今日兩點半左右嚟到,有午餐、下午茶及小食沙律甜品嘅menu可選。本來想試吓openrice食評推介嘅闊條麵或者pig knuckle, 但sorry, 原來大部分openrice食評人推介嘅都應該係晚餐先有得食(除非唔係), 所以所有menu都冇呢啲揀。想點午餐menu中意大利雲吞,點知又賣晒。所以改點炭燒8oz美國肉眼扒配薯條。短髮Waitress 問幾成熟,我話4成。佢回覆「一係五成,一係三成」語氣有啲惡…. 咁我話要三成。再問佢souffle pancake係咪要需時製作,短髮waitress又有啲聽唔明同唔耐煩咁話係咪熱香餅,再答我「要十分鐘」…. 態度唔好….餐湯先嚟。一般啦。飲完餐湯再提另一waitress凍檸茶未上。三成熟牛扒嚟到,一切開…似五成以上熟…. 好彩都淋,都有肉味, $118價錢,都算係唔錯,好過快餐店或港式西餐廳嘅梳打粉牛扒質素。飽飽哋但又想試埋佢哋個鑊仔伯爵茶souffle pancake. 個樣好吸引~伯爵茶醬小小杰杰哋,有茶香但唔甜,甜味係靠周圍溶咗嘅棉花糖。但熱嘅souffle pancake都係同冰凍嘅vanilla ice cream 夾啲。一熱

餐湯先嚟。一般啦。

飲完餐湯再提另一waitress凍檸茶未上。

炭燒8oz美國肉眼扒配薯條

個樣好吸引~伯爵茶醬小小杰杰哋,有茶香但唔甜,甜味係靠周圍溶咗嘅棉花糖。但熱嘅souffle pancake都係同冰凍嘅vanilla ice cream 夾啲。一熱一凍嘅感覺令成件事冇咁heavy。 反之將熱pancake再點落啲熱嘅伯爵茶醬食時感覺越食越膩,而且pancake吸咗比較水感嘅伯爵茶醬後變得一pat pat…. 好似吸咗水嘅海棉…. 感覺唔係咁好🙈
下次可以淨係點原味就得了。
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅

以下係除午餐或下午茶menu外其他可選擇嘅非甜品類項目,都係以小食為主,沒什麼主食。

其他waitresses 都好有禮貌,唯獨短髮waitress, 埋單時一語不發,淨係「隊」張單過嚟,我走時行過其他waitress 都會講聲「多謝晒」。但短髮waitress 雖然企正喺門,我走時經過仍然係聲都唔聲,眼都唔望一下….
2021-12-20
鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
2021-12-19 16 瀏覽
#gianna甜品 #gianna西式 #gianna將軍澳.1️⃣鑊仔蜂蜜厚鬆餅($89)⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)每日限定10碟‼️熱辣辣上碟~~😆本身擔心會無曬,但好彩仲可以叫到🥳好似食緊厚身質感嘅棉花糖,入口即溶,又好似蛋糕咁有個實在嘅口感🤩味道唔會過甜,嶄新嘅體驗!.2️⃣煙三文魚番茄忌廉意粉($78)⭐️⭐️⭐️(3/5)普通番茄意粉😂唔會好濃味又唔會淡,意粉煮得都啱啱好。雖然唔會太驚訝,但係價錢黎講性價比係幾高!.3️⃣卡邦尼半溫泉蛋意粉($78)⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)驚艷左!雖然佢應該落左好多cream,唔係傳統卡邦尼意粉淨係用蛋黃整,不過佢嘅cream多得黎唔會水😂啱啱好每條意粉都點到汁,令成個意粉都好濃郁好滿足🤤但如果你個日唔想食咁heavy就唔好叫佢啦😛.4️⃣慢煮香辣雞腿伴薯條($89)⭐️⭐️(2/5)都係一樣限量發售‼️雞腿唔會特別多汁,有少少偏乾,薯條都唔似啱啱即刻炸起~好普通嘅set,但就好啱唔食carbs嘅人。個人認為唔鍾意碳水嘅人可以有更好嘅選擇😂唔需要揀呢個🎡Ocio (東港城)地址:將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖(港鐵坑口站 B1 出口, 步行約2分鐘)#hkig #hkfoo
1️⃣鑊仔蜂蜜厚鬆餅($89)⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
2️⃣煙三文魚番茄忌廉意粉($78)⭐️⭐️⭐️(3/5)
4️⃣慢煮香辣雞腿伴薯條($89)⭐️⭐️(2/5)

🎡Ocio (東港城)
地址:將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
(港鐵坑口站 B1 出口, 步行約2分鐘)

#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblooger #foodphotography #foodie #hongkongfood #chinesefood #localfood #香港美食 #將軍澳美食 #吃貨  #相機食先 #人氣 #將軍澳 #將軍澳cafe #意粉 #甜品 #cafe #ocio
2021-12-19 28 瀏覽
星期六去左坑口探朋友,帶佢帶路下就試左呢間餐廳。餐廳裝修明亮簡潔,座位闊落,客人唔太多,響度靜靜地食都幾好。>餐湯:蘑菇忌廉湯有蘑菇粒粒,味道濃淡適中,質地略稀;如果有蒜蓉包點住食就仲正。>軟殼蟹黑松露闊麵:大大隻軟殻蟹,炸到好香脆,上面仲有芝士碎鋪面,忌廉汁香濃惹味,闊麵應該係自家製,食落好有咬口。>香草檸檬原條鱸魚:第一次見鱸魚成條咁上,多數食開一大塊,條魚火喉控制得岩岩好,魚肉鮮嫩滑溜,因為用左檸檬片一齊焗,味道都幾出,好食!>天婦羅拼盤:以為得一小份,點知大份到食唔哂,炸到好香脆,熱辣辣食好好味,當中茄子天婦羅最為出色,外脆內軟又juicy。>鑊仔伯爵茶pancake:好得意既做法,下面係伯爵茶糖漿+棉花糖,溶左之後甜甜地,點住食就岩哂,Pancake充滿空氣感,軟綿綿+鬆軟,好有蛋香味。>蜜桃紅茶&甘菊香草茶:用上靚茶包沖,最好趁熱飲哂佢,否則就會過濃。
星期六去左坑口探朋友,
帶佢帶路下就試左呢間餐廳。

餐廳裝修明亮簡潔,
座位闊落,客人唔太多,
響度靜靜地食都幾好。

>餐湯:蘑菇忌廉湯有蘑菇粒粒,
味道濃淡適中,質地略稀;
如果有蒜蓉包點住食就仲正。

>軟殼蟹黑松露闊麵:
大大隻軟殻蟹,炸到好香脆,
上面仲有芝士碎鋪面,
忌廉汁香濃惹味,
闊麵應該係自家製,
食落好有咬口。

>香草檸檬原條鱸魚:
第一次見鱸魚成條咁上,
多數食開一大塊,
條魚火喉控制得岩岩好,
魚肉鮮嫩滑溜,
因為用左檸檬片一齊焗,
味道都幾出,好食!

>天婦羅拼盤:以為得一小份,
點知大份到食唔哂,
炸到好香脆,熱辣辣食好好味,
當中茄子天婦羅最為出色,
外脆內軟又juicy。

>鑊仔伯爵茶pancake:
好得意既做法,
下面係伯爵茶糖漿+棉花糖,
溶左之後甜甜地,點住食就岩哂,
Pancake充滿空氣感,
軟綿綿+鬆軟,好有蛋香味。

>蜜桃紅茶&甘菊香草茶:
用上靚茶包沖,
最好趁熱飲哂佢,
否則就會過濃。
  • 鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
  • 香草檸檬燒原條鱸魚
原來Ocio 已經開左3️⃣間分店 之前已經去過幾次佢旺角既分店今次黎到大好多既大坑店試試佢係咪keep 到旺角店既水準先🤣大坑店既裝修以清新田園風格為主🪴餐枱之間都好闊落👍🏻 坐到入去覺得好舒適🥴 超級適合收工後享受輕鬆嘅晚餐😛Ocio 既餐點以西式為主👨🏻‍🍳 選擇都有好多🤩 仲有啲好吸引嘅甜品🍰 無論影相打卡📸 定係安靜享受食物都係唔錯既選擇☺️👉🏻 奧斯全日早餐🥗💰HKD 1️⃣1️⃣8️⃣好多地方都係改左個名做all day breakfast就將個價錢set 到高一高🤦🏻‍♀️ 份量少之餘又唔好食🤮但係呢到嘅全日早餐除左價錢合理外🤑 份量同款式都好多🥴 有雞扒🐤 雞蛋🐣 德國肉腸🌭 巴拿馬火腿🍖 窩夫🧇 薯條🍟 沙律🥗 剩係睇字都食飽🤣👉🏻 大頭蝦海鮮龍蝦汁手工意粉🦞💰HKD 1️⃣5️⃣8️⃣意粉愛好者必食推介🍝醬汁濃郁👅龍蝦味好突出🦞 而且濃度啱啱好唔會太杰😛 手工意粉口感彈牙😆 加埋有隻足手掌咁大嘅大頭蝦🤩 食完真係好滿足😚👉🏻 蜂蜜雪山熱香餅🥞💰HKD 7️⃣9️⃣一般認知嘅熱香餅都係好似麥當勞咁博切切😅 但係呢度嘅熱香餅係厚切嘅😆 口感仲好鬆軟添😋 熱辣辣嘅熱香餅加上蜂蜜同雪糕🍦 一冷一熱加上唔同口感嘅

原來Ocio 已經開左3️⃣間分店

口感仲好鬆軟添😋
熱辣辣嘅熱香餅加上蜂蜜同雪糕🍦
一冷一熱加上唔同口感嘅衝擊真係好食到飛天啊🤤

加一服務費✅

整體評分(滿分❤️x5)
服務❤️❤️❤️❤️

🚕地址:將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
🕰營業時間:星期一至日 11:30 - 22:30

#66foodie將軍澳
2021-12-18 9 瀏覽
今日去完西貢玩,出返坑口揾嘢食, 記得朋友呢間Ocio幾好食,難得黎東港城,試下佢先。 餐廳裝修好靚😍😍 木系設計, 加上小小聖誕裝飾, 令人覺得好舒服嘅餐廳。 食物方面我覺得幾好,如果要我形容呢間餐廳,我會用“美味在細節"😆我選擇咗一個晚餐, 梗係要限量供應嗰D啦😆就要原條烤海鱸魚配泰式海鮮醬餐😋🌟忌廉南瓜湯南瓜湯夠熱夠濃厚, 忌廉增加個湯嘅滑度, 細節做得好,飲得好舒服。 🌟凍黑齋啡一見到咖啡嘅泡, 就知佢係即磨咖啡並唔係出面嗰啲用粉沖, 只要係即磨,唔係cold brew 都好好味, 呢啲咪細節嘢囉😆🌟鵝肝多士配焦糖蘋果鵝肝煎得香脆夠厚, 焦糖蘋果藏於多士及鵝肝之間, 配埋黑醋醬,等你可以一切落去有齊三樣嘅味道, 幾細心, 另外啲沙律配菜配上足夠既柚子醬, 好好味好滿足😋🌟凱撒沙律羅馬生菜夠新鮮同最緊要係夠凍, 煙肉碎切得夠細, 預先幫你撈好先上碟, 出面餐廳好多時都係微凍, 做唔到清新嘅效果,呢間餐廳做得幾好👍🌟原條烤海鱸魚配泰式海鮮醬分量好大, 鱸魚裏面釀滿泰式香料,啲魚油出曬嚟, 最正係個汁, 同出面泰式明爐魚差唔多, 我覺得焗魚呢個煮法正過明爐, 起碼食到魚油香同焦香,好

我選擇咗一個晚餐, 梗係要限量供應嗰D啦😆
就要原條烤海鱸魚配泰式海鮮醬餐😋

🌟忌廉南瓜湯

🌟凍黑齋啡

🌟鵝肝多士配焦糖蘋果

🌟凱撒沙律

🌟原條烤海鱸魚配泰式海鮮醬
分量好大, 鱸魚裏面釀滿泰式香料,啲魚油出曬嚟, 最正係個汁, 同出面泰式明爐魚差唔多, 我覺得焗魚呢個煮法正過明爐, 起碼食到魚油香同焦香,好味😍

🌟鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
呢個係朋友推介, 熱香餅質感有別於出面嘅梳乎厘pancake, 有少少偏向蛋糕, pancake上面配以雪糕,下面配熱辣辣嘅鑊仔伯爵茶忌廉醬, 一冷一熱, 滋味十足😋😋
2021-12-16
  • 鑊仔伯爵茶雪山熱香餅
  • 香草檸檬燒原條鱸魚
雖然相處左唔係好長時間但臨別在即 同事都好好同我farewell今日就黎到佢地推介嘅ocio cafe食晏午餐嘅選擇好多 有成10個餐揀跟餐配一碗湯同一杯飲品可以再加錢配4款小食餐前湯飲左幾啖先影返張相真係唔知係咩湯 味道怪怪地 又淡茂茂慢煮香辣雞腿伴薯條呢碟雞腿伴薯條就正正係標題所講嘅“味道唔錯但有d單調”原先以為會有d薯菜或者意粉之類可以飽肚嘅伴碟配菜 但原來真係得雞脾同薯條咁樣收成78蚊真係唔抵薑檸茶見同事叫到 我都跟住叫杯薑檸茶飲有薑蔘味同檸檬味 就冇乜甜味所以畀我嘅感覺係淡淡嘅苦澀同酸唔太啱我飲
雖然相處左唔係好長時間

飲左幾啖先影返張相
真係唔知係咩湯 味道怪怪地 又淡茂茂

慢煮香辣雞腿伴薯條
慢煮香辣雞腿伴薯條

呢碟雞腿伴薯條就正正係標題所講嘅“味道唔錯但有d單調”

咁樣收成78蚊真係唔抵

薑檸茶
薑檸茶

見同事叫到 我都跟住叫杯薑檸茶飲
有薑蔘味同檸檬味 就冇乜甜味
所以畀我嘅感覺係淡淡嘅苦澀同酸
唔太啱我飲

2021-08-31
係香港要食平價西餐真係有太多選擇,但如果平得嚟又要好食,Ocio絕對係一個唔錯嘅選擇!除咗小食同主菜之外,Ocio嘅甜品都係佢哋賣點之一🤤佢哋嘅waffle出名平靚正大大份,加上舒適嘅裝修,同三五知己坐下傾下計真係唔錯架!今次就同朋友過嚟食晚餐,坐下坐下就9點半🤣。。🔘香草酥羊架配烤新薯燒汁 | $168評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 晚市套餐包一碗西湯及飲品。同出面相比,$168可以食到兩件香草羊架確實係好抵食!羊架處理得好好冇乜羊羶味,香草陣鹹香味好好食😍羊架好冧一切就切開,配埋燒汁一齊食味道層次會更豐富!。。🔘冬陰功大蝦燴意大利飯 | $138評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 意大利飯好creamy,中間仲有啲蕃茄粒增加口感同濕度,冬陰功味道非常香濃!大蝦有兩隻,蝦腸已經移除左,我本身我好驚食到條蝦腸㗎,呢個動作我覺得夠晒細心😳而且仲烤得好香添🤤。。🔘焦糖香蕉朱古力窩夫 | $68評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 窩夫係即叫即整,而且$68已經係一整塊窩夫!食落質感軟熟,仲要係微暖,朱古力味湧晒出嚟!窩夫上面係一球朱古力雪糕同香脆嘅焦糖香蕉,呢三樣野加埋真係最佳嘅選擇😍。。🔻旺角、大圍、將軍澳都有分

香草酥羊架配烤新薯燒汁

🔘香草酥羊架配烤新薯燒汁 | $168

冬陰功大蝦燴意大利飯

🔘冬陰功大蝦燴意大利飯 | $138

焦糖香蕉朱古力窩夫

🔘焦糖香蕉朱古力窩夫 | $68
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔻旺角、大圍、將軍澳都有分店
🔻集前菜、主食、甜品於一身嘅西餐廳
🔻將軍澳坑口站東港城!唔好落錯車呀
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️
香草酥羊架配烤新薯燒汁
冬陰功大蝦燴意大利飯
焦糖香蕉朱古力窩夫
2021-12-15 12 瀏覽
呢間餐廳開咗之後經常都見到好多人排隊,難得今日夜晚唔使排隊,所以同朋友一齊試。餐湯是日餐湯係南瓜忌廉湯,南瓜味重。大頭蝦龍蝦汁意粉 $158有驚喜!龍蝦汁味重搭配意粉好吸引,大頭蝦炸完好香口,而且大大隻好多肉。炭燒10安士安格斯肉眼配薯條烤意大利青瓜 $198呢個我哋揀咗3成熟,肉嘅中心係血紅色,外圍係磚紅色同粉紅色,牛肉口感嫩滑同有層次。橙汁(凍)檸檬茶原味蜂蜜鑊仔吐司加雪糕 $73吐司配雪糕非常夾,蜂蜜另上按自己喜好加,不過略嫌吐司太鬆軟,平時個人喜好鍾意脆口啲。

餐湯
是日餐湯係南瓜忌廉湯,南瓜味重。

大頭蝦龍蝦汁意粉 $158

炭燒10安士安格斯肉眼配薯條烤意大利青瓜 $198

橙汁

(凍)檸檬茶

原味蜂蜜鑊仔吐司加雪糕 $73
  • 大頭蝦龍蝦汁意粉
2021-12-15 30 瀏覽
今日同阿仔黎TKO揾fd, 行下東港城, 行到攰攰地想坐低食個Tea時見到Ocio, 咦li間咁大間嘅👍🏻. Menu有醎點burger小食n 甜品, 仲有下午茶set, 但想食waffle同心太軟😛.🧇Brownie Waffle即叫即整嘅waffle暖笠笠, 焗熱左嘅brownie<有誠意👍🏻>上面係朱古力雪糕, 個brownie十分足料夠唒moist又勁nutty, 粒粒碎pecan好味.🧇宇治抹茶心太軟極•流心!! 同埋一食就食到係真•宇治抹茶嘅味道好正, 味道比較甜, 啱唒我口味, 另外個雪糕都係宇治抹茶味呢, 抹茶控真係唔可以錯過der.🍹熱情果檸檬梳打解渴梗係嗌杯soda吧, 有新鮮熱情果粒粒ga.

🧇

🧇

🍹
熱情果檸檬梳打

解渴梗係嗌杯soda吧, 有新鮮熱情果粒粒ga.
2021-12-15
2021-12-12 21 瀏覽
奧斯喺坑口少有好食嘅特色西餐店!性價比高,百零蚊就有塊扒!自己去咗一田買都唔得!🥩🍖🍗身為食肉獸嘅我哋當然唔少得食豬扒同埋牛扒啦!餐湯係我最鍾意嘅蘑菇湯,味道十分濃郁,飲完暖粒粒🔥炭燒美國保濕豬鞍伴薯條 $168🐷豬鞍好厚肉,碳燒最難控制嘅就係火候,以為炭火燒烤會比較乾,但原來啲肉汁都仲可以保留到,又有啲炭火味道!炭燒10安士安格斯肉眼配薯條烤意大利青瓜 $198🐮好足秤嘅安格斯肉眼扒!安格斯出名肉牛肉味,脂肪分布平均,大塊塊,同樣係炭火燒烤肉汁可以鎖得住真係反映到廚師功力!今晚真係滿足晒無肉不歡嘅我哋🥳

身為食肉獸嘅我哋當然唔少得食豬扒同埋牛扒啦!

餐湯係我最鍾意嘅蘑菇湯,味道十分濃郁,飲完暖粒粒🔥

炭燒美國保濕豬鞍伴薯條 $168🐷

炭燒10安士安格斯肉眼配薯條烤意大利青瓜 $198🐮

今晚真係滿足晒無肉不歡嘅我哋🥳

• 蘑菇湯
有個識搵好西食既朋友真好│˶˙ᵕ˙˶)꜆ 餐廳位處於東港城內轉角位置,整個L型窗廚用木系打造,成個風格好小清新,特登約我出黎試試佢!由於踏入十二月份,餐廳入面都加入左聖誕元素小擺設☃︎𖢔𓍄 好可愛 .ᐟ .ᐟ .ᐟ💡鑊仔士多啤梨雪山熱香餅 $79好食到要打尖講先既甜品~ ₍ᐢ⑅•ᴗ•⑅ᐢ₎♡震騰騰既pancake 上面一球大大個既雲喱拿雪糕⚪️配上係鐵板度滾到起泡𖠚ᐝ 既鮮士多啤梨果醬仲食到士多啤梨果肉粒粒架!外冷內熱既感覺都齊晒!層次分明。.岩哂我地又想食甜野又怕凍又怕熱既矛盾心情⋯動L既pancake亦充滿住陣陣蛋香⋯係一個好令人回味既甜品🥰.輪到主菜,我地order 左兩個晚市套餐♪。.:*💡大頭蝦海鮮龍蝦汁意粉 $148餐牌上面寫住每日限量發售,無理由唔試試佢既~一上菜,我同朋友「嘩」左一聲,隻蝦🦐🦐又長又大隻,意粉同平時食開既好唔同,個樣似中式生麵同幼身伊麵之間,好掛汁,配料都好豐富,有蘑菇片、車厘茄,同蜆肉。初頭都以為隻大頭蝦係擺設,應該都無肉食,點知我錯啦,個頭好多肉,外加仲有多到漏出黎既蝦膏,邪惡度即刻爆增十倍Bonus: │˶˙ᵕ˙˶)꜆ 蝦肉實淨無雪味,處理得不錯👍🏻💡
有個識搵好西食既朋友真好│˶˙ᵕ˙˶)꜆
鑊仔士多啤梨雪山熱香餅
💡鑊仔士多啤梨雪山熱香餅 $79
好食到要打尖講先既甜品~ ₍ᐢ⑅•ᴗ•⑅ᐢ₎♡
震騰騰既pancake 上面一球大大個既雲喱拿雪糕⚪️
配上係鐵板度滾到起泡𖠚ᐝ 既鮮士多啤梨果醬
仲食到士多啤梨果肉粒粒架!
外冷內熱既感覺都齊晒!層次分明。
岩哂我地又想食甜野又怕凍又怕熱既矛盾心情⋯
動L既pancake亦充滿住陣陣蛋香⋯
係一個好令人回味既甜品🥰
輪到主菜,我地order 左兩個晚市套餐♪。.:*

💡大頭蝦海鮮龍蝦汁意粉 $148
餐牌上面寫住每日限量發售,無理由唔試試佢既~
一上菜,我同朋友「嘩」左一聲,隻蝦🦐🦐又長又大隻,

炭燒美國10 oz肉眼配薯條

💡炭燒10 oz肉眼配薯條 $198
非鐵板上既牛扒都唔敢叫得太生,5成熟就岩岩好,牛味亦幾香濃~配搭粗薯條夠哂脆口,留意到每枱上都設有成支大茄汁任落,薯條怪好滿意✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。

環境舒服、CP值高既餐廳!
下次要再翻Check其他甜品
✰ 跟餐配是日餐湯及$33 以下餐飲
✰ 另收加一服務費
2021-12-09
鑊仔士多啤梨雪山熱香餅
炭燒美國10 oz肉眼配薯條
2021-12-10 17 瀏覽
陪媽子去將軍澳醫院覆完診,之後去東港城度食個靚lunch😆媽子叫咗個Lunch set包餐湯-甘筍忌廉湯,好濃郁 飲品-$33以下飲品,叫咗杯蜜桃紅茶煙三文魚蟹籽南瓜意大利飯 $78Pumpkin risotto with smoked salmon意大利飯軟硬度適中,啖啖南瓜味🎃煙三文魚唔會好咸,面頭仲有兩塊天婦羅南瓜片,南瓜幾甜鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $79見咁多人都讚佢哋嘅甜品,我都叫返個試下,面頭雪糕係雲呢拿,雪糕香滑,熱香餅整得幾鬆軟,再配上伯爵茶醬汁同脆脆嘅杏仁片,味道都唔錯!又唔會太甜👍🏻
陪媽子去將軍澳醫院覆完診,之後去東港城度食個靚lunch😆

媽子叫咗個Lunch set
包餐湯-甘筍忌廉湯,好濃郁
飲品-$33以下飲品,叫咗杯蜜桃紅茶

煙三文魚蟹籽南瓜意大利飯 $78
意大利飯軟硬度適中,啖啖南瓜味🎃
煙三文魚唔會好咸,面頭仲有兩塊天婦羅南瓜片,南瓜幾甜

鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $79
2021-12-10 14 瀏覽
平時都好少去坑口,今次去咗探一個朋友所以喺嗰邊食晚餐,見到呢間ocio環境都幾光亮,就去咗食飯啦。今次就叫咗一個奧斯全日早餐,佢呢個all day breakfast好大兜啊,平時出邊嗰啲百幾蚊都只係少少,呢個好抵食。佢有一塊好大好厚嘅雞扒,非常之嫩滑,佢嘅份量真係好大。亦都有啲沙律, 蕃茄,巴馬火腿,茄汁豆。仲有薯條,呢啲薯條都炸得好金黃,薯條本身有調味料。而因為係晚市套餐所以送一個湯,個湯係蘑菇湯,入面嘅蘑菇粒好有口感。咁飲品就加咗$19飲特飲,叫咗抹茶牛奶,佢冇額外加糖,抹茶同牛奶嘅味道好夾。
2021-12-09 18 瀏覽
之前係旺角食過午餐好底食😋😋😋見到坑口近我等埋朋友放工一齊食位於東港城2樓,呢間大間好多😚晚餐set 有餐南瓜湯,脆皮德國鹹豬手配酸椰菜蜜糖芥茉 $158我見到旁邊食,好吸引就叫左一黎到好大份,切好哂一嚿嚿🤤豬手皮烤到脆卜卜,配芥末醬炭燒美國保濕豬鞍配薯條 $168唔知點解個名叫保濕豬鞍😂望落本來以為會乾身 點知煮得都剛剛好😗肉質唔錯 幾好味跟餐加飲品荔枝冰茶 $19蜜桃冰茶 $19整體黎講都唔錯,下次要食埋甜品😆

之前係旺角食過午餐
好底食😋😋😋
見到坑口近我
等埋朋友放工一齊食
位於東港城2樓,呢間大間好多😚

晚餐set 有餐南瓜湯,

脆皮德國鹹豬手配酸椰菜蜜糖芥茉 $158

我見到旁邊食,好吸引就叫左
一黎到好大份,切好哂一嚿嚿🤤
豬手皮烤到脆卜卜,配芥末醬

炭燒美國保濕豬鞍配薯條 $168
唔知點解個名叫保濕豬鞍😂
望落本來以為會乾身
點知煮得都剛剛好😗
肉質唔錯 幾好味

跟餐加飲品
荔枝冰茶 $19
蜜桃冰茶 $19

整體黎講都唔錯,下次要食埋甜品😆
2021-12-09 71 瀏覽
【Ocio 】原為旺角煙廠街的一家窩夫專門店,自2011年開業,多年來與香港人並肩前行。現時除了旺角總店,在大圍及坑口均有分店。今天與友人在東港城逛街,順道來吃晚餐。東港城分店以木系和白色為主,座位間的距離充裕,空間感十足。明亮燈光加上小熊卡通,整體柔和清新。餐牌選擇豐富,有多款全日早餐、班尼迪、特色漢堡、沙律小食供應。甜品除了招牌窩夫,還有梳乎厘班戟、法式吐司、心太軟可選。點了晚餐,首先奉上的"是日餐湯",南瓜湯濃稠適中,入口香甜順滑。套餐加了$25轉成"草莓奶昔",飲品打得滑溜,甜度不高,不算邪惡。炸軟殼蟹黑松露雜菌手工闊麵 晚餐($128)軟殼蟹放在寬帶麵上,非常吸晴。脆漿粉薄薄一層,炸得酥脆,熱辣可口。手工闊麵煙韌彈牙富蛋香,做到Al Dente口感。黑松露醬汁非常濃厚,闊麵掛汁力強,加上大量雜菌粒,每一口都充滿菌香。香草酥羊架配烤新薯燒汁 晚餐($168)擺盤精美,羊架一客有2件,外皮烤得香脆肉質亦不失嫩滑,吃下羶味不算明顯,很易入口。配料有意大利青瓜與黃色青瓜、甘荀、新薯,菜肉比例倒也均衡。雜莓窩夫 ($68)窩夫是店內名物,當然不能錯過。製品不含人造香料、色素和牛油,特別
甜品除了招牌窩夫,還有梳乎厘班戟、法式吐司、心太軟可選。

炸軟殼蟹黑松露雜菌手工闊麵 晚餐
炸軟殼蟹黑松露雜菌手工闊麵 晚餐($128)
香草酥羊架配烤新薯燒汁 晚餐
香草酥羊架配烤新薯燒汁 晚餐($168)
雜莓窩夫
雜莓窩夫 ($68)
窩夫是店內名物,當然不能錯過。製品不含人造香料、色素和牛油,特別新鮮和低脂。窩夫質地軟綿,伴以雪糕及大量士多啤梨及藍莓,再以上杏片,一冷一熱,口感豐富,如果外層可以烘得脆一點,定更美味。
2021-11-30