2022-06-13
今日放工之後喺附近嘅商場同朋友食飯,喺商場行街嘅時候見到呢一間文青西餐廳,加上睇咗佢晚市嘅餐牌覺得好吸引一於入去試吓!我同朋友嗌左兩個dinner set,分別係紅酒燴牛肋條手工闊條麵,同埋德國鹹豬手伴薯條今個星期嘅dinner set餐湯係朋友最鍾意嘅南瓜湯,南瓜煮得好溶,一絲絲嘅南瓜好綿滑,加埋粒粒紅蘿蔔,有口感得嚟係一個唔錯嘅配搭德國鹹豬手伴薯條德國鹹豬手味道好正宗,同我喺德國食嘅豬手味道真係好相似,外皮脆卜卜每一啖都好似食緊薯片一樣,豬手一切開嘅肉質非常嫩滑仲好juicy,豬手雖然外表看似炸得好乾身,但係食落口都好成功做到肉汁豐盈!鹹香惹味嘅脆皮豬手真係完全令人食唔停口,仲要係去骨啖啖肉,廚師會幫你預先切好去埋骨非常貼心,如果怕食得太多肉會油膩,豬手亦配搭左黑醋沙律🥗可以中和返豬手油膩感,超級大隻嘅豬手兩個人真係食唔晒,好啱一大班朋友叫嚟share!紅酒燴牛肋條手工闊條麵呢一樣係法國出名嘅經典名菜,起製作牛肋條嘅過程入面加入左法國紅酒,所以每一條牛肋條都香氣馥郁,牛肋條嘅份量好多,好鍾意係原條牛肋條上而唔係切成一粒粒,燴牛肋條嘅製作時間長,所以輕輕一切開就發現肉質軟淋嫩滑,完全
德國鹹豬手伴薯條
紅酒燴牛肋條手工闊條麵
呢一樣係法國出名嘅經典名菜,起製作牛肋條嘅過程入面加入左法國紅酒,所以每一條牛肋條都香氣馥郁,牛肋條嘅份量好多,好鍾意係原條牛肋條上而唔係切成一粒粒,燴牛肋條嘅製作時間長,所以輕輕一切開就發現肉質軟淋嫩滑,完全係入口即溶,配料更加有飽滿多汁嘅田園蕃茄仔,酸酸甜甜食落亦都好開胃!闊條麵亦煮得啱啱好,入口彈牙煙韌,唔似出面好多餐廳嘅意粉煮得太耐所以麵質好淋