L'AMOUR

2022-02-13 20 瀏覽
Bookmarked this restaurant for a while, finally had a chance to try ~Order several dishes to share with my friend⭐️Pink lady and sexy on tree Taste sweet ! The bubbles on the top looks fancy for photos.⭐️Oysters from japan 6 in total , all are fresh quite large in scale ⭐️Fole Gras Cream Brûlée⭐️Pan Fried Hokkaido Scallops Pea⭐️Beef Wellington Requested to cook as medium, the steak was just right , served along with potato, mushroom~ would be better if there’s a sauce Good service and fair price , w

⭐️Pink lady and sexy on tree

⭐️Oysters from japan

⭐️Fole Gras Cream Brûlée

⭐️Beef Wellington

Good service and fair price , would definitely come again !
2022-02-13 12 瀏覽
最近好少外出用膳,今次難得出來放鬆一下,這家餐廳外面看不到餐廳內部,好有安全感,店內燈光暗,格調高雅巴馬臣芝士黑松露薯條 薯條香脆,外脆內軟,黑松露味香濃,佐酒之選法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯 龍蝦爽口彈牙,薏米飯口感煙韌,醬汁鮮味,擺盤色彩繽紛,賣相加分美女與野獸玫瑰花以玻璃蓋好,煙薰一打開即有夢幻感,玫瑰花口感香甜軟滑,還有靚靚畫花,好靚Sex on the beach漸變色好夢幻,啖啖果香,酒味濃,大大杯可以慢慢嘆House red 紅酒香醇無酸味,好易入口

巴馬臣芝士黑松露薯條
薯條香脆,外脆內軟,黑松露味香濃,佐酒之選

美女與野獸

Sex on the beach
漸變色好夢幻,啖啖果香,酒味濃,大大杯可以慢慢嘆

House red
紅酒香醇無酸味,好易入口

2022-02-06
午餐
2022-02-13 7 瀏覽
隱世法式料理餐廳🍴唔係朋友推介都估唔到大埔小巷都有咁高質既美食!大門旁擺放了鋼琴,餐廳裝修優雅,頗有情調,高樓底既格局望落十分舒適.▪️日本時令生蠔 $288共有半打,生蠔新鮮而且夠肥美可口,仲配上特制醬汁,別有一番風味▫️焦糖法式燉鵝肝 $198淨係朵玫瑰花就夠曬吸睛,由面包摺起既玫瑰花,配上由鵝肝醬燉起既焦糖脆脆,香甜既鵝肝味縈繞在口中👅▪️香煎北海道帶子黑松露薏米飯 $258單單係薏米飯就好加分,事關本身我好中意薏米,清熱之餘仲美顏😌帶子煎得好香,仲有黑松露點綴▫️威靈頓牛柳 $398▪️Pink Lady $118▫️Sexy On Tree $98淨係波波既賣相都好吸引,引破泡泡後呈現出煙霧,入口偏甜
大門旁擺放了鋼琴,餐廳裝修優雅,頗有情調,
高樓底既格局望落十分舒適

▪️日本時令生蠔 $288

▫️焦糖法式燉鵝肝 $198

香甜既鵝肝味縈繞在口中👅
▪️香煎北海道帶子黑松露薏米飯 $258

帶子煎得好香,仲有黑松露點綴
▫️威靈頓牛柳 $398

▪️Pink Lady $118
▫️Sexy On Tree $98

淨係波波既賣相都好吸引,引破泡泡後呈現出煙霧,入口偏甜
𝐋'𝐚𝐦𝐨𝐮𝐫 係法文, 含意「愛」「愛情」「愛戀」--6 ℂ𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖 𝕊𝕖𝕒𝕤𝕠𝕟𝕒𝕝 𝕊𝕖𝕥 (𝐇𝐊$688@) 🌹季節限定法式濃湯 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐨𝐮𝐩🌹季節限定法式前菜 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫 🌹季節限定法式多士 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭🌹季節限定輕食 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐢𝐝𝐞𝐬 🌹主菜 (可選:牛/豬/雞/魚) 𝐌𝐚𝐢𝐧 (𝐂𝐡𝐨𝐢𝐜𝐞 𝐨𝐟 𝐁𝐞𝐞𝐟/𝐏𝐨𝐫𝐤/𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧/𝐅𝐢𝐬𝐡) 🌹限節限定甜品 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭💁🏻‍♀️喜歡驚喜嘅可以選擇以上呢個餐, 因為樣樣都係季節限定 = 無得估😆 當天係忌廉磨菇湯, 啖啖都充滿住雜菇🍄 前菜係鯛魚刺身, 較清淡, 建議連埋旁邊嘅香草一齊食🐟 魚子醬法式多士, 仲有埋金箔做點綴添🫓 輕食係鵝肝酥皮蛋撻, 鵝肝嘅香油滲透入蛋漿, 又甜又鹹嘅感覺都幾特別😋 主菜我就揀咗鵝肝牛柳🥩 配埋椰菜花蓉及香煎薯仔片, 幾飽肚🍠 甜品係藍莓芝士蛋糕, 擺盤好靚呀😍-- 𝔸 𝕃𝕒 ℂ𝕒𝕣𝕥𝕖 🌹慢煮西班牙黑毛豬鞍 | 焦糖蘋果 (𝐇𝐊$258)𝐒𝐥𝐨𝐰-𝐜𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐋𝐨𝐢𝐧
𝐋'𝐚𝐦𝐨𝐮𝐫 係法文, 含意「愛」「愛情」「愛戀」
🌹季節限定法式濃湯 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐨𝐮𝐩
🌹季節限定法式前菜 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫
🌹季節限定法式多士 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭
🌹季節限定輕食 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐢𝐝𝐞𝐬
🌹主菜 (可選:牛/豬/雞/魚)
🌹限節限定甜品 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭

𝔸 𝕃𝕒 ℂ𝕒𝕣𝕥𝕖
🌹慢煮西班牙黑毛豬鞍 | 焦糖蘋果 (𝐇𝐊$258)
𝐒𝐥𝐨𝐰-𝐜𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐋𝐨𝐢𝐧 𝐑𝐚𝐜𝐤

🌹法式西鰽鱸 | 椰菜花蓉 | 紅腰豆 (𝐇𝐊$258)
𝐁𝐚𝐫𝐫𝐚𝐦𝐮𝐧𝐝𝐢 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐚𝐮𝐥𝐢𝐟𝐥𝐨𝐰𝐞𝐫 𝐏𝐮𝐫𝐞𝐞

🥃𝐂𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬: 𝐖𝐡𝐢𝐬𝐤𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐫 | 𝐎𝐥𝐝 𝐅𝐚𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧𝐞𝐝

2022-02-10
下午茶
慶祝紀念
紀念日
2022-02-08 34 瀏覽
去到大埔,搵到間高級餐廳,可以食餐好~呢度好方便,附近就有停車場。揀咗最平嘅餐試試。Dinner set $688蘑菇湯、煙三文魚沙律、魚子醬多士、鵝肝撻。主菜可選牛、雞、豬、魚,甜品是tiramisu 。餐廳入邊唔算太多位,fine dining 嚟講唔會太多人,而且店員都非常之有禮貌,服務都唔錯。燈光暗暗感覺私隱度高,又幾浪漫。餐牌上邊酒精飲品供應種類都有好多,Cocktail、啤酒、紅白酒等等都有。呢度嘅食物整得幾靚,味道都唔錯。湯同沙律都正常質素。魚子醬多士好香脆,一邊飲酒一邊食幾享受。鵝肝撻鵝肝味突出。豬鞍唔會太肥,夠瘦夠味。朋友叫咗威靈頓牛柳,鍾意佢唔會太大件,兩個人食就啱啱好。另外見焦糖鵝肝燉蛋好似幾得意,呢個組合整得幾好。

揀咗最平嘅餐試試。Dinner set $688

鵝肝撻鵝肝味突出。豬鞍唔會太肥,夠瘦夠味。

朋友叫咗威靈頓牛柳,鍾意佢唔會太大件,兩個人食就啱啱好。

另外見焦糖鵝肝燉蛋好似幾得意,呢個組合整得幾好。
2022-02-04 70 瀏覽
有朋友介紹去呢間法國fine dining 餐廳 L’AMOUR,我自己好少會去呢啲餐廳,趁今日中午就黎試吓!喺太和站沿着林村河一直行就到!一嚟到,白朦朦一片的大門已經好有氣勢,開門會透明,關門又變回白朦朦,淨係個大門,我都欣賞了三次🤣🤣裏面啲座位都闊落,環境優雅,坐得舒適,服務態度有禮。睇下嗰menu ,超大本,差唔多半張枱。前菜:波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍。酒釀葡萄好有酒味,加上鵝肝凍,好香鵝肝味,好好食。前菜:焦糖法式燉鵝肝。主食:慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果:豬鞍好厚身,食落好軟淋,味道很好。意粉:蒜片辣椒蟹肉意粉估唔到大埔有咁好食嘅法國餐廳,後來睇番,原來係前文華東方酒店主廚主理,唔怪之得,味道同質素咁高。(所以價錢都咁高🥺🥺)但真心推介的,絕對唔會後悔來這𥚃。Thanks Yan

裏面啲座位都闊落,環境優雅,坐得舒適,服務態度有禮。
睇下嗰menu ,超大本,差唔多半張枱。

波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍

前菜:波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍。
酒釀葡萄好有酒味,加上鵝肝凍,好香鵝肝味,好好食。

焦糖法式燉鵝肝

前菜:焦糖法式燉鵝肝。

慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果

主食:慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果:
豬鞍好厚身,食落好軟淋,味道很好。

蒜片辣椒蟹肉意粉

意粉:蒜片辣椒蟹肉意粉

但真心推介的,絕對唔會後悔來這𥚃。

Thanks Yan
波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍
慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果
蒜片辣椒蟹肉意粉
2022-02-03 27 瀏覽
今日去左位於太和既l’amour, 叫左泡沫龍蝦湯($128),焦糖法式燉鵝肝($188),蒜片辣椒蟹肉扁意粉($178),慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果($258),黑松露芝士薯條($128),同埋法式馬卡龍配雪糕($88)。另外都點左兩杯野飲 - House red($58)同埋Cider Juicy($58)。先講講泡沫龍蝦湯,味道濃而又好味,有拉花賣相好好!焦糖法式燉鵝肝配麵包一齊食,更加食到鵝肝醬既味道!蒜片辣椒蟹肉扁意粉有好多蟹肉,少少辣好開胃!慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果有蘋果蓉感覺好新鮮,而黑毛豬肉好嫩滑!黑松露芝士薯條有好濃既黑松露味,而薯條亦炸得相當香脆!法式馬卡龍配雪糕推介俾喜歡食甜品既你地!

先講講泡沫龍蝦湯,味道濃而又好味,有拉花賣相好好!

焦糖法式燉鵝肝配麵包一齊食,更加食到鵝肝醬既味道!

蒜片辣椒蟹肉扁意粉有好多蟹肉,少少辣好開胃!

黑松露芝士薯條有好濃既黑松露味,而薯條亦炸得相當香脆!

法式馬卡龍配雪糕推介俾喜歡食甜品既你地!
2022-02-01 27 瀏覽
生日打卡📸️禁堂食!唔緊要我哋晏晝都可以食多啲所以我覺得呢度係一個值得打卡嘅地方其實喺太和都有高質嘅法式料理但食物質素絕對係有保證唔同嘅酒類最後要咗威士忌試飲有啲冰可以自己慢慢加落去感覺上一樣咁浪漫🌹最靚嘅就係碟豆花帶子刺身不過我就覺得味道唔太濃郁不過整體來講都係唔錯,同埋顏色好靚呀魚子醬麵包🥯黑魚子醬味道突出,一啲都唔馬虎前菜會有蘑菇湯👍🏻好濃郁嘅蘑菇味道每一口都係濃郁蘑菇味主菜方面可以嗌咗一個龍蝦意大利飯醬汁濃郁啲飯容易入口之前試過一啲會煮到個飯太硬,呢度就啱啱好環境舒適服務態度又好之後可以再嚟㗎~

生日打卡📸️
有啲冰可以自己慢慢加落去
感覺上一樣咁浪漫🌹
最靚嘅就係碟豆花帶子刺身
不過我就覺得味道唔太濃郁
不過整體來講都係唔錯,同埋顏色好靚呀
魚子醬麵包🥯黑魚子醬味道突出,一啲都唔馬虎
前菜會有蘑菇湯👍🏻好濃郁嘅蘑菇味道
每一口都係濃郁蘑菇味
主菜方面可以嗌咗一個龍蝦意大利飯
醬汁濃郁啲飯容易入口
之前試過一啲會煮到個飯太硬,呢度就啱啱好
環境舒適服務態度又好之後可以再嚟㗎~
一個大埔人出其他地方都食到好攰太和法國料理價錢都真係唔係貴Lunch兩個人要一個$688 (+10%) ge set menu如果驚唔夠重可以加多個主食,一定會好飽食完超級滿足呀首先一碗濃郁嘅蘑菇湯👍🏻裏面有好多蘑菇蓉鵝肝葡撻,真係第一次見呢個組合酥皮非常脆,完全冇油膩嘅感覺有魚或者豬,最後我就揀咗牛扒要咗五成熟就真係啱啱好不過我覺得牛肉有少少根味道夠味牛味濃郁!最後再食埋個甜品就真係飽晒因為我唔飲酒,呢度有唔同嘅酒類選擇最後要mocktail 一樣都係咁chilll 有少少橙味嘅水果味,唔會話太濃郁
一個大埔人出其他地方都食到好攰
太和法國料理
價錢都真係唔係貴

Lunch兩個人要一個
$688 (+10%) ge set menu
如果驚唔夠重可以加多個主食,一定會好飽
食完超級滿足呀
首先一碗濃郁嘅蘑菇湯👍🏻裏面有好多蘑菇蓉

鵝肝葡撻,真係第一次見呢個組合
酥皮非常脆,完全冇油膩嘅感覺
有魚或者豬,最後我就揀咗牛扒

要咗五成熟就真係啱啱好
不過我覺得牛肉有少少根

味道夠味牛味濃郁!最後再食埋個甜品就真係飽晒
因為我唔飲酒,呢度有唔同嘅酒類選擇
最後要mocktail 一樣都係咁chilll
有少少橙味嘅水果味,唔會話太濃郁
2022-02-01 315 瀏覽
呢間餐廳成個感覺都好高級😝由門面、餐具、吊燈,成個感覺都好華麗,慶祝節日好去處😊❁ 威靈頓牛柳 $398新鮮焗好,外層酥皮金黃鬆化、焦脆,酥皮屬於較薄身,唔會太膩。五成熟牛柳呈粉紅色,肉質鮮嫩,同時保留不少肉汁。牛柳蘸上蘑菇醬,濃濃菌香。伴碟的雜菜在擺位方面非常有心思,茄子青瓜黃瓜連成一串,帶濃濃香草味道,與香濃的牛柳中和🥩🥩🥩❁ 慢煮西班牙黑毛豬 $298擺盤非常之靚,每個角度都好好睇。豬鞍厚身,味道唔錯唔會好騷。外皮烤得少少焦脆,入面一啲都唔鞋口,配上蘋果、薯蓉,味道夾😚❁ 美女與野獸 $138極度夢幻甜品🌹🌹🌹玻璃罩佈滿濃煙,一打開就有大大朵立體玫瑰花,好靚。食落去感覺有少少似蓮蓉,但係唔會太甜,視覺效果一流❁ Rose $128外型夢幻,入口比較甜,啱晒女仔🍸職員拎杯酒上嚟嗰陣,用煙槍打入輕煙,過一陣啲煙就散開,打卡要快手。❁ Puppy Love $138呢杯都係用嚟打卡,有個巨型泡泡喺杯酒上面。分層做得靚,味道幾好比較清,容易入口🍸😊

❁ 威靈頓牛柳 $398

❁ 慢煮西班牙黑毛豬 $298

❁ 美女與野獸 $138

❁ Rose $128

❁ Puppy Love $138

• 威靈頓牛柳
2022-01-31 18 瀏覽
高質fine dining😍😋😍~今次長征大埔食好西😎呢間餐廳門口採用大玻璃設計開門時會變透明~好特別!門口仲放左一部鋼琴🎹餐廳環境好有格調!最啱慶祝節日😎食物質素同賣相方面都好高質👍👍泡沫龍蝦湯 $128賣相吸引!有唒拉花☺️濃厚龍蝦味!仲食到有啲龍蝦肉架🤩配上牛油多士~焦糖法式燉鵝肝 $188呢個好好食!賣相一流~好creamy!焦糖嘅甜加口感綿綿嘅鵝肝 點麵包一齊食 一啲都唔會膩😌蒜片辣椒蟹肉扁意粉 $178上面有啲魚子醬做點綴~成件事高級左😍😍好香!蟹肉十足啊!意粉偏硬身質地的~辣椒都幾辣㗎!男友最愛~慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果 $258呢個係我最鍾意的!😍推介大家!肉質juicy 又冧!重點係配埋蘋果蓉一齊食 口感層次昇華 變得好fresh 再食埋焦糖蘋果片~一啲都唔會話太甜黑松露芝士薯條 $128份量比我哋想像多好多!所以我哋食唔晒😉粗條薯條配上黑松露醬!我地都有配鵝肝醬一齊食🤪法式馬卡龍配雪糕 $88呢個雪糕自家製!竟然有五個馬卡龍😉分別有原味抹茶味同草莓味~House red $58Cider juicy $58L'AMOUR 大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
高質fine dining😍😋😍~
今次長征大埔食好西😎
呢間餐廳門口採用大玻璃設計
開門時會變透明~好特別!
門口仲放左一部鋼琴🎹
餐廳環境好有格調!最啱慶祝節日😎
食物質素同賣相方面都好高質👍👍

泡沫龍蝦湯 $128
賣相吸引!有唒拉花☺️
濃厚龍蝦味!仲食到有啲龍蝦肉架🤩
配上牛油多士~

焦糖法式燉鵝肝 $188
呢個好好食!賣相一流~
好creamy!焦糖嘅甜加口感綿綿嘅鵝肝
點麵包一齊食 一啲都唔會膩😌

蒜片辣椒蟹肉扁意粉 $178
上面有啲魚子醬做點綴~
成件事高級左😍😍
好香!蟹肉十足啊!
意粉偏硬身質地的~
辣椒都幾辣㗎!
男友最愛~

慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果 $258
呢個係我最鍾意的!😍推介大家!
再食埋焦糖蘋果片~一啲都唔會話太甜

Cider juicy $58

L'AMOUR
大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
2022-01-29 35 瀏覽
特意到這餐廳去因着好評。進了去看餐牌後,發現午餐餐牌不見了,只剩下很貴的廚師發板餐, 至少$800以上。問侍應,他說兩個月前已經刪除了午餐餐牌。那麼為什麼不在網上公佈呢?我特意從香港島老遠駕車過來的。看了之後很失望。終於決定離開,因為這不是我原本想吃的價錢。食一個午餐不需要那麼貴,即若材料和煮法值得,也不可以沒有其他選擇給別人的。我沒有後悔離開。去了一間大埔很老字號的餐廳,很僥倖walk-in 有枱, 只花了200多元,餐廳環境優美,有藍天白雲和水塘。離開決定是對的。我不介意用$800以上去吃一餐好的但是不可以沒有通知之下刪除一個比較實惠的午餐餐牌。

2022-01-28 239 瀏覽
之前見朋友食完見評價都唔錯,今日約咗個朋友一齊去試下。入到餐廳見到一個大大嘅酒櫃同大大嘅吊燈,餐廳環境都算舒適,有歐陸風格。▪️日本北海道時令生蠔🦪 $288 6pc生蠔夠大隻,又新鮮,唔洗點加檸檬汁都好好味😍▪️自家製蟹鉗.檸檬忌廉汁 $188外面炸得好脆口,入面濃濃嘅蟹味湧出嚟,蟹肉都幾多仲好鮮甜,配埋酸酸甜甜嘅忌廉汁更加好味😋。▪️焦糖法式燉鵝肝 $198賣相做到焦糖燉蛋一樣,但其實係鵝肝打成醬,好似cheese咁😋 面包摺到朵花咁好靚呀,面包連埋焦糖鵝肝一齊食特別好味。▪️法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯 $368龍蝦都幾新鮮,啖啖肉;仲有兩粒帶子都鮮甜;薏米飯粒粒分明,咬落有口感,比Risotto 更好食。另外個碟畫到好似個大海咁,仲有啲海鮮做陪襯幾靚🥰,好有心思。▪️威靈頓牛柳 $398外層酥皮牛油味香,幾鬆軟。牛柳叫咗五成熟,肉質粉嫩,咬落都好軟腍好味。伴碟仲有露筍、甘筍,薯仔等都唔錯㗎。🍹Rainbow $118Cooktails 叫咗杯Rainbow, 真係好colorful,賣相夠晒吸引,酒味唔會太濃,味道甜甜地幾容易入口。🍸Sexy On Tree $98呢杯Sexy On Tre
之前見朋友食完見評價都唔錯,今日約咗個朋友一齊去試下。

▪️日本北海道時令生蠔🦪 $288 6pc
生蠔夠大隻,又新鮮,唔洗點加檸檬汁都好好味😍

▪️自家製蟹鉗.檸檬忌廉汁 $188
自家製蟹鉗.檸檬忌廉汁

▪️焦糖法式燉鵝肝 $198
面包摺到朵花咁好靚呀,面包連埋焦糖鵝肝一齊食特別好味。

▪️法式香料烤龍蝦海鮮薏米飯 $368

▪️威靈頓牛柳 $398
外層酥皮牛油味香,幾鬆軟。

🍹Rainbow $118

🍸Sexy On Tree $98
呢杯Sexy On Tree 杯頂有個泡泡都幾特別,打咭好啱,味道甜甜地都ok。

總結:食物唔會一次過上晒枱,可以比你慢慢食,食物水準都唔錯;環境方面係可以慢慢比你同朋友傾下計飲下酒嘅好地方。
自家製蟹鉗.檸檬忌廉汁
2022-01-27 38 瀏覽
L’AMOUR 位於大埔太和中心隱世法國餐地方不難找,於火車站步行5分鐘左右就到之前看見很多朋友專程過來吃這家餐飯,菜式精準,看見已經深深吸引了我,剛巧有空,那就過來品嘗美食。門口放置一部舊式鋼琴,按門鈴後侍應會前來開門,進門後又別有洞天,環境燈光昏暗,很有情調。Rainbow - 顏色很豐富的cocktail, 酒精成份不高,有甜,很適合女生飲。Sexy on tree - 帶蘋果味Mocktail, 杯頭的氣泡造型,非常吸引。日本北海道生蠔 - 大隻爽甜,蠔🦪味濃郁。自家制蟹餅、檸檬忌廉汁 - 入口淡淡蟹肉,再沾上少許檸檬忌廉汁,提升鮮味。焦糖法式燉鵝肝 - 焦糖鵝肝布丁,拌碟的玫瑰花是麵包,視覺味覺一流。法式簡料烤龍蝦海鮮薏米飯 - 粒粒薏米代替米飯,比米飯彈牙,帶子微微煎香,龍蝦爽口彈口,一絕👍🏻威靈頓牛柳 - 酥皮香脆、牛柳肉味香濃,5成熟上枱剛剛好。環境優靜,坐下來吃著傾著,渡過一個快樂時光。
L’AMOUR 位於大埔太和中心隱世法國餐
地方不難找,於火車站步行5分鐘左右就到

日本北海道生蠔 - 大隻爽甜,蠔🦪味濃郁。

威靈頓牛柳 - 酥皮香脆、牛柳肉味香濃,5成熟上枱剛剛好。

環境優靜,坐下來吃著傾著,渡過一個快樂時光。
2022-01-26 27 瀏覽
前個排為左捉住堂食嘅尾巴,夜晚同朋友嚟咗依間位於太和嘅L’amour食法國餐,以前經過呢間餐廳覺得好好奇,充滿著神秘感👾,由外面望去裏面係完全睇唔到裏面有啲咩,係開門嘅時候先望到入面嘅環境。入去嘅時候先撳門鐘,然後侍應就會為你開門,服務加分😁。我同朋友叫咗個Set Dinner, 咁就有: 蝶豆花木魚清湯伴鯛魚刺身,是日餐湯,海膽扁意粉,美女與野獸。黎到咁有mood嘅環境,點可以唔飲返兩杯,於是我哋就叫咗杯New York 同埋生力清啤,兩杯都正正常常,不過不失啦。好快正餐就黎啦,佢嘅鯛魚刺身都幾新鮮,食落有鮮味冇乜筋。而餐湯就係椰菜花蓉忌廉湯, 佢嘅椰菜花蓉落得好足,啖啖都係椰菜花味,如果鍾意椰菜花嘅就啱曬啦。而令人最驚喜嘅,就係佢嘅海膽扁意粉,啲海膽係Jumbo級,好鮮甜,啲扁意粉亦都煮得好彈牙!最後就係佢個甜品,美女與野獸啦,依個甜品真係好靚,啱晒用黎打卡😋除咗環境令人驚喜之外,侍應嘅服務態度都好好,可見餐廳真係落足心思架。