在Lady M登陸香港後一直想試試這家過江龍的蛋糕店! 聽聞他的千層蛋糕非常有名, 所以假日到了中環附近的繽紛嘉年華遊玩過後, 回到IFC商場想吃個下午茶。由於這家Lady M在商場劃的一個小空間, 所以座位不多, 但是為了嘗試它的玫瑰latte和綠茶千層蛋糕, 就等了30至45分鐘左右才能入座! 千層蛋糕的確做到一片一片, 味道方面不至於驚豔, 而咖啡方便就是一般的咖啡上面多了幾片玫瑰花瓣, 唯一特別之處就是用咖啡糖組成的攪拌棒來為咖啡+1點甜。總括而言, Lady M不過不失, 還有點over-charged...
2016-01-12
2020-11-06 134 瀏覽
每次去 LAdy M 一定都會叫 cheesecake 法式芝士蛋糕 😍😍😍一直都是很好食,好滑好好食,加埋個餅皮。正每次都清哂近期出左芋頭千層。芋頭千層蛋糕 😍😍😍今次終於試到芋頭千層。好食上面仲有開心果。芋泥好好食。中意芋泥可以一試,佢全泥好少每有部份有小顆粒但係食到後期會有啲口乾,可能啲泥漿住左個口?一早已經想試但係 timing 吾岩前幾次夜左去兩種 cake 都沒有。。。今次補償翻。雖然係 take away 但係都係好好食
每次去 LAdy M 一定都會叫 cheesecake

法式芝士蛋糕 😍😍😍
一直都是很好食,好滑好好食,加埋個餅皮。正每次都清哂

近期出左芋頭千層。

芋頭千層蛋糕 😍😍😍
但係食到後期會有啲口乾,可能啲泥漿住左個口?

一早已經想試但係 timing 吾岩
前幾次夜左去兩種 cake 都沒有。。。今次補償翻。

雖然係 take away 但係都係好好食
  • 芋頭千層
  • 法式芝士蛋糕
2020-10-20 166 瀏覽
WHISKEY DARK CHOCOLATE MOUSSE次次都好快賣哂今次仲唔係我既🍰濃濃朱古力入面滲出陣陣威士忌🥃再撞上清新橙皮啫喱 成個口感好幼滑香濃海綿蛋糕加埋底層以黑朱古力脆脆餅底唔同層次既滿足🤎
WHISKEY DARK CHOCOLATE MOUSSE
次次都好快賣哂
今次仲唔係我既🍰
濃濃朱古力入面滲出陣陣威士忌🥃
再撞上清新橙皮啫喱 成個口感好幼滑香濃
海綿蛋糕加埋底層以黑朱古力脆脆餅底
唔同層次既滿足🤎

2020-10-15 148 瀏覽
由得海港城有, 到ifc, 又一城, 銅鑼灣fashwalk, 唔計機場, 原來我未係時代個間食過最初未出玫瑰味我靜係食原味千層個款之後覺得玫瑰味甜D岩我D, 就冇再食其他款點知新出呢個whiskey配朱古力mousse真係非常好食, 以後佢一日仲有我都靜係想食呢個因為本身都中意飲威士忌, 而呢個酒味唔會好搶, 但食完明顯feel到有酒意, 而個chocolate mousse好滑好軟, 好濃朱古力味, 仲要餅底係朱古力脆餅, 真係食2舊都唔夠喉極度好食
最初未出玫瑰味我靜係食原味千層個款
之後覺得玫瑰味甜D岩我D, 就冇再食其他款
極度好食
2020-10-05 140 瀏覽
新口味芋頭千層蛋糕上面抱鋪滿芋頭忌廉食落去粒粒芋頭好有口感而且好香濃芋頭香再有開心襯托好味鍾意💚🍰鍾意芋頭既低定要試下 一定唔會失望🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎
新口味芋頭千層蛋糕
好味鍾意💚🍰
鍾意芋頭既低定要試下
一定唔會失望🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎🤎
2020-08-13 705 瀏覽
生日有驚喜😋係公司識到好同事,無論大事小事都會記得妳💕☺️今年生日有幸試到Lady M既蛋糕🍰😋實在太開心喇🥳伯爵茶千層蛋糕🍰、玫瑰🌹千層蛋糕🍰、抹茶千層蛋糕🍰、同埋我最愛嘅原味千層蛋糕🍰☺️💕💕💕💕因為太close既關係,四件蛋糕都一開四,大家都可以試到唔同口味🤤原味🥇每一啖都有濃濃既蛋香味,層層佈滿柔滑既奶油,入口棉滑,甜度唔會有膩既感覺;第二推介係玫瑰千層蛋糕🍰上面配有玫瑰花瓣,視覺已經好吸引😍,入口前都會擔心花瓣有苦澀味,結果出乎意料之外同面果層玫瑰果凍味道出奇地夾‼️💕💕💕清幽既口味係口中縈繞鐘意玫瑰既lady真係唔好錯過👍🏻☺️值得一試!而伯爵茶都係一款獨特嘅口味,淡香既茶味整成蛋糕,口味一般未令我有難忘既感覺;抹茶味夠濃,好有日式風味四款排序:原味玫瑰🌹伯爵茶,抹茶

原味🥇每一啖都有濃濃既蛋香味
同面果層玫瑰果凍味道出奇地夾‼️💕💕💕清幽既口味係口中縈繞

四款排序:原味
玫瑰🌹伯爵茶,抹茶

2020-01-07
2020-07-09 718 瀏覽
今日番工做到頭都大埋,於是決定去食甜品安慰下自己🤭~話說bubu之前試過買番屋企食,6隻味,同家人分享一人一隻味~唔知係味車程太耐(一粒鐘), 搞到番到屋企再開黎食既時候,十分難食😩!個時完全唔明點解值70蚊一件,又有咁多人排隊~不過今次即買即食就明啦😯!原來cream真係唔等人嫁!會溶哦🤫🤭~💁🏻‍♀️伯爵茶千層蛋糕 $75 伯爵茶味既食品bubu一直都唔太識欣賞,原因係好多店伯爵茶味既產品唔係太奶就太甜,通常都fail~點知呢個伯爵茶味千層蛋糕有suprise到bubu😌!佢既茶唔係好濃郁個種,因為本身伯爵茶都唔會飲到茶既苦同澀,反而係奶同滑~再加上cream打得好幼滑好soft,而甜度對甜品黎講亦一D都唔甜,食晒成個蛋糕都唔會漏呀😋~加上佢每片crepe都好薄,每層cream都唔會好厚,食落口就feel到混埋一齊,好味呀!推介💁🏻‍♀️~不過cp值就真係見人見智啦😌 👌抹茶千層蛋糕 $75 抹茶相對伯爵茶就較會普通,每層crepe同cream同樣係好薄,抹茶味係有,但唔算好濃郁,同埋都偏甜,不過喜歡抹茶既朋友可能都會喜歡~

💁🏻‍♀️伯爵茶千層蛋糕 $75

👌抹茶千層蛋糕 $75
  • 伯爵茶千層蛋糕
2020-07-02 531 瀏覽
🔶桂花味千層 $480/ 6寸 (💡8.5/10) Lady M新產品✨味道非常清甜 又不會太溜桂花味都非常突出入口十分軟滑 推薦👍🏻入面就一如既往夠薄 cream又夠light6寸都夠10個人食
🔶桂花味千層 $480/ 6寸 (💡8.5/10)
Lady M新產品✨
味道非常清甜 又不會太溜
桂花味都非常突出
入口十分軟滑 推薦👍🏻
入面就一如既往夠薄 cream又夠light

6寸都夠10個人食
  • 桂花千層蛋糕
『港女千層蛋糕風靡不再?・試原味見真章』@Lady M,Central⠀⠀話說我第一次吃到港女Lady M蛋糕已經是數年前的事了。那時候他們剛剛進駐香港,沒有現在那麼多分店,是眾所皆知的排隊店。想不到2020年,今天晚飯時間後去到,店內一個客人都沒有,我們還以為已經關門了呢......朋友說一直沒有試過lady m,說人生總要試一次吧!所以就決定去了。可惜當時已經沒有抹茶味和千層和草莓千層酥,所以點了一個原味和一個伯爵茶味的。⠀⠀・原味千層蛋糕 $68⠀這裏的千層蛋糕一如既往地非常細滑,每一層都非常薄,忌廉也塗得平均。可惜原味的甜度偏高,奶味也不算很香,也不算很重,沒有記憶中的好吃了。⠀⠀・伯爵茶千層蛋糕 $75⠀伯爵茶味這款茶味很出,甜度也比原味的低!質地也是一樣的。⠀總結來說,我們覺得以這個價錢吃一塊蛋糕,實在有點小貴。加上中環ifc店環境不算寬敞,堂食還要加一,我自己也不算千層蛋糕愛好者,大概暫時不會再回頭了。⠀——————————————————⠀好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀7.15/10⠀價錢 ᴾʳⁱᶜᵉ ⠀6.35/10⠀性價比 ⱽᵃˡᵘᵉ ᶠᵒʳ ᵐᵒⁿᵉʸ⠀6.5

・原味千層蛋糕 $68⠀

・伯爵茶千層蛋糕 $75⠀
伯爵茶味這款茶味很出,甜度也比原味的低!質地也是一樣的。⠀

好食指數 ʸᵘᵐᵐʸ ᴸᵉᵛᵉˡ⠀

No⠀
🔍 Lady M⠀
中環金融街8號國際金融中心2樓2096A號舖⠀
——————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀
#168hk_central⠀⠀⠀
#168hk_notbad⠀
#168hk_dessert
2020-06-04 494 瀏覽
🌼Lady M又岀左新桂花口味喇❗️有無Lady M粉絲過嚟報到?🙋🏻‍♀️桂花糕crossover千層蛋糕😛你又試過未呢?😎 Lady M 桂花千層蛋糕🌼 ($75/件)頂層晶瑩剔透。以桂花花瓣作伴細心鋪上桂花糕於crepe cake上入口散發甘濃桂花清香咀嚼中細味到片片花瓣口感層次非常特別!👏🏻 其次Lady M招牌creme入口即化☺️完美把桂花甘甜融入至滑溜忌廉中吞噬後品嘗到濃滑甘甜一眾嚐甜者又點可以錯過呢?
🌼Lady M又岀左新桂花口味喇❗️
有無Lady M粉絲過嚟報到?🙋🏻‍♀️
桂花糕crossover千層蛋糕😛
你又試過未呢?😎

Lady M 桂花千層蛋糕🌼 ($75/件)

頂層晶瑩剔透。以桂花花瓣作伴
細心鋪上桂花糕於crepe cake上
入口散發甘濃桂花清香
咀嚼中細味到片片花瓣
口感層次非常特別!👏🏻

其次Lady M招牌creme入口即化☺️
完美把桂花甘甜融入至滑溜忌廉中
吞噬後品嘗到濃滑甘甜
一眾嚐甜者又點可以錯過呢?
2020-05-15
2020-06-03 284 瀏覽
曾經排長龍嘅蛋糕店,見到個蛋糕櫃嘅蛋糕,都已經覺得好吸引好想試,偏偏當你去排隊買外賣嗰陣,剩返嘅就只有原味嘅千層蛋糕,今日終於比我買到唔係原味嘅千層蛋糕,終於可以一試其他口味。朱古力棋盤蛋糕蛋糕係鬆軟嘅,但係朱古力味唔太濃,偏甜。喺蛋糕外面嗰層朱古力漿就有朱古力味。整體來講都算係好食嘅,不過就係偏甜,的確要配返一杯茶飲。

朱古力棋盤蛋糕

2020-05-31 222 瀏覽
It’s my birthday’s month and my friend bought me a Lady M early grey mille crepes.I’m not really a mille crepes lover as I prefer cake! But, Lady M’s mille crepes are really good! They were really thin, the cream was so light, and made up of so many layers! The earl grey was not too strong, but I like how aromatic it is when eating with the mille crepes.
Earl  grey  mille  creep
Earl  grey  mille  creep
2020-05-31 204 瀏覽
朋友話生日點都要請食蛋糕,就黎左lady M😵我都係第一次堂食😂叫左佢個伯爵茶千層糕,伯爵茶味唔算濃,皮薄,啲忌廉好滑好creamy。另外仲叫左栗子蛋糕,栗子味都係唔濃,cream一樣好食,蛋糕都幾鬆軟。兩款蛋糕都有少少食,配埋咖啡會更好!環境就一般,喺走廊側邊間左啲位,啲人走黎走去,又望下你食咩🙄都唔想坐得耐。
兩款蛋糕都有少少食,配埋咖啡會更好!

2020-05-23 271 瀏覽
由於桃桃公司好多同事喺5月生日, 老細就話要搞個生日會一齊慶祝, 所以就吩咐桃桃去揀個蛋糕。 難得公司出錢買蛋糕, 當然要揀個得體嘅啦。 Lady M咁有名氣就一定唔會失禮啦。星期五去到lady m ifc分店諗住訂定蛋糕星期一拎, 就實無死啦。 點知個店員話唔提供訂蛋糕服務, 要訂既話就上網訂, 但係上網要3日前訂, 星期五訂既話, 最快都要星期二先拎得。店員提議如果想星期一要蛋糕, 就要當日早啲親身去落訂。 因為老細想星期一開生日會, 唯有星期一早少少去訂。最有趣既係拎蛋糕嘅時候, 店員會問要幾多枝叉, 桃桃要左20枝(令每個同事都有一枝)都係免費, 但係把刀就要另外比錢買啦。我揀嘅earl grey味蛋糕, 茶味夠好好味, 連平時唔食甜食嘅同事都爭住食。

外賣自取
上網係社交網站睇到人地係咁講踏入5月份LADY M會推出既「桂花千層蛋糕🍰」口味,十分期待,口味特別夠吸引😍今日終於放假決定買黎試下。LADY M 出名鋪上超過20層手工製班戟去製成千層蛋糕🍰,面層是桂花啫喱,好晶瑩,再加入乾花點綴,望落滿滿桂花乾,食落出奇地夾,清香桂花融入細膩忌廉,不死甜不油膩,最好同三五成群分享,不竟也是鮮奶油(好邪惡👻)。另一必食而非期間限定是伯爵茶口味,比桂花較偏甜,用上碟豆花做裝飾,襯曬色打卡一流📷。總結:港女最愛千層蛋糕非Lady M 不可🍰 桂花味真心希望是長有 值得推介💕

總結:
港女最愛千層蛋糕非Lady M 不可🍰