1K
前2日同朋友去行完銀行中心了解一下新春後旅遊資料,我哋就急急腳走去醫肚,係旺銀中心見到1樓有間「La Viet」大大間越南菜餐廳,在門口都有擺滿 午市餐牌及各類型食物資料。我哋見到午市套餐十分超值, 我哋叫咗個去骨海南雞飯連湯$68及串燒沙爹(雞、牛、豬)配香辣炒飯連湯$69,再加$8可以有青檸梳打,價錢相當實惠。去骨海南雞味道中規中矩,至於串燒沙嗲配香辣炒飯,十分惹味,可以再來食都唔會覺得厭。另外再加多一個香茅燒木棉魚$145, 原來是大眼雞,燒到香口有濃厚香茅味,燒到唔太乾,仲keep到魚肉好滑溜,呢個很不錯。另外餐廳清潔度不足, 職員又會上錯食物, 這點需要改善一下,食物質素ok, 希望下次再來職員可以加緊清潔地方啦~

2019-01-21 58 瀏覽
突然間想吃越南菜,原來旺角銀行中心都有一間越南餐館幾有特色。 我們2 人 叫左 小食拼盤、椰青、蒜香大蝦、串燒。要推介一下小食拼盤,拼盤裏面有:炸蝦餅、越南春卷、豬肉份卷、燒豬頸肉。份量頗多,兩個人食晒全碟之後其實已差不多飽了,炸蝦餅外脆內軟,熱辣辣非常好吃,越式春卷嘅生菜非常新鮮,燒豬頸肉肉質嫩滑,仲有淡淡燒烤嘅香味,正。蒜香大蝦,一份有兩隻,而且非常大隻,多膏多肉。 肉質爽口,入味!串燒,牛豬雞,每款一串,我哋兩個人就剛剛好了. 可以encore!

我們2 人 叫左 小食拼盤、椰青、蒜香大蝦、串燒。

串燒,牛豬雞,每款一串,我哋兩個人就剛剛好了.
可以encore!

2019-01-21 51 瀏覽
今日同朋友去開旺角做GYM, 四圍都係人, 又唔想食譚仔南記, 啱啱做完WEIGHT 有人提意去食越南野~ 我突然醒起係銀行中心1樓, 之前朋友生日去過食過一間幾好的~ 叫LE VIET 今日下午就TEA下試下佢啦~ 入到LE VIET ~ 裝修都幾時尚架~ 打卡一流~ 再睇下餐牌, 又中上價錢~ 唔係太貴喎~ 我地兩個人叫咗一個牛油蒜茸大頭蝦, 一份三串既豬牛雞沙爹, 同兩杯越南凍咖啡~ 首先黎係沙爹, 好牛既我當然得一時間食佢串牛啦~ 都幾大串~ 不過不失~ 但係我覺得佢個沙爹汁如果多d花生醬杰身少少會更加好味~ 之後食埋豬雞, 發覺原來沙爹係同豬肉同雞肉係夾味d~ 再黎係牛油蒜茸大頭蝦, 廚房拎出黎隔離枱d人都望哂過黎~ 因為佢打棟咁企在隻蝦咁上碟~ 都成尺咁高~ 勁多蒜同牛油~ 食落蝦肉非常彈牙~ 仲要勁多膏, 要用匙更"不"好誇張~ 最後講下杯咖啡可以改善下~ 再濃返少少就好啦~ 值得推介~ GOOD~
2019-01-19
2019-01-20 48 瀏覽
個人最近對越南菜的興趣有增無減, 在飲食網站找找資料, 原來在香港,越南菜館為數不少,最後還是選了來這裡, 來到時見店子的裝修很企理,燈光火猛的, 人客也不少。 飲品方面,就來一杯青檸梳打, 味道酸酸地, 也是不錯的。海鮮類是原條的香茅燒烏頭,外皮燒得香脆, 散發誘人的魚香, 魚肉是鮮甜嫩滑,給我們只吃剩一排魚骨。賣相已經討好的去骨海南雞飯,雞肉整齊排列, 雞肉烹得唔會太熟, 海南雞食落啖啖肉,肉質嫩滑非常, 雞皮好滑,雞味夠濃, 蘸上酸酸地又有少辣的醬汁, 吃起來更醒胃; 油飯也是有水準的。最後甜品是焦糖燉蛋, 蛋燉得非常嫩滑, 火候剛剛好,面頭塊焦糖是脆脆的, 蛋同焦糖配合起來可增加口感, 同時為燉蛋添上甜味, 也好吃。食物是正宗而且有水準, 價錢也是經濟實惠, 吃得飽飽的離開。
飲品方面,就來一杯青檸梳打, 味道酸酸地, 也是不錯的。
最後甜品焦糖燉蛋, 蛋燉得非常嫩滑, 火候剛剛好,面頭塊焦糖是脆脆的, 蛋同焦糖配合起來可增加口感, 同時為燉蛋添上甜味, 也好吃。
2019-01-19 44 瀏覽
舅父生日不過佢開始冇牙。去骨海南雞飯,油飯非常香口,入口卻完全不油膩,值得一讚。海南雞夠嫩,幾乎無乜肥油,醬汁亦好好味,尤其是甜酸汁,層次豐富,帶微辣,十分惹味開胃! 更欣賞佢有唔少椰菜墊底,有菜有肉更均衡健康店面幾大,座位充足而每枱之間仍有足夠空間,坐得都算舒服,裝修色彩繽紛之餘亦有獨特特色,於旺角鬧市之中,自成一格青木瓜大蝦雞絲沙律賣相不俗,沙律汁貼心地另上,令客人可以按個人口味調味。大蝦睇落好新鮮,食落肉質的確結實鮮美~ 木瓜絲甘筍絲青瓜片好爽脆,配埋微鹹雞絲,連同偏酸沙律汁一齊食,好清新,一啖接一啖咁食都唔會有罪惡感!😊
舅父生日不過佢開始冇牙。

2019-01-18 59 瀏覽
每次經過銀行中心,望上去都會有個好吸引既大招牌係食越南野,見夜晚唔係太多人就上去試下首先叫左柸咸柑桔soda,幾特別,唔太甜,算係幾解渴。串燒有牛肉雞肉,燒得靚之餘,個沙de醬都好出色。炒通菜其實都係一定要叫,炒得靚,又同味雞絲撈檬,算係平較冇咁濃味,雞絲又多,食完敗可以清新下個口再食其他越南就應該冇清酒煮蜆,呢度就係日式越南蜆,份量好多牛肉沙律,沙律菜新鮮。呢個牛油雞翼都幾好食,炸得唔油膩又唔太多粉,雞翼都入味烏頭好大條,魚入面充滿鹽香既味道

首先叫左柸咸柑桔soda,幾特別,唔太甜,算係幾解渴。

串燒有牛肉雞肉,燒得靚之餘,個沙de醬都好出色。

炒通菜其實都係一定要叫,炒得靚,又同味

越南就應該冇清酒煮蜆,呢度就係日式越南蜆,份量好多

牛肉沙律,沙律菜新鮮。

呢個牛油雞翼都幾好食,炸得唔油膩又唔太多粉,雞翼都入味

烏頭好大條,魚入面充滿鹽香既味道

2019-01-17 49 瀏覽
平時去旺角都好少去銀行中心因為旺角大把好地方食飯今晚我個friend突然間話不如去食呢間平時喺尖沙咀the one入邊嗰間哦原來佢旺角有分店嘅二話不說就沖左上去啦晚餐時段唔算特別多人但都滿座嘅我叫咗碟菜蒜蓉炒椰菜苗OK wo~菜幾新鮮之後叫咗個大蝦菠蘿飯d蝦幾新鮮同埋份量都幾大yeahhhhh!!! 重點黎la....咖哩炒蟹好大碟呀咖哩香濃蟹都ok wo啖啖肉D Saurce配埋啲炒飯一齊食正呀佢比齊工具同濕紙巾
平時去旺角都好少去銀行中心

蒜蓉炒椰菜苗
OK wo~菜幾新鮮

之後叫咗個大蝦菠蘿飯
d蝦幾新鮮同埋份量都幾大

yeahhhhh!!!
重點黎la....
咖哩炒蟹

正呀

佢比齊工具同濕紙巾

2019-01-06
2019-01-14 54 瀏覽
我好鐘意食All day breakfast,原來all day不只是在西餐廳找到,在越南餐廳Le Viet也有~~就是這個豐盛全日早餐,更有彩畫版menu,幾有心思。先來海南雞飯 $68雞肉好嫩滑,點辣醬、黑豉油一流,還有不錯的油飯。附送雞湯好有地道風味。蔗蝦 $42好似雞脾般大的蔗蝦好有趣!蔗蝦外面香脆,內裡蝦肉也是彈牙,正!最後我的豐盛全日早餐 $108賣相好壯觀,一定要手機先食。有鮮榨橙汁,粒粒果肉好開胃越式柚子大蝦沙律,有爽口大蝦、柚子肉、木瓜絲沙律開胃的西瓜、哈蜜瓜生果粒厚多士配牛油還有鍊奶,好邪惡的而菜脯煎蛋好香又帶菜脯的脆口越式蒸粉包,粉包好滑,內裡的餡料也好豐富。越南鮮雞粥大大碗,加上肉鬆、蔥花雞粥好軟綿幼滑,有最少5-6件鮮雞,雞肉也是嫩滑,滿足。連甜品焦糖布丁也有,布丁好滑,最後再飲杯普洱茶作完美的結束。
就是這個豐盛全日早餐,更有彩畫版menu,幾有心思。

先來海南雞飯 $68
海南雞飯 $68

最後我的豐盛全日早餐 $108
賣相好壯觀,一定要手機先食。
豐盛全日早餐  $108

有鮮榨橙汁,粒粒果肉好開胃
越式柚子大蝦沙律,有爽口大蝦、柚子肉、木瓜絲沙律
開胃的西瓜、哈蜜瓜生果粒

厚多士配牛油還有鍊奶,好邪惡的
而菜脯煎蛋好香又帶菜脯的脆口

越式蒸粉包,粉包好滑,內裡的餡料也好豐富。

越南鮮雞粥大大碗,加上肉鬆、蔥花

雞粥好軟綿幼滑,有最少5-6件鮮雞,雞肉也是嫩滑,滿足。

甜品焦糖布丁也有,布丁好滑,最後再飲杯普洱茶作完美的結束。

海南雞飯 $68
豐盛全日早餐  $108
2019-01-14 43 瀏覽
星期日同老公行旺角真系人多車多,行到攰攰地就來到呢間越式餐廳吃個午餐。餐廳是半開放式的,坐位乾淨舒適,見到餐牌有個越式全日早餐套餐幾有趣,于是就点左一個,和賣相已好吸引的大蝦菠蘿飯,越式全日早餐份量不少,飲品都有兩杯熱飲和凍飲,凍豆漿,豆味好濃香,我点過早晨套餐連醤料足足有14樣,有甜品焦糖蛋,水果海鮮柚子沙律、肉崧、炒蛋治還有大大碗雞粥,雞粥加上葱花,雞肉嫩滑幾好味。大蝦菠蘿飯來啦!好吸引大大只大蝦爽口彈牙,好入味鮮甜,炒飯夠曬足料還有我最愛新鮮菠蘿,唯有不足的是炒飯是微暖的,要是熱辣辣的會更好,希望有改善做到更好!
餐廳是半開放式的,坐位乾淨舒適,
見到餐牌有個越式全日早餐套餐幾有趣,
2019-01-13 36 瀏覽
旺角雖然係一個美食天堂,乜款式既菜都有,但越南菜就比較少。今日行過銀行中心,發現原來有間越南餐廳,決定去試下以平日黎計人流都算多,座位都算寬敞我們點左手撕雞撈麵🐓個份量都幾多,d配料同雞絲堆到成座山,個醬汁用個樽仔裝住,幾得意。雞肉唔硬,仲有少少汁,d菜都幾爽口,爽埋個甜酸汁幾清新同開胃椒絲通菜🥬都幾辣,望落好似係清炒,但食一條仔都有點辣。註✨我們都係食辣之人💁🏾‍♀️不過係幾惹味三串串燒。有豬,牛,雞。唔會太濃既香料味,三款肉既肉質都好滑金不換白酒煮蜆配法包呢個個酒味都幾濃,第一啖飲落有點苦,但之後愈飲愈好味蜆都唔會太細隻,數量都幾多牛油雞亦🐓呢個我幾中意,個炸位好香脆,脆得黎唔覺落左好多炸粉,雞肉亦鎖住左水份,所以每食一啖都有肉汁滴岀來好多人都話越南咖啡好好飲,所以我都點左杯越南滴漏咖啡試下,有少少椰奶味,但味道唔會好甜,幾香

以平日黎計人流都算多,座位都算寬敞

不過係幾惹味

三串串燒。有豬,牛,雞。
唔會太濃既香料味,三款肉既肉質都好滑

金不換白酒煮蜆配法包
呢個個酒味都幾濃,第一啖飲落有點苦,但之後愈飲愈好味

蜆都唔會太細隻,數量都幾多

• 牛油雞翼
  • 手撕雞撈檬
2019-01-13 48 瀏覽
同媽媽睇完電器去醫肚,媽媽話想試下越南菜,即刻search下有冇,搵到呢家系我地附近。超好位置,旺角地鐵站E2出口,旁邊銀行中心廣場搭電梯上一層就系,內裡有指示帶路。座位多而且吾迫夾,坐得舒服,侍應主動而且聲線好溫柔。原本想食魚,可惜香茅燒烏頭同香茅燒木棉魚,去到8點鐘就售罄,會吾會太快。【牛油焗大頭蝦】(每隻約一斤重)$228一斤重系幾大隻我就吾識分,不過一碟有兩隻大頭蝦,都幾有份量,易剝開蝦殼取出成條蝦肉,啖啖肉鮮甜彈牙,牛油味吾明顯,勁多爆香既蒜蓉同蔥鋪系蝦面,惹味香口。【香茅豬頸肉炒金邊粉】$72聞到啲香味就知好有鍋氣,金邊粉條條分明,吾系軟淋淋,食落有啲煙韌既口感好實在,如果多啲調味就岩哂我呢啲重口味。【生牛肉湯粉】$68香醇順口既牛骨湯好濃郁,飲完吾口渴,薄片生牛肉,粉紅嫩肉,一碗未能滿足。

座位多而且吾迫夾,坐得舒服,侍應主動而且聲線好溫柔。

【牛油焗大頭蝦】(每隻約一斤重)$228

【香茅豬頸肉炒金邊粉】$72

【生牛肉湯粉】$68

2019-01-12 31 瀏覽
娘親👵🏼 突然間話想食越南野,同佢喺旺角行完街就喺銀行中心揀咗呢一間 Le Viet. Order 左 牛油焗大頭蝦 🦐 、柚子海鮮沙律🥗、 沙嗲串燒 🍡、棷青 同埋甜品🍮。 牛油焗大頭蝦 🦐, 好大隻,好惹味!👏🏻👏🏻 $228 算低食!柚子海鮮沙律 🥗, 都幾大份,好清新又開胃。 沙嗲串燒, 牛🐂、豬🐷、雞🐔、每樣有兩寸 $56 幾抵食,而且燒得啱啱好,幾香口。 沙嗲醬一啲都唔難,啱晒我唔鍾意食辣!😍 埋單$5xx , 幾好!
柚子海鮮沙律 🥗, 都幾大份,好清新又開胃。
埋單$5xx , 幾好!
2019-01-12 32 瀏覽
星期五晚同朋友食飯,用openrice book左檯,去到等左陣有位。同朋友二個人點左拼盤、柚子海鮮沙律、牛油雞翼、芒果糯米飯同二杯咸檸梳打。上菜偏耐,落左單半個鐘先到二杯飲品,然後隔約五分鐘先到沙律。柚子沙律還好,蝦同墨魚仔彈牙但無味,柚子同配菜正常。食完個沙律就到左拼盤,有米紙春卷、豬頸肉、札肉唔知咩野同蝦餅,份量正常,味道正常。食完呢二樣野都食左45分鐘,見到好多檯都追單,我地就追個雞翼同叫職員上埋個甜品。期待既牛油雞翼有一大堆蒜係面,食落無牛油味,蒜味都唔突出,個炸醬雖唔算厚,但超油膩,比較咸,唔會再試...個甜品比較普通,糯米飯太黏,椰漿一般。整體食物一般,服務一般...現場二人檯較多,難免拉開張檯做二檯客,但職員為旁邊客人加水時,是橫跨我桌上食物,甚至在我額前動來動去,感覺有點滋擾。

甜品比較普通,糯米飯太黏,椰漿一般。

椒絲炒通菜都幾辣,鍾意食辣先好嗌,辣味唔錯,但可以微微再咸多少少三串串燒(雞、牛、豬)所有肉都好淋,燒得幾香,都幾juicy手撕雞撈檬呢樣覺得冷門勝出,全晚最好味,手撕雞幾香,醬汁加埋撈檬好清新,酸酸地好開胃白酒煮蜆配法包蜆份量好多,個汁都算香濃,但唔知係味白酒重手左,汁帶微微苦味,另外配埋法包,可以點汁黎食牛柳沙律底部係青木瓜絲,酸酸地好開胃,牛柳亦是薄片,夾埋沙律一齊食好清新。放上蝦片食又另一番風味~但蝦片如果另上會好啲,因為沙律底有啲汁搞到蝦片個邊位淋左啲。牛油雞翼唔錯,炸得香脆而不油膩,雞翼肉都幾淋身,唔會太過乾爭爭Le Viet拼盤蝦餅好味鮮蝦味同炸得好香脆豬頸肉都燒得幾香炸米紙卷、蒸粉卷都正常香茅燒烏頭烏頭肉都算鮮,但略略鞋左少少,表皮燒到好靚,但連皮食就太咸了。不過勝在幾大條,啖啖肉青檸梳打平時出街飲嘅會有點似汽水,而呢到就真係soda water+青檸,冇甜味嘅,飲下中和下都唔錯值得一讚嘅係當晚每一個侍應都好有禮貌

椒絲炒通菜
都幾辣,鍾意食辣先好嗌,辣味唔錯,但可以微微再咸多少少

三串串燒(雞、牛、豬)
所有肉都好淋,燒得幾香,都幾juicy

手撕雞撈檬

白酒煮蜆配法包

牛柳沙律

Le Viet拼盤
蝦餅好味
鮮蝦味同炸得好香脆
豬頸肉都燒得幾香
炸米紙卷、蒸粉卷都正常

香茅燒烏頭

青檸梳打

值得一讚嘅係當晚每一個侍應都好有禮貌
2019-01-09
2019-01-10 78 瀏覽
今晚同男朋友碌咗出旺角食越南野, 喺銀行中心發掘到呢間裝修四正既餐廳就入左去😅我哋叫咗個扎肉蒸粉包,火車頭湯粉 ( 由唔同嘅牛組成), 香茅燒木棉與同埋蒜蓉炒椰菜苗~扎肉蒸粉包有四舊大大舊,面頭有塊扎肉,底下有塊蝦片,裡面有啲菇同肉碎都幾香,清清地,點啲汁酸酸may may唔錯😁蒜蓉炒椰菜苗火喉幾夠,無渣,蒜蓉好香,但份量唔多同略嫌油左啲啲火車頭黎到個湯底熱辣辣,好香濃嘅牛肉味,牛腩牛丸爽口, 牛肉片唔韌,個粉亦唔會太熟太淋😀燒木棉魚就等咗比較耐嘅時間,差唔多食曬先上,不過熱辣辣同埋一放低就好香😃肉質比較實,點佢嘅醬辣辣地酸酸哋都ok店員有禮貌好殷勤,環境裝修舒適光猛,唯一要改善嘅係個菜嘅份量可以多番啲同埋調味可以減返少少,因為都濃味左啲😅
扎肉蒸粉包

蒜蓉炒椰菜苗