2020-12-10
平時觀塘返工去搵食都未試過去The wave,今次一黎就搵到間咁高質嘅西餐廳。一坐底,店員就比左啲薄脆我地先,個醬甜甜地似千島醬,點下佢黎食都好夾。餐牌上無論係套餐,或者係散叫,都各有特色,選擇都多嘅,今次我同朋友S係實行堂食至到6點個日之前,食盡佢,我地叫左兩個套餐同埋散叫左啲野,應該係3,4個人嘅份量。啲雞尾酒都調得幾好,跟餐嗌仲有得平添呀。呢碟香烤澳洲羊架配薄荷燒汁,個羊架上面鋪滿左睇落似鹽嘅野,但佢其實唔係鹽黎嘅,有好香蒜味,無諗到叫七成嘅羊架係咁perfect,我個人覺得食羊最好就係有少少蘇味先至係食羊,呢個簡直係典範。我會大推呢款比鍾意食羊嘅朋友。呢碟叫碳燒紐西蘭牛肉眼扒配黑松露燒汁,五成熟最好,切落去係好粉嫩,啖啖肉汁,有時我仲覺得其實食扒唔用鐵板係好啲,因為用碟上嘅話,啲扒就唔會受到熱力影響,食落都唔會有落差,如果係食牛之人,呢個真係唔可以錯過。仲有一樣野係餐牌上見到,係不得不嗌嘅,就係威靈頓牛。以前睇人地啲YouTuber介紹,威靈頓牛有起碼兩種條件係睇佢合唔合格,第一就係切出黎啲肉要係粉紅色,第二就係啲酥味仲係痴住啲肉。結果當然係合格有餘啦,老實的說呢個只係298
啲雞尾酒都調得幾好,跟餐嗌仲有得平添呀。
結果當然係合格有餘啦,老實的說呢個只係298蚊,食過其他鋪頭嘅威靈頓牛應該好清楚呢個價錢加埋咁高質,出面係食唔到咁高性價比,有時比高價錢係出邊啲餐廳食都可以食到啲甩酥皮版本嘅威靈頓牛。
淋埋汁落去,望落已經覺得好好食。
要食就食到盡,於是叫埋梳乎厘作為完美句號。雖然成餐飯真係差唔多3至4人份量,但我面臨真係好食嘅野,我係可以火力全開。
呢篇食評可能係我寫左咁多篇以來最長嘅一篇,但我想講嘅係寫得愈長就代表我有幾想將呢間餐廳帶到嘅喜悅分享比大家。