1K
2022-02-12 33 瀏覽
最近wfh就留返喺屋企附近食飯,前排黎到呢間坑口既cafe~~cafe環境好靚,裝修走小清新路線🌿🌿午市有提供lunch set,包是日餐湯、主食同飲品,都幾抵😍😍🍡串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯 $75✨上枱已經聞到串燒香味🤤🤤牛柳粒外層焦脆,肉質好juicy!中間仲夾住蔬菜~~意大利飯口感煙韌,用燒汁煮都幾特別~仲有好多蘆筍添❤️❤️🍖碳燒美國保濕豬鞍伴薯條 $108✨豬鞍都燒得好香!肉質帶少少肥所以十分腍滑,好好食😋😋粗薯條微暖,唔算好脆~~整體份量好多,所以食完都好飽🤣🤣是日餐湯係南瓜湯🎃,口感creamy~~仲飲到啖啖南瓜肉,好足料👍🏻👍🏻隨餐包$33或以下飲品,我地就揀左蜜桃紅茶🍑同茉莉綠茶🍵味道都唔錯,食飽之後飲幾解膩!推介❤️❤️
cafe環境好靚,裝修走小清新路線🌿🌿

🍡串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯 $75✨
上枱已經聞到串燒香味🤤🤤
牛柳粒外層焦脆,肉質好juicy!中間仲夾住蔬菜~~
意大利飯口感煙韌,用燒汁煮都幾特別~仲有好多蘆筍添❤️❤️

🍖碳燒美國保濕豬鞍伴薯條 $108✨
豬鞍都燒得好香!肉質帶少少肥所以十分腍滑,好好食😋😋
粗薯條微暖,唔算好脆~~
整體份量好多,所以食完都好飽🤣🤣

是日餐湯係南瓜湯🎃,口感creamy~~
仲飲到啖啖南瓜肉,好足料👍🏻👍🏻

隨餐包$33或以下飲品,我地就揀左蜜桃紅茶🍑同茉莉綠茶🍵
味道都唔錯,食飽之後飲幾解膩!推介❤️❤️
2022-02-09 23 瀏覽
同朋友經過一間裝修幾chill既西餐廳門口見到Lunch set唔算貴一齊試一試,lunch set選擇算多Lunch set有湯,餐飲南瓜湯香滑而且味濃封煎鲷魚配香草忌廉薯蓉餐湯份量絕不吝嗇而且魚煎得香脆內軟薯蓉有住綿綿口感炭燒美國保濕豬安伴薯條上檯已感覺十分驚喜大大塊豬鞍才百多元而且豬安係非常juicy加埋豬安有炭燒過所以保留一陣炭燒味大大舊好滿足薯條同豬安都係新鮮煮好熱辣辣,好好食值得一提食既都係既整全部熱辣辣上檯係冬天食到熱辣辣西餐非常滿足特意叫了熱朱古力成身暖哂
同朋友經過一間裝修幾chill既西餐廳

門口見到Lunch set唔算貴

一齊試一試,lunch set選擇算多

Lunch set有湯,餐飲

南瓜湯香滑而且味濃

係冬天食到熱辣辣西餐非常滿足

特意叫了熱朱古力

成身暖哂
2022-02-09 18 瀏覽
今日來到將軍澳找朋友逛街,先吃個午餐。見到這家Ocio ,被其餐牌和環境吸引了,於是決定一嚐。今日都很满座,建議早點入座較好。黑椒汁慢煮牛舌飯午餐的選擇有很多,款式多而美味。牛舌煮得軟稔而爽口,黑椒汁入味而惹味,帶微辣,口感爽脆。串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯串燒牛柳粒燒得剛好熟,嫩滑軟稔,牛肉味濃郁,多汁香甜。意大利飯濕潤可口,奶香而滑溜,味道層次豐富。朱古力窩夫加雪糕窩夫即叫即製,十分厚身大份,外脆內軟,香甜可口,𥚃面很鬆軟,朱古力味香濃。

黑椒汁慢煮牛舌飯

串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯

朱古力窩夫加雪糕
2022-02-03 83 瀏覽
因為樓下另一間真係太多人,見OpenRice度呢間嘢又咁多就試下,但超失望,同樓下差幾皮!個all day breakfast同張圖差好遠下,啲腸竟然係cheap爆嘅台灣腸(我都唔要求係圖中嘅德國白肉腸,但台灣腸做all day真係第一次見),雞扒睇落已經似大家樂早餐,食落發現仲差過大家樂!啲湯完全係沖粉嗰啲咁,waffle唔脆嘅。我哋仲有個牛脷飯,除咗白飯外其他冇嘢係熱嘅,可能喺廚房放咗幾個字?總之就完全唔值,冇下次,只值六十幾蚊
因為樓下另一間真係太多人,見OpenRice度呢間嘢又咁多
就試下,但超失望,同樓下差幾皮!

總之就完全唔值,冇下次,只值六十幾蚊
2022-02-03
2022-01-30 38 瀏覽
星期六唔知食咩好,經過將軍澳嘅商場見到呢間西餐廳係weekend仲有lunch set 就入咗去喇。Lunch set 都有唔少選擇。原來佢哋仲有tea set, 壽喜燒,啤酒等等,下次一定要嚟試下。個場都幾大,但我得一個人,所以坐吧枱都幾舒服~餐湯係南瓜湯,好creamy。黑椒汁慢煮牛舌飯($85)- 估唔到份量咁多,足足有四塊厚切大牛脷,煮得淋而入味,仲一啲騷味都好。黑椒汁配埋日本米好好食。補十蚊就嗌到Latte, 好香好濃咖啡味。

Lunch set 都有唔少選擇。

個場都幾大,但我得一個人,所以坐吧枱都幾舒服~

餐湯係南瓜湯,好creamy。

補十蚊就嗌到Latte, 好香好濃咖啡味。

2022-01-30 30 瀏覽
同朋友經過呢間餐廳覺得地方坐得好舒服 價錢經濟又實惠決定試吓佢 叫咗一個all day breakfast 個份量係out of expectation 竟然呢個價錢有ham 個waffle 即叫即整 有驚喜非常之軟熟 另外果腸入邊充滿芝士 好好食 另外叫咗個黑椒牛舌飯 呢個又係意想不到咁好食 個汁非常之好味 牛舌有煎過 有香脆感 完全拍得住出邊專食牛嘅餐廳 份量仲非常之多足足有成5塊牛舌 唔使慳住食🤣 最後叫埋咖啡芝士蛋糕呢個蛋糕又係好好食 好重咖啡味但係又唔會掩蓋咗cheese嘅香 i like it
2022-01-28 167 瀏覽
⭐️Ocio(坑口)⭐️姨姨因為疫情嘅關係,所以冇得返工。今日就有閑情逸致同我食呢間坑口新開嘅餐廳,Ocio 既午餐。本身想等下午茶,但係3 點先開始,所以就決定叫比較貴嘅午餐。價錢中等70至$100人均消費。午餐嘅選擇唔算太多,大約有10項左右。____________⭐️早晨全餐($98)⭐️呢度嘅全日早餐材料豐富,味道唔錯,啲蛋好滑好香,有濃濃的牛奶味,腸仔係芝心腸,似係Jxxx嗰隻牌子。特別嘅係, 用咗窩夫代替麵包,個蜂蜜係玫瑰味。美中不足嘅係,窩夫唔夠脆同熱,而雞扒好韌,而且冇乜調味。——————⭐️串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯⭐️個名好長睇落好巴閉嘅菜式,實際上我認為中規中矩。飯粒綿綿,口感濕潤,串燒牛柳粒有香烤的味道, 惹味十足。而且牛肉煮得嫩滑,算是罕有。 但當中食唔出有蘆筍,反而係有啲似蔥既物體。味道比較淡,需要多加鹽作調味。——————⭐️焦糖咖啡(單叫$45)⭐️喺呢度無論飲啲咩,質感都係好稀,湯、奶茶甚至呢杯焦糖咖啡都比較水。味道比較淡,但勝在幾大杯,拉花拉得幾靚。———————⭐️紐約芝士蛋糕(套餐加$19)⭐️午市套餐+$19可以加一件是日蛋糕,呢款紐約芝士蛋糕簡直令我心花怒放。
⭐️Ocio(坑口)⭐️

____________

⭐️早晨全餐($98)⭐️

美中不足嘅係,窩夫唔夠脆同熱,而雞扒好韌,而且冇乜調味。

——————
⭐️串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯⭐️

——————
⭐️焦糖咖啡(單叫$45)⭐️

———————
⭐️紐約芝士蛋糕(套餐加$19)⭐️

午市套餐+$19可以加一件是日蛋糕,呢款紐約芝士蛋糕簡直令我心花怒放。一嚟到其實有啲失望,因為比較迷你,上面有啲朱古力粒,下面係好creamy嘅紐約芝士蛋糕,再加上一片片杏仁片作點綴。味道濃郁,值得一試。

___________

裝修具格調,係清新田園風。而且擺設別有用心,額外精緻。有可愛嘅鹿仔調味鹽,餐單都好靚。

2022-01-21 31 瀏覽
今日lunchtime去左東港城既”Ocio”,睇返餐廳既介紹,原來”Ocio”係西班牙文,意思係「休閑」,所以你會見到成個裝修都會比較簡單,用既顏色同佈置都會俾到人一種輕鬆既感覺。而lunchtime既set menu選擇都幾多,有10款俾大家揀,仲可以加錢加配唔同既小食,menu當中都會有一兩款限量主菜😋小食 - 「奧斯芝士薯條」大家睇幅圖都見到芝士係鋪滿晒去薯條上面,雖然今次只係用咗一種芝士,但係已經覺得好重芝士味,夾埋薯條食只可以講話呢個消息非常之邪惡,但係係芝士控嘅朋友仔一定唔可以錯過。主食 - 「鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉」依家間唔中都會見到餐廳會有出啲fusion嘅意粉,以前會見過有冬陰功意粉,馬拉盞意粉就第一次見,出奇意料地好食,意粉夠乾身,而馬拉盞嘅香味同茄汁都幾夾,雖然海鮮唔係用新鮮海鮮,但都唔會有一陣雪藏未,蝦都夠爽口。主食 - 「封煎鯛魚柳配香草忌廉薯蓉」魚柳煎得幾香口,份量都唔算細,想食重味小小嘅朋友仔可以自己加返胡椒粉同埋鹽,反而覺得忌廉薯蓉可以在再creamy返少就好啦,但整體黎講算唔錯。

小食 - 「奧斯芝士薯條」

主食 - 「鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉」

主食 - 「封煎鯛魚柳配香草忌廉薯蓉」
2022-01-20 1585 瀏覽
幾年前就已經食過呢間,都幾鐘意,好耐冇再嚟,今次去屋企附近到食個lunch~🍽封煎鯛魚柳配香草忌廉薯蓉💰$79鯛魚柳都幾厚,魚味都有,配埋醬汁一齊食仲開胃畢竟大家都知薯蓉其實好肥,係好多牛油去整嘅,但呢到薯蓉好好食,好滑,食晒都唔會好油膩🍽炭燒美國保濕豬鞍伴薯條💰$108豬鞍係即燒所以制作需時,大約25分鐘一上枱,超!級!香!好開心😋睇到都想即刻食,不過要相機食先🤣平時食親啲豬扒豬鞍都係偏硬身,今日食呢款,真係5粒星!首先炭燒好香之餘,豬鞍厚身得嚟係好腍好濕潤!一啲都唔鞋口唔乾!真係好想知點解可以咁軟咁腍調味剛好,豬鞍好食到可以食晒成塊!佢另外有燒汁,沾上燒汁更好食🉐Lunch Set仲有湯有飲品,鐘意又食得落可以加埋甜品~見呢到甜品有waffle都好吸引😍💰$206/2ppl🚩Ocio (東港城) (將軍澳) @ocio_kitchen 📍大圍積存街74-76號地下A舖📍旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖📍將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖

🍽封煎鯛魚柳配香草忌廉薯蓉💰$79
鯛魚柳都幾厚,魚味都有,配埋醬汁一齊食仲開胃

🍽炭燒美國保濕豬鞍伴薯條💰$108
豬鞍係即燒所以制作需時,大約25分鐘
平時食親啲豬扒豬鞍都係偏硬身,今日食呢款,真係5粒星!

Lunch Set仲有湯有飲品,鐘意又食得落可以加埋甜品
見呢到甜品有waffle都好吸引😍

💰$206/2ppl
📍大圍積存街74-76號地下A舖
📍旺角煙廠街33號朗廷軒地下B舖
📍將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖

2022-01-18
20 分鐘 (堂食)
2022-01-17 42 瀏覽
之前同朋友到將軍澳聚餐,這間餐廳雖然不算大,但都很舒適,很有文青的感覺,食物質素也不錯。芝士忌廉汁海鮮手打闊條麵,麵質很煙韌彈口,配合忌廉汁很好味。德國咸豬手配薯條,豬手份量足,肉質鬆化,非常好味。香煎美國保濕豬鞍蘋果燒汁,豬鞍很有肉香味,肉質很不錯,另外配美味的菜肉瓜,很好。紐西蘭羊架配露絲瑪莉燒汁,羊架剛剛熟,肉質好,沒有羶味。香草青檸燒原條鱸魚,整條鱸魚原條上碟,燒得香噴噴,肉質新鮮嫩滑,鮮甜好味。

德國咸豬手配薯條,豬手份量足,肉質鬆化,非常好味。

紐西蘭羊架配露絲瑪莉燒汁,羊架剛剛熟,肉質好,沒有羶味。

2022-01-16 77 瀏覽
有點失望—-OICO好多人都話OICO係一家性價比極高的西餐廳,而且食物質素都唔差,見咁多人讚,咁雲遊大思都去試一下。點知~~UM…… 只能說有點失望冬陰功大蝦燴意大利飯呢個risotto有啲失望,雖然冬陰公味好出,配Risotto米幾特別,辣辣酸酸,酸味都幾重,入面有埋蕃茄仔同蘑菇,都算重料。不過只限食頭幾啖,食多幾啖就覺得好鹹,味道好重,如果唔係食開重味的朋友可能未必接受到。全碟飯最好味的係呢幾隻大蝦,食落都幾爽口。BBQ 無骨燒春雞伴薯蓉這隻燒香雞好大隻,一大隻雞髀連雞胸肉,肉量十分多,還不用挑骨頭。雞皮燒到脆卜卜,好香口,雞肉亦很滑嫰,跟薯蓉是最好的配搭。同樣醬汁略嫌有啲鹹。小食拼盤,有炸魷魚、炸薯條、炸薯蓉、炸春卷,都係正常操作,沒有很大驚喜。總結:店舖風格簡潔乾淨,但食物方面雖有特別,但味道尚有改進空間。同行友人話:近年好多呢啲輕西餐元素的餐廳,但就性價比而言卻未有傳統正統西餐高,味道亦不如傳統西餐,他們還是喜歡傳統西餐多啲。不過,雲遊大思認為,輕西餐近年都演變好多新款式,唔同FUSION組合,只要味道好,食品出品好,都有可取之處。地址:將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238
有點失望—-OICO

冬陰功大蝦燴意大利飯

BBQ 無骨燒春雞伴薯蓉

地址:將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖

整體評分:5.5分
雲遊大思列為屬「有待改善級別」。

2022-01-12 36 瀏覽
喺東港城商場入邊2樓,shopping 行得攰想搵啲Cafe食下野,有午市套餐好抵食,而且坐得舒服,見到坐full晒,應該唔錯所以試吓。日式咖喱吉列雞扒飯$65有滿滿嘅日式咖喱汁,切好咗嘅吉列雞扒,味道唔錯,仲配有蕃茄生菜沙律,健康開胃。封煎鯛魚柳配香草忌廉薯蓉$78呢個推介,鯛魚柳好大塊,而且肉質鮮甜,配埋薯蓉同蕃茄生菜沙律,味道好夾。加$19精選蛋糕一件(藍莓芝士蛋糕)蛋糕有唔同口味,揀左藍莓芝士蛋糕,芝士蛋糕幼滑,上邊有藍莓醬,正!整體而言唔錯,下次會再嚟食,因為好抵食而且味道OK,除咗可以加芝士蛋糕之外仲可以加其他小食,配搭較多。

日式咖喱吉列雞扒飯$65

封煎鯛魚柳配香草忌廉薯蓉$78

加$19精選蛋糕一件(藍莓芝士蛋糕)

約朋友去ocio食晚飯。 我地一早訂位,諗住有85折,但個fd遲大到🥲。好彩係 晚上cafe唔係好多人。 1.餐湯:南瓜忌廉湯廚師冇隔渣,仲有d南瓜既纖維,所以個湯幾有口感。 2. 我地叫左4款主菜! (5⭐⭐係最高,星星分數係比較同一間餐廳的不同食物) 芝士焗肉醬千層麵⭐⭐肉醬冇腥味。芝士都拉到幾長既絲,但就唔係好特別。 大頭蝦海鮮龍蝦汁手工意粉:⭐⭐⭐碟意粉一上枱,我地就wow一聲。原隻大頭蝦真係長過我隻手掌,真係俾足料。頭大、膏多,肉就較腍 。手工意粉硬度岩岩好,唔會煮太耐。個人就認為個汁太淡,太清淡。我個fd就話都okay。 🤨🤨🤨原條烤海鱸魚配泰式海鮮醬(⭐⭐⭐)足足等左30分鐘,不過吹下水就過。條鱸魚夾左好多檸檬去烤,所以有淡淡檸檬香味,但食落去就得魚味🤣。仲以為佢有加其他香料。不過佢個綠色既泰式海鮮醬配魚肉就好特別好好食。海鮮醬內應該有大量芫荽。d魚沾左醬後,食落去酸酸地,好開胃,仲有清新既草青味。 去骨bbq燒春雞伴黑松露薯蓉(⭐⭐⭐⭐),有驚喜!我一開始都15,16叫唔叫好。因為好驚d雞好柴,好難食。因為佢擺盤係最唔靚,舊雞望落去都好柴咁,仲有d翠玉瓜。 但但但但係,

1.餐湯:南瓜忌廉湯
廚師冇隔渣,仲有d南瓜既纖維,所以個湯幾有口感。

2. 我地叫左4款主菜!
(5⭐⭐係最高,星星分數係比較同一間餐廳的不同食物)

芝士焗肉醬千層麵⭐⭐
肉醬冇腥味。芝士都拉到幾長既絲,但就唔係好特別。

大頭蝦海鮮龍蝦汁手工意粉:⭐⭐⭐

原條烤海鱸魚配泰式海鮮醬(⭐⭐⭐)

去骨bbq燒春雞伴黑松露薯蓉(⭐⭐⭐⭐),有驚喜!
但但但但係,黑松露的味道真係好濃郁。唔會食左一啖就冇左味。 隻冇骨雞雖然賣相一般,但食落去都幾juice 🥰🥰。

味道搭救仲佢個賣相。🤣🤣

3.環境
文青cafe!去果日冇咩人,所以就坐係到傾左好耐。
去骨bbq燒春雞伴黑松露薯蓉

原條烤海鱸魚配泰式海鮮醬

芝士焗肉醬千層麵

大頭蝦海鮮龍蝦汁手工意粉
2021-11-18
去骨bbq燒春雞伴黑松露薯蓉
2022-01-10 37 瀏覽
Ocio甜品一向唔差,今次嚟到就看看主食如何,發現原來主食同甜品一樣好食🥰餐牌選擇都多,全部都幾吸引🎃南瓜紅蘿蔔湯個湯都唔錯,濃稠度適中,南瓜紅蘿蔔個味都幾夾,應該仲有番茄🍅調味,酸酸地,幾開胃又暖胃。🍤大蝦冬蔭功飯 $138平時去泰國餐廳,一定會點個冬陰功湯,見呢度有西泰fusion冬陰功飯咁特別,當然要整返個試吓啦。個冬陰功汁好濃😍,唔算太辣,味道帶甜。飯粒粒飽滿,口感帶有少少嚼勁,飯,菇,車厘茄沾滿冬陰功汁,連脆卜卜蝦片一齊食,正。🐷德國鹹豬手伴薯條 $158好大份呀,廚房幫你切埋,不用費力。外層嘅豬皮烤至香脆,滿滿骨膠原,食落脆中帶點煙靭,豬手肉質軟腍,仲黐住啲肥膏,好甘香😚薯條外脆內軟都好食。🧇奥斯蜜瓜窩夫 $68一定要整返個甜品,即叫即整,賣相好靚。窩夫厚身,外層微脆,質感結實,幾飽肚。大件清甜蜜瓜放係窩夫上,再加上冰凍軟滑雲呢拿雪糕,非常正。🥞鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $78熱香餅原pan端上,小心燙手。餐牌中文係熱香餅,唔好以為係麥記早餐嘅熱香餅,英文係soufflé pancake , 但又唔係空氣感好重好fluffy的一種,其實似係蛋糕,厚身,質感好鬆軟濕潤,沾上pan
餐牌選擇都多,全部都幾吸引

🎃南瓜紅蘿蔔湯

🍤大蝦冬蔭功飯 $138

🐷德國鹹豬手伴薯條 $158
好大份呀,廚房幫你切埋,不用費力。
薯條外脆內軟都好食。

🧇奥斯蜜瓜窩夫 $68

🥞鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $78
熱香餅原pan端上,小心燙手。餐牌中文係熱香餅,唔好以為係麥記早餐嘅熱香餅,英文係soufflé pancake , 但又唔係空氣感好重好fluffy的一種,其實似係蛋糕,厚身,質感好鬆軟濕潤,沾上pan上嘅伯爵茶醬,再配上冰凍雲呢拿雪糕, 唔錯唔錯,🤗

🍵甘菊香草茶 茉莉綠茶
清新怡人又消滯。

2022-01-08 60 瀏覽
收工友人約左嚟將軍澳食晚餐,行過見到呢間鋪頭好多人所以決定試下。我地一人叫左一個晚餐Set, 分別係炸軟殼蟹黑松露雜菌手工闊麵同埋香草配羊架配烤新薯燒汁,晚餐Set仲包埋餐湯同飲品,份量好足,同男仔食都一定夠飽。值得一讚係個羊架,唔止羊架好食,配菜都好新鮮煮出黎薯仔軟硬度適中十分正之前去其他分店都有食佢既窩夫,今次都唔例外,食左個朱古力麻薯窩夫,有埋麻薯既窩夫口感好好,係窩夫上面仲有配雪糕同Cream,價錢仲要算幾平,值得推介。P.S 唯一覺得可以改善係員工既落餐方式,果日既感覺有d茶餐廳待應落餐既感覺,好快好快同唔係輕放食物,始終係間Cafe好似輕放食物感覺會好d可能當日太多客人吧。整體黎講感覺都幾好,大家都可以去試下

十分正

香草配羊架配烤新薯燒汁

朱古力麻薯窩夫

可能當日太多客人吧。整體黎講感覺都幾好,大家都可以去試下
2022-01-06
20 分鐘 (堂食)
香草配羊架配烤新薯燒汁
朱古力麻薯窩夫