2018-02-15 65 瀏覽
It was a frezzing week of less than 10 degree celcius on average. Despite an average hotpot dinner, my friend and I were satisfied enough to have a super warm meal. The evening seafood hotpot set which you could enjoy for 2.5 hours costs $368. Rather pricy at this quality, varieities are wide enough though. Food arrived quickly. Appeptizer and sauces to be tailored on your own From back to front,Spanish iberico porkSeafood platter: prawn, lobster, short necked clam, geoduck clam, oyster, scallop

From back to front,
Spanish iberico pork
Seafood platter: prawn, lobster, short necked clam, geoduck clam, oyster, scallop in sheel, mussel in shell, abalone
Deep-fried beancurd rolls, deep fried fish skin
Flowering cabbage

Pork is good but seafood is so so.

A close-up

Hand-make platter: leek dumpling, Guangzhou-styled dumpling, Singaporean fish wonton, bean curd puff with minced calamari, mushroom with minced pork, cuttlefish ball, pork ball, cheesy beef ball

Delicate and nice.

Ton Yum Kung soup with seafood

The soup is not too spicy and is already filled with much seafood. There was too much seafood together with the seafood platter.

Dessert: lava cake

Not melting but I was craving for chocolate dessert so I was very contented.
2018-02-04
2018-02-14 740 瀏覽
每年情人節都要諗食乜野真係好難搞!前排我男朋友話想打邊爐,好!我之前上網睇到呢間來一鍋評價唔錯,咁我就book定位,同男朋友共聚呢個火鍋晚餐!大時大節緊係要食豪d,我地就選擇左$368/位呢個套餐,包曬前菜、湯底、主菜、火鍋配料任叫、飲品任飲同甜品⋯等等,好豐富湯底叫左花膠螺頭雞煲,好足料,湯底好濃,都幾鮮甜,花膠好淋,令到其他食物好入味手切安格斯牛頸脊肥牛片,肉質好有口感,顏色條紋分明,一個字,正海鮮拼盤,淨係食呢個都抵啦😋好新鮮,好豐富即炸響鈴同魚皮,條響鈴仲長過我隻手掌,魚皮都好香脆手工制嘅水餃同肉丸都好好食,由其係流心牛肉芝士丸,d芝士醬汁爆出曬黎,韮菜餃都好好食啊仲有好多火鍋配料任叫,有我最愛嘅芝心丸同蟹子丸多款飲品任飲,竟然有N年冇飲過嘅康師傅冰綠茶最後,仲附上甜品朱古力心太軟,so sweet💕今個情人節真係好滿足☺️

海鮮拼盤,淨係食呢個都抵啦😋好新鮮,好豐富

即炸響鈴同魚皮,條響鈴仲長過我隻手掌,魚皮都好香脆

仲有好多火鍋配料任叫,有我最愛嘅芝心丸同蟹子丸

多款飲品任飲,竟然有N年冇飲過嘅康師傅冰綠茶

最後,仲附上甜品朱古力心太軟,so sweet💕

今個情人節真係好滿足☺️
好明顯,最近「one of the」城中鬧得最熱哄哄、 最熱門的話題,就是蔡東豪和 葉朗程 分別大筆一揮寫下的兩篇文章 「XX歲的抉擇」。 說的都是人生到了某一個benchmark年齡, 都會思考是否需要作出改變的。但敢或不敢, 要活出怎麼樣的人生 ,都是自己的選擇, 要變、還是要變未變, 只要自己覺得可以便成了。「你有很多選擇,說得準確一點,半場的你需要有選擇。立即停止自圓其說,承認危機在眼前,唯一方法,是變。」今夜,新一年在思考該怎樣變的同時, 我選了這間新開張的火鍋店One more和朋友聚舊。 要棄舊立新, 就要敢於嘗試新鮮的東西, 走出自己的comfort zone, 正如葉朗程所quote 的李氏力場格言:「 穩健中不忘進取進、進取中不忘穩健」。穩健的地方, 就是這家餐廳 最出名的,就是其新鮮的食材 ,我是看了openrice的 好評和靚相, 再用訂位app預先訂位的,保證有枱, 而且食火鍋 不用理會師傅的烹調技巧, 值博率又高了一點。正!進取的地方,就是這家餐廳才開業兩個月, 我好像也沒有什麼 朋友和同事試過這家餐廳, 有點risk on。Anyway, 就博一次吧!好!

好!人生就沒有幾多個十年。。。 一於吃得好、 喝得好 。。。

先來一個海鮮拼盤大曬冷、 還有看來不錯的 手工餛飩和肉丸類 丶上好和牛肉丶 特大手工響鈴和 炸魚皮,十分豐富。 要突破自己,就要先突破自己的胃部容量。。。

為了美食,你可以去到幾盡?

湯底方面 ,我們選了冬瓜白肉 卜卜蜆湯底 ,教我們驚喜的是 :冬瓜以一個冬瓜盅的形式 出現, 上面鋪滿卜卜蜆。

嘩! 這是我第一次 。。。在吃火鍋的地方 發出讚嘆的一聲! 點解?因為店家的心思果然 具創意又細密 ,用冬瓜盅打邊爐 ,真的令我眼界大開! 明天返到公司 。。。又多一個八卦的話題了!!!

另,連殼生蠔用來火鍋, 我也是第一次吃! 感覺也蠻好吃的。 烚完後的生蠔 ,沒有很重的腥味, 反而混合了湯底的美味, 多了一重層次感 ,一種可以刺激味蕾的 咸鮮味。

大蝦灼熟了後, 蝦頭的膏多到呢! 蝦肉也十分爽甜, 蝦的鮮味 十分突出! 足以證明這個是不錯的選擇。

貴妃蚌是我整晚吃的海鮮 裏面最喜歡的。King size 的蚌肉, 我覺得最合適的食法就是白灼, 看著它在火鍋的湯裏便浮游暢泳, 轉瞬間已經轉了熟的顏色。 簡單的點了一些辣椒豉油之後, 已急不及待把它放進口裏, 怎樣形容它的口感呢!?我會說是爽韌有致, 有點像吃白灼象拔蚌的感覺, 卻不失桂花蚌肉的甜鮮香味。

再來一隻象拔蚌,and then one more 肉厚又鮮甜的肥美凡立貝 。。。 說真的 ,實在十分喜歡愛這裡的 海鮮大拼盤, 真材實料、絕不欺場, 我就覺得十分之超值。。。

What's more... 一邊和老死吹水 ,一邊吃著各式海鮮 ,真的是點子也可以立刻想到多d ,腦筋也可以急轉彎。

說著說著丶 笑著笑著丶 one more 牛肉 one more 青菜 ,兩個半小時就這樣在不知不覺間溜走了。。。

吃飽了以後, 原來還有心太軟的甜品送給我們。 雖然是贈品, 但是大廚做的一點也不馬虎。

侍應姐姐告訴我們需時十分鐘現焗, 結果我們等了差不多有20分鐘。。。 但見她端來的時候熱氣騰騰,吃下去朱古力味十足, 熱辣辣 丶暖呼呼的蛋糕,最啱在這個寒冷的天氣下享用, 我們都得到大滿足。

心太軟甜品

狗年將至 ,我們今日就立下決心, 要在2018狗年闖一番事業。至少, 要活得比2017年精彩 。。。

最後 ,我想套用葉朗程的說話作總結。。。 「精彩的人生其實是:正常中不忘奇怪,奇怪中不忘正常」。。。 因為~~~古靈精怪的點子, 很多時都是在你遇到新事物的時候被沖擊出來的! 好像今夜我們吃的「冬瓜盅火鍋」, 和「打邊爐—— 淥熟隻生蠔」, 何嘗不是看似古怪, 但其實 很work的新點子呢!!!
2018-02-07
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
心太軟甜品
  • 海鮮大拼盤
2018-02-12 38 瀏覽
天氣咁凍, 最岩就係打邊爐嫁啦, 同個FRD兩個人收左工就去左銅鑼灣既來一鍋食任食打邊爐!有別於其他既任食邊爐, 呢間既裝潢有少少文青FEEL, 又唔會太嘈又好坐!我地首先揀左個花膠螺頭藥膳雞鍋, 個湯底好抵讚!真係好足料, 夠哂養顏! 有好濃既雞味同大大舊花膠, 好正!之後每兩位都會送一碟肉, 我地就揀左手切安格斯牛頸脊肥牛片, 肉味好濃,岩哂我呢個牛肉迷! 如果份量多D就好啦!另外套餐仲有其他主菜按人頭上, 有手工羊城餃, 手工雲吞, 即炸響鈴, 即炸魚皮等推介即炸響鈴!即係好大條好脆好好食! 而其他手工餃亦好有心思, 味道幾好, 不過唔係太深刻!仲有大大個海鮮拼盤, 有蝦,生蠔等等, 因為我唔好海鮮所以評價唔到!但我朋友都有話好大份同新鮮!最後仲有40幾種配菜任食, 飲品任飲!值得一提既係配菜除左有一般丸類(芝士竹輪必點, 唔係間間有嫁!), 蔬菜, 肉類外, 仲可以點花膠! 超驚喜每個人三百零蚊左右, 好抵食, 仲有甜品心太軟,好滿足!
天氣咁凍, 最岩就係打邊爐嫁啦,
同個FRD兩個人收左工就去左
銅鑼灣既來一鍋食任食打邊爐!

我地首先揀左個花膠螺頭藥膳雞鍋,
個湯底好抵讚!

真係好足料, 夠哂養顏!
有好濃既雞味同大大舊花膠, 好正!
之後每兩位都會送一碟肉,
我地就揀左手切安格斯牛頸脊肥牛片,

肉味好濃,岩哂我呢個牛肉迷!
如果份量多D就好啦!
另外套餐仲有其他主菜按人頭上,

有手工羊城餃, 手工雲吞, 即炸響鈴,
即炸魚皮等
推介即炸響鈴!

即係好大條好脆好好食!
而其他手工餃亦好有心思,
味道幾好, 不過唔係太深刻!
仲有大大個海鮮拼盤, 有蝦,生蠔等等,

因為我唔好海鮮所以評價唔到!
但我朋友都有話好大份同新鮮!
最後仲有40幾種配菜任食, 飲品任飲!
值得一提既係配菜除左有一般丸類
(芝士竹輪必點, 唔係間間有嫁!)
, 蔬菜, 肉類外, 仲可以點花膠! 超驚喜
每個人三百零蚊左右, 好抵食,
仲有甜品心太軟,好滿足!
2018-02-11 25 瀏覽
#fridayla_cwb⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀冬天又係打邊爐既季節,而一般鬧市店鋪客人既Turnover都好快,甚少坐得耐😳😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但呢間One more hotpot,偏偏反其道而行🤔🤔推出2.5小時任食海鮮火鍋😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀所以早排就襯夜晚放工,去試試呢間銅鑼灣既新開火鍋店😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣來一鍋主打招牌湯底花膠螺頭雞鍋,用上西非螺頭、豬骨、花膠,及雞件,每天新鮮熬製,標榜無添加味精,真材實料😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣海鮮火鍋套餐任食💲368一位💭前菜麻辣木耳同手拍青瓜味道不錯🤤💭湯底揀左花膠螺頭雞鍋,好足料!💭花膠螺頭份量都唔少😍重用左豬骨熬湯💭不過飲落唔算鮮甜😳但可肯定無加味精💭手切牛頸脊肥牛片牛味幾足!💭西班牙黑豚肉味道一般😣😣💭一向都覺得豚肉唔適合火鍋😳💭魚皮同響鈴既份量都超大😍😍💭響鈴可能有手臂甘粗,不過欠缺點酥脆😳💭個手工流心牛肉芝士丸真係會爆漿🤤誇張💭但店員上台個陣無提示😣💭所以L小姐唔小心
#fridayla_cwb
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
冬天又係打邊爐既季節,
而一般鬧市店鋪客人既Turnover
都好快,甚少坐得耐😳😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
但呢間One more hotpot,
偏偏反其道而行🤔🤔
推出2.5小時任食海鮮火鍋😆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
所以早排就襯夜晚放工,
去試試呢間銅鑼灣既新開火鍋店😝
💘💘💘快人快語💘💘💘
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣海鮮火鍋套餐任食💲368一位
💭前菜麻辣木耳同手拍青瓜味道不錯🤤
💭湯底揀左花膠螺頭雞鍋,好足料!
💭花膠螺頭份量都唔少😍重用左豬骨熬湯
💭不過飲落唔算鮮甜😳但可肯定無加味精
💭手切牛頸脊肥牛片牛味幾足!
💭西班牙黑豚肉味道一般😣😣
💭一向都覺得豚肉唔適合火鍋😳
💭魚皮同響鈴既份量都超大😍😍
💭響鈴可能有手臂甘粗,不過欠缺點酥脆😳
💭個手工流心牛肉芝士丸真係會爆漿🤤誇張
💭但店員上台個陣無提示😣
💭所以L小姐唔小心辣襯😭😭
💭海鮮拼盤外型好呃Like 😝😝食材好新鮮
💭尤其中意鮑魚同扇貝🤤🤤
💭如果店員可以事前去埋殼就更好😏
🔘逢星期一至四,晚上九點後入座可享7折
🔘另外佢係Oepnrice做緊二月壽星75折優惠
🔘必須四位或以上惠顧,只要其一為二月壽星
🔘就可全枱享有75折優惠,詳情參考該優惠券
🔘正價的話性價比一般😣皆因海鮮只可嗌一次
🔘其餘配料唔算多選擇,如有優惠就可一戰😎
⠀⠀⠀⠀⠀
🎆Mood:🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #hotpot #火鍋 #打邊爐 #beef #shrimp #蝦 #鮑魚 #oyster #澳門 #日本 #香港 #海鮮
2018-02-11 886 瀏覽
天氣越凍,肚子越餓。近日持續低溫,有時更下起雨來,怕冷的小妹快要頂不住了,只有靠無時無刻地吃、吃、吃來保持溫暖。雖然上星期才去過日式放題,肚子漲了一圈,今晚再要忘記體重,走去進補,否則恐怕對抗不了即將殺到的寒流。對上一次出街打邊爐已是數周前的事,那就去銅鑼灣任食火鍋吧!餐廳骨子企理,裝修採用藍白色調,配以生鬼有趣的吊燈、綠氣盎然的盆栽掛飾,感覺新潮、時尚、雅潔。除了店子中央寬闊的用餐區,兩邊設有舒適卡座,另亦有數間私人獨立房,適合大班朋友攪派對。雖然越夜越旺場,然而環境未算嘈吵,抽風系統也算理想,不會煙霧瀰漫。店家供應海鮮火鍋套餐($368/位)和藥膳火鍋套餐($288/位),由入座起計任食2.5小時,並包所有飲品。今晚餓鬼上身,當然選擇較豐富的前者,套餐已包前菜、鍋底、肉類、海鮮、丸類、餃子、甜品等,另亦可無限量添加指定配料、蔬菜和粉麵,當中不乏花膠、牛骨髓、鴨血等有特色的選擇。「混醬」($10/位)可說是打邊爐的指定動作。安頓過後,店員便會主動奉上調味盤,醬料包括:芫茜、蔥花、生蒜、熟蒜、辣椒和麻醬,均屬大路款式。小妹只是隨意製作,因為過往經驗告知,只要湯底高質和材料新鮮,使用醬料
「混醬」($10/位)可說是打邊爐的指定動作。安頓過後,店員便會主動奉上調味盤,醬料包括:芫茜、蔥花、生蒜、熟蒜、辣椒和麻醬,均屬大路款式。小妹只是隨意製作,因為過往經驗告知,只要湯底高質和材料新鮮,使用醬料的機會著實不多。
等候鍋底期間,可先品嚐前菜。比起手拍青瓜,個人更愛四川麻辣木耳,此物爽口非常,刺激開胃,能夠增進食慾。由於要留肚吃主食,因此只是淺嚐而已。就在這時,店員推著一架餐車過來,原來可以任揀汽水和果汁,款式並非平日見慣的牌子,部份乃是近年新興的韓國進口貨。
鍋底出場喇喂!餐廳提供的共有10款之多:酸菜卜卜蜆鍋冬瓜白肉卜卜蜆鍋喇沙海鮮鍋冬陰功海鮮鍋花膠螺頭雞鍋胡椒豬肚椗鍋印度椰子雞鍋四川麻辣野菌鍋湖南香辣牛坑腩干鍋麻辣雞干鍋。小妹不吃得太辣,於是揀了平和養生、材料矜貴的花膠螺頭雞鍋。
花膠螺頭雞鍋湯頭呈奶白色,用料甚足,除了花膠螺頭雞件,還有豬肉紅棗紅蘿蔔。觀其濃而清澈,浮面油份不多。一試,香甜滋潤,調味並無過鹹,我們每人先喝兩碗方肯罷休。花膠大件厚身,腍軟帶黏性;螺頭需要稍煮一會,彈牙富嚼勁。此湯滋陰益血,實屬女士恩物。
食物徐徐送到,首先是即炸響鈴即炸魚皮。它們體型巨大無比,前者足足有筷子般長,勁誇張囉!侍應哥哥見到我們碌大雙眼、看得發呆的樣子,笑說:「個個客也是這樣反應。」先把響鈴放入鍋內輕灼幾秒,然後立即撈起,質感外軟內脆,並吸收了湯底精華,那有不好吃的理由?魚皮酥脆香口,極之誘人。
肉類可從手切安格斯prime grade牛頸脊肥牛片西班牙黑豚肉二擇其一,今晚有牛魔王在場,當然要揀前者。牛頸脊色澤鮮紅,切得透薄,其中數片脂肪較多,雪花分佈的均勻度一般,對我來說稍嫌過肥。然而肉質軟嫩,入口無渣,吃時又不會覺得太油太膩,如果牛味再濃些則更佳。
之後輪到萬眾期待的重頭戲 -- 海鮮拼盤廚師將所有食材整齊排列,並放在碎冰之上,確保新鮮。當店員將海鮮盤端來時,很有氣勢,大家未吃已先興奮。海鮮共有7款:鮑魚珍珠蚌象拔蚌大蝦貴妃蚌扇貝。這與餐紙所列略有不同,相信是因應每天供應作出調節。
小妹最欣賞大大隻、勁厚肉的飽魚,表面立立令、有光澤,賣相煞是吸引。我們顧著吹水,忘記把鮑魚從鍋內撈起,起初還擔心會變成橡皮膠。怎料一咬,質感紮實,回彈力強,啖啖都很滿足。不用蘸上醬汁,更能試其鮮美。
貴妃蚌質素亦佳,單見其肥美豐厚的肉,經已口水直流。記得煮製此物的時間不需太久,否則便會變韌。成品入口爽滑無沙,鮮味爆登,中心吸滿了螺頭雞湯,特別美味。
由於生性懶惰,對於要去外殼方可品嚐的大蝦,本身興趣不大。但見對方讚口不絕,便忍不住卷起衣袖,即時動手。大蝦肉質緊緻細膩,吃得出是新鮮貨色。頭部藏著少許蝦膏,一啜,甘香豐腴傳遍口腔,教人回味無窮。
扇貝一公一母,當中以具橙紅色彎月那隻較吸引。此部份為雌性扇貝的卵,只有在排卵期才會出現,雖然膽固醇很高,但粉粉地味道特鮮,惹人鍾愛。至於柱位很是柔嫩,而裙邊則夠爽脆,每一位置都有不同的質感,層次豐富。
再來就是手工拼盤,全部均是餐廳自家出品,並非購自坊間店舖,滿有誠意。拼盤包括豬肉釀鮮冬菇墨魚釀豆卜墨魚丸豬肉丸流心牛肉芝士丸獅城魚尾雲吞韮菜餃羊城水餃。每款也是細細粒,望落都幾精巧,而且不會對腸胃構成太大負擔,可以毫無顧慮多試幾款。
三款手打肉丸深得我心,其質感並非滑滑溜溜那種,而是帶點粗獷,吃落有些粒粒,更有人手製作的原始風味。其中墨魚丸較彈牙,加上卜卜脆的蟹籽,最為可口。至於餃子方面,本人最愛韮菜餃。餃子外皮厚薄適中,韮菜極為芳香,為味蕾帶來一絲衝擊。
吃過套餐指定食物,肚子經已飽滿,如你自問是刷得之人,還有一堆火鍋配料可以任點任食。我們只加了皇帝菜和芋頭片,店家會因應人數而分配份量,不怕浪費。皇帝菜幼嫩無渣,獨有的味道則沒預期般濃;芋頭片則算粉糯,入口綿綿,不需多咬便已融掉。
臨走之前,店員提醒我們甜品即將送到,難得是我最愛的心太軟,無論如何也要擠出空間細味。心太軟體型的的骰骰,剛剛焗起,蛋糕溫暖軟綿,非常好吃。切開外殼,朱古力緩緩流出,濃郁醇厚,甜度恰好,不會太膩。小小的甜品,為這晚豐盛的火鍋劃上完美句號。
酷愛海鮮的我,總是想在香港吃盡山珍海味,看到了報導推薦了這家離公司不遠的海鮮火鍋,想嘗鮮是否如同報導般的讓人食指大動,這家座落於鵝頸橋旁,下班時間也不要等待長龍的電梯,樓梯直奔2樓即可到達,到達時間約7點半,店裡的客人不多,所以不需要等待,看到MENU後發現原來9點後可以打7折,難怪在這寒冷的夜裡我們竟然可以快快入位。前菜的麻辣木耳很厲害,清爽脆辣度也剛剛好~今天選了冬瓜卜卜蜆,整個孤陋寡聞第一個看到這麼氣派整顆挖開的冬瓜裡面塞滿滿的蛤蠣,以及搭配手工豬肉搭鮮冬菇與洋蔥雜菜,光是鍋底就,就讓人覺得這家店真的超有誠意的,更厲害的是現炸魚皮,超好吃超好吃,完全沒有腥味也沒有炸過的油膩感,再來巨大響鈴,在香港吃火鍋必來的,但從來沒看過這種XXL SIZE款,更誇張的是我們點的海鮮單品,店裡是以海鮮盛船的形式登場,超~誇~張,竟然用心到還有雕花,超有架式的登場,除了擺盤超豪華外,這個的食材,好鮮~好鮮~除了海鮮外,手切安格斯牛肉,超大片又厚實,清涮七秒鐘,甜甜的牛肉位入嘴,實在超值最後飽足一段後,點了爆漿巧克力蛋糕,現烤的,天啊~很難吃的到火鍋店的甜點做的跟外面甜點店一 樣好吃這家所有的食材都
冬瓜卜卜鍋
冬瓜卜卜蜆鍋

貴妃蚌
有殼扇貝
有殼鮑魚
即炸魚皮、即炸響鈴
手工獅城尾雲吞、手工豬肉丸、手工流心牛肉芝士丸、手工豬肉釀鮮冬菇

手切安格斯肥牛片

心太軟

這家所有的食材都超新鮮且分量足夠,最重要的是每一個東西都很用心,一吃完立刻推薦給台灣的朋友,如果有到銅鑼灣一定的來吃
2018-02-07
有殼鮑魚
即炸魚皮、即炸響鈴
手切安格斯肥牛片
心太軟
  • 冬瓜卜卜蜆鍋、手切安格斯牛肉、有殼鮑魚、有殼扇貝、貴妃蚌、有殼蠔、豬肉釀鮮冬菇、流心牛肉芝士丸
2018-02-10 32 瀏覽
依幾日天氣咁凍,梗係同朋友去食火鍋😋😋仲睇埋移動迷宮過黎😆😆,依到近鵝頸橋,打完小人過黎食都得😂咁上到黎,環境好好,一大班人黎最好啊❕✨因為依度位置寬敞,而且食火鍋又唔會太熱,因為佢冷氣都岩岩好❄️👶🏻❤️。再望下佢d套餐,湯底都好多選擇,有花膠螺頭雞鍋,中意食重口味可以簡依個,好似都幾補。仲有喇沙海鮮鍋,依個辣既。仲有好多選擇,我地最后簡左冬瓜白肉卜卜蜆鍋,因為清清地食海鮮岩哂😋。其實佢一set都幾好,唔洗係咁點野又唔知食咩好,肉類我地簡左手切安格斯牛頸脊肥牛片🐮🐮。依個牛肉條紋鮮明,肉質鮮嫩✨✨哇❕✨✨海鮮拼盆黎左,賣相非常靚,排得整齊乾淨,唔知擺個個有無讀過design呢😆其實分量岩岩好,入面有蝦🦐🦐、鮑魚、青口、扇貝、象拔蚌🐘,應有盡有,而且都好新鮮。個人就比較中意象拔蚌,鮮甜有彈性,正❕💜💜朋友就中意食蝦,最后先見到佢,擺係最上,以為裝飾,大蝦洗得好乾淨,新鮮蝦,無冷凍味👍🏻👍🏻❕另外佢仲有魚皮、手打墨魚丸、手打豬肉釀鮮冬菇等等,最令我驚喜既係佢個即炸響鈴😂😂真係好大條,見過最大條係佢 成條筷子咁長,燙一燙就食得,好味😁😋。而佢手打既墨魚丸、豬肉丸、韭菜餃都好彈牙👍🏻👍🏻😁✨總括

,而且都好新鮮。個人就比較中意象拔蚌

成條筷子咁長,燙一燙就食得,好味😁😋。

而佢手打既墨魚丸、豬肉丸、韭菜餃都好彈牙👍🏻👍🏻😁✨

總括而言,今餐食得好開心,因為佢開到凌晨,咁樣$3xx一個人可以坐咁耐同朋友傾下計都唔錯,飲品任飲,地方寬闊,下次會再黎過~❕❤️☺️✨
2018-02-09
2018-02-09 50 瀏覽
朋友之前黎食過,覺得海鮮幾新鮮,而加有85折(原價$368) ,所以再帶我黎食。叫左花膠螺頭雞鍋,湯底清甜,湯料豐富,食到一半再食花膠,好滑索哂啲湯。海鮮同手工丸類係一人一份,唔係任食。海鮮好鮮甜,特別係鮑魚同象拔蚌,爽口彈牙,扇貝亦都鮮甜多汁,一啲都唔腥。手工丸都幾特別,不過份量較細,手工墨魚丸好彈牙,牛肉丸中間有少許芝士。另外會有一碟炸魚片同響鈴都係新鮮炸起,好香脆,店員特別提醒要趁熱食,好細心。兩個人可以要一碟安格斯牛頸脊或者豚肉,要左牛頸脊,不過啲雪花無其他blogger個啲咁靚,肥左啲。不過肉味幾濃。其實食哂以上限定食物已經好飽,所以淨係叫左少少任食嘅配料。有四十幾種選擇,每次只會黎一少碟,唔怕浪費。特別推介豆苗同特長蟹棒。最後店員送上一人一份心太軟,打邊爐食心太軟好搞笑,不過都幾有心思,好過送雀巢雪糕。另外要讚下店員服務好好,會介紹食物,提醒我地要食咩先,我倒瀉豉油都無黑面

特別推介豆苗同特長蟹棒。

2018-02-08 53 瀏覽
依家香港天寒地凍,所以一問親人想食咩,就係講打邊爐。今次都約咗個朋友嚟到呢間來一鍋打邊爐,唔試由自可,一試就愛上咗。首先講下佢個位置,係相當就腳嘅!由Times Square行過鵝頸橋過對面就會見到冠景樓,行上兩層就到來一鍋架喇!一入到去,嘩~ 好舒服嘅顏色!位與位之間唔會逼,而且鋪面都算大,有好多座位!而且仲有vip房,打通咗之後係坐到廿幾個人嘅!搞啲多人嘅re u嚟呢到就啱晒啦!一坐低,侍應就會比menu你揀。我哋就揀咗花膠螺頭藥膳雞鍋。如果多啲人嘅話,可以考慮下追加啲配料。另外仲有飲品嘅menu,好多選擇!嗌完之後就可以去「不」豉油嘅調味料喇前菜有四川麻辣木耳同手拍青瓜隔咗一陣,侍應就攞個煲嚟喇~一擺上嚟已經聞到好香勁足料,真係真材實料去煲個湯底嘅。飲個湯都覺得唔係平時果陣味精味,而係飲緊藥膳湯~藥膳味唔係好重,易啲入口~有成半隻雞一齊做湯底嘅材料,好impressive之後滾得耐咗就直接攞咗個雞出嚟,費事liu到爛啲雞肉勁入味,同埋一夾就夾到出嚟~~西班牙黑豚肉每兩位會送一碟肉。有得揀安格斯牛頸脊肥牛片或者黑豚肉,我哋就揀咗豬主菜主菜係位上嘅~獅城魚尾雲吞、韭菜餃、羊城水餃、豬
首先講下佢個位置,係相當就腳嘅!
一入到去,嘩~ 好舒服嘅顏色!
位與位之間唔會逼,而且鋪面都算大,有好多座位!
一坐低,侍應就會比menu你揀。
我哋就揀咗花膠螺頭藥膳雞鍋。
如果多啲人嘅話,可以考慮下追加啲配料。
另外仲有飲品嘅menu,好多選擇!
嗌完之後就可以去「不」豉油嘅調味料喇

有四川麻辣木耳同手拍青瓜

隔咗一陣,侍應就攞個煲嚟喇~
一擺上嚟已經聞到好香

勁足料,真係真材實料去煲個湯底嘅。
飲個湯都覺得唔係平時果陣味精味,而係飲緊藥膳湯~
藥膳味唔係好重,易啲入口~
有成半隻雞一齊做湯底嘅材料,好impressive

之後滾得耐咗就直接攞咗個雞出嚟,費事liu到爛

啲雞肉勁入味,同埋一夾就夾到出嚟~~

主菜
主菜係位上嘅~
獅城魚尾雲吞、韭菜餃、羊城水餃、豬肉釀鮮冬菇、墨魚釀豆卜、流心牛肉芝士丸、墨魚丸、豬肉丸
全部都係手工製嘅!!

仲有即炸響鈴同即炸魚皮,特別鍾意佢個響鈴!!!
超級巨型!!!
即炸響鈴
正呀

即炸魚皮
魚皮都炸得好脆好香!

除咗呢啲跟餐嘅肉類、主菜之外,仲可以任添配菜、配料、粉麵飯~
佢哋連紅薯粉都有

我哋嗌咗兩次烏冬,好彩冇嚟,如果唔係真係唔會食得落

呢啲就係我哋嗌咗嘅配料喇~上得都好得意!
連花膠都有得任點

另外我哋仲嗌咗娃娃菜同生菜。
唔知係咪來貨嘅問題,個生菜唔係好新鮮,有啲怪味

不過同經理反映咗之後佢即刻入廚房跟進返,相當值得讚許

而個娃娃菜就好好味

心太軟
點餐嘅時候無留意,原來個餐仲包埋是日甜品嘅~
嗰晚嘅甜品係心太軟,即叫即整,一上到枱嘅時候熱辣辣。
一切開啲朱古力流心就流曬出嚟,超正!!!
呢個真係一個驚喜

關於服務,想讚一讚呢度嘅員工個個都好熱情,又有禮貌。
每個客人一入嚟就勁passionate咁招呼佢哋,令人有賓至如歸嘅感覺!
一聽到顧客嘅意見就會follow up,抵讚!
同埋佢哋見到客人舉手就會即刻應

如果坐房仲有個制可以叫人添!

我哋走嘅時候出面已經人頭湧湧,外面仲有好多人等緊位添,所以如果想嚟食嘅話記住book定枱呀!
即炸響鈴
2018-02-07 662 瀏覽
天氣持續嚴寒,冇嘢開心得過去打邊爐!!最近經朋友介紹下知道有間新開嘅火鍋店位於銅鑼灣鵝頸橋對面,係時代廣場shopping完再過去就啱啱好!!火鍋店名稱叫做<來一鍋>,任飲任食2.5小時,而家新張期內仲有八五折真係好抵食!而且環境舒適坐得夠闊落,張枱又夠位。你知啦,任食打邊爐通常都係叫到一枱都係,如果張台好細就真係好掃興半放題形式需要先揀湯底,這裏有九款湯底或者雞煲可以選擇,之後再揀肥牛片或者黑豚片。而我哋今次揀嘅係海鮮邊爐所以有七款海鮮同埋八種手工丸或餃類拼盤,如果都仲唔夠仲有好多火鍋配料同配菜可以無限追加,聽到都覺得超豐富!!嘢飲當然亦係無限量供應啦,除咗有韓國飲品之外,都基本上有好多大牌子罐裝飲品可選擇,竟然還有x巢咖啡!!!平時喺數字仔便利店買都起碼要8蚊嫁喎!!前菜有木耳同埋青瓜,辣辣地都有幾開胃!湯底當然要選胡椒豬肚湯先夠暖身驅寒!淡麻黃色嘅湯底除咗有豬肚外還有鹹菜,個湯底鹹鹹辣辣,淨飲都已經覺得好好味。主角七款海鮮拼盤隆重登場!有扇貝,青口,鮑魚,大蝦,蠔,象拔蚌和珍珠蚌,起開心除咗大蝦以外全部都係貝殼類,全都完整無缺而且不是翻用的環保殼,看圖都知道海鮮
天氣持續嚴寒,冇嘢開心得過去打邊爐!!

而且環境舒適坐得夠闊落,張枱又夠位。

前菜

前菜有木耳同埋青瓜,辣辣地都有幾開胃!

胡椒豬肚椗鍋(濃湯)

海鮮拼盤

除咗大蝦以外全部都係貝殼類,全都完整無缺而且不是翻用的環保殼,看圖都知道海鮮們飽滿有光澤!!味道方面鮮甜濃郁不腥,口感彈牙,正喔

西班牙黑豚肉

由於我儘量少食牛肉,所以吃過海鮮拼盤後便揀左西班牙黑豚肉片。這個肉片絕對是超級好食!!肉片不肥膩而口感爽中帶滑,豚肉味濃郁而不臊,我真係差點想再加錢追加。

手工水餃及丸類拼盤

之後仲有手工肉丸和餃子類。
先有豬肉釀鮮冬菇,墨魚釀豆卜。
手工丸類有豬肉丸,牛肉丸及流心牛肉芝士丸。
手工餃類就有,獅城尾雲吞,韭菜餃和羊城水餃。
當中我最愛<豬肉釀鮮冬菇>,<流心牛肉芝士丸>和<韭菜餃>。

<豬肉釀鮮冬菇>~冬菇菇味濃而厚身又大嚿,配上口感彈牙又不臊的豬肉,口感滿滿的而且滿是鮮美。

<流心牛肉芝士丸>~牛肉超級大彈牙!包著濃濃的芝心,正啊。

<韭菜餃>~皮薄餡靚,韭菜鮮嫩無渣配上適量嘅豬肉,很好吃。

其實食完以上東西之後我已經有九成飽,但老公就未夠,因為他本身不太喜歡吃海鮮所以大部分都給了我吃。幸好之後還有無限追加的配菜和火鍋配料。

但因為只是普通的丸類或者菜類為主,所以我沒有特別拍照。

心太軟

真係好飽好飽,但係點都一定要食呢個心太軟!!
因為這可說是我吃過最好吃的心太軟最少排前5名!!
心太軟內有激量的超濃朱古力醬,味道不是好甜但非常香濃軟滑,真係超級超級好食!!

埋單嘅時候,一直都超好服侍的店員主動跟我說其實他們還有3間vip房可供一大班親朋好友一起來大滾特滾。分別可以容納10幾至20幾人不等,包場價錢更可以低至3000元,唔知下次聚會可唔可以夾到咁多人一齊再嚟呢

2018-02-05
前菜
胡椒豬肚椗鍋(濃湯)
手工水餃及丸類拼盤
2018-02-04 62 瀏覽
今個冬天真太冷,要打下邊爐才覺得溫暖。天氣太凍關係,好多火鍋店都爆滿,Book 唔到枱。我朋友係網上找到間才新開2個月的火鍋店,就想試下新野(呢間亦不例外,都book 唔到),好彩我有位好好的朋友,佢walk in 試下有冇位啦,哈,我哋都係等了半小時便有位了💪🏻。佢哋有分2種價格,$288和$368,任飲2.5 小時,而價格分別在於多湯底選擇和有海鮮。因新開,所以有85折第一光顧,先試平些先佢哋裝修以藍白色為主,簡潔,全都是卡位,但坐位與枱之間較狹窄,肥少少都入唔到去。我哋叫了花膠螺頭藥膳鷄煲,好足料。套餐包了大大條嘅響鈴、炸魚皮、安格斯肥牛、幾款丸類、水餃和自家制嘅釀冬菇和豆卜。飲品又多選擇,唔錯惟美中不足,安格斯肥牛不太新鮮,有瘀血色服務態度都唔錯,經理會解釋清楚收費和食物供應。但係後來發現,做野嘅係好做野(你哋懂得)
今個冬天真太冷,要打下邊爐才覺得溫暖。

天氣太凍關係,好多火鍋店都爆滿,Book 唔到枱。

第一光顧,先試平些先

我哋叫了花膠螺頭藥膳鷄煲,好足料。

惟美中不足,安格斯肥牛不太新鮮,有瘀血色

2018-02-03
2018-02-03 54 瀏覽
It was a cold day so went here for hotpot.There are various of broths to choose from and I chose spicy chicken which is slightly different to the other broths because you eat the chicken first before adding the broth.Broth is added after eating all the chicken.The chicken in my pot was actually quite good because it was meaty and didn't have much brittle bones which would ruin the hotpot experience.You get unlimited meatballs and dumplings etc.The rolled crispy Tofu and fish skins are the bigges

The rolled crispy Tofu and fish skins are the biggest I have seen.
I chose pork slices which were nice and lean.
Overall I am glad I chose the chicken pot because it was tasty and filling and it is good there is also plain rice on the menu for those who don't eat noodles.
2018-02-01 1238 瀏覽
今天市區只有七度,凍凍地最好打邊爐.咁今日一於試吓人氣火鍋店。這兒裝修緻,坐得幾舒服。火鍋套餐任食兩個半鐘$288位。火鍋套餐分別有前菜、任選湯底、主菜、肉類同主菜的選擇。主菜都豐富,幾有魚尾雲吞、豬肉釀冬菇、流心牛肉芝士丸、響鈴手工墨丸、豬肉丸、墨魚釀豆腐、羊城水餃等。嘩啦!湯底材料十分豐富,有成半隻雞同厚厚的花膠。湯的味道帶少少藥膳,有點鮮甜,味道唔錯,一點也不油膩。而安格斯手切牛頸脊肉片:牛肉片分量十足,肥瘦適中,肉質ok, 牛肉味濃。手工雲吞十分鮮甜,有蝦的鮮味;韮菜餃十分惹味;手工墨丸同肉丸非常彈牙,幾juicy! 認真不錯!魚片炸得十分香脆,輕輕一灼,既香口又惹味!最愛蜂巢豆腐:必點!入口軟綿綿、口感特別,索晒啲湯汁好正呀!任食的配料選擇很多,而且質素唔錯。白雪雪的花枝:切得很薄,輕輕一灼,花枝片又滑又爽口羊肉片十分暖身,唔會太肥,完全沒有羶味;估唔到任食都有豆苗!豆苗很新鮮,很嫩;即食麵也有最愛的出前一丁;蟹柳大大條,大滿足!打邊爐任食之餘,仲有任飲汽水,爽呀!暖暖的心太軟為這晚劃上完美句號,它真的流心!而且朱古力味十分濃郁!以二百多三百元食到有質量的火鍋,認真不錯!
火鍋套餐任食兩個半鐘$288位。

嘩啦!湯底材料十分豐富,有成半隻雞同厚厚的花膠。
湯的味道帶少少藥膳,有點鮮甜,味道唔錯,一點也不油膩。

而安格斯手切牛頸脊肉片:
牛肉片分量十足,肥瘦適中,肉質ok, 牛肉味濃。

魚片炸得十分香脆,輕輕一灼,既香口又惹味!

最愛蜂巢豆腐:
必點!入口軟綿綿、口感
特別,索晒啲湯汁好正呀!

任食的配料選擇很多,而且質素唔錯。
白雪雪的花枝:切得很薄,輕輕一灼,花枝片又滑又爽口

即食麵也有最愛的出前一丁;蟹柳大大條,大滿足!

打邊爐任食之餘,仲有任飲汽水,爽呀!

2018-02-01
2018-01-31 106 瀏覽
冬天真的打邊爐打不停!今晚又約了嚐辣同事吃晚飯,當然是吃大辣雞煲再打邊爐暖暖身啦~這裡的座位寬闊,分隔度又高。一坐下就可以混醬了。鍋類選擇多又特別,其實還有張是藥膳鍋的,但我們太想吃辣,都是叫了雞干鍋,即雞煲是也~ 套餐內已包肉,海鮮和手工拼盤,相當豐富!不夠的話,火鍋配料更是任點任食呢大辣的雞煲當然充滿不同種類的辣椒,香氣四溢因為乾身的關係,要調細火並翻翻。雞件都吸收了醬汁,整件都變了色,味道香濃又麻辣,肉質又嫩,愈吃愈爽啊店家加的是湯不是水,所以整個鍋的味道一直保持濃郁,加上辣椒繼續翻滾,愈煲愈辣海鮮拼盤比我們想像豐富多了。鮑魚,蠔,珍珠蚌,扇貝等全部都大大隻,絕不欺場所以我們第一時間就吃海鮮了啊!圖中可見,全部海鮮煮後都沒縮水,還是大大隻啖啖肉的,證明用料新鮮味道鮮甜,質感爽口彈牙,三個字,超級正回味無窮呢!友人不吃牛,就點了黑豚肉,薄薄一片的脂肪部分好少,熟後味道甜肉質軟,原來豚肉也可以那麼好吃~這裡整盤都是店家手工製作的食物,水餃、釀物和丸子。個人最喜歡爆芝的牛肉丸、有甜味的豬肉丸,還有餃子類全部都是皮滑餡料多了,感受到店家的誠意這沾了鹹蛋黃的炸魚皮讓我吃不停,就這樣吃好香口

這裡的座位寬闊,分隔度又高。一坐下就可以混醬了。

大辣的雞煲當然充滿不同種類的辣椒,香氣四溢

麻辣雞干鍋

海鮮拼盤

味道鮮甜,質感爽口彈牙,三個字,超級正
回味無窮呢!

手工類

這沾了鹹蛋黃的炸魚皮讓我吃不停,就這樣吃好香口又超脆,邪惡得不得了。響鈴好巨型,上菜就要盡快吃~

其實吃上面的都飽了,但又想試其他配料就再點了。脆鯇片夠新鮮,我們點了兩次~ 豆腐點了蜂巢的吸盡湯汁又有咬口,滑的吃著舒服。

忘了說這裡的飲品也是任飲的,有汽水和果汁等。最後,還有個心太軟送贈,太滿足了!
2018-01-25
麻辣雞干鍋