2019-04-09 48 瀏覽
自從閏蜜當了人妻之後都好忙,很不容易才約到出來,她很喜歡越南泰國菜,我們便選了Le Viet吃晚餐!地點就在非常方便易到的銀行中心!餐廳都幾大,幾多位,我們被安排坐窗邊!座位好闊落!菜式種類都幾多,價錢又親民!我好鐘意食米紙卷,今次點了煙三文魚米紙卷,米紙卷上有些紅蘿蔔絲和花生碎,令米紙卷更香,米紙內裡包住米粉碎和煙三文魚,煙三文魚做餡料感覺有點西式!吃魚很健康又不怕肥,我們兩個愛美一族點了一條香茅燒木棉魚,木棉魚就是大眼雞!把香茅和其他香料放在魚肚,再燒,非常香!魚肉結實美味!點了一個大蝦菠蘿飯,好豐富,有三隻蝦,還有肉鬆等配料,加上酸酸甜甜的菠蘿,我吃了大半個!最後當然少不了女生最愛的甜品香芒糯米飯,有黑白糯米,椰味好香,偏甜,芒果也好甜,食完甜品就好滿足!
地點就在非常方便易到的銀行中心!

餐廳都幾大,幾多位,我們被安排坐窗邊!座位好闊落!
菜式種類都幾多,價錢又親民!

把香茅和其他香料放在魚肚,再燒,非常香!
魚肉結實美味!

2019-03-27
  • 香茅燒木棉魚
2019-04-05 59 瀏覽
呢間位於旺角銀行中心既越南餐廳,人頭湧湧,晚市非常熱鬧,一定要預約先唔使等咁耐!我食緊嘢嘅途中,一直都有人等緊位其實我食之前都有上openrice望一望餐牌,本來mark定咗食牛油焗大頭蝦嘅,但好可惜,太受歡迎賣晒無得食......不過都唔緊要,餐牌仲有好多選擇,最後order咗同樣好吸引既越式咖哩軟殼蟹,咖哩同軟殼蟹分開上,可以一邊食邊點咖哩,咁就唔怕浸林晒同埋凍晒✌🏻咖哩開頭甜甜地,之後越食越辣,爽😛😛 呢個餸配埋法包,微暖既法包點咖哩食真係好夾~~$93一份,性價比算好高另外,大蝦菠蘿飯好足料,有啲三色豆 用菠蘿外殼盛載住滿滿既菠蘿炒飯,仲有三隻大蝦,平時食蝦最怕要剝殻,呢到嘅廚師好貼心將蝦殼預先剝左,夠晒方便咁食~~$98大大份,價錢都算合理👌🏻見到隔離枱食緊嗰條魚,好大條好似好好味,所以我都叫咗一份香矛燒木棉魚,原條木棉魚用鹽醃,翻開魚皮,魚肉就比較鞋身,鹹味就重手咗少少,近魚骨嗰邊嘅魚肉就較重香茅味,有兩重享受~~小食方面就嗌咗一份蝦餅,蝦餅啲蝦肉好實正,都幾真材實料,炸得都算香脆!不過$68一份四件都有啲啲貴呢!🤑服務方面,呢到啲員工好抵讚,見我哋冇點飲品,會定期幫我哋加

......
不過都唔緊要,餐牌仲有好多選擇,

最後order咗同樣好吸引既越式咖哩軟殼蟹,
$93一份,性價比算好高

越式咖哩軟殼蟹

法包

另外,大蝦菠蘿飯好足料,有啲三色豆

用菠蘿外殼盛載住滿滿既菠蘿炒飯,
仲有三隻大蝦,平時食蝦最怕要剝殻,
呢到嘅廚師好貼心將蝦殼預先剝左,
夠晒方便咁食~~
$98大大份,價錢都算合理👌🏻
大蝦菠蘿飯

見到隔離枱食緊嗰條魚,好大條好似好好味,
所以我都叫咗一份香矛燒木棉魚,
近魚骨嗰邊嘅魚肉就較重香茅味,有兩重享受~~
香茅燒木線魚

蝦餅

服務方面,呢到啲員工好抵讚,見我哋冇點飲品,會定期幫我哋加水!唔錯!
越式咖哩軟殼蟹
法包
大蝦菠蘿飯
香茅燒木線魚
蝦餅
2019-04-05 1842 瀏覽
平時食得西式日式同中式野多,今次友人就帶我去食越式菜,仲話越式都有他們的Afternoon Tea,一向無好感的我都想一試越式Afternoon Tea係點樣~餐廳主要係食越式菜,位置都好近地鐵站,我們星期六中午前來人流都唔算爆滿,所以去到就可以入座!鮮蝦紙米卷這個紙米卷是冷盤,上面伴上花生碎蘿蔔絲,紙米卷中間包著滿滿的材料,中爽口米粉及鮮蝦及生菜,口感十分豐富,沾上它們附上的越式甜酸微辣醬汁是整個米卷的靈魂所在,十分惹味!越式咖哩牛腩鍋這份咖哩牛楠飯用火加熱的,很特別~入面的份量不少,牛楠十分入味淋身,咖哩味好惹味,微辣不會太辣太重口味~但只附加一碗白飯太少了,要不然我會吃幾碗飯也可~印式薄餅所以自己加了一份印式薄餅來跟上面的咖哩牛腩鍋食,都很不錯!牛油雞翼牛油雞翼是即叫即炸,十分邪惡了吧,表面炸得香脆,十分惹味,牛油味濃郁,雞翼都醃得好入味!越式豐盛全日早餐這個越式豐盛全日早餐All Day Breakfast的食物種類十分豐富,賣相有點像西式早餐,分別有鮮雞粥、越式柚子大蝦沙律、鮮什果杯、豬肉鬆、焦糖燉蛋、扎肉蒸粉包、菜脯煎雞蛋及飲品~超級豐盛!越式鮮雞粥:鮮雞粥的味道超級鮮甜,

鮮蝦紙米卷

越式咖哩牛腩鍋

印式薄餅

所以自己加了一份印式薄餅來跟上面的咖哩牛腩鍋食,都很不錯!

越式豐盛全日早餐

越式鮮雞粥:

鮮雞粥的味道超級鮮甜,粥底亦煮得非常軟綿,入口除了帶有濃濃的雞香味,還有雞油的油脂味,而內裏的雞數量算多,肉質滑嫩,入面仲加入薑絲去去途雞的油膩感,食用時將芫茜蒽花及豬肉鬆放在粥內攪均,令層次感提升,味道亦更豐富~

菜脯煎雞蛋:
煎蛋加了菜脯,爽脆得來又帶點鹹香,但加了菜脯後,煎雞就不夠香滑,不過也是不錯~

另外還有沙律及甜點,由左邊起的越式柚子大蝦沙律,味道酸酸甜甜,大蝦爽口魷魚仔彈牙,很開胃~
接著是鮮什果杯內放了西瓜及哈蜜瓜,味道都非常香甜~
最後是焦糖燉蛋很有驚喜,很有蛋香味,味道不錯,上層的焦糖香脆,內裏的燉蛋口感細滑!

而全日早餐包了兩款飲品,我點了橙汁及熱茶,很驚喜的越式All Day Breakfast!
2019-04-04 54 瀏覽
今日出去旺角買野,係 openrice 搵到銀行中心 Le Viet 。餐廳好大好多位,吾使等位。咖哩炒肉蟹肉蟹好大隻好新鮮,咖哩好香。去骨海南雞飯 雞都幾多,雞肉嫩滑,底有椰菜,但係油飯有D硬菠蘿炒飯小朋友至愛,兩個女食晒,應該幾好味。特別火車頭湯粉有牛肉片,牛腩,牛丸,牛柏葉,牛腩好林,湯底好有牛味,但牛柏葉好韌,咬左好耐最後放棄。印式煎薄餅一般超市買返黎煎果D,正正常常啦!原本想order 法包沾咖喱汁,但未返貨。😟法式咖啡滴滴咖啡,好細杯,老公飲既,佢話都 okay 。

咖哩炒肉蟹

肉蟹好大隻好新鮮,咖哩好香。

去骨海南雞飯

雞都幾多,雞肉嫩滑,底有椰菜,但係油飯有D硬

菠蘿炒飯

小朋友至愛,兩個女食晒,應該幾好味。

特別火車頭湯粉

印式煎薄餅

法式咖啡

滴滴咖啡,好細杯,老公飲既,佢話都 okay 。
2019-04-04 59 瀏覽
越南回歸剛從越南回來,仍記掛越南咖啡、老越南美吃如春卷、扎肉、腰果、河粉及法包…… ……真的念念不忘,必有回嚮!真的有回嚮,因為收到啞鈴哥邀請一起回味越南美食,位於旺角鬧市中的Le Viet ,客人已幾乎坐滿,我心想阿媽教落人多的店不能輸,keep到客人芳心一定是其味道!叫了以下東西,也是啞鈴哥之前在越南流浪時常吃的美吃!1.牛油焗大頭蝦: woo,未上枱已聞到陣陣牛油香,開邊大頭蝦足足長過我手板,用叉叉着近蝦頭位置的蝦肉,一啖塞入口,肉何其鮮嫩,配上焗汁,好惹味,真的想搶埋啞鈴哥的那邊,想做自私獨吃精……2.柚子海鮮沙律: 柚子的清新碰上木瓜絲,就是絕配,海鮮夾在中間遊走盡兩者的味道,令海鮮的層次升高兩級,沙律的意境又高了。3.辣椒膏炒大硯: 出奇地不辣,更滋味,令胃口大增,大硯有手掌心大,硯肉也頗大,沒沙,啖啖肉,幸福感滿瀉!4.蒜蓉炒西蘭花: 蒜味引出西蘭花的鮮味,吃了濃味,用西蘭花隔一隔,如過慮一樣,清新口腔再現,去迎接更重口味的款色5.牛油鷄翼: 脆脆的皮,咬開肉汁四濺,肉味濃,炸鷄翼,我喜歡吃!
越南回歸

叫了以下東西,也是啞鈴哥之前在越南流浪時常吃的美吃!
  • 牛油焗大頭蝦
2019-03-31 49 瀏覽
今日同屋企人出旺角睇醫生,中午食飯揾左呢間越南菜餐廳。餐廳係銀行中心2樓,不多人,好快有位。一路行入去,一路睇下隔離枱點乜。我地叫左無骨海南雞飯。D油飯有少少硬,小朋友有投訴。但雞就好滑,整體都合格。跟餐例湯味精有D重手,又好油。來到越南餐室,梗係叫個火車頭湯河。有牛肉,牛丸,牛腩同牛栢叶。最正係牛腩,好冧好有牛味。但牛栢叶好韌,扣10分。整體只有90分。菠蘿炒飯,酸酸甜甜,醒胃,小朋友至愛咖喱炒肉蟹,咖喱好香,肉蟹肉質亦好鮮甜。滿分。原想叫两個法包來食咖喱,點知佢話日日新鲜,不過今日未到貨。可惜!只好叫两件薄餅頂住先。飯後少不了一杯咖啡。來到越南餐廳,當然試下滴滴咖啡。咖啡入口苦苦地,跟住甘甘地,有層次的味道!整體而言,可以給予好評。但重要的細節住,有進步空間。還是OK吧。

跟餐例湯味精有D重手,又好油。

菠蘿炒飯,酸酸甜甜,醒胃,小朋友至愛

• 越南滴滴咖啡
2019-03-28 43 瀏覽
餐廳一到夜晚時間就非常多人 好快滿座呢到食物種類好多 價錢ok 整體算係幾扺食~大蝦🦐柚子沙律 $75份量大 但柚子就唔多見到啦 仲有越式醬汁比大家撈尼食 甜甜酸酸 幾開胃!超載椰青焗飯 $103算係幾扺食滿到瀉既椰青焗飯🤭用料豐富 大部份都係海鮮有魷魚🦑蝦 蜆肉 仲有椰青肉🥥上面佈滿椰漿 椰漿略嫌甜左少少 但椰奶味好濃如果椰漿撈埋下面嘅飯食就啱啱好😋食完個飯仲可以刮埋厚厚嘅椰青肉食鹽燒木則魚$148要等大約40分鐘香成條魚好大條 用好多鹽一齊整烏頭裡面有香料 肉質唔算好腍 食落真係好咸...唔太合我口味~~春卷扎肉撈檬 $68份量又係好足! 無咩特別~不過係好食的~主要係食個醬汁~整體真的OK~可以一大班人再食~
餐廳一到夜晚時間就非常多人 好快滿座
呢到食物種類好多 價錢ok 整體算係幾扺食~

大蝦🦐柚子沙律 $75
份量大 但柚子就唔多見到啦
仲有越式醬汁比大家撈尼食 甜甜酸酸 幾開胃!

超載椰青焗飯 $103

要等大約40分鐘
香成條魚好大條 用好多鹽一齊整
烏頭裡面有香料
肉質唔算好腍
食落真係好咸...唔太合我口味~~

春卷扎肉撈檬 $68
份量又係好足! 無咩特別~
不過係好食的~主要係食個醬汁~

整體真的OK~可以一大班人再食~

2019-03-22
2019-03-25 31 瀏覽
一行三人睇完戲仲落雨,就近搵個商場食個早dinner!呢間食店有個set meal去到6點,有主食同餐飲,都係$59-$69不等,個別就貴少少!但晚餐時段午餐嘅價錢都幾抵!叫左兩個set同燒烏頭,開心share!去骨海南雞飯($68)啲雞又幾滑,用椰菜墊底,唔使加錢叫菜都幾好!個辣汁先係重點,又辣又開胃,為海南雞增添色彩,又好送飯!越式海鮮炒河粉($69)呢個有干炒牛河嘅火喉同色澤,有蝦、蜆同魷魚,再同蛋、芽菜等一齊炒,味道不錯!Menu寫海南雞飯同炒河都跟餐湯,但無送到來,不過我地好飽就無再問!香茅燒烏頭 ($173)呢個釀住勁多香茅,香料味濃,魚大條,魚身煎得香,而肉質鮮嫩,正喎!加$8換左個咸檸梳打,居然原支泰國梳打水上,出面舖頭比較少見!三個人份量啱啱好,滿足,但走時仲落緊雨!

去骨海南雞飯($68)

越式海鮮炒河粉($69)

Menu寫海南雞飯同炒河都跟餐湯,但無送到來
,不過我地好飽就無再問!

香茅燒烏頭 ($173)

三個人份量啱啱好,滿足
,但走時仲落緊雨!
2019-03-23
2019-03-23 33 瀏覽
今天陪媽咪去旺角剪頭髮,順便食LUNCH,於是來到位於銀行中心的Le Viet,打算食個越式午餐。可能因為午飯時間的關係,上菜時間稍長,尤其是熱檸水更加係追左幾次先有。但慶幸食物質素不錯,整體也是OK的。牛油焗大頭蝦$228一上枱的時候連隔壁枱也高呼「很吸引」~賣相已經先聲奪人。而且味道同樣出色,牛油將大頭蝦焗得惹味香口,蝦肉非常肥美,啖啖肉很滋味。另外,附有馬鈴薯,不用怕光吃海鮮不夠飽。特別火車頭$78吃越南菜怎可以錯過火車頭河粉呢?牛肉湯底應該熬煮了很久,湯頭非常濃郁,牛肉味很甜很濃。生牛肉、肉丸都很鮮味,而且配上越式特色調味,必食推薦!
今天陪媽咪去旺角剪頭髮,順便食LUNCH,

於是來到位於銀行中心的Le Viet,打算食個越式午餐。

但慶幸食物質素不錯,整體也是OK的。

牛油焗大頭蝦$228

一上枱的時候連隔壁枱也高呼「很吸引」~賣相已經先聲奪人。

而且味道同樣出色,牛油將大頭蝦焗得惹味香口,

蝦肉非常肥美,啖啖肉很滋味。

另外,附有馬鈴薯,不用怕光吃海鮮不夠飽。

特別火車頭$78

吃越南菜怎可以錯過火車頭河粉呢?

牛肉湯底應該熬煮了很久,湯頭非常濃郁,牛肉味很甜很濃。

生牛肉、肉丸都很鮮味,而且配上越式特色調味,必食推薦!

2019-03-08
椰浆有些甜,不是很适合不爱甜人士。大大的一份,需要伙伴一起分享。一个人吃起来实在有些费力。吃了一半就不行了。实在太腻。菠萝饭和咖喱饭好赞。菠萝味和咖喱味十足。几个朋友来点一份饭就足够。菜品好赞
超载椰青焗饭
2019-03-23 1314 瀏覽
早前隨bff到旺角吃越南菜,來到的時候才知道是Le Viet。 沒想到餐廳在這裏開了分店,而且地方超大,環境寬敞。 精選套餐的價錢最親民,除主菜外,還包了飲品。 咖哩牛腩飯 牛腩以小爐形式送上,能長時間保持熱熱的,而鍋內除了牛腩,還有牛筋及薯仔,份量多,咖啡香而不辣。 海南雞飯 由於海南雞已經去骨,所以入口啖啖肉,不過,個人認為雞塊偏肥,入口時雞皮厚厚的,雞肉相對較少,所以吃後有點肥膩。 香茅燒木棉魚 這個木棉魚是餐廳的皇牌推介之一,送上來時已經有濃濃的香茅味道,但魚要上舖上了厚厚的一層海鹽,即使將鹽粒推開,亦不能將所有鹽粒掃走,所以魚肉味道偏鹹,幸好魚肉肉質嫩滑,才能挽回不少分數。 越南綠豆拉椰汁糕 椰汁糕大大件,送上來時還是熱辣辣的,放涼一會才吃,口感更煙韌。 Le Viet 旺角彌敦道636號銀行中心1樓101-106,108-109號舖 T: 25216322

沒想到餐廳在這裏開了分店,而且地方超大,環境寬敞。

精選套餐的價錢最親民,除主菜外,還包了飲品。

Le Viet
T: 25216322
2019-03-16
1 分鐘 (堂食)
2019-03-23 596 瀏覽
豬頸肉米紙卷豬頸肉爽脆,粉絲彈牙,配合爽口的生菜和甜酸的醬汁,感覺清新。牛油雞翼雞翼脆卜卜,那陣誘人的牛油蒜味撲鼻而來,雖然邪惡,但還是忍不住一隻一隻放入口。香茅燒烏頭魚肉在魚皮保護下保留了肉汁,肉嫰多汁又鮮甜,是一道能叫不吃魚的人也愛上的料理。配合泰式酸辣汁,掂 !椒鹽軟殼蟹全身佈滿肥美油膏,入口鬆軟。炸得非常香口唔油膩,配合炸蒜同食無得輸 !香茅豬頸肉炒金邊粉呢個菜式相對比較失色。份量少,唔夠乾身。越南滴滴咖啡咖啡很不錯,甜甜的煉奶配上濃濃的越式咖啡,苦中帶甜,Perfect !越南綠豆拉椰糕很煙韌,有椰香味。

香茅豬頸肉炒金邊粉
呢個菜式相對比較失色。份量少,唔夠乾身。
香茅豬頸肉炒金邊粉

越南綠豆拉椰糕
很煙韌,有椰香味。

題外話/補充資料: 人手不足
2019-03-18
越南綠豆拉椰糕
今晚近近o地去左旺角銀行中心上面食越南菜。最鐘意 D 餐牌圖文並茂, 方便我呢 D 懶人看圖 Order ~~咸檸梳打食親泰菜/ 越南菜必點嘅飲品, 但個咸檸檬又真係咸左 DD, 唔洗點篤已經夠晒咸。 餐廳用左象牌嘅梳打水, 係名乎其實嘅無糖特飲。牛油雞翼一碟有 5 隻, 而每隻雞翼嘅 Size 都幾大, 炸到非常香脆, 蒜蓉 & 牛油嘅味道好突出, 超正 !!椒鹽軟殼蟹雖然用左一堆椰菜絲 “浪”底, 但軟殼蟹嘅份量都唔算少, 用半煎炸方式加入蒜、洋蔥 & 其他配料連椒鹽粉一齊煮, 惹味得黎又好香口, 入口肉質鬆軟, 大推 !!香茅燒烏頭烏頭魚身入面塞滿香茅, 外皮燒到少少焦黑, 但魚肉喺魚皮保護下保留左好多肉汁, 肉質鮮嫰, 配埋個特製酸辣汁食, 特別開胃。 不過食嘅時候要小心食到外皮上面嘅粗鹽。越南綠豆拉椰糕以為係凍食嘅甜品, 但上枱時非常熱辣辣。 味道唔會好甜, 但可以食到啖啖香濃嘅椰汁和綠豆蓉味, 口感軟軟 QQ, 就算幾飽都要食番件 !!
今晚近近o地去左旺角銀行中心上面食越南菜。

咸檸梳打

2019-03-18
2019-03-22 638 瀏覽
"Le Viet"係之前在尖沙咀同朋友食過午餐,今日接男人收工就同佢一齊黎旺角呢間"Le Viet",餐廳位置十分好找,地鐵一出站就喺隔離銀行中心上一層就會見到。🔸越式咖喱軟殻蟹配法包🔸⭐⭐⭐⭐餐廳會有小火爐熱住食非常好,除咗有炸得脆脆既軟殻蟹,仲會有同咖喱汁絕配既炸薯仔,分開上既好處係你食時先點咖喱醬汁,就會保持脆身唔會淋哂,呢樣我鍾意。第一口有點小驚喜,軟殻蟹本身已經調味好,就咁食都好味,因為平時食到既通常只靠咖喱汁既味道,而家兩者加埋仲令到個味道更加豐富。起初我好奇點解會無蒜蓉包,但原來配好既法包係熱辣辣,仲好軟熟,比平時蒜蓉包更加吸咖喱汁仲好味。🔸香茅燒木棉魚🔸⭐⭐⭐⭐鍾意食魚既我糾結咗一陣,揀木棉魚好定烏頭魚好?最後我地揀咗木棉魚(即係大眼雞),因為烏頭魚喺越式或者泰式都好普遍,反而燒木棉魚比較少見。 木棉魚面舖咗厚厚既海鹽,中間夾咗一大條香茅,燒得啱啱好又唔過燶,男人就鍾意唔太多骨,好快我地就清哂成條魚~🔸海南雞油飯🔸⭐⭐⭐⭐原本想叫埋海南雞試下,不過我地怕食唔哂,要有飯氣既男人就叫咗油飯,雞油夠香,配咗咖喱汁都好正。🔸蒜蓉炒椰菜苗🔸⭐⭐⭐比較小棵既椰菜,個人不喜歡太生硬,

🔸越式咖喱軟殻蟹配法包🔸⭐⭐⭐⭐

🔸香茅燒木棉魚🔸⭐⭐⭐⭐

🔸海南雞油飯🔸⭐⭐⭐⭐

🔸蒜蓉炒椰菜苗🔸⭐⭐⭐
比較小棵既椰菜,個人不喜歡太生硬,但男人就鍾意爽口啲

🔸青檸梳打🔸⭐⭐⭐⭐
係用泰象(Chang Soda Water)原支上,另加青檸冰杯,飲過泰象就知會好夠梳打氣。

🔸燒菠蘿配朱古力醬🔸⭐⭐⭐⭐⭐
呢個甜品真係要大讚,菠蘿勁甜勁多汁,燒完多咗好香既燒烤味,再加埋朱古力醬,我同男人都勁鍾意食。

海南雞油飯

青檸梳打

燒菠蘿配朱古力醬

海南雞油飯
青檸梳打
燒菠蘿配朱古力醬
2019-03-22 25 瀏覽
同朋友一齊去食越南菜。餐廳地理位置一流,位置十分方便。在地利方面,無可挑剔。環境已算相當好,不過,雖然店員很有善,但環境有點太大,侍應要好好照顧每一位客人會比較困難。我們點了香茅燒木綿魚。魚不算大條,不過因為近年木棉魚的價格貴了不少,而且它的味道不錯,所以這道菜還算是合理的。另外,我們還點了海南雞飯,雞肉挺嫩,吃著不會覺得油膩。飯同樣不會太油膩,油飯味道亦濃淡適中。唯一比較可惜的是我不太喜歡它的醬汁。