2019-06-14 51 瀏覽
呢幾日☀⛈交替, 濕濕熱熱, 最啱食酸酸辣辣嘅東南亞嘢食🏝 位於旺角 "Le Viet" 除咗主打越南嘢食,仲加入咗其他東南亞 嘅元素、炸物、飲品和甜品,選擇都唔少👍 柚子海鮮沙律🥗$78.00~ 材料有蝦 鮮魷、蜆肉、腰果、青木瓜、柚子, 幾大碟,柚子多汁,材料新鮮,微辣醒胃🤤 越式拼盤$98.00~ 有四款小食, 燒豬頸肉、 炸春捲、炸蝦餅同粉卷, 有兩款醬汁👍 粉卷比較突出, 餡料多、皮薄、惹味😋 其他就一般水準😆 咸檸梳打$28.00~ 有整枝梳打汽水🤪👩‍⚖ 近地鐵站,裝横亮眼舒適, 整體食物,個人覺得相當唔錯, 過咗一個好休閒嘅下午😌🏝
呢幾日☀⛈交替, 濕濕熱熱, 最啱食酸酸辣辣嘅東南亞嘢食🏝

柚子海鮮沙律🥗$78.00

午餐
  • 柚子海鮮沙律
  • 扎肉蒸粉包
2019-06-12 65 瀏覽
6點半時間尚早,泥到銀行中心1樓的Le Viet已經有唔少人,不過唔使等位就有枱,可以極速開餐🍴🍴呢度既餐牌好吸引,樣樣都想食,為左食多啲款式,主菜叫左一款,其他都係小食。超載椰青焗飯$103牛油雞翼$72香茅豬頸肉米紙卷$42青檸梳打$28精選甜品併盤$108先泥涼透心既青檸梳打熱辣辣飲返杯的確爽歪歪!一路飲一路大大件食豬頸肉米紙卷,豬頸肉烤得香香的,配合外皮、米粉、蔬菜,沾少少汁,已經好好食~點睛之處既係面頭嘅花生,成個菜式有香有脆有咸有酸有腍有爽,食到唔想停!可惜只得四舊三扒兩撥已經俾我哋食晒嚕。呢度上菜都好快,未食完米紙卷,大大隻嘅牛油雞翼已經上枱!睇相都估唔到佢咁大隻,上面鋪滿大大粒蒜頭,唔香都難 最重要係佢唔止香,外面仲好脆!入面又多汁多肉,唯一缺點係近骨嘅地方仲有少少紅色,好似未熟透~但整體泥講都係好好食的(怕熱氣就要三思嚕)泥到厄like影相位就係主菜超載椰青焗飯响menu 見到即刻決定叫呢個!實在太吸晴!成個椰子雪糕甘,邊估到原來係飯而且唔止睇得,味道一樣得上面既白色汁係椰漿,甜甜的,撈埋椰殻入面既飯食,有少少似食緊芒果糯米飯,只不過配菜換左係海鮮初初以為佢啲海鮮配料

超載椰青焗飯$103
牛油雞翼$72
香茅豬頸肉米紙卷$42
青檸梳打$28
精選甜品併盤$108

先泥涼透心既青檸梳打
熱辣辣飲返杯的確爽歪歪!

可惜只得四舊
三扒兩撥已經俾我哋食晒嚕。

呢度上菜都好快,未食完米紙卷,大大隻嘅牛油雞翼已經上枱!

睇相都估唔到佢咁大隻,上面鋪滿大大粒蒜頭,唔香都難

最重要係佢唔止香,外面仲好脆!
但整體泥講都係好好食的(怕熱氣就要三思嚕

泥到厄like影相位就係主菜超載椰青焗飯

响menu 見到即刻決定叫呢個!實在太吸晴!

成個椰子雪糕甘,邊估到原來係飯

而且唔止睇得,味道一樣得

初初以為佢啲海鮮配料都係係咁以,得兩隻大蝦充撐場面,其實入面仲有好多蝦仔、魷魚同蜆仔,算係出乎意料!

食到呢度本來已經好飽,但係心思思又好想食甜品
再睇下餐牌都係決定叫個精選甜品併盤!

有齊綠豆椰糕、芒果糯米飯同焦糖燉蛋,係咪好正先

綠豆椰糕煙煙韌韌,仲係暖暖地,我好中意個質感,不過唔係好食到綠豆味
芒果就夠新鮮,雖然有啲部位甜、有啲酸,感覺都係好清新的,唔係浸糖水。但糯米飯偏硬,如果軟身小小就Perfect池。
最好食係焦糖燉蛋,焦糖脆脆的,燉蛋夠嫩滑,為今日晚餐畫上完美句號~

呢度嘅餐牌仲有好多河粉、咖喱,其實都好想試架,下次搵埋一大班朋友泥就可以試晒咁多樣啦
2019-06-08 30 瀏覽
今日吾想又係旺角食放題/打邊爐,之後上OpenRice 睇一睇見到呢間主打越南🇻🇳菜既餐廳🍴有好多好評就順便係OpenRice 訂位。現場環境幾寬闊,坐得幾舒服😌我地一行二人叫左一個精選拼盤:HKD 115 (特價HKD 98)一盤有齊蝦餅、春卷、豬頸肉和扎肉蒸粉包,心多多每樣都想試就最適合。蝦🦐餅:香脆可口,蝦🦐肉彈牙,炸至黃金色既外皮超吸引。🎈春卷🍄:外脆內軟,有時好怕食到一咬係揸曬D油出黎既春卷,但好彩呢間一點都不油膩👍🏽扎肉蒸粉包:🐖🍄係必點既越南小食,大大件賣相好吸引, 粉皮軟滑,包住滿滿既饀料,配上炸蔥和蔥油,好味🥳豬頸肉🐖:燒得好均恆,過豬比較瘦會略嫌乾身。超載椰青飯(HKD 103)呢個真是非常非常好吃,海鮮🦐🍚🥥🦑非常新鮮,外面的椰汁醬料分量超多,竟是鹹鹹的,又帶有少許甜味,很特別! 而且飯的份量很多,蝦都有三大隻,新鮮爽口。因為係用上椰汁🥥有好香椰汁味,完全提升左一個層次❤️串燒 (豬,牛,雞)HKD89 : 首先價錢吾太貴,包曬基本三款肉類,心大心細想咩都試下既人可以order,全部都燒得好平均好香,最點係沙嗲汁提起肉味👍🏽印度🇮🇳薄餅: 熱辣辣剛新鮮出爐,食落好香

現場環境幾寬闊,坐得幾舒服😌
我地一行二人叫左一個精選拼盤:
HKD 115 (特價HKD 98)

蝦🦐餅:香脆可口,蝦🦐肉彈牙,炸至黃金色既外皮超吸引。🎈

豬頸肉🐖:燒得好均恆,過豬比較瘦會略嫌乾身。

印度🇮🇳薄餅: 熱辣辣剛新鮮出爐,食落好香牛油味🐂點沙嗲汁同串燒一齊食有中和作用🥘

今餐飯好滿意,估吾到全部都咁有水準, 一定會再黎光顧🥳😍
2019-06-06
  • 超載椰青焗飯
  • 蝦餅
  • 串燒
  • 扎肉蒸粉包
2019-06-08 111 瀏覽
呢排好少食越南菜,見到網上很多人推介 Le Viet 的椰青焗飯,賣相和份量又大又吸引,令我心郁郁想去試下😍——————————🔹越式咖喱軟殼蟹配法包 $93這裏的咖喱汁都充滿着椰香味,沒有辣味,沾上熱辣辣的法包,非常邪惡😈軟殼蟹亦炸得很脆口,不會很厚炸粉,食起來一點也不油膩👍🏼🔸Le Viet拼盤 $98這個拼盤有四種食物:蝦餅、春卷、豬頸肉和扎肉蒸粉包。蝦餅炸到金黃色,很彈牙~ 春卷炸得香脆可口,非常邪惡🤤扎肉蒸粉包有很多餡料,不錯~ 豬頸肉就普普通通。🔹超載椰青焗飯 $103一上桌見到個巨型椰青,再配上雪白的椰汁🥥未食已經好興奮~果然椰香味超濃郁,飯上有些海鮮,都充分吸收了椰汁的香,非常好吃😋兩、三個人分嚟食就啱啱好❤️大推!🔸串燒雞,牛,豬 (半打) $89串燒燒得很香,食起來仍保持juicy,但是有點燶😖 幸好配上惹味的沙嗲醬一齊食,很滋味😋
超載椰青焗飯

——————————
🔹越式咖喱軟殼蟹配法包 $93
越式咖喱軟殼蟹配法包

🔸Le Viet拼盤 $98
Le Viet拼盤

🔹超載椰青焗飯 $103

🔸串燒雞,牛,豬 (半打) $89
串燒雞,牛,豬 (半打)

2019-05-15
超載椰青焗飯
越式咖喱軟殼蟹配法包
串燒雞,牛,豬 (半打)
係旺角呢個食肆林立既地方要突圍都唔容易,呢間越南野可以係銀行中心佔咁大地方都幾勁。今次同媽媽食午市,原來中午有幾個餸係有特價,仲跟餐湯同餐飲。<鮮蝦菠蘿炒飯> ($85)面頭有三大隻蝦,個飯本身係炒底,用左雜菜同新鮮菠蘿炒,仲有啲肉鬆添。個飯大到可以兩個人食。<牛油焗大頭蝦> ($228)越南進口既大頭蝦出名多蝦膏,而用牛油同蒜蓉焗係最佳方法蒸呢啲咁好既食材。隻大頭蝦有一斤重,分開每人一邊都仲係超大隻。黎到個樣好架勢,我同媽媽都哇一聲。焗完啲蝦肉仲係超嫩滑,好離殼,容易剝,蝦腳某啲位仲好脆,可以好似軟殼蟹咁直接食。蝦腳好粗大,可以剝殼食埋,不過要小心蝦腳上面密密麻麻既刺。食完呢餐就算只係叫兩個餸,都勁飽。媽媽作為海鮮愛好者,話下次一定要帶埋爸爸黎。

<鮮蝦菠蘿炒飯> ($85)

<牛油焗大頭蝦> ($228)
黎到個樣好架勢,我同媽媽都哇一聲。

2019-06-05
5 分鐘 (堂食)
  • 牛油焗大頭蝦
  • 大蝦菠蘿飯
2019-06-07 47 瀏覽
香茅豬頸肉炒金邊粉($72)-加入魚露,對比泰式炒,少了濃度但多了份清新,會令人越吃越想吃越式海鮮酸辣湯($168)🥘- 越南飲食文化的代表之一,除了不同的海鮮外,還有魚露,菠蘿🍍,酸菜葉,越南酸梅。-清甜開胃的魚露酸梅,再加新鮮的水果-菠蘿,還有地處海灣的地理環境所擁有的豐盛海鮮-酸甜可口,喉嚨越喝越舒暢手撕雞撈檬($68)-魚露沒有想像中的酸,酸度適中,帶有甜味,開胃一絕。待應多數是外國男生
香茅豬頸肉炒金邊粉($72)

越式海鮮酸辣湯($168)🥘
-酸甜可口,喉嚨越喝越舒暢

手撕雞撈檬($68)
-魚露沒有想像中的酸,酸度適中,帶有甜味,開胃一絕。

待應多數是外國男生
2019-05-21
2019-06-06 62 瀏覽
嗰日打完排球比較hungry所以叫咗好多野食。首先最好食嘅就係咖喱鮮雞和配印度薄餅。他們採用的印度咖喱是非常正宗印度巴基斯坦口味。向了十足雞翼非常嫩好。配上他們的薄餅簡直是相得益彰。祇有order個海鮮辣椒膏炒大虎蝦。辣椒粉量非常多配上越南口味香茅薑蔥洋蔥蒜頭辣椒,就是perfect match!而家嘅份量亦唔少真係值得下次,暑假同家人食。值得一提蒜蓉炒椰菜苗非常好食不過有少少hard..侍應生服務一流。
嗰日打完排球比較hungry所以叫咗好多野食。
首先最好食嘅就係咖喱鮮雞和配印度薄餅。
配上他們的薄餅簡直是相得益彰。
祇有order個海鮮辣椒膏炒大虎蝦。

而家嘅份量亦唔少真係值得下次,暑假同家人食。
值得一提蒜蓉炒椰菜苗非常好食不過有少少hard..
侍應生服務一流。
2019-06-05 65 瀏覽
今天和朋友吃vietnam菜。menu上很多選擇! 串燒 雞牛豬 $89三款串燒中,我最喜歡是雞串燒,燒得香脆可口,配以醬汁,帶點花生醬粒粒。牛肉也很滑,肉質好。去骨海南雞 半隻 $118海南雞非常滑,每口啖啖肉, 特製醬汁帶點辛辣,很惹味。反轉雞亦一看,原來連雞亦也去骨了。 底下還有大量蔬菜。波羅炒飯 $96表面有3隻大大隻的鮮蝦,香甜。 當中還有菠蘿肉,肉鬆, 粟米,火腿等材料炒成, 飯粒飽滿,帶有菠蘿香甜。青檸梳打 $ 28
今天和朋友吃vietnam菜。
menu上很多選擇!

串燒 雞牛豬 $89

去骨海南雞 半隻 $118

波羅炒飯 $96

青檸

梳打 $ 28

• 去骨海南雞飯
2019-06-05 40 瀏覽
到底工作壓力有幾大先會令人一個人去飲啤酒食大餐呢!🤭😅今日俾個無聊人煩左成個下午, 攪到手頭要完成嘅工作完全未開封,仲要差不多八點先有得收工。今次我真係要爆喇🤯!返屋企路過,原本想食少少野, 結果不自覺地入左間越南菜館。坐底即點老虎生啤一大杯😁降降温,外面實在太悶熱了呢。但係問題跟住嚟喇, 食咩好呢?🤔一個人又唔叫得多,但又想點樣可以送酒嘅, 又要飽肚。飯麵🙅♀️。最後終於俾我揀左味咖哩炒大虎蝦,配法包😋。估唔到條法包咁熱辣辣喎。外脆內軟,好好味。用嚟沾咖哩汁食,冇得彈。個咖哩炒虎蝦比我想像中大碟,咖哩汁較結身, 味道好濃郁,虎蝦都確係幾大隻, 足有三只。肉質都幾實在😁。久唔久咁樣Happy hour都幾骨緻架。
到底工作壓力有幾大先會令人一個人去飲啤酒食大餐呢!🤭😅

2019-06-04
2019-06-05 55 瀏覽
amazing experience當日放假特登帶自己母親及家姐一齊去食越南菜。這個就很特色現在記憶在心。香茅燒芋頭這隻烏頭魚非常特別他們已經預先弄熟。在上獲加上一些香茅及十幾種香料,在你面前再煮一次,可以做到色香味俱全是啊他們的香茅預先插在魚肚,令到香味四溢。海南雞飯,油飯非常香口,入口卻完全不油膩,值得一讚。海南雞夠嫩,幾乎無乜肥油,醬汁亦好好味,尤其是甜酸汁,層次豐富,帶微辣,十分惹味開胃! 更欣賞佢有唔少椰菜墊底,有菜有肉更均衡健康店面幾大,座位充足而每枱之間仍有足夠空間,坐得都算舒服,裝修色彩繽紛之餘亦有獨特特色,於旺角鬧市之中,自成一格青木瓜沙律用上頂級泰國青木瓜,而且剛熟。配上他們特有的沙律。我可以話比泰國嘅更好。連機票都慳返。😊😊
amazing experience

當日放假特登帶自己母親及家姐一齊去食越南菜。

這個就很特色現在記憶在心。

香茅燒芋頭
這隻烏頭魚非常特別他們已經預先弄熟。
他們的香茅預先插在魚肚,令到香味四溢。

青木瓜沙律
連機票都慳返。😊😊
上次經過The One食泰國菜嘅時候的時候已經留意到Le Viet 越南菜。今次星期日路過The One一定要試一試,看看為什麼這麼多人排隊。入到餐廳看見菜牌賣相亦感到十分吸引。是晚只叫了蝦餅,菠蘿海鮮炒飯,柚子海鮮沙律,蒜蓉炒椰菜苗。最喜歡他們的柚子海鮮沙律,食過越南的木瓜絲沙律跟這餐廳坐的不遑多讓,味道酸酸地十分開胃。另外蒜蓉炒椰菜廟一值得一讚,因為他們煮的越南椰菜苗十分地道。是次對這間餐廳菜式印像不錯,相信我會再在這裡用餐
  • 柚子海鮮沙律
2019-05-30 67 瀏覽
之前喺尖沙咀見過呢間Le Viet,另一間分店就係旺角啦,行開旺角,想食下越南野,所以就嚟試下。喺門口已經發現餐廳基本上座無虛席,好好彩咁岩有客人走,我地唔使點等就入到去,而我地嘅期待亦提高不少。由於我地都比較餓,所以叫左好多野食。首先有咖哩鮮雞鍋配印度薄餅,咖哩味道香濃,香料十足,雞亦幾嫩,所以之後特地叫左碗白飯配咖哩食!我地叫左個海鮮,辣椒膏炒大虎蝦。辣椒膏份量好多,香料有香茅,香蔥,洋蔥,蒜頭,辣椒,泰式蘿勒等。大虎蝦夠大隻亦好索到汁,蝦嘅份量亦唔少,值得推介!另一個手撕雞撈檬,乾蔥增加香氣同口感,醬汁清新,為重口味嘅咖哩同辣椒膏中和一下。蒜蓉炒椰菜苗就正常啦,椰菜偏硬。野飲叫左一杯青檸梳打同一杯奶茶,正常水準!整體而言,味道有保證,去開旺角不妨試試!

2019-05-29
2019-05-29 79 瀏覽
想不到旺角也有人細的越南餐廳,強烈推薦喜歡吃越南野的人士!這次經過旺角,在銀行中心上看到這間越南餐廳裝修優雅,便試一試!立刻開始食評!先說說這個椰汁綠豆冰,椰汁味很濃烈,而且明顯這個甜味是come from椰汁,而不是白砂糖,這個綠豆不是我們平時所見綠豆沙的綠豆,而是比綠豆細一倍的越南綠豆。香茅豬頸肉炒金邊粉,這味餸是我在香港吃過金邊粉之中數一數二好味,大大塊的豬頸肉配上不油膩的炒金邊粉,prefect!80分。扎肉蒸粉包,這個的賣點是在蒸粉包下配上一個哈片,原來這個配搭非常不錯,蒸粉包的餡料十足, 85分!重頭戲,超載椰青焗飯!這個椰青焗飯試吓人生吃過之中最最最好味的一個!淡淡的椰香加上蝦肉,蜆肉和魷魚,再配上超濃郁的秘製椰汁,真的令人食指大開,建議這個兩個人吃,因為真的超重料,一個人應該吃不完。90分!
想不到旺角也有人細的越南餐廳,強烈推薦喜歡吃越南野的人士!

立刻開始食評!

2019-05-28 72 瀏覽
又來到旺角食我最喜愛的越南菜!中午十二時左右我們就到了,現場座位寬敞,坐得很舒服。我們叫了幾款嘢食,包括扎肉蒸粉包、香茅豬頸肉炒金邊粉、越南綠豆糕、超載椰青焗飯和椰汁綠豆冰。豬頸肉炒金邊粉,這一款是午餐,包一杯野飲。豬頸肉肉質綿綿的,金邊粉炒得很香,很好吃!扎肉蒸粉包,這是我最愛的越南小吃,每一次吃越南野都要叫,這個很包材料豐富,配上酸酸的汁醬,很開胃。超載椰青飯,我們是在OpenRice見到,所以特意過來吃的,這個真是非常非常好吃,海鮮非常新鮮,外面的椰汁醬料分量超多,幾是鹹鹹的,又帶有少許甜味,很特別! 而且飯的份量很多,我覺得一個椰青飯可以三個人吃。跟午餐加配的飲品,不太甜又可解渴。越南綠豆糕,口感煙銀,味道是椰汁綠豆味,也幾好吃!總結來說,這間餐廳食物出色,服務也不錯,的我會推介朋友和家人再來!
又來到旺角食我最喜愛的越南菜!

中午十二時左右我們就到了,現場座位寬敞,坐得很舒服。

跟午餐加配的飲品,不太甜又可解渴。

越南綠豆糕,口感煙銀,味道是椰汁綠豆味,也幾好吃!

2019-05-24 50 瀏覽
朋友好想食越南菜,上openrice睇左就試下呢間一來到已經爆場,門外超多人等位,好在個醒目朋友先網上訂位,一來便可入座。由於個friend 唔食辣野,真係無乜選擇。叫左碗扎肉雞c粉,送的芽菜得幾條唔夠喉。啲扎肉同雞c又真係好少,而且扎肉係薄切😅。。。另外仲叫左蝦肉米紙卷,我想話,兩條米紙卷二開四,我其中一件係無蝦肉的。。。小食拼盤係必點,因為唔洗諗,成個小食拼盤最好食係件蝦餅,其餘都一般啦。仲叫左兩杯飲品,又係好一般。。唔知是否有限時,我地差不多食完食物侍應就開始收拾,我地想慢慢飲埋杯飲品都有壓力。😓
朋友好想食越南菜,上openrice
睇左就試下呢間