今日慶祝紀念日,放工又唔想出九龍,朋友好神秘咁帶我來到太和這間法國餐廳,門口有一度液化玻璃門,需要按門鐘才有店員開門,當門打開後,玻璃才會透光,私隱度比較高,亦唔會被外面影響餐廳的情調。晚餐有一人Set Dinner,包前菜、餐湯、主菜及甜品。波特酒釀葡萄鵝肝凍🍇精緻嘅葡萄經過酒釀略帶淡淡酒香,鵝肝凍質感棉滑,酸甜味配合得剛剛好。🎃南瓜忌廉湯南瓜湯上有忌廉拉花,南瓜蓉打得好順滑,配上焗得香脆的蒜蓉包,口感一流。🍝海膽扁意粉意粉軟硬度適中,吃到海膽的鮮味,味道香濃而不油膩。🐟法式西鰽鱸鱸魚煎得香脆,做到外酥內軟,魚味夠濃,用了椰菜花蓉墊底,有薯蓉的口感,素菜的纖維,啱曬我。🌹美女與野獸甜品擺盤十分精美,靚到差點唔捨得食,店員介紹原來係用紅豆蓉做的玫瑰花,淡淡的豆香,裡面包住少少蓮蓉,口感好特別。🥂Bubble Bee & Sexy On Tree兩杯飲品都係無酒精,賣相勁靚,打卡一流,而且味道唔錯,有點似果汁,啱曬唔飲得酒嘅朋友。

晚餐有一人Set Dinner,包前菜、餐湯、主菜及甜品

波特酒釀葡萄鵝肝凍🍇

🎃南瓜忌廉湯

🍝海膽扁意粉
意粉軟硬度適中,吃到海膽的鮮味,味道香濃而不油膩。

🐟法式西鰽鱸

🌹美女與野獸