2016-04-21 1027 瀏覽
老闆請食下午茶所以過左黎買蛋糕 下午4點幾完全不用排隊所以可以買12件~ 見到店員好細心咁一件一件蛋糕入盒,心情就越來越期待 之前係新加坡分店試過原味同綠茶千層蛋糕,所以今次買左香港限定既伯爵茶味 伯爵茶味唔係太濃但係幾香,每一層既cream都好滑班戟皮亦都好薄,一啖咬落去層次感好豐富~ 蛋糕上面既裝飾好別致 感受到製作過程好講究 原味、綠茶同伯爵茶味都各有特色,有同事鍾意原味多D,我自己就覺得伯爵茶味比較清甜~ 不過食一件都已經好飽完全可以代替晚飯 xD
老闆請食下午茶所以過左黎買蛋糕

感受到製作過程好講究

2016-04-12
5 分鐘 (外賣自取)
2016-04-17 664 瀏覽
特意選擇早上的時間去堂食避開人潮,去到不用等位就可入坐,終於可以嘗試期待已久的蛋糕。揀咗3件蛋糕,分別是原味千層、earl grey千層和香蕉千層酥。在3款之中,覺得原味是最好的。層次分明,入口軟綿,甜度剛好,忌廉分量適中。Earl grey千層帶有淡淡茶香,不俗。仍是覺得原味較好。香蕉千層酥,香蕉果肉很多,中間全是cream,幸好我是喜愛吃的而且忌廉質素好,不過如果酥是脆的就更好了。好吃是好吃,但是價錢頗高,試過就可以了,自己覺得沒有坊間相傳的那麼好吃,相信不會再食。
原味千層
Earl grey千層
香蕉千層酥
原味千層
  • 原味千層蛋糕
2016-04-09 3277 瀏覽
在香港站晚飯後,心思思想朝聖食LadyM伯爵茶蛋糕,經過上次去到賣晒,今次打電話問咗仲有伯爵茶蛋糕,成班人浩浩蕩蕩行去IFC,位置都幾難搵,因為店面唔顯眼, 去到見到兩排小圓枱放在商場玻璃圍欄邊,好在位置唔係商場主要通道,人流唔多,唔係人來人往食得都唔舒服,而同店舖距離都幾遠,白色主調,好簡潔明淨, 而且座位剛好在商場三角位,樓底高好開揚,我哋5大4小,唔可以坐一齊,大家分佈幾張小圓枱,坐定後店員比咗清水! 落單叫咗夢昧以求嘅伯爵茶蛋糕,點知店員話賣晒 (原來最後兩件比我同行嘅朋友叫咗,佢哋比我早落單)佢哋分了小許比我,好香好滑伯爵茶味 栗子蛋糕($62)栗子忌廉好滑,不過栗子味就唔突出,突出嘅係滑,中央蛋糕好鬆軟,加上面頭嘅花生碎增加口感! 抹茶千層蛋糕($75)抹茶千層蛋糕,抹茶粉好多,味道微甘,面頭兩層班戟太韌(唔知係因為晚上食,班戟放了一段時間,因為上次我在尖沙咀係早上食,無呢個問題)移走兩層班戟,內層好滑,亦好易切開,不過味道唔會嘩一聲,無乜驚喜 橙味梳打($28)樽裝汽水,味道唔藥水,唔太甜好清爽! 伯爵茶($55)茶壺上,溫度夠熱,壺內無茶葉或茶包,
清水

落單叫咗夢昧以求嘅伯爵茶蛋糕,點知店員話賣晒
(原來最後兩件比我同行嘅朋友叫咗,佢哋比我早落單
)佢哋分了小許比我,好香好滑伯爵茶味
栗子蛋糕
抹茶千層蛋糕
橙味汽水
橙味梳打($28)樽裝汽水,味道唔藥水,唔太甜好清爽!
伯爵茶
伯爵茶($55)茶壺上,溫度夠熱,壺內無茶葉或茶包,係沖好再入壺,伯爵茶獨有嘅味道好突出,可以緩和食蛋糕啲膩!
兩個店員好忙咁走出走入,不過佢出來告知我伯爵茶蛋糕賣晒,我問番佢仲有乜嘢款式可以揀,佢打個突又走番入店睇(呢個咪唔細心)我點嘅飲料伯爵茶等極都唔來,問第一次佢話整緊,到我所有蛋糕同汽水都到齊,肥髀飲晒汽水咁滯都唔見,我先再問店員一次,佢打個突用對講機催,幾分鐘後伯爵茶先到(好明顯漏單)嗰個店員一句唔好意思都無!我嘅感受唔係咁好!
2016-03-28
$130 (宵夜)
橙味汽水
伯爵茶
2016-04-08 734 瀏覽
Lady M - 得好少位 又逼同埋又 d坐係路中間既感覺 =.= 講咩都俾隔離抬聽到講返 d食物我地叫咗 strawberry shortcake and signature mille crepe, 2 個 d cream都好香。Strawberry short cake比我imagine好食,係有 japan式蛋糕 feel. Signature mille crepe d皮好薄,蛋香味夠,唔會好heavy. 2 隻揀我比較仲意 strawberry shortcake, d strawberry中和返 d cream. the french rose tea latte都比我想象中好飲,玫瑰味同奶味都好香。 冰唔多,飲到尾杯野都唔會淡咗,依然係咁香。

講返 d食物

Ice french rose tea latte
  • strawberryshortcake
  • icefrenchrosetealatte
2016-04-02 678 瀏覽
中午時我排左大約15分鐘,買左抹茶千層蛋糕同伯爵茶千層蛋糕。抹茶味同伯爵茶味都好重好香,但抹茶o個個食落去蛋糕質感比較硬,伯爵茶o個個就比較軟滑。個人覺得伯爵茶好食d。
15 分鐘 (堂食)
2016-04-02 1410 瀏覽
還記得Lady M初登陸海港城時,動輒要花上一兩小時來朝聖。幸好多開了中環店分散人潮,趁著人龍不多便順道外賣了數件蛋糕,包裝精美,每人限買六件。這間來自紐約的法式精品餅店,以千層蛋糕聞名,每天人手製作,確保新鮮品質。裝修以白色為主,另設有數張雲石檯以供堂食,格調簡約而不失高貴優雅。另設半開放式玻璃櫃,陳列著不同款式的蛋糕,令客人更易揀選心頭好。 <原味千層蛋糕>原味是餅店的皇牌,雖未及千層,但細數下都有超過二十層薄如紙的班戟,而每層之間也均勻地鋪滿了滑如絲的淡忌廉,層次分明。嚐得出蛋香及奶油香,甜而不膩。 <抹茶千層蛋糕>使用了日本高級抹茶粉製成,惟抹茶味不夠濃厚甘香,相對失色。 <伯爵茶千層蛋糕>採用來自法國的伯爵茶打造成幼滑忌廉,茶味幽香突出,同時面層灑上了碎茶葉刺激味蕾。眾多口味之中最喜歡這個。

<原味千層蛋糕>

<抹茶千層蛋糕>

使用了日本高級抹茶粉製成,惟抹茶味不夠濃厚甘香,相對失色。
抹茶千層蛋糕

<伯爵茶千層蛋糕>

2016-03-21
15 分鐘 (外賣自取)
2016-04-01 594 瀏覽
老公生日,所以專登去 Lady M排隊買蛋糕。 由於公司有事,所以6:45先去排隊,前面已經有五六個人,而侍應姐亦告訴我原味千層蛋糕已賣完。 排了15分鐘,終於到我!想買的earl grey沒有了、最後兩件green tea千層蛋糕亦被排我前一個那位姐姐買咗。失望!最後買了意料之外的checker 和香蕉千層酥。 回家後,香蕉千層酥已經塔下。味道不錯,雖然有許多cream,但是不太甜,而且真的有香蕉在內。雖然名字叫千層酥,可是吃不到有千層感覺。 在New york也有賣的checker,味道很好。蛋糕軟綿綿的,朱古力味頗濃,但是不會覺得太甜亦太苦。 我決定之後要再去試吃不到的原味、綠茶和earl grey。

最後買了意料之外的checker 和香蕉千層酥。
法式香蕉千層酥

Checker

我決定之後要再去試吃不到的原味、綠茶和earl grey。
2016-03-31
10 分鐘 (外賣自取)
$60 (其他)
慶祝紀念
生日
Checker
2016-04-01 432 瀏覽
已經是第三次食Lady M, 依舊念念不忘。 有試過的口味 : 抹茶, 原味, Earl Grey, 檸檬. Lady M 蛋糕的特色就是,甜度剛剛好, 每片班戟很薄透, 每件蛋糕足足有20片班戟, 忌廉同每片班戟都分配得很平均, 忌廉好rich好幼滑 除外、它每個口味的濃度是完全可以滿足到你.至於價錢方面, 接近70$一件蛋糕不便宜, 但它是值得這個價的. 原味千層蛋糕 原味經常都是sold out 的那一件. 第三次先品嘗到原味. 它的蛋香味很濃, 表面是金黃的焦糖. 味道是很讚, 但相比起其他口味, 比較容易膩. 或者配一杯茶吧抹茶千層蛋糕 「必試!」不論你是不是綠茶控,你都不會嫌棄它, 比例拿捏得剛剛好. 我承認個人只是一般喜歡抹茶口味, 但唯獨是Lady M, 可以令我3次都會order抹茶. 它並不是很濃很濃或者帶苦的茶味, 而是會令你每一口都可以嘗到抹茶的甘香!吃完不會覺得膩! 伯爵茶千層蛋糕 這個是中環分店限定, 由於我平常是愛喝Earl Grey Tea的, 所以一定會試試. 如果你愛伯爵茶的茶味, 你也一定會喜歡,因為真的只有茶香味!味道很濃
已經是第三次食Lady M, 依舊念念不忘。

除外、它每個口味的濃度是完全可以滿足到你.

原味千層蛋糕

抹茶千層蛋糕 「必試!」

伯爵茶千層蛋糕

這個是中環分店限定, 由於我平常是愛喝Earl Grey Tea的, 所以一定會試試. 如果你愛伯爵茶的茶味, 你也一定會喜歡,因為真的只有茶香味!味道很濃郁很香呀!

檸檬千層蛋糕

自己覺得是比較普通的一件Lady M蛋糕. 但檸檬的清香味也是很十足. 但不是最值得嘗試的口味.

總結, Lady M的蛋糕, 你真的要有時間坐下, 慢慢品嚐, 還要order一杯茶. 這樣的配合是最好. 不會很快感到膩了吃不下.

下次會再試埋, 士多啤梨海綿蛋糕, 朱古力棋盤蛋糕

30 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 抹茶千層蛋糕
2016-03-26 467 瀏覽
今日終於一嘗ladym既蛋糕,因為太多人排隊,所以決定買番屋企食!士多啤梨海綿蛋糕件蛋糕賣相幾靚,食落去都食到幾多士多啤梨果肉,而蛋糕既口感都幾軟綿綿,cream都好滑,又唔會太膩伯爵茶千層蛋糕食落去好有口感,感覺係食緊好多層,而伯爵茶味都幾重,cream味都好重。個口感係一試難忘總括嚟講,啲蛋糕真係名不虛傳,但價錢真係有啲貴!

士多啤梨海綿蛋糕

伯爵茶千層蛋糕

總括嚟講,啲蛋糕真係名不虛傳,但價錢真係有啲貴!
2016-03-26
外賣自取
  • 伯爵茶千層蛋糕
2016-03-13 717 瀏覽
Gateau aux marrons $62Earl Grey Mille Crepes $75Espresso single $28整體蛋糕滑度好夠而軟身粟子味吾夠而上面脆脆口感一起吃軟加脆口感不錯,中間忌簾都好滑香港限定伯爵茶千層蛋糕好香伯爵味同每層好多醬和皮十分薄身咖啡味重而吾苦加上糖就更香坐位始終在商場內就差少少,吾可以坐得太耐,因長期有人排隊本來想外賣2件蛋糕,但原來冰只可保存一小時,原來cream在室內會溶,所以最後放棄,期待下次食佢其他食品
Gateau aux marrons $62
Earl Grey Mille Crepes $75
Espresso single $28

整體蛋糕滑度好夠而軟身
香港限定伯爵茶千層蛋糕好香伯爵味同每層好多醬和皮十分薄身
咖啡味重而吾苦加上糖就更香

坐位始終在商場內就差少少,吾可以坐得太耐,因長期有人排隊

2016-03-13
20 分鐘 (堂食)
OMG
2016-03-12 605 瀏覽
Lady M 真係出名到暈,一餅難求咁濟,不最近終於食左,放工去到排左2張枱就入得!叫左一件抹茶千層蛋糕同一件朱古力棋子蛋糕! Green Tea Crepe Cake一黎到就已經覺得好驚艷,食第一啖完全覺得要死啦,好好味呀!每一層都好薄,好滑,好濃嘅抺茶味,咁多人黎潮聖係有原因嘅! 至於棋子蛋糕都好靚,打側睇好精緻!面層的朱古力亦好滑好濃朱古力味!不過我嘅心已經俾抹茶蛋糕迷住左😍😍😍

叫左一件抹茶千層蛋糕同一件朱古力棋子蛋糕!

2016-02-11 1364 瀏覽
特地去中環逛博物館和買Genie Juicery冷壓果汁,看到旁邊的店竟然是Lady M,驟然興起山長水遠買兩件蛋糕回家吃的衝動。 不是沒打算堂食,而且位子很少排隊的人卻有點多。雖然外帶的隊伍也持續有人,畢竟快很多嘛,唯一要注意的是外帶限購每人最多6件。 店面簡潔明亮,超多員工,所以整個購買流程很快。 基本上所有蛋糕款式都陳列在玻璃櫃內,實物也很漂亮呢,情人節限定款也有喔。 今次只選了伯爵茶千層蛋糕($75)和皇冠朱古力蛋糕($62),先吃伯爵茶千層蛋糕,茶味香而清新,千層的層次分明、麵皮軟潤、忌廉幼滑帶濃重奶香,吃進去有種皇家奶茶的感覺,兩者配搭得宜,相當好吃。一比之下,皇冠朱古力蛋糕無疑稍遜,蛋糕濕潤透氣,但朱古力味不太夠,除了面層的朱古力濃重而甘甜算是不錯外,整體感覺還好,最大的缺點大概落在價錢上吧xD

店面簡潔明亮,超多員工,所以整個購買流程很快。
皇冠朱古力蛋糕、伯爵茶千層蛋糕

5 分鐘 (外賣自取)
  • 伯爵茶千層蛋糕
2016-02-05 1195 瀏覽
Lady m 我是第一次聽說的,我之前都未聽人講過,感覺自己真的很low,哈哈,今日系我朋友請我過來的,希望可以留下個好印象。由於老友已經係度排隊了,所以我去到都覺得幾快下啦,原味焦糖千層感覺不錯呦,從千層蛋糕的外表都可以看到奶油層,是薄薄的一層,和蛋糕是相隔開的,入口之後呢,可以在舌尖感覺到很甜膩的味道,同時一種很細緻的感覺要湧上心頭啦。還有一杯奶茶相互交替的喝,奶茶也是很濃鬱的口感,一口蛋糕千層,抿一小口的奶茶,簡直是美味界的公認搭配呀。以後都可以嘗試這樣的搭配,不知道是千層蛋糕的口感影響還是怎樣,奶茶喝起來都是有一股奶香味道,價錢雖然比較高,但是我覺得美味是不能用價錢衡量的,我吃的開心和舒服就是最大的享受啦。

2016-02-02
18 分鐘 (堂食)
I don't really want to admit my addiction but after dropping by Lady M at IFC a few days in roll looking for earl grey mille crepes, I know I am addicted.They have 4 staff dedicated for packaging their cakes and clearly, they have a system working pretty well for them by lining all these pastries up like battleships on the sea.This was the first time that I managed to wait less than 10 minutes for my Lady M take-away.The earl grey mille crepes, so rich and creamy. So addictive!!!!!
Earl grey mille crepes
10 分鐘 (外賣自取)
$70 (宵夜)
2016-01-31 1101 瀏覽
Been to Lady M many times, after trying the original Mille crepe and ever since I had it I've been craving it. And this time I bought the Earl Grey Crepe cake. I'm not a big fan of earl grey, but this cake is mind blowing delicious, so unique and flavorful and not too sweet. I'll come back again for it!