2021-12-21 2124 瀏覽
呢日同朋友去利東街影聖誕燈飾,行行下開始肚餓,所以在附近看看有什麼美食,看見這間店幾吸引,便在這裏晚餐。餐廳裝修好有特色,充滿海洋風。我們近六點到達餐廳,未到晚飯黃金時段,餐廳已經非常爆滿。.Signature Combo A $418有十六種海鮮可以選擇,最後簡了Combo A ,可以揀三款做shake shake海鮮,我地揀左海蝦、鮑魚仔、翡翠螺,再加上海鮮袋本身已配有粟米、薯仔及腸仔,基本上食完都已經很飽。店員會幫我們shake完之後打開海鮮袋,好吸睛。醬汁方面,我地選了cajun garlic sauce (mild)醬汁,食落少少辣,令到d海鮮好惹味。海蝦份量好多,有成十幾隻,而且好鮮味;翡翠螺都爽口彈牙;鮑魚仔就不過不失。.Louisiana Crab Cake $128賣相好靚,而且仲有五大件。外層炸得酥脆金黃色,而內裡有滿滿蟹肉,十分足料。蟹肉味道鮮甜,再配上沙律菜及蛋黃醬,口感豐富。.Shrimp and Mushroom Black Truffle Fettuccine $158黑松露味走濃郁,入面還有不少新鮮的海蝦和雜菌,寬條麵煮得軟硬適中,每條都沾滿忌廉醬汁,食

Signature Combo A $418

Louisiana Crab Cake $128

黑松露味走濃郁,入面還有不少新鮮的海蝦和雜菌,寬條麵煮得軟硬適中,每條都沾滿忌廉醬汁,食落層次分明,值得推介。
2021-12-21 52 瀏覽
#MrCrab今次講嘅係位於灣仔嘅食海鮮🦞專門店Mr Crab By The Captain’s House💕🦀🦀成嗰餐廳裝修得好靚 好有喺船上面食嘢嘅Feel ✨✨仲有好eye catching嘅Mr Crab先生🤤🤤而且裝修行木材Feel 成嗰感覺好Chill 上到2樓仲見到好多新鮮海鮮👅👅睇得岀餐飯海鮮一定好新鮮‼️‼️大家記住去試吓啦✨✨小編嗰日去佐食Brunch😻😻Mr Crab All Day Breakfast $128💰(7/10)All Day Breakfast好豐富😋😋有三文魚🍣牛油果🥑煎蛋🍳煙肉🥓腸仔🌭薯餅🥔野菌🧆蟹餅🦀✨墨西哥沙律🥗多士🥖 成個All Fay Breakfast擺得好Colourful 打卡一流‼️‼️而且真係好抵食 三文魚嘅鮮味 配牛油果食岀奇地Match🤪🤪而最驚喜嘅係嗰蟹餅😻😻咬落去真係啖啖蟹肉 如果再大粒啲仲正🤤🤤🤤墨西哥沙律好Fresh 而且甜甜哋好正😋😋配埋烘完嘅多士食 真係脆卜卜 又香香草味好正✨✨靜靜雞話你哋知 腸仔真係好Juicy👅👅👅美國露笋黑松露燴意大利飯 $128💰 (7/10)送到上枱嘅時候已經聞到好香黑松露味😻😻成嗰意大利飯

#MrCrab

美國露笋黑松露燴意大利飯 $128💰 (7/10)
送到上枱嘅時候已經聞到好香黑松露味😻😻成嗰意大利飯舖滿黑松露🤤🤤仲有好大塊菇😻😻配埋兩條露笋😋😋意大利飯煮得啱啱好 唔會太淋或者太硬 反而好香同埋好Creamy‼️‼️絕對抵食 而露笋好爽 如果餐廳可以加啲肉類喺嗰Risotto 咁就Perfect👅👅啱晒食肉獸✨✨
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

📍#巨B覓食尖沙咀 #巨B覓食灣仔

⚜️灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
⏱星期一至日 1200-2200

Mr  Crab  All  Day  Breakfast
Mr  Crab  All  Day  Breakfast
2021-12-20 53 瀏覽
超有人氣海鮮餐廳🍴依間餐廳最出名係shakeshake 海鮮🦞袋,因為岩岩無耐食完既關係😛我今次黎到食其他野食☺️.Classic Egg Benedict $128依個用左個面包🥯做底,上面配上流心蛋同埋蛋黃醬🍳中間仲有煙肉,香菇,口感好豐富👍🏽仲有沙律🥗作為配菜😇整體黎講依個bruch 做得唔錯.Tortilla De Patatas $128第一次初嚐西班牙🇪🇸蛋餅,上到黎熱辣辣,今日即叫即做🤓上到黎既時候,蛋味好香😝中間仲夾住啲薯仔🥔去增加口感😆
超有人氣海鮮餐廳🍴
Classic Egg Benedict $128

Tortilla De Patatas $128
2021-12-20 48 瀏覽
食過番尋味😋! 之前去尖沙咀店食過 Shake Shake 海鮮, 水準保持十分讚! 今次決定試埋灣仔店! 但今次就唔食 Shake Shake 海鮮, 試下其他菜式! 🐙新奧爾良非卡彊醬汁焗八爪魚 $148 ~ 辣辣的醬汁但唔嗆喉, 是很開胃的一道前菜! 薯仔外脆肉軟, 搭配酸酸甜甜的蕃茄, 再搭上主角八爪魚, 一絶! 八爪魚夠爽脆, 有咬口! 🦐黑松露海蝦忌永廉汁寬條麵 $158 ~ 超 Creamy, 醬汁超濃郁, 海蝦份量多, 新鮮爽口彈牙, 寬條麵軟硬適中, 滿滿的松露香! 🐑酥皮焗慢煮羊膝 $278 ~ 酥皮香脆, 慢煮羊膝一切肉即脫落, 肉質超軟嫩, 入口即化, 無羊羶味, 有甘筍及洋蔥做底醬, 醬汁超濃郁, 搭配蒜蓉包沾汁同食, 好滿足! 今次雖然無食 shake shake 海鮮, 但就發現海鮮以外的驚喜! 🤤

2021-12-20 39 瀏覽
去利東街影完聖誕裝飾 睇下附近有咩好食見到呢間好搶眼嘅美式餐廳仲要主打食海鮮 啱晒我口味呀自選5款海鮮shake shake袋餐廳都有提供圍裙同手套 我地揀左鮑魚 扇貝 小龍蝦 八爪魚仔 馬尼拉蜆Shake shake醬就揀左mild嘅cajun garlic sauce店員會幫手shake勻啲醬汁 確保每款海鮮都好均勻咁沾滿醬汁一打開 好香蒜蓉味呀雖然係mild但都愈食愈辣海鮮都好新鮮 鮑魚嫩滑有彈性八爪魚鮮嫩多汁小龍蝦細細隻本身唔算鮮甜 但加埋醬汁滋味提升酥皮蟹肉蠔周打湯奶油味重 口感好creamy 有一絲絲蟹肉喺入面加埋酥脆嘅酥皮 好滿足Virgin Cool Lala呢杯真係睇到都透心涼呀好香甜嘅菠蘿椰子味正好用嚟中和番海鮮袋嘅辣
去利東街影完聖誕裝飾 睇下附近有咩好食

呢杯真係睇到都透心涼呀
好香甜嘅菠蘿椰子味
正好用嚟中和番海鮮袋嘅辣
2021-12-19 28 瀏覽
食左一餐好 豐富又滿足嘅海鮮餐二人套餐海鮮包可選擇的有海蝦海蜆小龍蝦翡翠螺馬尼拉蜆藍青口八爪魚仔原隻魷魚可以選擇三樣我地要左馬尼拉蜆 海蝦 翡翠螺配Cajun醬 少許微辣但依然品嚐到海鮮嘅鮮甜味海鮮足料 每樣都有6-7件另有配菜 粟米 薯仔小食叫左脆炸雞翼 一客有5隻可選水牛汁燒烤汁蒜香蜜糖汁自家製魔鬼辣汁主食可選:蟹肉卡邦尼扁意粉黑松露海蝦忌廉汁闊條麵蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯試左黑松露海蝦忌廉汁闊條麵黑松露味道濃郁 海蝦新鮮彈牙意粉軟硬度剛好
食左一餐好 豐富又滿足嘅海鮮餐

黑松露味道濃郁
海蝦新鮮彈牙
意粉軟硬度剛好

2021-12-18 1448 瀏覽
🌊Shake Shake 海鮮🌊推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍爸爸上網見到搖搖海鮮好似好有興趣,做個前世情人當然要有行動啦。加分嘅好時候😆😆😆位於修頓球場對面,由利東街向金鐘邊向都唔洗一分鐘就到啦~店舖下層為外賣,堂食在二樓。沿木樓梯上,中層有一小櫈可作打卡同休息㗎~🌊Combo A (3 Option) HKD418✨16款食材自選3款,上檯前店員儲在面前把海鮮和醬汁搖匀並打開。袋內除了選扇貝x3隻、小龍蝦x6-7隻及青口8-10隻,仲有粟米同索哂汁得薯蓉,整體熟成剛好又鮮味。✨ Mix & Match sauce 比較濃味及微辣,以卡薑蒜蓉汁、檸檬胡椒醬汁及檸檬刁草忌廉醬汁混合而成。🌊Crab Meat & Oysters Chowder with Puff Pastry HK98 #大愛✨酥脆周打蜆湯,每啖都有濃濃蟹肉及蠔味,洋蔥薯仔令味道更豐富。伴隨鬆軟Focaccia,蘸上湯汁更滋味!🥗Cajun chicken salad HKD118✨新鮮爽脆沙律菜、流心蛋、麵包粒和煙肉粒,配上卡薑雞肉,食到喱度已經好飽。🌹Rosella Tin (S) HKD58 ✨Rosella Tea wi
🌊Shake Shake 海鮮🌊
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

Signature  Combo  A

🌊Combo A (3 Option) HKD418

American Caesar Salad & Cajun Chicken

🥗Cajun chicken salad HKD118
Rosella Tin

🌹Rosella Tin (S) HKD58
✨Rosella Tea with Longan Honey,面層有玫瑰花粒點綴、飲落有玫瑰香氣味道唔假,點點蜜糖又唔會太甜。

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
🔖Mr. Crab by The Captain's House
🪑灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
  • Crab Meat & Oysters Chowder with Puff Pastry
2021-12-16 1062 瀏覽
想試哩間好耐,佢哋有兩間分店,尖沙咀同灣仔都有,以Chok Chok海鮮為Gimmick,吸引咗好多人食,我今日都終於有機會試到😍🦐Signature Combo $408第一次食Chok Chok海鮮,佢哋會幫你Chok埋,有Service😂 呢個海鮮拼盤好豐富,有蜆、青口、海蝦、薯仔同粟米,最出色係個醬汁,揀咗卡薑蒜蓉汁(小辣),勁惹味🤤🤤🤤 我連個殼啲汁都舔埋😂🍔Cheese Lava Burger $168生菜同蕃茄分開左,可以方便啲唔鍾意食嘅人,哩個位幾細心。不過整體上個飽唔夠Juicy,味道都ok,係覺得舊牛肉冇乜特別😂 薯條好夠熱,不過可以再炸耐少少,顏色上會好啲同再脆啲😆🥙Pulled Pork Nachos $98擺盤好靚,手撕豬肉好入味,配Nachos好正!但舊Nachos唔夠脆😂🍸Daily TIKI $38是日特飲係菠蘿汁,酸酸甜甜,偏淡,但幾開胃整體上覺得佢哋環境唔錯,好適合一大班朋友嚟食,又有酒飲。必叫海鮮Combo,個醬汁真係好好味👍🏻

🦐Signature Combo $408

🍔Cheese Lava Burger $168

🥙Pulled Pork Nachos $98

🍸Daily TIKI $38
是日特飲係菠蘿汁,酸酸甜甜,偏淡,但幾開胃

• Seafood Combo
2021-12-15 40 瀏覽
之前聽人講過有間餐廳食shake shake 海鮮包,已經好想食,過左咁耐,終於食到啦🤣不過我地無叫海鮮包,反而叫左樣外面好少機會食的羊膝😋加埋個芝士溶岩牛肉漢堡❤️頭盤要左最愛的水牛城雞奕同nachos 😋先講頭盤,水牛城雞翼醬的份量啱啱好,唔會好多食到個咀污糟哂,同埋夠脆,上埋汁都仲脆卜卜😊nacho我地叫左bbq chicken❤️個汁唔會好咸,甜甜地帶少酸味,我反而鐘意bbq 汁多過佢過芝士醬😋無咁漏正餐個burger 叫左7成熟,入面真係仲有少少粉紅色👍🏻個包烘到脆卜卜,但又有鬆軟感👍🏻不過芝士醬可能對大家黎講有啲咸,都係啱重口味寶寶😊羊膝真心正,羊騷味好足👍🏻唔會over,啲紅蘿蔔同馬蹄煮到好入味,索哂啲汁,羊膝肉超嫩滑,好有驚喜是日驚喜特飲係呢杯咁特別嘅菠蘿茶😊個杯夠哂特別,好有土著feel 🤣但味道幾好唔太甜👍🏻
2021-12-15 39 瀏覽
🦀️二人套餐Shake Shake 海鮮🦀️-放工同同事喺公司附近食海鮮呢間mr crab嘅餐 可以揀你想食嘅海鮮今次揀左海蝦 馬尼拉蜆同藍青口而醬汁方面有三種可以選擇我揀左Mr Crab Cajun Sauce個醬汁非常惹味 必試!店員會即場幫你shake個海鮮袋海鮮袋除左海鮮同醬汁外 仲有腸仔 粟米同薯仔咁樣撈埋啲醬汁一齊食 好特別又搭配-🦀️路易斯安那爆谷蟹餅炸得外脆內軟 咬落去會見到入邊有好多蟹絲啖啖肉 非常滿足 真材實料架🦀️蟹肉蟹膏南瓜意大利燴飯呢個意大利燴飯份量雖然唔多但係蟹膏同蟹肉嘅味道非常重再加上芝士味道非常入味 意大利燴飯軟硬適中-飲品:包2杯house wine唔鍾意飲酒嘅朋友仲可以轉做汽水添-📍Mr. Crab by The Captain's House (灣仔)灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
🦀️二人套餐Shake Shake 海鮮🦀️
放工同同事喺公司附近食海鮮
呢間mr crab嘅餐 可以揀你想食嘅海鮮
今次揀左海蝦 馬尼拉蜆同藍青口
而醬汁方面有三種可以選擇
我揀左Mr Crab Cajun Sauce

個醬汁非常惹味 必試!
店員會即場幫你shake個海鮮袋

味道非常入味 意大利燴飯軟硬適中

飲品:包2杯house wine
唔鍾意飲酒嘅朋友仲可以轉做汽水添
灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
Mr Crab 既海鮮搖搖袋絕對係淘小姐既favourite food今次點左個二人套餐海鮮搖搖袋可以揀三款海鮮一個前菜一個主食同兩杯house wine 或 soft drinks我地揀左翡翠螺、藍青口同原隻魷魚配上最微辣既Cajun Sauce海鮮同Cajun Sauce簡直係絕配食到海鮮既鮮味多蒜既醬汁又香又惹味一如以往Mr Crab 既海鮮係好新鮮好好味既個人就最欣賞翡翠螺同魷魚因為份量多之餘仲啖啖肉口感爽口彈牙藍青口雖然都有六七隻但可惜青口肉好細而且大部分都離左殼大家記得係醬汁入面搵返出黎為免太辣我地揀左辣度最mild既Cajun Sauce香濃既蒜味用黎配粟米、薯仔同香腸食簡直一流前菜我地加左$10轉路易斯安那爆谷蟹餅新鮮炸好啖啖蟹肉配蜜糖芥末醬更惹味主菜我地揀左蟹肉蟹膏南瓜意大利飯飯粒用湯汁煮得比較熟配合香港人口味餐酒我就揀左白酒同汽泡酒汽泡酒比白酒甜但兩者口感比較甘如果甜多少少就perfect

今次點左個二人套餐
海鮮搖搖袋可以揀三款海鮮
一個前菜
一個主食
同兩杯house wine 或 soft drinks

我地揀左翡翠螺、藍青口同原隻魷魚
配上最微辣既Cajun Sauce

大家記得係醬汁入面搵返出黎

為免太辣
我地揀左辣度最mild既Cajun Sauce
香濃既蒜味
用黎配粟米、薯仔同香腸食簡直一流

路易斯安那爆谷蟹餅

白酒,汽泡酒
  • 白酒
  • 汽泡酒
2021-12-13 864 瀏覽
好耐無同姐姐出街🥺約左咁耐終於約到~係IG見過shake shake海鮮袋好多次了,今日輪到我地試下先😋我地大約6點鐘去到,但已經差不多滿座了,真係好受歡迎🦑🦐🦞🦀沿樓梯行上去有好多聖誕裝飾,充滿節日氣氛🎅🏻🎄❁ Signature Combo A $418十多種海鮮入面揀三款做shake shake海鮮袋😚我地揀左海蝦、鮑魚仔、蜆,個海鮮袋本身已配有粟米、薯仔同腸仔,所以唔使擔心唔夠飽。醬汁方面揀左招牌cajun garlic sauce😋職員會喺我哋面前幫我地shake同埋打開海鮮袋。我自己都偷偷地shake左幾下,拎住啲暖笠笠嘅海鮮好得意🤣醬汁帶少少辣,好好味。海蝦份量勁多,有成10隻,海鮮爽口鮮甜。❁ Louisiana Crab Cake $128蟹餅整得好可愛,而且比想像中真材實料🙂入面全部都係純正一絲絲嘅蟹肉,一啲雪味都無,唔係麵粉溝出黎,外脆內軟。❁ Pina Cool Lala $78❁ Fairy Lady $78最後就係職員真係好好禮貌🙈話說姐姐唔小心跌咗個電話落去一個好難拎嘅罅隙,職員即刻話唔使擔心叫我哋食咗嘢先,一定會幫我哋☺️最後拎返得個電話,好開心,啲職員真

❁ Signature Combo A $418

❁ Louisiana Crab Cake $128

❁ Pina Cool Lala $78

❁ Fairy Lady $78

最後就係職員真係好好禮貌🙈話說姐姐唔小心跌咗個電話落去一個好難拎嘅罅隙,職員即刻話唔使擔心叫我哋食咗嘢先,一定會幫我哋☺️最後拎返得個電話,好開心,啲職員真係好好👏🏻好感謝佢哋!!!

• 路易斯安那爆谷蟹餅
  • Signature Combo
非常令人欣賞嘅customer service, 由一開始幫助年長父母上樓,十分感謝。但食物絕對令人失望,對唔起咁嘅價格... 完全不明白九百多個好評來自哪裏?海鮮淡而無味、完全唔新鮮、汁淡 分量少,雞翼多油。唯獨驚喜竟係佢嘅菠菜,蒜蓉包亦都非常乾。最嚴重嘅問題係坐低後,足足等咗五十分鐘先上菜。。。。。速度超級慢,上菜後亦不是熱的。總言之絕對唔係Orlando體驗 就算簡單嚟講亦都唔係一個味覺上嘅享受。令人極之失望。

2021-12-11
慶祝紀念
紀念日
*💭𝑴𝒓. 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝒃𝒚 𝑻𝒉𝒆 𝑪𝒂𝒑𝒕𝒂𝒊𝒏’𝒔 𝑯𝒐𝒖𝒔𝒆屹立在灣仔多年的餐廳,門口裝修有大大隻𝑠𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒的蟹圖案,裝修富有美式色彩,很吸精👀𝐿𝑜𝑢𝑖𝑠𝑖𝑎𝑛𝑎 𝐶𝑟𝑎𝑏 𝐶𝑎𝑘𝑒 𝑃𝑜𝑝𝑝𝑒𝑟𝑠爆谷蟹餅🦀蟹餅炸粉很薄,咬開全是蟹肉🤤不會混合了其他材料,確保啖啖都是純蟹肉🤤調味不會太重,盡量保留蟹肉的鮮味😋一口一個蟹餅超滿足☺️𝑆ℎ𝑟𝑖𝑚𝑝 𝑎𝑛𝑑 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑇𝑟𝑢𝑓𝑓𝑙𝑒 𝐹𝑒𝑡𝑡𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑒🦐黑松露味很香很突出,醬汁很𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦,寬條麵非常掛汁而且有咬口🤤𝑆𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝐶𝑜𝑚𝑏𝑜手搖海鮮袋🦐🐙此次來餐廳最主要食海鮮袋😍是每枱必點的菜色✔️我們選了海蝦、海蜆和八爪魚仔🤤另外海鮮袋內還有粟米、薯仔和香腸😍手搖海鮮袋的精髓是當中的醬汁,點了𝑐𝑎𝑗𝑢𝑛 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒甜甜辣辣,蒜蓉味重,非常惹味🤤總括來說餐廳裝修精緻,服務優質,當中的海鮮袋帶來不少驚喜,值得推薦🥰

𝑆𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝐶𝑜𝑚𝑏𝑜手搖海鮮袋🦐🐙

2021-12-08 46 瀏覽
🍽 Crab Meat Linguine Carbonara🍽 Asparagus Black Truffle RisottoWhenever we visit Wanchai we always walk pass this two stories restaurant Mr. Crab by The Captain's House. The restaurant has been at Wanchai for quite a few years and we reckon their must be nice. On a random Saturday lunch, we wanna grab a quick lunch and we saw this restaurant so we decided to give it a try finally after all these years. Cute décor! The aim of this seafood restaurant is sailing with our customers to a new side of

Whenever we visit Wanchai we always walk pass this two stories restaurant Mr. Crab by The Captain's House. The restaurant has been at Wanchai for quite a few years and we reckon their must be nice. On a random Saturday lunch, we wanna grab a quick lunch and we saw this restaurant so we decided to give it a try finally after all these years. Cute décor! The aim of this seafood restaurant is sailing with our customers to a new side of the ocean.

We ordered two brunch sets HKD$128 and we added HKD$20 each to upgrade the set drinks to latte and cappuccino. Apart from brunch set, you can order from the A La Carte menu as well. Personally I think the price for lunch is actually a very good deal!

🦀Crab Meat Linguine Carbonara - with crab meat, onion, crispy bacon, cheese in cream sauce
A very impressive dish. I always loved a nice carbonara and this is very nice! It was a very simple dish which delivered amazing strong flavor! The sauce was very creamy but without having that feel of very thick cream sauces after you ate it. Would be better if they have more crab on top HAHA!🤪

🍄Asparagus Black Truffle Risotto - with onion, mixed mushroom, parmesan, cheese and cream sauce
Risotto made with fresh mushrooms, asparagus and truffles is comfort food at its finest. A healthy risotto with tones of mushroom inside! I quite liked it too but always loved a pasta over risotto 😆

Brunch is a bit too early for a heavy seafood meal so next time we will come here and try their seafood platter during dinner instead!!!