2022-05-09 45 瀏覽
聽講Ocio啲嘢幾好食,所以收工就一條友過嚟將軍澳嗰間舖食晚飯。Dinner set 價錢合理,都係cafe 價,有個湯、主菜同飲品,加錢仲嗌到小食同甜品。Dinner set 包餐湯,今日係廉蘑菇湯,幾有咬口,似真係用蘑菇打碎而成咁。跟餐要加錢先有特飲,我嗌咗熱情果檸檬梳打,夠大杯我鐘意。仲越飲越開胃添!主菜就叫咗炸軟殼蟹牛肝菌雜菌意大利飯,因為我鍾意食軟殼蟹,又鐘意食risotto。 整體幾高質,我最欣賞佢個飯,好有嚼勁又多菇菇。整體嘢食都高質大份,下次會試下其他分店。

整體嘢食都高質大份,下次會試下其他分店。

2022-05-06 49 瀏覽
等咗咁耐終於可以出街食飯, 約友人出街食吓飯 update 吓, 友人介紹試吓呢間簡單裝修都幾舒服, 鐘意佢咁樣半開放式, 佢比我地張枱幾好, 自成一角。德國鹹豬手伴薯條豬手熱辣辣上脆卜卜, 皮脆肉嫩無 overdone, 啖啖肉好正, 可惜真係好大份, 兩個都食唔晒, 最後食剩少少軟殼蟹意大利飯軟殼蟹好大隻炸到脆卜卜, 意大利飯軟硬適中, 大大碟食唔晒套餐+$15 左右有杯 Mocha, 沖得幾靚喎!朱古力窩夫布朗尼加雪糕Chocolate Brownie Waffle 好似人人黎到必食, 都幾唔錯嘅, 下次試吓佢個麻薯 Waffle 先!南瓜湯南瓜湯放最後, 因為佢落咗啲蕃茄, 味道有啲唔夾。 不過呢餐 overall 係 very good

德國鹹豬手伴薯條

軟殼蟹意大利飯
軟殼蟹好大隻炸到脆卜卜, 意大利飯軟硬適中, 大大碟食唔晒
套餐+$15 左右有杯 Mocha, 沖得幾靚喎!
Chocolate  Brownie  Waffle
朱古力窩夫布朗尼加雪糕
南瓜湯
南瓜湯放最後, 因為佢落咗啲蕃茄, 味道有啲唔夾。
不過呢餐 overall 係 very good
2022-05-03
Chocolate  Brownie  Waffle
2022-05-06 34 瀏覽
今日嚟Ocio食個晚飯,雖然係閒日但夜晚都有唔少人,可能係因為之前有多月無晚市,而家啲人要食返夠本哈!夜晚有晚市套餐,款式都幾多。散嗌仲有好多主食同甜單可以嗌,價錢合理。餐湯係忌廉蘑菇湯,食到粒粒蘑菇,幾足料。炸軟殼蟹牛肝菌雜菌意大利飯($138)- 見到原隻炸軟殼蟹,口感鬆脆仲有芝士碎係面。意大利飯都煮得好入味,加上有大量牛肝菌同雜菌,好豐富,值得試。串燒雞軟骨(+$18)- 嗌套餐就可以以優惠價錢叫小食。原來有三串,真係好掋食。燒到好香,雞軟骨都好爽口。熱情果檸檬梳打(+$18)- 跟餐包$33 以下飲品,如果嗌貴啲只需補錢,所以都幾掋。熱情果味超重,仲有熱情果籽,配埋檸檬酸酸甜甜味道好夾,大杯解渴。一個人嚟嘆都ok

餐湯係忌廉蘑菇湯,食到粒粒蘑菇,幾足料。

一個人嚟嘆都ok
2022-05-04 29 瀏覽
今次小編嚟到人流比較少嘅坑口🐾呢間Cafe第一眼望落去就俾人一種小清新嘅感覺,配合周圍柔和嘅燈光,加上每位侍應都好有禮貌,好舒服休閒🥰重點係,cafe黎講,食物質素非常之高,同某啲貴價西餐廳有得揮😳.🐮炭燒美國10oz肉眼 $198仲以為cafe啲牛應該一般般,吾抱太大期望😂估唔到咁有驚喜,性價比極高😳調味啱啱好,吊到陣肉味,醬汁好襯塊牛又唔會搶咗主角位置😎薯菜沾啲醬汁黎食,仲有陣陣牛肉香🤩.🍄軟殼蟹牛肝菌意大利飯 $138軟殼蟹夠曬大隻,炸得香脆🤤呢個組合會唔會太正🥳呢個飯又係unexpectedly咁高質,菇菇味好重好重,鍾意食菇嘅人一定要叫😋.🍈奧斯蜜瓜窩夫 $98食呢間cafe一定要叫主打嘅甜品-waffle🤤甜品方面有勁多選擇,有心太軟、pancake同窩夫等等🥳落單嗰陣都諗咗陣,因為全部都好似好好食🥺個waffle果然冇令小編失望,最鍾意食夠熱嘅waffle🤪蜜瓜都非常之甜,大滿足😋.💰人均消費: ~$220.🍽味道: 4/5 🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 3.5/5💰價錢: 3/5
🐮炭燒美國10oz肉眼 $198
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 3/5
2022-04-30 39 瀏覽
上次同朋友嚟食咗大頭蝦龍蝦汁意粉之後一直念念不忘,可惜今日嚟嘅時候餐牌轉咗無咗了,所以同朋友試其他~餐湯奥斯經典全日早餐 $118All day breakfast 竟然有窩夫🧇(配楓糖),仲有炒蛋、蕃茄、茄汁豆、Parma ham、腸仔、雞扒、薯條同沙律,超級豐富🤩🤩炭燒美國保濕豬鞍伴薯條 $168呢個豬鞍好驚喜!好大份啲肉又厚,但肉質口感好嫩滑又多汁,薯條份量好多,$168完全係高性價比之選!(左)雜莓乳酸梳打 晚餐轉配+$15(右)岩鹽荔枝椰果梳打 晚餐轉配+$15朱古力麻薯窩夫 $68窩夫好大份,搭配朱古力雪糕、朱古力脆片、脆口杏仁片、cream,窩夫好鬆軟,麻薯融入喺窩夫入面,有口感又有層次感😋😋整體而言,食物賣相100分!性價比又高,味道又好,值得一試再試!😋

餐湯

朱古力麻薯窩夫 $68

2022-04-27
  • 炭燒美國保濕豬鞍伴薯條
2022-04-28 36 瀏覽
等咗幾個月終於可以外出食晚飯🎉🎉 即刻約姐妹一聚,今晚揀咗坑口東港城2樓呢間日式cafe,好易搵又就腳,裝修好日式,好舒適🥰🌟秘製蝦醬蝦蟹肉手工闊麵$138醬汁好開胃醒神,有幾隻彈牙大蝦🍤 略嫌蟹肉較少,似配角多啲😆 闊麵軟硬適中,好掛汁👍👍🌟炭燒10安士安格斯肉眼配薯條烤意大利青瓜$198上枱熱辣辣,聞到好濃烈炭燒味,揀咗 Medium well ,牛扒淋滑juicy有牛味, 配埋青瓜解膩,唔會覺得滯!🌟蜂蜜雪山熱香餅$68聽講佢哋甜品好出名,點可以唔試😃😃 果然冇失望,睇份量都唔少,食埋仲覺得性價比高,熱香餅口感好似梳乎里,配埋蜂蜜一齊食好Match,又係滿足嘅一餐😌😌

🌟秘製蝦醬蝦蟹肉手工闊麵$138

🌟炭燒10安士安格斯肉眼配薯條烤意大利青瓜$198

🌟蜂蜜雪山熱香餅$68
2022-04-26
  • 鑊仔蜂蜜厚鬆餅
2022-04-27 44 瀏覽
Ocio🌟整體: 典型cafe 風格和價錢 但係份量幾足 意外嘅cafe界性價比之選🏠環境: 半open 園野風格 木系加大地tone 就令人好relax 係同fd hea 下之選🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️ 脆皮德國鹹豬手配酸椰菜蜜糖芥末 $148✅ 一上枱 真係少少呆咗 因為真係超大碟 係原隻豬手份量 平時出面食起碼 $3xx 起跳 隔離枱見到都忍唔到跟住叫✅ 開頭諗$148 咁大碟 味道應該會好劣 不過食落又幾好 叫得脆皮就真係脆皮 肉質彈牙而又唔老 可以一戰‼️ 斯里蘭卡咖喱慢煮羊後膝 $158✅ 呢個擺盤好有趣 大大支叫叉上嚟 視覺上都有少少驚喜✅ 可能因為慢煮嘅關係 肉質好稔 好易分離 可以輕鬆享受啖啖肉嘅滋味‼️ 鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $78✅ 睇圖細細份咁 嚟到都幾大份✅ 佢同平時食開果隻實淨熱香餅 少少唔同 呢款比較鬆軟 少少空氣感咁✅ 用鑊仔嘅好處係保溫力強 放多陣仲係熟辣辣📍 將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖Shop 238, 2/F, East Point City, 8 Chung Wa Road, Hang Hau,
Ocio

‼️ 鑊仔伯爵茶雪山熱香餅 $78

✅ 睇圖細細份咁 嚟到都幾大份
✅ 用鑊仔嘅好處係保溫力強 放多陣仲係熟辣辣

📍 將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖

Shop 238, 2/F, East Point City, 8 Chung Wa Road, Hang Hau, Tseung Kwan O

⏰ 星期一至日 11:30 - 22:30

☎️ 電話號碼 37050395

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2022-04-27 38 瀏覽
Oico南瓜湯佢嘅All day breakfast真係好吸睛,每次見到張poster 都比佢吸引左😍份量足而且款式又多,包括有雞扒、香腸、蕃茄、滑蛋、窩夫、茄汁豆、沙律、Parma ham、薯條,窩夫即叫即整好香雞蛋味,配埋厚厚嘅楓糖漿超好食,喺晚上都可以食到all day breakfast 真係好開心炭燒美國保濕豬鞍配薯條,製作需時25分鐘,豬鞍竟然有驚喜,面層一格格網燒既格仔好吸引,入面仲有好多汁好嫩滑,一啲都唔乾真係好補濕🤣,配搭埋薯條🍟真係好飽,份量十足呀,$168性價比高,誠意推薦😋我追加左個精選蛋糕🍰,檸檬芝士餅,紐約芝士餅底再配上檸檬醬,清新得黎仲可以解膩🍋玫瑰牛奶🥛有小小甜,好香玫瑰味🌹白桃梳打🍑香得黎又解渴,而且粉紅色仲既蜜桃果漿仲好夢幻添
Oico

南瓜湯

玫瑰牛奶🥛有小小甜,好香玫瑰味🌹

白桃梳打🍑香得黎又解渴,而且粉紅色仲既蜜桃果漿仲好夢幻添
2022-04-25
2022-04-22 45 瀏覽
Follow🐷 @chuchu_hkfoodietag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍 Ocio🐷好耐之前食過旺角嗰間,不過嗰陣係食甜品,係唔錯!今次去將軍澳探屋企人終於試到咸食!係坑口東港城,裝修小清新,乾淨!lunch set抵食,包餐湯,野飲!—————————————————————❣️ 鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉 $85好足料,有幾隻彈牙嘅蝦,茄味突出有微辣馬拉盞,更上一層樓,意粉軟硬適中,都ok掛汁!.❣️ 炭燒美國10oz肉眼伴紅酒燒汁 ($189)🐷好餓就嗌左牛扒,燒得啲坑好靚!外面微微焦香,medium well都唔會overcook,夠淋冇乜筋,好多肉汁好Juicy!有牛味!特別要讚薯條❤️係帶皮粗薯 有薯味,脆卜卜!夠鹹!.❣️蘑菇湯 跟set lunch,飲得出有粒粒蘑菇,好飲唔會太creamy太飽.❣️咖啡跟餐,奶係自己加,屋企人唔小心倒瀉左,店員見到好細心,即刻比番杯我哋!.❣️Peach Tea (H) 跟餐,雖然都係茶包但好香!—————————————————————不專業評分
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍 Ocio

❣️ 鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉 $85

❣️ 炭燒美國10oz肉眼伴紅酒燒汁 ($189)

❣️蘑菇湯
❣️咖啡
❣️Peach Tea (H)
跟餐,雖然都係茶包但好香!

不專業評分
👅好味指數:4/5
💰性價比:4/5
👍🏻推薦:4/5
—————————————————————
🏡地址: Ocio (東港城) (將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
👉🏻旺角都有一間分店
#chuchu食在將軍澳
#chuchu食西餐

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店
2022-04-15
  • 鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉
2022-04-21 49 瀏覽
挨了數月終於等到晚市重開,要找一家小清新的咖啡室平衡一下位於將軍澳東港城的奧斯新店以木系為主題,環境闊落晚餐時段有十二款主菜選擇,配是日餐湯及飲品是日餐湯為忌廉蘑菇湯,入口香滑濃稠,有粒粒蘑菇茸口感鮑魚汁墨魚柳手工意粉,麵條有豐富蛋香,口感煙韌又掛汁炭燒10安士安格斯肉眼配薯條烤意大利青瓜,充滿份量厚切牛扒可根據個人喜好選擇生熟度,外脆內嫩加$58配德國腸拼盤,黑椒腸、香辣燒烤腸及蜜糖腸各有特色,配以酸椰菜最食多都不會膩餐飲凍咖啡香味十足轉享特飲只須補回差價!加$15的白桃冰茶淡淡甜酸味有助消暑解悶
挨了數月終於等到晚市重開,要找一家小清新的咖啡室平衡一下
位於將軍澳東港城的奧斯新店以木系為主題,環境闊落
晚餐時段有十二款主菜選擇,配是日餐湯及飲品
是日餐湯為忌廉蘑菇湯,入口香滑濃稠,有粒粒蘑菇茸口感
是日餐湯
鮑魚汁墨魚柳手工意粉,麵條有豐富蛋香,口感煙韌又掛汁
鮑魚汁墨魚柳手工意粉
炭燒10安士安格斯肉眼配薯條烤意大利青瓜
德國腸拼盤
咖啡
白桃冰茶
趁阿囝仲未開始返學,帶佢出街食多幾餐先••••••••••••••••••••••••••••••🍛日式咖喱漢堡扒飯 $65漢堡扒大大塊,肉質厚實唔乾,咖喱汁味道甜甜地,配白飯食一流,伴碟有沙律菜,跟餐仲有🥣南瓜忌廉湯,🎃南瓜味濃郁又creamy🫗岩鹽荔枝椰果梳打 +$15荔枝梳打好清新,飲落有啖啖嘅岩鹽鹹味🧂🧂🧂🍈奥斯蜜瓜雪山熱香餅 $98賣相好吸晴,點可以唔係相機食先📸星星脆脆、雲呢拿雪糕、熱香餅、蜜瓜味嘅奶凍同半個蜜瓜,口感超級豐富🤤熱香餅軟綿綿好鬆軟,蜜瓜奶凍超濃郁,最後食埋半個蜜瓜真係超滿足呀!😆
趁阿囝仲未開始返學,帶佢出街食多幾餐先

🍛日式咖喱漢堡扒飯 $65

🫗岩鹽荔枝椰果梳打 +$15
荔枝梳打好清新,飲落有啖啖嘅岩鹽鹹味🧂🧂🧂
🍈奥斯蜜瓜雪山熱香餅

🍈奥斯蜜瓜雪山熱香餅 $98
賣相好吸晴,點可以唔係相機食先📸
🍈奥斯蜜瓜雪山熱香餅
2022-04-19 33 瀏覽
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍 Ocio
lunch set抵食,包餐湯,野飲!

❣️ 鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉 $85

❣️ 炭燒美國10oz肉眼伴紅酒燒汁 ($189)

❣️蘑菇湯

❣️咖啡
❣️Peach Tea (H)
跟餐,雖然都係茶包但好香!
不專業評分
👅好味指數:4/5
💰性價比:4/5
👍🏻推薦:4/5
—————————————————————
🏡地址: Ocio (東港城) (將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
👉🏻旺角都有一間分店
#chuchu食在將軍澳
#chuchu食西餐

2022-04-15
  • 鮮茄馬拉盞辣海鮮意粉
🔸以前返工果度有呢間西餐Cafe都間唔中會食,一向都係水準保證👍🏻今次第一次食佢哋坑口分店試咗兩款午餐,一樣高質😍🔸黑椒汁慢煮牛舌飯:個汁好惹味開胃,牛舌厚身,因為慢煮佢做到腍身但又保持到好好嘅口感,可以話係一個九十分以上嘅牛舌飯👍🏻🔸脆辣吉列雞扒漢堡:好有驚喜!個雞扒係即刻炸起,熱辣辣充滿肉汁🥰配咗個燒烤醬同蕃茄真心好好食~同埋佢係微辣嘅啫,唔洗驚會真係好辣食唔到🤤🔸仲提一提跟餐個蘑菇湯水準都唔錯,加埋木系簡約裝修好舒服好悠閒 成個用餐體驗係一流嘅🤩

將軍澳東港城呢度都好多 新開張嘅餐廳 咩菜式都有得食仲要喺商場裏面真係好方便 呢一間新派 西式餐廳算係我心水鍾意之一因為食物有質素同埋地方好大坐得好舒服 今日嚟食個午餐價錢都唔算貴最貴嘅都係百零蚊左右而且食物 質素好ok份量都夠 今日著好啲試咗我最想食嘅炭燒8安士美國肉眼扒 平時好鍾意食牛扒不過唔想自己買嚟煎嚟食所以都係出街食佢本身係跟薯條嘅如果轉薯蓉要加十蚊薯蓉煮得好好味,好食呢個餐燒肉眼牛扒七成熟好林冇乜筋 燒汁真係yummy好juicy好好味 而且都唔算薄嘅 食落啖啖肉 冇乜味精 午餐仲跟個餐湯係南瓜湯 煮得好清新好味 唯獨係略嫌佢唔夠熱 跟餐 仲可以跟一般價值33蚊嘅嘢飲我就揀咗ice coffee咖啡 呢度嘅咖啡 都香口 有咖啡店質素嘅咖啡機喺度 咖啡都好好飲去埋啲鮮奶好香而且坐得好舒服嗰個位置好多唔使坐到好逼 waitress都比較年輕但係有有禮貌而且好熟手 覺得呢一間係一間有質素嘅西餐廳

炭燒8安士美國肉眼配薯蓉

炭燒8安士美國肉眼配薯蓉
  • 南瓜湯
  • 奧斯經典全日早餐
2022-04-13 32 瀏覽
碳燒8安士肉眼扒配薯條$115肉眼扒上嘅格仔好有charcoal grilled效果,有碳香味而七成熟仲有肉汁鮮嫩嘅感覺。8安士足份量,「真」啖啖肉,無筋無肥膏,肉味十足。另外薯條外脆,入口有質感,配上日式沙律菜,有哂蛋白,碳水,纖維👍🏻👍🏻👍🏻每日限量12份:黑椒汁慢煮牛舌飯$75慢煮牛舌好霖,煮完再有煎香少少。黑椒汁非常出色,比較似港式黑椒汁,後勁會食到黑椒嘅香。餐湯:忌廉南瓜湯包$33餐飲一杯
碳燒8安士肉眼扒配薯條$115

碳燒8安士肉眼扒配薯條