2020-05-28 693 瀏覽
估唔到灣仔有間咁好情調既steakhouse感覺好decent但價錢好親民喎呢度只有一款menu $298就食到高質牛,USDA就係一個認證Home Made Bread餐包烘脆左平時食餐包都係跟牛油的,但呢間比較特別,會跟cinnamon & salt,第一次食呢個口味,原來係好好食架 肉桂&鹽要同時搽先好食,good combinationGarden Fresh Romaine Salad呢個caesar salad既羅馬生菜特別crunchy麵包&煙肉都好脆口,口感特別豐富個dressing都好特別,同平時食開既好唔同,呢度既dressing多左啲層次,更加好味8oz Premium USDA Ribeye主角出場了我要左medium火喉岩岩好肉汁鎖住到,唔會一切開就流哂啲血水出黎,相信廚師好profession肉質超腍完全唔會痴牙,有好重既牛味 醬汁主要以red pepper為主,辣味唔會好嗆,反而更惹味薯條可以無限添飲住酒chill chill就最正
估唔到灣仔有間咁好情調既steakhouse
感覺好decent
但價錢好親民喎

呢度只有一款menu
$298就食到高質牛,USDA就係一個認證

Home Made Bread
餐包烘脆左
肉桂&鹽要同時搽先好食,good combination

Garden Fresh Romaine Salad
呢個caesar salad既羅馬生菜特別crunchy
麵包&煙肉都好脆口,口感特別豐富
8oz Premium USDA Ribeye
主角出場了
我要左medium

火喉岩岩好
肉質超腍
完全唔會痴牙,有好重既牛味

薯條可以無限添
飲住酒chill chill就最正

2020-05-27
3K
2020-05-27 112 瀏覽
浪漫氣氛下享受了一頓美味牛扒套餐。灣仔一商厦內新開了一間扒房,清一色只吃牛。並沒有餐牌,只一款套餐,$298可享麵包+沙律+牛#薯條。有靚牛必配美酒,酒類多款選擇,淺嚐即可,點了house red wine。酒體還不錯,滑溜感欠缺少少,果香味濃。鬆軟的麵包,配以類似咖椰醬,店員還提議加少許鹽提升味道。沙律菜,清新可口。半熟的牛肉,口感軟腍,脂香四溢,蘸少許黑椒汁,鹽,提升了味蕾感覺。好想一提那把斧頭刀非常可愛,還很丰利。薯條即炸即食,無限添食,一條接一條,好食得不得了。
浪漫氣氛下享受了一頓美味牛扒套餐。

灣仔一商厦內新開了一間扒房,清一色只吃牛。

並沒有餐牌,只一款套餐,$298可享麵包+沙律+牛#薯條。

酒體還不錯,滑溜感欠缺少少,果香味濃。

鬆軟的麵包,配以類似咖椰醬,店員還提議加少許鹽提升味道。

沙律菜,清新可口。

好想一提那把斧頭刀非常可愛,還很丰利。

薯條即炸即食,無限添食,一條接一條,好食得不得了。
2020-05-26
勁耐勁耐無鋸扒🥺 知道灣仔原來開佐間扒房,就等我去試下🤤 一上到去店員好熱情咁招待😚同埋環境好有情調超舒服~.指定每人一份牛扒set 🥩💰$298(餐包,沙律,牛扒同薯條🤤)可以另外再嗌野飲同甜品~.Homemade bread roll 兩塊都烘到金黃色,外脆內軟,搽埋牛油一齊食真係無得輸😍仲要脆卜卜~店員會另外比兜鹽你 佢話點少少都好食 但我就鐘意淨點返牛油😂.Garden fresh romaine salad沙律🥗都幾豐富,除佐基本沙律菜,仲有麵包糠,煙肉碎,芝士碎同蛋調味😚除佐基本凱撒沙律醬,店員仲會幫你落黑胡椒再調一調,沙律菜又唔會太生仲幾開胃😍一啲都唔覺得dry~(利申我平時唔鐘意食沙律菜都清盤🤭).8oz premium USDA Ribeye steak 重頭戲!!份量都幾大塊~店員會先問你要幾成熟~我地簡佐要三成都唔會太生岩岩好🤤一切落去就切到啖啖肉😍一食落口就驚艷佐!!勁juicy之餘,每啖都咀嚼到稍帶炭燒既牛味🤤同埋脂肪比例好好,無乜肥膩同筋既位🙆🏼‍♀️厭唔夠味仲可以點黑胡椒同鹽~另外仲有個醬可以自選,其實聽唔係好明佢話咩黎😂 聽到話一個辣一個唔辣,我地就每樣嗌

指定每人一份牛扒set 🥩

💰$298(餐包,沙律,牛扒同薯條🤤)
可以另外再嗌野飲同甜品

8oz premium USDA Ribeye steak

重頭戲!!份量都幾大塊~店員會先問你要幾成熟~我地簡佐要三成都唔會太生岩岩好🤤一切落去就切到啖啖肉😍一食落口就驚艷佐!!勁juicy之餘,每啖都咀嚼到稍帶炭燒既牛味🤤同埋脂肪比例好好,無乜肥膩同筋既位🙆🏼‍♀️厭唔夠味仲可以點黑胡椒同鹽~另外仲有個醬可以自選,其實聽唔係好明佢話咩黎😂 聽到話一個辣一個唔辣,我地就每樣嗌一隻,食落一個係黑椒汁一個係類似印度香料(?)帶少少辣既汁幾特別~我就鐘意重口味特別啲既後者,越點越上引😍同埋好惹味,同個牛異常地夾🤤 真係好耐無食過咁正既牛🥰(題外話把刀好qq🤭)

Free flow crispy golden fries
食牛扒點少得薯條🍟,用佐微微既鹽調味,食落都呈脆身~咬下咬下就無佐大半盆😆
總結,我無吹水!!真係真係勁好食,得到我依個牛魔王認證🙆🏼‍♀️ 而且服務態度好好之餘環境仲要好有情調同好舒服😍依個價差唔多啦~

2020-05-26 1158 瀏覽
好耐冇鋸過扒咁啱終於考完哂試就搵左間扒房鋸扒慰勞自己餐廳位於灣仔軒尼詩道高層景觀開揚裝潢典雅餐廳主打套餐四道食品收費只係三百左右幾抵Homemade Bread Roll with Cinnamon Butter餐廳每日預先焗製麵包然後再喺上枱之前對半橫切烘烤所以觸感保持溫暖同時質感亦都金黃鬆軟配搭主廚特製肉桂牛油馥香微甜Garden fresh Romaine Salad雞蛋半熟嫩滑流心同時羅馬生菜翠綠爽嫩而且醬汁清新醒胃配搭麵包糠以及芝士碎同埋煙肉粒酥脆鹹香整體層次豐富8oz Premium USDA Ribeye Steak餐廳選用美國農業部門極佳等級品質認證肉眼牛扒肉質柔嫩而且油花紋理細密同時油脂豐腴甘香;牛扒逆紋斜切口感相對柔軟而且溫度以及時間掌握完美表面焦香同時肉質依然粉嫩鮮紅跟配黑椒或者辣椒兩款蘸醬都係主廚調配可以按照個人喜好選擇Free Flow Crispy Golden Fries幼切薯條香脆通透而且油膩感輕可以無限續添Sparkling Wine / House Red 汽泡細緻持久而且略帶果酸感覺清爽可以作為餐前汽酒;紅酒相對輕柔順滑適合配搭牛扒避免衝突

好耐冇鋸過扒咁啱終於考完哂試就搵左間扒房鋸扒慰勞自己

幼切薯條香脆通透而且油膩感輕可以無限續添

Sparkling Wine / House Red

2020-05-20
  • Homemade Bread Roll
  • 8oz Premium USDA Ribeye Steak
2020-05-26 74 瀏覽
朋友帶我去位於灣仔一間新開的西餐廳食牛扒,餐廳裝修非常典雅,高貴而且有情調燈光昏暗的,更添一份浪漫感覺。餐廳內只有一款牛扒套餐,但酒類有很多選擇,對於喜歡飲紅酒的我非常適合👍這個是我們今天所食的牛扒套餐$298👍餐包內脆外面軟綿綿,再加入肉桂醬食落甜甜地,味道不錯👍沙律菜非常新鮮一咬入去就覺得它好爽脆,鮮甜,再加入流心温泉蛋一齊食,口感一流😋廚師控制得剛剛好,牛扒五成熟處理得好好,切開色澤紅潤,令人垂涎欲滴。味道不錯,牛肉非常香,牛肉亦很嫩滑多汁😋薯條炸得脆卜卜,好香口,薯條可以隨時添加😋牛扒配紅酒🍷兩個套餐這個價錢都非常合理👍👍👍
這個是我們今天所食的牛扒套餐$298👍
餐包內脆外面軟綿綿,再加入肉桂醬食落甜甜地,味道不錯👍
薯條炸得脆卜卜,好香口,薯條可以隨時添加😋
牛扒配紅酒🍷兩個套餐這個價錢都非常合理👍👍👍
2020-05-25 500 瀏覽
澳洲風景優美不用多說,想去一個澳洲旅行,要請到最少一星期假期也並不容易,想著去澳洲也不是可以說走就走。 但說吃就吃,也並不是這麼難。最近灣仔開了一間澳洲菜為主的餐廳,很簡單的一個餐單,但有著不少酒類供應,來此吃頓美食,就如走了一趟澳洲一樣,讓人吃得享受。******************************從地鐵站前來Moo Moo's大約7分鐘路程,坐電梯而出,就到達餐廳入口。走進餐廳,放滿酒樽的酒櫃,配上柔和燈光,在此吃飯配美酒也感覺舒適。餐廳新開將,只用上一個很簡單的Menu,餐包、沙律、8安士薄牛扒和任食薯條,每位HKD298,十分實惠。餐包都是餐廳自家製,這夜有2款餐包,一個是多士,另一個是餐包,配上自家製肉桂醬。先試多士,脆口得來又很鬆化,肉桂醬口感滑溜,有著清香的肉桂香味,確實特別。另一款餐包,表面有點脆,內裏又軟綿,口感不錯,配著肉桂醬一樣美味。凱撒沙律,沙律之上放了切角糖心蛋。凱撒沙律還加入了不少芝士,配上煙肉粒,咸香味十足。麵包乾又能增加口感,沙律菜也很新鮮爽脆,簡單成材製成的凱撒沙律,都一樣好吃。8安士美國肉眼扒,配上任食薯條。肉眼扒可以選上黑椒汁或辣汁,醬

8安士美國肉眼扒,配上任食薯條。肉眼扒可以選上黑椒汁或辣汁,醬汁都是自家調味。除了黑椒汁,還附上了黑椒碎粒和鹽,供食客選擇。

肉眼扒份量一點都不少,選上了medium rare,還能看到粉嫩的肉質,但又不會血水,確實煎得不錯。吃上一口肉眼,肉質軟腍,配上少許點椒粒和鹽,先試黑椒汁,黑椒汁配上牛扒,確實是絶配,又不怕會因黑椒搶走食物的味道。再試只簡單地加點黑椒碎粒和酒,再吃上肉眼扒確實別有一番風味。

薯條也讓人有一份驚喜,沒想到薯條份量之多,還非常脆口,吃完還可以免費添食。最重要是薯條的薯仔味都很濃郁,越吃便越想吃,再配上一杯酒,相信更加享受。

甜品共有3款蛋糕選擇,這夜來一客甜品,New York Cheese Cake HKD59。沒想到細件芝士蛋糕,餐廳很有心思,伴碟也同樣有心思。

芝士蛋糕不會很濃郁、但能吃上芝士咸香味,絶對可以滿足想吃甜品之人。

慶祝紀念
生日
  • 薯條
  • New York Cheese Cake
  • 8安士美國肉眼扒
  • 餐包
  • 凱撒沙律
2020-05-24 333 瀏覽
記不起幾耐冇鋸扒了, 今晚相約為食友來灣仔剛開業不久的Moo Moo's 扒房鋸扒, 一出LEFT口…….從這個餐廳入口的格仔皮梳化已略知Moo Moo's走classic 扒房路線。餐廳裝飾走高貴閑優皮路線, 牆上設酒櫃, 歡迎食客選啱自己心水酒品配牛扒, 近窗的bar 枱無遮擋望軒尼詩道, 喺度同朋友摸住酒杯底閒話家常, 很寫意。餐廳新開張, 暫時原來只有這個餐牌, 當然還有一個專為酒水而設的酒餐牌, 自家餐包 + Romaine salad + Premium USDA Ribeye Steak + 薯條任食 =$298自家餐包及多士配肉桂醬甜餐包鬆軟, 熱辣辣, 甜甜地, 軟綿綿, 還沒搽肉桂醬已經畀我食晒, 好味道!甜包多士焗得外脆內軟, 搽上肉桂醬食, 脆口得黎又加添一份香甜, 肉桂醬 creamy and smooth, 肉桂味都幾強, 個人本身鍾意肉桂嘅味道, 幾鍾意呢個麵包醬, 佢啲自家餐包好正, 我同為食友已經諗定, 如果陣間食唔飽就encore餐包。Romaine salad清爽沙律菜、香滑流心蛋、鹹香煙肉粒及脆口麵包粒, 配少芝士絲及芥末醬, 清爽得嚟, 鹹香怡

自家餐包及多士配肉桂醬
自家餐包及多士配肉桂醬

Romaine salad
清爽沙律菜、香滑流心蛋、鹹香煙肉粒及脆口麵包粒, 配少芝士絲及芥末醬, 清爽得嚟, 鹹香怡人。
Romaine salad

甘香滑溜的流心蛋

8安士Premium USDA Ribeye Steak 配墨西哥辣醬
美輪美奐及色澤誘人的主角隆重登場

牛扒我叫五成熟及要求不見血液, 廚師滿足到我嘅要求, 100分, 牛扒外層煎得焦香, 切開卻肉色油澤鮮嫩, 粉嫩的紅肉, 色澤誘人, 肉汁豐富。

牛扒帶少許肥肉,入口更顯甘香, 牛扒肉質鮮嫩卻不失口感, 有點嚼口, 肉味頗濃郁

墨西哥辣醬用洋蔥、蕃茄醬、辣椒粉及薑粉等比較強烈的香料調配, 又香又辣辣地, 其實幾好味, 如果要來拈墨西哥脆餅食就一流, 但拈牛扒個人就覺得太搶味, 最終我餘下的牛扒還是拈少許附碟的即磨黑胡椒碎及海鹽提味, 加咗海鹽嘅牛扒更美味, 好耐冇食過咁正嘅牛扒了, yummy

炸薯條 (無限添食)
我同為食友講, 佢嘅炸薯條有啲m記feel, 不過就畀m記厚身少少, 同埋脆口好多, 條條薯條都脹卜卜, 入口嗦嗦聲, 廚師炸好後已經灑上幼鹽, 鹹鹹地, 外脆內棉, 傾下食下, 咁大兜薯條畀我一個人 KO 晒。

咁舒服嘅環境, 加上咁高質嘅牛扒, $298/set , 抵食! 我哋坐下嘅鴻圖大志....要encore 餐包及薯條消失得無影無蹤, 食完整個set已經超飽了, 還有非常nice的服務員, 令我跟為食友過了一個輕鬆忘憂吹水夜。
2020-05-23 208 瀏覽
前幾天女同事說有間新開的扒房,想和我一同去試試。於是帶我來到灣仔軒尼詩道239號,一棟滿是餐廳和美容院的商廈。於是,她帶我來到位於 18 樓新開的扒房。這裏裝修精緻浪漫,以酒樽作點綴裝飾,還有兩張巨型的梳化,滿是歐陸色彩,以小型的開肉刀作主題。再者,這裏的餐牌簡單易明,只是以 298 元便可享用麵包、田園沙律、 8 安士美國 USDA 認證的優質牛扒和任吃的薯條。69元便可享用一杯紅白酒,59 元便可享用一客蛋糕,包括紐約芝士蛋糕、胡蘿蔔蛋糕戓朱古力布朗尼蛋糕。麵包原來這裏的麵包和牛油也是自家製。加入了肉桂的牛油,味道非常特別,質感比較軟身。方形的麵包比較脆口,圓形的麵包是比較煙韌的,麵包味道恰當,和玉桂牛油配搭合宜。田園沙律田園沙律撒上了巴馬臣芝士和溏心蛋,感覺非常新鮮,還有自家製的沙律醬。8 安士美國 USDA 牛扒最期待的畫面出現了,牛扒上枱的時候,店員再三提醒小型開肉刀都是很鋒利的。我點的是 medium rare,牛扒是預先切好的,所以沒有半點血水,但仍可見內裏肉質幼嫩,脂肪分佈均勻。肉質煙韌,牛味香濃。只需輕輕點一嚇旁邊的粗鹽,味道更上一層。如果輕輕配上了另一端自家製的黑椒

麵包

田園沙律
8 安士美國 USDA 牛扒
只需輕輕點一嚇旁邊的粗鹽,味道更上一層。
如果輕輕配上了另一端自家製的黑椒汁,味道簡直另一番風味。 這個黑椒汁,黑椒味濃香,只有少許有黑椒的辣味,味覺輕輕刺激,反而更開胃。
任食薯條
吃完牛扒以後,實在已經很飽了。我們各自點了一客薯條,薯條香脆可口,新鮮熱辣,薯仔味適中。

Sangria
Sangria 又稱為西班牙水果酒,是紅酒加上水果片和冰,還加了少許的白蘭地。清甜中帶點酒香,一解牛扒的油膩感。

總括而言,價錢是非常合理的,多款產品也是自家用心製作。如果說是扒房,我覺得更像是私人派對的好地方。
2020-05-23 182 瀏覽
在灣仔放工 有朋友介紹關係 便黎一試Homemade Bread RollBread Roll配的不是一般牛油 店員話係Cinnamon Butter係自家製甜甜地夾埋鬆軟既麵包食都幾香Garden Fresh Romaine SaladSalad有煙肉碎 芝士絲 沙律菜 個汁不是Salad Sause 酸酸地好開胃 撈埋一齊食好開胃好Refreshing8oz Premium USDA Ribeye SteakSteak好高質 牛肉油脂分佈好好 唔會un得黎有牛味 唔會Overcook 叫Medium Rare就真係Medium Rare 好多肉汁 Sauce 揀左黑椒汁好夾 伴碟會配埋幾粒燒香左既Tomato 同Salt & PepperFree Flow Crispy Golden Fries薯條獸既我知道薯條可以任食好開心 但因為Steak份量好足 所以無Encore都夠哂飽 以上食物Full Set $298再加加一 Drink not included朋友同我都十分中意呢到 不論Service, 野食, 野飲, 環境, 氣氛都令人好回味, 我地一定會再黎! =P
在灣仔放工 有朋友介紹關係 便黎一試

Homemade Bread Roll

Garden Fresh Romaine Salad

8oz Premium USDA Ribeye Steak

Free Flow Crispy Golden Fries

2020-05-23 177 瀏覽
見到有新西餐店新開張,打電話去問可以訂台,就約埋朋友一齊去試下新野!上到去店職員先幫每人探熱,之後帶你入去,住好之後職員倒杯水比你飲,然後填寫簡單健康申報表。填寫完之後慢慢欣賞下室內設計,依間店既用色同配搭好好,令人舒服!經職員詳細講解之下,原來店內特色係無餐牌,因為只有一個選擇,佢哋叫"Moo Moo’s steak and fries",分別有2款麵包、沙律同主菜+薯條。先講個2款麵包,一硬一軟,再配上個醬,食落又幾好味,個醬有少少肉桂粉既味道,不過唔濃,食落好味 ^^個沙律普普通通,個醬幾好味!而主菜呢……因為我唔太食得生既野,又佢本身肉又薄身,所以我要左七成,醬汁選左辣既黑椒汁,醬汁加埋隨碟上既黑椒碎,食落又辣又濃又好味,之後我另外再要左一小碟辣椒碎嚟配埋個汁一齊食個扒同薯條,真係好正!成餐飯係裝修好美、環保好寧靜(可能太早又太新關係)下,同朋友開開心心食完!
個沙律普普通通,個醬幾好味!
題外話/補充資料: 因為今次有小朋友係到,而小朋友對扒類興趣麻麻,職員好好心咁送左麵包同薯條比佢食,等佢都有得食,唔怕大人有得食,佢自己就無得食,唔錯!
2020-05-18
  • Moo Moo’s steak and fries