2019-04-23 26 瀏覽
今次食咗Le Viet,一間比預期中好味好多嘅泰國菜🖤牛油雞翼$72🍗首先點左去每間泰國菜都一定會叫嘅牛油雞翼,試一試水準。出乎意料地牛油雞翼好鬆脆,新鮮炸起嘅雞翼配埋蒜頭同埋蘿蔔絲,絕對係一個好好嘅前菜串燒豬牛雞$56🍢再嚟都係每次食泰國菜必點嘅沙嗲串燒,味道唔錯但略嫌燒得太燶,而且牛肉有啲un。個人認為可以試其他比較出色嘅選擇。金不換白酒煮蜆配法包$158🥘呢個真係有驚喜,好多蜆肉,冇諗過金不換嘅味道咁突出,令到成個菜好清新。最重要係佢啲蜆肉冇沙,而且都幾鮮甜。唔會有一陣雪藏海鮮味。絕對值得一試!咖喱炒肉蟹 $358🦀大約一斤重,啖啖肉而且好多膏,真心冇諗過會咁鮮甜。咖喱唔辣,而且落咗蛋花,用嚟撈飯一流。我就用咗金不換煮蜆嗰條法包用嚟點咖哩,非常之野味!個人好鍾意食佢啲配菜,入面有洋蔥同埋三色椒。絕對係一碟咁heavy既菜入面的一點小凊新!大推!食泰國嘢就當然有叫嘢飲啦!叫咗兩個好經典嘅飲品,配埋其他餸菜真係一流!👅椰青 $42三色冰$28總括而言,非常推介比鍾意食海鮮嘅你哋,雖然係集團式經營,但質素好有保證,絕對唔可以錯過🤤
今次食咗Le Viet,一間比預期中好味好多嘅泰國菜🖤

牛油雞翼$72🍗

串燒豬牛雞$56🍢

金不換白酒煮蜆配法包$158🥘

咖喱炒肉蟹 $358🦀

椰青 $42
三色冰$28

2019-04-22 123 瀏覽
見好多人推介這裏的大頭蝦,今晚便來試一試,未夠七點已人頭湧湧,好不容易有地方坐,立刻點菜。菜單和大多數的越南餐廳一樣選擇眾多,今晚點了串燒,火車頭河和牛油大頭蝦。串燒先來,吃這種串燒最重要的是醬,這個醬做得不錯帶有淡淡花生味。火車頭河就認真不俗了湯底夠香,牛肉雖然已全熟,但入口仍是嫩滑牛腩炆得夠火侯,河粉亦帶爽滑不會鞋囗。等了差不多二十分鐘主角終於出場這個牛油焗大頭蝦但是賣相已是非常矚目與其說是大頭蝦,不如叫牠是龍蝦因為他的身體十分肥大。蒜蓉牛油香氣撲鼻而且他的蝦膏亦相當之多。伴碟的薯仔就是要將蝦膏和牛油蒜蓉一起吃滋味無窮$228這個價錢絕對是超值的。

串燒

串燒先來,吃這種串燒最重要的是醬,這個醬做得不錯
帶有淡淡花生味。
特別火車頭

火車頭河就認真不俗了
湯底夠香,牛肉雖然已全熟,但入口仍是嫩滑
牛腩炆得夠火侯,河粉亦帶爽滑不會鞋囗。
牛油焗大頭蝦

等了差不多二十分鐘主角終於出場

這個牛油焗大頭蝦但是賣相已是非常矚目
與其說是大頭蝦,不如叫牠是龍蝦
因為他的身體十分肥大。

蒜蓉牛油香氣撲鼻
滋味無窮

$228這個價錢絕對是超值的。
串燒
特別火車頭
牛油焗大頭蝦
2019-04-21 35 瀏覽
看到openrice的留言有很多好評,稱讚這間餐廳~今天前來試試!餐廳主要供應越南、泰國料理,餐牌上看到的食物十分創新,例如有人氣no. 1的超載椰青海鮮焗飯、青木瓜大蝦雞絲沙律等等!不過因為我有想吃的食物想點,恐怕沒有胃口再點太多了香茅燒烏頭 $173想吃魚,但當天沒木棉魚,所以點了烏頭不過等待的時間有點長,要45分鐘啊!!!雖然來到的烏頭沒有令我失望,魚吃起來的口感很好,但45分鐘真的有點長越式咖哩軟殼蟹配法包 $93法包跟軟殼蟹分開上,但隔了一段很長的時間才上法包,我們都忘了法包的存在啊建議可以一併送上軟殼蟹量多而且滋味,咖哩汁配法包是超級無敵好吃啊!還想再點法包啊~海南雞油飯 $17太遲上枱而忘了有法包的存在,所以點了一個飯印式薄餅 $25有點不夠喉,最後點了印式薄餅,再沾上咖哩汁,同一款醬汁,吃出另一種感覺
看到openrice的留言有很多好評,稱讚這間餐廳~
今天前來試試!

餐廳主要供應越南、泰國料理,

不過因為我有想吃的食物想點,恐怕沒有胃口再點太多了

香茅燒烏頭 $173
想吃魚,但當天沒木棉魚,所以點了烏頭
不過等待的時間有點長,要45分鐘啊!!!

越式咖哩軟殼蟹配法包 $93
建議可以一併送上
軟殼蟹量多而且滋味,咖哩汁配法包是超級無敵好吃啊!
還想再點法包啊~

海南雞油飯 $17
太遲上枱而忘了有法包的存在,所以點了一個飯

印式薄餅 $25
2019-04-20 51 瀏覽
今日老闆不在,可以偷雞去遠D食lunch … 正! 同事建議去銀行中心食,食完去行下間lego舖頭wow😂佢帶左我去銀行中心入面既Le Viet🇻🇳佢話上次食左個海南雞🐓飯餐,又抵食又大份,餐廳地方都大,坐得舒服,所以想再返黎食。佢個名就叫Le Viet,其實佢唔係只得越南野食wow! 😋其實泰式越式都有,好多選擇。🥳睇到menu有燒木棉魚🐟好似好正咁! 雖然lunch hour同埋兩個人食條魚好過份,但難得我呢個同事又肯陪我癲! 哈哈🤪所以套餐就諗住都係叫一個就得,大家share黎食。先黎左個套餐既香茅燒豬頸肉撈檬🐷講真,一個人食好似真係太多! 我地兩個人share就剛好,留返D位食個燒魚。先講燒豬頸肉,夠哂香,薄切得黎有肉香同口感,一D都唔un,又香又軟! 香茅味唔算好重,反而有少少炭味似炭燒! 一碗有足足六大塊,又抵食又好食👍🏼👍🏼下面撈檬既粉同配菜🥗都一樣好足夠,有齊哂紅蘿蔔絲、芽菜、生菜、亦都夠哂蔥同蒜粒,加埋個撈汁既甜酸汁好惹味! 個汁點下豬頸肉一樣好食😋😋越期待個木棉魚,就越覺得時間過得慢,都明白燒魚係會耐D! 😅好彩佢都完全冇令人失望,一上枱真係好香! 原枝香茅同條魚🐟

咸檸梳打

香茅燒豬頸肉撈檬

香茅燒木棉魚

越期待個木棉魚,就越覺得時間過得慢,都明白燒魚係會耐D! 😅好彩佢都完全冇令人失望,一上枱真係好香! 原枝香茅同條魚🐟一齊燒,仲要用粗鹽🧂舖面,所以夠哂香! 我覺得如果可以跟埋一D青檸上會覺提味,不過佢都有跟個辣汁既,點左少少發現,好辣🔥哈哈,講返個魚既肉身都好鮮,用鹽封左所以入面既魚肉有淡淡既鹽香同香茅味,好香🍲雖然肉身有少少乾,不過無損口感,整體都有9分!!! 值得我等左佢一陣🥳
芒果糯米飯

最後都唔會少得要叫芒果糯米飯🥭佢呢度都好抵食,55蚊一份係3-4人份,又有哂黑白兩色既糯米🍚芒果甜度剛剛好,係白色既糯米飯有少少硬,好彩佢都夠熱同埋多椰奶,夾埋芒果一齊食好正,食完真係唔想再繼續返工😅😂
2019-04-15
香茅燒豬頸肉撈檬
芒果糯米飯
2019-04-20 32 瀏覽
下雨的中午,當然躺在商場內吃午飯。來到旺角T.O.P商場,便選了這越南餐廳。朋友介紹上次吃過的海南雞不錯吃,於是便嚐嚐看,反正工作後不想用腦了。先來套餐內的湯,清清的,味精味不重,被我馬上喝光。主角海南雞出場了,配上雞油飯,賣上不錯。海南雞非常嫩滑,和獨有醬汁很撘,而且底下鋪滿蔬菜,非常健康。雞油飯也很入味,可是底部都是油,油有點過多,但可以接受。加$8有滴滴越南咖啡。咖啡味濃郁,配上底部煉奶,個人覺得甜度剛好,很有風味。午餐價$68加一,如果價錢再低一點會更好。

先來套餐內的湯,清清的,味精味不重,被我馬上喝光。

午餐價$68加一,如果價錢再低一點會更好。
  • 去骨海南雞飯
2019-04-20 24 瀏覽
我因為想食牛油雞翼,所以又重黎呢間餐廳,因為佢地個雞翼好似我細個同啲朋友首次食果隻,好香蒜味同牛油味,而且又脆皮,不過都唔係樣樣都好好食,例如串燒,牛肉較乾,菠蘿炒飯好似太濕,唔乾身。但係啲咖哩鍋啲汁幾惹味,配法包食真係好正。例如個軟殼蟹咖哩鍋。下次會再去,可能會試埋個椰青焗飯
下次會再去,可能會試埋個椰青焗飯

2019-04-13
  • 牛油雞翼
  • 扎肉蒸粉包
2019-04-18 29 瀏覽
今日收工約左朋友去行街行過銀行中心朋友見到依間越南菜話想試下於是我哋就入左去食啦餐牌上嘅選擇好多,有飯,有麵,有甜品同小食,當然唔少得特色飲品今次係一行2人就點了以下🥢🥢雞、牛、豬串燒(3串)每款各一串,三款串燒的肉質都好juicy入口啖啖肉,配埋沙嗲醬一流絕對比出面大部分既舖頭更好味🥢🥢豬頸肉米紙卷👅煙韌既米紙皮包住芽菜,生菜,米粉同豬頸肉口味層次豐富~~ 但就咁食會有點兒清淡健康人士就啱晒啦如果喜歡重口味既就可以再配埋佢既酸酸甜甜既醬汁,味道更好哦🥢🥢去骨海南雞(半隻) 🐣🐣雞肉嫩滑鮮味雞皮唔會太過肥,好均勻,而且仲係冇骨啖啖肉配埋黑醬油更好食 🥢🥢 香茅燒木棉魚🎣🎣燒得好香~~送上來就有好濃既香茅味而且係魚嘅上邊舖滿嘅海鹽~~~食落去一啲腥味都冇但肉質可能因為燒既關係有一點點乾身!!不過味道都不錯喔~天氣咁熱當然叫翻個椰青消暑一流又超級清甜
今日收工約左朋友去行街
行過銀行中心朋友見到依間越南菜話想試下
於是我哋就入左去食啦

今次係一行2人就點了以下

🥢🥢雞、牛、豬串燒(3串)

每款各一串,三款串燒的肉質都好juicy
入口啖啖肉,配埋沙嗲醬一流
絕對比出面大部分既舖頭更好味

🥢🥢豬頸肉米紙卷👅

煙韌既米紙皮包住芽菜,生菜,米粉同豬頸肉
口味層次豐富~~ 但就咁食會有點兒清淡
健康人士就啱晒啦
如果喜歡重口味既就可以再配埋佢既酸酸甜甜既醬汁,味道更好哦

🥢🥢去骨海南雞(半隻) 🐣🐣

雞肉嫩滑鮮味
雞皮唔會太過肥,好均勻,而且仲係冇骨啖啖肉
配埋黑醬油更好食

🥢🥢 香茅燒木棉魚🎣🎣

燒得好香~~送上來就有好濃既香茅味
而且係魚嘅上邊舖滿嘅海鹽~~~食落去一啲腥味都冇
但肉質可能因為燒既關係有一點點乾身!!不過味道都不錯喔~

天氣咁熱當然叫翻個椰青
消暑一流
又超級清甜
2019-04-16 18 瀏覽
岩岩有朋友係外國返黎話想食下d越南野就搵到哩間喇 一開頭服務都唔錯 店員仲識同我地講笑1. 蛋包pa Thai 哩個大推 好耐無係香港食過好食既pa Thai 2. 小食拼盤哩個都好好食啊野食真係接近滿分但係最尾就有d唔開心 我地坐左大約1個鐘到 有個店員行埋黎咩都無講就放張單黎 我哋入咗嗰陣冇講過有限定時間 就算如果係太繁忙時間 都可以講聲話唔好意思 介唔介意埋左張單先希望下次再有機會黎 會有d友善d既店員喇
1. 蛋包pa Thai

哩個大推 好耐無係香港食過好食既pa Thai

2. 小食拼盤
哩個都好好食啊

野食真係接近滿分

但係最尾就有d唔開心
希望下次再有機會黎 會有d友善d既店員喇

2019-04-15 45 瀏覽
行開街近近地響銀行中心搵野食,E2出口,搵到間越南菜,幾多款式wo👍🏻 海鮮、燒烤 、海南雞飯、 鍋物...3串 $56 雞牛豬香烤熟度剛好,微焦香口 ,肉身煙韌分明,必點專屬沙嗲醬!牛油焗大頭蝦 $228 準備上檯時已經比原隻大頭蝦擺相吸引 旁邊仲圍住金黃色既🥔 陣陣牛油香,🥔外皮輕輕炸過,好似食緊厚厚薯片咁😂大頭蝦長過我手板 ,肉質彈爽滑,蝦頭都唔放過,甘香蝦膏,食過返尋味!整體服務都好,店員都定時加水,有需要還會準備放雜物或手袋既儲物袋
行開街近近地響銀行中心搵野食,E2出口,

3串 $56 雞牛豬
香烤熟度剛好,微焦香口 ,肉身煙韌分明,必點專屬沙嗲醬!

牛油焗大頭蝦 $228

• 牛油焗大頭蝦
2019-04-13 26 瀏覽
今日同朋友仔睇完戲~~ 唔係太肚餓又想座低傾下計! !於是求其搵間入去食下估唔到又唔錯喎😍😍😍又超級多選擇香芒糯米飯🍚 中意食芒果既我地當然要試下佢啦 芒果超級甜~加埋啲糯米飯好椰漿鋪喺面勁好果唷香茅燒木棉魚 有勁多鹽舖係面度拎去燒 魚皮燒到超級脆身!就咁食有少少乾身~點埋佢配個醬汁就岩岩好啦而個通菜用鹹魚炒架 真係估唔到又幾好食下架喎🥰🥰鹹魚既香味同通菜好夾之餘仲食到有少少鹹魚粒粒 yummy 唔錯既下午茶之選下次要約埋一齊晚飯再試下先
今日同朋友仔睇完戲~~ 唔係太肚餓又想座低傾下計! !
於是求其搵間入去食下

yummy
唔錯既下午茶之選
下次要約埋一齊晚飯再試下先

2019-04-12 45 瀏覽
We even know appetite can be reflect by weather on that day ! -獨樂樂不如眾樂樂,成日自己一個毒住咁食飯,緊係要搵班FD齊齊食先開心啦!越式餐廳食得多,今次去呢間有d特別,食到一d當地地道既菜式之餘,仲有少少異國菜慵懷tim!環境幾闊落,聽講仲開到深夜12點!!👇-📌香茅豬頸肉米紙卷 - $42👉先黎個小食!,薄薄既外皮包住d米粉同埋豬頸肉,一凍一熱口感好爽,再點埋個魚露,成個米粉索哂d汁,唔錯,幾好食!📌超載椰青焗飯 - $103👉勁大個椰青,成個椰汁飯底擠係裡面,好香好甜!,好似食緊燸米飯咁,入面有D粒粒提子肉,仲有椰青肉食!呢個真心抵食!📌LE VIET招牌飯 - $86👉 講到招牌,我個人覺得唔算太特別,不過香茅雞翼同豬扒真係不得不讚!唔乾身,仲要好juicy!📌香茅燒木綿魚 - $145👉呢個重頭戲,一大條原隻木綿魚,頭上鋪滿哂淮鹽,裡面Stuffed滿哂香料,成條魚切開好多肉,仲有d魚春食到上癮!
📌香茅豬頸肉米紙卷 - $42
📌超載椰青焗飯 - $103

📌LE VIET招牌飯 - $86
📌香茅燒木綿魚 - $145
2019-04-11
15 分鐘 (堂食)
  • 香茅豬頸肉米紙卷
  • 超載椰青焗飯
  • LE VIET招牌飯
  • 香茅燒木綿魚
2019-04-12 41 瀏覽
由於之前同朋友食過,對佢既椰青飯念念不忘餐廳又位於旺角,好方便朋友聚餐,今日就又黎食個下午茶先叫個沙律,味道都唔錯,酸酸幾開胃蝦好大隻!!!雞翼每次都係必點,大大隻,入面又多肉汁,加少少LIME仲好食!主角就緊係呢個超載椰青飯,朋友第一次見都哇左一聲又吸睛,味道仲要係NUMBER1未試過我會咁迷戀一個椰青飯!!!!!!食椰汁既大家一定要叫!!!!都幾鍾意呢個VIEW星期六下午茶都有位唔洗等,大家約旺角食飯又唔知食咩好既話建議去呢間!!!
今日就又黎食個下午茶

先叫個沙律,味道都唔錯,酸酸幾開胃
蝦好大隻!!!

主角就緊係呢個超載椰青飯,
朋友第一次見都哇左一聲
又吸睛,味道仲要係NUMBER1
未試過我會咁迷戀一個椰青飯!!!!!!
食椰汁既大家一定要叫!!!!

都幾鍾意呢個VIEW

2019-03-30
  • 超載椰青焗飯
2019-04-11 2865 瀏覽
頗喜歡吃越南菜,這天在有事要到附近,在樓下看到招牌便決定上來。已經8時多近9時,仍然很旺場,還有人在等位,幸好我們等了一會兒便有位。精選越式拼盤很吸引,未有位已決定要點。精選拼盤 $115 (特價$98)一盤有齊蝦餅、春卷、豬頸肉和扎肉蒸粉包,心多多每樣都想試就最適合。春卷夠香脆,又不會太油膩。豬頸肉燒得很香,肉質偏瘦,口感略嫌有點乾。外層炸到金黃脆口,內裡口感紮實,味道不錯。最好吃是這個扎肉蒸粉包,大大件很吸引,粉包皮口感軟滑,內裡餡料滿滿的,加上扎肉和上面的蔥油和炸蔥,味道口感同樣豐富。香茅燒木棉魚$145平常多是烏頭,見到有木綿魚便決定試試。也真頗大條,聞上去陣陣香茅味,魚肉不是很嫩滑的那種口感,而是紮實有彈性的,很有魚鮮味又不腥。咖喱牛腩撈檬$72說是撈檬不過醬汁好像有點多,但不能當湯檬因爲比湯濃稠很多。配料方面除了牛腩還有薯仔、青紅椒等,算是豐富,牛腩亦算好咬。咖喱汁香濃惹味,配檬粉其實不錯,不過略嫌有點碎。食物質素合格,價錢不算貴,雖然位置有點迫,但服務不錯,也吃得過。

精選越式拼盤很吸引,未有位已決定要點。

精選拼盤 $115 (特價$98)

春卷夠香脆,又不會太油膩。

豬頸肉燒得很香,肉質偏瘦,口感略嫌有點乾。

外層炸到金黃脆口,內裡口感紮實,味道不錯。

香茅燒木棉魚$145
平常多是烏頭,見到有木綿魚便決定試試。

咖喱牛腩撈檬$72

咖喱汁香濃惹味,配檬粉其實不錯,不過略嫌有點碎。

2019-04-11 30 瀏覽
行開旺角見到呢間越南菜好似都幾吸引。招牌菜都有唔少選擇。我地點了「香茅烏頭魚」、「去骨海南雞飯」和「香茅豬頸肉炒金邊粉」。食物就不過不失。最好味係「香茅豬頸肉炒金邊粉」,真係估唔到。豬頸肉都燒得幾香,而且分量都夠。金邊粉就真係炒得好夠火喉。味道唔錯!「香茅烏頭魚」都幾有驚喜,烏頭魚燒得好香,肉質好鮮嫩。魚肚入面擺放了香茅等香料,食落魚肉浸邊出香料既香,但味道又唔會太濃烈,不會搶了魚鮮!最後就係「去骨海南雞飯」,呢個飯就麻麻地啦,雞皮比較厚,而油飯就有少少乾。可以改進下。

2019-04-11 29 瀏覽
當日放假特登帶自己母親及家姐一齊去食越南菜。這個就很特色現在記憶在心。a few cuisine 非常特別香茅燒芋頭這隻烏頭魚非常特別他們已經預先弄熟。在上獲加上一些香茅及十幾種香料,在你面前再煮一次,可以做到色香味俱全是啊他們的香茅預先插在魚肚,令到香味四溢。海南雞飯,油飯非常香口,入口卻完全不油膩,值得一讚。海南雞夠嫩,幾乎無乜肥油,醬汁亦好好味,尤其是甜酸汁,層次豐富,帶微辣,十分惹味開胃! 更欣賞佢有唔少椰菜墊底,有菜有肉更均衡健康店面幾大,座位充足而每枱之間仍有足夠空間,坐得都算舒服,裝修色彩繽紛之餘亦有獨特特色,於旺角鬧市之中,自成一格青木瓜沙律用上頂級泰國青木瓜,而且剛熟。配上他們特有的沙律。我可以話比泰國嘅更好。連機票都慳返。😊😊

當日放假特登帶自己母親及家姐一齊去食越南菜。

這個就很特色現在記憶在心。

a few cuisine 非常特別

香茅燒芋頭
這隻烏頭魚非常特別他們已經預先弄熟。
他們的香茅預先插在魚肚,令到香味四溢。

青木瓜沙律
連機票都慳返。😊😊