2019-03-11 41 瀏覽
終於病好了,口淡淡想食一些可以刺激味蕾的菜式,老公說帶我去公司樓下餐廳試下越菜,等我有返食慾! 中午12時到達, 人數並沒有很多,可以選擇窗邊位坐,落地玻璃望住旺角行人區都幾寫意。 成間餐廳好寬闊,唔會有人迫人的感覺,光線也好充足。 Lunch time當然叫lunch set 啦! 每個lunch set 大約$60-80左右。 我叫咗個海南雞飯-餐他叫咗個LE VIET 招牌飯-餐 老公知道我鐘意食海鮮, 簡簡單單叫咗個 「咖哩抄大蚧」每個lunch set 都好大份,有送餐湯同餐飲。 餐湯是冬瓜湯,幾足料,每份都有冬瓜係湯中,味道適中無骨海南雞飯的雞件好大塊,啖啖嫩肉,加分。 雞飯的飯香充足,雞油香味濃。LE VIET招牌飯是煎豬扒,燒雞翼,半熟蛋。豬扒醃料好入味,真心覺得好食。 份量也是超級多,豬扒size 可以cover 到塊臉咁大。 重頭戲也是我期待的咖哩抄大蚧,如文字描述一樣,好大塊蚧用,而且咖哩醬充滿椰香,唔會辣。 唔食辣者都可以叫依個。必點item💄

咖哩抄大蚧

Lunch time當然叫lunch set 啦!
每個lunch set 大約$60-80左右。
我叫咗個海南雞飯-餐
他叫咗個LE VIET 招牌飯-餐
老公知道我鐘意食海鮮, 簡簡單單叫咗個
「咖哩抄大蚧」

每個lunch set 都好大份,有送餐湯同餐飲。
餐湯是冬瓜湯,幾足料,每份都有冬瓜係湯中,味道適中

無骨海南雞飯的雞件好大塊,啖啖嫩肉,加分。
雞飯的飯香充足,雞油香味濃。

LE VIET招牌飯是煎豬扒,燒雞翼,半熟蛋。

重頭戲也是我期待的咖哩抄大蚧,
如文字描述一樣,好大塊蚧用,

2019-03-10 32 瀏覽
係旺角行街,見到呢間野嘅價錢唔算太貴,而且又幾大份,就同朋友決定係度食午餐。越式小食拼盤有扎肉蒸粉包、炸蝦餅、炭燒豬頸肉、越式春卷,份量都好足夠。扎肉蒸粉包同春卷不過不失,蝦餅相對炸得幾好食,蝦肉好彈牙,一D都唔粉,而個豬頸肉就炸得有D燶。大蝦菠蘿飯本來以為炒飯份量唔多,淨係得個面個層,但原來個菠蘿刮得好深,所以裝左好多飯。蝦好大隻兼幾鮮甜,而且蝦肉部份已經剝左殼,唔用手剝,好細心!香茅燒木綿魚呢個魚要等40分鐘左右製作,但食落幾有驚喜。魚好大條,非常多肉,而且幾乎無骨,口感十分軟滑,醃得好入味,味道係偏鹹,亦帶有幾重嘅香茅味,但係個種鹹味係可以接受嘅程度兼且我覺得係幾好食。越南綠豆拉椰糕本來以為係凍,點知係剛剛蒸熱上檯,個質感好黏,幾難切開,味道都幾甜。

越式小食拼盤

大蝦菠蘿飯

香茅燒木綿魚

越南綠豆拉椰糕

2019-03-10 33 瀏覽
去過尖沙咀的 Le Viet,得知旺角也有分店,於是老公呢日接我收工,一齊去試吓~其實我好少入呢個商場,原來呢度都有不少食肆,而呢間的格局屬於半開揚,很有空間感。我們點好菜後,就先喝下飲品,他一如既住,都要喝口可樂,一解一天工作的辛勞,而我的就是普洱茶,因為覺得食越南菜的地方竟然有中國茶,覺得好 fusion 呢~先來 3 串串燒,雞、牛、豬各一條,食落肉質不會實,加上本身的醬汁味,跟肉身很搭配。去骨海南雞飯海南雞的外表很有光澤,而肉質很鮮嫩又夠厚身,如果可以有多幾件食就好了。香茅豬頸肉湯粉湯河煮得頗爽身,而豬頸肉件件較一般的厚一點,又不會煮得太焦,很有咬口。吃得飽飽了,以一盤 fresh fresh 的水果盤作結,大滿足呢~

香茅豬頸肉湯粉

2018-08-31
2019-03-10 689 瀏覽
When I was living in San Diego, Vietnamese food has been my go to choice. Needless to say, I’ve tried plenaries of great Vietnamese restaurant. Because of that, I have a high expectation whenever I go to a Vietnamese restaurant.Le Viet is a restaurant that I always passed by, but I never thought about trying. Initially, I thought Le Viet is sort of like a Vietnamese version of a fast food chain, but this thought no longer holds. We went to the one located at Mong Kok. The place is big enough, an

We went to the one located at Mong Kok. The place is big enough, and you actually feel spacious. Enough talking, let’s get to the main courses. Salt baked grey mullet with Basel - while the dish took a while to serve, the 45 minutes wait is definitely worth it. The mullet is very tender. The salt covered up the whole skin, penetrated through the skin and gave the meat itself a hint of salt, while the Basel is stuffed into the fish. I highly recommend this.

Butter fried chicken wings - if you ever tried a great Vietnamese restaurant, you know this is a must try. While I thought they would never be able to make fried chicken wings like I used to have in the state, I was wrong, so wrong that I felt sorry for myself. The skin is so crispy; the meat is very juicy; the butter flavor is strong.

Coconut seafood fried rice - just the look at it you know it’s very high quality, ig-friendly at the very least. Although I’m not really a fan of coconut, this is yummy, even for me. They did not go gentle on the seafood.

Mixed grilled platter - again a surprising dish. They grilled the meat when you order so it’s fresh and hot when it’s served. Can’t go wrong with that.

Overall, I’ll go to this restaurant again. It’s very affordable and delicious. It’s a bang for your buck.
  • 牛油雞翼
  • 串燒
  • 超載椰青焗飯
2019-03-10 26 瀏覽
旺角地铁站E2出来右手边银行广场里面的一家店,店面还是蛮大的,装修的也看得出来用了心思,时尚而又年轻。生意还是蛮好的,个人第一印象不错。入座后感觉服务态度很好,服务员大多服务积极。点了一份viet招牌饭,加绿豆糕。本来想着点一份芒果饭的,怕吃不掉。绿豆糕好难吃。。炒饭也是不过不失吧,烤串,鸡翅都有点糊了。口味也就一般般吧。香港比他家口味好的越南菜不少。总体而言性价比不错,环境可以,口味一般般。比较适合三两好友聚会聊天吧。

2019-03-09
  • 串烧
  • 香芒糯米饭
2019-03-10 88 瀏覽
太早到了旺角,便上來銀行中心這邊吃個brunch,治一下想吃牛油雞翼的癮。Le Viet在上一次尖沙嘴逛街的時候就有經過過,看到裝潢食物都好像不錯,便想試一下。椰青 $42All time favourite!這個也蠻鮮甜的,沒有什麼特別。牛油雞翼 $72作為一個雞翼狂,牛油雞翼是我的最愛(除此之外就是連鎖快餐店的脆香雞翼)。這邊的雞翼也算香脆。牛油焗大頭蝦 $228大大的一碟有兩隻,鋪上了香蒜等等,還有很多馬鈴薯。蝦肉新鮮可是蝦身比想象中少。這邊的食物還行,服務態度也很好。到了午飯時間人也很多。唯一是上菜有點慢,可能是因為太早了大家一般點lunch set吧?還好還是來得及到下一個目的地。價錢算偏貴但品質是可以的。

椰青 $42

牛油雞翼 $72

牛油焗大頭蝦 $228

椰青
牛油雞翼
椰青
牛油雞翼
2019-03-09 200 瀏覽
我比較喜愛食星、泰及越南菜,所以見到旺角 Le Viet 的香茅燒木棉魚,香茅燒烏頭,牛油焗大頭蝦,咖哩炒肉蟹及燒豬牛雞等吸引了我。餐廳一張張的二人枱及四人枱差不多滿座,非常多人。香茅燒烏頭$173點的時候,侍㒣告訴我們等的時間會長一點,問我們是否介意等,即燒的魚才新鮮呢,我們並不介意等,因為可以先食其他的,邊食邊等。大約30多分鐘,香茅燒烏頭終於上枱,烏頭很大條,還有鹽在烏頭的面上,見到很是吸引,烏頭裡面有很多香料,烏頭肉質比較腍,我最喜愛魚腩,肉質嫩滑帶油香,整條魚燒得也不錯。香茅豬頸肉炒金邊粉$72香茅豬頸肉炒金邊粉,裡面有豬頸肉,蛋碎,芽菜及韭菜,泰式菜大多喜愛青檸檬,帶㸃酸酸的味道還真是惹味,不過餐廳都比較貼心,放半隻青檸檬,可讓客人自行選擇。豬頸肉切得很大件,帶爽口。香茅豬頸肉炒金邊粉炒得很香,味道可口,可惜的是感覺粉的份量太少,如多些粉會更好。串燒雞/牛/豬各一串$56串燒外表吸引,豬稍微有少少鞋,雞及牛比較滑,牛肉最好,嫩滑又多汁,牛肉味濃。

餐廳一張張的二人枱及四人枱差不多滿座,非常多人。

香茅燒烏頭$173

香茅豬頸肉炒金邊粉$72
豬頸肉切得很大件,帶爽口。

串燒雞/牛/豬各一串$56

2019-03-08 39 瀏覽
平時比較少到旺角食飯,總覺得人多車多,周圍十分嘈雜🤦🏻‍♀️ 今日因要到附近做野,所以選擇了到Le Viet午餐,可能因過左繁忙鐘數,竟然意外地有悠閒之感因不吃牛同焗野,所以選擇不是太多,今次選了「去骨海南雞飯 ($68)」 整體水準還好,海南雞雞肉嫩滑鮮味、雞皮唔算太肥有光澤,有d部位稱得上爽脆,配搭埋黑醬油同辣醬,加上一碗調味適中既油飯,令2點半都未食午餐既我食得七七八八。不過最後差不多食哂時,侍應忽然記得要跟返碗胡椒湯比我🙈(不過碗野有茜味,不喜)同埋杯咖啡認真麻麻餐廳坐得都舒服唔會太迫、侍應人手都充足,屬於可以一戰類別😋

去骨海南雞飯

餐廳坐得都舒服唔會太迫、侍應人手都充足,屬於可以一戰類別😋

2019-03-07
2019-03-07 34 瀏覽
11點半至到6點鐘係精選套餐時段,超級抵食!😝😝😝1️⃣海鮮炒河粉,配例湯、嘢飲($69)海鮮份量好多,有三隻蝦🦐、幾舊墨魚、勁多蜆肉,幾乎每一啖都夾到海鮮😚炒河味道幾好,調味調得啱口味😝唧埋檸檬落去,更有越南風味!😋2️⃣海南雞飯,配例湯、嘢飲($68)食開泰國菜我都比較鍾意叫海南雞飯,每次都係必點!呢個海南雞飯我最開心嘅地方係佢連隻雞翼都係冇骨㗎!雞肉嫩滑,平時唔食雞皮嘅我今次都食埋😋😋我比較鍾意點佢嘅辣汁,同啲雞配搭埋一齊,令啲雞肉更加鮮甜👍3️⃣兩個餐本身都配左嘢飲,例如檸檬茶、奶茶、咖啡。而我哋就加咗特飲(跟餐加$8):椰汁🥥紅豆冰唔記得咗叫小冰!不過好好彩佢啲冰都唔算勁多,嘢飲不過不失啦!椰汁好難會唔好飲😝椰汁🥥綠豆冰真係第一次試飲綠豆冰,幾新奇嘅配搭!4️⃣香茅燒木棉魚( $145 )燒得好香呀!條魚嘅擺設唔錯,如果可以有多少少汁嘅話,我會更加鍾意食!😝5️⃣香芒糯米飯($55)芒果都幾甜,啲糯米就白色甜過紫色,勁多椰奶/椰漿,唔錯嘅飯後甜品!☺️餐廳環境及菜單:
11點半至到6點鐘係精選套餐時段,超級抵食!😝😝😝
1️⃣海鮮炒河粉,配例湯、嘢飲($69)

2️⃣海南雞飯,配例湯、嘢飲($68)

3️⃣兩個餐本身都配左嘢飲,例如檸檬茶、奶茶、咖啡。
而我哋就加咗特飲(跟餐加$8):
椰汁🥥紅豆冰
椰汁🥥綠豆冰
真係第一次試飲綠豆冰,幾新奇嘅配搭!

4️⃣香茅燒木棉魚( $145 )

5️⃣香芒糯米飯($55)

餐廳環境及菜單:

2019-03-07
  • 海南雞飯
2019-03-06 15 瀏覽
今日到訪的這間餐廳,門面設計簡潔鮮明,餐牌相對其他食店而言,簡單直接,用心做越南菜式.刻有店名的木匙木筷、印有全店所有菜式的墊枱紙、帶有食店LOGO的餐碗及特飲玻璃樽,甚至中英對照的點餐紙,從各種細微處可以看出店主的心思。店主亦十分好客熱情.香茅燒烏頭魚。爸爸當日生日她說這是他有生以來吃過最好的。跟以前在泰國越南吃的完全一樣。可以做到色香味俱全,機票都慳返。這種菜色有很多香料包括超過30種。辣總有酸酸中有苦亦有甜。就好像比喻人生。希望下次母親生日再去。😘😘
今日到訪的這間餐廳,門面設計簡潔鮮明,
餐牌相對其他食店而言,簡單直接,
用心做越南菜式.
刻有店名的木匙木筷、印有全店所有菜式的墊枱紙、
帶有食店LOGO的餐碗及特飲玻璃樽,
甚至中英對照的點餐紙,
從各種細微處可以看出店主的心思。
店主亦十分好客熱情.

香茅燒烏頭魚。
可以做到色香味俱全,機票都慳返。
這種菜色有很多香料包括超過30種。
辣總有酸酸中有苦亦有甜。就好像比喻人生。

希望下次母親生日再去。😘😘
2019-03-05 29 瀏覽
女子會旺角活動,有人話要食泰菜,酸辣味加湯粉麵總係體吸引女仔個胃。去到又有人話要減肥唔可以食咁多。最終點左個海南雞飯,烤魚同埋越南粉大家開心share。海南雞飯套餐預咗唔係會有好多雞,但係佢個份量又真係只夠一個人食。好處係雞肉下面有好多菜薦底好似健康啲仲有啲菜食下。個雞油飯都幾靚仔。因為諗住開心share所以特登叫咗個火車頭粉諗住好大兜,碗粉嚟到都有幾多料,但係粉就唔算好多,湯底都幾清幾好味。配料有生牛肉牛柏葉豬肉丸⋯本來想叫烤木棉魚(大眼雞),點知佢咁岩賣晒,咁就叫咗條烤烏頭魚。佢最後先上足足等左45分鐘,條魚都幾大條,連魚皮魚鱗一齊烤,魚肚裏邊有香茅香葉等香料,條魚都幾新鮮。
去到又有人話要減肥唔可以食咁多。
最終點左個海南雞飯,烤魚同埋越南粉大家開心share。

個雞油飯都幾靚仔。

因為諗住開心share所以特登叫咗個火車頭粉

2019-03-05 48 瀏覽
本來今晚諗住開開心心同家人食餐飯,點知食到一肚火!食物唔算話價錢好唔合理,但絕對唔值呢個價錢!酸辣海鮮鍋勁鹹,烏頭超勁泥味,越式春卷既皮係唔脆!最過分係串燒既肉係生既,而家美女廚房咩!!之後待應態度都唔太禮貌,越式春卷跟得勁少既魚露!只係問待應拎多碟仔黎點春卷。換黎只係一句,係咁架喇,無架喇!可能我見識少,但我未試過食間越南餐廳係咁‘孤寒’魚露比客人!係Openrice看似好多好評,不過呢間野真係無想像中咁好!大家下次真係考慮下係未真係黎呢間野食!差!差!差!
本來今晚諗住開開心心同家人食餐飯,點知食到一肚火!

差!差!差!

2019-03-05
2019-03-03 33 瀏覽
今次係第二次食Le viet... 之前好好食所以帶左大少再嚟食。😆😆😆 越式火車頭🚆 金邊粉🥣:料多,湯底鮮甜,金邊粉滑滑的。 👏🏻 金不換虎蝦 🦐粉絲煲: 虎蝦 比想像中 細隻,有點兒失望,幸好粉絲入味,整體尚算可以。炭烤烏頭魚 🐟: 等左20分鐘終於上桌,證明係即叫即燒,熱辣辣,魚肉嫩滑,有輕微嘅碳烤和香料香味! 好好食。 本來想食埋 芒果糯米飯, 因為上次食過好好食,可惜,粉絲煲太大煲,份量太多,吃得太飽,今次食唔到甜品🍮lu...

今日同男朋友出旺角搵嘢食 搵左呢間越南餐廳Le Viet🙆‍♀️ 佢仲有間分店喺銅鑼灣 好似都好旺好多人食咁💁‍♂️好彩我哋喺OpenRice訂咗位💁‍♀️ lunch仲未夠一點嚟到 已經見到個場九成滿咁滯 咁食物應該都有返咁上下水準 起碼新鮮啲先啦🙆‍♂️🙆‍♂️青木瓜大蝦雞絲沙律🥗 $75青木瓜絲原來同雞絲好夾💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️ 配埋花生好香!佢比嘅魚露醬味道偏酸酸甜甜 一啲都唔辣 好開胃💁‍♀️💁‍♀️蔗蝦 $42賣相同平時食開嗰啲唔一樣💁‍♀️ 食落感覺唔油膩 但係炸得有啲乾🙅‍♂️ 一定要醬汁食💁‍♂️ 中心嘅蔗都好甜 不過蔗汁唔算好多 整體味道中等啦💁‍♀️牛油焗大頭蝦 $228見佢食物去流快 應該都幾新鮮 就一於試吓!🙆‍♂️🙆‍♂️ 一共有兩隻 焗起好夠熱 拆出嚟食啖啖肉 好有蝦味 仲有好多蝦頭膏 橙橙紅紅看見都流口水 記得一定要食埋哦💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️燒菠蘿配朱古力醬 $48原來係切開一粒粒菠蘿 好似串燒咁攞去燒💁‍♀️ 燒完都仲有好多汁💁‍♀️ 但唔知係咪燒過頭 定個爐盤留低左啲焦 痴咗係菠蘿度 食落就有啲炭味🙇‍♀️ 好彩配朱古力醬冇咁覺😂

青木瓜大蝦雞絲沙律🥗

燒菠蘿配朱古力醬

燒菠蘿配朱古力醬 $48

青木瓜大蝦雞絲沙律🥗
2019-03-02 48 瀏覽
約人食飯通常都係你推我推你、唯有抱住試下精神去open rice「亂」咁揀、今次是旦篤竟然有意外驚喜揀左串燒有炭香味&椰汁綠豆冰一d都唔求奇、比預期好反而牛油雞翼有點heavy、咖喱軟𧡘蟹兩樣野唔係煮埋一齊而係分開上有點失望,所以識揀食物真係好緊要服務唔錯環境舒適闊落、巧遇新俊歌手木偶哥夫婦與友好在此聚會、最like無限時可以無限talk的確是好友聚會好地方、下次會再黎

揀左串燒有炭香味&椰汁綠豆冰一d都唔求奇、比預期好

服務唔錯
的確是好友聚會好地方、下次會再黎
串燒
2019-03-01