2018-10-27 74 瀏覽
今天好想食越南野,因為好想念牛肉河。座位寬敞舒適,裝修簡約舒服。做梗海鮮酸辣鍋推廣,下次一定要試下先~通菜夠新鮮嫩滑、香口,幾乎每枱都會叫,係蔬菜類中No.1。點解?食左第一啖便知箇中原因,因為真心好食,好食嘅菜多多都食唔厭,因為唔肥啊嘛!主角,牛肉河粉,湯底超鮮甜超鮮甜超鮮甜!牛肉好嫩滑、好重牛肉味、肥瘦適中,成個配搭好清甜,但又好夠味,絕對唔係落重味精個隻,暖笠笠。串燒都係分別有豬、牛、雞三樣選擇,外表好似乾乾地,但絕對唔係,食落就好juicy,一D都唔乾,個汁配合得天衣無逢!

今天好想食越南野,因為好想念牛肉河。

座位寬敞舒適,裝修簡約舒服。

做梗海鮮酸辣鍋推廣,下次一定要試下先~

• 串燒
  • 牛肉河粉
2018-10-27 74 瀏覽
The One 高質越南菜之前都食過Le Viet,但因為地點太方便、坐得舒舒、味道又好既關係,又再黎食啦選擇多、而且價錢合理通菜係必食既,微辣夠惹味份量唔少,雖然唔係飛天通菜,但都一樣無得輸,每次黎都會叫豬頸肉米紙卷都係推介之一,因為個醬汁非常出色,兩者好配合,好fresh食兩舊都唔覺得滯胃三隻大蝦菠蘿炒飯,即係哈哈哈!炒飯炒得香,大蝦爽口彈牙無得輸粒粒菠蘿好鮮甜賣香、味道都100分呢個真係無得輸好食到爆燈,芒果勁鮮甜,焦糖燉蛋又夠滑糯米飯又夠煙un
The One 高質越南菜

選擇多、而且價錢合理

通菜係必食既,微辣夠惹味
份量唔少,雖然唔係飛天通菜,但都一樣無得輸,每次黎都會叫

食兩舊都唔覺得滯胃

粒粒菠蘿好鮮甜
賣香、味道都100分

呢個真係無得輸
好食到爆燈,芒果勁鮮甜,焦糖燉蛋又夠滑

糯米飯又夠煙un

• 大蝦菠蘿飯
  • 甜品拼盤
2018-10-21 70 瀏覽
今日係星期六,我同男友去左尖沙咀The One食越南菜Le Viet,個時係晚上8點15,出奇地唔駛等位,好快就入左去,呢間店都唔算好大間,餐廳燈光都算光亮~講番食物先,我地當日點左香茅朱扒湯河,生牛肉湯河和椒絲炒通菜~香茅朱扒湯河塊豬扒好多油,我都係自己用紙巾印下先冇咁油,朱扒味道係唔錯既,肉質都唔係"孩"口個隻,如上菜前印一印豬扒d油就會好點湯河河粉比較淋,湯粉裏面有d洋蔥,蔥同香蒜調下味咁,湯底都算清生牛肉湯粉,牛肉都幾軟身,味道都ok,正正常常,冇咩特別椒絲炒通菜呢個幾好食,d菜都好嫩好翠綠,好爽口,加少少椒絲去炒,辣辣地,好野味整體食物不過不失,價錢都算抵食

香茅朱扒湯河

塊豬扒好多油

生牛肉湯粉,牛肉都幾軟身,味道都ok,正正常常,冇咩特別

椒絲炒通菜

整體食物不過不失,價錢都算抵食
2018-10-19 70 瀏覽
今晚OL們小聚,大家想食越南菜,選擇餐廳不困難,尖沙咀方便大部份人,就去 Le Viet。大家七嘴八舌之後,同意選擇推廣的新菜式-只售$148的海鮮酸辣鍋。雖然成個煲上菜,一般做法都是煮熟海鮮先送上,但原來海鮮依然是生的,在面前自己煮可確保海鮮即熟即食,首先要等都值得,何況海鮮多到滿瀉,大蝦有兩隻分成四份,有墨魚、大蜆,除了海鮮之外,有很多芽菜及菠蘿。原來秘訣是落咗好多菠蘿,怪不得有酸甜的味,湯底有些辣,酸辣味道平衡,我哋叫多本白飯食,非常夾。三色冰認真冰涼,味道夠晒甜,裏面有很爽的椰果配合。拉椰糕平靚正抵食,平日食泰式椰糕是涼的,原來暖的更好。

三色冰
認真冰涼,味道夠晒甜,裏面有很爽的椰果配合。

拉椰糕
平靚正抵食,平日食泰式椰糕是涼的,原來暖的更好。
2018-10-17 71 瀏覽
跟好姊妹在尖沙咀shopping,終於作戰完畢,很累,我們立刻走到the one,我們想吃泰菜,便選了Le Viet!坐滿了食客,很受歡迎!看看餐牌,食物價錢很親民,兩個女生這晚胃口很好,點了很多食物!我點了一杯鹹檸梳打,可以下下火!朋友點了椰汁三色冰,椰味香濃,三色粉可以咬!我最喜歡的大蝦菠蘿飯,盛得滿滿的,有3隻去了殼的蝦,蝦肉爽,還有肉鬆,菠蘿酸酸甜甜,幾醒胃!飯粒帶點煙韌!不錯!精選拼盤有越式春卷、炸蝦餅、扎肉蒸粉包和燒豬頸肉,很豐富,都只是$98,扎肉蒸粉包幾特別,不常見,粉皮很滑!蝦餅香脆彈牙!春卷鬆脆!泰菜怎少得串燒,我們還點了串燒3串,分別是雞牛豬,沙嗲汁好惹味,牛肉有咬口,雞都幾嫩!

我點了一杯鹹檸梳打,可以下下火!

朋友點了椰汁三色冰,椰味香濃,三色粉可以咬!

春卷鬆脆!

2018-10-09
2018-10-14 77 瀏覽
難得黎到THE ONE有事做,整幢又多野食,真係好難選擇。不過係呢度氹氹轉比d 玩謝左,搞唔點搞唔點 最終係4樓求其揾間野食 LUNCH 算了 越式生牛肉粉 (Hk$62跟餐飲) 生牛肉薄薄地可以接受,d粉質地都唔差,湯底亦都不錯。 LE VIET招牌飯 (Hk$72跟餐飲)就係越式什扒飯咁簡單不過d香茅油夾飯食就好正。豬扒、雞翼亦都醃得好入味 好食,賣相都不錯 餐飲跟普通咖啡、奶茶。特飲加HK$8我地揀後者加錢叫左 三色冰(左)、青檸梳打(右)三色冰:椰漿味重,比較甜左少少。青檸梳打:無可能衰總括黎講,已位置黎講佢係全幢THE ONE叫做抵食個間,味道亦都唔錯。有機會再黎都會揀返呢間幫襯。
最終係4樓求其揾間野食 LUNCH 算了

越式生牛肉粉 (Hk$62跟餐飲)
生牛肉薄薄地可以接受,d粉質地都唔差,湯底亦都不錯。
越式生牛肉粉

LE VIET招牌飯 (Hk$72跟餐飲)
就係越式什扒飯咁簡單
LE VIET招牌飯

餐飲跟普通咖啡、奶茶。特飲加HK$8
我地揀後者加錢叫左 三色冰(左)、青檸梳打(右)
三色冰:椰漿味重,比較甜左少少。
青檸梳打:無可能衰

餐飲:三色冰(左)、青檸梳打(右)

2018-09-30
下午茶
越式生牛肉粉
LE VIET招牌飯
  • LEVIET招牌飯
2018-10-12 2663 瀏覽
話説我平時都幾鐘意食越南野 但係就食黎食去都係越棧同埋仲係越棧 今次就為左試新野 約左兩個friend 食位於尖沙咀the one 嘅越南餐廳 -Le Viet 比起越棧 佢嘅菜式比較多 大把選擇由於我地三個人都大食嘅關係 都叫左幾多野食 分別如下牛油雞翼依個小食唔錯架 上到枱仲係熱辣辣岩岩炸起 唔好睇佢好似好厚粉咁 其實食落唔厚 而且牛油都上得幾均勻 上面仲有啲香蒜 幾香架沙爹串燒雞牛豬雖然相中嘅串燒好似好黑咁 但佢食落就唔濃嘅 係分唔出邊串係雞/牛/豬姐xdd 其實佢每樣有兩串 但食落啲肉都彈牙嘅 唔會孩 點埋個沙爹醬就好滿足牛肉湯河食越南野點少得食pho 呢 佢依到嘅pho都幾好味 湯底嘅清 而啲河粉淋容易咬斷 最好嘅係佢啲河粉唔碎 易夾!青木瓜絲鮮蟹肉雞絲沙律呢個前菜幾足料 我食到好多雞絲同蟹肉 而且正如佢個名一樣 啲蟹肉冇雪味 就係幾新鮮 幾開胃!大蝦菠蘿炒飯依個真心推薦 好好味😋 首先佢用個菠蘿殼裝住已經賣相吸引 份量比我相象中多 佢裏面嘅菠蘿色澤鮮黃而且切得大大粒好有口感 仲要多汁鮮甜 個飯除左用黃薑粉炒 裏面仲有雜豆 加埋上面嘅大蝦同埋肉鬆 食落真心正 海鮮酸辣鍋呢個

由於我地三個人都大食嘅關係 都叫左幾多野食 分別如下

牛油雞翼

沙爹串燒雞牛豬

牛肉湯河

青木瓜絲鮮蟹肉雞絲沙律

大蝦菠蘿炒飯
大蝦菠蘿飯

海鮮酸辣鍋

呢個份量唔算大 但海鮮係多嘅 而且裏面嘅蝦都好大隻食都好多肉 唔錯

三色冰

依杯就正正常常 唔太甜 我都幾鐘意飲

總括而言 依到好多野食揀 質素都幾好 happy dinner😋

大蝦菠蘿飯
到了Happy Friday同一班姊妹到尖沙咀大型購物中心血拼潮聖,再到附近的The One商場覓食,大家都非常熱衷吃越式美食,為了滿足好友的慾望,於是來到「Le Viet」,Le Viet是法文,意思解作「越南仔」,創新的越南新派混合菜色很受顧客喜愛。 地點設於商場內,佔地面積很大,餐廳開揚,環境寛敞很舒適,氣氛自在輕鬆,環境相當不錯,歡聚閒談的聚腳地。 越式拼盤 $98 越式拼盤感覺很好,炸蝦餅香脆可口,彈牙之餘有咬口,春卷肉質很鮮嫰爽滑,紮實彈牙,蒸粉卷爽口,口感很好,豬頸肉感覺很滋味,讓人回味無窮。總括來說口感細膩,我的至愛美食,食材質素很好,芳香的味道仍在口中留戀許久,別有一番風味。 串燒沙爹半打 $85 串燒半打,牛雞豬各兩串,三款都很好味道,唔會太過熟,不會太多油膩,恰到好處,配上沙爹醬調味的汁,配搭很好很惹味,賣相吸引很開胃,齒頰留香,值得推介。 香芧燒木棉魚 $135 金黃香脆熱燙燙的香芧燒木棉魚,非常脆口,特別惹味,肉質香滑,魚肉保持新鮮,食落不會太過油膩,齒頰留香。 大蝦菠蘿飯 $88 材料新鮮豐富,飯香有口感,味道剛好,菠蘿清甜,蝦味鮮嫰彈牙,新鮮滑口

越式拼盤 $98

串燒沙爹半打 $85

香芧燒木棉魚 $135

大蝦菠蘿飯 $88

材料新鮮豐富,飯香有口感,味道剛好,菠蘿清甜,蝦味鮮嫰彈牙,新鮮滑口,肉鬆及青豆味道都不錯,菠蘿飯是我的至愛,每次食越南美食,我都會叫來食,這間味道都很好,必食之選。

青檸梳打 $28

我選擇冰凍的青檸梳打,清甜止渴,潤一潤口,食飽後用來消滯,中和之前的濃味食物,令人心曠神怡,夏天好適合飲的飲品。

綠豆拉椰糕 $28

最後要叫甜品作為今晚的完美終結,我選了綠豆拉椰糕,香軟超細滑,我很喜歡食,幼滑芳香,容易入口,椰汁味道濃郁,不會感到很甜,充滿優雅不膩的滋味,令人唾涎三尺。

Le Viet (尖沙咀)

尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L402舖
2018-09-20
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2018-10-05 91 瀏覽
是日在The One出沒,需要吃個快速午餐,研究完全場舖名之後選擇咗呢間。同朋友都選擇最簡單的set lunch,,一個主食加一杯飲品,但內容物絕不馬虎。香茅豬頸肉撈檬~ 豬頸肉大大份,而且色澤金黃,睇到就令人留曬口水,而實際上肉質亦都軟稔有肉汁,唔會燒到乾柴。越式生牛肉河~ 粉紅粉紅的生牛肉加美味的湯頭,今次趕時間沒辦法慢慢享受其他招牌越式菜,下次有時間可以再來試。總之以快速午餐來計,是個不錯的選擇。

,而實際上肉質亦都軟稔有肉汁,唔會燒到乾柴。
越式生牛肉河~ 粉紅粉紅的生牛肉加美味的湯頭,

總之以快速午餐來計,是個不錯的選擇。
2018-09-10
2018-10-04 93 瀏覽
如果大家想睇我評呢間店嘅食物,sorry , 啲野食嘅質素遠遠不及我要講嘅服務態度。只能說一句,呢道嘅味道,香港道道都食到,全部都係冷藏入口貨。講番發生咩事先。事件一。1) 我先透過openrice 訂位。2) 但我一行13 人,而openrice 只訂8 個, 都算,我照訂。3) 到時間到了,我打電話confirm 要加人到13 個,4) 侍應話要walk-in 再等,ok ! 我等5) 結果等了60mins 先有位,都唔緊要。6) 最後佢confirm 番我網上訂位有出席。 究竟我有沒有訂位? 我等咗果60 mins 又代表啲咩? 完全無法理解佢地思維事件二,同行13 人,叫野一定多,錯單都唔緊要。最衰係我三次吹單,有二次,睇住個人hea 我,之後走咗去,第三次我發火,先知原來無落單結果無無謂謂又等多成個鐘。服務差,一個都算,成班都係咁先有問題,都唔明點解咁多正評。無下次
只能說一句,呢道嘅味道,香港道道都食到,
全部都係冷藏入口貨。

講番發生咩事先。
事件一。
1) 我先透過openrice 訂位。
4) 侍應話要walk-in 再等,ok ! 我等
5) 結果等了60mins 先有位,都唔緊要。
6) 最後佢confirm 番我網上訂位有出席。

事件二,
同行13 人,叫野一定多,錯單都唔緊要。
最衰係我三次吹單,有二次,睇住個人hea 我
,之後走咗去
,第三次我發火
,先知原來無落單
結果無無謂謂又等多成個鐘。

拼盤
生牛河
春卷
串燒  豬牛羊
菜包
2018-08-31
60 分鐘 (堂食)
2018-10-02 66 瀏覽
👁‍🗨 香茅豬扒湯粉 (包一杯餐飲) 💲62 (Lunch Set)呢間餐廳係主打越南嘢既,午市套餐選擇唔算多,但係又因為趕住去睇戲,所以最後都係求其係套餐牌揀左一個香茅豬扒湯粉🙈食落豬扒都脆身既,但係比較似係平時食開既普通豬扒,無咩越式既香茅味🤔至於河粉都幾爽滑,湯底有蔥、洋葱、炸蒜片,但係無我想食既芽菜同九層塔😳整體感覺不過不失,再去既話要點更有越式風味既食物先得😂🔛 整體評分(7/10)

香茅豬扒湯粉 (包一杯餐飲)

🔛 整體評分(7/10)
2018-10-01 89 瀏覽
今晚去左尖沙咀行街街拍下拖,係The one 搵食,呢間Le Viet價錢又合理,野食又岩食,二話不說入去試下。點左滿載椰青海鮮飯,生牛肉湯河,泰式炒通菜,拉椰糕,咸檸梳打,椰汁紅豆冰。先上碟嘅係生牛肉河$64,佢嘅湯底好香牛味,香濃得嚟又不會咸,聽說係每日用20斤牛骨淆八個鐘頭嘅,真係吾錯,份量都好多,牛肉好多片,加左葱同芽菜,河粉又好滑,熱辣辣,大大碗,好食。再上碟係炒通菜$58,好味丫,炒得好香,吾知落左乜醬汁,好似甜甜地辣辣地,落左豆豉同蒜頭,好惹味。再上嘅椰青海鮮飯,成個椰青咁上碟,好正,大大碟,又平,才$98,有不少海鮮,記得有魷魚,八爪魚,蝦,硯等等,仲落左 紅蘿蔔,提子乾,粟米,青豆等等,加埋椰汁好香甜,就咁食飯已經好好食,兩人分,先食得晒,抵食丫。最後食埋件 拉椰糕,煙煙靭靭,唔會太甜,有少少椰味,好食。整體感覺都好好,服務都好好,會主動加水,吾錯,會再嚟食。

2018-09-24 2150 瀏覽
每次去The One看電影都會經過這家色彩繽紛的越南菜餐廳,而且每次都有排隊的人龍,但礙於看電影之前總是各種趕不能坐下吃飯,今晚終於特地來這家餐廳試試看!餐廳是半開放式的,所以比室內餐廳要有空間感,主打法士越南菜。大家不要以為在The One裡面的餐廳就很貴,這家的價錢很親民而且份量大,難怪整天有人在外面排隊。第一個上來的是香茅豬頸肉米紙卷($38)。米紙卷皮薄,下一層就是薄薄的一卷豬頸肉,最裡面塞滿了米粉,沾著清爽的汁料吃非常開胃!下一道是牛油雞翼($68)。雞翼炸得很脆很香口,裡面雞肉嫩滑多汁,好好味!吃越南菜怎麼可能不吃pho,我們點了份特別火車頭($78)試試看。粉裡面的料很多,有牛腩,牛肉,牛丸等。湯底鮮甜,牛腩燜得淋,牛丸爽口。河粉有點碎,就是不能整條很長夾起來那種,但也蠻香滑的。最後上來的是重頭戲越式咖喱牛腩鍋配法包($105),我個人最喜歡這道菜。餐廳上菜的時候點著火放在鍋下面保溫。咖喱汁不是很結也不是很稀,很香滑,味道甜甜的不辣!用法包來沾咖喱汁超贊!牛筋腩燜得很淋,薯仔很有薯仔香味(這不是廢話嗎哈哈但通常我們吃的很多薯仔的味道都很淡),贊贊贊!兩個女生叫了4道菜吃不

香茅豬頸肉米紙卷($38)

牛油雞翼($68)

越式咖喱牛腩鍋配法包($105)

兩個女生叫了4道菜吃不完打包走也才320塊港幣,味道好價格親民,大家可以去試試看喔ʕ•ᴥ•ʔ
2018-09-19
香茅豬頸肉米紙卷($38)
牛油雞翼($68)
2018-09-15 231 瀏覽
呢間越南嘢都幾full,都要等一等先入到去架~我地一行三人,安排咗四人枱比我哋,坐落都算幾闊落既~叫咗越式拼盤、牛油雞翼、海鮮炒矇粉、咖哩牛腩配法包、印度薄餅...個拼盤幾好,春卷皮薄香脆,蒸粉卷足料粉皮唔會過厚,豬頸肉燒得好香口,炸蝦餅味道正常。個牛油雞翼喺幾香脆,牛油味同蒜粒都好香,食落有少少漏,但想特別講啲肉質滑之餘keep到肉汁~個炒矇炒啲海鮮幾新鮮爽口,有蜆肉、桶魷魚仔、鮮蝦等等,食落覺得幾有鑊氣幾唔錯。咖哩味道幾好,喺甜咖喱嚟嘅,不過就唔喺好夠稠身,同埋牛腩件數唔多~薄餅口感同味道比法包優勝,薄餅夠鬆軟,同咖喱好夾~
呢間越南嘢都幾full,都要等一等先入到去架~
我地一行三人,安排咗四人枱比我哋,坐落都算幾闊落既~
越式拼盤
牛油雞翼
海鮮炒矇粉
咖哩牛腩配法包
薄餅口感同味道比法包優勝,薄餅夠鬆軟,同咖喱好夾~
越式拼盤
海鮮炒矇粉
2018-09-13 83 瀏覽
一行四人既舊同事聚會搵左間價錢合理又交通方便既餐廳地方唔算好大,不過都坐得幾舒適由於我遲到既關係一去到已經叫好晒餸😂好彩都係岩我胃口既野🤣炭燒豬頸肉肉好香軟個邊脆脆地微微有d 炭燒味食到勁開胃haha串燒拼盤(雞牛豬)我食咗一串雞唔錯,d 肉唔會太乾可惜牛同豬俾其他人食晒😭冇機會試呢個炒飯幾足料有好多隻墨魚仔同蝦椰漿唔會太甜份量亦都好夠,我自己都食左兩碗食到一半先記得影呢個炒蜆炒得非常惹味D 汁撈飯或者配法包都好正咖喱牛腩咖喱汁好香入面嘅牛筋煮得好淋勁正!最後仲叫埋甜品基本上我哋幾個真係亂咁叫份量同價錢都合理食物亦都冇令我地失望可以bookmark 下次尖沙咀食飯再黎
一行四人既舊同事聚會
搵左間價錢合理又交通方便既餐廳
地方唔算好大,不過都坐得幾舒適

由於我遲到既關係
一去到已經叫好晒餸😂
好彩都係岩我胃口既野🤣

炭燒豬頸肉
肉好香軟
個邊脆脆地
微微有d 炭燒味
食到勁開胃haha

串燒拼盤(雞牛豬)
我食咗一串雞
唔錯,d 肉唔會太乾
可惜牛同豬俾其他人食晒😭冇機會試

呢個炒飯幾足料
有好多隻墨魚仔同蝦
椰漿唔會太甜
份量亦都好夠,我自己都食左兩碗

食到一半先記得影呢個炒蜆
炒得非常惹味