正雞沙律配柚子醋($52)烚蛋係自己整的, 本身沙律唔包。沙律本身有雞肉、羅馬生菜、紅毛菜、九芽菜、粟米粒、紅腰豆、麵包粒同蕃茄。Salad dressing都有三款可以揀, 分別係柚子醋、千島醬同凱撒沙律醬, 要食得無咁heavy一定係揀柚子醋, 盡量唔好揀另外兩款喇, 都係high fat salad dressing黎。食完個沙律係有飽足感的, 雞肉係用雞上脾而且又有煎過, 有油脂感好惹味, 而且蔬菜好新鮮, 加埋個柚子醋酸酸maymay都幾開胃。係一個想食得fresh啲既時候既好選擇。The Healthy Chick with Grapefruit Vinegar ($52)The hard boiled egg was not included in the salad. It was home made. The salad itself was served with grilled chicken, romaine, lollorosa, frisee, corns, red kidney bean, crouton and tomatoes. It included
正雞沙律配柚子醋($52)

The hard boiled egg was not included in the salad. It was home made. The salad itself was served with grilled chicken, romaine, lollorosa, frisee, corns, red kidney bean, crouton and tomatoes. It included 3 salad dressing options, namely grapefruit vinegar, thousand island sauce and caesar. If you would like to eat less heavy today, your choice's gonna be grapefruit vinegar. The other 2 salad dressing options are not preferable because those were high-fat salad dressing. The salad was able to fill me up. The grilled chicken was not chicken breast, but chicken thigh, with some oily texture. It was tasty. The veggies were fresh. When served with grapefruit vinegar, it was sour and appetizing. This salad is your go-to item if you would love to eat fresh.
正雞沙律配柚子醋
外賣自取
正雞沙律配柚子醋
2021-11-30 2176 瀏覽
呢間餐廳既位置比較唔顯眼,位於觀塘工廈附近,但試完今次之後,都一定會再去幫襯,啲Burger都幾抵食,五六十蚊就有交易🤣除左室內既位置,室外都有好多枱,基本上全部都係高枱高櫈🐽經典之堡 $60有新鮮手打優質美國牛肉、芝士、生菜、蕃茄同Moo Moo汁,牛肉非常juicy,而且好有 牛味,再搭配埋新鮮既生菜同蕃茄,Moo Moo汁好似沙律醬咁,酸酸地幾開胃😋而個包係烘過,所以係脆脆地🐽美式之堡 $63配料同經典之堡差唔多,係多左煙肉同個汁係BBQ汁,呢款味道就比較甜少少,而且加埋煙肉,成個包真係更加美式😂😂🐽芝士肉醬薯條 +$29肉醬下面藏左好多芝士😍好邪惡,食完都幾飽,份量都好多🐽 薯條 +$15另一個就叫左普通既薯條,係幼身既薯條,好夠脆,出面有茄汁、鹽可以自己攞,想幾重口味都得🤣🐽炸魷魚鬚 $68炸到好香脆好香口,鹹味適中,魷魚鬚都唔韌🐽可口可樂/雪碧

🐽經典之堡 $60

🐽美式之堡 $63

🐽芝士肉醬薯條 +$29

肉醬下面藏左好多芝士😍好邪惡,食完都幾飽,份量都好多

🐽 薯條 +$15

🐽炸魷魚鬚 $68

炸到好香脆好香口,鹹味適中,魷魚鬚都唔韌

🐽可口可樂/雪碧
  • 芝士肉醬薯條
2021-11-28 26 瀏覽
觀塘近來愈來愈多美食,今次同朋友去鴻圖中心到搵食。入去見到好多有間手工漢堡 ,於是望下個歺牌,每個漢堡價錢加 $29有汽水 配有topping 既薯條,好抵食。💫 美式滋堡 💫 熱帶滋堡兩個漢堡都係用美國穀飼牛肉,好juicy, 餡料又多,即叫即造,喜歡食漢堡 真係唔好錯過喔!💫 芝士肉醬薯條💫 肉汁芝士薯條Topping 滿滿,芝士味濃,分別加上肉汁 和肉醬,味道唔錯👍

💫 美式滋堡
💫 熱帶滋堡

💫 芝士肉醬薯條
💫 肉汁芝士薯條

2021-11-24 22 瀏覽
午餐成日經過依間漢堡包店都以為只有露天座位所以無幫襯過今日入去望下,原來有室內座位,就即管試下第一次黎食,叫左最普通嘅經典之堡加薯條配汽水🥤個麵包皮幾軟熟👍🏻不過個漢堡太多肉汁,紙後面不停滴汁你話好好食又唔係,不過不失
午餐成日經過依間漢堡包店都以為只有露天座位所以無幫襯過
今日入去望下,原來有室內座位,就即管試下

第一次黎食,叫左最普通嘅經典之堡加薯條配汽水🥤

個麵包皮幾軟熟👍🏻
不過個漢堡太多肉汁,紙後面不停滴汁
你話好好食又唔係,不過不失
午餐
2021-11-23 32 瀏覽
漢堡包身出奇地好食,因為係新鮮熱辣辣上餐,而且好脆口及鬆軟牛肉好juicy 配埋芝士、生菜、蕃茄同醬汁冇得輸 仲可以+$15 薯條及汽水可惜當日lunch time 12點幾既時候,職員同我地講冇哂薯條,好可惜

漢堡包身出奇地好食,因為係新鮮熱辣辣上餐,而且好脆口及鬆軟
牛肉好juicy 配埋芝士、生菜、蕃茄同醬汁冇得輸

仲可以+$15 薯條及汽水
MOO MOO 手工Burger🍔🍟🥤💫..觀塘一間漢堡地舖,走美式風格,主打不同口味Burger🍔。除左主打「Classic Moo」餐廳選用美國優質穀飼牛肉、美國車打芝士、自家製醬汁製成,口感極其豐富❤️。除左Burger, 餐廳仲有多款小食:雞翼、薯條、洋蔥圏、魷魚鬚、芝士波、雞塊、Salad、Milkshake 等,多種選擇。ll $62炸魚柳、芝士、生菜、蕃茄、蜜糖芥末醬薯條配汽水 +$15ll 65新鮮手打優質美國飼牛肉、白菌、芝士、生菜、蕃茄、松露Mayo細沙律配汽水 +$15l[炸雞搥 (配蜜糖芥末醬)]l $40 3隻..餐廳仲設有戶外露天坐位,坐Outdoor 用餐更Chill 呢。..×××××ש觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下1A號舖..

MOO MOO 手工Burger🍔🍟🥤💫

l[魚Full 之堡]l $62
炸魚柳、芝士、生菜、蕃茄、蜜糖芥末醬

薯條配汽水 +$15

l[白菌之堡]l 65

細沙律配汽水 +$15

l[炸雞搥 (配蜜糖芥末醬)]l $40 3隻

×××[MOO MOO]×××
©觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下1A號舖
2021-11-21 94 瀏覽
Moo Moo位置唔多顯眼,但觀塘友無可能唔識距,沒有華麗裝潢但以實力吸引不少die hard粉絲。餐廳唔只burger 選擇,熱狗、小食、沙律樣樣齊,梗有一款幫到你。 鹹蛋黃雞堡 $69雞扒肉質幼嫩一啲都唔乾,夾住厚厚蕃茄片同生菜,爽口又juicy ,唯鹹蛋黃味道未算突出,如果多啲沙律醬同鹹蛋黃醬就perfect池。 肉汁芝士薯條配汽水 +$29幼身薯條上淋上半溶芝士及肉汁,食落濕潤熱氣感大減,唔洗另點茄汁都夠晒味。 士多啤梨奶昔(12oz) +$24想試奶昔好耐,豪一次跟餐升級,士多啤梨味超級濃,質地較稀夠順喉,飲到有啲唔夠喉。 水牛城辣雞槌(3隻) $45水牛城甜酸辣辣沒有難食的理由,雞槌啖啖肉,作為小食也不錯。 炸魷魚酥 $68熱辣辣炸起,囗感煙韌彈牙,魷魚酥本身已調味,但沾埋沙律醬又好配喎,值得一試。

鹹蛋黃雞堡 $69
鹹蛋黃雞堡

肉汁芝士薯條配汽水 +$29
肉汁芝士薯條

士多啤梨奶昔(12oz) +$24
士多啤梨奶昔

水牛城辣雞槌(3隻) $45
水牛城甜酸辣辣沒有難食的理由,雞槌啖啖肉,作為小食也不錯。
水牛城辣雞槌

炸魷魚酥 $68
炸魷魚酥
2021-11-20
5 分鐘 (堂食)
鹹蛋黃雞堡
肉汁芝士薯條
士多啤梨奶昔
水牛城辣雞槌
炸魷魚酥
2021-11-20 53 瀏覽
平時Lunch time都會嚟愛琴坊呢邊食嘢,今晚老公接放工,就嚟陪我食新出嘅軟殼蟹Burger!未到七點唔算太多人,買完就直接入店內等取餐,呢個鐘數唔少人都係嚟歎啤酒傾下偈,後街仲有戶外位,星期四五多數都好Full㗎!除咗Burger之外仲嗌咗個沙律同一份點綴,以平時都係share開一份主食嘅我哋,都好夠食㗎啦!主角當然係軟殼蟹Burger,夾喺中間大大份嘅軟殼蟹,每啖都咬到蟹肉,夾住生菜同蕃茄令burger更Juicy!食快餐又想食啲菜,所以都揀咗個沙律,揀返最basic嘅Caesar Dressing,份量都唔少,豬太郎有時lunch都會買嚟食㗎!老公最愛嘅雞槌有蜜糖芥末醬,少少辣味做點綴就更惹味!

軟殻蟹漢堡
軟殼蟹漢堡

沙律

雞槌(蜜糖芥末醬)

老公最愛嘅雞槌有蜜糖芥末醬,少少辣味做點綴就更惹味!
2021-11-16
15 分鐘 (堂食)
軟殻蟹漢堡
軟殼蟹漢堡
沙律
雞槌(蜜糖芥末醬)
  • 雞槌
2021-11-18 29 瀏覽
放工💼嚟觀塘搵朋友仔一齊食🤤晚餐,佢推介呢間觀塘附近嘅🔥人氣手工漢堡包🍔店。佢喺工廠大廈嘅地下角落頭位,有室內用餐🍴區仲有戶外用餐區,見到都有唔少人係戶外用餐🍽區飲住啤酒🍺食緊snakes好chill。室內🍽用餐區以bar枱為主,另外亦可以🪑坐food court嘅枱櫈。佢哋嘅漢堡個包用牛油🧈煎到好香脆🤩,而且咬落去好鬆軟👍。白菌🍄之堡入面有唔少白菌🤤,塊新鮮手打優質🇺🇸美國穀飼🐂牛漢堡扒🍔十分鮮嫩多汁,加上松露mayo風味更上一層樓!鹹蛋黃雞堡果塊🐓雞扒好有份量😍,配上少少🤏鹹蛋黃醬😋鹹香得來又唔會太膩。肉汁🧀芝士薯條🍟份量比我想像之中多🤩,肉汁好香濃,加上拉絲芝士🧀勁邪惡😈。炸洋蔥🧅圈十分出色👍,洋蔥🧅厚肉鮮甜🤤,脆漿薄身香脆貼服😋好好食!平靚正🥰嘅一餐,下次要再試吓🤤佢其他款嘅🍔漢堡先得!

佢哋嘅漢堡個包用牛油🧈煎到好香脆🤩,而且咬落去好鬆軟👍。

平靚正🥰嘅一餐,下次要再試吓🤤佢其他款嘅🍔漢堡先得!
$102.5 (晚餐)
  • 洋蔥圈
2021-11-17 22 瀏覽
上次試過銅鑼灣百德新街嘅Moo Moo Plus, 覺得非常高質👍 原來觀塘工業區都有一間MOO MOO, 呢間走比較平價親民路線,好適合打工仔lunch hour 食, 質素都唔錯😋🌟熱帶之堡 $82 跟薯條+飲品優質安格斯牛肉都幾juicy, 配埋菠蘿,果然係好熱帶feel😆 大大片生菜、蕃茄,煙肉,芝士,一啖咬落去,肉汁咇曬出嚟,正😋🌟漁full之寶 $77 跟薯條 + 飲品見佢個名咁過癮,所以試吓佢😆 材料果然好full😆 大大塊香脆炸魚柳,配搭芝士、生菜、蕃茄,仲有甜甜嘅蜜糖芥茉醬,感覺幾fresh😋🌟正雞沙律 $52有三個味道嘅醬汁可以揀,我哋揀咗清新嘅柚子醋,雞肉煎香過,幾香滑,蔬菜都算fresh, 唔錯😋呢間真係好受歡,lunch hour 都幾多人,要預少少時間等位哦😆 大家如果唔想等位,都可以take away 返公司慢慢嘆🍔😉

🌟熱帶之堡 $82 跟薯條+飲品

🌟漁full之寶 $77 跟薯條 + 飲品

🌟正雞沙律 $52

2021-11-17
  • 熱帶之堡
2021-11-14 25 瀏覽
肥雞估唔到位於牛頭角工業區, 竟然有一間售賣美式手工漢堡, 而且價錢亦都唔貴嘅小店。佢嘅漢堡選擇都幾多,肥雞就揀咗鹹蛋雞扒堡, 朋友就揀咗 白菌之堡。 至於小食方面肥雞今次就唔食佢嘅芝士肉醬薯條, 反而想食肥雞一直都食唔到嘅洋蔥圈。 首先講佢嘅漢堡先, 佢塊雞扒醃料真係一流, 香噴噴嘅燒烤料, 配埋煎到冇曬油脂嘅雞皮, 配上鹹香嘅鹹蛋黃醬, 新鮮嘅生菜做中油膩嘅感覺, 呢個漢堡真係好高水準。 至於佢嘅白菌之堡, 佢入面嘅配料有黑松露醬同埋雜菌, 配埋厚厚嘅漢堡, 每一啖都係食肉獸最鍾意嘅。 至於佢嘅洋蔥圈, 係肥雞食個頭三名嘅好食排名,熱辣辣嘅洋蔥配香脆嘅炸漿, 點埋蕃茄醬, 口感唔畀薯條差。
2021-11-14
2021-11-14 16 瀏覽
𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗係𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿𝗹𝗼𝘃𝗲𝗿 ,聽朋友講觀塘有間平民高汁手工漢堡,咁梗係嚟試下啦!店內外都係美式風格,仲有happy hour + combo,夠晒chill🍻🍔經典之堡 $60個包🥯外軟內脆1d都唔乾,個漢堡選用新鮮手打優質美國穀飼牛,勁重牛味又夠𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆!配搭美國cheddar cheese 🧀 、蕃茄🍅、生菜🥬 + 𝗠𝗼𝗼𝗠𝗼𝗼秘製醬汁,簡直食到停唔到口!好食過好幾間出名連鎖店👏🏽🥗正雞沙律 $52有3種dressing,柚子醋、千島醬、凱撒沙律醬!揀咗柚子醋夠晒開胃,最要讚係超多雞,唔乾好juicy,沙律菜都超多!真係CP值超水準🍟薯條 $25 ~ 正正常常,冇特別🧋士多啤梨奶昔 $48呢個奶昔堅過哥堅!仲好飲過#5兄弟👬果杯😆哋睇佢咁細杯,實情真材實料,用新鮮士多啤梨🍓blend成!有質素👍🏽👍🏽Overall值得再去食!同班朋友放工chill住嚟食又歎返杯🍻 𝗸𝗶𝗰𝗸 𝗼𝘂𝘁 𝗯𝗹𝘂𝗲 𝗺𝗼𝗻𝗱𝗮𝘆🍔MOO MOO (觀塘)🍔觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下1A號舖#肥dodo食記 #食好西 #觀塘美食 #觀塘手工漢堡 #手工burger #burger #bur

🍔經典之堡 $60

🥗正雞沙律 $52

🍟薯條 $25 ~ 正正常常,冇特別

🧋士多啤梨奶昔 $48

🍔MOO MOO (觀塘)
🍔觀塘巧明街94-96號鴻圖中心地下1A號舖

#肥dodo食記 #食好西 #觀塘美食 #觀塘手工漢堡 #手工burger #burger #burgerlover #手工漢堡
2021-11-01
  • 正雞沙律
  • 士多啤梨奶昔
2021-11-13 1429 瀏覽
遊走在觀塘工廠區,偶爾看到後街內有木造桌椅,再細看店內,紅磚牆紙及高腳的桌椅令我想起在紐約街上看到漢堡小店,味道令人懷念,便與友人步進店內Moo Moo 漢堡選擇甚多,亦有邪惡的芝士薯條及健康的沙律選擇,還有友人最愛的奶昔🤩 到收銀處買單後,便等待取餐——————🍔 菇菇堡($59)我選了以大啡菇為主的漢堡,再加配了菠蘿(+$8)麵包有烘過亦夠鬆軟,大啡菇本身已非常厚身多汁,再加上芝士、生菜、蕃茄、菠蘿片及芝麻醬🤤簡直是爆汁,而且味道很讚❣️🍔 白菌之堡($65)友人說味道也很不錯,用料非常豐富,牛肉味濃,唔會太老🤣點餐後又後悔沒加大啡菇🍟 肉汁芝士薯條(+$29)薯條是美式幼薯,用上微辣的味粉調味,再淋上bbq汁及芝士,不錯👍🏻(原本想點肉醬芝士薯條🙈可惜太熱賣已售罄)🥗 細沙律配汽水(+$15)懶健康人士選了沙律菜,用了黑醋唔會過酸👍🏻🥤 士多啤梨奶昔(+$24)味道似雪糕🤤味道剛好又夠滑💫 店員態度親切,在我們用餐時還會過來詢問意見💫 周末中午人流不多

——————

🍔 菇菇堡($59)

🍔 白菌之堡($65)

🍟 肉汁芝士薯條(+$29)

🥗 細沙律配汽水(+$15)

懶健康人士選了沙律菜,用了黑醋唔會過酸👍🏻

🥤 士多啤梨奶昔(+$24)

味道似雪糕🤤味道剛好又夠滑

💫 店員態度親切,在我們用餐時還會過來詢問意見
💫 周末中午人流不多
2021-11-13
  • 白菌之堡
  • 菇菇堡
  • 肉汁芝士薯條
  • 士多啤梨奶昔
2021-11-13 75 瀏覽
要喺香港搵間高質嘅Burger簡直輕而易舉,香港有咁多鬼佬,中上環,銅鑼灣,甚至稱為美食沙漠嘅馬山都有間Burger店。 今日就同大家介紹呢間觀塘嘅Burger店。 Moo moo Burger大家都應該聽過,主打多款平價漢堡,一個burger連set埋單$ 100都唔洗,可以話係打工仔食堂🥰。 據官網,老闆表示平價漢堡唔待表就係得快餐店嘅質素,自已可以做得又平又好食。 但此終經費有限,無法用D高級食材烹飪,所以就係銅鑼灣開展分店,做出更高級嘅漢堡,但我就未試過🤫。 餐廳位於鴻圖中心地下,因小弟第一次去,先至發現嗰度有個food court🤯,樓上仲有間法國菜。 裝修有少少美國風,店舖外面設有多個座位,但就冇景觀可言,夏天應該會幾悶熱🥵。 餐廳以自助形式取餐,門口落完order就等叫number取餐,其他野自行索取。 餐牌除吃有Burger之外,亦有肉眼扒🤪,沙律,夜晚則會有啤酒🍻。 經典之堡+薯條+可樂$ 75望落都幾靚仔,burger厚度適中,可以一啖咬曬所有野。 先講麵包,麵包當然係brioche啦,質感鬆熟,識得回彈,裏面烘得徹底,變得香脆。 食落有牛油香,少少甜味同足夠嘅

經典之堡+薯條+可樂$ 75

望落都幾靚仔,burger厚度適中,可以一啖咬曬所有野。 先講麵包,麵包當然係brioche啦,質感鬆熟,識得回彈,裏面烘得徹底,變得香脆。 食落有牛油香,少少甜味同足夠嘅奶香,外面搽咗牛油,變得反光。

牛肉返而令我有D失望🥲,有少少overcooked,令水份流失,有D dry,幸好肉味濃,但都希望可以有多少少脂肪

經典之堡

Moo moo醬嚴格黎講唔係一個汁,而係焦糖洋蔥粒。 洋蔥炒到好軟淋,清甜而香濃。 裏面有少少類似煙肉嘅物體,但其實作用唔大,韌韌地嘅,好似有少少紅酒香。

牛肉上面有片芝士,熱溶過嘅。 厚切蕃茄味道鮮甜,難得冇乜酸味。 下面有層沙律醬,甜味較少。 呢個burger整體都唔錯嘅。

經典之堡+薯條+可樂

薯條size適中,外皮微脆,內裏軟熟,以紅椒粉同番茜作調味。 但就炸嘅時間較短,好快就變凍,凍咗之後大家都知會點啦。
2021-11-11 23 瀏覽
我和老公都是一名經典的漢堡包控我們最近經過牛頭角MOO MOO餐廳採用高質美國安格斯牛肉🐮價格好相宜,約HK$59-$69經典之寶漢堡包🍔,是好油潤的嫩滑牛肉豐滿的肉汁,而不會乾巴巴甚至連漢堡麵包也這麼執著用上日本麵粉,不加任何防腐劑和添加劑堅持每小時定製麵包即場為每一位顧客炮製高質素漢堡包下單不用等太久,就有得吃了😋😋必吃滋味小食如“肉汁芝士薯條”我不想再吃單調款,這好值得一試遺憾是“芝士肉碎薯條”已經賣清光了😭另外叫了手調士多啤梨奶昔🍓🍓🥤新鮮微甜士多啤梨味,奶味香濃小貴價格也值得,難怪我仔仔讚不絕口今晚漢堡包🍔之夜,超乎意料之外好吃我計劃下次再光顧😘
我和老公都是一名經典的漢堡包控
我們最近經過牛頭角MOO MOO餐廳

採用高質美國安格斯牛肉🐮
價格好相宜,約HK$59-$69
經典之寶漢堡包🍔,是好油潤的嫩滑牛肉

豐滿的肉汁,而不會乾巴巴
甚至連漢堡麵包也這麼執著
用上日本麵粉,不加任何防腐劑和添加劑
堅持每小時定製麵包
即場為每一位顧客炮製高質素漢堡包
下單不用等太久,就有得吃了😋😋

必吃滋味小食如“肉汁芝士薯條”

我不想再吃單調款,這好值得一試
遺憾是“芝士肉碎薯條”已經賣清光了😭
另外叫了手調士多啤梨奶昔🍓🍓🥤

新鮮微甜士多啤梨味,奶味香濃
小貴價格也值得,難怪我仔仔讚不絕口

今晚漢堡包🍔之夜,超乎意料之外好吃
我計劃下次再光顧😘