2018-11-27 99 瀏覽
今日又係去油尖旺行街既日子 黎到最旺既旺角緊係要入去地標之一既朗豪坊果到睇下啦 朗豪坊既餐廳係好多 但係有特色既就寥寥無幾 今日就去到呢間到食韓國菜啦鰻魚鐵鍋炒飯 熱辣辣既鐵鍋上放上飽滿既炒飯 炒完之後一啲都唔油 而且有濃濃飯香 彈牙可口 比泰國米更加好食 而鰻魚亦都好鮮甜 而且好肥美 除左用一個正字黎形容都唔知可以用咩了韓牛三重芝士薄餅 我係出哂名既食肉獸同芝士控 所以係餐牌上面見到有一道菜式集韓牛同芝士於一身 當然係必點嫁啦 呢個薄餅非常香脆 而芝士既奶香味配上香濃牛肉味 真係一絕

2018-11-25 92 瀏覽
之前行朗豪坊經過幾次,一直都俾佢嘅裝修吸引,舖面嘅裝修一啲都唔似食店,所以總係會忍唔住行埋去望下佢嘅Menu,但每次都係食飽先經過,所以都冇機會試呢排因為朗豪坊有我鍾意嘅TsumTsum Event,所以就專登襯放假過去行下影下相,突然諗起呢間韓燒,就即刻決定試下去到門口,出面有幾個人等緊,我地排第二張枱,所以就八卦望下門口嘅飲品做得真係好精美,簡單嘅風格,飲品款式唔算好多,主要係果汁、沙冰、梳打⋯等咗5分鐘就已經入得,抬頭見到呢個燈飾,忍唔住影低佢入到去好清新,一啲燒烤味都冇,完全唔駛擔心食完會成身味不過因為今次嚟到嘅時間比較早,所以都食唔到咁多野今次嚟得就係為咗食韓燒啦我地揀咗特級1++韓牛拼盤佢左下角有三款粉,一隻係辣椒粉,辣味唔重,但好香;中間係孜然粉,係我最鍾意嘅,點粉粉之後放落去燒,好香,好夾;第三隻係普通鹽嚟。首先講下個特級1++韓牛牛柳啦,厚切,啖啖肉,每邊燒分半鐘左右啱啱好我本人好鍾意而呢個係特級1++韓牛肉眼,我朋友話叫我推介下,因為佢比較鍾意呢個,好重牛味,的確係好香而最後一款係西冷,西冷燒嘅話每邊燒一分鐘左右已經好夠,雖然我燒得耐咗,但都冇好韌,只係賣相冇咁靚之

等咗5分鐘就已經入得,抬頭見到呢個燈飾,忍唔住影低佢

入到去好清新,一啲燒烤味都冇,完全唔駛擔心食完會成身味

不過因為今次嚟到嘅時間比較早,所以都食唔到咁多野
特級1++韓牛拼盤

今次嚟得就係為咗食韓燒啦

我地揀咗特級1++韓牛拼盤

;第三隻係普通鹽嚟。
特級1++韓牛牛柳

我本人好鍾意
特級1++韓牛肉眼

之後我地叫咗少少海鮮

扇貝
好大隻好好味,價錢唔貴,散叫2隻都係58蚊,唔計殻都有我3分之2隻手掌咁大
生蠔

生蠔,屬於細Size,單叫有3隻,抵㗎!
而且好creamy
菠蘿

之後侍應仲請我地食菠蘿(枱枱都有㗎!)
作為飯後甜點,我過去好少食燒菠蘿,原來食完肉再食菠蘿有消滯嘅作用

整體嚟講呢齊好滿足!
佢啲牛同海鮮都好新鮮

坐得舒服

佢地連Menu都好特別,好似本筆記簿咁,細微位做得好好!

下次我決定再嚟食佢個
鵝肝鐵鍋飯
,隔離枱食離遠都聞到好香,但今日真係食唔落了

至於飲品其實我之前飲過佢嘅梳打,飲得出係真鮮果加梳打,唔似得出面其他舖咁甜,健康之選

提提大家!食完攞返張單啊!
因為朗豪坊一般嚟講消費滿$300都會有獎品
今次係TsumTsum遊戲,玩完有小禮物送
特級1++韓牛拼盤
特級1++韓牛牛柳
特級1++韓牛肉眼
生蠔
  • 大帶子
2018-11-24 76 瀏覽
今天行旺角,晚上就在朗豪坊十樓果間Lab 10,韓式燒烤食晚餐!以前食韓式燒烤,最怕係食完成身有味!但呢間餐廳空氣流通,抽風設備做得好,一D都唔覺有烤肉的燒焦味存在空氣中!特高的樓底,同埋有間隔的座位,令人坐得舒服而又不受鄰桌影響!依餐牌點餐我地㨂咗海鮮拼盤,精選和牛拼盤,韓式鐵鍋飯,同埋韓式人蔘雞湯,飲品就叫咗一酌熱情果奇異果香橙什果汁!海鮮拼盤食材有大虎蝦,帶子,生蠔,鮮蜆,魷魚鬚等等,放上火爐慢慢烤熟,海鮮食材十分新鮮,慢火烤熟進食,好鮮甜!等待烤熟食材期間,當然唔好俾佢停啦,這時先飲人蔘雞湯,濃郁的人蔘香味加上鷄湯的甜味,令人齒頰留香!和牛拼盤有厚切牛舌、首爾牛肋條,M5牛後腹肉、同埋美國牛小排!慢火烤熟,不能心急,而且要頻密反覆就冇咁容易燒燶!八成熟左右就可以食得,醮上醬汁同韓式辣醬!感覺肉質腍軟可口,不同牛肉也有不同口感!韓式鐵鍋飯、伴以泡菜,煎旦、肥牛肉,撈匀一起再加D韓式燒汁一齊食,味道可口,而且因為鐵鍋保溫好好,熱騰騰進食,胃口大開!飲杯熱情果什果汁,酸甜冰涼,更感覺有舒解燥熱的功效!餐廳更送上幾片厚切鮮菠蘿,作為飯后生果,真是窩心!

慢火烤熟,不能心急,而且要頻密反覆就冇咁容易燒燶!

飲杯熱情果什果汁,酸甜冰涼,
更感覺有舒解燥熱的功效!

餐廳更送上幾片厚切鮮菠蘿,作為飯后生果,真是窩心!
2018-11-18
朗豪坊一向都有很多餐廳,聽說有一間無煙烤肉的餐廳反正出開旺角,順道一試跟一般韓式烤肉店很不一樣,沒有大大的煙囪在頭上是簡潔帥氣的裝潢,連餐廳名字也是走型格路線 ------餐廳有單點烤肉,也有套餐還有炸雞、湯、韓式炒粉絲等韓食  男朋友是牛魔王,一見到這個SET已心心眼(當時是男朋友,今天已是老公了。。。(*´∀`*))最近辛苦了,吃好一點,點了「特級和牛拼盤」職員建議我們可以先點這個,如果不夠才再點來一個Traffic Light,他當日心情應該超好~是生米酒,分別是草莓、菠蘿和青蘋果口味我不常飲酒,第一次飲生米酒,不會有很重的酒味最喜歡是菠蘿味!!「特級和牛拼盤」♥韓式牛肋骨♥牛肩肉♥西冷♥肉眼 這2款肉質較笠,牛肉味超香濃絕對是讓人非常滿足的高級和牛這款油脂較多,肉比較有彈性拼盤會有一份生菜,但和牛真的太棒,我都是一塊一塊肉直接食~呵呵。。。是肉汁牙~韓式石頭鍋飯最後我再追加了, 它們石頭鍋的泡菜非常好食~~!!!醬汁都可以自己加, 岩哂不同口味人士!!最後,晚餐LAB 10 會送上菠蘿, 完美的一餐LAB10的服務很好,特級和牛拼盤讓人回味無窮桌與桌中間會有屏風,情侶和朋友都可
朗豪坊一向都有很多餐廳,聽說有一間無煙烤肉的餐廳
反正出開旺角,順道一試

跟一般韓式烤肉店很不一樣,沒有大大的煙囪在頭上
是簡潔帥氣的裝潢,連餐廳名字也是走型格路線 ------

餐廳有單點烤肉,也有套餐
還有炸雞、湯、韓式炒粉絲等韓食

男朋友是牛魔王,一見到這個SET已心心眼
(當時是男朋友,今天已是老公了。。。(*´∀`*))
最近辛苦了,吃好一點,點了「特級和牛拼盤」
職員建議我們可以先點這個,如果不夠才再點

來一個Traffic Light,他當日心情應該超好~
是生米酒,分別是草莓、菠蘿和青蘋果口味
我不常飲酒,第一次飲生米酒,不會有很重的酒味
最喜歡是菠蘿味!!

Traffic Light

「特級和牛拼盤」
♥韓式牛肋骨
♥牛肩肉
♥西冷
♥肉眼

這2款肉質較笠,牛肉味超香濃
絕對是讓人非常滿足的高級和牛

這款油脂較多,肉比較有彈性

拼盤會有一份生菜,但和牛真的太棒,我都是一塊一塊肉直接食~
呵呵。。。是肉汁牙~

韓式石頭鍋飯

最後我再追加了, 它們石頭鍋的泡菜非常好食~~!!!
醬汁都可以自己加, 岩哂不同口味人士!!

最後,晚餐LAB 10 會送上菠蘿, 完美的一餐
LAB10的服務很好,特級和牛拼盤讓人回味無窮
桌與桌中間會有屏風,情侶和朋友都可以暢談
而且烤肉後也完全不會有油煙和烤肉味
值得推介!!
2018-10-25
Traffic Light
  • 特級和牛拼盤
2018-11-23 61 瀏覽
昨晚經過見一光猛潮装新店,但巳在另一店舖食完,於是今晚特別再去拜會一下。見我們望舖外餐牌,店員即熱心介紹,原來新開張,叫兩款肉,第二碟半價;以雙數order起計……是晚叫了2個肉眼,加冷麵,加飲品……肉的質素很好!又沒油煙味!正!下次叫多幾人去再叫多D!
2018-11-22
2018-11-22 183 瀏覽
因為媽媽的生日快到了,所以去朗豪坊訂蛋糕給她,我最喜歡朗豪坊地牢有多間蛋糕店,每間各有特色,最重要是可以睇倒現成蛋糕,再下決定即場訂購。訂完蛋糕又係晚飯嘅時候,上OpenRice 見有間新開的韓國燒肉店,就決定一試。門口設有飲品Bar ,可供客人外賣/堂飲,很有特色。而入了餐廳坐下來後,發覺竟然同一般韓燒餐廳不同,完全沒有烏煙瘴氣的感覺,亦沒有油煙味,很神奇的他們沒有設煙通,原來抽風設備安裝在燒烤爐的旁邊,令抽風效能加強。我們點了以下幾款燒物一試:精選和牛拼盤$360,拼盤包括有厚切牛舌、首爾牛肋條、牛後腹肉、牛小排。每款大約有4/5片,厚切牛舌非常嫩滑,入口淋軟有濃濃的牛味。而首爾牛肋條切成丁粒,燒好後內裹仍能保留牛的肉汁,外脆內軟。牛後腹肉油脂分布均勻,只要微微輕輕地燒一下,放入口中有溶化的感覺,令人感到很滿足。牛小排肥瘦恰到好處,都只需略燒一下已能吃,入口有牛的濃味加上牛脂的香味,幸福的感覺圍繞着我。鰻魚鐵鍋炒飯$128,因為用鐵鍋上枱的關係,飯的溫度仍然保留着,而材料方面有鰻魚、雞蛋、粟米粒、鰻魚汁等,看以無什特別,但他們用上的鰻魚很軟熟,加上個鰻魚汁做得甜味適中,而鐵鍋令到飯

我們點了以下幾款燒物一試:

精選和牛拼盤

鰻魚鐵鍋炒飯$128,因為用鐵鍋上枱的關係,飯的溫度仍然保留着,而材料方面有鰻魚、雞蛋、粟米粒、鰻魚汁等,看以無什特別,但他們用上的鰻魚很軟熟,加上個鰻魚汁做得甜味適中,而鐵鍋令到飯的底部有微焦香,和脆脆的口感,竟然有些吃煲仔飯的感覺。

鰻魚鐵鍋炒飯

秘製豬護心肉$98,呢款護心肉在其他燒烤店很少會提供,肉質爽嫩,有少少像豬頸肉一般的口感、但冇那麼肥膩,並有濃厚的豬肉味,而擺盤也落足心機,砌成玫瑰花的形狀。客人只需在Facebook share他們的網頁就可以以半價享用呢個護心肉,堅係抵。

秘製豬護心肉

大帶子$58,以呢個價錢無諗過會有兩隻大大的帶子,分量十足,不需落任何調味料,燒熟後直接食用,已能品嚐到海鮮的真鮮味。

大帶子

虎蝦$65,超大的虎蝦,比隻碟還要大,肉質彈牙,抵食之選。

虎蝦

雜菇拼盤
$35,用錫紙包着不同的雜菇,並附上特製自家醬汁,只要整包錫紙放進燒烤爐內,當燒到錫紙膨脹後,用餐廳提供給你的鉸剪,慢慢剪開錫紙,將特製醬汁倒入菇內,再燒一下,雜菇吸收左醬汁濃濃的味道,令菇的味道提升不少。

雜菇拼盤

鵝肝鐵鍋飯$168,呢個絕對是推介之選,飯面放上三大塊鵝肝,鵝肝煎得外皮脆脆,而內裏軟熟無比,油甜四溢,和熱騰騰的混和起來,每啖都是享受,真得令人回味了很多日。

飲品方面點了:
CoCo 椰青水+青檸+西瓜+蜜糖
這款飲品很配合食韓燒,椰青水清甜清熱,青檸令人開胃宵膩,西瓜🍉也能清熱解毒,蜜糖能滋潤喉嚨,而味道很好飲。

CoCo 椰青水+青檸+西瓜+蜜糖

Lab Burner 柚子+芒果,這款是沙冰,入口有柚子的香氣加上芒果的甜美,令人精神為之一振。

GoldCoast 芒果+香桃,這款同樣是沙冰,有著芒果的甜美,再加上香桃的清香,令人有熱帶的感覺。

Passionfruit Soda 熱情果梳打,這個梳打的氣泡十足,而帶帶濃濃熱情果的甜香和微酸,真是韓燒的好拍檔。

Passionfruit Soda 熱情果梳打

Passionfruit Soda 熱情果梳打
  • PassionfruitSoda熱情果梳打
  • CoCo椰青水+青檸+西瓜+蜜糖
2018-11-20 66 瀏覽
呢間韓式餐廳無論韓食都有好多選擇,出面門口仲有juicy lab型格十足。呢度既果汁真材實料,用既都係新鮮水果,非常健康!韓式海鮮煎餅煎得非常香脆可口,煎餅邊邊位十分脆,蝦肉爽口薄餅餅身煙靭,口感豐富!芝士炸雞啖啖肉,炸漿很薄,肉質很嫩很juicy!芝士味十分濃郁,芝士粉絲必食呀!特級薄切和牛肉眼可叫店員幫手燒,店員十分專業,先用脂肪來回塗上燒網,然後再放上肉眼。和牛入口油脂激發,入口即溶,濃濃味牛肉味滲滿成個口腔!超正!濟洲三色豬五花分別係青檸醬、生薑菠蘿醬及蘋果生薑醬。醬汁非常創新又好味!生薑菠蘿醬好重菠蘿味,又有薑既辣味,好正呀!豬五花脂肪相間,入口口感非常爽!食到好飽就來食完嘅時候餐廳送上燒菠蘿,簡直係及時雨,酸酸甜甜嘅燒菠蘿非常燒滯解膩呀!

呢度既果汁真材實料,用既都係新鮮水果,非常健康!

豬五花脂肪相間,入口口感非常爽!

2018-11-20 125 瀏覽
朋友知道我愛吃海鮮,但佢地就係食肉獸⋯要滿足大家既需要,我地一致決定睇完戲去Lab10!嘿~海鮮拼盤都幾豐富,有帶子;生蠔;大蝦;蜆及八爪魚,忍唔住就即刻放晒貝殼類落去燒!卜!卜!卜!轉眼間蜆就卜卜聲打開蓋!我覺得燒海鮮先係最原汁原味,連殼既蠔味道同美國桶蠔完全唔同,勁鮮甜啊~仲有兩隻大蝦,真係好好味呀!食肉獸既喜好出場:精選和牛拼盤。有四款牛,包括厚切牛舌;  首爾牛肋條;  M5牛後腹肉;  美國牛小排。我唔太好牛,食左一件牛舌,牛舌通常係薄切,而呢度係厚切,勁有咬口哩~附送生菜一盤,可以夾埋燒肉一齊食。我地仲點選左人蔘雞湯。人蔘雞湯既雞通常都煮到淋晒;兩條手指尾咁粗既人蔘,仲有少少蔘味,食完好暖胃。Lab10環境舒適,而且枱與枱之間有膠板做間格,唔會覺得同隔離太接近。
朋友知道我愛吃海鮮,但佢地就係食肉獸⋯
要滿足大家既需要,我地一致決定睇完戲去Lab10!
海鮮拼盤

嘿~海鮮拼盤都幾豐富,
有帶子;生蠔;大蝦;蜆及八爪魚,
忍唔住就即刻放晒貝殼類落去燒!

海鮮拼盤

卜!卜!卜!轉眼間蜆就卜卜聲打開蓋!
我覺得燒海鮮先係最原汁原味,
連殼既蠔味道同美國桶蠔完全唔同,
勁鮮甜啊~

海鮮拼盤

仲有兩隻大蝦,真係好好味呀!

食肉獸既喜好出場:精選和牛拼盤。
精選和牛拼盤

我唔太好牛,食左一件牛舌,
牛舌通常係薄切,而呢度係厚切,勁有咬口哩~
附送生菜一盤,可以夾埋燒肉一齊食。

我地仲點選左人蔘雞湯。
韓式人蔘雞湯

人蔘雞湯既雞通常都煮到淋晒;
兩條手指尾咁粗既人蔘,仲有少少蔘味,
食完好暖胃。
韓式人蔘雞湯

Lab10環境舒適,而且枱與枱之間有膠板做間格,
唔會覺得同隔離太接近。

精選和牛拼盤
又到美食時間! 呢晚到左旺角食好西! 知道朗豪坊新開左間韓式料理, 試新野我最like! Lab10 設計簡約, 以銀白為主色, 俾到人一種好簡潔舒服嘅感覺! 呢度提供多款韓式料理和燒肉, 仲有天然新鮮嘅果汁, 食物多元化, 款款都好想試呀!所以我地決定咩都試吓! <特級薄切和牛肉眼> 好靚嘅雪花牛, 油花比例均勻, 一睇就知係靚野! 同埋都幾有牛味, 薄切嚟燒, 感覺唔會咁油膩! 配埋特製韓風醬, 更加入味! <秘製護心肉> 護心肉每隻豬只得少量, 所以很矜貴! 食落肉味香濃而且好咬口! <三色五花肉> 加入了生薑蘋果醬, 生薑菠蘿醬和青檸醬, 一次過可以食齊3種口味! 入口juicy! 海鮮控必點<大帶子>和<生蠔>, size都唔細㗎! 而且幾新鮮, 即烤即食特別惹味! 再來一個<蔬菜拼盤>健康一下! 蔬菜種類多種類, 全部都係燒烤常備款式~ 燒烤完, 再點一些即叫即食嘅菜色試試吧! <韓式海鮮葱餅>好有份量, 而且好足料! 入口
又到美食時間! 呢晚到左旺角食好西!
知道朗豪坊新開左間韓式料理,
試新野我最like!
Lab10 設計簡約, 以銀白為主色,
俾到人一種好簡潔舒服嘅感覺!

呢度提供多款韓式料理和燒肉,
仲有天然新鮮嘅果汁, 食物多元化,
款款都好想試呀!所以我地決定咩都試吓!

<特級薄切和牛肉眼> 好靚嘅雪花牛,
油花比例均勻, 一睇就知係靚野!
同埋都幾有牛味, 薄切嚟燒,
感覺唔會咁油膩! 配埋特製韓風醬, 更加入味!

<秘製護心肉> 護心肉每隻豬只得少量,
所以很矜貴! 食落肉味香濃而且好咬口!

再來一個<蔬菜拼盤>健康一下!
蔬菜種類多種類, 全部都係燒烤常備款式~

燒烤完, 再點一些即叫即食嘅菜色試試吧!

<韓式海鮮葱餅>好有份量, 而且好足料!
入口香脆, 仲有滿滿嘅海鮮~

<燒酒煮青口>有近十多隻, 而且size都唔細,
而且只是$78非常抵食! 肉質都幾新鮮爽口~

<韓式辣年糕>好辣嘅朋友可以一試!
入口煙韌, 帶少少辣~

最後, 當然要飲番杯<The Flash>,
一杯有齊晒熱情果, 蘋果, 西柚和蜜糖,
都只係$35, 入口清甜, 好flesh, 好健康!
油膩感盡消~
2018-10-23
  • The flash
  • 薄切和牛肉眼
  • 生蠔
2018-11-19 1724 瀏覽
早幾日去朗豪坊睇戲,睇完戲行返落去搵野食,離遠見到呢間舖頭,開頭都睇唔出係餐廳,以為係Salon,行近啲先發現原來係餐廳嚟,俾佢嘅裝修吸引咗就望下餐牌,嘩!竟然係食韓燒,真係估唔到😂反正都係諗住搵野食,就俾次機會佢試下佢啦!我地二話不說就揀咗個兩個拼盤,分別係海鮮拼盤同特級1++韓牛拼盤!海鮮拼盤有大蝦、大帶子、生蠔、蜆、八爪魚鬚🐙!份量都盤幾多,價錢唔貴👍🏻而且好新鮮!大帶子真係好大隻,啖啖肉!蜆係超級鮮甜!冇得輸😋燒八爪魚鬚同蜆係最有趣味😂睇住啲鬚自己郁郁下曲埋一舊,睇住啲蜆一粒一粒開至於特級1++韓牛拼盤,就分別係「特級1++韓牛牛柳」、「特級1++韓牛肉眼」同「特級1++韓牛西冷」肉眼同西冷都好重牛味,肉眼好香好淋,有種入口即溶嘅感覺😋至少西冷就口感實在!一啲都冇輸洩俾肉眼👍🏻牛柳就真係啖啖都係肉,口感好正😂配埋生菜好正,呢到嘅生菜好靚我地仲叫咗一大支士多啤梨梳打share飲,見到個底到一粒粒士多啤梨核就知道佢係用士多啤梨搞爛再加梳打,而唔係出面個啲全部都係糖漿,所以甜度會比較低,比較淡口,但解渴一流👍🏻而且健康最後餐廳仲送咗菠蘿俾我地燒😍攞嚟消滯真係好好,我一
反正都係諗住搵野食,就俾次機會佢試下佢啦!

海鮮拼盤有大蝦、大帶子、生蠔、蜆、八爪魚鬚🐙!
份量都盤幾多,價錢唔貴👍🏻而且好新鮮!

大帶子真係好大隻,啖啖肉!

蜆係超級鮮甜!冇得輸😋

肉眼同西冷都好重牛味,肉眼好香好淋,有種入口即溶嘅感覺😋
至少西冷就口感實在!一啲都冇輸洩俾肉眼👍🏻
牛柳就真係啖啖都係肉,口感好正😂
配埋生菜好正,呢到嘅生菜好靚

最後餐廳仲送咗菠蘿俾我地燒😍
攞嚟消滯真係好好,我一向都好鍾意食燒菠蘿,呢餐真係好滿足👍🏻
2018-11-19 46 瀏覽
今日我同K先生放假喺旺角行街,行到肚仔餓,我哋決定去食韓國燒烤,去咗朗豪坊食韓燒。我哋一坐低 ,店員服務很好,而且餐廳環境十分舒適。我同K先生首先就叫咗個秘製護心肉同埋鹽燒雞扒 。秘製護心肉冇乜肥肉 ,雞扒肉質嫩滑另外我哋再叫咗個牛油粟米,呢個係我嘅至愛, 我當然食到好開心啦 。我哋都叫咗兩個熱食,分別係韓式海鮮蔥餅同埋韓式牛肉炒粉絲 。個牛肉炒粉絲很好食,份量足。而個海鮮蔥餅配料亦都好豐富,炸得好鬆脆。飲品方面,我哋叫咗兩杯疏打。分別係菠蘿同埋柚子梳打 。食完韓燒飲返杯梳打,真係特別解渴 。
我哋一坐低 ,店員服務很好,而且餐廳環境十分舒適。

而個海鮮蔥餅配料亦都好豐富,炸得好鬆脆。

2018-11-18 38 瀏覽
去旺角行完街搵嘢食,見到朗豪坊新開嘅韓式餐廳「Lab 10」,環境唔錯,而且有第二碟燒肉半價嘅優惠😍,所以決定試吓~ 餐廳好光猛,坐位用屏風隔開,可以移動,店員會根據人數調節~ 食物選擇方面,以燒肉為主,亦有其他韓式食物~韓式梨汁牛五花 $115牛肉切到好薄,好靚,每一片都沾滿梨汁,所以就咁燒已經好好食😋 再加上醬汁,更加美味👍🏻 結果我哋第二啲半價都忍唔住再叫多一碟🤤 我哋仲叫咗個白飯,送飯一流👍🏻韓式海鮮蔥餅$65味道唔錯,一啲都唔油膩,唔算煎得好香口,加埋醬汁,酸酸地,好味😋鰻魚鐵鍋炒飯$128店員提示我哋要撈勻先好食,鰻魚分量唔算好多,不過整體味道非常好,香濃美味,值得推介~👍🏻韓式水冷麵$75水冷麵口感非常彈牙,冷麵的冰係有味嘅湯汁,溶咗之後味道會濃一啲,我係鍾意食酸味嘅,所以再加左好多醋😝,我覺得更加好味~😋菠蘿最後店員仲送咗一碟免費嘅菠蘿俾我哋,有四件,非常甜,唔錯~

韓式梨汁牛五花 $115

韓式海鮮蔥餅$65

鰻魚鐵鍋炒飯$128

韓式水冷麵$75

菠蘿
最後店員仲送咗一碟免費嘅菠蘿俾我哋,有四件,非常甜,唔錯~
2018-11-18 88 瀏覽
旺角朗豪坊的一間韓國料理餐廳🍴,裝修設計以簡潔、光猛、現代風格為主。侍應超級友善可愛😁鰻魚鐵鍋炒飯($128)叫左一個鐵板鰻魚炒飯做主食!炒飯用鐵板上,所以食落去會有唔少飯焦,增添脆脆的口感。上枱要先撈下,令鐵鍋的餘熱平均分佈飯中。而且每粒飯粒都有燒汁嘅味道,不錯!脆香芝士炸雞($68)非常非常邪惡,炸雞🍗共有六、七件,每件肉都頗嫩滑。這道炸雞雖然係前菜,所以份量不算太多,足夠2個人分享。上面已經放置了芝士條。炸雞仲附送一碟芝士醬,沾滿大量芝士,給你一個重重拉絲的效果,以及雙重芝士享受!估唔到lab 10這韓國餐廳居然有慢煮牛面頰!牛得2塊面珠墩,其實好矜貴,所以食材本來已經少見。牛面頰需要時間烹調,不同於牛扒一煎就得。面頰牛味足,淋身容易入口、口感豐富。所以一定要用低溫,花心思慢煮到medium well效果。Lab10Beef Cheek燜到淋一淋,入口即溶,入面有淡淡酒香及適量脂肪香味,令人回味無窮!Thermometer🌡 ($35)甜甜酸的Smoothie, Blueberry + strawberry 🍓 醒胃適合比較重口味的韓國料理。Red Hot($35)幾款水果混合

鰻魚鐵鍋炒飯
鰻魚鐵鍋炒飯($128)

脆香芝士炸雞
脆香芝士炸雞($68)

慢煮牛面頰
估唔到lab 10這韓國餐廳居然有慢煮牛面頰!

Thermometer
Thermometer🌡 ($35)

Red Hot
Red Hot($35)
幾款水果混合一齊嘅飲品,蘋果🍎、士多啤梨🍓、西柚🍊、蜜糖🍯。份量比我想像多,水果味重、唔會太甜,且加入蜜糖滋潤。
Thermometer
Red Hot
2018-11-17 34 瀏覽
今日去左朗豪坊新開的韓式餐廳就係朗豪坊10/F。其實一入到去就好鐘意, 因為設計簡約店內以白銀為主色調,而且感覺好光猛👍🏻 今次叫左好多牛,海鮮仲有湯!————————————🐃 韓式牛肋骨 (9/10)呢個汁超好食, 而且夠多筋(我自己超鐘意食筋)。🐃澳洲M5西冷 (8/10)呢個就係食完汁完味, 脂肪未算話係好多。🐃牛肩肉(9/10)呢個都係食完汁完味,不過勝左夠多筋, 所以我自己比較鍾意食呢個多過西冷❤️。帶子(7/10)不過不失。蠔 (7/10)抵食!。清酒煮青口 (8/10)呢個有驚喜,因為放咗海帶入去煮❤️。大醬海鮮湯(7/10)好足料,但係我會希望可以有多D蔬菜,例如海帶...
今日去左朗豪坊新開的韓式餐廳就係朗豪坊10/F

————————————
🐃 韓式牛肋骨 (9/10)
呢個汁超好食, 而且夠多筋(我自己超鐘意食筋)

🐃澳洲M5西冷 (8/10)
呢個就係食完汁完味, 脂肪未算話係好多

🐃牛肩肉(9/10)

帶子(7/10)
不過不失

蠔 (7/10)
抵食!

清酒煮青口 (8/10)
呢個有驚喜,因為放咗海帶入去煮❤️

大醬海鮮湯(7/10)
好足料,但係我會希望可以有多D蔬菜,例如海帶...
  • 大帶子
  • 牛肩肉
2018-11-17 53 瀏覽
成日經過朗豪坊見到呢間餐廳嘅門口,都覺得好有一種design or fancy既感覺,今晚終於有機會入去食個晚飯啦其實只係睇餐廳門面及環境,可能你唔係好知究竟佢係食咩野嘅,原來佢係一間韓國餐廳,主打韓燒,但係亦都有好多韓國菜式今晚我同朋友就選擇唔食呢度嘅韓燒,試吓佢哋嘅韓國熟食菜式,分別都叫咗幾款主食及小食,味道都唔錯嘅第一款有韓式牛肉炒粉絲,呢個都可以講係韓國菜當中,傳統嘅菜式之一,賣相可能相對比較平淡,但係味道都唔錯大量粉絲夾雜着多塊肥牛,當中亦有彩椒作配料,粉絲唔算油膩,味道相對平淡之下,肥牛就為佢帶出味道,如果鍾意食粉絲嘅朋友,呢個菜式都唔錯呢個鰻魚鐵鍋炒飯就幾有驚喜,飯嘅份量都幾多,鰻魚粒遍佈整個炒飯,食落嘅口感都唔錯,口感有少少煙韌,成個飯嘅味道就非常重鰻魚味,絕對唔係普通平淡嘅鰻魚炒飯,不過如果個飯上枱嘅時候再熱啲就perfect啦脆香芝士炸雞,用鐵板嘅形成上碟,數件雞件上都鋪左芝士,而旁邊亦有蛋黃醬可以比食客沾點呢個炸雞同我預期嘅,有少少唔同,佢亦都唔係平時我哋一般食開嘅韓式炸雞咁,外層係用上炸粉漿黎炸既,因為呢個炸雞主要嘅味道係芝士,所以雞件其實整體嘅味道都比較淡,不

呢個炸雞同我預期嘅,有少少唔同,佢亦都唔係平時我哋一般食開嘅韓式炸雞咁,外層係用上炸粉漿黎炸既,因為呢個炸雞主要嘅味道係芝士,所以雞件其實整體嘅味道都比較淡,不過入面嘅肉質就仍然能夠保持肉汁,口感都幾嫩滑,所以都因此而加返分架

最後有韓式牛骨湯,味道有香濃嘅牛骨味,唔會有羶或其他異味,當中真係配有一條好大嘅牛骨,牛骨當中有骨髓,鍾意飲呢個湯嘅朋友,通常都會食埋入面嘅骨髓添

今晚我哋都叫咗兩杯飲品,左邊係餐廳嘅特色飲品叫做Coco,當中包括椰青水,青檸,西瓜及蜜糖,飲落嘅味道都唔錯,有啲似西瓜冰咁既味道,都幾得意 ; 右邊係熱既蜜糖生薑茶,比較滋潤既