2021-12-31
身為大埔人都唔知道大埔有得食fine dining, 為咗慶祝生日所以無意中搵到呢間餐廳,特登揀咗呢間充滿情調既法式餐廳用餐。Lunch 時間去到,只有2 個set menu供選擇,價錢分為$688/1人餐和$2022 /2人餐。我就揀咗呢款$688再加咗杯飲品🥰$ 688 /1人餐- 由餐湯、前菜、輕食、甜品 一共有六款食物。季節限定法式濃湯餐湯為牛肝菌忌廉湯,湯中有著粒粒菇的口感,加上忌廉拉花增強湯的幼滑度。另外配有一塊熱辣嘅蒜蓉包,令口感更豐富有層次季節限定法式前菜前菜為雕魚刺身,淡紫色嘅湯底令通透的雕魚染上紫色,同時亦帶出鮮味季節限定法式多士海膽多士,包含三片海膽相當足料,入口好滿足之外, creamy 細膩嘅口感配搭海膽的鮮甜停留係口腔中,更配有沙律菜平衡味蕾。季節限定輕食葡撻上面鋪滿住一粒粒嘅鵝肝,鵝肝入口即溶,嫩滑的蛋配上牛油香酥皮再慢慢滲出鵝油香味主菜可選牛/豬/雞/魚我哋分別就揀咗牛同埋魚,煎三文魚表皮煎得脆脆,而底下有椰菜花泥作薯菜。至於牛我揀咗五成熟,更配上鵝肝,令牛肉每一啖都滲出香濃嘅鵝油香。季節限定甜品藍莓芝士蛋糕,上面仲擺放住一粒淡雪士多啤梨打卡是個重點,知
季節限定法式濃湯
季節限定法式前菜
季節限定輕食
主菜可選牛/豬/雞/魚
季節限定甜品
藍莓芝士蛋糕,上面仲擺放住一粒淡雪士多啤梨
打卡是個重點,知道呢兩款有個浮誇既波,為咗打卡就諗都無諗叫咗💙
Puppy love $138
飲先需要先攪拌,如寶石般呈紅色,味道帶甜配上梳打口感,適合女生飲用
Dream $133
似寶石般的綠色而且帶果味
總結:呢餐消費大概為$1800, 人均$900, 作為大埔罕有類型嘅餐廳,真係幾有情調。另外,記得要預時間食,我就一共食咗兩個鐘🤣