2021-12-07 70 瀏覽
食海鮮可以不顧儀態就覺得特別滋味!之前去過TST店, 灣仔係第一次, 地方鬆動D, MENU都有D唔同。不過今日唔想諗, 直接點2人餐!前菜黑松露薯條, 好鍾意呢種雙種黑松露, 薯條上面本身已經有, 再加多個醬, 完美!!主食揀左蟹肉卡邦尼, 好好食, 本身意粉個醬都好好食, 加埋蟹肉有淡淡鮮味, 2樣加埋好襯~黎到主角, 海鮮有BABY OCTOPUS, SQUID, PRAWN, 點左CAJUN SAUCE MEDIUM!俾大家參考下, 我地平時係食3小辣, 呢到中辣我地食到後面食唔, 有沖沖水淡D再食XD  下次點小辣會食得舒服D, 不過佢個辣係好香好重味的~~ 又辣又想繼續食!! 推介!!SET DINNER 包左HOUSE WINE, 我地轉左另一杯做MOCKTAIL~
食海鮮可以不顧儀態就覺得特別滋味!
不過今日唔想諗, 直接點2人餐!

2021-12-07 49 瀏覽
餐廳是主題餐廳,裝修的特色,令人感覺像置身在船上,門口位有一個大水缸,放滿了新鮮海鮮~午餐時段去食,還有午餐可叫,基本的沙律,餐湯,主菜及飲品都有的~餐湯~是白湯(忌簾湯),配上了香草味的多士~沙律~是雜菜加了醋汁,酸酸地的很開胃,頂部還再兩片橙肉~蟹先生全日早餐~很豐富的早餐,薯餅不油膩,很香脆,還有煙三文魚,煎蛋,煙肉及腸仔,旁邊還有一件蟹肉餅,超多蟹肉,啖啖肉,很滿足的~黑松露海蝦忌廉汁寬條麵~黑松露忌簾汁濃郁,每條麵條也能有醬汁包著,海蝦很新鮮,好吃~

餐湯~是白湯(忌簾湯),配上了香草味的多士~

沙律~是雜菜加了醋汁,酸酸地的很開胃,頂部還再兩片橙肉~

2021-12-06 56 瀏覽
2021.12.06呢間餐廳沿住樓梯上樓,側邊都有好多得意嘅擺設,有好可愛嘅松鼠仔😍門口附近有大蟹同龍蝦嘅大魚缸,我同朋友今次就揀咗食個「二人套餐」海鮮拼盤可以揀3款海鮮,我哋揀咗小龍蝦🦞、馬尼拉蜆、翡翠螺🐚。小龍蝦幾新鮮,肉質幾實淨,蜆好索汁,螺好厚肉。配菜仲有綿滑嘅原粒薯仔🥔、肉腸片,同埋粟米段🌽。(另外可以加錢轉🦀松葉蟹腳、阿拉斯加蟹腳、原隻波士頓龍蝦)配個好creamy又清新嘅檸檬🍋奶油汁,佢係用網袋及厚身透明膠袋包住啲海鮮同醬汁,然後店員好似調酒師傅咁,喺你面前拎高表演搖勻,都幾過癮,有專人服侍你嘅感覺💁🏻‍♀️(如果唔揀檸檬奶油汁,可以揀特製辣汁,或者檸檬胡椒汁)前菜要咗法式煮青口,配龍蝦濃湯,湯汁真係好濃㗎😆而青口係軟綿綿,入面仲有新鮮嘅淡淡海水味,好正下!意粉或意大利燴飯,我哋就要咗黑松露海蝦忌廉汁寬條麵🦐🍝黑松露落得好足,寬條麵比較煙韌,蝦嘅肉質實淨嘅🍄菇都有幾種,包括冬菇、蘑菇及雞髀菇~套餐本身係配2杯紅酒🍷🍷,我哋就加錢轉咗飲Mocktail🍸🍹,一杯係有青蘋果粒、蘋果粒、橙粒嘅提子汁橙汁梳打”Virgin Sangria”,另一杯係有西柚乾及新鮮西柚,仲有薑啤嘅”
2021.12.06

(如果唔揀檸檬奶油汁,可以揀特製辣汁,或者檸檬胡椒汁)

套餐本身係配2杯紅酒🍷🍷,我哋就加錢轉咗飲Mocktail🍸🍹,一杯係有青蘋果粒、蘋果粒、橙粒嘅提子汁橙汁梳打”Virgin Sangria”,另一杯係有西柚乾及新鮮西柚,仲有薑啤嘅”Grapefruit Garden”。2杯都甜酸度適中,解膩嘅效果唔錯。

2人餐加埋一都只係每人$400!西式海鮮🦞價錢合理呀!
2021-12-03 46 瀏覽
Mr Crab by the captain’s house 位於灣仔莊士敦道, 雖然係一間專食shake shake 海鮮袋嘅餐廳, 但我無意間發現佢哋平時一至五lunch set套餐嘅All day breakfast原來非常出色, 分量非常之大, 好肯定一個女仔係完全食唔晒. 地方雖然唔係好大, 但佢哋嘅裝修非常之特別好似入咗船廠一樣. 跟餐嘅餐湯雖然唔確定係乜乜忌廉湯, 但係非常之好飲🥰. MainDish 個薯餅超脆, Freestyle 雙蛋( 佢會問你想要咩蛋) , 茄汁豆, 大碌腸, 脆煙肉, 最欣賞佢中間個沙律雜菜 ( 燈籠椒, 芝士, 牛油果,煙三文魚, 洋蔥, 沙律菜) 製成. 每樣嘢份量都好多🤤. 最後連個餐飲都非常good, 一冷一熱朱古力咖啡, 佢哋係用朱古力醬mix而唔係用朱古力粉😍, 飲落零舍唔同.
2021-12-01 63 瀏覽
上次食Mr Crab後一直念念不忘個海鮮袋,今晚就特登介紹朋友一齊試下二人套餐一早已經target 左叫呢個二人餐,有齊小食、海鮮同主菜,仲每人可以有杯酒😍Seafood Combo可以揀三款海鮮,我哋點左翡翠螺、藍青口及小龍蝦🥰醬汁就揀左招牌既Mr Crab Cajun Sauce,少少辣好惹味店員會幫我地shake, 我地只需要帶定手套準備擦餐勁既🤣 海鮮都好爽口鮮甜,特別係翡翠螺,好厚肉☺️小龍蝦都好多膏。除左海鮮,仲會有粟米、腸仔、薯仔等配菜,都幾飽😂脆炸雞翼有幾款調味選擇,魔鬼辣粉真係辣得好爽呀😀喜歡佢炸得夠乾身,又夠脆蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯Risotto 米粒粒粒分明,醬汁好creamy, 仲有啲芝士薄片,正🤪

二人套餐

Seafood Combo

店員會幫我地shake, 我地只需要帶定手套準備擦餐勁既🤣

炸雞

蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯

2021-12-01 67 瀏覽
這間西餐廳,從它一開始便已經光顧,久不久都想再來這裏,最近看到食評,這裏新出了二人套餐,今晚便來到了。二人餐$688,包三款海鮮、前菜、pasta or risotto,兩杯Sparking wine。三款海鮮,有海蝦、藍青口和蜆肉,店員在我們面前將海鮮包搖勻之後,便可進食。海蝦、藍青口和蜆肉,味道鮮甜,其中以海蝦最為美味。自家製的香辣汁, 十分惹味,是必點的醬汁之一。海鮮包內配料還有薯仔、香腸和粟米🌽Sparking wine,味道酸甜,非常配合吃海鮮。焗意大利腸芝士條,外皮香脆可口,內裏芝士味道香濃,是芝士控的最佳選擇。蟹肉卡邦尼意粉,內有蟹肉和煙肉,芝士味道十足,扁意粉煙煙靭靭,口感豐富。焗意大利腸芝士條,外皮香脆可口,內裏芝士味道香濃,是芝士控必吃的一道小食。

海蝦、藍青口和蜆肉,味道鮮甜,其中以海蝦最為美味。

自家製的香辣汁, 十分惹味,是必點的醬汁之一。

海鮮包內配料還有薯仔、香腸和粟米🌽

Sparking wine,味道酸甜,非常配合吃海鮮。

2021-12-01 49 瀏覽
上次去咗尖沙咀嘅Captain's House食shake shake海鮮食過翻尋味,今次就去到另一間位於灣仔嘅Mr Crab by Captain House再試下。呢度樓高2層,有啲海洋世界嘅裝飾🌊上層門口位置有一排魚缸養住啲海鮮,仲見到廚師拎住隻跳跳紮嘅龍蝦去煮🦞🤣好生猛咁。呢度有4人同2人套餐,今次叫咗個2人套餐,有招牌shake shake海鮮袋,前菜同主菜,仲有2杯house wine添,好豐富。Seafood Combo (Baby Octopus, Squid, Mussel, Lemon Pepper Sauce)除咗呢幾款海鮮之外,仲有蝦、翡翠螺、蜆、蟹腳等可以揀。地店員幫你shake完,將海鮮湯醬汁撈勻之後就食得喇。魷魚同八爪魚仔食落新鮮彈牙,3款海鮮份量都好多,仲有腸仔、粟米、薯仔,配味道溫和嘅醬汁食都幾夾,仲好飽添😛😛Deep Fried Chicken Wings (Buffalo Sauce)前菜叫咗經典嘅buffalo wings,雞翼被醬汁均勻包裹住,惹味但唔算好辣,比較容易入口,點埋側邊帶淡淡芝士香味嘅醬汁食都幾正😗Crab Past & Crab

Crab Past & Crab Meat Risotto
嚟到Mr. Crab要食返啲有蟹嘅元素嘅main,呢個risotto又有蟹膏又有蟹肉,食落creamy而且有好香嘅蟹鮮味👍🏻加埋芝士嘅點綴令到味道豐富啲。

人均消費:$350
推介指數(10分為滿分):8分

2021-11-23
  • 蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯
  • Seafood Combo
  • 水牛城雞翼
2021-11-30 56 瀏覽
#灣仔美食 #小蓮星呑食灣仔🔻 Mr. Crab by The Captain's House灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖/🍽set for 2 $688/🧃SEAFOOD COMBO可以揀三款海鮮,揀咗海蝦、翡翠螺、藍青口,餐牌會寫埋個Gram數,好均真,每款海鮮嘅份量都唔少。我哋揀咗最signature 嘅Mr. Crab Cajun Sauce,揀咗小辣,店員會幫你手搖海鮮,非常有儀式感,首先個醬汁真係超級不得了,辣辣地鹹鹹地,非常惹味開胃,點任何海鮮都超級夾,食到停唔到口,海蝦都唔算細隻,爽口彈牙,翡翠螺好易離殻,好鮮甜好好食,藍青口海鮮味爆棚/🧃脆炸雞翼有幾個口味揀,揀咗水牛城口味,炸粉唔算好厚,醬汁佈滿雞翼之餘又唔會過分厚,味道教得啱啱好,好惹味,而雞肉都好Juicy/🧃蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯呢個都幾有驚喜,蟹肉同蟹膏嘅味道好濃郁,配搭甜甜地嘅南瓜,好綿滑好好食。/呢個set仲包2杯嘢飲,揀咗House wine同埋可樂/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #
#灣仔美食 #小蓮星呑食灣仔
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
🍽set for 2 $688
🧃SEAFOOD COMBO

🧃脆炸雞

🧃蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯

呢個set仲包2杯嘢飲,揀咗House wine同埋可樂
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2021-11-30 44 瀏覽
上次帶左爸媽食炒辣蟹,今次帶返饑荒肥仔🙆🏻‍♂️黎食西式蟹補數🤣.📍Mr Crab by The Captain’s House.🦀Set for 2 ($688)🦪Seafood Combo -海鮮袋由staff幫忙搖匀,一打開好香牛油檸檬黑椒嘅味道~我地揀左三款海鮮(藍青口、翡翠螺、海蜆)配上檸檬黑椒汁🤤除左海鮮好正,其他配菜(粟米、腸、薯仔)都無得輸,索哂啲汁好好味👍🏻🧆路易斯安那爆谷蟹餅 (+$10) - 係滿滿嘅蟹肉呀😍呢個餅比較淋身,切開係見到好多一絲絲嘅蟹肉,蟹味十足!!🍛蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯 - 又一個出色嘅risotto😆南瓜味濃郁,每一啖都有飯有蟹肉~好鮮味啊套餐本身包左兩杯house wine,不過我地就揀左加錢飲cocktail🥳🍸Fairy Lady (+$48) - 用左Tequila 同西柚汁、紅莓汁調製而成~顏色好靚🥰唔鍾意太甜嘅可以揀呢個🍸Nature Land (+$48) - 呢個味道容易入口好多嘅,有梨汁調製所以都飲到少少甜味~好fresh🍃
🦀Set for 2 ($688)

好耐之前食過呢間,印象中都唔錯既😎尢其係佢既shake shake海鮮袋比較特別~今次經過就同母親大人試下佢既二人套餐🥰-🌟Set for two $688🎈Seafood Combo基本上可以在十一款海鮮當中選擇三款,亦都有啲海鮮係可以upgrade既,如松葉蟹腳、阿拉斯加蟹腳同原隻波士頓龍蝦🦞今次就揀左八爪魚仔、海蝦同埋海蜆配佢個Mr. Crab Cajun Sauce醬汁!食落有少少辣好惹味😋裡面除左有海鮮外,仲有一啲配菜如粟米、薯仔同埋香腸都完全索哂個醬汁味啊🤗我特別喜歡食八爪魚仔,新鮮彈牙,而且就咁可以夾黎食好方便~-🎈Deep Fried Chicken Wings with Buffalo Sauce 至於前菜就揀左最經典既水牛汁脆炸雞翼~餐廳輕輕炸了雞翼既表面,完全唔會話個炸粉太厚的🙆🏻‍♀️食落味道幾正宗的~-🎈黑松露海蝦忌廉汁寬條麵 好creamy,而且個寬條麵軟硬適中~黑松露個味道都幾突出!!🤤-🎈House Wine感覺食海鮮配白酒會岩feel啲🥂所以叫左兩杯白酒,正常水準都幾易入口的~-🔸Mr Crab by The Captain's House📍灣仔莊士敦道

🌟Set for two $688

📍灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
2021-11-25
黑松露海蝦忌廉汁寬條麵
  • 水牛城雞翼
還記得之前吃過這裡的午餐,被朋友問到為何沒有試他們最出名的蟹肉菜式。這次便一次過食了餐廳最出名的三款招牌菜式。二人套餐 - $688Seafood Combo從餐牌十多種海鮮中,選取最少3款。這次選了250G的海蝦、300G的藍青口和原隻魷魚。餐廳有自家養殖缸,海鮮非常鮮美,完全不會腥,又爽口彈牙。再將煮好的海鮮放到招牌的海鮮袋,由侍應幫手Shake Shake。三款醬汁選了Lemon Pepper Sauce,有檸檬的清新之餘,又有胡椒的微辛,絕不會遮蓋海鮮本身的鮮味。路易斯安那爆谷蟹餅 +$10外層炸得像爆谷一樣酥脆金黃,但內裡充滿的一絲絲蟹肉好鮮甜柔軟,難怪是必食推介。蟹肉卡邦尼扁意粉鋪滿鮮甜的蟹肉之餘,還有很多一片片煎香的煙肉增添油香,卡邦尼的醬汁比較乾身掛滿扁意粉上,同樣是餐廳招牌菜之一。COKE ZERO & 熱檸水本身跟餐兩杯紅酒,如果不飲酒可以轉其他普通飲品,或者加錢升級Mocktails or Cocktails。

二人套餐 - $688

路易斯安那爆谷蟹餅 +$10

COKE ZERO & 熱檸水

COKE ZERO & 熱檸水
2021-11-28
2021-11-26 62 瀏覽
今日同朋友去灣仔行街,見到呢間咁得意嘅蟹先生餐廳,鍾意食海鮮嘅我哋見到咁得意嘅蟹仔,於是就行咗入去。 餐廳入邊五光十色,門口仲有個大魚缸,裝修好靚。食物方面我哋叫咗兩個lunch set,前菜:有一個南瓜湯和沙律跟配。主食方面一個就係食蟹肉卡邦尼意粉,卡邦尼酱好掛汁,而且味道好濃郁,再加埋少量蟹肉絲和煙肉粒口感好豐富。 另一個主食就是西冷配洋蔥燒汁,肉質軟熟,牛味都幾重,還可以跟配白飯或薯條。 餐飲方面就揀了一杯茶和檸檬茶,都是免費跟配的。

餐飲方面就揀了一杯茶和檸檬茶,都是免費跟配的。
2021-11-26 55 瀏覽
在灣仔一帶居住同工作的人士對Mr. Crab門口招牌的蟹仔都唔會陌生。乍看之下舖位相對較細,但進店後原來別有洞天。Mr. Crab樓高兩層,以船艙作裝修主題;一上到二樓就有一排巨型魚缸,有麵包蟹和龍蝦等,反映海鮮鮮活程度有保證。Mr. Crab主打美國新奧爾良風格海鮮袋,再搭配不同種類的醬汁,海鮮選擇多樣。我們當天叫了一個可自由選擇五款海鮮的Combo B,包括青口、翡翠螺、鮑魚仔、海蝦,以及八爪魚仔,醬汁方面選擇了Mr. Crab 新奧爾良卡疆醬汁。先講海鮮,五款海鮮都十分鮮美,但最推薦的是翡翠螺和鮑魚仔,都食得出海鮮的鮮甜味,肉質煙靭有咬口不會硬和霉;青口和八爪魚仔相對較細隻,所以口感相對一般,性價比不高;海蝦則中則中矩,下次來會選擇其他海鮮。再講醬汁,醬汁是店家秘製的新奧爾良卡疆醬汁,食得出有很濃烈的蒜味和辣椒香味,還有些香料諸如俄勒岡和百里香等的香氣。我們叫了中辣,大約有譚仔小辣至中辣,且愈食愈辣,十分刺激和過癮;但無可避免地影響到海鮮的鮮味,下次會試小辣,或者其他醬汁最後講一講海鮮袋的配菜,有薯仔、肉腸和粟米等。薯仔蒸得十分軟腍,配合醬汁食味道一流,十分推薦;肉腸有些煙燻味和

最後講一講海鮮袋的配菜,有薯仔、肉腸和粟米等。薯仔蒸得十分軟腍,配合醬汁食味道一流,十分推薦;肉腸有些煙燻味和黑椒味,粟米鮮甜,全部都有中上水準。

#sj_foodmap
2021-11-26 38 瀏覽
這間位於灣仔的餐廳,樓底超高,空間感十足,以蟹🦀做主題,主打源自美國新奧爾良的海鮮袋及海鮮菜式,愛好海鮮人士推介。🌸Seafood Combo 二人餐 $688這個海鮮二人餐,已經包括一個自選三款海鮮的海鮮袋,一款前菜,一款主食及兩杯餐酒,海鮮當然要配白酒🦀海鮮袋店員會在食客面前,將海鮮袋shake shake,讓自家製醬汁跟海鮮完全撈勻。小編🐰選了海蝦、藍青口、海蜆及檸檬胡椒自家製醬汁,樣樣都新鮮鮮甜又入味。海蝦大隻肉厚,青口同海蜆嫩滑彈牙。寶物沉歸底,底層還有吸收了醬汁及海鮮精華的香甜粟米和薯仔,飽肚感即時倍增,醬汁帶有檸檬清新,同時有陣陣胡椒香,跟海鮮絕配。🦀路易斯安娜爆谷蟹餅 +$10用麵包糠包住蟹肉,搓成大大粒爆谷造型再烤焗,𥚃面一梳梳蟹肉,香口酥脆,層次豐富,加上點綴的沙律菜及蛋黃醬一齊吃,令到口感一點都不油膩。🦀蟹肉卡邦尼扁意粉扁意粉麵條掛汁不俗,蟹肉跟忌廉汁令整個意粉都充滿蟹的鮮味,入口creamy。餐廳除了用煙肉,還特別加了風乾煙肉,增加口感,令咸香味更突出。

🌸Seafood Combo 二人餐 $688

🦀海鮮袋

🦀路易斯安娜爆谷蟹餅 +$10

🦀蟹肉卡邦尼扁意粉

2021-11-22 155 瀏覽
今晚嚟到灣仔莊士敦道的「Mr. Crab by The Captain’s House」享用豐富西式海鮮晚餐!店內寬敞舒適,以美國風格調裝修為主,啱晒情侶二人用餐或家庭聚餐餐廳主打西式搖籃海鮮,餐牌上有多款Signature Seafood Combo,也有各式各樣以海鮮為主的菜式~晚市時段設有二人套餐,包左Seafood Combo、Appetizer、意粉或意大利飯,及兩杯House WineSeafood Combo (海蝦、藍青口、海蜆)Mr. Crab新奧爾良卡薑醬汁,可以選擇大、中、小辣,我就揀咗小辣🌶醬汁微微辣,帶蒜香,好惹味!每款海鮮大約有10件,全部都好新鮮又鮮甜!海蝦肉結實又彈牙;海蜆頗鮮嫩;青口吸收晒醬汁嘅精華,不得了呀路易斯安那爆谷蟹餅一客有五件,香脆吉列外皮內裏包着滿滿嘅鮮蟹肉,鮮甜美味,大滿足呀蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯🇮🇹意大利燴飯加咗南瓜汁、蟹肉、蟹膏、洋蔥粒等等一齊烹調,好足料,充分保留食材原有鮮味~燴飯入口creamy,頗有嚼勁,每啖都有蟹肉同南瓜嘅鮮味

Seafood Combo (海蝦、藍青口、海蜆)

蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯🇮🇹