2022-04-12 38 瀏覽
之前都有食過ocio晚餐幾次,不過午餐真係琴日第一次食,個體驗都唔錯,又發現左一個可以食午餐嘅好地方。鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉🍝 $75 雖然佢嘅賣相就唔係超級豪華,但係馬拉盞嘅香味真係好突出,仲有蒜味香辣味,聞到已經食指大開。有四隻蝦,青口,鮮茄同蘆筍做配菜,呢個配搭唔錯,唔會膩。有配一個南瓜湯🎃,個湯好鮮甜,亦都有啲南瓜粒增加口感。鮮奶咖啡 +$12套餐包$33嘅嘢飲,其他就可以補差價,今次飲嘅凍鮮奶咖啡就加咗$12,咖啡好香濃,推薦。

鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉🍝 $75

鮮奶咖啡 +$12
2022-04-11 46 瀏覽
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝑒𝓊𝓃𝑔 𝒦𝓌𝒶𝓃 𝒪餐廳位置都幾方便, 坑口站一出穿過商場就到, 鋪係2 樓既角落都唔算太難揾到星期六有個假日𝘮𝘦𝘯𝘶,叫左𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘴𝘦𝘵,包餐湯同$33 以下既野飲🌟串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗔𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗴𝘂𝘀 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼($𝟴𝟱)本人就係好中意食𝘳𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 ,個飯既顏色好靚 , 唔會太𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺,咬落飯粒煙煙韌韌有𡁻口再加埋啲蘆筍多汁,正😄串燒牛柳粒🍡配搭得好好, 椒同洋蔥都好好味。 牛柳粒唔係一口牛嘅細細𝘴𝘪𝘻𝘦,大嚿食落口好滿足既感覺,燒得啱啱好一啲都唔會韌。🌟封煎鯛魚柳配香草忌廉薯蓉 𝗧𝗶𝗹𝗮𝗽𝗶𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗺𝗲𝘀𝗵𝗲𝗱 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀 ($𝟴𝟵)煎魚柳一上碟已經好香,魚皮煎得有少少乾身嘅感覺,不過無影響到魚肉都仲係好嫩滑,個香草忌廉醬簡直令碟餸升左一個層次 , 夾埋一齊口感好𝘳𝘪𝘤𝘩😍😍配菜有啲沙律菜 , 小蕃茄同薯蓉, 薯蓉味道調得唔錯唔會太咸, 份量又唔會太多,啱晒怕超標但又追求質既人 , 如果醬汁可以多啲就更好😆跟餐飲品叫左🍸蜜桃紅茶同🍸茉莉綠茶,味道正常。🌟意大利

跟餐飲品叫左🍸蜜桃紅茶同🍸茉莉綠茶,味道正常。

🌟意大利芝士餅 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂(+$𝟲𝟴)
甜品擺碟幾靚 , 滿滿咖啡粉同糖漿灑係碟好𝘢𝘳𝘵𝘪𝘴𝘵𝘪𝘤。
超大份嘅𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 口感非常之好,咬落去真係食到多重口感, 一入口即溶 。 佢最底有好重嘅冧酒味, 不過個人覺得個底太濕,乾身啲會仲好食 。
𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 底夾左一塊小餅乾,中和番個甜意,唔會咁滯💛

📍 𝐎𝐜𝐢𝐨 (將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
2022-04-10 105 瀏覽
嚟咗坑口行街,順便嚟Ocio Kitchen食個brunch,裝潢以米白木質為主調,大方舒適☺️奧斯經典全日早餐 ($108)- All Day Breakfast大份又豐富,有waffle、香滑炒蛋、沙律、滋味香腸、蕃茄、外皮香脆嘅可口雞扒、香口薯條,好味嘅食材一碟過,滋味滿溢🥰鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉 ($85)- 意粉好足料,有幾隻彈牙嘅大蝦,馬拉盏提升鮮味,茄味突出,食落微微辣,意粉又軟硬適中,食得好滋味😚套餐仲包埋杯$33以下嘅飲品,叫咗兩杯凍檸茶,茶底濃度適中,唔落糖漿都好容易入口😋

奧斯經典全日早餐 ($108)
奧斯經典全日早餐

鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉 ($85)

凍檸檬茶
餐湯
2022-04-10
凍檸檬茶
餐湯
2022-04-08 32 瀏覽
#meloin @ocio_kitchen平時行過東港城都有睇到這間餐廳,今日終於入去品嘗一下🥰小編完全被甜品所吸引🐷炭燒美國保濕豬鞍伴薯條 $108新鮮製作,記得預留翻大概25分鐘。豬鞍厚身,肉質非常嫩滑,容易切開,味道一流!配上新鮮沙律🥗和新鮮炸的粗薯條🍟,完美配合,性價比非常高!一定會再食😚😚😚份量足夠兩人食😌😌🍈奧斯密瓜熱香餅$98半個蜜瓜清甜爽口,非常新鮮,食到甜品又食水果,健康之選。上面加上厚燒熱香餅和雲呢拿雪糕🍦,冰火交融,再加上星星可可趣作點綴,外表更勝一籌。☕️鮮奶咖啡(跟餐加$10)即磨咖啡味道濃郁,上面加了心形拉花,打卡一流。杯上還印有店名,非常有心思。大大杯,飲完好滿足。
#meloin @ocio_kitchen

🐷炭燒美國保濕豬鞍伴薯條
新鮮製作,記得預留翻大概25分鐘。

🍈奧斯密瓜熱香餅

☕️鮮奶咖啡(跟餐加$10)

2022-04-08 1648 瀏覽
之前都有黎過呢間文青風嘅cafe食晚餐☘️依家仲未開返晚市就黎食lunch 比起晚餐更抵食 仲有set lunch仲有齊餐湯🥣同飲品🍹.🌟野菌蘑菇忌廉湯餐湯有濃郁嘅蘑菇味😚加埋忌廉味道好夾 賣相亦都好好睇.🌟日式咖喱漢堡扒飯 ($65)咖喱唔辣易入口 大部份人都啱食🍛漢堡扒亦都大大塊 仲好Juicy同埋重牛肉味再加埋啲沙律伴碟🥗 覺得清新唔肥膩.🌟鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉 ($75)呢個用上馬拉盞煮嘅意粉好有fusion菜嘅風味🍝馬拉盞啲鹹香好惹味😋 海鮮有蝦同青口 而蝦份量多同夠大隻 入口爽口彈牙🍤呢個意粉味道辣辣地🌶️ 加上酸酸的蕃茄味🍅 食落好多層次.🌟鑄鐵鑊仔法式吐司 ($68)見到期間限定嘅甜品就會好想把握機會試吓🤩法式吐司有幾種味道 我就選擇左士多啤梨厚厚嘅麵包加咗蛋一齊焗🍞🥚上面再加咗士多啤梨醬同新鮮嘅士多啤梨🍓咬落去內軟外脆 有d似麵包布甸 簡單嘅一餐有齊主食同甜品好滿足🥰
之前都有黎過呢間文青風嘅cafe食晚餐☘️
依家仲未開返晚市就黎食lunch
比起晚餐更抵食 仲有set lunch仲有齊餐湯🥣同飲品🍹

🌟野菌蘑菇忌廉湯

餐湯有濃郁嘅蘑菇味😚
加埋忌廉味道好夾 賣相亦都好好睇
🌟日式咖喱漢堡扒飯 ($65)

咖喱唔辣易入口 大部份人都啱食🍛
漢堡扒亦都大大塊 仲好Juicy同埋重牛肉味
再加埋啲沙律伴碟🥗 覺得清新唔肥膩
🌟鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉 ($75)

呢個用上馬拉盞煮嘅意粉好有fusion菜嘅風味🍝
馬拉盞啲鹹香好惹味😋

海鮮有蝦同青口 而蝦份量多同夠大隻 入口爽口彈牙🍤
呢個意粉味道辣辣地🌶️ 加上酸酸的蕃茄味🍅 食落好多層次
🌟鑄鐵鑊仔法式吐司 ($68)
鑄鐵鑊仔法式吐司

咬落去內軟外脆 有d似麵包布甸
簡單嘅一餐有齊主食同甜品好滿足🥰
午餐
2022-04-06 15 瀏覽
講到cafe,而家香港地真係越來越多啦,而且好多Cafe都做得好高質!今次就專誠走咗過嚟呢一間餐廳度食飯!餐廳嘅座位都算幾闊落同埋幾舒適,而且呢一度嘅食物質素都幾高質!我自己今次就叫咗呢一個將燒豬肋骨窩夫早餐!真係唔係講笑,呢一度嘅豬肋骨好好食,肉質非常之鬆軟,真係好美味!再配合埋窩夫,呢度嘅窩夫好香,非常之滿足!

2022-03-10 63 瀏覽
冇晚市既堂食,反而令我發掘咗好多唔同嘅外賣👍🏻 今晚叫左呢間Ocio 2人餐再加一份窩夫甜品🤤係外賣平台叫,折左 Total $300😃😃2人套餐:🔸炭燒8oz 肉眼配薯條▪️熟度好剛好,因為好多時外賣都會過熟架嘛,但佢完全唔會👍🏻👍🏻👍🏻🔸田園沙律▪️分開兩個杯裝,方便兩個人食🔸燒開邊雞翼 2串▪️比較淡味,但燒得ok 既🔸鮮茄海鮮意粉 ▪️好多海鮮料👍🏻👍🏻👍🏻🔸布朗尼窩夫🧇▪️出色呀,果然佢既甜品係出名既🤤🤤大份,waffle 厚實,Brownie 都好味😋😋😋食物質素唔錯,份量適中,包裝良好👍🏻👍🏻👍🏻性價比都好高,兩個人食得非常飽😂😂😂

2人套餐:
🔸炭燒8oz 肉眼配薯條
炭燒8oz 肉眼配薯條

🔸田園沙律
▪️分開兩個杯裝,方便兩個人食

🔸燒開邊雞翼 2串
▪️比較淡味,但燒得ok 既
燒開邊雞翼 2串

🔸鮮茄海鮮意粉
▪️好多海鮮料👍🏻👍🏻👍🏻
鮮茄海鮮意粉

🔸布朗尼窩夫🧇

2022-03-05
30 分鐘 (外賣送餐)
炭燒8oz 肉眼配薯條
鮮茄海鮮意粉
2022-02-27 86 瀏覽
每次來到東港城,都想試試這間西餐廳,今次終於有時間在這裏食lunch~我和朋友各自叫了lunch set, 除了有主菜,還附送餐湯和飲品。——————————🔸前菜 (南瓜湯)這個南瓜湯質感有點濃稠,有濃濃南瓜味,味道又不太甜,雖然只是單純南瓜味,但飲起來都幾開胃,真材實料~~🔹牛肝菌黑松露意大利雲吞 $68一看見黑松露,我二話不說就order這個試試~之前都想食意大利雲吞,今次第一次食都幾surprise😳一上菜,就看見超多黑松露&牛肝菌,食起來超濃松露味,每嚿雲吞都沾滿黑松露忌廉汁,食到最後都好多汁!由於一路傾偈一路食,放凍後會有啲膩😂🔸串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯 $75朋友想食飯,就叫了串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯,賣相幾吸引,上面有一大串牛柳粒串燒😋起初擔心牛柳會燒得很乾&硬,但原來好軟淋,裏面仍保留粉紅色,充滿肉汁和牛味😍反而下面意大利飯冇乜特別,有陣陣燒烤味,味道普通。🔹芝士薯條 +$48我和朋友擔心食不飽,加錢叫了這個芝士薯條!薯條上淋滿芝士醬,份量都有不少,剛炸起熱辣辣,外脆內軟,果然冇叫錯😋😋🔸飲品我們兩人加錢叫了焦糖咖啡和鮮奶咖啡,朋友叫的熱焦糖咖啡,上面還有拉花🥰一
——————————
🔸前菜 (南瓜湯)

🔹牛肝菌黑松露意大利雲吞 $68
牛肝菌黑松露意大利雲吞

🔸串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯 $75
串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯

🔹芝士薯條 +$48
芝士薯條

🔸飲品

我們兩人加錢叫了焦糖咖啡和鮮奶咖啡,朋友叫的熱焦糖咖啡,上面還有拉花🥰一飲都幾有焦糖味,其後咖啡的苦隨之而來,甜和苦中和後,非常balance,好好飲😋😋
牛肝菌黑松露意大利雲吞
串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯
2022-02-23 73 瀏覽
放假唔想喺屋企煮嘢食,就去左Ocio食,假日都有set lunch食架🔸是日餐湯: 甘荀湯味道濃郁,飲到好多甘荀蓉,真材實料🔸牛肝菌黑松露意大利餛飩佢個牛肝菌黑松露醬超香濃,上枱時已經聞到陣松露飄香味,而且份量比想像中多,有勁多粒餛飩,餛飩唔算好大粒,可以一啖一粒,超正!面頭仲有好多芝士碎同埋雜菌,非常惹味~🔸串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯色彩繽紛,好吸引,條串燒牛柳燒到勁香,每粒牛都好大粒,好好味!意大利飯煮到剛好,保持口感,個醬汁都好味,好夾!🔸蜜桃紅茶雖然只係茶包,但蜜桃味都好香濃🔸茉莉綠茶清清地,今天飲凍野個胃暖笠笠!! 正

🔸是日餐湯: 甘荀湯
味道濃郁,飲到好多甘荀蓉,真材實料

🔸牛肝菌黑松露意大利餛飩

🔸串燒牛柳粒燒汁蘆筍意大利飯

🔸蜜桃紅茶
雖然只係茶包,但蜜桃味都好香濃

🔸茉莉綠茶
清清地,今天飲凍野個胃暖笠笠!! 正
午餐
2022-02-22 43 瀏覽
將軍澳區有好多個商場區域,在裡面尋找美食都好像尋寶一樣,今日見到一間非常有格調的餐廳,而且可以食到西餐,並且整體設計和印象都幾好。主食是炭燒美國肉眼配薯條五成熟,份量都非常符合性價比,薯條香脆,肉眼排煎得亦非常有心思,切落去果下非常軟,入口即溶,加上五成熟煎得剛好,肉汁鮮嫩的味道尤其出。餐廳出餐效率非常快,而且所有食物都新鮮製造,等待期間都及時送上飲品和餐湯,照顧得我嘅肚子非常之好。整體而言,整個用餐感受都非常舒服,而且食物質素都高。
🤍💛🤍抵食日系咖啡廳🍴之前喺旺角經過依間café ,估唔到東港城都有😆排咗一陣隊就可以入座,空間感足夠😛呢度嘅環境比其他分店更舒服😌餐牌選擇超級多,今次睇中咗佢哋嘅甜品😍💛日式咖喱漢堡扒飯💛 $68依個價錢就係一個套餐嘅價錢🤩有餐湯有飲品😚餐湯為南瓜湯,南瓜味濃🎃日式咖喱漢堡扒飯份量剛好,咖哩偏甜唔辣🍛係日式咖喱嘅味道🤤漢堡扒就有一塊,厚實唔乾🥩旁邊仲有少少沙律菜呀🥗🤎布朗尼芝士蛋糕🤎 跟餐 +$19當日嘅蛋糕選擇都幾多,Hatty揀咗依款!依個芝士蛋糕絕對對得住佢嘅價錢🍰芝士蛋糕中夾住三件布朗尼,芝士蛋糕偏軟身但香滑,布朗尼硬度適中🍫朱古力味濃,整體感覺好match!💚奧斯蜜瓜雪山熱香餅💚 $98bookmark咗依個蜜瓜熱香餅好耐啦🥳終於都有機會食到!依個製作需時,加上係peak hour😳大概等咗半個鐘,建議主食食到一半就order咗先,食完飯就啱啱好😛美食係值得被等待嘅,而且佢都有驚喜🍈頂部係雲呢拿雪糕配蜂蜜星星⭐️之後就係鬆軟梳乎厘pancake,底部為半個好清甜嘅蜜瓜🍈驚喜就係入面🤣蜜瓜中有幾件蜜瓜果凍🤩蜜瓜味自然,好好味😋餐牌上嘅選擇真係好多,特別係甜品類🥰見佢價錢唔貴,下
🤍💛🤍
抵食日系咖啡廳🍴

💛日式咖喱漢堡扒飯💛 $68

🤎布朗尼芝士蛋糕🤎 跟餐 +$19
布朗尼芝士蛋糕

💚奧斯蜜瓜雪山熱香餅💚 $98
奧斯蜜瓜雪山熱香餅

餐牌上嘅選擇真係好多,特別係甜品類🥰見佢價錢唔貴,下次食多幾款甜品先🤩

📍Ocio
📍將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖

布朗尼芝士蛋糕
2022-02-15 46 瀏覽
突然間好想食西餐,路徑東港城,見到一間西餐廳,便入去試下食個午餐。環境乾淨企理,光猛。因疫情關係,而且我們兩點鐘才吃 lunch,所以比較少人。我們柯打咗兩個set lunch,封煎鯛魚配薯蓉,是日餐湯係忌廉南瓜湯。 鯛魚大塊同埋新鮮滾熱辣,外脆內暖,配薯蓉和沙律菜,薯蓉好鬆軟,菜好新鮮配埋自制醬汁,味道唔錯。餐湯好重南瓜味。另一款係吉列雞扒漢堡,賣相好吸引。 個包同啲薯條都好大條,配沙律菜。整體嚟講,麵包鬆軟、有蕃茄和菜、雞扒香口同好juicy。餐茶:熱咖啡,咖啡味道香濃。甘菊香草茶,清香花香味。服務態度: 殷勤。總結: 論環境、食物及服務唔錯嘅。下次會試食甜品。

餐湯好重南瓜味。

餐茶:
熱咖啡,咖啡味道香濃。
甘菊香草茶,清香花香味。

服務態度: 殷勤。

總結: 論環境、食物及服務唔錯嘅。
下次會試食甜品

2022-02-15
5 分鐘 (堂食)
2022-02-15 28 瀏覽
將軍澳Ocio的裝修清新休閒。 午餐餐牌有多達十款選擇,可加配小食或甜品。 南瓜湯 是日餐湯為南瓜湯,南瓜湯味道甜美,加上黑胡椒粒更能帶出其味道。封煎鯛魚配薯蓉封煎鯛魚柳有兩塊,厚薄適中,魚肉有味,配上酸酸甜甜他他醬,清新開胃。薯蓉軟滑不膩。鮮茄馬拉盞海鮮意粉大蝦處理得很好,蝦肉爽甜彈牙,意大利粉即叫即煮,入口熱辣辣,軟硬適中。 鮮茄馬拉盞汁有其味道,但不會很濃。茉莉綠茶 甘菊香草茶餐茶可以選擇紅茶綠茶及香草茶,香草茶茶味清香,不加糖更能突出其味道。

封煎鯛魚配薯蓉

鮮茄馬拉盞海鮮意粉

茉莉綠茶 甘菊香草茶

2022-02-12
2022-02-13 31 瀏覽
之前已經食過這間Ocio 的大圍及旺角分店,而將軍澳新開的這間分店相對比較闊落舒服。星期日都有午餐供應,主菜配餐湯飲品,最平$68已經有了。是日餐湯為蘑菇湯,雖然比較稀身一點,但蘑菇味都頗濃,仲有一粒粒蘑菇粒。餐飲補了差額點了杯拉花的咖啡,很美。封煎鯛魚柳配香草忌廉薯蓉($89), 鯛魚柳煎得皮脆肉嫩,配上香草醬。忌廉薯蓉夠香滑,配上沙律菜,賣相精美。他們的甜品選擇都頗多,我點一客奥斯密瓜窩夫($68), 窩夫上放了清甜多汁的蜜瓜,雲呢拿雪糕及忌廉,很吸睛。而窩夫即叫即製,熱度十足,夠香脆,喜歡一冷一熱的口感。

2022-02-13
2022-02-13 36 瀏覽
-今日去開將軍澳搵朋友,因為我同朋友都係甜品控,就去咗哩間餐廳,結果絕對係冇揀錯😋🧡-奧斯全日早餐:主菜我要咗個全日早餐,份量令人唔會失望🧡雞扒香口又嫩滑,個waffle就咁食都好香蛋味,淡淡嘅甜味,唔使蘸蜜糖都好好食❣️-朱古力麻糬窩夫:見到隔離檯食甜品食到咁開心,我哋兩個女仔本身飽飽哋都忍唔住叫咗個窩夫😮‍💨 窩夫上面係滿滿嘅半溶朱古力塊同雪糕🍫🍦 而且窩夫入面有麻糬,食落有少少軟糯嘅口感,配埋香濃嘅朱古力,兩個女仔𣊬間就KO咗份窩夫🤪✌🏻-餐廳坐得都幾開揚,幾適合傾吓偈,不過假日就最好bk定位先🧡

2022-01-03
5 分鐘 (堂食)
  • 朱古力麻薯窩夫
  • 奧斯經典全日早餐