2021-07-08 61 瀏覽
返工Lunch成日食茶記悶悶地搵間Cafe chill下上網查原來Lagom係瑞典語,解剛剛好,中文譯樂感又有唔同意思,幾得意。間Cafe夠大夠舒服,仲有室外嘅座位樂感早餐$128-好豐富!有大大條腸、蛋、煙肉、蘑菇等等。蘑菇好fresh同香甜,煙肉都好香口嫩煎干貝忌廉意粉松露醬汁$108-干貝大大粒,夠彈牙。松露醬汁超creamy!加上啲菇同意粉食到lumlum脷純粹拿鐵鮮奶咖啡+$10-咖啡香滑,仲有拉花瑰神+$10-香甜舒服Earl Grey Cheese Cake$62-食埋個甜品好完美,蛋糕厚實,伯爵茶配上芝士好match又唔會覺得膩,好食!
返工Lunch成日食茶記悶悶地搵間Cafe chill下

純粹拿鐵鮮奶咖啡+$10-咖啡香滑,仲有拉花

瑰神+$10-香甜舒服

2021-06-21
  • 伯爵茶芝士蛋糕
2021-07-06 106 瀏覽
星期日難得放假同男朋友一齊cafe hunting 晚餐經openrice預訂左呢間餐廳之前已經bookmark左好耐 終於有機會試下環境比預期中闊落簡約嘅室內環境設計 份外休閒嘅感覺點了兩份主餐菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯 |$138有菇類、白汁配上一大條章魚明太子汁有少少辣 唔知點解仲有少少Wasabi味配搭新奇 有趣特製牛肉起司漢堡與薯條 |$128牛肉漢堡厚身 配上芝士同生菜味道合乎預期 唔會太油膩仲有沙律🥗薯條餐前均附上餐包

星期日難得放假
同男朋友一齊cafe hunting
晚餐經openrice預訂左呢間餐廳
之前已經bookmark左好耐 終於有機會試下

環境比預期中闊落
簡約嘅室內環境設計 份外休閒嘅感覺

點了兩份主餐
菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯 |$138
有菇類、白汁配上一大條章魚
明太子汁有少少辣

特製牛肉起司漢堡與薯條

餐前均附上餐包

菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯
2021-07-06 62 瀏覽
這間LAGOM位於官塘偉業街新分店!環境相當之唔錯,地方都算好寬鬆舒適😙,而去嘅食物Cafe嚟講都算好有水準👍!.台北燉牛肉意粉(辛)賣相十分之吸引😲,睇見都好想食😋,而去D燉牛肉份量十足色香味又夠,食到入口好香燉牛肉味😙,肉質完全入哂味😋又夠腍身,尤其是去嘅掛汁味道十足好正😋👍!.台式鹹豬肉蒜芯意粉(蕃茄醬汁)呢款蒜芯意粉同平時有D唔同🤔,店家用咗豐滿嘅醬汁同埋配菜伴住😮,而去嘅鹹豬肉味道十足😋又有口感好好味,尤其是去嘅蕃茄醬汁好濃郁好重蕃茄味道😙,味道十分之正👍!.白桃烏龍撻呢款甜品撻賣相吸引😍,用咗軟滑忌廉放咗係撻面夠哂好味😋,尤其是白桃烏龍撻面放咗D果肉啫喱食到入口味道特別🤔軟綿綿甜度恰恰好😋!.茉莉花蘋果撻蘋果撻聞到清香茉莉花😙,食到入口食到D蘋果蓉味道特別😋,感覺好香甜好好食😋!.熱純粹拿鐵鮮奶咖啡賣相都好靚😍,咖啡味都好香😙,飲到入口都好濃郁😋都算唔錯!.蜜桃綠綠呢杯綠綠茶味都好香桃味😙,茶味都好温和,完全唔覺得涩口😋!

台北燉牛肉意粉(辛)

台式鹹豬肉蒜芯意粉(蕃茄醬汁)

白桃烏龍撻

茉莉花蘋果撻

熱純粹拿鐵鮮奶咖啡
賣相都好靚😍,咖啡味都好香😙,飲到入口都好濃郁😋都算唔錯!

蜜桃綠綠
呢杯綠綠茶味都好香桃味😙,茶味都好温和,完全唔覺得涩口😋!
2021-06-25
15 分鐘 (堂食)
2021-07-05 59 瀏覽
之前去過姊妹桔梗食飯,知道原來Lagom Kaffe喺觀塘開咗分店,放工去更方便,所以約朋友去試吓上到去空間感好大,環境闊落,俾人一種舒適嘅感覺,枱與枱之間嘅距離幾遠,可以有私隱度,而且環境靜靜地,傾偈最適合,放工可以慢慢chill下晚餐主食揀左菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯,聽個名都覺得特別,賣相吸引,有好新鮮嘅主角章魚🐙,食起上嚟有種炭燒嘅感覺,口感較煙韌,飯中混合左鮭明太子碎,有種海鮮嘅味道,再加上奶油令整體感覺creamy ,而飯上有隻溫泉蛋,配上蛋汁食又有另一番滋味,連個碟都好有藝術感晚餐會包一個麵包盤,有四片共兩款口味,有一款裏面加咗植物籽,幾香又好味,要讚一讚旁邊嘅牛油,應該係自家製加咗蒜蓉同香料,配搭麵包食一流另外叫咗款期間限定嘅甜品,係牛角包窩芙配焦糖雪糕,窩夫嘅質感有別於其他餐廳,因為係似牛角包嘅質地,比較酥軟,食到好香嘅牛油味,配上焦糖雪糕食味道好夾,而旁邊亦有幾片新鮮菠蘿,感覺清爽我揀左杯特飲,叫日落 Before Sunset,賣相幾靚,應該會吸引到女仔打卡,上面有幾片玫瑰花瓣,再加上一片乾橙,賣相吸引,飲落去其實係蜜糖再加利賓納,仲有士多啤梨,夏天飲好適合,甜甜

我揀左杯特飲,叫日落 Before Sunset,賣相幾靚,應該會吸引到女仔打卡,上面有幾片玫瑰花瓣,再加上一片乾橙,賣相吸引,飲落去其實係蜜糖再加利賓納,仲有士多啤梨,夏天飲好適合,甜甜酸酸好清新

朋友就揀左杯espresso tonic,加左$18升級Jgasco 13.5 Tonic,呢種tonic 較特別,除左只得13.5卡路里,原來係用gin 酒嘅原料juniper berry做,所以飲落會苦苦地,再配上咖啡嘅香濃,別有一番風味

餐廳內除咗有一般嘅咖啡,宜家仲有啤酒可以選擇,唔同口味嘅朋友都有得揀。職員嘅服務態度幾好,表現親切有笑容,而且餐廳有戶外區域,如果天氣好坐出去都幾舒服

2021-06-24
2021-07-05 38 瀏覽
之前去過一次牛頭角嗰間,好深刻🤣今次佢新開左喺觀塘就好想去試食下,仲要有室外,好似好chill gum!!!有得去試啦!佢啱啱開已經有人等緊,重點只係平日!不過印象中冇牛頭角嗰間等得咁犀利🤣我哋一開就到所以都淨係登記咗就有得入去坐喇!正!坐低咗一陣就有餐前包送到,有勁重蒜醬加2款麵包!我比較喜歡有香草嘅🤣個皮脆卜卜,好新鮮!台灣風味牛肉千層麵 $148有啲似肉醬意粉千層麵,不過佢落咗少少麻辣醬,所以成個味就fusion晒👍🏼👍🏼👍🏼中間勁多芝士,芝士迷一定鍾意食!佢樣好似一人份量,但係一人食,一定食唔哂🤣🤣經典風味炸雞 $128好好食!!!新鮮炸起,佢炸粉都調味👍🏼加分!而且有成3大塊,入面好嫩!比一般快餐店明顯高級啲!仲有沙律同煮過嘅蘋果梨,好新鮮呀!!!多明加朱古力 $48飲過數一數二濃又唔甜嘅朱古力😍對於choco lover必須試!!!而且賣相好令!影相打卡都得🤣最後當然要食佢地嘅蛋糕喇!!!叫咗伯爵茶戚風蛋糕😍老老豆豆,佢個cream好食過蛋糕🙈🙈🙈個cream世界級!!超濃伯爵茶味👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

台灣風味牛肉千層麵 $148

經典風味炸雞 $128

多明加朱古力 $48

• 台灣風味牛肉千層麵
餐廳:Lagom Kaffe (觀塘)地址:觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓最近去完牛頭角lagomkaffe 食完Tea Set,今次就堂堂正正去咗觀塘分店食個lunch🤪,觀摩一吓呢間佔地6000幾呎、有一個靚靚花園嘅黃店Cafe💛以木系設計打造Cafe嘅格局🪵,超寬敞嘅空間令人坐得自在舒服😌,Open Kitchen比你睇到每一杯嘅咖啡係點樣誕生☕️,淨係個環境都值得你嚟幫襯一次Lagom All Day Breakfast $128呢個價錢得六款食物感覺貴咗少少🤏,不過啲食物又真喺整得唔錯👍,香腸有接近15cm,微微煎香仲有啲香辣味🌶;雜菌先醃製後炒香🍄,食落鮮嫩多汁;酸種麵包外皮厚身煙韌微微鬆脆,中間鬆軟好有麵包香🥖。跟餐叫咗杯熱Cappuccino(+$10),另外升級埋Fruity咖啡豆 (+$5),飲落充滿果酸香,先甘苦後酸香,層次突出,香氣撲鼻🤤,呢$5抵加,仲有靚靚拉花呢台式鹹豬肉蒜芯意粉(蕃茄醬汁) $88意粉砌成卷狀🍝,幾新奇賣相吸引😆,加入咗鹹豬肉片、蕃茄仔、蘆筍等配料,配埋酸酸甜甜嘅番茄汁去豐富意粉嘅味道🍅,配搭唔錯,唯獨個人覺得食到
餐廳:Lagom Kaffe (觀塘)

Lagom All Day Breakfast $128
酸種麵包外皮厚身煙韌微微鬆脆,中間鬆軟好有麵包香🥖。
仲有靚靚拉花呢

台式鹹豬肉蒜芯意粉(蕃茄醬汁) $88
配埋酸酸甜甜嘅番茄汁去豐富意粉嘅味道🍅,配搭唔錯,唯獨個人覺得食到尾個汁有少少鹹🙈

伯爵茶戚風蛋糕 $40
戚風蛋糕本身鬆軟唔黏口,唔會食到好口乾,蛋糕本身有淡淡嘅伯爵茶香🌱,中間仲有一pat伯爵茶忌廉醬,夾埋一齊食就更有濃郁伯爵茶香🥰

莓莓乳酪燕麥奶搖 $48
呢杯shake以士多啤梨味為主🍓,酸甜度適中,加咗乳酪飲落綿綿順滑,燕麥香中間慢慢滲出,唔仔細飲嘅話未必飲得出燕麥味,最後梗係食埋粒士多啤梨啦😎
2021-06-25
10 分鐘 (堂食)
3K
2021-07-05 40 瀏覽
時晴時雨令人鬱悶,走去海濱公園附近的一間超人氣咖啡店,食番啲美食轉換心情一下。藍莓乳酪燕麥奶昔藍莓,乳酪,燕麥全是健康之選。味道又香又甜。質感濃稠,好飲!全素花園沙律沙律菜,南瓜,紅菜頭,紅蘿蔔,清爽帶鮮甜,夏日炎炎中最好的開胃沙律。煎干貝忌亷意粉(松露醬汁)醬汁味道調製得恰到好處,松露不會太搶,配合忌廉,沾滿每條意粉,正!帶子外層焦香,內裡還半熟狀態,嫩滑。甜品要試吓超人氣嘅白桃烏龍撻,最底層餅底鬆脆,第二層餅底有抹茶原素,好香。中間有白桃蓉,酸酸甜甜開胃。外層是布甸的質感。全部配合起來,突然會感覺到烏龍茶的味道,夠特別,推介。

藍莓乳酪燕麥奶昔
藍莓,乳酪,燕麥全是健康之選。
味道又香又甜。質感濃稠,好飲!

全素花園沙律

煎干貝忌亷意粉(松露醬汁)

2021-06-26
2021-07-05 20 瀏覽
星期日想同朋友chill下,打算搵間cafe坐下,上Openrice見好多人話呢間環境舒適,食物高質就決定去食。芒果燕麥milkshake 賣相好靚,飲落陣陣新鮮芒果味,仲飲得出落咗燕麥奶,唔會好甜,整杯飲品好refreshing!莓莓乳酪燕麥milkshake 呢杯顏色鮮艷,對比芒果味會較酸,因為有落乳酪,鍾意佢個質感,飲落好smooth!全素食花園salad呢個沙律令人喜出望外,除咗因為佢份量比預期大之外,材料亦好多元素,包括有蘿蔔、椰菜花、南瓜、青瓜、蕃茄仔、青菜、紫椰菜花等等,沙律個汁調味好夾之餘仲落咗南瓜籽、杏仁片去balance番個口感,唔會好似淨係食菜咁悶,係我印象中食過最好食嘅salad!烤牛肉芝士三文治呢個三文治都有salad做伴碟,非常健康!三文治有烤底,所以外脆內軟,烤牛肉配埋d洋蔥一齊食好好味,再加埋溶咗嘅芝士,整體食落好豐富,但又唔會好油膩,感覺到廚師嘅用心!白桃烏龍撻賣相精緻,食落亦好味,表面新鮮白桃少少甜再配合下面香濃烏龍茶感覺啱啱好,甜度恰到好處,外面嘅cream好香滑,個撻皮亦唔會好易散,係上乘之作!焙茶巴斯克芝士蛋糕呢個睇黎好普通但真係估唔到咁好食,

芒果燕麥milkshake

莓莓乳酪燕麥milkshake

全素食花園salad

烤牛肉芝士三文治

白桃烏龍撻

焙茶巴斯克芝士蛋糕
呢個睇黎好普通但真係估唔到咁好食,食落每一啖都係培茶香,巴斯克芝士蛋糕一啲都唔會太rich, 但係有軟硬適中嘅質感,廚師甜品嘅功力絕對唔簡單。

呢間cafe環境舒適,座位寬躺,食物質素高,價錢唔貴,非常適合想搵個地方hea嘅朋友!
1K
2021-07-02 34 瀏覽
空間闊落,採用落地玻璃設計讓自然光透入,環境開揚光猛,感覺悠閒寫意。設有露天後花園,可享用水煙酒吧服務,更可攜帶寵物入內。鮭魚牛油果三文治 ($98)溫泉蛋晶瑩剔透,蛋黃半凝固水汪汪的,一刀切下去,蛋黃澎湃地湧出,非常迷人!吐司烘得酥脆,牛油果香滑Creamy,入口帶少許甜味;三文魚份量十足,配上芝士和三文魚籽,味道清新,口感層次豐富。奶油花雕酒燉嫩雞 ($98)雞件肉質嫩滑,奶油香濃之餘又帶有陣陣花雕酒香。意粉彈牙掛汁,是讓人讚口不絕的滋味。伯爵茶芝士蛋糕 ($62)質感綿密細滑,將伯爵茶的幽香帶進芝士蛋糕,味道融洽,亦平衝了滯膩感,每一口都茶香滿溢。

設有露天後花園,可享用水煙酒吧服務,更可攜帶寵物入內。

鮭魚牛油果三文治 ($98)

奶油花雕酒燉嫩雞 ($98)

雞件肉質嫩滑,奶油香濃之餘又帶有陣陣花雕酒香。

意粉彈牙掛汁,是讓人讚口不絕的滋味。

伯爵茶芝士蛋糕 ($62)
2021-07-01 52 瀏覽
Wanna eat all day breakfast. Went kowloon city but crazily crowded so came here instead.The environment was comfy and spacious. I love the Taipei beef stew spaghetti. It added spices and the sauce tasted very good. Beef and spaghetti were good too. My friend ordered a beef sandwich with cheese (peanut butter sauce). It was good too. The price was very reasonable too. Will revisit.

• 台北燉牛肉意粉
2021-06-28 74 瀏覽
週末去咗觀塘Lagom Kaffe 打下卡放鬆下, cafe環境超正🤩🤩好啱食下野傾下偈。空間感十足,座位好多,仲有戶外位置💯👍🍝經典番茄肉醬意粉$88 午市加十蚊有飲品,揀咗維多利亞時代伯爵茶。蕃茄肉醬意粉好足料,見到有好多肉碎同蕃茄蓉🍅🍅✔️✔️🥪雞肉芒果大醬三文治$88 加十蚊配熱飲瑰神,三文治既雞肉辣辣地,有啲韓式style,幾惹味開胃。仲有香甜嘅芒果,呢個配搭好正,底下嘅麵包又唔會太硬,吸收咗上面嘅食材味道🤤🤤🥧🍮🍫呢度嘅甜品都係必試:伯爵茶戚風蛋糕 $40 伯爵茶味濃郁,蛋糕鬆軟。朱古力酥$ 27酥脆可口,朱古力味香濃。焙茶芝士蛋糕$52好喜歡焙茶嘅清新,芝士入口柔滑。

空間感十足,座位好多,仲有戶外位置💯👍

🍝經典番茄肉醬意粉$88

午市加十蚊有飲品,揀咗維多利亞時代伯爵茶。

蕃茄肉醬意粉好足料,見到有好多肉碎同蕃茄蓉🍅🍅✔️✔️

🥪雞肉芒果大醬三文治$88

🥧🍮🍫呢度嘅甜品都係必試:

伯爵茶戚風蛋糕 $40

伯爵茶味濃郁,蛋糕鬆軟。

朱古力酥$ 27

酥脆可口,朱古力味香濃。

焙茶芝士蛋糕$52

好喜歡焙茶嘅清新,芝士入口柔滑。

2021-06-18
2021-06-22 98 瀏覽
一直都想試下呢間cafe,今日終於有機會,用app點餐好方便一坐底有兩款餐包,焗得都幾軟熟,配搭既牛油好香,唔好怕肥一定要試下菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯($138)好味呀,雖然睇落份量唔大,但可能奶油份量十足,食完都幾飽下,鐘意個飯粒口感,唔會煮得太爛,章魚都算幾新鮮,口感好彈,不錯!龍蝦牛油果茴香塔塔($158)好鐘意佢個牛油果脆多士,牛油果超熟又香,口感真係勁creamy,上面有魚籽、粟米、沙律醬、橄欖等配料,令到成個味道都幾豐富😆莓莓乳酪燕麥奶搖($48)唔算好甜,而且草莓味都新鮮,幾refreshing!Hojicha cheesecake($52)好好食呀!芝士味勁濃,口感好實,真材實料~

菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯($138)

龍蝦牛油果茴香塔塔($158)

莓莓乳酪燕麥奶搖($48)

唔算好甜,而且草莓味都新鮮,幾refreshing!

Hojicha cheesecake($52)

好好食呀!芝士味勁濃,口感好實,真材實料~
2021-06-22 314 瀏覽
雖然樂感既位置唔算方便,但好值得一試!裝修靚、空間大、仲有室外既坐位可以chill 下!同埋唔限時交枱,絕對係gathering好地方!1.黎麥花園沙拉: 份量十足!有好多不同重素既沙律菜!仲有我既最愛 紅菜頭、南瓜🥳2.台北燉牛肉意粉: 好特別,因為係麻辣味道的😋!意粉爽口彈牙👍🏻 牛肉熟度剛剛好!👍🏻3.奶油花雕酒燉雞意粉:好creamy!雞肉無雪味,算嫩滑,意粉一樣係爽口彈牙👍🏻4.莓莓乳酪燕麥奶搖&日日燕麥(草莓香蕉): 兩杯milkshake既樣望落差不多,分別在於有無燕麥。兩杯都好足料,味道好好!大熱天時飲真係一流!😋

4.莓莓乳酪燕麥奶搖&日日燕麥(草莓香蕉):
黎麥花園沙拉
台北燉牛肉意粉
奶油花雕酒燉雞意粉
莓莓乳酪燕麥奶搖&日日燕麥(草莓香蕉)
2021-06-19
午餐
黎麥花園沙拉
台北燉牛肉意粉
奶油花雕酒燉雞意粉
莓莓乳酪燕麥奶搖&日日燕麥(草莓香蕉)
  • 莓莓乳酪燕麥奶搖
  • 日日燕麥(草莓香蕉)
2021-06-22 98 瀏覽
今日去左觀塘一間幾有文青feel既cafe同朋友食dinner。觀塘平時食lunch就多人到水洩不通,但原來夜晚就係兩個世界黎,不用等位就可以去到間質素唔錯的cafe。入口有coffee bar,除了有關於coffee的擺設,還有精美的麵包提供選擇,靚靚👍🏻。我哋先點了台灣風味牛肉千層麵,有點麻辣的,刺激下食慾,又香口😋,再來個夜市酥炸海鮮,配上Wasabi沙律醬,香脆又可以食到海鮮,美味👍🏻。見到其他人點了個靚靚coffee,原來是黑白配😋,Espresso Doppio+Piccolo,雙重口感,滿足的一個夜晚😌

• 台灣風味牛肉千層麵
  • 黑白配
2021-06-21 108 瀏覽
最近同事又同我推介左一間幾出名的食店,叫做樂感,🤪點知個位置都幾遠,喺觀塘碼頭附近。😳去到先發現原來遠係有理由,因為間餐廳好闊落,🤫仲有埋露天座位,環境都算唔錯,😈但當然咁熱就唔會坐出面喇。 由於Lunch時間都算多人,等左5-10分鐘先有位,第一次試都唔知有咩好食,所以咩都叫左一d。🤐最值得一提就係個牛肉培根配烤肉醬三文治,賣相同味道都唔錯,但份量就差少少。🤡 牛肉麵同All Day Breakfast都算好食🤗叫多左兩件Cake食,但兩件Cake相對比較失色,Cheese Cake的芝士同埋抹茶蛋糕的抹茶粉都重手左少少。🤫
最近同事又同我推介左一間幾出名的食店,叫做樂感,🤪
點知個位置都幾遠,喺觀塘碼頭附近。😳

去到先發現原來遠係有理由,
因為間餐廳好闊落,🤫
仲有埋露天座位,環境都算唔錯,😈
但當然咁熱就唔會坐出面喇。

由於Lunch時間都算多人,
等左5-10分鐘先有位,
第一次試都唔知有咩好食,
所以咩都叫左一d。🤐

牛肉麵同All Day Breakfast都算好食🤗
叫多左兩件Cake食,
但兩件Cake相對比較失色,