2019-12-14
舊旺角中心第一期,即舊OU原址,依家改建成為商場+食肆,而Lab Eat Restaurant & Bar上次已初使過假日下午茶,印象非常好,而尋晩,我就同愛人再去,比上次水準更好,夜間環境又浪漫,全餐好多💕💕Fresh Oysters 新鮮生蠔,每日新鮮運到,種類亦有唔同,呢晩就有Tatihou 塔蒂蠔,每隻$55,蠔肉細滑,口感爽脆,帶有堅果味,因為夠新鮮,唔駛添加任何汁料已經夠好味。我至愛嘅Sea Urchin Toast海膽多士,$75一份,大件海膽,大過主餐义嘅义頭,咬左一口,creamy 海膽爆破溶入香脆多士,好食到不得了。U.S. Prime Rib Eye Red Wine Sauce (Medium)380g ,美國一級肉眼 $338,明火炭燒香味,外微脆內肉嫩多汁,火喉控制得好好,side dish+多$52有牛油燒野菌,好味就唔在講,薦底有火箭菜,顯得更高級👑The Lab $108,夏灣拿蘭姆酒三年陳釀、新鮮熱情果、蘋果汁、Rosemary 、酒浸151方糖,愛酒嘅我見個Signature Cocktail 咁正,更要試吓,一嚟已好有睇頭用噴槍點着個方糖,隨即殷
The Lab $108,夏灣拿蘭姆酒三年陳釀、新鮮熱情果、蘋果汁、Rosemary 、酒浸151方糖,愛酒嘅我見個Signature Cocktail 咁正,更要試吓,一嚟已好有睇頭用噴槍點着個方糖,隨即殷勤嘅侍應講解,火滅後可試吓未撈勻方糖前嘅味,及撈勻方糖後嘅味,真係兩者味道有明顯唔同,而我鍾意撈勻個味多啲,因為甜味會令酒味更濃👍🏼👍🏼👍🏼
最後甜品點少得,Belgian 62% Chocolate Ball with Toffee Parfait Coffe Jelly 比利時朱古力波伴焦糖雪粒咖啡果凍配伯仕利甜酒,呢個甜品真係要英文連中文睇晒先至知道內裏乾坤,因為實在視覺及口感都太豐富,我只能講如果喜歡朱古力、又喜歡咖啡、又喜歡酒,呢個甜品⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必食‼️