90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【燉牛小排 / 2人用】 HK$488【中式甜醋牛面肉】 HK$258【黑白西多士配雪糕】 HK$58【辣肉腸白酒煮蜆】 HK$78【鵝肝燉蛋】 HK$68【韓式椰菜花】 HK$38【松露薯條】 HK$38.(👦) 餐廳新開選址位於旺角豉油街,定位走工業風西餐酒吧路線👍👍餐廳有2層新淨,座位夠多而且間隔闊落,可以同朋友聚會傾計非常之適合😄😄 用餐環境好好,可以睇得出餐廳對裝修都花咗一定心思,加分!🥰🥰.👦覺得整體餐廳既菜式都好高質,幾個菜式味道方面都能夠帶到驚喜比👦,份量黎講都算係足料大碟,CP值唔錯🙈🙈 今次👦都係跟menu推薦揀選😂😂 其中燉牛小排味道非常出色,而且燉煮方式另到食材更加入味同淋身😋😋 真係會另到👦食極唔停口,切開每啖肉都有秘制醬汁味道👍👍 .睇個名都知中式甜醋牛面肉呢個菜式係食材同煮法上都好講究🙈🙈 見係餐廳推薦就緊係要試下啦👍👍 上枱一試👦就讚不絕口🥰🥰 中式甜醋煮法既調味,👦感覺似係
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️
【辣肉腸白酒煮蜆】 HK$78
【鵝肝燉蛋】 HK$68
【韓式椰菜花】 HK$38
【松露薯條】 HK$38
睇個名都知中式甜醋牛面肉呢個菜式係食材同煮法上都好講究🙈🙈 見係餐廳推薦就緊係要試下啦👍👍 上枱一試👦就讚不絕口🥰🥰 中式甜醋煮法既調味,👦感覺似係慢煮糖醋咕嚕肉但改用牛面肉既感覺😍😍 味道跟薯蓉mix埋一齊食都好夾✨
👦覺得除左環境,味道之外,餐廳另外一個加分位就係落單點選甜品慶祝生日就會送即影即有相片☺️☺️ 如果有事實慶祝/聚會,唔洗諗👦果斷推薦👍👍 黑白西多士配雪糕味道好食就唔強調啦,值得一提既係👦睇番甜品價格就覺得CP值好高tim! 畢竟係糖水店鋪 / 買生日蛋糕都冇咁平同冇呢度慶祝氣氛咁好😝😝
👦總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐⭐(5/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
____________
2021-10-19 315 瀏覽
上個禮拜同三個女仔朋友去食生日飯,我哋真係太癲!食咗二千幾蚊!但係真係物有所值!你睇吓我哋嗌咗幾多嘢!辣肉腸白酒煮蜆 $78鵝肝燉蛋 $88紅菜頭沙律 $58一口炸雞 $58特色迷你餐蛋治 $78特色西班牙海鮮飯 $328即磨魚子醬蟹粉皇意粉 $248美國天然頂級穀飼牛腰扒 $338經典肉醬千層麵 $198韓式椰菜花 $48番薯薯條 $48松露薯條 $48真係有菠蘿嘅菠蘿包 $68法式焦糖燉蛋 $68懷舊花生糖黑芝麻芝士餅 $68我唔逐樣講,成餐基本上都好高質,我想重點講鵝肝燉蛋,太特別啦,我真係第一次食!好好食!鵝肝味非常之濃,配落燉蛋到好滑!一口炸雞又堅正!我好鍾意食煎炸野,呢個炸雞size非常好,又滑又脆!韓式椰菜花非常之有驚喜!我超鍾意食辣,佢果醬配落個椰菜花真係冇得頂!食多啲都冇罪惡感!如果你哋好似我哋咁鍾意食燉蛋一定要嗌個法式焦糖燉蛋!因為佢好大碟!平時出面嘅兩倍size!佢個菠蘿包就唔係我口味,我覺得佢個牛乳超級蘇,我唔鍾意呢隻味!

辣肉腸白酒煮蜆 $78
法式焦糖燉蛋 $68
懷舊花生糖黑芝麻芝士餅 $68

2021-10-16
2021-10-19 183 瀏覽
滿心期待的生日飯局🥴換來竟是被騙的感覺😓見到有間新的又靚靚哋嘅餐廳🍴在OpenRice 見到食物又好似不錯👀便訂枱。一到場已經給我不好的開始,朋友生日飯晚餐訂枱是常識吧⋯⋯但竟然話🈚️我訂枱記錄🙄因為冇乜人不過就算Walk in都有枱🤭服務認真麻麻我坐咗喺邊10分鐘都唔會有杯水,要我主動出聲問侍應唔該俾杯水我😑精彩環節就係上菜啦🥩⋯⋯我哋見到係嘩嘩聲😳並不是因為精緻或者大碟🥺而係完全同相片貨不對辦,所有嘅食物袖珍到呢😵就像給小朋友餐一樣⋯⋯簡直令我哋不敢相信眼前嘅就係價錢三佰幾蚊嘅牛囉⋯⋯3個人每人分🉐️一片就像試食咁😳細舊亦不是重點⋯⋯重要嘅嘢要講三次質素就是非常之~差👹差👹差👹又乾又鞋又無牛味⋯剩係得兩粒車厘茄伴菜有冇搞錯😢救命🆘何來值3佰幾蚊吖,鵝肝燉蛋用高少少嘅豉油碟size盛載祇🉐️一隻雞蛋🥚份量,一口炸雞唔夠乾身好油膩有5嚿仔但炸皮佔咗一半份量你就諗到舊肉有幾大舊😓⋯⋯韓式西蘭花🥦不予置評⋯⋯總結✋🏼就係我明白佢係要交租🗣但係都俾少少良心🤏🏼俾多少少質素🤢旺角食肆多的是呃得一次呃唔到第二次囉⋯⋯做生意啲嘢食質素咁樣永遠冇回頭客除非你好平⋯⋯而且舖頭更大更靚都冇用咁樣就根本就唔使旨
滿心期待的生日飯局🥴換來竟是被騙的感覺😓
總結✋🏼就係我明白佢係要交租🗣但係都俾少少良心🤏🏼俾多少少質素🤢旺角食肆多的是呃得一次呃唔到第二次囉⋯⋯做生意啲嘢食質素咁樣永遠冇回頭客除非你好平⋯⋯而且舖頭更大更靚都冇用咁樣就根本就唔使旨意生存落去😌一句講晒平靚正⋯⋯相反就貼切曬喇🙈
2021-10-18 217 瀏覽
今日喺旺角行完街,竟然比我搵到一間旺中帶靜,環境好唔錯,坐低仲發覺服務超級好的餐廳。紅菜頭沙律🥗呢個沙律有齊我要嘅嘢:蔬菜、紅菜頭、黑醋、合桃,合桃仲要外層包住糖好脆好味。辣肉腸白酒煮顯好惹味,略為鹹了些,可能加了臘肉腸。烤三文魚🍣好欣賞三文魚烤得好嫩滑,一啲都唔乾,配合佢嘅調味白汁,味道剛剛好。美國天然頂級殼飼牛腰扒一上枱覺得擺盤好靚,兩件扒拍大細適中,烤得外脆內軟,牛肉味濃,配合燒汁幾惹味。糖醋糖心蛋超過我想像嘅靚,有些蛋白泡沫包着,酸酸甜甜,又吃到糖心蛋嘅蛋香,創意味道都滿分!荔枝檸檬🍋西柚雞尾酒🍹Yuzu Blossom最欣賞佢唔太甜,荔枝檸檬味相得益彰。另外叫咗一杯西柚雞尾酒,真係鍾意到不得了,酒香加上西柚嘅清香,我要比一百分。

紅菜頭沙律🥗

辣肉腸白酒煮顯
好惹味,略為鹹了些,可能加了臘肉腸。

烤三文魚🍣

美國天然頂級殼飼牛腰扒

糖醋糖心蛋

荔枝檸檬🍋西柚雞尾酒🍹Yuzu Blossom
來到小妹嘅生日月!當然要捐窿捐罅去搵好嘢食今日來到旺角一間好有特色嘅fusion菜內裡環境頗闊落睇下menu先「煙肉粒炒椰菜仔 $28」炒香咗嘅椰菜仔再用卡邦尼醬去煮食落椰菜仔爽口,再加埋一塊塊新鮮煙肉,同個汁好夾「鵝肝燉蛋 $58」個人強烈推薦食品!喜歡食鵝肝嘅朋友一定唔可以錯過外觀同甜品嘅法式焦糖燉蛋無異但食落香滑嘅燉蛋包含住鵝肝嘅味道配埋旁邊嘅小多士一齊食,食晒成個都唔會覺得膩「黑松露雞皇焗飯 $138」我哋都估唔到原來份量都唔細雞件就咁睇都有7-8件一般坊間嘅雞皇飯都係配以白汁呢度白汁加上黑松露,味道層次大大提升「牛腰扒 配 牛肝菌汁 $238」迷你鐵板燒盤子十分可愛但上面五成熟嘅牛腰扒絕不兒戲肉色粉嫩,口感軟腍,肉汁鎖哂係入面配埋牛肝菌汁一齊食,將美味提升到另一個層次「朱古力布朗尼 $68」最後就係用鐵板上嘅朱古力布朗尼用熱辣辣嘅朱古力醬淋上去雪糕同埋布朗尼食落去簡直係冰火二重奏!朱古力味爆發!喜歡食朱古力嘅你一定唔可以錯過特別鳴謝餐廳畫咗個咁靚嘅牌俾我<3總括而言,好耐冇係旺角食過一間咁優質嘅西餐廳必定再次光顧!
來到小妹嘅生日月!
當然要捐窿捐罅去搵好嘢食
今日來到旺角一間好有特色嘅fusion菜

內裡環境頗闊落

睇下menu先

「煙肉粒炒椰菜仔 $28」
炒香咗嘅椰菜仔再用卡邦尼醬去煮
食落椰菜仔爽口,再加埋一塊塊新鮮煙肉,同個汁好夾

「鵝肝燉蛋 $58」
個人強烈推薦食品!
喜歡食鵝肝嘅朋友一定唔可以錯過
外觀同甜品嘅法式焦糖燉蛋無異
但食落香滑嘅燉蛋包含住鵝肝嘅味道
配埋旁邊嘅小多士一齊食,食晒成個都唔會覺得膩

「黑松露雞皇焗飯 $138」
我哋都估唔到原來份量都唔細
雞件就咁睇都有7-8件
一般坊間嘅雞皇飯都係配以白汁
呢度白汁加上黑松露,味道層次大大提升

「牛腰扒 配 牛肝菌汁 $238」
迷你鐵板燒盤子十分可愛
但上面五成熟嘅牛腰扒絕不兒戲
肉色粉嫩,口感軟腍,肉汁鎖哂係入面
配埋牛肝菌汁一齊食,將美味提升到另一個層次

「朱古力布朗尼 $68」
最後就係用鐵板上嘅朱古力布朗尼
用熱辣辣嘅朱古力醬淋上去雪糕同埋布朗尼
食落去簡直係冰火二重奏!朱古力味爆發!
喜歡食朱古力嘅你一定唔可以錯過
特別鳴謝餐廳畫咗個咁靚嘅牌俾我<3

總括而言,
好耐冇係旺角食過一間咁優質嘅西餐廳
必定再次光顧!
2021-09-02
呢日同朋友慶祝生日🎂,想食好啲啲,於是認真上網搵吓有乜正嘢。我見旺角有間樓高三層嘅新餐廳進駐喎,睇見「Lab Eat Bistro」個名,我就記得幫襯過佢集團,印象中係有質素。我預先喺網上訂枱,並寫上生日要求,我先行到步作安排,但其實我都唔使出聲,店員就主動確認🙏🏻。餐廳面積好大,座位區佔兩層,裝修行工業風,簡單而不失格調。再者,餐枱之間有一定距離,唔逼夾,我哋坐得好舒服。餐廳賣嘅菜式選擇唔少,集多國菜於一身🍽,而且更創意十足!主菜定價稍貴,不過小食、配菜同甜品等就好抵食,拉上補下都OK啦。辣肉腸白酒煮蜆($78),煮蜆以砵仔盛上,氣派十足。蜆一啲都唔細隻,而且仲非常肥美鮮甜。白酒汁亦係精華所在,配以洋蔥絲同辣肉腸一同煮製🥓,而酒味就香而不嗆。鵝肝燉蛋($68),呢款前菜好特別,鵝肝同燉蛋分別食得多,但夾埋一齊就比較罕見。兩者溝埋食毫無違和感,燉蛋嘅甜味襯托出鵝肝嘅鮮味。佢配以多士脆片作伴🍞,比起單獨食更佳。牛腹扒($288/8安士),牛扒有四個部位可選🥩,各有特色。店員介紹牛腹位置算係肌肉位,肉味比較濃,亦不乏油香,建議熟度為三成至五成,否則驚變得難嚼。牛扒肉身呈粉紅色,符合我哋要求
牛腹扒
牛腹扒($288/8安士),牛扒有四個部位可選🥩,各有特色。店員介紹牛腹位置算係肌肉位,肉味比較濃,亦不乏油香,建議熟度為三成至五成,否則驚變得難嚼。牛扒肉身呈粉紅色,符合我哋要求嘅五成熟,肉質唔韌。牛扒上枱時經已切開,食用方便。醬汁方面,阿根廷青醬由香草同蒜頭整成,味道清新,不過我認為可以鹹啲。
慢煮法式雞胸配白酒忌廉汁
慢煮法式雞胸配白酒忌廉汁($188),餐廳大部份主菜都係肉扒,意粉同飯就得三款。由於我哋係食肉獸,所以再嗌咗肉肉。🐔雞胸完全被白酒忌廉汁所覆蓋,好震撼!忌廉汁幾重蘑菇香,亦難得唔膩。雞胸大件肉厚,慢煮方式能夠鎖住肉汁,令肉質無變嚡。雞胸搭配多款配菜,例如有薯蓉、車厘茄同露筍等。
甜醋糖心蛋
甜醋糖心蛋($38),糖心蛋味道同賣相均有驚喜🥚,蛋上面附有泡沫同金箔,打卡一流。糖心蛋味道似薑醋蛋,不過無咁重口味,而口感亦同樣堅實有彈性,但蛋黃嘅糖心效果就只屬一般。
韓式椰菜花
韓式椰菜花($38),🥦椰菜花份量都幾多,菜花經微微烤焗過,再配以韓式甜酸泡菜汁食,成件事即刻有風味好多。不過食到尾就避免唔到有少少油,但可以接受。
黑白西多士配雪糕
黑白西多士配雪糕($58),雖然前面嘅所有食物都好好食,但最令人期待嘅莫過於甜品部份,皆因亦係慶祝生日嘅環節🎉。店員主動幫我哋影相,並送上即影即有,喺度慶生絕對可以放心☺️!西多士大小適中,作為甜品啱啱好🍞,整件油炸至金黃香脆,內餡並唔係夾住花生醬,而係滲透出啖啖松露香同白朱古力甜味,幾得意。
飲品方面,非酒精類別選項較少,建議可推出Mocktails。我哋要咗凍薄荷茶($32)同埋熱藍花皇家伯爵紅茶($38),前者幾大杯同夠清新🌿。後者無用上靚靚茶杯,味道亦係普通伯爵茶,不過勝在店員會主動幫忙再三添茶,抵飲。
總括嚟講,餐廳各方面都令人滿意,食物味道有水準,設計有心思😋。另一邊廂,店員們嘅專業服務態度亦值得表揚。佢哋每一位都表現得好有活力,對菜式內容熟悉,主動關心客人需要,絕無可挑剔嘅地方。如果要比分餐廳,我會比99分,扣咗1分係因為餐廳太受歡迎,有幾樣菜式售罄,無機會食到,不過我會再次嚟幫襯㗎!最後,I have SOMETHING推介FOR YOU: Lab Eat Bistro👍👍。
2021-10-04
甜醋糖心蛋
韓式椰菜花
黑白西多士配雪糕
2021-10-17 105 瀏覽
今日係我同男朋友既周年紀念日兼我既生日朋友之前推介過依間新開既西餐廳,就決定同男朋友黎依度食啦!鵝肝燉蛋第一道前菜,男朋友起初仲話個法式燉蛋無咩特別,點知我地一食落口都覺得好有驚喜燉蛋入面混合左鵝肝蓉,口感變得好豐富,而且真係非常之好味依道菜令我地好期待之後既菜啊辣肉腸白酒煮蜆先講優點:依度既白酒煮蜆唔係出面某些餐廳既急凍雪到無曬蜆肉味既貨色,而係食落真係有蜆既鮮味~不過我同男朋友都覺得白酒煮蜆同辣肉腸唔係幾夾,可能係口味問題啦~不過淨係為左食佢個蜆都好收貨了!店員推介的Daily Special,難得紀念日男友就話不如叫M7和牛啦M7和牛肋條和牛呈粉嫩、軟熟,入口滿溢既和牛香味,食到男朋友食唔停口,真係一隻食肉獸xd傳統西班牙炒飯一道非常唔傳統既傳統西班牙炒飯XD第一次食西日fusion既菜式,又幾好味bo!半熟既天使蝦為我地留下深刻既印象同享受,諗返都有d想再食多次~松露薯條(左)&韓式椰菜花(右)松露薯條:個醬係幾香松露味,而且口感好rich,我地都係咁點個醬xd韓式椰菜花:我本身係唔食得辣的,個韓式醬我都入到口,比較酸酸甜甜,幾開胃又唔太辣~Cho Brownie 依個甜品要俾
今日係我同男朋友既周年紀念日兼我既生日
朋友之前推介過依間新開既西餐廳,就決定同男朋友黎依度食啦!

鵝肝燉蛋
燉蛋入面混合左鵝肝蓉,口感變得好豐富,而且真係非常之好味
依道菜令我地好期待之後既菜啊

M7和牛肋條

傳統西班牙炒飯
一道非常唔傳統既傳統西班牙炒飯XD

松露薯條(左)&韓式椰菜花(右)

Cho Brownie
依個甜品要俾100分啊,店員好體貼咁準備左一個happy borthday 既朱古力牌
而且仲準備埋即影即有免費幫我地影左一張合照
真係從未試過有咁窩心既餐廳,我地都好鐘意餐廳既食物同依個心思!
題外話/補充資料:
2021-09-19
紀念日
  • 鵝肝燉蛋
  • M7和牛肋條
  • 西班牙炒飯
2021-10-16 89 瀏覽
旺角食肆林立,但大部份都係食打邊爐放題,反而西餐廳的確比較少。今次為左同朋友慶生黎到係豉油街既Lab Eat Bistro,地下大門餐廳樓高兩層,座位很多但都好爆,平日夜晚要預約先有位置,門口仲有counter賣蛋糕同甜點takeaway架😚😚頭盤(一口炸雞&黑松露薯條)炸雞係韓式炸雞,份量都幾多,配甜酸醬依個無敵partner至夾啦🍗🐤每間西餐廳必備既黑松露薯條,以我食到無數間黎講依間都算中上水準,炸得香脆唔油膩主食 - 原條烤魚今次既烤魚係鱲魚,整體比較淡魚但魚肉質鮮美,碟旁有烤檸檬或忌廉汁可以黎調味,都算係依間餐廳既signature dish! 除左menu上既主食仲有daily special可以揀,想食特別食物就千祈唔好錯過啦甜品: 雪糕心太軟🎂依個甜品真係無得頂啊,朋友見到依個心太軟都好surprised,味道都好好,食到有好多杏仁粒係心太軟入面,同朱古力雪糕簡直完美呀🥰🥰

頭盤(一口炸雞&黑松露薯條)

主食 - 原條烤魚

甜品
雪糕心太軟🎂

2021-10-12
15 分鐘 (堂食)
  • 熱鍋上的布朗尼配凍冰冰雪糕
  • 一口炸雞
2021-10-16 107 瀏覽
在旺角核心人流集中地段, 赫然發現這間樓高三層嘅西餐廳, 裝修風格獨特,並擁有難得嘅空間感。 地面的一層展示各款自家製特色蛋糕, 甜點, 非常吸引!小週末午市時間, 人流唔算好多, 有兩層可分散坐感覺依然舒服。餐廳主打創意料理,相信晚餐選擇會較多。另有數款午市套餐, 包括餐湯 ,主菜,甜品或飲品。餐湯:甘筍湯打得好滑,甘筍清甜, 調味鹹咗少少。廚師精選牛扒午餐🥩🍽️性價比好高, 一百元左右可以吃到牛扒餐。選了七成熟, 聞到油脂的香氣, 外層微微焦香,肉質香嫩,切開也有肉汁, 近邊緣的脂肪特香口。😋 蘸些自家製燒汁提升美味~Side dish 是炸香甜蕃薯條, 比起薯條亦有另一風味!😋溫泉蛋担坦卡邦尼意大利粉午餐創意做法,用上花生醬調成醬汁, 類似四川擔擔麵嘅做法, 帶微微川辣, 配上溫泉蛋,中西合璧。 花生醬令意粉比較稠, 建議不用少辣,平衡番個甜味。凍奶茶,味道正常, 只是茶味不算太濃郁凍朱古力亦不會甜。

餐廳主打創意料理,相信晚餐選擇會較多。
另有數款午市套餐, 包括餐湯 ,主菜,甜品或飲品。

餐湯:甘筍湯
打得好滑,甘筍清甜, 調味鹹咗少少。

廚師精選牛扒午餐🥩🍽️
性價比好高, 一百元左右可以吃到牛扒餐

溫泉蛋担坦卡邦尼意大利粉

溫泉蛋担坦卡邦尼意大利粉午餐

凍奶茶,味道正常, 只是茶味不算太濃郁
凍朱古力亦不會甜。

午餐
2021-10-15 97 瀏覽
首次光顧此西餐廳,一心想試試吉烈黑豚漢堡配粗薯條,約1時到餐廳,可惜餐廳話沒有,只好試其他,慢煮三文魚配藜麥飯及意式香草汁、溫泉蛋担担卡邦尼意大利粉、廚師精選牛排。真令人失望的三文魚,三文魚不夠熱,而且淡而無味。溫泉蛋意粉內沒有煙肉(餐牌上的英文版本有bacon),此乃誤導人的餐牌。唯一值得贊是牛排配蕃薯條,蕃薯條外脆內軟,甜甜的口感,十分惹味,牛扒亦不過不失,物超所值。
好朋友生日,當然係搵間有質素又唔會撞板既餐廳慶祝下😆Lab Eat既姊妹店Lab Eat Bistro 就係一個好選擇👍🏻餐廳新開張樓高三層,而且價錢相宜🤓🤓🎈鵝肝燉蛋 $68如果唔講,佢個樣都幾似焦糖燉蛋🤣咸香既鵝肝燉蛋配埋面層既焦糖又幾夾👍🏻仲有埋小法包乾,變成鵝肝燉蛋多士😋😋🎈一口炸雞 $58作為前菜份量都幾多,配上自家製甜酸醬真係好惹味😋😋🎈牛腰扒配牛肝菌汁 $288餐廳有提供唔同部位既牛扒,我地就揀左隻8oz既牛腰扒,份量唔會太多,食完仲可以食其他野😋😋每款扒都可以有4款醬汁選擇,我地就揀左牛肝菌汁😆不過塊扒本身真係好味,有少少岩鹽唔洗加其他醬汁已經好好味😋🎈黑魚子海膽卡邦尼 $248呢個係當日精選,餐牌冇架😋😋 海膽靚,成個意粉都好香🥰另外黑魚子味就唔算太重。🎈松露薯條&餐湯 +$38叫任何主菜可以+$38自選一款side dish同有埋當日餐湯😋😋呢個薯條係我鍾意既口感,好味到食唔停口🤣🤣🎈甜醋糖心蛋&餐湯 +$38甜醋糖心蛋上面加左薑味泡泡,再加以金箔點綴,實物其實好靚,不過我未諗到一個靚既攝影手法去演繹🙈🙈🎈法式焦糖燉蛋 $58有問餐廳可唔可以點蠟燭,點知餐廳準備埋生

🎈鵝肝燉蛋 $68

🎈一口炸雞 $58
作為前菜份量都幾多,配上自家製甜酸醬真係好惹味😋😋

🎈牛腰扒配牛肝菌汁 $288

🎈黑魚子海膽卡邦尼 $248

🎈松露薯條&餐湯 +$38
呢個薯條係我鍾意既口感,好味到食唔停口🤣🤣

🎈甜醋糖心蛋&餐湯 +$38

🎈法式焦糖燉蛋 $58
有問餐廳可唔可以點蠟燭,點知餐廳準備埋生日牌,仲有埋煙霧效果,朋友話好滿意,好有儀式感🤓🤓
個焦糖燉蛋個焦糖燒得岩岩好,金黃色有焦糖香又唔會有苦味👍🏻👍🏻

🎈汽水 $38
🎈凍烘培榛子咖啡 $42
2021-10-07
  • 鵝肝燉蛋
  • 牛腰扒
  • 法式焦糖燉蛋
2021-10-15 76 瀏覽
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角🔻 Lab Eat Bistro旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓///🧃紅菜頭沙律 $58非常Refreshing, 有紅菜頭、橙、車厘茄,甜甜酸酸非常開胃,加上同樣酸酸地嘅沙律醋,非常醒胃。/🧃一口炸雞 $58有驚喜,出面脆,入面好嫩滑,而且仲好Juicy,醬汁似泰式辣醬,但又唔係泰式辣醬,冇咁甜,但係又再辛辣多少少,惹味到不得了。/🧃燉牛小排 $488二人份量,燉到非常腍,肉味香濃。/🧃原條烤魚 每日漁夫之選 $288上枱嘅時候都幾嘆為觀止,條魚超大條,吼得恰到好處,魚皮非常香脆,魚肉厚實,但仍然好Juicy,配上忌廉汁,味道更加有層次。/🧃韓式椰菜花 $38初初見到以為係炸雞,竟然焗到啲椰菜花嘅表面全部焦香,但係又唔會焗到乾晒,上面嘅係韓式辣醬,好惹味。/🧃松露薯條 $38係小妹最鍾意嘅粗薯條,個松露醬嘅松露味唔會非常搶,同唔鍾意松露嘅朋友share都OK/🧃法式焦糖燉蛋 $58好似煲仔飯咁樣上枱,一打開就係焦糖燉蛋,上面仲有生日牌,好有驚喜,最正嘅打卡位係隔離有乾冰效果,味道方面,焦糖燉蛋梗係冇得輸。/////#food #foodie #h
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角
🔻 Lab Eat Bistro
旺角豉油街36-42號榮高大廈地下-2樓
///
🧃紅菜頭沙律 $58

🧃一口炸雞 $58
🧃燉牛小排 $488
二人份量,燉到非常腍,肉味香濃。

🧃原條烤魚 每日漁夫之選 $288

🧃韓式椰菜花 $38

🧃松露薯條 $38

🧃法式焦糖燉蛋 $58

/////
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2021-10-14 53 瀏覽
200蚊嘅烤魚只係一條無味嘅加州鱸魚卡邦尼竟然有麻醬嘅味道仲帶少少辣罐裝可樂已經開咗才送來海鮮飯D蝦霉唯一值得稱讚係薯條同服務服務員換位熄冷氣全無詐型但不會再來
200蚊嘅烤魚只係一條無味嘅加州鱸魚
卡邦尼竟然有麻醬嘅味道仲帶少少辣
罐裝可樂已經開咗才送來
海鮮飯D蝦霉
唯一值得稱讚係薯條同服務
服務員換位熄冷氣全無詐型
但不會再來
2021-10-14 88 瀏覽
今日同同事Lunch time 去試食咗呢間新開嘅西餐廳 價錢中規中矩 但食物有驚喜餐廳以工業風設計 好靚同寬敞坐得好舒服😌 而且因為新開 所以環境都好乾淨企理時日餐湯:南瓜忌廉湯 香濃 幼滑👍🏻◾️吉烈黑豚肉漢堡配粗薯條 $68最抵讚是吉烈部分做得非常好👍🏻外脆內軟 絕無油膩咁濃濃黑豚肉味 醬汁亦唔會遮蓋黑豚味評分:★★★★☆◾️廚師精選牛 $108牛質口感都很不錯 易切·無筋 好滑嫩評分:★★★★☆*餐廳會兩星期換一次餐牌見佢樓下有甜品 下次試埋先 好靚

餐廳以工業風設計 好靚同寬敞

見佢樓下有甜品 下次試埋先 好靚
2021-10-08
廚師正選牛扒
2021-10-13 84 瀏覽
旺角區最多嘢食,今日見天氣清爽,約友人去旺角午餐,順道逛街消費。友人心水嚟間餐廳,環境大又舒適,午市套餐價錢合理。今天餐湯是南瓜湯,南瓜鮮甜味出眾。我選擇了廚師精選牛扒。份量剛好。嚼落有牛脂香味,肉質軟腍。炸薯條好香脆,外脆內軟,食到停不了口。友人就揀選了吉列黑豚漢堡配粗薯條。賣相好吸引。蕃茄,生菜配料好新鮮。吉列黑豚炸得不油膩,酥脆。黑豚漢堡也不遜色,帶有肉汁。甜品是士多啤梨奶凍,不會太甜,不錯。咖啡比想像中香濃,甘香。
友人心水嚟間餐廳,環境大又舒適,午市套餐價錢合理。

今天餐湯是南瓜湯,南瓜鮮甜味出眾。

我選擇了廚師精選牛扒。份量剛好。
嚼落有牛脂香味,肉質軟腍。

炸薯條好香脆,外脆內軟,食到停不了口。
友人就揀選了吉列黑豚漢堡配粗薯條。
賣相好吸引。蕃茄,生菜配料好新鮮。
吉列黑豚炸得不油膩,酥脆。黑豚漢堡也不遜色,帶有肉汁。

甜品是士多啤梨奶凍,不會太甜,不錯。
咖啡比想像中香濃,甘香。

2021-10-11