2021-06-11 0 瀏覽
逛街逛得累了,便與弟弟找個地方歇息一會,順道享用個下午茶並談心,我們最終選擇了來自紐約的人氣蛋糕店 Lady M,因為它不但味道超卓,賣相亦是精美非常,十分適合女生們打卡拍照。餐廳是開放式的設計,店內整體用上潔白色調,再配搭上大理石花紋和水晶吊燈,感覺高端貴氣。而蛋糕則放置於透明的玻璃櫃中展示,其多款且繽紛的色彩着實讓人難以作出選擇。威士忌黑朱古力慕絲蛋糕此款慕絲蛋糕光從賣相已可看見層次豐富,皆因從淺至深的色澤均用上不同食材製作,分別使用了黑朱古力威士忌慕絲、牛奶朱古力威士忌慕絲、橙皮威士忌果凍、朱古力海綿蛋糕、脆片餅乾,並再於頂部加入乾橙片作點綴裝飾,入口時既嫩滑香甜,亦鬆軟鮮香,味道方面威士忌和朱古力氣味均很為濃郁。抹茶千層蛋糕千層蛋糕每層均製得扁薄,堆疊起的層數已大概有四十多層,絕對是道心機之作的甜品。師傅於每層之間加入了忌廉製作,最頂層更是灑滿了眾多的抹茶粉,光賣相已叫人垂涎欲滴。食用時香甜鬆化,微澀清香,而且抹茶味道強烈濃郁。法式芝士蛋糕法式芝士蛋糕以雲朵為名,寓意其滋味讓人如置身雲朵一般愜意。師傅於蛋糕頂層加入了酸忌廉,餅底則用上日本玉桂粉作點綴,食用時微酸的味道正好平衡了
威士忌黑朱古力慕絲蛋糕
抹茶千層蛋糕
法式芝士蛋糕
法式芝士蛋糕以雲朵為名,寓意其滋味讓人如置身雲朵一般愜意。師傅於蛋糕頂層加入了酸忌廉,餅底則用上日本玉桂粉作點綴,食用時微酸的味道正好平衡了香甜的芝士,口感濃郁絲滑,黏稠綿軟。
凍綠茶
凍飲的綠茶色澤呈現綠青顏色,讓人富有清新感覺。使用得充足的冰量令飲用時冰爽透心,味道鮮爽清香,微澀回甘,香醇帶甜,用作緩和甜膩感是最適合不過。
凍紅茶
紅茶奉上時可見其色澤明亮紅蠍,並加入了近乎整杯份量的冰塊,氣味方面則散發着淡淡芳香。雖然是由朋友點選的,但我亦小嚐了幾口,入口厚實鮮香,清新帶澀。

總結而言,餐廳裝潢簡潔大氣,環境開放舒適、整潔衛生。蛋糕賣相矜貴精美,款式選擇眾多,味道超卓高質,而且擁有多間分店,可更方便就腳,不論是與好姊妹享用一頓下午茶,或是到此打卡拍照均很為適合。
2021-05-04 132 瀏覽
// rose crepe cake with iced violet yogurt soda //This place was so hyped so I thought I’d go try it out. The rose cake had a hint of rose flavour but the strongest flavour was milk. The pairing of the flavours was nice but I was disappointed as I had high expectations. The soda on the other was beautiful to look at and very instagrammy, however it tasted just like any yogurt soda you’d find in wellcome or 7-11. In overall, it’s a very Instagram worthy place and ambiance but it’s overpriced imo.

2021-04-06 354 瀏覽
🍫Vegan Chocolate Tart🥧 整個撻都係主打純素朱古力 唔用雞蛋同牛奶 以全植物油去做而且撻皮亦用杏仁粉製成無麩質最吸引我係唔落牛奶岩哂我呢啲想食甜但又怕肥既人一切開 成個批係好實淨個朱古力餡以椰子奶同純素朱古力製成 撻底就有海鹽焦糖醬食落比較無咁甜身 但好濃朱古力味 帶苦身 我自己就好鍾意因為不嬲都唔鍾意食太甜岩岩一出果時撲左幾次終於買到 開心🤎
🍫

食落比較無咁甜身 但好濃朱古力味 帶苦身
我自己就好鍾意因為不嬲都唔鍾意食太甜
岩岩一出果時撲左幾次終於買到
開心🤎

在紐約極具知名度的Lady M,其出品的千層蛋糕相比香港常見的美式蛋糕,口味及甜度較貼近香港人口味。精緻的外觀也深受追棒,之前更推出了秋季新口味🍂🍂🍰 #芋頭千層蛋糕 $75『小編私心推薦👅』▸芋頭千層蛋糕味首次登陸香港,保持一貫水準,軟滑綿密▸蛋糕外有芋頭忌廉,內有芋頭粒,具層次感的芋頭香味🍰 #士多啤梨棋盤蛋糕 $68▸棋盤以竹炭朱古力及雲呢拿組成,味道及賣相均出奇配搭▸外層士多啤梨朱古力醬味道酸甜,配上紅桑子碎粒點綴既帶果香及有咬口🍹凍法國玫瑰奶茶 $68『小編私心推薦👅』▸奶茶奶香幼滑,玫瑰淡淡花香,兩者配搭出色▸甜而不膩,吃蛋糕後輕嚐一口奶茶,味道昇華🍹芋頭燕麥特飲 $68▸不甜不膩的燕麥奶,健康感滿滿💬芋頭粒分量可以再多一點,更能滿足芋頭控------------------------------

🍰 #芋頭千層蛋糕 $75
『小編私心推薦👅』
▸芋頭千層蛋糕味首次登陸香港,保持一貫水準,軟滑綿密
▸蛋糕外有芋頭忌廉,內有芋頭粒,具層次感的芋頭香味

🍰 #士多啤梨棋盤蛋糕 $68
▸棋盤以竹炭朱古力及雲呢拿組成,味道及賣相均出奇配搭

🍹凍法國玫瑰奶茶 $68
『小編私心推薦👅』
▸奶茶奶香幼滑,玫瑰淡淡花香,兩者配搭出色
▸甜而不膩,吃蛋糕後輕嚐一口奶茶,味道昇華

🍹芋頭燕麥特飲 $68
▸不甜不膩的燕麥奶,健康感滿滿
💬芋頭粒分量可以再多一點,更能滿足芋頭控
題外話/補充資料: 除了單買蛋糕或飲品,亦可享有套餐價 1件千層蛋糕 + 1杯飲品 $119 1件其他蛋糕+ 1杯飲品 $108
2021-03-17 286 瀏覽
小孩終於都復課了,我有3小時的me time😊與媽媽們坐下來靜靜地嘆個下午茶聊聊天,我們一共點了兩杯飲品兩個蛋糕。大家對Lady M 一啲都唔陌生Hot Earl Grey 甜到剛剛好,不過唔夠熱,只是微溫。同服務員講,服務員態度都好好幫我加熱。Hot Rose latte 朋友點Rose latte , 有微微嘅玫瑰香,甜度適中剛剛好。Earl Grey 千層蛋糕茶與忌廉完美嘅組合,吃起來沒有一點的油膩Chocolate checkers這個是我最愛的蛋糕,光是欣賞一格一格的黑白蛋糕都是一種享受兩小時時光過得真係快,係時間要去湊女放學。
小孩終於都復課了,我有3小時的me time😊

大家對Lady M 一啲都唔陌生

Hot Earl Grey

Hot Rose latte

Earl Grey 千層蛋糕
茶與忌廉完美嘅組合,吃起來沒有一點的油膩

Chocolate checkers
這個是我最愛的蛋糕,光是欣賞一格一格的黑白蛋糕都是一種享受

兩小時時光過得真係快,
係時間要去湊女放學。
2021-01-10 836 瀏覽
由於限聚令下,要在6點前堂食,這間店要在last order 17:30前入座,lucky既我地 17:30剛好有枱🤣😂🤣😂但係由於近尾聲得返一款蛋糕了,今次食既係「百爵茶千層蛋糕」味道有香濃茶味,而且層層細膩分明😻,有略帶甜😐 尚可接受。個人喜歡原味,可惜sold out🥴 所以今次只食一件啦🤗備註:的確有點貴,但係又的確同市面其他有不同,值得一試🤪員工有禮貌,在臨近收工都有禮邀請坐下👍🏻
個人喜歡原味,可惜sold out🥴 所以今次只食一件啦🤗
備註:
的確有點貴,但係又的確同市面其他有不同,值得一試🤪
員工有禮貌,在臨近收工都有禮邀請坐下👍🏻
2020-12-30 432 瀏覽
                一直都有聽聞蛋糕超出名既Lady M做正餐都唔錯,今日終於的起心肝由銅鑼灣地鐵行一百步過去名店坊既Lady M試下佢既lunch啦~呀唔係,係tea先岩。名店坊呢間Lady M都經過幾次,次次行過門口都有堆人排,入面位又唔多咁,所以次次最後都冇去到。今日雖然都要等,但一去到就排頭位,咁就梗係試下啦。                入到去坐低,又幾舒服喎,估唔到睇落好迫但坐低又唔會覺得窄,仲幾鬼舒服添。佢D主菜賣相真係相當精緻,嫌尖如我都會俾80幾分,有一半都相當IG-able。美中不足既係去到已經冇左最靚果一定兩款,唯有叫次選,另擇吉日再黎食過啦(但早黎又驚多人⋯⋯)最後我叫左個碎蛋牛油果醬伴烘脆包,個樣超級仙氣。Tea set包埋野飲,點左個玫瑰豆奶,要加錢,好香玫瑰味,但味道講真就冇乜特別啦,CP值唔係特別高。最後包埋一件cake,點左伯爵茶千層蛋糕,又靚又好食。總體黎講價錢都唔錯,體驗良好,食物賣相好有仙氣,會想快D再幫襯~

2020-12-28 305 瀏覽
出完job 梗係唔想咁快返公司住啦見IFC Lady M 冇人排隊咁就坐低左啦點左例牌 甜而不膩的棋盤朱古力蛋糕同咖啡好享受又有次去試新野紅絲绒同香芋味飲品甜到膩 但好幸福因為冇人排隊食到想食的 嚐過新鮮後我仍然喜歡照舊的例牌
出完job 梗係唔想咁快返公司住啦

因為冇人排隊
食到想食的 嚐過新鮮後
我仍然喜歡照舊的例牌
2020-11-22 634 瀏覽
在Lady M登陸香港後一直想試試這家過江龍的蛋糕店! 聽聞他的千層蛋糕非常有名, 所以假日到了中環附近的繽紛嘉年華遊玩過後, 回到IFC商場想吃個下午茶。由於這家Lady M在商場劃的一個小空間, 所以座位不多, 但是為了嘗試它的玫瑰latte和綠茶千層蛋糕, 就等了30至45分鐘左右才能入座! 千層蛋糕的確做到一片一片, 味道方面不至於驚豔, 而咖啡方便就是一般的咖啡上面多了幾片玫瑰花瓣, 唯一特別之處就是用咖啡糖組成的攪拌棒來為咖啡+1點甜。總括而言, Lady M不過不失, 還有點over-charged...
2016-01-12
2020-11-06 520 瀏覽
每次去 LAdy M 一定都會叫 cheesecake 法式芝士蛋糕 😍😍😍一直都是很好食,好滑好好食,加埋個餅皮。正每次都清哂近期出左芋頭千層。芋頭千層蛋糕 😍😍😍今次終於試到芋頭千層。好食上面仲有開心果。芋泥好好食。中意芋泥可以一試,佢全泥好少每有部份有小顆粒但係食到後期會有啲口乾,可能啲泥漿住左個口?一早已經想試但係 timing 吾岩前幾次夜左去兩種 cake 都沒有。。。今次補償翻。雖然係 take away 但係都係好好食
每次去 LAdy M 一定都會叫 cheesecake

法式芝士蛋糕 😍😍😍
一直都是很好食,好滑好好食,加埋個餅皮。正每次都清哂

近期出左芋頭千層。

芋頭千層蛋糕 😍😍😍
但係食到後期會有啲口乾,可能啲泥漿住左個口?

一早已經想試但係 timing 吾岩
前幾次夜左去兩種 cake 都沒有。。。今次補償翻。

雖然係 take away 但係都係好好食
  • 芋頭千層
  • 法式芝士蛋糕
2020-10-20 441 瀏覽
WHISKEY DARK CHOCOLATE MOUSSE次次都好快賣哂今次仲唔係我既🍰濃濃朱古力入面滲出陣陣威士忌🥃再撞上清新橙皮啫喱 成個口感好幼滑香濃海綿蛋糕加埋底層以黑朱古力脆脆餅底唔同層次既滿足🤎
WHISKEY DARK CHOCOLATE MOUSSE
次次都好快賣哂
今次仲唔係我既🍰
濃濃朱古力入面滲出陣陣威士忌🥃
再撞上清新橙皮啫喱 成個口感好幼滑香濃
海綿蛋糕加埋底層以黑朱古力脆脆餅底
唔同層次既滿足🤎

2020-10-15 389 瀏覽
由得海港城有, 到ifc, 又一城, 銅鑼灣fashwalk, 唔計機場, 原來我未係時代個間食過最初未出玫瑰味我靜係食原味千層個款之後覺得玫瑰味甜D岩我D, 就冇再食其他款點知新出呢個whiskey配朱古力mousse真係非常好食, 以後佢一日仲有我都靜係想食呢個因為本身都中意飲威士忌, 而呢個酒味唔會好搶, 但食完明顯feel到有酒意, 而個chocolate mousse好滑好軟, 好濃朱古力味, 仲要餅底係朱古力脆餅, 真係食2舊都唔夠喉極度好食
最初未出玫瑰味我靜係食原味千層個款
之後覺得玫瑰味甜D岩我D, 就冇再食其他款
極度好食
2020-10-05 237 瀏覽
新口味芋頭千層蛋糕上面抱鋪滿芋頭忌廉食落去粒粒芋頭好有口感而且好香濃芋頭香再有開心襯托好味鍾意💚🍰鍾意芋頭既低定要試下 一定唔會失望🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎
新口味芋頭千層蛋糕
好味鍾意💚🍰
鍾意芋頭既低定要試下
一定唔會失望🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎
2020-08-13 874 瀏覽
生日有驚喜😋係公司識到好同事,無論大事小事都會記得妳💕☺️今年生日有幸試到Lady M既蛋糕🍰😋實在太開心喇🥳伯爵茶千層蛋糕🍰、玫瑰🌹千層蛋糕🍰、抹茶千層蛋糕🍰、同埋我最愛嘅原味千層蛋糕🍰☺️💕💕💕💕因為太close既關係,四件蛋糕都一開四,大家都可以試到唔同口味🤤原味🥇每一啖都有濃濃既蛋香味,層層佈滿柔滑既奶油,入口棉滑,甜度唔會有膩既感覺;第二推介係玫瑰千層蛋糕🍰上面配有玫瑰花瓣,視覺已經好吸引😍,入口前都會擔心花瓣有苦澀味,結果出乎意料之外同面果層玫瑰果凍味道出奇地夾‼️💕💕💕清幽既口味係口中縈繞鐘意玫瑰既lady真係唔好錯過👍🏻☺️值得一試!而伯爵茶都係一款獨特嘅口味,淡香既茶味整成蛋糕,口味一般未令我有難忘既感覺;抹茶味夠濃,好有日式風味四款排序:原味玫瑰🌹伯爵茶,抹茶

原味🥇每一啖都有濃濃既蛋香味
同面果層玫瑰果凍味道出奇地夾‼️💕💕💕清幽既口味係口中縈繞

四款排序:原味
玫瑰🌹伯爵茶,抹茶

2020-01-07
外賣自取
2020-07-09 819 瀏覽
今日番工做到頭都大埋,於是決定去食甜品安慰下自己🤭~話說bubu之前試過買番屋企食,6隻味,同家人分享一人一隻味~唔知係味車程太耐(一粒鐘), 搞到番到屋企再開黎食既時候,十分難食😩!個時完全唔明點解值70蚊一件,又有咁多人排隊~不過今次即買即食就明啦😯!原來cream真係唔等人嫁!會溶哦🤫🤭~💁🏻‍♀️伯爵茶千層蛋糕 $75 伯爵茶味既食品bubu一直都唔太識欣賞,原因係好多店伯爵茶味既產品唔係太奶就太甜,通常都fail~點知呢個伯爵茶味千層蛋糕有suprise到bubu😌!佢既茶唔係好濃郁個種,因為本身伯爵茶都唔會飲到茶既苦同澀,反而係奶同滑~再加上cream打得好幼滑好soft,而甜度對甜品黎講亦一D都唔甜,食晒成個蛋糕都唔會漏呀😋~加上佢每片crepe都好薄,每層cream都唔會好厚,食落口就feel到混埋一齊,好味呀!推介💁🏻‍♀️~不過cp值就真係見人見智啦😌 👌抹茶千層蛋糕 $75 抹茶相對伯爵茶就較會普通,每層crepe同cream同樣係好薄,抹茶味係有,但唔算好濃郁,同埋都偏甜,不過喜歡抹茶既朋友可能都會喜歡~

💁🏻‍♀️伯爵茶千層蛋糕 $75

👌抹茶千層蛋糕 $75