2019-01-05 84 瀏覽
馬來西亞菜喺香港唔算好多,其實自己就好鍾意食唔同國家既喇沙。沙田新城市廣場原來有一間。咖哩喇沙湯,手撕雞摻摻 $88一上台就有好香既咖哩味,成碗麵有好多料,有雞蛋、豆卜、魚片同埋芽菜。麵有幾款選擇,而我就選擇咗馬來西亞最著名的摻摻,即是油麵加米粉。米粉索湯,油麵掛湯,其他配料全部索曬d咖哩湯,好重口味。食完之後剩返半碗湯都冇。三蝦撈麵 $98原來唔止三隻蝦,講笑!我估佢三蝦既意思係:蝦湯、蝦籽、蝦肉。蝦肉唔係重點,而係個蝦湯,超級鮮甜,加少少撈麵食,真係蝦味十足。其他配菜,份量都幾多。貓山王芝士蛋糕 $58最不可錯過,大力推介比大家!芝士味重,榴槤味重,但係大家都唔會遮蓋對方嘅味道,神奇,超卓!

咖哩喇沙湯,手撕雞摻摻 $88

三蝦撈麵 $98

原來唔止三隻蝦,講笑!

貓山王芝士蛋糕 $58

2019-01-04 61 瀏覽
馬來辣蝦麵🥣🦐麵底推介米粉🤩🤩米線會索晒辣蝦湯啲精華😋好貼心,蝦已經剝了殻啲蝦食落幾爽脆👍👍我覺得啲串燒最正😛😛好想食多幾串呀^ _ ^不過餐廳有啲貴。
馬來辣蝦麵🥣🦐
麵底推介米粉🤩🤩
米線會索晒辣蝦湯啲精華😋
好貼心,蝦已經剝了殻
啲蝦食落幾爽脆👍👍
我覺得啲串燒最正😛😛
好想食多幾串呀^ _ ^
不過餐廳有啲貴。
2019-01-02
本來都唔諗住入去食㗎啦,但個店員同我講佢哋嘅湯係用新鮮蝦報既,絕無味精,我就入去睇吓你係咩料先佢唔係日本拉麵嗰種湯底嘅濃湯,而係屬於清湯果類,蝦味濃,食得出冇乜味精,食完都唔會好口乾貓山王蛋糕,榴槤味重,每一啖都有榴槤肉👍對湯底有要求嘅朋友,可以一試

馬來辣蝦湯河粉

貓山王芝士蛋糕

貓山王蛋糕,榴槤味重,每一啖都有榴槤肉👍
對湯底有要求嘅朋友,可以一試
2018-12-27
馬來辣蝦湯河粉
貓山王芝士蛋糕
2019-01-01 50 瀏覽
我除左係食肉瘦之外 亦都係一個重口味既擁護者 所以今日去開沙田就緊係要試下出名既馬來西亞菜啦首先叫左一個肉脞牛展飯 肉脞其實即係肉碎 但比台灣既肉臊飯甜同香料味更重 肉質亦都幾彈牙 食落口感一流 而牛展既香料味亦都比普通食到既牛展重 個人覺得好好食之後就叫左馬來西亞菜最出名既肉骨茶啦 呢間既肉骨茶藥材味唔太重 最岩我呢啲怕藥材味既人 而豬骨亦都燘到好軟滑同離哂骨 非常好味 我地連湯都飲哂添到最後就到甜品時間啦 我地叫左呢到好出名既貓山王芝士蛋糕 呢個蛋糕既榴槤味十分重 因為用上新鮮既貓山王果肉 一絲絲既榴槤肉令人(最少係我)食指大動 而濃郁既芝士味亦都同榴槤互相暉映 為今餐馬來亞尋味之旅畫上完美句號

2019-01-01 67 瀏覽
今日同同事去沙田某大型超市掃貨 買到一袋二袋之後就緊係坐低食野慰勞下自己嫁啦 就去左沙田新城市廣場搵食 見到有間馬來西亞餐廳啲野食好似幾正咁 就一齊入去食啦 入到去就叫個開胃送 馬拉拼盤 份量幾足料 有三串豬串燒 蝦網春卷 魚肉墨魚卷 老巴剎雞翼 同炸蝦雲吞 豬串燒配上沙爹醬香口又惹味 蝦網春卷炸得蘇脆可口魚肉墨魚卷就好驚喜因為海鮮味道十足 炸蝦雲吞亦都唔弱 但風味較淡之後就食主菜 要左個咖哩叻沙湯配栗飼白毛豬其實栗飼還栗飼 豬肉係無栗子味既 但係啲豬油係甘啲 而個湯底既咖哩味太重 所以蓋住哂叻沙味跟住就到戲肉啦 就係馬來肉骨茶 呢煲肉骨茶係用左白胡椒去煲既 唔太辣但好暖身 而且夠哂惹味 豬肉亦都好滑而且有胡椒既香 食落啖啖肉 夠哂份量最後就到甜品時間 呢到最出名既甜品就係貓山王芝士蛋糕 我係一個榴槤同芝士粉絲 呢道甜品一次過滿足哂我兩個要求 而且佢對得住個價錢因為佢入面真係有貓山王榴槤肉嫁 可能除左呢到之外 無咩其他地方食到呢道甜品啦

2018-12-31 74 瀏覽
#馬來辣蝦湯($88)聽店員講呢款招牌湯麵的湯底大有來頭,係用左去殼挑蝦腸,然後拎去煎和切片🦐最後加埋用左八個鐘的手炒香料去煮六個鐘炮製出嚟㗎🤣🤣飲落真係超級鮮甜,好重蝦味!呢個一定要試.#馬來喇沙雞飯($88)雞肉同樣煮得好嫩,而且煮得好入味同淋。不會硬硬一舊,醬汁仲有加少少甜味好似椰汁🥥來調味,口感幾特別。味道不錯~.#貓山王芝士蛋糕($58)朋友超級鍾意食呢個,榴槤的香味好重,餅底是餅乾碎底。芝士和榴槤的味道很夾,喜歡的朋友不可以錯過啦。.🏠 Mimila (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓704號舖
#馬來辣蝦湯($88)
#馬來喇沙雞飯($88)
#貓山王芝士蛋糕($58)
🏠 Mimila (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1期7樓704號舖
2018-12-25 60 瀏覽
今日約咗個沙田友放工食晚飯,之後要一齊去揀聖誕禮物準備去party交換🎁既然係咁,去新城市就最方便啦,大把嘢食大把嘢買💪🏻經過見呢間食馬來西亞嘅湯麵好似唔錯,七點左右已經咁快坐咗七成人以上。就一於試下啦,況且我地打算快啲食完就去買嘢,呢間輕食啱哂👍🏻⭐️馬來辣蝦湯白毛豬黑為摻摻 HKD98睇menu,呢個馬來辣蝦湯係呢到嘅招牌湯底,係廚師每天嚴選30斤鮮甜海蝦,人手去殼挑蝦腸,連配料再用6小時慢火熬製。朋友鐘意食辣,即刻話要叫呢個試下,呢到仲有馬來特色摻摻,摻摻就係油麵米粉兩溝,麵好掛汁又有雙重口感,配埋大堆爽口銀芽,好食👍🏻湯底果然香濃,好香蝦膏味,但唔咸,同其實唔辣,唔食得好辣嘅朋友都可以試下。⭐️香菇肉脞湯牛展銀針粉 HKD88呢個湯底香濃得嚟好清甜,貢丸彈牙好食肉味濃,牛展好入味鬆化,仲有銀針粉可以揀👍🏻👍🏻⭐️熱檸檬薏米水 HKD28薏米煲到爆哂花,配埋清新嘅檸檬水,好開胃😋

⭐️馬來辣蝦湯白毛豬黑為摻摻 HKD98

⭐️香菇肉脞湯牛展銀針粉 HKD88

⭐️熱檸檬薏米水 HKD28
薏米煲到爆哂花,配埋清新嘅檸檬水,好開胃😋

2018-12-19
2018-12-22 5416 瀏覽
很久沒來沙田新城市了,這天為了看燈飾展覽而來,發現頂層真的多了很多特式餐廳呢。本來就很喜愛星加坡/馬來西亞菜的男友就看中了Mimila的蝦麵和喇沙,所以就決定一試啦! 大約晚上六時多,餐廳已經坐滿了大半的人,我們非常幸運的不用等位!首先必點的當然是招牌菜-馬來辣蝦湯配摻摻!蝦湯是用鮮甜海蝦以六小時慢火熬製和八小時手工炒料而成。 而店員亦很細心的向我們推存馬來西亞最著名的摻摻,即是油麵加米粉。一上來就已經聞到一陣陣非常濃郁的鮮蝦味! 而賣相亦相當吸引,足足有5隻大蝦! 再拌以油麥菜和份量很多的豆芽。蝦湯味道濃烈得來又不會太鹹,而且辣度剛剛好,整體鮮味十足!每隻蝦都新鮮彈牙,幸運的還吃到三隻有蝦膏呢 哈哈! 油麵與米粉夾雜著一起吃,口感特別,充滿馬來風!第二個就是這個咖哩喇沙湯油麵配美國牛肉!美國牛肉的份量很多,而且質素很高質。 配菜亦跟喇沙大同小異相當豐富,有雞蛋、豆卜、魚片和豆芽,盡情地吸收咖哩喇沙的湯汁,超惹味!湯底是咖哩混合喇沙,比一般喇沙多了一份微辣的感覺,但味道出奇的夾,而且加倍刺激味蕾 哈哈! 店員推存這個湯底配上油麵,能夠造到掛麵的效果!我們再點了一個小食 — 老巴剎雞翼!

首先必點的當然是招牌菜-馬來辣蝦湯配摻摻
!蝦湯是用鮮甜海蝦以六小時慢火熬製和八小時手工炒料而成。
馬來辣蝦湯摻摻

一上來就已經聞到一陣陣非常濃郁的鮮蝦味!
而賣相亦相當吸引,足足有5隻大蝦!

馬來辣蝦湯摻摻

每隻蝦都新鮮彈牙,幸運的還吃到三隻有蝦膏呢 哈哈!
油麵與米粉夾雜著一起吃,口感特別,充滿馬來風!

第二個就是這個咖哩喇沙湯油麵配美國牛肉
!美國牛肉的份量很多,而且質素很高質。

咖哩喇沙湯油麵配美國牛肉

店員推存這個湯底配上油麵,能夠造到掛麵的效果!

我們再點了一個小食 — 老巴剎雞翼
!外面炸得香脆可口,熱辣辣咬下去充滿油脂肉汁,肉質鮮嫩!

老巴剎雞翼

飲品方面,我們點了桔子梳打
& 桔子可樂
,清爽又解渴!

桔子梳打 &  桔子可樂
老巴剎雞翼
桔子梳打 &  桔子可樂
2018-12-18 75 瀏覽
荔枝茶$32,有大大粒荔枝肉在入面,有得飲又有口,而且仲去埋核,荔枝本身都幾甜,直接放入茶到,連糖都唔使加,味道岩岩好。馬來奶茶$30,味道同港式奶茶差唔多,但飲落幾滑,唔錯唔錯。蝦蝦海鮮湯$168,先從外觀講起,圖片同實物其實冇分別,食物種類都一樣,蝦肉彈牙,帶子都幾厚肉,墨魚仔細細隻一啖放入口,總括黎講,海鮮味幾突出。馬來串燒飯-雞 $88,共有3串,1串係蝦是固定,另外2串可選全雞或全豬,圖片和實物都一致,沙嗲醬好味,似係自家製出品。

桔子梳打$32,有桔子在入面,篤下佢等d味更加出,酸酸尾尾,口感好清新,而且都幾大杯。香菇肉脞湯-手撕雞配銀針粉$88,哩個價錢唔算平但亦都唔算好離地,因為睇返佢份量都唔少,性價比都算正規,材料有厚厚既魚片,同埋冬菇和豬肉丸和肉碎,湯底好有夠味,應該都真係落左心機和時間去煲,仲可以點我最鐘意既銀針粉。蝦蝦海鮮BOWL $168,全碗都係海鮮,正呀,賣相放得都唔錯,蝦肉新鮮大隻,湯入面仲有帶子、墨魚、蟹棒之類等等。

2018-12-17 53 瀏覽
今次收工一支公再去哩間正宗馬來西亞餐廳食飯,上次已經食過覺得真係好正,我必定會再食。桔子蜜飲(熱) ($28),天氣有d凍,最岩飲返d熱飲,甜甜地又潤喉。咖哩喇沙湯-手撕雞摻摻($88),麵底有兩種,類似米線和上海麵,材料好十足,湯底好濃郁咖哩味,魚片同魚卜吸晒湯汁,食落更惹味,手撕雞亦唔鞋口,抵讚,最後成碗連湯清晒。老巴剎雞翼($58),平均1x蚊一隻,雖然價錢偏貴少少,但整得好出色,面層炸得香脆,但唔會好油,味道鹹鹹地有d似土匪雞翼。

2018-12-16 55 瀏覽
我係叫外賣app嘅,個喇沙美國牛肉飯,D喇沙係可以用有色嘅水嚟形容,牛肉白賴嘥完全冇味,仲要得幾塊。個魷魚係雪嘅,完全冇味,D所謂沙沙撈係我地街邊一串串嗰D咖哩汁。好嬲,個飯竟然要$88,個魷魚都要$58,究竟憑咩收呢個價錢?!我知道飲食好難做,租金又貴,但都唔好當客係乞兒咁,求其俾D嘢你食。一定唔會冇幫襯,仲要叫人唔好再幫襯!!!
最近都愛相約友人吃飯聚一聚 呢日難得星期六去沙田閒逛 又來相約友人前來試試新野 呢間新開業馬來西亞菜館 主打喇沙蝦麵 打開Menu 菜式配搭不少選擇也算多 有飯有麵任君選擇 而且有多種麵底選擇 包括油麵、米粉、河粉、檬粉、銀針粉、粗米粉或摻摻 (油麵及米粉雙拼) 等等總有一款適合你 點了廚師推介咖哩喇沙湯配手撕雞摻摻一試 估計應該不會中伏 咖哩湯底 配以手撕雞肉、豆卜以及雞蛋 味道偏向濃味不過就略嫌咖哩味不算濃厚 至於友人則點了香菇肉脞湯配西班牙白毛豬肉 配料夠多有魚片,肉丸、冬菇、同白毛豬肉 湯底偏向清淡 喜歡清淡既朋友絕對喜歡 一向對檸檬薏米有種執著 繼上次在另一間點了杯偏甜的 今次就再來試試 這次果然沒有失望 薏米味重 帶有微微檸檬酸味 中和了咖哩湯既油膩感 加上味道中庸不算甜 個人認為十分討好 至於友人點了薑味奶茶 薑味不太重 尤如普通奶茶般沒有特別 對於鍾情星馬菜既朋友來說 若果路過不妨一試 Mimila 沙田正街18號新城市廣場1期7樓
最近都愛相約友人吃飯聚一聚

Mimila
沙田正街18號新城市廣場1期7樓
2018-12-01
2018-12-10 65 瀏覽
位置處於極有利,人流極旺的新城市廣場的這間馬拉菜菜館,聽不少人說過其出品甚為不錯。久未嚐馬拉嘢的我,就被吸引來這裡試一下....不為求甚麼,小弟就只求吃到一碗出色的喇沙。所以甫一坐下來時,便order了一碗咖喱湯喇沙,其他甚麼也不用看,不用叫....看這碗咖喱喇沙的色水,好像甚對版的,但吃落又覺極普通,味沒想像中的惹味濃厚,辣度亦頗溫溫吞吞不大刺激;本來叫了兩溝滲滲作麵底的,但最後卻只來了個單油麵,滋味自然就打了個大折扣了;配料沒有了慣常有的海鮮而取了好像更高級的西班牙栗飼白毛豬肉片,但食落卻只是好幾片淡而無味的白烚肉片而已,論味道還要比其他料如豆卜或魚片更是遜色....當然,我不會說這碗東西很難吃....但若看回之前的評論的話,我又不禁覺得太誇張了.....

又係久違既拍拖日啦👫😭 終於得閒少少 可以同男朋友去睇戲 順便喺沙田食埋飯☺️我哋一早已經揀定想食呢間餐廳💁‍♀️ 因為見之前有介紹佢個貓山王榴槤芝士蛋糕同埋我鍾意食嘅喇沙🙆‍♀️ 有晒我鍾意食嘅嘢 所以男朋友就話今晚晚餐食呢間Mimila!🙆‍♂️咖喱喇沙湯配西班牙栗飼白毛豬講咗湯底先 咖喱味比喇沙味濃 所以會辣小小💁‍♀️ 如果多番啲椰奶會香啲同喇沙味道balance啲💁‍♀️ 依家偏向似咖喱湯底 男朋友就話可以再煮濃味啲tim💁‍♂️食材方面 白毛豬比起一般豬肉片滑 唔會有豬燥味!仲有好多喇沙指定嘅豆卜魚片雞蛋芽菜仔 好豐富呀!💁‍♀️面底我地要咗摻摻 即係油面加米粉 幾得意💁‍♂️新加坡白胡椒肉骨茶男朋友鍾意嘅白胡椒 估唔到可以夾肉骨茶wo💁‍♀️ 食落真係有好重既白胡椒味 冬天食一定好正好暖!🙆‍♂️🙆‍♂️肉都有四舊 每舊都有不少肉 煮到好腍!💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️貓山王榴槤芝士蛋糕我就要留肚食貓山王芝士蛋糕啦💁‍♀️ 未食之前聞一聞 都聞到榴槤嘅味道💁‍♂️💁‍♀️ 食落有啲驚喜wo 貓山王榴槤好香 配芝士蛋糕都唔會搶咗芝士嘅味💁‍♀️ 每一啖都好軟滑好creamy 好味呀💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️呢間Minila

咖喱喇沙湯配西班牙栗飼白毛豬

咖喱喇沙湯配西班牙栗飼白毛豬

面底我地要咗摻摻 即係油面加米粉 幾得意💁‍♂️

貓山王榴槤芝士蛋糕
呢間Minila雖然食馬來西亞菜 但普遍都再新派啲💁‍♀️ 無咁傳統💁‍♀️ 尤其係個新加坡白胡椒肉骨茶真係要試下!🙆‍♂️
  • 貓山王芝士蛋糕