2021-10-13 63 瀏覽
近日行過旺角,發現係花園餐廳舊址開左間新既餐廳,終於唔係茶仔,係西餐!餐廳由地下計有3層,地下果層係做外賣既!今次就同朋友黎食先知原來就係Lab Eat,仲怕會貴貴地,點知睇睇餐牌,價錢親民!一口炸雞炸雞一口一啖,外層脆口,內裡肉質嫩滑juicy,配上泰式酸辣醬,味道更惹味!鬼馬凱撒沙律平時打邊爐見到「鬼馬」兩個仔就知應該係油炸鬼,估唔到西餐都會用到油炸鬼,好特別喎,仲要沙律醬有馬拉盞味,夠哂fusion!Rump Steak西餐又點少得食牛,呢款牛肉質較實,牛肉味濃,都幾juicy,仲配有黑椒汁,味道更鮮!有菠蘿嘅菠蘿包成日話菠蘿包冇菠蘿,呢度既菠蘿包真係有菠蘿肉,仲要有埋椰子味雪糕,會唔會太正!熱辣辣搵杯凍野飲,唔想飲汽水,飲下伯爵茶、薄荷茶都唔錯,幫助消化!

餐廳由地下計有3層,地下果層係做外賣既!

一口炸雞

鬼馬凱撒沙律

Rump Steak

有菠蘿嘅菠蘿包

2021-10-12 39 瀏覽
朋友生日,兩個人找間就腳的西餐簡單賀壽,來到這家位於旺角的新店「Lab Eat」,具設計感的招牌醒目吸睛,內裡的裝修以近年流行的原木及水泥風格為主調,簡約大氣。餐牌上選擇眾多,雞牛羊豬魚該有的都有,飲品/甜品亦琳琅滿目。先來的是餐湯-雜菜羅宋湯,入口酸甜開胃, 蔬菜亦大體爽甜。辣肉腸白酒煮蜆新鮮肥美的大蜆吸收了白酒香後,鮮甜味更出,入口柔軟滑溜,加上辣肉腸帶來的微辣感,整體香濃惹味。香煎羊架清新的香草鋪上羊架表面,帶來的是層次豐富的味道,皮酥肉嫩的羊肉煎得剛剛好,咬下Juicy而且煙韌彈牙,加上自加調的燒汁,色香味俱全。原條烤鱸魚燒鱸魚外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,魚香四溢而沒有半點腥味。松露薯條現炸的薯條香脆厚肉,上桌仍保持熱辣,蘸上松露醬同吃,佐酒佳品。法式焦糖燉蛋壓軸的甜品登場,焦糖烤得金黃,入口香甜簿脆,加上綿滑細膩的燉蛋,功架十足,每一口都洋溢幸福的味道。

先來的是餐湯-雜菜羅宋湯,入口酸甜開胃, 蔬菜亦大體爽甜。

辣肉腸白酒煮蜆

香煎羊架

原條烤鱸魚
燒鱸魚外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,魚香四溢而沒有半點腥味。

松露薯條

法式焦糖燉蛋
2021-10-12 258 瀏覽
好耐之前食過佢嘅姊妹店lab eat restaurant and bar❤️無論擺盤、餐廳環境定係食物嘅味道都令人回味無窮😋知道佢地呢間副線會開張,一直都好想抽時間黎食,今晚終於有機會啦🥰-餐廳嘅大門好有懷舊bistro嘅感覺🤣要上二樓/三樓先有座位,餐廳都以啡色嘅tone裝修,更加鋪左一啲磚牆,以俄羅斯方塊做主題,好溫和嘅風格😉佢嘅menu選擇唔多,但勝在咩肉類、海鮮都有,總有一款啱你食😉-1.鵝肝燉蛋 $68呢個Appetizer真係超級推介👍我係一個好鍾意鵝肝嘅人~真係估佢唔到鵝肝都有呢個做法🙈一開始用隻匙羹不落去嘅時候,仲諗緊點解見唔到有鵝肝,食咗一啖終於就知道,餐廳將鵝肝同蛋混埋一齊🤣而燉蛋嘅口感其實同鵝肝醬好似😆用呢個價錢食到鵝肝醬嘅味道真係超值👍細細件嘅多士亦都烘得好脆😋-2.澳洲M7和牛牛冧扒 $298除咗Menu指定嘅牛肉之外,餐廳每日都會有唔同嘅Special Menu❤️今次就叫咗澳洲M7和牛牛冧扒,五成熟🥰餐廳控制生熟嘅程度令我好滿意😋呢款和牛同平時食好多油脂嘅和牛唔同,唔會入口即溶,但係牛味超濃❤️-3.糖醋溏心蛋 $58呢個蛋我嫌唔夠喉呀🤣🤣佢呢個present

1.鵝肝燉蛋 $68

2.澳洲M7和牛牛冧扒 $298

澳洲M7和牛牛冧扒

3.糖醋溏心蛋 $58
糖醋溏心蛋

呢個蛋我嫌唔夠喉呀🤣🤣佢呢個presentation好高級,佢嘅面頭係一啲泡泡,諗住試吓佢係咩味,點知食落去好似空氣咁咩味都冇🤣口感好得意~而糖心蛋嘅味道做得唔錯,外層嘅蛋白好夠糖醋味,甜甜地好開胃🤩
4.Craft Beer $68
Craft  beer

呢度嘅craft beer係用友呢個牌子😋除咗啤酒之外佢都有提供紅酒、白酒~我見到有好多情侶都有叫白酒,增添情調🤣
5.熱鍋上的布朗尼配凍冰冰雪糕 $68
熱鍋上的布朗尼配凍冰冰雪糕

因為我朋友生日🎂所以店員就推介我哋食brownie~因為佢話可以喺上面免費加生日牌❤️手字都寫得好靚呀🤣🤣如果就咁食Brownie蛋糕嘅話呢就會有少少甜🙊不過加埋上面嘅黑朱古力雪糕,反而可以中和個甜味😉幾鍾意Brownie入邊都有唔少嘅核桃,好有口感😊
好彩一早book咗位,聽到店員同其他walkin嘅客人講,因為而家派發左消費券所以晚晚都爆座🙈🙈加上食物質素咁好❤️下次再黎食都要book定先~
2021-10-11
10 分鐘 (堂食)
澳洲M7和牛牛冧扒
糖醋溏心蛋
Craft  beer
熱鍋上的布朗尼配凍冰冰雪糕
2021-10-12 61 瀏覽
好味工業風西餐廳今天與密友慶生日,一於去旺角的lab eat bristo 食晚飯。餐廳樓下有獨立入口,餐廳有兩層高,走工業風風格,座位寬闊,枱與枱之間有距離,坐得舒服。我們點了很多東西,包括:辣肉腸白酒煮蚌$78蜆肉是大隻那種,肉質很滑,配少少辣肉腸,很好味。焦糖鵝肝燉蛋多士$68這個starter 製作得很好,焦糖薄薄的一層在面,很薄很脆,鵝肝非常甘香,吃後有回甘,好好食,份量也不少。多士薄薄脆脆的,有很多片,這個菜式很抵食。M7和牛冧扒$298M7牛有牛味,肉質很柔嫩。伴以蘆筍,蘆筍嫩嫩的,可口。西班牙海鮮飯$208海鮮飯內有青口,魷魚,大蝦,西班牙腸,都有很多料,飯的質地有點像Risotto。甜醋糖心蛋$38這個菜式賣相吸睛,很美,糖心蛋上白白的像雪球還有金箔,美極了。糖醋蛋,有點像薑醋蛋,好好味。布朗尼冰冰雪糕$68餐廳很貼心,給我們製了生日牌,還點上蠟燭,壽星女高興了,她自拍了不少,我們也替她高興。黑牛$38 蘋果汁$38飲品方面我們點了黑牛及蘋果汁,我覺得黑牛比較抵飲,因為有雪糕,又裝飾得很靚,又大杯。
好味工業風西餐廳

我們點了很多東西,包括:
辣肉腸白酒煮蚌$78
蜆肉是大隻那種,肉質很滑,配少少辣肉腸,很好味。

焦糖鵝肝燉蛋多士$68

M7和牛冧扒$298
M7牛有牛味,肉質很柔嫩。伴以蘆筍,蘆筍嫩嫩的,可口。

西班牙海鮮飯$208

甜醋糖心蛋$38

布朗尼冰冰雪糕$68

黑牛$38 蘋果汁$38
2021-10-11 126 瀏覽
出旺角有時真不知道想食咩,因太多選擇,又未必間間好食,之後見到這間都多人排隊就入去試下。【黑牛】黑牛是一杯懷舊特色飲品,這杯就用上雲尼拿雪糕加上一杯大可樂,味道真不錯,視覺上真唔錯,黑白配,在炎炎夏日嘆返杯透心涼飲品,超正。【紅菜頭沙律】近期比較健康既一種沙律,同不是好多地方都可食到,新鮮沙律菜加少少的黑醋汁,增添香甜味,內裡仲有核桃、橙肉、紅菜頭等,食落非常Fresh。【燉牛小排】一來到立刻心心眼,有骨的燉牛小排賣相不錯,用上秘制醬汁燉成,看見牛小排都非常厚身,肉質都非常軟嫩,香甜入味,配菜又有香濃勁creamy既薯蓉,同新鮮露筍蕃茄仔,【甜醋糖心蛋】糖心蛋味道用上甜醋浸成,酸酸甜甜的外表,但內裡都是軟軟的,在糖心蛋表面上加上泡沬同金泊,賣相非常吸精。【熱窩上的布朗尼配凍冰冰雪糕】老婆可能同佢地講我今個月生日,一來到個甜品有寫生日牌,真係好有驚喜。香濃的朱古力Brownie,外脆內軟同帶點濕潤煙韌口感,內裡仲有合桃,食落非常有咬口,再配埋朱古力雪糕,真是心滿意足。

【黑牛】

【紅菜頭沙律】

【燉牛小排】

【甜醋糖心蛋】

【熱窩上的布朗尼配凍冰冰雪糕】
2021-10-05
2021-10-11 146 瀏覽
十月一號,勞工假期。難得同女朋友一齊放假,一定係帶佢去搵好嘢食啦🥰基於我女朋友就比較麻煩同揀飲擇食,帶佢食嘢肯定要做好功課先啦🥲見呢間餐廳係旺角都開咗一段時間,網上食評都唔錯,就將佢歸納係 waiting list入面,睇吓女朋友幾時寵幸下啦🥳當晚18:45左右經過餐廳就見到有兩三檯客係門口等候職員安排入座,女朋友就話不如試吓佢。就係咁我就排隊問門口職員 冇訂位會唔會有位啊?佢都好有禮貌咁叫我等等 佢帶埋門口訂咗位嘅客人 再幫我睇吓有冇位 冇就要等到20:15😆好好彩 我哋唔洗等到20:15即時就可以入座🥳餐廳環境同氣氛都係可以接受,當然唔可以同好高級嘅餐廳比較啦!🤣 反正係比上不足 比下有餘😌 隔離枱有兩個人音量比較大,可能因為咁都比較嘈吵😵‍💫 幸好佢哋已經完成用膳,冇幾耐佢哋就離開😪另外,職員方面我覺得白色恤衫嘅一男一女,服務態度非常好 會主動問你有咩需要同介紹菜色👍 但有好幾個藍色衫嘅服務員,我覺得佢哋嘅服務態度有待改善🙂佢哋餐廳上菜速度較快,我哋坐二人檯嗌咗兩個set同一個頭盆,張檯唔執嘢係唔會夠擺!😩但有幾次藍色衫上菜時,我哋餐湯同頭盆已經食定飲完,佢哋都冇幫我哋執嘢!我哋
十月一號,勞工假期。
難得同女朋友一齊放假,一定係帶佢去搵好嘢食啦🥰
好好彩 我哋唔洗等到20:15即時就可以入座🥳
但有好幾個藍色衫嘅服務員,我覺得佢哋嘅服務態度有待改善🙂
但有幾次藍色衫上菜時,我哋餐湯同頭盆已經食定飲完,佢哋都冇幫我哋執嘢!我哋有出聲講 唔該 可唔可以幫我哋執走啲嘢先啊? 佢哋都扮聽唔到😞
最後我哋都係舉手叫白色恤衫嘅幫我哋執,當然佢都有講翻唔好意思,同幫我哋執走☺️

總括嚟講,呢間嘢我係會選擇再食嘅🤙 因為佢嘅食物質素很不錯👍👍
餐湯
韓式椰菜花
蕃薯條
牛腹脅扒
2021-10-01
5 分鐘 (堂食)
韓式椰菜花
蕃薯條
2021-10-10 51 瀏覽
之前食過Lab Eat的西餐,已經覺得有水準,今次見佢係旺角豉油街開左間姊妹店Lab Eat Bistro,就相約朋友係呢間餐廳慶祝生日,估唔到真係好有驚喜🤩樓高3️⃣層工業風的型格餐廳,當日7點鐘去到都差唔多爆滿!餐牌選擇既野唔算太多,但一定會揀到款岩心水🤤🍠蕃薯薯條 HK$38番薯炸到好脆好甜,仲配埋一個辣辣地嘅千島醬汁超級開胃!🇰🇷韓式椰菜花 HK$38好難想像到平時食炸雞嘅醬汁同椰菜花嘅組合係咁新奇但又好食,味道有啲似炸雞嘅甜酸醬,但又冇甜酸醬咁油膩咁甜!十分推介!🥂辣肉腸白酒煮蜆 HK$78白酒味超香濃,仲好入味添!每隻蜆都好肥滿,口感多肉,亦都冇沙!🍳鵝肝燉蛋 HK$68鵝肝味超濃烈,侍應一放上枱就已經聞到,燉蛋亦都好滑,口感好似Cream,配埋好脆嘅多士作為前菜簡直一流!🥩牛腹扒 HK$288今次叫左5成熟,食咗一啖真係超級牛香味!咀嚼嘅時候,牛嘅肉汁係滲滿成個口腔,就算唔沾任何醬汁都好好味!但餐廳始終有四款醬汁可以選擇,咁冇理由唔試㗎 !今次就揀咗蘑菇汁,醬汁係好似蘑菇濃湯咁,勁龍嘅蘑菇味!🥘傳統西班牙海鮮飯 HK$208呢碟海鮮飯雖然份量唔多,但係海鮮嘅材料份量足以令人覺

🍠蕃薯薯條 HK$38

番薯炸到好脆好甜,仲配埋一個辣辣地嘅千島醬汁超級開胃!

🇰🇷韓式椰菜花 HK$38

🥂辣肉腸白酒煮蜆 HK$78

🍳鵝肝燉蛋 HK$68

🥩牛腹扒 HK$288

🥘傳統西班牙海鮮飯 HK$208

呢碟海鮮飯雖然份量唔多,但係海鮮嘅材料份量足以令人覺得夠誠意!魷魚超級軟淋,青口超級彈牙,蝦香味重!

🍍有菠蘿既菠蘿包 HK$58

終於去到甜品,今次因為幫朋友慶祝生日,所以餐廳都特別喺呢個甜品上面幫手加咗個生日牌!外表有啲似泡芙,但真係有成塊菠蘿係中間!個包本身有啲似奶油豬嘅脆包,而中間真係滿滿嘅椰子味雪糕,配埋冰凍香甜嘅菠蘿,作為成餐飯嘅最後一道菜,令到口腔本身食咗咁多油膩野都得以清除!

2021-10-09 37 瀏覽
早排跟朋友傾開計她說旺角鬧市中開了一間不錯的西餐廳,於是叫她帶我一起去試,因為平時我比較少踏足旺角。餐廳正正開在大街上,門口有條長彎型樓梯,感覺非常有格調。餐牌選擇都多元化,急不可待已經order 幾款食物小吃一齊分享。桂花烏龍茶聞落茶味清香,飲落有淡淡桂花香氣,解渴解膩。辣肉腸白酒煮蜆西班牙式煮法,味道有少少辣辣地,非常惹味,蜆肉肥美飽滿,鮮味多汁。紅菜頭沙律紅菜頭已經是公認的super food ,對身體非常健康,味道甜甜地又夾雜小小酸味,配上其他新鮮沙律菜,鮮橙肉,合桃等等,味道清新爽脆,加上紅酒醋調味,味道鮮甜美味。原條烤魚原條烤魚份量非常之大,魚肉實淨而鮮甜,口感嫩滑,加上少少檸檬汁可以增加鮮味,另外白汁食落creamy ,配搭魚肉更添西式風味。滑捋捋薯蓉薯蓉加了牛奶、忌廉煮成,口感creamy軟滑。

餐廳正正開在大街上,門口有條長彎型樓梯,感覺非常有格調。

桂花烏龍茶
聞落茶味清香,飲落有淡淡桂花香氣,解渴解膩。

辣肉腸白酒煮蜆

紅菜頭沙律

原條烤魚

滑捋捋薯蓉
薯蓉加了牛奶、忌廉煮成,口感creamy軟滑。

• 原條烤魚
2021-10-09 43 瀏覽
Lab Eat係高質嘅良心店,旺角豉油街嘅新店樓高三層,走休閒年輕嘅路線,工業風嘅裝修加上賣相精緻設計用心嘅食品,加埋體貼嘅服務,用餐體驗極佳!辣肉腸白酒煮蜆 $78鮮甜嘅蜆加埋西班牙辣肉腸嘅油香同埋咸香,變得特別惹味!鵝肝燉蛋 $68法國鵝肝醬加入法式嘅焦糖燉蛋,軟綿甘香,配埋香脆嘅多士仔,成個感覺勁歐洲,Chill爆!牛腹扒 $288五成熟嘅牛腹扒帶著誘人嘅紅色,入口牛味濃厚,油香豐富,口感腍滑!牛肝菌汁提升咗牛扒嘅香氣,值得推薦!黑魚子海膽卡邦尼 $248巨型海膽夠吸睛!黑魚子嘅咸鮮正好中和咗傳統卡邦尼意粉同埋芝士帶嚟嘅飽滯感,可以輕鬆KO成碟!甜醋糖心蛋 $38非一般嘅糖心蛋,上面仲要有泡抹同埋金箔,泡沫帶一點點薑味,同甜醋糖心蛋一齊食,直頭係分子料理版嘅豬腳薑,勁正!韓式椰菜花 $38加入韓式辣醬炒嘅椰菜花,真係好香口又勁惹味!熱窩上的布朗尼配冰冰雪糕 $68鐵板上嘅Brownie、冰凍嘅朱古力雪糕、加埋熱溶咗嘅朱古力醬,三重朱古力冰火滋味!櫻花岩鹽咖啡 $42帶著櫻花嘅清幽同埋少少咸味,平衡咗咖啡嘅澀,唔錯!Guinness Stout $68泡沫豐盈,入口夠滑!

辣肉腸白酒煮蜆 $78
鮮甜嘅蜆加埋西班牙辣肉腸嘅油香同埋咸香,變得特別惹味!

鵝肝燉蛋 $68

牛腹扒 $288

黑魚子海膽卡邦尼 $248

甜醋糖心蛋 $38

韓式椰菜花 $38
加入韓式辣醬炒嘅椰菜花,真係好香口又勁惹味!

熱窩上的布朗尼配冰冰雪糕 $68

櫻花岩鹽咖啡 $42
帶著櫻花嘅清幽同埋少少咸味,平衡咗咖啡嘅澀,唔錯!

Guinness Stout $68
泡沫豐盈,入口夠滑!
老公話同我去旺角高級西餐廳慶生🤩🤩揀咗呢間好熱門嘅Lab Eat Bristro,叫咗好多嘢食,超豐富,開心❤️辣肉腸白酒煮蜆 ($78)白煮蜆本身好鮮甜,蜆肉大隻飽滿,加埋辣肉腸好濃郁既肉味同醬汁,好特別。一口炸雞 ($58)比想像中驚艷😳炸雞外皮非常脆口,食落索索聲,粒粒分明。雞球肉質彈牙,Juicy, 加埋泰式辣醬,更有風味。煙肉粒炒椰菜仔 ($38)椰菜花仔個size好迷你,好得意。加埋煙肉粒嘅鹹香肉味落個菜度,幾Fresh~番薯薯條 ($38)番薯好香甜,炸得到外脆內軟嘅口感,非常唔錯。不過個醬汁辣辣地,個人就唔係好好。最好快啲食~ 如果唔係食到最後薯條會冧咗。店員仲推介左daily special - 澳洲和牛封門柳 ($338)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻五成熟剛剛好,肉味超級濃沃,肉質軟糯,和牛的油脂感傳遍味蕾,唔洗點牛肝菌醬已經好Perfect.原條烤紅𩶘($280)超大條,抵食。肉質唔會太厚實或者鬆散,味道鮮美。布朗尼朱古力雪糕 ($68)做到冰火交融嘅效果😋暖笠笠嘅朱古力醬,配埋大大嚿嘅朱古力雪糕,Brownie入面都加咗啲nuts, 令個層次再豐富咗。店員好好,因為慶生所

辣肉腸白酒煮蜆 ($78)

一口炸雞 ($58)

煙肉粒炒椰菜仔 ($38)

番薯薯條 ($38)

店員仲推介左daily special -

澳洲和牛封門柳 ($338)

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

原條烤紅𩶘($280)

超大條,抵食。肉質唔會太厚實或者鬆散,味道鮮美。

布朗尼朱古力雪糕 ($68)

店員好好,因為慶生所以會有蠟燭,同埋唱生日歌,仲會影返張即影即有相俾客人留念。

成晚嘅生日體驗好好呀🤩🤩!

Grey Goose Vodka ($68)+
Tequila ($68)

另叫咗兩杯cocktail,融冰再飲會再順滑啲🥃🥃

是晚撐枱腳,豪華慶生,浪漫又難忘嘅一晚☺️
2021-09-18
蒲開旺角嘅朋友,都應該知道T.O.P有間好食嘅西餐廳叫Lab Eat Restaurant & Bar, 而最近比小妹發現咗佢哋係豉油街開咗間👩🏻👧🏻姊妹舖 Lab Eat Bistro!! 一入舖頭發現係樓高3️⃣層嘅設計, 地下仲有個售賣🍰🍨甜品蛋糕嘅corner,假若食飽想pack 番個甜品番去比屋企人都十分方便。2/F 開始就係堂食嘅地方,裝修以工業風設計,座位寬敞又坐得舒服~聽講係平民價扒房嘅餐廳,當然要試下佢哋啲扒啦!今日就叫咗午餐中嘅「✨👨🏻‍🍳廚師精選牛扒」,同一般西餐廳一樣,套餐都係會包一客例湯🍵同一杯野飲☕️。🥩牛扒到咗喇!!問過餐廳Waitress confirm,哩塊係黎自🇦🇺澳洲嘅榖飼牛嘅西冷牛扒,一切開啲肉汁💦流曬出黎超級正,入口牛味濃,肉質鮮嫩得黎一啲唔會韌😋!而墊係底層嘅青豆仲索曬牛肉汁,一啲都會浪費啲汁呀!除咗🧾lunch set menu,另一張whole day 都叫得嘅📜menu 仲可以叫到唔同部位嘅🥩牛扒試,價錢都係由$288至$488。以為就咁食個扒餐就可以滿足到我哩個肥婆🤪?同場追加其中一款🥗創意菜式——鵝肝燉蛋🦆🥚!表面脆卜卜嘅焦糖,加埋鹹鹹地

以為就咁食個扒餐就可以滿足到我哩個肥婆🤪?同場追加其中一款🥗創意菜式——鵝肝燉蛋🦆🥚!表面脆卜卜嘅焦糖,加埋鹹鹹地、入口即溶嘅鵝肝燉蛋,口感一流,👼🏻天堂級享受呀。旁邊有埋香脆吐司🍞,拎黎送鵝肝燉蛋好好味🤪🤪!

最後,小妹覺得舖頭裡面哩個樓梯位係📸打卡幾靚嘅位置。大家有興趣不妨試下今次同你地推介嘅美食喇~
✨👨🏻‍🍳🥩廚師精選牛扒
是日餐湯-  甘筍湯🥕
🦆🥚鵝肝燉蛋
1K
2021-10-07 352 瀏覽
今日第一餐生日飯🥰 旺角呢間新餐廳慶祝都幾好,而且當天除咗我之外仲見到有幾台都慶祝,店員仲會主動幫慶祝客人影相,但記得提前同佢講。辣肉腸白酒煮蜆 $78 🍲用咗煲仔飯嗰個煲上,好特別,而且第一次將啲煮蜆同埋辣肉腸撈埋一齊咁食,啲煮蜆嘅味道就好似辣肉腸嘅味,不過鍾意食蜆嘅我表示都幾好食,食完一隻有一隻好快就比我食晒。鵝肝燉蛋 $68 🥚🥚🥚 🥰😍😊😋 超級超級超級推介呢個,平時燉蛋都係甜,而呢個係鹹甜雙拼,本身焦糖燉蛋係應該甜,再加上佢嘅鵝肝加埋一齊做鹹鹹甜甜嘅感覺,仲要超級重嘅鵝肝味,我好滿意😚🥰😍😝😚佢旁邊仲有脆嘅麵包,加埋一齊都好好食,我真係超級滿意,勁推介一定要試呢個。燉牛小排 $488 🐄🥩🦴扒房嘅佢,牛嘅選擇同其他舖頭有少少分別,佢用咗平時少食到嘅部位,好有特色。本身想試牛腰扒,但店員話已經賣晒好可惜,所以就試咗呢個牛小排。有驚喜,平時牛小排多數都係蒸,而今次佢用咗燉呢個方法令到牛小排淋上加淋,再加上佢係用慢煮方法,食落去入口即溶。冇諗過牛小排配燒烤醬都夾到,鍾意入口即溶嘅人一定鍾意食呢個,我都鍾意食,而且兩人份量真係幾多。原條烤魚 $288 🐟🐟🐟平日唔鍾意食魚嘅我表示有驚
今日第一餐生日飯🥰

辣肉腸白酒煮蜆 $78 🍲
用咗煲仔飯嗰個煲上,好特別,

鵝肝燉蛋 $68 🥚🥚🥚 🥰😍😊😋

燉牛小排 $488 🐄🥩🦴

原條烤魚 $288 🐟🐟🐟
平日唔鍾意食魚嘅我表示有驚喜,一嚟到見到條魚好大條,食落去外皮香脆,入面啲魚肉好Juice,而且唔會有平時好魚腥嘅味道,仲配左檸檬汁同埋秘製醬,個人認為加檸檬汁好好食。

甜醋糖心蛋 $38 🥚🥚🥚🥚
糖心蛋上面有泡沫同埋金箔,賣相好精緻。食落去味道好香甜,用咗甜醋嘅方法有少少似食緊薑醋蛋嘅感覺,但個蛋黃就係糖心,鍾意食薑醋蛋嘅我當然鍾意食呢個,仲要個蛋唔係實心全熟蛋我更加鍾意。

松露薯條 $38
薯條炸得好香脆,薯條同埋松露將真係Perfect match,去邊度食都冇得輸。

有菠蘿嘅菠蘿包 $58 🍞🍨
其實食晒咁多嘢之後都超級飽,但甜品係女人嘅第二個胃,見到啲咁特別嘅嘢點可以唔叫。冇諗過佢會喺個甜品上面加Happy birthday俾我,多謝朋友提前同我慶祝。佢真係有菠蘿嘅菠蘿包,而除咗包同菠蘿之外入面仲有個椰子雪糕,加埋一齊幾好食幾特別。除咗呢個甜品之外我見慶祝嘅人多數都係食布朗尼配雪糕,賣相都幾好,鍾意食朱古力嘅人揀呢個應該唔錯。

沖繩黑糖咖啡 $42
咖啡上面有cream,聞到好香嘅黑糖味,但飲落去唔會話黑糖味好甜,保留到咖啡嘅味道,唔會比黑糖蓋過咗。

Riesling $58 🍸
我比佢個香桃同埋青蘋果嘅味吸引咗,飲落去幾甜,幾清新,好易入口,唔鍾意飲酒嘅人都會飲到。

餐廳新開張無耐,裝修方面幾有特色,樓高三層,店員服務幾好,除咗會幫手收碟之外仲會留意到客人需要,而且上食物嘅速度絕對會因應你食嘅時間上比你,幾好幾滿意。

旺角呢間新嘅餐廳其實佢係Lab Eat Restaurant & Bar嘅姊妹店,之前已經見過好幾次朋友慶祝,估唔到我依家嚟姊妹店食都幾滿意。
2021-10-07 252 瀏覽
旺角新開了一間水泥風,樓高2-3層的格調西餐館,通過型格樓梯後到達座位區,空間感足坐得舒服。整體價格中等食物味美,辣肉腸白酒煮蜆夠風味,蜆肉大隻厚肉,以瓦煲盛載,上層放有大量甜美洋蔥,底部盛有大量醬汁😋鵝肝燉蛋有誠意,以為是甜的,入口卻衝出啖啖濃郁鵝肝香,質感綿滑特別,配麵包脆片一流。肉類選擇也多,這次選了牛味較豐富的牛腹扒,肉質也算嫩滑易入口,油香十足7成熟剛剛好,加少許牛肝菌醬已足夠,不會搶了牛扒的鮮味。原條烤魚乃每日漁夫之選,這天是烤紅𩶘魚,會不會太太太大條呢😍差不多像前手臂這樣長,魚身超厚肉很滑溜,皮下又充滿鮮甜魚汁,5星推介這款烤魚👍🏻 韓式椰菜花調味特別,椰菜花烤過後加了橙色韓式醬,立刻格調升級了。蕃薯薯條炸得脆香,配德國微甜雷司令Riesling 也不錯,滿滿的花香,帶點香桃及青蘋果清甜🍸朋友則選了Jack Daniel’s威士忌🥃 送生日蛋糕(熱窩上的布朗尼配凍冰冰蛋糕)旁邊的熱濃朱古力是精粹,又甜又濃又冰又火,絕對是多重味覺享受啊😂
2021-10-04
  • 熱窩上的布朗尼配凍冰冰雪糕
2021-10-06 153 瀏覽
首選佢既牛腰扒5成熟,好重牛味,而且肉質好軟熟,不過比較細份,唔夠喉!可惜第二次食,無貨返,所以叫左份牛腹扒,都好味既,不過肉質較硬。啲扒就算唔點醬都好好食,肉表面係落左鹽去煎,所以本身已有調味。第二次試埋黑毛豬鞍扒,勁大塊,不過肉質有少少乾同硬,啲汁係蜜糖芥末醬,幾開胃,但我覺得舊豬點牛肝菌汁,個肉味會更出。鵝肝燉蛋幾特別,所以叫左黎試下,食完感覺有啲浪費個鵝肝,鵝肝味唔算太出,似普通燉蛋~啲side dish都係有水準而且份量都多,松露薯條即炸,溏心蛋個樣好靚味道OK,椰菜仔一層層咁好有口感,不過有西芹味,唔中意食西芹既朋友要留意啦。牛肝菌汁意粉,無乜特別,個人覺得唔叫都可以。甜品方面,呢兩次食左黑白厚多士同埋有菠蘿既菠蘿包。黑白厚多士表面睇落無乜特別,但竟然係好食過菠蘿包好多,因為佢係即炸既西多配埋凍冰冰既雪糕,冰火二重奏咁。菠蘿包就上盤時好靚,食落係夾雪糕既包咁,都好食既,不過我唔中意食椰絲,所以個味道扣左少少分。呢間餐廳既main course 定價都高,兩個人食7-800蚊走唔甩,不過水準係唔錯,推薦大家黎食!大
牛肝菌汁意粉,無乜特別,個人覺得唔叫都可以。
牛腹扒
煙肉粒炒椰菜仔
黑毛豬鞍扒
  • 黑白厚多士
2021-10-06 35 瀏覽
Lab Eat Bistro係旺角信和附近,一共有三層,工業風嘅裝修,舒適嘅空間,柔和嘅燈光,係一個同朋友傾計或者情侶談心唔錯嘅地方。燉牛小排 $488牛小排用慢煮方式烹調,所以保持到肉汁,另外用燒烤醬汁醃製,甜甜地但又唔會太漏,想當惹味。牛小排邊位比較香口,而中間肉質嫩滑,有啲似食緊叉燒嘅感覺。松露薯條 $38薯條連皮一齊炸得好脆,松露醬好重松露味再加上微微酸味,都好開胃。甜醋糖心蛋 $38呢個糖心蛋用黎打卡一流,用一隻金色匙羹裝住糖心蛋,蛋上面有一層少少煙熏味嘅泡泡,泡泡上面再有金箔,賣相已經贏哂。糖心蛋味道調配得好好,唔會太甜太漏。鵝肝燉蛋 $58燉蛋口感非常滑,帶有濃濃嘅鵝肝香味,面頭有一層脆卜卜嘅焦糖,再加埋鬆脆麵包一齊哂就唔會太漏。芝士焗大烤菇 $58大烤菇好彈牙,一咬落去好多菇汁爆出黎,再加埋濃郁芝士同沙律醬混合製成嘅醬汁,好好味。傳統西班牙海鮮飯 $208海鮮有鮮蝦、青口、魷魚同蜆肉,全部都釨新鮮,飯整得好好,唔會太硬,但又好juicy。手工啤 $68同朋友吹水緊係要有啤酒啤啤佢,收工大家一齊輕鬆下啦。

燉牛小排 $488

松露薯條 $38

甜醋糖心蛋 $38

鵝肝燉蛋 $58

芝士焗大烤菇 $58

傳統西班牙海鮮飯 $208

手工啤 $68
同朋友吹水緊係要有啤酒啤啤佢,收工大家一齊輕鬆下啦。