2024-04-28 29 瀏覽
落老蘭唔一定要去啲好逼好多人嘅bar嘅偶爾去下高級西餐+酒吧有時都幾享受呢度有巨型玫瑰同埋識自己演奏嘅透明鋼琴同另一半共進晚餐氣氛真一流自家製嘅麵包黑麥包有nuts乾果配黑松露牛油同肉醬小多士頭盤採用新界有機番茄清涼舒服少少海草墊底好鮮升級左個鵝肝tart焦糖好鬆脆咸咸甜甜交集似cream brulee 餐湯有蔥+薯仔出面比較難飲到主菜豬面肉有薯仔同紅蘿蔔蓉個汁好香甜煮到腍又不失口感M9牛灑上鹽花用酒同肉汁煮的汁仲有個酥香嘅千層薯仔加$25已經可以飲到杯法國酒裝嘅紅/白酒咪話唔嘆甜品妝飾方面係用餅睇得又食得心太軟朱古力暖笠笠流心部分份量好多
落老蘭唔一定要去啲好逼好多人嘅bar嘅

睇得又食得

心太軟朱古力暖笠笠
流心部分份量好多
2024-04-27 23 瀏覽
餐廳位於蘭桂坊,裝修融合了現代與傳統的設計元素,營造出一個精緻而舒適的用餐環境。法式餐包外皮金黃酥脆,內裡鬆軟柔滑。一咬下去,配搭住黑醋及餐廳特製的牛油,散發出濃郁的奶香味,海膽多士給人一種驚艷的感覺。多士外層炸得酥脆,topping卻是柔軟的海膽,散發出濃郁的海洋風味三文魚子泡沫生蠔,色彩繽紛,令人垂涎欲滴。新鮮的生蠔搭配上豐富的三文魚子及泡沫,帶來了絲滑的口感和鮮美的海味。牛油果泡沫法式湯,濃滑的牛油果及泡沫相互融合,帶來了豐富的口感和的味道。每一口都讓人感受到法式料理的精髓。法式牛柳,嫩滑的牛柳搭配著濃郁的醬汁,口感豐富而多層次焦糖燉蛋,焦糖燉蛋外表金黃誘人,內裡鬆軟滑順。一入口,甜蜜的焦糖和濃郁的蛋香在口中融化

法式牛柳,嫩滑的牛柳搭配著濃郁的醬汁,口感豐富而多層次

係中環有間紅當當既bar & restaurant,L'AMOUR鮮紅色既梳化,牆壁,白色三角琴加巨大玫瑰花既特別擺設,完全沉浸係玫瑰紅既氣氛當中Australia Black Opal Wa gyu Beef Tartare $248甜美既和牛他他,配埋魚子同蛋黃,味道真係好正加上火箭菜同芝士,作為前菜或者沙律都真係非常適合Dry Aged New Zealand La mb Chops $488風乾足足24日既紐西蘭羊仔架,超厚身而且有滑嫩口感,鍾意食羊架既朋友一定會好滿足有絲滑既南瓜蓉同埋薯蓉作係配菜,仲有好特別有竹炭味道既鮮荀,呢個小羊架真係值得一試Sea Urchin Pearl Barley $338由薏米當成飯,口感又真係同意大利飯好似,而佢再偏硬少少海膽味好濃郁,整體食起上黎味道平衡,有口感,係唔錯既

甜美既和牛他他,配埋魚子同蛋黃,味道真係好正
加上火箭菜同芝士,作為前菜或者沙律都真係非常適合

Sea Urchin Pearl Barley $338
由薏米當成飯,口感又真係同意大利飯好似,而佢再偏硬少少
海膽味好濃郁,整體食起上黎味道平衡,有口感,係唔錯既
新開業嘅🌟L'AMOUR🌟位於蘭桂芳,門面係白色三角琴🎹同埋玫瑰裝飾🌹,環境高雅!餐廳嘅全力support本地嘅農業👩🏻‍🌾,採用嘅蔬果大部份都係來自🇭🇰本地嘅有機農莊,既新鮮又健康💛!🇫🇷Set Dinner $6884 Course dinner set 包括前菜、輕食、主菜、甜品、同埋一杯有酒精飲品,菜品會因應季節同埋當日食材而定!🦪Seasonal Limited Appetizers是日前菜係日本生蠔,配魚子醬、自家製嘅Lemon Caviar、檸檬泡沫、番茄莎莎!餐廳刻意壓低Lemon Caviar同埋檸檬泡沫嘅酸度,檸檬味香而不嗆,亦放大咗生蠔嘅鮮味,good start!🍅Seasonal Limited Sides本土產嘅雙色車厘茄,黃色嘅主酸,紅色嘅主甜,配搭番茄雪葩同埋果仁脆脆!車厘茄亦經冷凍處理緩減酸度,成件事加埋就好refreshing!🥩Seasonal Limited Mains來自美國嘅牛柳,配法式薯仔千層、sun-dried番茄、南瓜蓉!牛柳軟嫩,肉味香郁可口!薯仔千層做到外脆內香滑,令人印象深刻!朋人揀咗來自澳洲嘅豬腩,配蘋果蓉、南瓜蓉、sun-dr
🇫🇷Set Dinner $688

🦪Seasonal Limited Appetizers
🍅Seasonal Limited Sides

🥩Seasonal Limited Mains
朋人揀咗來自澳洲嘅豬腩,配蘋果蓉、南瓜蓉、sun-dried番茄、仲有紫蘿蔔!豬皮超香脆,腩肉近乎入口即化,滿口甘香!
🍮Seasonal Limited Dessert
帶香橙味嘅Creme Brulee,完美展示甜而不膩!
而另一款甜品係心太軟,以法國朱古力同埋非洲其中一種最靚嘅雲尼拿籽製作,甜度優雅,十分好吃!
🍺Draft Beer
套餐包酒精飲品,有多款生啤on tap!亦可選擇紅白餐酒,咖啡,或其他無酒精飲品!
名氣法式西餐廳,終於來到中環開分店了~ 餐廳位置於蘭桂坊頂,裝修主打鮮紅又暗黑風格,氣氛情調十足。最喜歡入口純白又高貴的自動鋼琴,還有超大玫瑰花裝飾❤️🥢季節時令生蠔套餐:6隻肥美生蠔加一支紅或白酒都只是300多,在蘭桂坊高級的餐廳來說,價錢十分抵。蠔肉豐滿而多汁,生蠔入口濃郁的海洋風味。鮮甜而口感豐潤,仲有自家製莎莎汁,回味無窮。🥢晚市套餐:- 前菜:今日係有機蕃茄,酸酸甜甜十分開胃。- 餐湯:雖然睇落只係簡單嘅薯仔湯,但加上用韭蔥磨製再打成泡沫,口味非常清新。- 主食:澳洲Black Opal M9和牛小排。比較鍾意食生肉。選擇了5成熟牛扒🥩,再加上用甜紅酒同精製牛肉汁合製成嘅醬汁。- 甜品/飲品:檸檬撻作為最後甜點。入口酸酸的,但不會太過份。飲品就揀咗蘋果汁,兩樣味道都十分清新。

🥢晚市套餐:
- 前菜:今日係有機蕃茄,酸酸甜甜十分開胃。

2024-04-21
2024-04-25 25 瀏覽
🇭🇰L'AMOUR·呢間我之前見過好多人食佢太和嗰間分店 望落好似好fancy咁 所以見佢喺中環開咗就決定嚟試吓😎😎不過我自己覺得佢中環呢間分店嘢食選擇好似少啲🤔·Set Dinner $688呢一個set係包埋前菜 湯 主菜 甜品同埋嘢飲嘅 我地嗰日嘅前菜係蕃茄仔同埋啲蕃茄sorbet 酸酸甜甜咁 都幾開胃🍅個湯就係個蔥薯仔湯 佢個蔥油味幾香🥔最後甜品係朱古力心太軟 佢呢一個朱古力味都幾濃🍫·Sous Vide Spain Pork Cheeks l Dry Aged Australia Leopard Coral Trout 主食方面我哋就揀咗豬面頰同埋魚 佢個豬面頰都煮到幾唔錯 幾嫩🐷個魚都煎到好香脆嘅 不過我就覺得個魚肉稍為老咗少少🐟反而佢伴碟既薯蓉幾好食🤣🤣·#rbyeat#rby西餐#rby中環 #rby太和·📍中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖📍太和大埔太和路15號太和中心地下38號舖
🇭🇰L'AMOUR
Potato  and  Leek  Soup
Chocolate  Molten  Cake
Sous Vide Spain Pork Cheeks
2024-04-24 28 瀏覽
我好耐冇去LKF🤡難得係未天黑去覓食😌朋友話以家開左好多餐廳,話要帶我食好西去打卡🙂‍↕️一入餐廳有一座透明三角鋼琴,仲會一直播放音樂都幾浪漫同chill🌹重點係打卡影相都好靚🤣而旁邊就係bar,而燈光係彩虹色🌈餐前麵包·黑松露牛油🧈勁香黑松露味🥹食食下就食曬焦糖法國鵝肝撻第一次見將鵝肝放在酥皮撻,表面仲有一層焦糖,食落層次好豐富,焦糖本身好脆而酥皮撻亦好酥脆,但鵝肝口感十分細滑、味道香濃。好味😋法式龍蝦湯湯有香濃龍蝦味,有龍蝦肉增添口感🥣巴馬臣芝士黑松露薯條 ·黑松露醬🍟超香超濃郁黑松露味😚薯條上仲有一坨黑松露,再配芝士的咸香完全係不計成本👍🏻令人食到停唔到口😌但我中意粗薯條多d🤐澳洲Black Opal M9和牛小排我地order 5成熟,見到煎到粉嫩色就食慾大振🤤肉味好濃,油脂好香且分布比例平均,近乎入口即溶😋大家要趁熱食😝朱古力慕士香濃朱古力甜而不膩,口感很滑🍫痴上有蘋果醬點綴,食落酸酸甜甜,唔怕滯😃我唔飲酒所以叫左杯 #mocktail Bubble bee🫧🐝,以杯以橙汁做主調,重點真係有bubble🤩非常打卡able📸而我朋友中意飲酸甜,職員就介紹#cocktail Lyc

餐前麵包·黑松露牛油🧈
勁香黑松露味🥹食食下就食曬

焦糖法國鵝肝撻

法式龍蝦湯
湯有香濃龍蝦味,有龍蝦肉增添口感🥣

巴馬臣芝士黑松露薯條 ·黑松露醬🍟

朱古力慕士

我唔飲酒所以叫左杯 #mocktail Bubble bee🫧🐝,以杯以橙汁做主調,重點真係有bubble🤩非常打卡able📸而我朋友中意飲酸甜,職員就介紹#cocktail Lychee Martini🍸好易入口、好適合女仔🥂

📍 L'AMOUR📍 中環蘭桂坊 𝗟𝗞𝗙, 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖 (Also in Tai Po)〔 Follow me! ♥︎ 〕-「L’amour」是法語中的「love」餐廳以此詞命名,應該是跟「法國」有點關係吧?是的!《L’AMOUR》主打法國料理,菜式精緻有心思~-先前有到訪過他們第一間、位於大埔的店,體驗是蠻好,但位置實在是有點「隔涉」最近他們就在中環開設分店,更方便市區的朋友☺️-裝潢跟大埔店一樣,都以紅色為主調配搭水晶吊燈、三角鋼琴、大玫瑰花、沙發座椅等,刻意營造高級氣派選址在蘭桂坊,自然是Happy Hour好處,設半開放式酒吧區域,提供不少酒類飲品晚餐時段播著柔和音樂,伴上鋼琴悅耳的自動彈奏晚上十點後,背景音樂就換上DJ音樂,配搭燈光效果,搖身一變,變成酒廊-到訪時,餐廳還在試業階段,只提供晚市一人套餐還有單點的少量菜式侍應說未來的菜單會更完善~順帶一提,侍應生的服務態度都很好而且每道菜也會有詳細的介紹;每道菜也會換上新的餐碟、餐具是高級食府的服務質素👍-餐廳的定價蠻進取,所以我們一行兩人只點了一份一人套餐和兩款單點菜式,人均已經
📍 L'AMOUR
〔 Follow me! ♥︎ 〕
「L’amour」是法語中的「love」
餐廳以此詞命名,應該是跟「法國」有點關係吧?
是的!《L’AMOUR》主打法國料理,菜式精緻有心思~
最近他們就在中環開設分店,更方便市區的朋友☺️
裝潢跟大埔店一樣,都以紅色為主調
晚餐時段播著柔和音樂,伴上鋼琴悅耳的自動彈奏
侍應說未來的菜單會更完善~
順帶一提,侍應生的服務態度都很好
而且每道菜也會有詳細的介紹;每道菜也會換上新的餐碟、餐具
是高級食府的服務質素👍
餐廳的定價蠻進取,所以我們一行兩人只點了一份一人套餐和兩款單點菜式,人均已經六百多
=
Bread
首先是麵包拼盤🥖🍞
有三款,分別是迷你法包、乾果堅果麵包、穀麥麵包,配上香氣滿滿的松露無鹽牛油
除了法包口感有點堅韌,其餘都很好
Bread
麵包
松露牛油
A la carte items

特級魚子醬多士 ($228/3pc)
Caviar toast
多士尺寸的骰,烤得非常脆
表面放上特級魚子醬,侍應介紹是來自匈牙利的Beluga Caviar,鹹鮮味突出
再配上香檳啫喱,跟魚子醬十分搭
特級魚子醬多士
特級魚子醬多士

焦糖法式燉鵝肝 ($208)
Foie gras crème brûlée
這道菜是L’AMOUR的招牌菜~
把焦糖燉蛋裡的蛋換成了鵝肝醬,由一道甜品變成了一道開胃小吃
可以用旁邊的櫻花脆片蘸著吃,吃起來同時有香脆、香滑的口感
也有剛才的香檳啫喱作伴碟~
焦糖法式燉鵝肝
焦糖法式燉鵝肝
(餐牌上圖片裡明明是伴上玫瑰花餅乾的(當年在大埔店吃的時候也是),超適合打卡,但不知道為什麼這次換成了櫻花脆片,份量也不足夠配著全部鵝肝醬吃🙈)
Dinner set ($688pp)

House white wine
一人套餐有四道菜加飲品,配紅白酒、啤酒咖啡或茶都可以
來一杯白酒吧~
House white wine

Soup
Potato and leek soup
本來是一道生蠔前菜,但我們把它換成了餐湯
質地creamy;面頭加上了一些cream foam和油點綴

Appetizer
櫻桃番茄沙律
Cherry tomatoes
橙色、紅色櫻桃番茄配上番茄雪葩、seaweed crumbs
櫻桃番茄新鮮、酸酸甜甜,而且!餐廳所有蔬菜水果都是從本地有機農場進貨,好加分
雪葩口感好特別,有點像魚子🤣,呈啫喱狀,不太雪葩🤣
櫻桃番茄沙律

Main
Pork belly
主菜可選魚類或肉類(豬牛雞鴨、羊另加$188)
我們選的是豬,是豬腩肉的部位,配上香脆炸豬皮
肉質好鬆軟、好好吃,而且肥膏不算太多,YEAH!
配菜伴碟有薯蓉、蘿蔔蓉、蘋果crumble、蔬菜等
份量更大就更滿足啦~

Dessert
Chocolate lava cake
甜品可選朱古力心太軟焦糖燉蛋
剛才已吃過焦糖燉鵝肝,甜品就不再吃焦糖了~
心太軟烤的剛剛好,外層是濕潤的朱古力蛋糕,內餡有流心朱古力,滿足~
另外還配上了紅莓、藍莓、紅莓醬、榛子餅乾
只是不知道為什麼還要加上幾塊翡翠苗啦🤣
〔 Follow me! ♥︎ 〕
2024-04-24 234 瀏覽
這間法國餐一直都有留意,但見佢一直都係大埔一間,住在港島區的我一直期待住, 終於畀我等到了,在中環蘭桂坊開咗了。 即時book位同老公同個囡囡去食下先😍Book咗星期一夜晚,想靜靜地同老公同個女食餐好嘅。我哋叫咗一個set dinner再加咗啲小食。一嚟到侍應 到招呼好好, 又會介紹菜式。 外國人經理都有啲靚仔😂好啦講返食物先,一嚟到有啲法包跟牛油, 我個女差唔多食曬。之後有個鵝肝蛋撻, 熱辣辣,鵝肝味十足,非常好味之後有個泡沫龍蝦湯,龍蝦味好香,又有龍蝦肉食👍到主菜咗個m9和牛, 完全超水準, 油脂豐富,和牛好香。 配菜都ok.我老公就叫咗個黑松露帶子薏米飯, 好特別,人哋都係用意大利飯,佢用薏米整, 好有咬口,黑松露味好香最後又嗌咗兩個甜品一個chocolate mousse cake一個yogurt兩個都非常好味我個女一個人食曬兩個甜品😂😂叫咗一杯cocktail chocolate Martini, 非常之靚, 朱古力味好重飲落完全唔覺得有酒😍之後叫咗杯mocktail畀個囡囡飲叫pink lady, 有個波波好得意甜甜哋。總結成餐晚飯都好開心,近近哋。 又多個地方可以食晚餐了
。 即時book位同老公同個囡囡去食下先😍
Book咗星期一夜晚,想靜靜地同老公同個女食餐好嘅。
我哋叫咗一個set dinner再加咗啲小食。
好啦講返食物先,一嚟到有啲法包跟牛油, 我個女差唔多食曬。
之後有個鵝肝蛋撻, 熱辣辣,鵝肝味十足,非常好味

之後有個泡沫龍蝦湯,龍蝦味好香,又有龍蝦肉食👍

總結成餐晚飯都好開心,近近哋。 又多個地方可以食晚餐了。
另外不得不提嗰度有一個超靚嘅白色透明三角琴, 鍾意彈琴嘅我,食食下手痕走去彈咗幾首歌😂
黑松露帶子薏米飯
鵝肝蛋撻
龍蝦湯
m9和牛肉眼
黑松露帶子薏米飯
鵝肝蛋撻
龍蝦湯
m9和牛肉眼
這間新開的酒吧位於中環的蘭桂坊,主打精緻高質素的多國菜,店內環境寬敞舒適,以鮮艷紅色為主調,擺放白色透明鋼琴及巨型玫瑰花束,會自動彈奏古典樂曲,浪漫又有氣氛,適合約會及慶祝等。Set Dinner - $688/位餐包每日自家鮮製的麵包外脆內軟配松露牛油;香脆的麵包薄片則配吞拿魚蓉。是日頭盤採用本地種植的有機鮮蕃茄,還有幼滑細膩的冰凍蕃茄味雪芭及香脆的麵包糠,酸甜多汁好清新。巴馬臣芝士黑松露薯條 - $138即叫即炸金黃酥脆而不油膩,粗薯條口感特別綿密,撒滿鹹香的巴馬臣芝士碎,又有飄香的黑松露醬,再蘸上松露忌廉極惹味。法式龍蝦湯 +$40濃稠的龍蝦湯以澳洲龍蝦打成,幼滑又細膩,更有綿密的忌廉泡沫,還有不少鮮甜彈牙的龍蝦肉。澳洲Black Opal M9和牛小排採用極優質的澳洲M9級和牛,有著霜降般的油脂分佈,煎得外焦內粉嫩,溶化出甜美的牛脂,甘甜油汁在齒頰留香,還有法式千層焗薯,奶香非常有層次。是日甜品幼滑細膩的焦糖燉蛋,有著濃郁的奶香及甜美的焦糖,更加入幽香的香草,鮮甜的水果解膩,口感細膩獨特。橙汁 +$15免費跟配咖啡或茶,或可轉紅白酒/啤酒。
Set Dinner - $688/位
巴馬臣芝士黑松露薯條
巴馬臣芝士黑松露薯條
巴馬臣芝士黑松露薯條 - $138
法式龍蝦湯 +$40
橙汁
橙汁 +$15
免費跟配咖啡或茶,或可轉紅白酒/啤酒。
2024-04-20
睇過Lamour 太和店既推介,但對我黎講有D遠,得知中環店試業一於先試為快! 餐廳位於蘭桂坊,以紅色做主調,配合水晶鋼琴、大大盞水晶吊燈,好有氣派格調,成個氛圍令人聯想到Waltz 既舞台!❤️點了兩份4道菜晚餐🍽️先有自家製法式餐包🥖配黑松露牛油、吞拿魚醬。🍅頭盤:蕃茄莎莎用上本地有機蕃茄,味道清甜,莎莎汁酸甜平均,好開胃!🥣餐湯:大蔥薯仔湯,口感好綿滑另加$40,upgrade法式龍蝦湯,龍蝦味濃厚鮮味,帶酒香。🥩澳洲Black Opal M9 和牛小排M9係澳洲和牛最高級別以medium 既熟度剛剛好肉質細緻粉嫩,紋理油花均勻,滿口油香又juicy ! 配杯帶果香house red🍷口感balance,很配!🐟乾式熟成澳洲紅東星斑柳紅東星班多數以中餐清蒸,估唔到出現喺切開金黃薄脆魚皮,魚肉經熟成處理煎,雖無中式豉油蒸煮調配,魚味天然濃香同甜味同樣突出。底層仲有鮮滑日本蠔,綿滑夠Juicy,蠔味悠長。🥄Crème brûlée 法國燉蛋,薄薄一層焦糖脆口,燉蛋creamy柔滑。🍋Lemon tart檸檬撻清香微酸,配上樹子餅圈伴碟,精緻又有少女心!

點了兩份4道菜晚餐🍽️
先有自家製法式餐包🥖
配黑松露牛油、吞拿魚醬。

🍅頭盤:蕃茄莎莎
用上本地有機蕃茄,味道清甜,莎莎汁酸甜平均,好開胃!

🥣餐湯:大蔥薯仔湯,口感好綿滑

🥩澳洲Black Opal M9 和牛小排
M9係澳洲和牛最高級別
以medium 既熟度剛剛好
肉質細緻粉嫩,紋理油花均勻,滿口油香又juicy !

配杯帶果香house red🍷口感balance,很配!

🐟乾式熟成澳洲紅東星斑柳
紅東星班多數以中餐清蒸,估唔到出現喺
底層仲有鮮滑日本蠔,綿滑夠Juicy,蠔味悠長。

🥄Crème brûlée
法國燉蛋,薄薄一層焦糖脆口,燉蛋creamy柔滑。

🍋Lemon tart
檸檬撻清香微酸,配上樹子餅圈伴碟,精緻又有少女心!
2024-04-23 23 瀏覽
中環新開咗一間餐廳,環境氣氛浪漫,一路用餐之餘,仲有鋼琴在旁輕輕伴奏!🍽️ 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $688▫️ 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 𝐓𝐚𝐫𝐭 🪿 +$38整體外皮超酥脆,入邊佈滿濃郁又香滑嘅鵝肝醬,表面加入焦糖增添口感😌▫️ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨 🦞 +$40滿滿嘅泡沫令我哋眼前一亮!龍蝦湯清爽鮮甜🥰▫️ 𝐃𝐫𝐲 𝐚𝐠𝐞𝐝 𝐍𝐞𝐰 𝐙𝐞𝐚𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐋𝐚𝐦𝐩 𝐂𝐡𝐨𝐩𝐬 🥩 +$68羊架肉質上乘,羊味濃郁,廚師烹調火候亦控制得剛剛好。▫️ 𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 - 𝐑𝐚𝐬𝐩𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞𝐬甜品已紅桑莓慕絲作結,清甜順滑嘅口感十分解膩❤️💬 餐廳浪漫氣氛十足,適合慶祝生日或情侶紀念日,優雅又愉快嘅用餐體驗。A new restaurant has opened in Central with a romantic atmosphere, featuring gentle piano accompaniment throughout the meal!🍽️ 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $688▫️ 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐅𝐨𝐢𝐞 𝐆𝐫𝐚𝐬 𝐓𝐚𝐫𝐭 🪿

🍽️ 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $688

滿滿嘅泡沫令我哋眼前一亮!龍蝦湯清爽鮮甜🥰

羊架肉質上乘,羊味濃郁,廚師烹調火候亦控制得剛剛好。

甜品已紅桑莓慕絲作結,清甜順滑嘅口感十分解膩❤️

🍽️ 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 $688

The overall pastry is incredibly crispy, filled with rich and creamy foie gras, topped with caramel for added texture 😌

The abundance of foam catches our eye! The lobster soup is refreshing and sweet 🥰

The lamb chops are of premium quality, rich in flavor, and perfectly cooked by the chef.

The dessert concludes with raspberry mousse, offering a refreshing and smooth finish ❤️

💬 The restaurant exudes a romantic atmosphere, perfect for celebrating birthdays or anniversaries, providing an elegant and delightful dining experience.
2024-04-23 20 瀏覽
餐廳: L'amour 蘭桂坊地址: 中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖電話: 44143313餐廳位於中環蘭桂坊,主打高級法國菜,一入門口就見到一朵大色紅玫瑰花及白色鋼琴,自動播出悦耳音樂,燈光柔和,有情調,非常適合情侶二人世界。⭐️焦糖法國鵝肝撻,焦糖外層帶有微妙的焦香和甜味,鵝肝濃郁而嫩滑,和焦糖的甜味形成了令人驚喜的組合,令人非常滿足,絕對值得一試。⭐️A5日本和牛魚子醬多士,是一道融合了東西方風味的創意料理,和牛鮮嫩無比,有肉味,配上酥脆的多士及鹹香的魚子醬,融合在一起,營造出一種獨特而豪華的風味。⭐️季節時令生蠔,蠔肉豐滿而多汁,口感柔軟,有濃郁的海洋風味,鮮甜而口感豐潤,令人回味無窮。。⭐️朱古力心太軟,濃郁巧克力外層,咬下去時,朱古力流心會瞬間融化在口中,帶來滑順且豐富的口感,令人心情舒暢,為這一餐帶來完美的句號。
餐廳: L'amour 蘭桂坊
電話: 44143313

2024-04-22 27 瀏覽
🍱餐廳資料:L'AMOUR🏫地址: 中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖☎️電話: 44143313間中想chill 吓,就到蘭桂坊搵間靚靚餐廳嘆吓,以下美食色香味俱全:~A5日本和牛魚子醬多士和牛口感柔軟,散發出豐富的肉汁;魚子醬的鹹香與和牛的鮮甜完美融合,增添了一層豐富的層次;另外,多士的外層烤得金黃酥脆,內裡則保持著柔軟的口感,食落去每一口都感受到奢華和舒適👍~焦糖法國鵝肝撻結合了奢華的鵝肝與甜蜜的焦糖,口感豐富而獨特;外層酥皮酥脆,內餡鵝肝柔軟滑嫩,散發出濃郁的鵝肝香氣;另外,焦糖的甜度與鵝肝的鮮美形成了完美的對比,是一道讓人難以忘懷的美食🤗~北海道帶子刺身沙律賣相非常精美,上枱吸睛,新鮮的北海道帶子被巧妙地切成薄片,展現出它們的鮮美;放入嘴裏每一口都散發出海洋的香氣,帶來一種清爽的感受🥰~季節時令生蠔生蠔夠新鮮冇腥味,散發著淡雅的海鮮香氣,質地柔軟,帶著微妙的彈性,入口即化,食到停唔到口😄~朱古力心太軟甜品即叫即整,呢個朱古力心太軟真係入口即化,口感豐富濃郁,充滿濃厚的可可香氣,甜度適中,是甜品愛好者的絕佳選擇❤️~焦糖燉蛋口感滑順,蛋香與糖味完美結合,帶來濃厚的
🍱餐廳資料:L'AMOUR
☎️電話: 44143313

~A5日本和牛魚子醬多士

~焦糖法國鵝肝撻

~北海道帶子刺身沙律

~季節時令生蠔

~朱古力心太軟

~焦糖燉蛋
口感滑順,蛋香與糖味完美結合,帶來濃厚的焦糖風味;外層焦糖酥脆,內層蛋液濕潤,口感豐富,這個經典甜點讓我們這餐有一個圓滿的句號😋

2024-04-20 39 瀏覽
📍 L'AMOUR (中環)中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖蘭桂坊有間新開嘅餐廳以紅色為主調,望落去超奢華,完全俾佢紅色為主豪華裝飾既裝修吸引住,另外仲有一部三角鋼琴,仲有着美妙優雅既音樂包圍住用餐,絕對係浪漫🌹興祝既餐廳!👉 Seasonal dinner set 💰$688/per set😋😋😋😋.8/5FIRST COURSE SEASONAL LIMITED APPETIZERS✨日本生蠔配魚子醬:日本生蠔配魚子醬鮮嫩無比多汁,搭配魚子醬的鹹香溶合埋蠔既鮮甜😋😋SECOND COURSE SEASONAL LIMITED SIDES✨Summer tomato:餐廳所有蔬菜都係用香港有機農場既蔬菜🥬😋小蕃茄有濃郁鮮甜茄味,另冰凍蕃茄味雪芭更添口感,成個菜好freasTHIRD COURSE SEASONAL LIMITED MAIN :✨BEEF / PORK / CHICKEN / DUCK / FISH OR LAMB(+$188)👉beef牛扒肉質嫩滑,仲有本地種植既甘筍、薯蓉和蒜蓉醬,佢個甘筍和薯蓉特別好食,甜味十足😆😆FOURTH COURSE S
📍 L'AMOUR (中環)
中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

👉beef

FOURTH COURSE
SEASONAL LIMITED DESSERT
✨朱古力心太軟
朋友生日仲有寫生日字句✨✨✨❤️心太軟好岀色!濃郁的朱古力,外層酥脆,入面好濕潤、濃濃朱古力🍫好滿足呀

FIFTH COURSE
✨WHITE / Red Wine / beer / coffee
我揀左hot coffee,滿足我每日都要咖啡既❤️❤️❤️ !!

回頭: yesyesyes,環境勁舒服,好有空間感,staff友善熱情,絕對係慶祝既好地方😆😆