2024-05-10 21 瀏覽
走到中環蘭桂坊,於酒吧街往上走,到了一間裝修華麗高貴法國餐廳😊 餐廳攞放一座三角鋼琴 🎹 ,又有水晶吊燈,播放輕快音樂好有氣氛😎 餐廳以法國菜為主,紅色絲絨sofa座椅,坐得好舒服 法式餐包有兩款牛油,有黑松露牛油及鵝肝醬牛油,塗於法式香脆麵包好味道 Parma Ham Rocket Mozzarella 火箭菜配巴拿馬火腿,再加水牛芝士,還有車厘茄及橄欖油,呢個沙律好好味 Grill Spring Pork Belly燒西班牙豬腩肉西班牙出名名菜,豬腩皮好香脆,慢煮肉質好軟,食物好高質 Sapporo Draught Beer餐廳有超過10款生啤可以選擇,選了Sapporo Draught Beer Red Wine Sauvignon 智利紅酒果味香濃

餐廳以法國菜為主,紅色絲絨sofa座椅,坐得好舒服

Parma Ham Rocket Mozzarella

Grill Spring Pork Belly
燒西班牙豬腩肉
西班牙出名名菜,豬腩皮好香脆,慢煮肉質好軟,食物好高質

Sapporo Draught Beer

Red Wine Sauvignon
智利紅酒果味香濃
自從lisboy嚟到呢個世界🌎我就多咗一個身份啦🌹每年到呢個日子都覺得意義重大👨‍👩‍👦今年係我哋第二年慶祝媽媽節🍾老公帶我去老蘭一間新開嘅西餐廳慶祝☺️🥯 自家製法式麵包我哋叫咗Dinner Set,等食嘅時候先嚟一份法式麵包,仲有黑松露牛油同吞拿魚醬配來食😋極愛吞拿魚鹹鹹地夠晒特別!🥗 蕃茄沙沙嘩!呢個前菜一上碟已覺得好精緻🍅有幾粒有機蕃茄仔,雪到凍冰冰,鋪上打碎咗酸酸甜甜嘅沙冰喺面,加埋啲彈珠,酸酸甜甜好開胃🤤🍲 濃郁薯仔湯是日餐湯大蔥薯仔湯,上碟嘅時候見到湯有啲泡泡,特色特來又夠濃郁,軟綿綿,好creamy😋🥩 澳洲Black Opal M9和牛小排食肉獸嘅小Sun媽主菜當然叫澳洲和牛,M9係澳洲和牛最高嘅級別,食靚牛扒,一般會叫medium rare😋外脆內軟,今次呢個和牛扒真係冇令人失望,別出心裁令人讚嘆,上碟已經夠晒精緻吸引,牛脂嘅分布均勻🤤咬落去夠晒juicy~richhhh仲好有牛味呀🥩而且最特別嘅係個個伴菜脆薯🥔配埋個蕃茄乾一齊食😋味道一流!🧆 黑松露忌廉半熟帶子薏米飯另外嘅主食係帶子薏米飯都好特別,用成個貝殼造型嘅器皿盛載住想薏米飯上碟😍再由侍應親手打開個貝殼,Ri

🥯 自家製法式麵包

🥗 蕃茄沙沙

🍲 濃郁薯仔湯

🥩 澳洲Black Opal M9和牛小排

🧆 黑松露忌廉半熟帶子薏米飯
另外嘅主食係帶子薏米飯都好特別,用成個貝殼造型嘅器皿盛載住想薏米飯上碟😍再由侍應親手打開個貝殼,Risotto面仲有兩塊切片黑松露同金薄襯托帶子✨感覺好高貴😂而成個薏米飯充滿濃濃嘅黑松露味~Lisboy同Lisba都好鍾意食呢個😋色香味俱全!

🍟 巴馬臣芝士黑松露薯條
雖然黑松露薯條好多地方都食到,但大多都係簡單配黑松露忌廉醬為主,估唔到呢度嘅薯條會加埋大量芝士同埋黑松露原身,搞到今晚嘅飯樣樣充滿黑松露味🤤真係啱晒黑松露愛好者Lisbaaaa!

🍮 檸檬撻
最後係媽媽最愛嘅甜品時間,呢個檸檬撻畫晒碟咁十分精緻,味道酸甜,清新可口🤤以後有咩慶祝活動都可過嚟呢度慶祝🎉

呢間西餐廳嘅Fine Dine 真係令人難忘☺️每道菜都有專人為我哋介紹同上碟,場內仲有個大鋼琴同玫瑰花,有情調又浪漫!最值得一讚嘅係餐廳最後送咗份禮物💝俾我呢位新手媽媽慶祝媽媽節☺️夠晒細心🌹母親節祝各位偉大嘅媽媽幸福快樂開開心心!
  • 是日甜品
想喝兩杯chill一下 約了好友在老蘭覓食這間西餐門面decent 看食評感覺也不錯燈光微暗 歐陸式紅牆配水晶燈 發光的吧檯最搶眼的是透明三角琴與它背後的大紅玫瑰一直自動彈奏的水晶鋼琴 食客無不駐足打卡霓虹暗色中流淌著清脆琴聲 增添了浪漫情調不算餓 叫了一份4道菜的晚餐 菜式頗精緻另外叫了生蠔套餐 半打生蠔配一支酒整體很IG-able 性價比不錯 可以一戰- ◆ 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨 𝐒𝐞𝐭 ◆ $𝟑𝟖𝟖半打來自日本的生蠔配一支紅/白酒 好抵生蠔是creamy的類型 加點蕃茄莎莎挺好吃的-❇︎ 𝕎𝕚𝕟𝕖 |𝐁𝐚𝐫𝐭𝐨𝐧 & 𝐆𝐮𝐞𝐬𝐭𝐢𝐞𝐫 𝐂𝐮𝐯𝐞𝐞 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜, 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞這支白酒fruity中帶著微微的bubble 平衡感很好 甜甜的很易入口 喝了幾杯有點醉了-◆ 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 ◆ $𝟔𝟖𝟖 ❇︎ 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕕 |waiter奉上兩款自家製的餐包 質感各異抹上黑松露牛油及吞拿魚醬 味道不錯 -❇︎ 𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣 𝕠𝕗 𝕋𝕙𝕖 𝔻𝕒𝕪 | 小蕃茄來自本地的合作農場 去皮並醃漬過甜中帶著醋的酸爽 配合蕃茄沙冰與果仁脆脆爆汁茄的酸爽 冰的涼爽 是個開胃美
想喝兩杯chill一下 約了好友在老蘭覓食

❇︎ 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 |

是日甜品lemon tart 賣相十分精緻
喜歡檸檬系作為飯後甜品 酸酸甜甜 很解膩

❇︎ ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕠𝕣 𝕋𝕖𝕒 |
❇︎ 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐞𝐬𝐚𝐧. 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞. 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 $𝟏𝟑𝟖

朋友是薯條控 散叫一份配酒 松露味頗香 不錯
2024-04-27
窩夫與蝦子餅星期日下午經過中環蘭桂坊,光顧L'AMOUR吃午餐。被L'AMOUR的巨型紅玫瑰吸引入座。原來入面還有一座透明三角琴,打卡一流。點了兩客午餐($238起)。點餐後先送來法包配黑松露牛油及豬肉醬,牛油充滿黑松露的香味,塗法包十分滋味,豬肉醬的味道更特別,很有層次,一試難忘。午餐本身有咖啡或茶,加28元可轉白酒、紅酒或生啤,窩夫與蝦子餅點了KIRIN生啤及白酒。季節時令法國生蠔(半打$338)比預期大隻飽滿,海水味不重,口感滑溜。焦糖法國鵝肝撻(加$38)一上桌已經香氣撲鼻,撻底非常脆,加了焦糖的鵝肝一點也不膩,出色之作。法式龍蝦湯(加$40)上桌時,職員溫馨提示要小心燙咀,可想而知龍蝦湯有多熱,湯濃而不鹹,有不少龍蝦肉粒,爽口彈牙。主菜一是澳洲Black Opal M9和牛小排,M9是澳洲出口最高級別的和牛,油花豐富,分佈均勻,肉質嫩滑。配菜千層薯仔外層香脆,切成薄片的薯仔很軟滑。主菜二乾式熟成紐西蘭法式羊仔架(加$38)份量十足,有三大件,五成熟呈粉紅色,沒有血水滲出,賣相吸引,肉質軟嫩多汁,一點也不羶。配菜薯蓉和南瓜蓉十分幼滑,南瓜蓉更多了一份香甜。甜品方面,點了法國傳統

被L'AMOUR的巨型紅玫瑰吸引入座。

原來入面還有一座透明三角琴,打卡一流。

點了兩客午餐($238起)。
法包配黑松露牛油及豬肉醬

KIRIN生啤及白酒

季節時令法國生蠔

焦糖法國鵝肝撻

法式龍蝦湯

澳洲Black Opal M9和牛小排

配菜千層薯仔外層香脆,切成薄片的薯仔很軟滑。
乾式熟成紐西蘭法式羊仔架

法國傳統焦糖燉蛋

甜品方面,點了法國傳統焦糖燉蛋($128),賣相明顯花過心思,一定要相機食先。焦糖脆口,燉蛋軟滑,甜度適中,加入紅桑子和藍莓不但為賣相加分,亦令味道更豐富。
2024-05-05
法式龍蝦湯
乾式熟成紐西蘭法式羊仔架
法國傳統焦糖燉蛋
2024-05-08 37 瀏覽
餐廳一入門口以經見到個浪漫又夢幻嘅鋼琴🎹舞台…紅色大玫瑰🌷襯托住白色鋼琴🎹,繼而眼睛再觸及到華麗嘅水晶天花吊燈配合紅色絲絨梳化以及超級時尚嘅吧頭,令人一下子就可以放鬆心情,陶醉於浪漫之中🥰既然咁浪漫💞,當然要開枝酒🫠🦪Oysters combo set🍾 $388包6隻生蠔🦪及一支餐酒🍾,當天係法國生蠔,size超浮誇🤩大隻過手掌✋️,厚肉又圓潤, 鮮甜爽口又creamy😋,配上嘅醬汁超醒神,蕃茄洋蔥香草蓉醬,與生蠔好夾👍🍾House white 果香味濃郁,柔和又平衡,清新帶餘韻💫Set lunch $238包前菜、主菜及飲品🥖餐包:法包配豬肉醬及黑松露牛油黑松露牛油非常濃郁惹味,另外仲多配一個豬肉醬,好有驚喜,非常濃香豬肉味,配合法包食好正😋🥣前菜:法式龍蝦湯(+$40)湯頭非常濃郁,面頭嘅檸檬泡泡同時可增添龍蝦湯嘅鮮甜,湯裏面亦有一粒粒龍蝦肉,增添豐富口感😝🍝主菜:忌廉塔斯曼尼亞海膽扁意粉海膽大塊到成條脷咁嘅size🤩,非常浮誇,海膽新鮮,味道濃郁又鮮甜,配合非常濃厚芝士香以及質地軟硬適中嘅扁意粉,真係好食到舐舐脷👅🥘主菜:香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯(+$60)超有驚喜🤩,居然用大貝

既然咁浪漫💞,當然要開枝酒🫠

🦪Oysters combo set🍾 $388

🍾House white
果香味濃郁,柔和又平衡,清新帶餘韻💫

Set lunch $238包前菜、主菜及飲品
🥖餐包:法包配豬肉醬及黑松露牛油

🥣前菜:法式龍蝦湯(+$40)

🍝主菜:忌廉塔斯曼尼亞海膽扁意粉
忌廉塔斯曼尼亞海膽扁意粉

🥘主菜:香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯(+$60)
超有驚喜🤩,居然用大貝殼盛上,成件藝術品一般😍,冇辦法唔打卡📸,除咗爽彈鮮甜嘅龍蝦尾之外,仲有大大粒帶子及脆香黑松露片;薏米飯煙韌有口感,飯裏面有洋蔥及甘筍粒之外仲有帶子粒,醬汁係用上creamy濃厚嘅龍蝦醬汁,好味之餘打卡度又高👍

🍰是日甜品:檸檬撻+$38
酸酸甜甜,唔膩之餘仲好醒胃😃
☕️餐飲:熱檸茶
檸檬非常新鮮,而且用上氣味獨特芳香嘅伯爵茶,餸檸檬撻一流👍

餐廳環境裝修浪漫,坐得舒服,侍應服務細心又到位,食物高質,係一間超高質嘅餐廳

忌廉塔斯曼尼亞海膽扁意粉
  • Oysterscomboset
2024-05-08 26 瀏覽
人氣法國西餐廳「L'AMOUR 」終於都開咗分店喺中環蘭桂坊,這家由前五星級酒店大廚主理的餐廳一直人氣滿滿,中環分店裝修更加美輪美奐,門口有白色鋼琴襯托一朵巨型玫瑰花,環境超靚打卡一流 👍🏻今次就試咗佢哋Set Dinner $ 688套餐有餐前麵包、前菜、餐湯、主菜、甜品和飲品🌟Set Dinner $ 688▪️餐前麵包香脆的法式多士配上自家製的鵝肝牛油和鵝肝醬,味道香濃,配麵包一流▪️前菜冰凍的剝皮小蕃茄伴上柚子沙冰沙律,蕃茄好Juicy,口感酸酸甜甜,清新又開胃▪️菠菜薯仔忌廉湯非常出色,飲落好Creamy充滿菠菜蓉,薯仔和忌廉味道亦很突出,面頭加上忌廉泡泡更加香滑▪️澳洲Black Opal M9 和牛小排和牛小排烤至外層焦脆,内質腍滑又多汁,好高質素,配菜有烤千層薯批,外層鬆脆內裏就像薯蓉一樣,好美味,再配上自家製的燒汁沾上牛扒和薯仔增添風味▪️檸檬撻曲奇撻底好鬆脆,特別喜歡檸檬忌廉果醬,酸酸地唔太甜充滿檸檬香,伴上新鮮水果和脆脆,口感豐富▪️時令海膽刺身多士 $ 188海膽多士是這裏的名物,烘得香脆的法包多士,放上新鮮的優質海膽,再加上黑魚籽,高質又美味▪️烤西班牙豬腩肉 $ 238全

🌟Set Dinner $ 688
▪️餐前麵包

▪️前菜

▪️菠菜薯仔忌廉湯

▪️澳洲Black Opal M9 和牛小排

▪️檸檬撻

▪️時令海膽刺身多士 $ 188

▪️烤西班牙豬腩肉 $ 238
全晚最出色的一道菜,豬腩肉肥瘦適中一層肥一層瘦,肉質軟腍腍夠入味,入口滿滿豬油脂香,調味適中鹹香鹹香,最特別就係豬皮非常酥脆,超級美味 ,在沾上甜甜地的蘋果蓉醬汁,可以減低豬的油膩感,又可增添美味

• 澳洲Black Opal M9和牛小排
與友人到蘭桂芳放鬆一下,看到裝修華麗的Lamour,進去試試,門口的大朵紅玫瑰與水晶三角琴非常吸睛Set Dinner $688@法包伴黑松露牛油和辣魚醬餐前麵包有誠意附2款醬料,黑松露牛油很香,辣魚醬配麵包很惹味焦糖法國鵝肝撻+$38滿滿的鵝肝包裹在焦糖下,鵝油香味滿溢,焦糖甜味中和油膩感,推介是日餐湯:菠菜薯仔湯中西合璧的fushion菜感覺,菠菜味濃郁澳洲Black Opal m9和牛小排點了5成熟,外層煎得香口,裏面肉質鮮嫩軟腍,和牛油脂味非常香濃,好吃伴碟是煎香的長條型薯仔,外脆內軟,全部吃光忌廉加拿大海膽扁意粉$298海膽足有3份,非常新鮮甜美,意粉軟硬度剛好,裡面有小片片的芝士增加口感,超讚晚餐甜品:檸檬撻全手工自家製作,酸甜度剛好,撻底很香牛油味白酒+$28Sapporo$92來蘭桂芳還是想喝酒,餐飲可加購選紅白酒,另外點了杯啤酒,超級寫意店內氣氛浪漫,餐點精緻,定會再來

Set Dinner $688@
法包伴黑松露牛油和辣魚醬

焦糖法國鵝肝撻+$38

是日餐湯:菠菜薯仔湯
中西合璧的fushion菜感覺,菠菜味濃郁

澳洲Black Opal m9和牛小排
伴碟是煎香的長條型薯仔,外脆內軟,全部吃光

忌廉加拿大海膽扁意粉$298

晚餐甜品:檸檬撻
全手工自家製作,酸甜度剛好,撻底很香牛油味

白酒+$28
Sapporo$92

店內氣氛浪漫,餐點精緻,定會再來
2024-05-06 131 瀏覽
L'AMOUR 食材用料高尚,擺盤精緻,每一道菜式都充滿藝術感,令人賞心悅目。餐廳更設一個特大優雅鋼琴伴奏,鮮紅色霓虹影燈酒吧,氣派十足!餐廳由前文華東方資深行政總廚主理,法廚團隊大玩分子混合法,除了一般經典菜式如威靈頓牛柳外,還加入了很多分子料理既元素,感覺如同該料理的概念一樣,衝擊味蕾,顫覆視覺與味覺的新感受。北海道帶子刺身沙律 擺盤猶如一幅畫,洋溢著藝術風,帶子鮮甜味美,配上三文魚籽、魚子醬、柚子皮同藜麥,口感層次豐富海膽多士 奢華菜式之一,鮮味海膽,配上口感酥脆黃金多士,口感豐富,海膽慢慢溶化,鮮味遍布每個味蕾,奢華享受香煎鵝肝鵝肝闊而厚,肥美飽滿,煎至外脆內入口即溶,滿佈油脂,沾上黑醋醬汁,剛好消除了鵝肝的油膩感三文魚子泡沫生蠔推介!時令生蠔非常肥美,每隻也脹卜卜,肉質清甜爽口,與泡沫和三文魚子一同細嚐,完全係舌尖的超級享受!L'AMOUR 中環📍中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

北海道帶子刺身沙律

海膽多士

香煎鵝肝

三文魚子泡沫生蠔

L'AMOUR 中環
📍中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

2024-05-06 131 瀏覽
L’ AMOUR新開分店 位於中環的蘭桂坊主打精緻高質素的多國菜門口大朵紅玫瑰花🌹及白色鋼琴🎹自動彈奏古典樂曲 配燈光柔和很有情調 非常適合情侶二人世界⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆ 餐包每日自家鮮製的麵包🥖配松露牛油及吞拿魚蓉Oysters Combo Set With 1 Bottle Wine日本生蠔🦪 6隻濃郁海水味 肉爽口配CUVÉE SPÉCIALE VIN BLANC WHITE WINE法國🇫🇷產 口感圓潤果香濃鬱 易於飲用🐂澳洲Black Opal M9和牛小排用上澳洲M9級和牛油脂分佈均勻 外焦內粉嫩配上法式千層焗薯 奶香綿密 非常有層次慢煮西班牙豬面肉🐖豬面肉肉質鮮嫩 好淋淋上紅酒🍷醬汁 剛剛好
L’ AMOUR新開分店 位於中環的蘭桂坊

配上法式千層焗薯 奶香綿密 非常有層次

慢煮西班牙豬面肉🐖
豬面肉肉質鮮嫩 好淋
淋上紅酒🍷醬汁 剛剛好

餐前包作為開場,帶來了意想不到的驚喜,非常有誠意都是新鮮烤好,酥脆的外皮瞬間讓人垂涎欲滴,配搭特別嘅黑松露牛油,10分喜歡。忌廉加拿大海膽扁意粉意粉煮得剛剛好,彈牙而不柴,搭配濃郁的忌廉和新鮮的海膽,散發出迷人的香氣,澳洲Black Opal M9和牛小排簡直係肉食愛好者的天堂,肉質鮮嫩多汁,口感極致細膩,每一口都散發著豐富的肉汁和香氣,讓人回味無窮。慢煮西班牙豬面肉非常軟,非常腍嘅豬肉,擺盤精美。美國開心果梳乎厘開心果味道與梳乎厘的脆軟口感完美結合,為整頓大餐畫下完美句點。地理位置好方便就喺蘭桂坊上少少,裝修華麗,適合情侶約會。
餐前包

忌廉加拿大海膽扁意粉

慢煮西班牙豬面肉
非常軟,非常腍嘅豬肉,擺盤精美。

美國開心果梳乎厘

地理位置好方便就喺蘭桂坊上少少,裝修華麗,適合情侶約會。
2024-05-04 62 瀏覽
LAMOUR其實一早已經食過大埔首店,店家鵝肝蒸蛋令我一試難忘~ 不過大埔對我黎講就有d 卻步喇幸好,而家開左黎中環LKF, 裝修風格一貫保留奢華神秘,入口有一座白色自動三角琴,還有醉人浪漫裝置,挺有情調!不過當日去度係無單點menu!Set dinner $688/ppl 自家製麵包配黑松露牛油、豬肉醬焦糖法國鵝肝撻 +$38特製酥脆外皮,內層有creamy鵝肝~最好味係頂層厚身脆脆焦糖!法式龍蝦湯 +$40龍蝦湯濃郁唔澀,有龍蝦肉粒粒~黑松露帶子薏米飯 黑松露香氣撲鼻,帶子上亦有兩片黑松露做裝飾薏米飯口感特別,比意大利飯更輕盈健康甜品 朱古力慕絲撻 紅酒 +$28來自法國house wine,fruity順口~blue angel $92 Mocktail

不過大埔對我黎講就有d 卻步喇

不過當日去度係無單點menu!

Set dinner $688/ppl

自家製麵包
配黑松露牛油、豬肉醬

焦糖法國鵝肝撻 +$38

特製酥脆外皮,內層有creamy鵝肝~
最好味係頂層厚身脆脆焦糖!

法式龍蝦湯 +$40
龍蝦湯濃郁唔澀,有龍蝦肉粒粒~

黑松露帶子薏米飯

黑松露香氣撲鼻,帶子上亦有兩片黑松露做裝飾

薏米飯口感特別,比意大利飯更輕盈健康
甜品

朱古力慕絲撻

紅酒 +$28

來自法國house wine,fruity順口~

blue angel $92
Mocktail

2024-04-23
  • 焦糖法國鵝肝撻
2024-05-03 24 瀏覽
好耐之前已經想去L'AMOUR🍽但大埔太遠🫢知道中環蘭桂坊開了分店,急不及待要去打過靚卡📸因為中環裝潢超級靚。進入餐廳以紅色為主🌹見到一座透明三角琴🎹有自動演奏系統🎶水晶大吊燈🪩感覺好似歐洲宮廷華麗大廳💃🕺氣氛浪漫令人陶醉✨️打卡要配埋美酒🍸🤣即時點杯Lychee Martini 茘枝味唔算很甜但好清新晚餐會有份法式餐包有2款醬配搭 吞拿魚醬及黑松露頭盤蕃茄莎莎店員話用有機蕃茄🍅味道酸酸甜甜很開胃餐湯大葱薯仔湯面層有白色泡泡,飲落口感很滑主菜澳洲Black Opal M9和牛小排點了5成熟,肉質望落已經好粉嫩,牛花紋均勻🥩吃落當然很軟腍跟餐+28已經可以飲杯酒🍷紅酒配牛肉絕配另外額外點了有機野米釀法國鵪鶉 鵪鶉 原隻上🦆擺盤係成個鳥巢🤩賣相别緻,肉質好腍內裡係野米餡,味道特别唔錯👍甜品Lemon tart擺盤精緻🌼味道唔太甜🍋但偏酸,tart多層鬆脆總括很喜歡餐廳所有佈置🎹晚餐雖然4道菜比較少,但食物質素高質,值得讚店員哥哥親切友善😂

打卡要配埋美酒🍸🤣即時點杯

蕃茄莎莎
店員話用有機蕃茄🍅味道酸酸甜甜很開胃

餐湯
大葱薯仔湯
面層有白色泡泡,飲落口感很滑

主菜
點了5成熟,肉質望落已經好粉嫩,牛花紋均勻🥩吃落當然很軟腍
跟餐+28已經可以飲杯酒
🍷紅酒配牛肉絕配

另外額外點了
有機野米釀法國鵪鶉

甜品Lemon tart
擺盤精緻🌼味道唔太甜🍋但偏酸,tart多層鬆脆

2024-04-30
  • 澳洲BlackOpalM9和牛小排
2024-05-02 26 瀏覽
Happy Friday放工梗係嚟蘭桂坊食飯飲下酒chill下,所以朋友帶我嚟呢間以紅色宮廷風為主調的餐廳bar食晚餐。一進入餐廳給我的感覺真的充滿宮廷氛圍,門口左邊放了一架自助鋼琴,自動彈奏音樂,玩味十足,右邊係開放式bar,可以直接見到調酒師調酒,處處都係打卡位。我們點了一份set dinner,包括前菜,餐湯,主菜和甜品。點完餐後附送自家製麵包,並提供黑松露牛油和吞拿魚醬蘸上,麵包很鬆軟。前菜選了焦糖法國鵝肝撻,撻皮脆脆的,充滿牛油味,撻餡料放滿鵝肝,加上面層塗上焦糖,層次感豐富。餐湯是法式龍蝦湯,湯有啖啖龍蝦肉,龍蝦湯好濃味,但唔會過鹹。主菜選擇了熟成澳洲紅東星斑柳,呢個東星斑柳充滿驚喜,表層煎得金黃色,咬落去是脆皮的,底層原來包著香煎過的蠔,絕對是意想不到,配合配菜和薯蓉味道很配襯。甜品選擇了crem brûlée ,面層焦糖,下層是棉滑的慕斯,店家有加入白朱古力,令整個甜品生色不少。套餐會附送飲品,點了一杯蘋果汁。但嚟到bar點可以唔點酒精類呢,最後在云云cocktail中選擇了呢杯Earl Grey Martini,賣相相當精緻,主調當然是earl grey,加入檸檬、蛋

套餐會附送飲品,點了一杯蘋果汁。但嚟到bar點可以唔點酒精類呢,最後在云云cocktail中選擇了呢杯Earl Grey Martini,賣相相當精緻,主調當然是earl grey,加入檸檬、蛋白,gin等調酒,十分推薦呢杯cocktail,味道賣相也很讚!

下次來蘭桂坊也可以bookmark呢間餐廳,無論環境,食物到酒類都很出色。
行走Fine dining風格 係行現代摩登風格 餐廳樓底好高 感覺開揚舒服 景觀對正蘭桂坊 室內裝潢以皇宮做主調 感覺似童話故事美女與野獸嘅場景一樣 典雅得嚟格調十足🥂==============================✨Today's Menu
🥂B&G Curvee Speciale Vin rouge &🥂B&G Curvee Speciale Bla nc 食法國菜喜歡配紅白酒 呢支飲落帶有Fruity口感 食肉減膩感都係好好既選擇👍🍴Fole Gras Toast 有別於一般鵝肝配多士 用炸脆左既脆片做base咬落夠香脆 亦都唔會搶咗鵝肝嘅油香👍🍴Parma Ham. Rocket . Moz zarella 最classic 既Salad 最食得出餐廳嘅功架 24個月parma ham 唔會太肥 中和芝士既脂肪感 呢個選擇配搭非常之適合👍🏻🍴Grilled Spain Pork Bell 厚切豬腩慢肉質好淋而且有口感😍甜甜嘅蘋果醬中和返豬肉既油膩感😉感覺好清新😋🍴Scallops • Pearl Barley • Black Truffle 令人一試難忘既薏米飯🍚
✨Today's Menu

🍴Scallops • Pearl Barley • Black Truffle 令人一試難忘既薏米飯🍚更加有口感 估唔到係咁好食🤩薏米生熟程度剛好😍配搭黑松露整體味道平衡得宜👍帶子煎到表面乾脆但依然保持入面鮮嫩🥰
2024-04-29 318 瀏覽
L'Amour係蘭桂坊嘅轉角,就算幾醉都好,都好難忽視咁巨型華麗,綻放於燈紅酒綠酒吧區中心的紅玫瑰同透明鋼琴,成個畫面好似夢一樣,真係忍唔住趁著weekday夜晚試下呢間新開嘅法國餐廳😁😁😊😊😆晚餐 $688餐前麵包有脆片沾豬肉醬同兩種麵包沾黑松露牛油,一種係硬脆,一種係煙韌🥐🥐前菜升級咗做焦糖法國鵝肝撻,加$38, 上層是薄薄的一層焦糖,下層則是帶有濃鬱鹹香和鮮味的鵝肝醬。 甜與鹹的碰撞相得益彰,撻皮係千層酥皮🪿🪿是日餐湯是薯仔忌廉湯,上面有泡沫增加口感,好濃厚creamy🍲🍲主菜是澳洲Black Opal m9 和牛小排,medium rare,外層有炭烤的味道,中間紅潤滲出油脂,入口嫩滑,油脂豐厚🐮🐮額外試極品海膽魚子醬多士 $438加拿大海膽的鮮味席捲成個口腔,魚子醬鹹鮮,進一步令海膽鮮香充滿口腔,非常滿足🦪🦪L'Amour地址:中環蘭桂坊1號#lamour#lkf#lkfdrink#lkfeat#蘭桂坊#蘭桂坊飲#蘭桂坊bar#法國菜#法國餐廳#中環#紅玫瑰#透明鋼琴#打卡餐廳#約會餐廳#情侶餐廳#特別日子#約會#黑松露#鵝肝撻#薯仔忌廉湯#牛小排#澳洲牛小排#海膽#魚子醬#

晚餐 $688

額外試
極品海膽魚子醬多士 $438

L'Amour
地址:中環蘭桂坊1號

#lamour#lkf#lkfdrink#lkfeat#蘭桂坊#蘭桂坊飲#蘭桂坊bar#法國菜#法國餐廳#中環#紅玫瑰#透明鋼琴#打卡餐廳#約會餐廳#情侶餐廳#特別日子#約會#黑松露#鵝肝撻#薯仔忌廉湯#牛小排#澳洲牛小排#海膽#魚子醬#海膽魚子醬多士#打卡#網紅#網紅打卡#環境優雅#氣氛餐廳