2017-09-22 1431 瀏覽
不設電話訂座 到達後告知等30分鐘店鋪中間吧枱連廚房 U形座位可惜音響太大聲 交談時很吃力枱與枱之間很近 不太喜歡食物方面只有一種選擇 只可選擇牛肉熟度最後會有職員推車揀選甜品 可惜太飽了法式麵包正常 不喜歡太硬的麵包沙律味道不俗 有核桃 可惜沙律似一早拌好 沙律菜變熟主角牛扒 5成熟 已切上枱時有個架在底連蠟燭坐熱左右有2款醬汁 茄汁和自家醬for牛肉肉質不干身 很不錯 有牛肉香 帶點肥肉 配上自家醬可形容錦上添花薯條新鮮炸起 職員會不停地refill薯條控一定很愛吧!
不設電話訂座 到達後告知等30分鐘

左右有2款醬汁 茄汁和自家醬for牛肉
肉質不干身 很不錯 有牛肉香 帶點肥肉
配上自家醬可形容錦上添花

薯條新鮮炸起 職員會不停地refill
薯條控一定很愛吧!

呢排食左幾間想左食好耐(由佢開到而家!)終於食到嘅餐廳👍🏻其一就係中環中價扒房 La Vache!呢到book位要5位起,否則就要walk in。之前來過知道walkin要等個幾兩個鐘所以放棄左,今次朋友7點先來登記(佢在有檯時會打電話通知),都等左大約1個鐘。內裏環境都好似歐洲的bistro餐廳只要一樣餐點:牛扒+任添薯條 每位$298Drink list如下我地點了house wine,橙汁 同 L'elixir (cocktail)講左牛扒要幾成熟後,先送上麵包+沙律食住先沙律個dressing(唔清楚係咩)似加左檸檬汁,酸酸味味好refreshing吃完沙律後,牛扒大約係點左餐後30分鐘上餐廳會在牛扒盤子下放了小蠟燭keep warm我地3人都要medium rare,覺得比medium rare熟d d但可接受外層煎得幾香脆、裡面keep到d肉汁,食落唔會好硬,肉質算柔軟牛扒碟上有3種不同醬汁,番茄醬、芥末、蒜味蜜糖醬(?),我最喜歡係蒜味個個醬,不過其實唔點醬牛扒本身都好有肉味!當然呢個價錢,唔好expect有好靚的牛扒,但以 出街食·中環·晚餐·牛扒 來講,呢個價錢好ok
呢排食左幾間想左食好耐(由佢開到而家!)終於食到嘅餐廳👍🏻
其一就係中環中價扒房 La Vache!

呢到book位要5位起,否則就要walk in。

內裏環境都好似歐洲的bistro

餐廳只要一樣餐點:牛扒+任添薯條 每位$298

Drink list如下

drinks

講左牛扒要幾成熟後,先送上麵包+沙律食住先
麵包

Salad

吃完沙律後,牛扒大約係點左餐後30分鐘上
餐廳會在牛扒盤子下放了小蠟燭keep warm

牛扒

當然呢個價錢,唔好expect有好靚的牛扒,但以 出街食·中環·晚餐·牛扒 來講,呢個價錢好ok。

主角我反而覺得係個薯條,佢似麥當勞個陣幼薯條,灑上小小辣蒜粉味,次次添加時都係熱辣辣脆卜卜(就算攤涼左都仲係脆),真係好好好好食,好想無限添食🤣

食完牛扒+薯條都好飽、有點可惜食唔到甜品,佢d甜品就咁放係甜品架,一目了然,引死人,可惜實在無位食了。

總結覺得呢到算係一間以中環而言性價比算不錯的餐廳,難怪開了幾年都依然大排長龍。

2017-09-03
60 分鐘 (堂食)
麵包
Salad
  • 沙律
2017-09-20 708 瀏覽
好姊妹鍾意食肉,梗係帶拒嚟一間專食牛嘅地方啦!成間餐廳冇一個餐牌因為全部都係食牛嘅,只需要話比侍應聽你要幾多成熟!另外佢嘅薯條都係任添,個人食到有牛味嘅薯條(雖然我唔肯定佢嘅味道),但係啲薯條真係會令人食唔停!最後梗係要配埋甜品先可以走人啦,佢會有架車仔推出嚟俾你睇晒全部甜品,咁你就可以慢慢揀你想食邊一款。當日我哋慶祝生日,現場中會播生日歌,都幾有氣氛架!
生日
2017-09-08 1112 瀏覽
la vache has always been a place I wanted to try for a long long time. my friend's have always said it's one of those steak places you have to try in Central specifically the Soho area.I had the privilege to go last night and I was warmly greeted by the waitresses. So we sat down, was asked if we wanted anything to drink. but I had to say no to any alcohol for the night because I was a little sick. then we were asked how we would like our steak. and of course it would be medium rare!!we first a

!!

we first a serving of bread... wow the butter was SOOOOO creamy! loved it. the only downside was that the bread wasn't warm!

then our salads. nothing special here except I enjoyed the touch of nuts sprinkled on top.

then the highlight! the steak! it was grilled to perfection. pink in the middle and incredibly juicy! each bite was a taste of beef delight... there was also a side of freshly cooked fries. although they closed resembled the look of McDonald fries, each bite was crunchy and you could tell they were fried on the spot
... everyone knows how damn long McDonald fries sits in those heaters

it was an enjoyable steak experience! I'll be coming back soon!

the ONLY downside, maybe I'm a bit of a wide built person... it was slightly cramped...reminds you of Hong Kong in a place that obviously is meant to judging by the decor ... (we sat at the two people table)
2017-08-28 1631 瀏覽
La Vache 係出名牛排同新鮮薯條清一式食一樣食物有選擇困難的人就唔使怕$298一set 唔使煩放假豪一豪專誠黎中環食西餐呢間餐廳好旺場 一定一定要卜枱晚晚都full哂因為沒有卜枱 都苦等了個半鐘先有得食不過係值得等的待應反應快 上菜速度快唔點飲品 可以問待應拿杯水可惜係水喉水,檸檬都冇塊除下怪味未食野 點了杯白酒 夠凍 入口順 唔錯主菜係牛排 點了五成熟 熟度剛剛好肉汁豐富 配白色的芥末汁 完美兩人份的牛排 好滿足 脂肪和肉的比例剛好一邊食牛排一邊食薯條係絕對夠飽的薯條第一轉跟牛排一齊上 微暖但味道十分好 和M記冇得比除了咸味還有一些牛骨粉的味 增加左薯條的滋味 覺得太熱氣可以配茄汁一齊食不過對於比較鐘意重口味的朋友直接食係最好味很快就食完第一轉薯條身為薯條迷的我 一共另外添了兩轉第二三轉的薯條係新鮮炸起 超級好食鐘意食薯條的朋友一定要試下!最後點了杯pale ale做完美的總結!
La Vache 係出名牛排同新鮮薯條

因為沒有卜枱 都苦等了個半鐘先有得食
不過係值得等的

待應反應快 上菜速度快
唔點飲品 可以問待應拿杯水
可惜係水喉水,檸檬都冇塊除下怪味

未食野 點了杯白酒 夠凍 入口順 唔錯

直接食係最好味

很快就食完第一轉薯條
身為薯條迷的我 一共另外添了兩轉
第二三轉的薯條係新鮮炸起 超級好食

鐘意食薯條的朋友一定要試下!

最後點了杯pale ale做完美的總結!

2017-04-29
90 分鐘 (堂食)
2017-08-25 1533 瀏覽
有識飲識食的同事真幸福,趁Happy Friday 跟同事到La Vache吃個午餐! 餐廳的裝潢新淨,頗具法國風情,格局上有大枱細枱吧枱,無論情侶約會還是好友相聚都相當適合。 本身還在好奇餐牌放在哪,原來餐單融入在餐桌紙的圖案之中,而午餐只有一set,別無他選。 侍應先端上一籃餐包,餐包外脆內軟,要趁熱吃呢!不過建議大家輕嚐一兩件就好了,絕對要留肚「應付」接下來的美食! Green salad with walnuts不過不失,小女子較重口味,略嫌醬汁過淡;混入核桃加強了整體口感。 侍應架起洋燭台,迎來主角登場! 圖為三人份量,份量十足,而我點的是medium rare,steak外層香脆,肉汁豐富,牛味濃郁! Side dish為french fries,小女子一向不太喜歡幼薯條,但這裡的薯條炸得很香脆,還有炭燒味,實在令人欲罷不能!而且還是無限添吃,碟子未空,侍應就會殷勤地為我們送上一堆堆薯條! 想不到最後有甜品,味道像apple crumble,口感似鬆糕~

侍應架起洋燭台,迎來主角登場!

• French fries
  • Trimmed Entrecôte Steak
2017-08-05 1915 瀏覽
好耐之前都嚟過呢個地方,今日再去食,星期六晚上大約要等20至30分鐘。我哋去嘅時候冇位,但侍應會叫你留低電話,之後有位嘅時候會有人再電話通知。薯條好好味,味道好特別,分量好大,我哋都冇添。間鋪頭係冇餐牌嘅,入面只有一款食物選擇,就係牛扒,全部食嘅餐都係一樣。有沙律、薯條同埋牛扒。三樣嘢都好好味,尤其是薯條嘅味道好特別。點牛扒嘅芥辣係自製嘅,好好味。你可以加錢叫甜品,餐廳中會有甜品車推來推去,任你選擇。食物非常好,我哋叫了紅酒,係公司品牌,但係味道就麻麻哋。整體呢個地方都好值得去,兩位食嘢加埋飲嘢大概$890。
2017-08-04 2008 瀏覽
有明友試過話ok,咁就去試一試。噢……中伏……。地點方面不就腳,揸車的朋友注意店舖門口無得泊車的,在MTR行去要成10分鐘左右,仲要是行上斜路,剛巧天氣又熱,行到上去全身濕晒。6位或以上才可以訂位,我哋4人就早少少去,6:30前已到,內裡只有3、4枱客。枱與枱之間十分近,像搭枱一樣,傾密計、談心的情侶就要諗諗了。職員全部是講英文的,坐下先嚟清水。主菜只有Ribeye一款,沒有其他選擇的,所以只需說幾多成熟就可以。飲品方面就比較貴,所以見好多枱客都是飲清水。頭盤是沙律,菜算新鮮。但跟餐的麵包就麻麻,很普通的法包。Ribeye方面就order咗2客五成熟、2客七成熟。但發覺沒有分別,扒的面比較燶,沒有網燒或鉄板燒的外觀,而且是切開晒一件件再砌回的,賣相真的很差。味道就尚算ok。;薯條方面又係超普通的炸薯條,而且比較硬,某快餐店的仲好食過佢。薯條就可以㖭加的。唯一值得一讚的是Mango Tart,全個Tart面是芒果又新鮮,不太甜剛好。Chocolate Cake就比較甜,重朱古力味,不喜歡食太甜的朋友就不要叫這個。價錢方面……如你只order Ribeye,不叫其他飲品甜品就覺得不太貴,只

,坐下先嚟清水。

頭盤是沙律,菜算新鮮
。但跟餐的麵包就麻麻,很普通的法包。

。味道就尚算ok。
Ribeye
;
薯條方面又係超普通的炸薯條,而且比較硬
,某快餐店的仲好食過佢。薯條就可以㖭加的。

唯一值得一讚的是Mango Tart
,全個Tart面是芒果又新鮮
,不太甜剛好。
Mango Tart

Chocolate Cake

價錢方面……如你只order Ribeye,不叫其他飲品甜品就覺得不太貴,只是$298(+10%)。其他的就真係偏貴囉……
2017-08-01
Mango Tart
  • MangoTart
2017-07-29 1486 瀏覽
周五晚上提早到達,幸運地不用等位直接入座!香港餐廳特色,地方淺窄,枱與枱之間空間有限!全店冇得㨂,只有一個 Set Dinner!只有Drink Menu 提供!巴閉!牛油法飽:正常貨色!蔬菜沙律:新鮮,好味,高質!雖然唔知係乜嘢菜,但確係幾好味!主菜牛朳:Medium ,香囗,偏油!鐵碟上,有微火保持溫度,跟芥末及茄汁!精彩在新鮮無限加添薯條!正!結論:若追求健康的你,未必頂得順!不過,一餐半餐可以,一日食好鬼肥!

牛油法飽:正常貨色!

2017-07-28
2017-07-21 2052 瀏覽
今天是和同事一起去慶功兼farewell的晚餐, 之前聽過其他人介紹這間餐廳,可是因為在香港島那邊的關係,所以一直沒有機會去。環境方面,感覺有一點擠迫,音樂也蠻吵,而且用餐時間只有1.5小時,感覺上有一點趕,而餐廳員工亦會趕你走,感覺不太良好。至於食物方面,其實只有一款牛扒給你選擇,亦沒有什麼appettizer可供選擇 ,只會讓你挑選牛肉的熟透程度。至於甜品方面,選擇可多了,而且份量也很大份,一個人其實是吃不完的。這個價錢來說,是值得推介的。下一次一定會再來幫襯😊

這個價錢來說,是值得推介的。下一次一定會再來幫襯😊

Steak
Mille  fueille
Steak
Mille  fueille
  • Dessert
2017-07-16 1686 瀏覽
又到快樂星期五...與朋友享受完快樂時光後🍺🍺...便到蘇豪區呢間廣為人知專食牛扒既法國餐廳...呢間餐廳不設訂位...所以我地都要等了約40分鐘, 等候時間比我們預期中快;因為此間餐廳的主菜只供應牛扒, 你只需要選擇牛扒要幾多成熟同飲品...side dishes 係無限添加既新鮮炸薯條...;牛扒肉質鬆軟、肉味濃郁, 而且真係做到要求既熟度, 我們要求medium rare, 佢真係做到剛剛好(難得!); 另外, 他們既甜品選出名, 但由於我地食得太多薯條...所以未能品嚐..大家記住要留肚叫他們的甜品呀!😜
2017-07-16
40 分鐘 (堂食)
2017-07-14 1274 瀏覽
一間入到去沒有main course選擇嘅餐廳, 可以令到有選擇困難症嘅朋友不用頭痕。為食牛扒,特登由中環地鐵行15分鐘過去,幸好不是太難找。 星期二晚嘅六點幾, 不用排隊都有枱。餐廳枱與枱之間嘅距離都幾近, 幸好講嘢隔離聽不到。 叫了半成熟牛扒,的確幾好食, 意想不到的是薯條好好味, 好像落了洋蔥一起炸。餐廳客人有不少是兩個男人去食。 喜歡食牛扒的人可以去一試這間餐廳。 餐廳特別之處是有店員推著甜品車周圍走, 可惜已經食飽飽沒有點甜品。

餐廳客人有不少是兩個男人去食
2017-07-11
2017-07-09 1342 瀏覽
「法國菜?唔識叫喎……都睇唔明……」「吓?宜家好餓喎,法國菜等得又耐又食唔飽嫁……」嗱嗱嗱,你咁樣就太表面啦,點可以一槪而論嘅呢,人地法國菜BB會哭哭嫁嘛 …(T口T)"如果你想識下法式野,又想簡單啲Casual啲嘅,不彷試下呢間位於中環蘇豪嘅係中環站或上環站行過去都係10分鐘左右,十份方便。想同一班朋友或者屋企人去嘅話,記得Book位!如果冇訂位,好彩嘅有得坐Bar枱,唔好彩嘅就要坐大脾 (即係冇得食喇….講到咁犀利…)犀犀牛當日(星期日18:30左右)去就好好彩咁坐到Bar枱 (我冇訂位啊 但我有運啊犀利)  但係十分有feel!Bartenders 同 Servers都好warm好Attentive,令Me頓時變左頭髮10:0分界嘅港產ABC……Any肥,呢張就係佢地嘅Menu,冇錯就係咁簡單:得一個沙律+扒+薯條餐。唔好以為你仲可以揀食同唔食,Sorry,有Minimal Charge,你只可以揀牛扒幾成熟。多得佢地咁便利嘅設計,我光速點完餐就同朋友吹下水。因為餐廳算細,又Full House,所以都有啲嘈,不過氣氛就係咁黎,如果周圍靜英英,你仲點可以放膽講野呢。新鮮,醬汁味
「法國菜?唔識叫喎……都睇唔明……」
「吓?宜家好餓喎,法國菜等得又耐又食唔飽嫁……」

Green Salad with Walnuts 合桃沙律
新鮮,醬汁味道不錯,合桃又補腦,我鐘意! XD’ 可能食食下已經口寡寡或者有啲飽意,但記得食多啲菜,因為食肉前食菜會容易啲消化,冇咁易滯同 ;) 同其他西餐一樣,叫完主食都會有麵包,麵包一般,如果你係細食嘅話大可以叫佢唔洗上麵包,為環保為地球為埃塞俄比亞兒童出一分力。為左食牛食得JeepJeep聲,我仲叫左杯紅酒,盡情享受。(House Red不過不失,多人飲嘅建議開枝其他嘅)
當犀犀牛吔完草,重點就黎啦!

Trimmed Entrecôte Steak with Special House Sauce and French Fries
Entrecôte即係premium cut/sirloin cut of beef,相當Juicy!我叫左Medium Rare (3成熟),當我見到啲血水個時真係好開心咁笑左出黎!(唔好問點解犀犀牛咁好食肉) 而且佢地仲會好細心咁將牛扒放係一個有蠟燭熱住嘅碟上面,完全唔怕牛肉會變凍。神奇嘅係佢一路Heat住牛肉都唔會變熟左同硬左,好似變魔術咁將塊扒凍齡!
值得一讚嘅係佢嘅薯條好脆,仲有得!佢會拎一個鑊出黎夾啲薯條比你,好QQ嫁。但如果你係鐘意食有外脆內軟嘅厚身薯條,咁你今餐就可以減下肥食少啲啦。

為左第二個胃着想,我地之後就叫甜品食 <3
但枱上面個張唯一嘅墊枱紙+Menu冇寫甜品喎……係啊,冇寫啊,所以咪直接拎哂比你睇囉!佢地會有一個人咁高嘅櫃碌黎碌去,每一層都放哂唔同嘅甜品比你揀。有Pudding, Apple Crumble, Tiramisu, Napoleon Cake等等等等。Server會同你講每一款嘅Sauce同特別之處,揀完我以為佢會就咁係個櫃度拎比我,但原來唔係,佢都係要落order再整比我。咁都啱嘅……有啲甜品要Serve it Hot, 而且甜品係個鞋架咁嘅櫃上面周圍碌都唔衛生嘅。
Apple Crumble唔記得影相,但係堅好食 !下次同其他朋友去可以試埋其他嚕 ^^

更多食評↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
雜食犀☞☞牛記
題外話/補充資料: 午餐可以online booking, 但晚餐就要email或者打電話啦
2017-05-14
Green Salad with Walnuts 合桃沙律
2017-07-01 935 瀏覽
之前聽朋友講過話中環有一間食牛扒好出名~之後我諗住用電話book兩位~點知佢過要六個人以上先至可以電話訂位~所以只係果日大約晚上6:45左右去餐廳碰下運氣~到左餐廳正門個counter有個服務員登記電話號碼~有位就會打俾我地~等位大約等左半個鐘左右就有位坐啦~仲有用餐時間限制~—尼間餐廳係冇餐牌嘅~墊枱餐紙上面只係得一個set嘅Menu牛扒餐~首先佢會用英文問你你係食幾成熟~有三個選擇: Medium rare, medium well done, Done. 我就揀左三分, 友人就揀左七分, 我地都驚全熟會太硬~怕牙齒無力咬~—合桃生菜沙拉~合桃粒軟軟地~生菜都好新鮮配埋啲醋~係一個開胃嘅前菜~—肉眼扒應該用明火燒熟~睇落黑黑地有啲燒焦嘅坑紋~食落去牛扒係比較簿~但咬落有肉汁既鬆軟~我覺得三成岩岩好~最鐘意食佢配既薯條!—雖然看似種類單一~因爲食得太飽~我地無試到佢哋嘅甜品車~下次黎再試下先!

House  red  wine
法國麵包
Medium rare牛扒
蛋黃醬,番茄醬🤤
任食脆薯條😋
2017-06-20
30 分鐘 (堂食)
紀念日
House  red  wine
Medium rare牛扒
蛋黃醬,番茄醬🤤
  • House wine
  • 薯條
2017-06-25 788 瀏覽
這天是我們的紀念日,早在一星期前老婆已說要去吃大餐,心目中已有target的她說要來這裡因為看到食評說滿多人去,分分鐘等位也要一小時,所以我們決定一放工就趕去(原先想訂位,但要5人以上才可,唯有walk in)去到發現原來餐廳就在我們吃fish n' chips的對面啊紅紅的燈牌,為何上次沒留意到呢?沿著樓梯向下走進地牢,就是餐廳的入口櫃檯小姐問了幾位,便帶我們進去,用餐時間為兩小時餐廳室內比較陰暗,可能因為是地牢沒有窗,而燈光也調得比較暗,想營造浪漫的情調吧?餐廳四面為梳化位,而中心設有bar枱可能我們早來而又是weekday的關係,餐廳只有1/3滿坐下後侍應放下drink menu,menu上主要是酒還有少量的cocktail,因為對飲料沒什麼興趣,所以還是tap water好了這裡沒有menu,因為只有一個選擇就是沙律、牛扒跟薯條最適合一些有選擇困難症的人牛扒當然有得選多少成熟,我們都叫了medium rare服務員小姐就把熟度寫上枱上一會兒馬上送上麵包麵包已經放涼了,有點可惜幸好麵包沒有因此變得硬麵包算是有點煙韌的咬口,味道平平接著是沙律沙律菜望下去不像很新鮮,但幸好吃下沒大問

(原先想訂位,但要5人以上才可,唯有walk in)
紅紅的燈牌,為何上次沒留意到呢?
沿著樓梯向下走進地牢,就是餐廳的入口
櫃檯小姐問了幾位,便帶我們進去,用餐時間為兩小時
餐廳四面為梳化位,而中心設有bar枱
可能我們早來而又是weekday的關係,餐廳只有1/3滿

這裡沒有menu,因為只有一個選擇
就是沙律、牛扒跟薯條
最適合一些有選擇困難症的人
牛扒當然有得選多少成熟,我們都叫了medium rare
服務員小姐就把熟度寫上枱上

一會兒馬上送上麵包

麵包已經放涼了,有點可惜
幸好麵包沒有因此變得硬
麵包算是有點煙韌的咬口,味道平平

接著是沙律

沙律菜望下去不像很新鮮,但幸好吃下沒大問題
沙律配上vinegar dressing,酸酸的令人開胃
看到食評有些人嫌它過酸,但對我們來説算是剛剛好,真的各花入各眼
最欣賞是大大粒walnut,喜歡吃nuts的我不會挑剔
(據其他食評所指,沙律是可以refill的,但我們沒問,所以不知是否屬實)

然後當然是重頭戲的來臨,我們的牛扒

上枱那一刻發現牛扒比想像中大塊,有差不多手掌那麼大
牛扒已經被切好,方便分享
而且放在底下有蠟燭的鐵架上,可以幫牛扒保溫

上枱時服務員已每人分了兩條牛扒,還有大量的薯條
牛肉燒得剛剛好,外層燒香了,內裡還是juicy,配上醬料更加惹味
可惜的是薯條只是暖暖的

在享受的期間,服務員會走來走去,看看誰已經把薯條吃完,然後會問你是否要添加
我們添加了一次,剛好薯條是剛炸好的,熱辣辣的薯條就是不一樣,超級香口
薯條是無限添加的,是大胃王也沒有怕

服務員除了會看看有沒有人想添加薯條外,還會定時定候的推著甜品車出來

甜品車有6、7款甜品供選擇
有焦糖布丁、蛋糕、pie及一些pastry供選擇
難得來到,當然要試試甜品
我們已有心水,最後叫了blackberry macaron及Paris Brest
點了甜點後服務員不會馬上給你,反而是會拿去廚房,加點vanilla sauce及whipcream才送上

macaron甜度剛好,帶點煙韌的口感,是我們喜歡的
唯獨是blackberry真的好酸,在這個情況下反而想macaron甜點來中和一下

Paris Brest其實是hazelnut danish(?)
danish做得不錯,鬆身帶點軟身
hazelnut filling簡直多得是,裡面還有原粒hazelnut,口感一流,不過如果再甜一丁點就perfect池

最後埋單不用九百,價錢算是合理

2017-06-05
紀念日