L'AMOUR

2021-11-22 52 瀏覽
早前朋友推薦說,大埔有一家有情調有質素而且價錢相宜的法國餐廳。據說,這家餐廳更有文華東方酒店Pierre的主廚助陣。實在不容置疑!在一個美好的晚上,我點了一個Set Dinner套餐包括了以下美食:1.蝶豆花木魚清湯·鯛魚刺身 (另一選擇是鵝肝)刺身非常新鮮美味。這種配搭我也是第一次嚐試!2.餐湯 是日餐湯為法式龍蝦湯。味道濃郁!3.主菜這方面有五個選擇,我選擇了傅統法式鵝肝牛柳!實在沒有甚麼能夠挑剔。首先煎煮技術一流。鵝肝和牛柳都剛剛好。不會太生又不會太熟。其次,食材食鮮優質,配菜也是悉心安排。我俾滿分!4.甜品方面,我選擇了 鮮果·蛋糕·雪糕不用多說,看下圖便知道質素整體而言,這餐消費人均大約$800左右不是便宜。但以這個質素來說,可是超值!值得在紀念日等等這些慶祝的日子到來!絕對不會令你失望!

在一個美好的晚上,我點了一個Set Dinner

套餐包括了以下美食:
1.蝶豆花木魚清湯·鯛魚刺身 (另一選擇是鵝肝)
刺身非常新鮮美味。這種配搭我也是第一次嚐試!

2.餐湯
是日餐湯為法式龍蝦湯。味道濃郁!

3.主菜
這方面有五個選擇,我選擇了傅統法式鵝肝牛柳!

4.甜品方面,我選擇了 鮮果·蛋糕·雪糕
不用多說,看下圖便知道質素

整體而言,這餐消費人均大約$800左右
不是便宜。但以這個質素來說,可是超值!
值得在紀念日等等這些慶祝的日子到來!絕對不會令你失望!
When I went to L’Amore I didn’t have a high expectation,but at least have some standard French taste,everything I saw online I wanted to try them (Highly Recommended Dishes) then when I ordered they said they don’t have it I wanted to order the Sea Urchin on toast, L,Amore signature salad,Sea Urchin Spaghetti & The Foie Gras with grape then the waiter said all of that are sold out and is not available.The Steak I ordered my steak medium and when it came it was as hard as a rock I barely can cut

The Steak
I ordered my steak medium and when it came it was as hard as a rock I barely can cut in to it,the looks are beautiful but 70% of plate are not edible is just decoration for looks only.

The Lamb
Second,I ordered my lamb medium and it came rare it was too raw.

Overall Summary
Highly not recommend L’Amore everything is just over priced and your just buying the looks of the food,not the food,your not paying for what you get and if you want to get real French cuisine don’t go to L’Amore is just for the looks I would say if your going to L’Amore expect that your paying a lot for nothing if you want a cute Instagram post you can go there!

Highly not recommend!
2021-11-19 52 瀏覽
同朋友去大埔享受一下美味又環境優美的西餐廳~ 看到dinner set 有好多唔同既選擇之如價錢也很合理~ 前菜主菜和甜品都可以自行配搭我們選了前菜蝶豆花木魚湯配鯛魚刺身,配上是日餐湯蕃茄湯,法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯~甜品是芝士蛋糕🍰先說說前菜蝶豆花木魚湯配鯛魚刺身~藍藍的蝶豆花配上木魚湯變了紫紫的湯,十分特別~ 鯛魚刺身白中帶點粉配上了湯底十分夢幻~ 是日餐湯係蕃茄雜菜羅宋湯配蒜蓉包,脆脆的蒜蓉包好香口,加埋足料湯一齊飲暖下個胃~~法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯好香口好好味呀~ 成條龍蝦尾好足料!仲有燒到好香口既帶子配埋煙銀既洋薏米飯~健康又好味~ 洋薏米飯咁既煮法真係得依間餐廳先😍甜品芝士蛋糕都好有香濃既芝士味~ 濃濃厚厚好好味🥰飲品係blue 夏威夷~
同朋友去大埔享受一下美味又環境優美的西餐廳~

前菜主菜和甜品都可以自行配搭

法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯好香口好好味呀~

甜品芝士蛋糕都好有香濃既芝士味~ 濃濃厚厚好好味🥰
飲品係blue 夏威夷~
2021-11-19 52 瀏覽
想體驗法式生活,懷念法國嘢食都可來太和中心的L'amour。地方唔係太大,但佈置得幾優雅,有超大的酒『牆』,有沙發位,遺憾我來遲一步坐唔到。仲有另一遺憾係想食生蠔又食唔到,懷念唔到阿卡雄的味道。『波特酒酿葡萄+法式鵝肝凍』酒酿葡萄好甜美,鵝肝凍好soft好好味為今晚呢餐打咗頭陣,『蕃茄雜菜海鮮湯』味道適中好開胃,『海膽扁意粉』中海膽好有海水味,為平凡的意粉增添了海洋的氣息。『鮮果,蛋糕,雪糕』係個裝飾有心思的甜品,以上各樣係個set dinner的全部,好抵食吖。『牛肝菌果仁忌廉扁意粉』和『自家製蟹餅+檸檬忌廉汁』亦都唔錯,再配埋『生力啤』+『Tango』令呢個夜晚散發咗浪漫的气息。

『生力啤』+『Tango』令呢個夜晚散發咗浪漫的气息。

2021-11-18 239 瀏覽
前排放工去咗大埔太和搵埋朋友食飯吹水餐廳位於大埔太和中心同港鐵站有段距離蝶豆花木魚清湯·鯛魚刺身鯛魚刺身魚肉嫩滑而且利用蝶豆花花青素以及檸檬汁比例調較紫紅色幾特別波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍法式鵝肝凍質感順滑近似慕絲配搭波特酒釀葡萄酒香輕淺可以減輕膩滯感是日餐湯雜菌蘑菇忌廉湯菌香濃郁同時保留菇菌粒增加口感傳統法式鵝肝牛柳鵝肝油脂豐腴經過煎封脂肪半融油潤甘香同時牛柳肉質柔軟細嫩五成熟切開色澤依然深紅法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯帶子以及龍蝦尾肉彈嫩緊緻而且創新選用洋薏米代替傳統意大利米纖維豐富有益腸道健康芝士蛋糕甜品只需要加廿八蚊就可以升級芝士蛋糕口感綿密濃厚美女與野獸美女與野獸選用紅豆蓉同蓮容仿製玻璃罩玫瑰花加上煙霧效果打卡啱哂Puppy Love氣泡爆破瞬間煙霧縈繞視角夢幻而且整體偏甜切合初戀主題絕對滿足少女心Mojito經典古巴雞尾酒基底採用朗姆酒混合梳打水以及青檸薄荷感覺清爽
前排放工去咗大埔太和搵埋朋友食飯吹水

Mojito

經典古巴雞尾酒基底採用朗姆酒混合梳打水以及青檸薄荷感覺清爽
2021-11-11
2021-11-16 49 瀏覽
星期一夜晚同朋友嚟咗太和呢間L’amour食西餐,以前經過呢間餐廳仲覺得好好奇,唔知係一間咩嚟,因為由外面望去裏面係完全睇唔到裏面有啲咩,好似落咗窗簾咁,好神秘。而當入去嘅時候你要先撳換鐘,然後侍應就會為你開門,好似拜訪人哋屋企咁。佢嘅餐單都好特別,係king size🤣瘦弱嘅女仔拎起可能會覺得重添!我同朋友叫咗個慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果、法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯、牛油烤焗美國甜番薯條。黎到咁有mood嘅環境,點可以唔飲返兩杯,於是我哋就叫咗杯old Fashioned同埋*Rose*rose不愧為餐廳推介,上面有一個波波,你可以拮穿佢或者等佢自己爆開,然後會有一股煙霧飄出,非常適合打卡。龍蝦海鮮薏米飯都令人好驚喜,估唔到佢係名副其實嘅薏米飯,全部都係薏米,第一次食,好特別!除咗環境令人好驚喜之外,侍應嘅服務態度都好好,可見餐廳真係落足心思。

2021-11-16 523 瀏覽
呢間餐廳係好神秘架!! 無細心留意好易會行過錯過,門口就係好簡約,全白門有LM兩字,點知一開門就好有feel!😍好岩大埔友想飲返杯🥂🍷呢個蠔Set都好吸引!! 不過今次朋友唔食生蠔,留返下次OrderDinner Set😍好靚😍好似藝術品!! *Foie Gras & Grape with Port Wine* 鵝肝好香,呢個配搭好fresh 好新穎!睇落細細杯但夠「嗒」好耐😋餐湯* 咁有Feel的場,當然要叫下酒!!*Mojito *🥰🥰* Tournedos Rossini*除左perfect match,都諗唔到形容詞! 一啖鵝肝一啖牛柳,令人大滿足☺️*Grilled NZ Lamb Rack. Quinoa. Chestnuts*七成熟啲羊架,睇相都知大廚有成功控制火候!👍🏻*Fresh fruit x ice cream*以為都係普通野,但擺盤又係好有心思!有驚喜總結: 由門外到門內、由裝修到食物都充滿驚喜😆

好岩大埔友想飲返杯🥂🍷

Dinner Set😍

好靚😍好似藝術品!!
鵝肝好香,呢個配搭好fresh 好新穎!
睇落細細杯但夠「嗒」好耐😋

餐湯*

咁有Feel的場,當然要叫下酒!!
*Mojito *🥰🥰

* Tournedos Rossini*

七成熟啲羊架,睇相都知大廚有成功控制火候!👍🏻

*Fresh fruit x ice cream*
以為都係普通野,但擺盤又係好有心思!有驚喜

總結: 由門外到門內、由裝修到食物都充滿驚喜😆
🦋🦋💓💓💓🍡🍡 住喺大埔呢頭真係好幸福呀想食乜都有中環食高級法國餐廳元朗大埔都有一間仲係前酒店主廚主理 真係質素保證呀 都唔係好貴每個人五百蚊到四個菜 頭盤係鯛魚刺身 之後仲有個頭盤係餐湯 食到人暖笠笠嘅 忌廉雞湯非常之creamy 好飲龍澳搬埋高蒜蓉麵包真係好香口 主菜揀咗佢哋出名嘅傳統法式鵝肝配牛柳 牛柳汁配埋個8乘數畀牛非常好口我該都算大舊質素保證 配菜都係非常出色有露筍蘑菇咁樣 好美味 雪糕配法式馬卡龍非常之浪漫美麗同埋生果真係都幾健康 搬埋去過嘅話漫情歌真係一大享受店員服務都好好上菜快坐得舒服 啱曬情侶過嚟拍拖食晚飯

主菜揀咗佢哋出名嘅傳統法式鵝肝配牛柳

• 傳統法式鵝肝牛柳
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍 焦糖蘋果
2021-11-13 76 瀏覽
餐廳成個氣氛好浪漫💕超有情調🥳大門用上霧化玻璃,若隠若現,一入門見到個金光閃閃酒櫃🤩充滿氣派!再配上柔和嘅情歌,絕對係慶生日/同另一半慶祝周年紀念嘅唔錯選擇☺️鵝肝凍軟綿綿的,入口即溶,充滿油香不油不膩,冰涼嘅酒葡萄清新怡人,單係呢道前菜,細緻用心,值得一讚👍🦀前菜:自家製蟹餅·檸檬忌廉汁蟹餅外層好香脆,用料又十足,啖啖都係蟹肉🤤忌廉湯香濃又creamy,真係好好食😋呢個前菜必點🤩推薦👍🏻海膽扁意粉扁意粉掛滿忌廉汁同埋西芹粒、甘筍粒、仲有經過烹調嘅海膽,質感較實淨,味道鮮甜甘,意粉面頭仲鋪咗新鮮嘅海膽刺身,軟滑鮮甜,跟經過烹調的海膽係兩種唔同的口感。Mojito 十分清新有活力, 薄荷葉香草青寧都好新鮮, 酒味唔太濃郁冇苦澀, 味道調教得好好,非常適中, 甜度也可以自己調教👍

鵝肝凍

• 自家製蟹餅配檸檬忌廉汁
  • Mojito
  • 忌廉加拿大海膽扁意粉
2021-11-12 71 瀏覽
好耐之前都食過呢間餐廳,對於佢整個環境同氣氛都十分難忘。我地每人各叫左一個dinner set,咩都試下,前菜分別有蝶豆花木魚湯配鯛魚刺身,紫藍色幾特別,聞落有少少花香味,鯛魚刺身非常新鮮,平時多數沾豉油食,無唸過配木魚湯反而嘗得出佢既鮮甜味,另一款係波特酒釀葡萄配法式鵝肝凍,葡萄味道好甜,有少少酒香味得黎又唔會過重酒精味,朋友好中意個鵝肝凍,因為口感似食緊雪糕但又好濃郁既鵝肝味,主菜則推薦海膽扁意粉,因為佢真係好足料有好多海膽,滑溜溜既加拿大海膽好正,朋友叫既西班牙豬鞍都好吸引,食左幾件,肉質非常嫩滑濕潤,完全唔zip牙,連埋焦糖蘋果蓉,甜甜地真係好食,甜品我地都叫左曲奇雪糕同雜果朱古力蛋糕,伴碟美觀,水果新鮮,一定會再帶唔同朋友黎食哈哈,好餐廳一定要推介👍🤣
好耐之前都食過呢間餐廳,對於佢整個環境同氣氛都十分難忘。

• 海膽扁意粉
2021-11-12 46 瀏覽
人生食過最好味嘅法國菜前菜波特酒釀葡萄•法式鵝肝凍暫時係人生食過最特別嘅前菜,冇諗過會有鵝肝味嘅「奶凍」,口感勁似雪糕,超級creamy,不過就係鵝肝味嘅。雖然煮法好特別,但係都保持到鵝肝嘅香味,係一個比較特別嘅食法。波特酒釀葡萄放喺鵝肝凍下面,兩者味道好match。呢個菜式係用透明玻璃杯裝住,用嚟打卡放上社交平台呃like就啱晒啦。餐湯主菜傳統法式鵝肝牛柳呢個鵝肝真係不得了,眾所周知鵝肝嘅體積越大,就會越好食。呢個鵝肝有我三份二隻手掌咁大,一咬落去,啲油就擁晒出嚟,超級香呀,夠晒肥美。相比之下牛柳就比較遜色,唔算好林。不過調味都幾好,所以都Ok la 。甜品鮮果 蛋糕 雪糕甜品好食得來,擺盤亦相當吸引。用咗馬卡龍、雪糕、斑蘭蛋糕、朱古力蛋糕、生果做配搭,就好似一幅藝術品咁。飲品Pink Lady如果係鍾意打卡嘅女仔,一定要嗌呢杯,上面好似氣球咁,一篤就爆,用黎拍boomerang就啱晒啦。味道係荔枝味,甜甜地,幾好飲。
人生食過最好味嘅法國菜

前菜
波特酒釀葡萄•法式鵝肝凍
波特酒釀葡萄放喺鵝肝凍下面,兩者味道好match。

餐湯

主菜
傳統法式鵝肝牛柳

甜品
鮮果 蛋糕 雪糕

飲品
Pink Lady
今日慶祝紀念日,放工又唔想出九龍,朋友好神秘咁帶我來到太和這間法國餐廳,門口有一度液化玻璃門,需要按門鐘才有店員開門,當門打開後,玻璃才會透光,私隱度比較高,亦唔會被外面影響餐廳的情調。晚餐有一人Set Dinner,包前菜、餐湯、主菜及甜品。波特酒釀葡萄鵝肝凍🍇精緻嘅葡萄經過酒釀略帶淡淡酒香,鵝肝凍質感棉滑,酸甜味配合得剛剛好。🎃南瓜忌廉湯南瓜湯上有忌廉拉花,南瓜蓉打得好順滑,配上焗得香脆的蒜蓉包,口感一流。🍝海膽扁意粉意粉軟硬度適中,吃到海膽的鮮味,味道香濃而不油膩。🐟法式西鰽鱸鱸魚煎得香脆,做到外酥內軟,魚味夠濃,用了椰菜花蓉墊底,有薯蓉的口感,素菜的纖維,啱曬我。🌹美女與野獸甜品擺盤十分精美,靚到差點唔捨得食,店員介紹原來係用紅豆蓉做的玫瑰花,淡淡的豆香,裡面包住少少蓮蓉,口感好特別。🥂Bubble Bee & Sexy On Tree兩杯飲品都係無酒精,賣相勁靚,打卡一流,而且味道唔錯,有點似果汁,啱曬唔飲得酒嘅朋友。

晚餐有一人Set Dinner,包前菜、餐湯、主菜及甜品

波特酒釀葡萄鵝肝凍🍇

🎃南瓜忌廉湯

🍝海膽扁意粉
意粉軟硬度適中,吃到海膽的鮮味,味道香濃而不油膩。

🐟法式西鰽鱸

🌹美女與野獸

🥂Bubble Bee & Sexy On Tree

2021-11-10 46 瀏覽
吃法國菜不一定要香港島才有大埔也有很隱世的法國餐廳這次「吃好西之旅」介紹朋友吃一間真心推介的餐廳裝修既有情調亦有格調除了法國菜這裡的酒也值得品嘗我和朋友叫了兩個set dinner前菜有兩款我們都各自點一款可以大家share吃多一個嘗試♥️蝶豆花木魚清湯配鯛魚刺身這是前菜一蝶豆花的清湯上灑上檸檬汁令湯底有漸變色不過因為燈光較暗所以顏色變他不明顯鯛魚刺生切得厚身而且鮮甜沒有腥味加上淡淡檸檬汁的香十分清新🧡波特酒釀葡萄法式鵝肝凍這是我和朋友都十分喜歡的前菜葡萄以波特酒釀成葡萄的甜香加上微微酒香釀的酒不會因量多而太濃烈反而襯托出葡萄的甜味加上法式鵝肝非常肥美味道濃郁厚實💛傳統法式鵝肝牛柳$480無論擺盤或味覺上都評價很高的鵝肝牛柳真的值得一試牛柳十分嫩滑一切即開店員建議五成熟切開牛柳見到肉質帶有粉紅色如果配以肥美的鵝肝口感上有不同層次鵝肝煎香後焦香的味道令人食指大動加上煎封之後把肉汁鎖住💚法式香料烤龍蝦尾海鮮伴薏米飯$518這是有兩大隻厚身帶子和大大隻龍蝦尾雖然是龍蝦尾但肉質非常扎實一點也不「梅」選擇薏米飯感覺上比較健康而且薏米很有咬口比米飯更好吃💙pumpkin soup💜Beauty an

吃法國菜不一定要香港島才有

有一陣香甜的白煙吹出
之後
出現以豆蓉做成的玫瑰花
不過豆蓉偏甜

📍L'AMOUR (大埔)
大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
  • 傳統法式鵝肝牛柳
  • 美女與野獸
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍 焦糖蘋果
2021-11-09 47 瀏覽
呢間真係隱世浪漫餐廳啊!!朋友約我去食飯,話包我覺得浪漫,我穩左半日先穩到間餐廳,因為出面睇五到入面,完全意識五到係間餐廳。但係一按門鐘,開門見到入面的果一刻真係好驚訝!入面的環境舒適,尤其有個大水晶燈,好靚,係我鐘意的類型,加上有個吧台,悠閒又舒適。服務員態度超級好,溫柔又靚仔靚女😍。先五講甘多門面野,味道最實際。個人比較鐘意食鵝肝,所以前菜係鵝肝,主菜都有鵝肝。前菜係一個鵝肝凍,濃郁的鵝肝味,加上酸酸甜甜的凍提子,有一種清新不膩的感覺。跟住上個南瓜忌廉湯,呢個就真係正啦,鹹淡度適中,加上脆脆的蒜蓉包,搭配一流。牛柳我叫左7成熟,五算韌,點上配製醬汁,味道不錯。牛柳上面的鵝肝係煎過的,外脆內嫩之後上的甜品擺盤係我見過比較用心的了,每種水果都有滴,酸甜搭配,消滯解膩,仲有個雪糕係奧利奧雪糕,特別推薦個馬卡龍,好好味!來到甘浪漫的地方又點會五叫杯酒,我叫左杯blue magreta,上來的時候酒杯裡在冒泡,好有feel啊,見到就想快滴飲淡。酒杯邊邊係鹽,一啖酒混合少少鹽,不過我飲一杯就醉左。

個人比較鐘意食鵝肝,所以前菜係鵝肝,主菜都有鵝肝。

,不過我飲一杯就醉左
2021-11-09 46 瀏覽
今日去開鐵路博物館,朋友話去試吓新嘢食咁我哋就睇吓附近有咩餐廳好食啦,查到有一間法國菜L‘AMOUR評價幾好😆餐廳個外觀都好特別有部琴放喺度,就係冇試吓佢係咪真係彈到,餐廳入到去幾乎滿座,氣氛幾好,員工服務質素都好!我就叫左一個套餐碟豆花木魚清湯 .鯛魚刺身店員會淋上碟豆花木魚清湯、淺紫色嘅湯搭配鯛魚睇落去好有食慾,刺身好新鮮,肉質鮮嫩,食完魚嘅鮮味仍留係口度餐湯.南瓜忌廉湯入口絲滑,濃度岩岩好主菜.法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯有兩粒幾大嘅帶子同埋半邊嘅龍蝦尾,食材新鮮,龍蝦肉質有彈性,薏米、西芹粒、一啖落口會食出唔同嘅口感,份量足甜品鮮果、蛋糕、雪糕份量都啱啱好,水果有幾款蛋糕有兩款,一小件搭配個OREO 雪糕正,值得一提巨款馬卡龍都好好吃,整個甜品唔會太甜,控制得好好雞尾酒個人唔好飲酒,但係係一個咁有情調嘅地方食飯當然要來番一杯雞尾酒,我係叫店員推介俾我嘅,我講明咗俾佢聽我想要一款咩口味嘅酒,佢就介紹咗一款俾我,酒味唔會太濃,易入口,有果肉,一啖落去酒同埋果肉相融更好飲,飲完後勁唔大,值得一試或叫店員推介一餐飯食落嚟環境、食物、服务都好滿意!
碟豆花木魚清湯 .鯛魚刺身

餐湯.南瓜忌廉湯
入口絲滑,濃度岩岩好

主菜.法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯

甜品
鮮果、蛋糕、雪糕

雞尾酒

一餐飯食落嚟環境、食物、服务都好滿意!