅多款肉牛肉各有特色,建議一試...!
蒜蓉牛油大扇貝 ($108/4隻): 要平平地揀款海鮮食,扇貝都唔錯,只係$27/隻,咁大隻厚肉係街市買都要十幾廿蚊啦。店方比左兩盒仔牛油我地自己落,燒完之後,扇貝殼上面嘅肉汁、蒜蓉及牛油汁真係好正,撈飯食都仲得。扇貝非常鮮甜,嫩滑而且厚肉,夠曬Juicy!!!
韓國炸雞 ($88): 炸雞都唔錯,炸粉幾香,唔會太厚,皮脆內滑,肉汁超級多,而且搭配嘅甜辣醬幾濃幾惹味。
2020-03-19
25 分鐘 (堂食)