2020-12-31 46 瀏覽
又到了年終結算的時候相信沒有哪位同行會反對今年尤其難捱這刻生存已經感激萬分而這家店因為朋友高評推介所以一直有留意十月底時發現他們因為店舖名字更新導致在這平台上累積了數年的評價數據基本上歸零重算心想疫情限聚下要維持營業額本身已經夠困難現在還突然「被新手」很是替店家感到不值所以便立馬把某飯局轉移陣地來這兒經過漫長的選擇困難後點了川式麻辣雞扒漢堡咬下瞬間明白這店為何評價(在被清零前)能一直高企每個細節都恰到好處又完美結合絲毫找不到瑕疵完全讓人沉醉於味覺的滿足享受中剛好的麻辣度不停刺激味蕾讓人慾罷不能突顯配料的鮮甜雞扒的嫩滑同時跟麵包熱烘鬆軟香糯口感相映成趣讓人只能情不自禁被這鮮味組曲完美攻略朋友點的是150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬及橡木煙櫄車打芝士目測份量超然而且因為真是字面理解的薄切一個不小心一邊吃一邊掉手忙腳亂還忙著一臉滿足這大概就是傳說中幸福的糾纏套餐小吃選了配藍芝士醬的薯角一解我這個芝士控的相思病而且由於小店起家的是意粉下次還真想試試聽說是每天鮮製的意粉而且每款漢堡也有同款沙律川味麻辣雞扒沙律單是用想像也垂涎三尺是說在見識了這家店的廚藝後整個餐牌都想試一遍啊我的有生之年+1縱使路迂
又到了年終結算的時候

相信沒有哪位同行會反對今年尤其難捱

這刻生存已經感激萬分

而這家店因為朋友高評推介所以一直有留意

十月底時發現他們因為店舖名字更新
導致在這平台上累積了數年的評價數據基本上歸零重算

心想疫情限聚下要維持營業額本身已經夠困難

現在還突然「被新手」

很是替店家感到不值

我相信每一段經歷都是獨特的鍛鍊

期待未來見證你們呈現更高的鍊成度

川味麻辣雞扒漢堡
2020-12-29 43 瀏覽
係中上環交界有一間細細地但裝修都有好有特色既漢堡包店,雖然而家疫情唔多唔少都影響飲食業,但呢間小店人流依然唔少。通常d漢堡包店招牌都係cheese burger,今次我都無例外,試左個經典芝士漢堡。特色漢堡包店同連鎖快餐既漢堡包最大既分別就係配料既配搭同埋本身塊牛既質素。净係用肉眼都見到呢個芝士漢堡塊漢堡扒好厚,足足有成120g,真係個口細d都食唔到。另外塊麵包皮鬆軟,同埋最重要係既醬汁,帶出左塊扒既鮮甜。另外仲叫左個意大利肉丸手工意粉,雖然味道都唔差既,但食完漢堡再食呢個顯得有少少失色,所以我都係建議大家食漢堡。最後個薯角炸得金黃香脆,同個車打芝士都幾夾。
經典芝士漢堡

意大利肉丸手工意粉
意大利肉丸手工意粉

薯角

最後個薯角炸得金黃香脆,同個車打芝士都幾夾。

我唔係打手,無收錢的,呢個係發自內心深處真心推薦,呢間burger係真心世界級好食!!!係性價比極高!!呢間午餐時段先講緊最平$66元一個餐,有burger,芝士薯角,有一罐飲品送,個人推薦經典漢堡套餐,係超級爆炸地好食!第一次食真係好食到呼吸唔到,差啲往生!肉汁好豐富,然後有肉香,然後個包皮係有烘過,再加牛油。講緊$66咋,個包好食到d汁滴哂岀黎。薯角佢比一盒點唔哂嘅芝士醬,配埋,真係一秒上天堂!無誇張!請大家去試下,間店係黑色設計,唔係好起眼的,希望大家比次機會佢,我真係好想之後有得食,所以寫食評支持佢,希望佢可以長做長有,咁高質又咁平真係好少有,同埋,請大家諗下,如果你假設我係打手,你覺得唔好食,你都只不過比人呃左$66姐。真心,係值得一試!!請大家試下,用心,真心,誠意推薦!!!真係好好食架!😎😎😎😎😎😎😎😎
2020-12-23
10 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
聖誕節
  • 經典漢堡套餐
2020-12-12 43 瀏覽
沒有堂食就梗係要發掘吓D外賣邊D好食😋呢間餐廳既漢堡包🍔真係好掂👍———————-🟫杜洛克黑毛豬腩片漢堡包🍔:我最鍾意食🐷豬腩肉,估唔到而家D漢堡包咁講究,芳天哪芝士、蘋果酸辣醬汁、蜜糖芥末、沙律🥗菜、青瓜,夾在那足料的🐷豬腩肉上,一口咬下那種醬汁吱出來的、那軟熟又有口感的🐷豬腩片.夾雜著酸辣和蜜糖芥末的那種滋味,確實是一個出色的漢堡包😋————————🟧煙三文魚🍣意粉,青瓜粒、三文魚粒、蟹籽、香草........等等。手工意粉🍝,足份量三文魚🍣青瓜粒,啖啖咬落三文魚🍣、又爽口的青瓜,意粉🍝軟硬度適中,味道又係好食到唔停口————————🟨炸薯角➕汽水🥤:薯角香口內軟熟,食到好飽,食完飲反罐可樂...........WOW—————————開心🥳⋯⋯就係咁簡單

———————-
🟫杜洛克黑毛豬腩片漢堡包🍔:

————————
🟧煙三文魚🍣意粉,
青瓜粒、三文魚粒、蟹籽、香草........等等

————————
🟨炸薯角➕汽水🥤:

—————————
開心🥳⋯⋯就係咁簡單
2020-12-12 25 瀏覽
有日買外賣行過,見到呢間主打食漢堡包🍔但睇到menu有藍芝士炸薯條,心思思想買黎食🥰真係唔錯!藍芝士醬配炸薯條 $38 小食單價個藍芝士醬真係好有驚喜,配即炸薯條,好香好濃郁。 小食都已經夠正,下次真係想試吓漢堡!😙

藍芝士醬配炸薯條 $38 小食單價
2020-12-10
外賣自取
La Casa係一間主打漢堡同手工意粉嘅小店,幾年前已經食過覺得唔錯,今次黎開哩度做野,就喺倒買埋外賣晚餐先走。其實喺政府禁6點後晚市堂食之前一個星期,La Casa已經因為疫情而全日只做外賣,不過喺等外賣其間,發現佢地嘅生意都冇太大影響, 因為真係幾多人黎買外賣, 有自取亦有經外賣平台,不過就只有外賣自取滿$80先有全單8折優惠。黑松露野菌闊條麵($95) - 闊條麵離遠已經聞倒好大陣黑松露香味,麵質比較薄身,食落幾creamy,中間都有好多野菌同黑松露碎,味道唔錯,食完都比想像中飽肚。脆薯角配藍芝士醬($35) - 以哩個價錢薯角份量都幾多,外賣薯角都仲有啲脆,藍芝士醬唔會太鹹,不過質地就比較水,我自己就鍾意蘸返茄汁多啲。脆炸蝦棒 - 炸蝦棒唔會太油,食落都幾脆,炸漿唔會太厚太硬,味道都可以。朱古力雪糕奶昔($45) - 奶昔打得幾滑,朱古力味都濃,朱迷唔會失望。雖然外賣味道冇得同堂食比,但味道都唔錯,特別欣賞小店唔理生意受影響,早過政府宣佈一早全日轉外賣,非常有責任感,絕對值得支持。

脆薯角配藍芝士醬

脆炸蝦棒
朱古力雪糕奶昔
脆薯角配藍芝士醬
朱古力雪糕奶昔
2020-12-11 54 瀏覽
As i have a sudden craving for burger and was around Sheung Wan area, I suddenly think of La Casa Burger & Pasta. It was located at Bonham Strand, few minutes walk from Sheung Wan MTR.Their seating was bar table arrangement and able to seat 10 over people, catering mostly for take away and delivery. They were recently voted for best burger for take away and delivery for 2020. They served several options for burger, salad, pasta, snack and drinks etc. Strawberry milkshake - It was blended till sm

Strawberry milkshake - It was blended till smooth and milky, thick in texture. It has strong strawberry taste and was sweet.

Tomato & cheese salad - Salad was fresh and crunchy, with cherry in it as well. Italian salad dressing was provided to have an appetizing taste.

Italian beef meatballs was chewy and juicy, and the sauce was flavourful, having sweet and sour taste.

150g sliced sirloin burger with port wine and onion jam - This was one of their signature burger, with the beef patty sliced instead of typical grounded beef. The portion was huge, with tomato and lettuce in between. Burger was toasted till soft and crispy and sirloin beef was tender and juicy, making a good combination.
外賣自取
總覺得La Casa這個名稱並不陌生,後來從網上得知原來前身正是數年前曾經與朋友共進晚餐的La Casa Bistro,本來隱藏於中環一棟舊式大廈之中,主打各款西式及意式料理。現時搬到上環地舖,轉走截然不同的路線,由以往浪漫溫馨的小餐館搖身一變成為專賣漢堡及意粉的摩登快餐店。漢堡主要有七款,最近亦有推出聖誕限定的紅莓雞胸漢堡,值得一提的是每款漢堡都可以轉為沙律,對於關注體重及健康的女士們可是一大福音;除此之外亦不乏一些手工意粉、小食及飲品。150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 ($105)這款招牌漢堡將美國原條西冷薄切成片,肉味香濃之餘又不失油脂香,車打芝士更帶橡木煙燻香氣,配以砵酒洋蔥醬更添層次;麵包底面均烘得香脆,質感鬆軟且牛油味濃。川式麻辣雞扒煙肉煎蛋漢堡 ($98)雞扒皮脆肉嫩,肉質爽滑多汁,四川麻辣醬加上粒粒花生碎,辣度溫和但香氣十足相當惹味,另外加配煙肉($10)及煎蛋($10),煙肉焦脆鹹香加上蛋漿層次更加豐富。

150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 ($105)
150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬

川式麻辣雞扒煙肉煎蛋漢堡 ($98)
川式麻辣雞扒煙肉煎蛋漢堡
同朋友嚟到一間喺上環主打漢堡嘅新店🍔,叫咗個二人餐 ($278),有四樣嘢俾我哋揀,首先係薯條或薯角🍟,然後分別揀兩款漢堡、兩款小食、兩支嘢飲🥤。 🧀香脆薯角配藍芝士 🍔杜洛克黑毛豬腩片漢堡( 芳天娜芝士) 🍄追加大啡菇 (+$20) 🍔150G薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬(橡木煙燻車打芝士)(+$15) 🍳追加煎蛋 (+$10) 🍤脆炸蝦棒 🍗香脆雞翼 🍺桃子手工啤酒 (+55) ☕️雀巢檸檬茶 西冷漢堡有蕃茄🍅、青瓜🥒、生菜🥬、芝士等,每啖咬落口都有好香濃而又酸酸地嘅醬汁,塊薄切西冷唔韌,煮到啱啱好,幾樣加埋口感好豐富。 另一個有豬腩片、青瓜、大啡菇、芝士菜等,濃厚嘅黑椒味,豬腩片好足料🐷,估唔到加埋大啡菇又幾夾,酸酸甜甜,食落去好Juicy。 雞翼配上泰式辣醬,好香但個皮布啲硬,可能同我哋掛住影相攤凍咗有關。 蝦棒好脆好彈牙,蝦粉炸得好好,加埋隻real mayonnaise嘅蛋黃醬好正😻。 漢堡來講呢間整得唔錯,二人餐嘅價錢亦都幾實惠。店舖唔係好大得幾張枱,裝修幾美式,有白磚配上橫鏡面增加空間感。 📍La Casa Burger & Pasta - 上環文咸東街2號地舖
杜洛克黑毛豬腩片漢堡

🧀香脆薯角配藍芝士
150G薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬

🍔杜洛克黑毛豬腩片漢堡( 芳天娜芝士)
🍄追加大啡菇 (+$20)
🍳追加煎蛋 (+$10)

🍤脆炸蝦棒
🍗香脆雞翼

🍺桃子手工啤酒 (+55)
☕️雀巢檸檬茶

2020-11-05
杜洛克黑毛豬腩片漢堡
2020-11-30 40 瀏覽
呢日喺上環經過La Casa,被入面嘅香氣所吸引,就索性同老公入去買兩個漢堡包解決晚餐。已經好耐冇食過漢堡包啦,所以我哋揀緊嘅時候好期待!120g Classic Beef Burger($85)牛肉配漢堡係最經典嘅口味,一定穩陣好食,不過La Casa嘅漢堡包就喺細節位取勝,佢嘅漢堡烘得外脆內鬆軟,入面嘅牛肉漢堡生熟度控制得剛剛好,肉味濃郁,肉質唔乾又唔嚡,食落肉汁豐盈juicy,簡單配搭生菜同番茄已經好滋味!150g Sliced Sirloin Burger with Port Wine($105)雖然漢堡款式多樣,但我哋兩個牛魔王都鎖定咗食牛漢堡。薄切西冷足足有150g,疊埋一齊非常厚身,大大啖咬落去,同時食到西冷濃郁嘅肉味及油脂香、洋蔥嘅香甜、番茄嘅清新以及橡木煙燻車打芝士嘅鹹香,味道好有層次!由於漢堡無套餐,我哋就散點咗一客薯角($28)。薯角薯味十足,口感軟綿,最鐘意佢送上嘅芝士醬,雖然好邪惡,但同薯角味道真係好夾,唔駛一陣我哋已經極速清晒!如果可以推出小食及汽水套餐就更好啦!

已經好耐冇食過漢堡包啦,所以我哋揀緊嘅時候好期待!

120g Classic Beef Burger($85)

2020-11-29 28 瀏覽
#cassiegosheungwan-瘦編今日又黎到上環做野,係上環瘦編通知都係食開某幾間,其中一間就係La Casa Burger,店舖雖然唔係好大,但我鐘意依種小店,有人情味啲!👍🏿-店主打西式輕食,有漢堡、沙律、意粉等等。今次我就買外賣翻去食,買左120g經典芝士漢堡(中味車打芝士),烤大啡菇沙律(菲達芝士)同意式肉丸。成個漢堡好厚身好大份好足料,個包好鬆軟,塊漢堡有足120g,經典組合配埋洋蔥蕃茄芝士,好味!😋-沙律個大啡菇水分足夠,沙律菜都好新鮮。另外個意式肉丸都有啲驚喜,個醬汁幾開胃,推介大家叫套餐個陣,可以加埋。🤩-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ La Casa Burger & Pasta (上環)📍 上環文咸東街2號地舖
#cassiegosheungwan
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
📍 上環文咸東街2號地舖
2020-11-29 37 瀏覽
中午去咗上環文咸東街的「La Casa Burger & Pasta」吃午餐。顧名思義,店舖主打意粉及漢堡包,有套餐或單點,定價親民蕃茄芝士沙律跟餐小食可選配沙律🥗沙律菜好新鮮碧綠,口感夾脆,配上juicy車厘茄,清新開胃煙三文魚手工意粉手工意粉頗彈牙,具嚼勁,充滿麵粉香~煙三文魚切成碎塊,吸收晒香草忌廉汁嘅味道。意粉當中仲有青、黃瓜粒,口感豐富雞肉香草手工通粉通粉呈長條狀,容易吸汁,每條都掛滿香草醬,非常滋味!烤雞肉口感都幾嫩滑,啖啖鮮雞肉香

蕃茄芝士沙律

煙三文魚手工意粉

雞肉香草手工通粉

依間小店有不同驚喜的漢堡款式,例如少有的川式麻辣雞扒漢堡,仲有150g同200g薄切西冷漢堡🍔每款都配搭不同的芝士選擇🧀仲有自家製的手工意粉同通粉😋-今次就揀左抵食的二人套餐(去之前一定要空肚😆)因為實在太多野食,一款前菜,兩款主食、兩款小食同飲品!今次叫左少見的杜洛克黑毛豬腩片漢堡🍔,賣相已經好吸引🤩🤩包底好鬆軟,而且有濃烈的牛油香味,裡面的豬腩片配上日式醬汁食落好juicy,份量十足👍🏻👍🏻-🍝意大利肉丸手工通粉自家製意粉見得多,自家製的”通粉”就比較少見,食落都一樣煙靭,配上蕃茄醬汁肉丸,正🧡🧡-🍖脆炸雞翼,炸粉有少少厚同皮硬,薯條配上芝士醬,好邪惡🙈🙈而且有特色的blue cheese 選擇🤤🤤-除了漢堡,店入面亦提供‼️屢奪殊榮的Heroes手工啤酒‼️有椰子、普洱、桃、濃咖啡味選擇🍻🍻飲酒的朋友,不防試一試。
🍝意大利肉丸手工通粉
2020-11-24 52 瀏覽
📍 La Casa Burger & Pasta秋日的週末來到西環中山公園野餐,吹吹風再到西環碼頭睇日落。夜晚想食d邪惡野,朋友之前推薦左間burger小店。就係上環文咸東街。順便可以行埋新開既donki。餐牌選擇唔算多,有7款你揀,豬、牛、雞、魚同埋菇都有。最得意既係唔想食咁多carbs既朋友仔可以將burger飛包變沙律,好似健康d咁。唔想食burger可以揀試下手工意粉。一場黎到,緊係要試下出名既burger啦➖➖📌 120g經典芝士漢堡 $85佢係有beef patty with medium cheddar cheese。麵包形狀很特別,有d似花形咁,搽咗少少牛油去烘。meat patty係用安格斯牛肉以traditional minced咁去製成,十級厚身,叫左medium,好juicy,入面仲係鮮嫩既粉紅色,牛肉味濃,肉質好嫩。蕃茄、生菜都好新鮮。牛肉份量都好多下。芝士半溶左連埋牛肉一齊食真係好正。➖➖📌 煙三文魚手工意粉 $85全人手製作,食落好有驚喜,好香蛋味,唔會過淋好有口感。面頭灑上芝士,麵條熱辣辣,撈埋一齊會變成半溶芝士!煙三文魚切成小片,帶點鹹香夾埋一齊食好
📍 La Casa Burger & Pasta

📌 120g經典芝士漢堡 $85

📌 煙三文魚手工意粉 $85
全人手製作,食落好有驚喜,好香蛋味,唔會過淋好有口感。面頭灑上芝士,麵條熱辣辣,撈埋一齊會變成半溶芝士!煙三文魚切成小片,帶點鹹香夾埋一齊食好味

📌 意式肉丸$35
一份6粒,肉丸口感紥實,齒留肉香。,肉丸個醬汁係用蕃茄打成,酸酸甜甜幾開胃,面頭有少少芝士碎,好正

地址:上環文咸東街2號地舖
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
➖➖
位於文咸東街既斜路上行過好易就miss咗 以黑色牆身做背景全部都係高枱高櫈 感覺好chill.🌀 傻豬豬 套餐傻豬 原來係日式照燒豬肉🐷漢堡麵包微暖彈牙 質感好特别 我幾鍾意💓.而且有好多既豬頸肉🥓.醬汁惹味偏咸少少但配埋新鮮青瓜同生菜真係岩岩好 愈食愈開胃!!! 🙈🙈..Coffee Drip 好濃咖啡香入口冇酸味 符合大眾化口味

位於文咸東街既斜路上
行過好易就miss咗 以黑色牆身做背景
全部都係高枱高櫈 感覺好chill
🌀 傻豬豬 套餐
傻豬 原來係日式照燒豬肉🐷漢堡
麵包微暖彈牙 質感好特别 我幾鍾意💓.
而且有好多既豬頸肉🥓.
醬汁惹味偏咸少少
但配埋新鮮青瓜同生菜
真係岩岩好 愈食愈開胃!!! 🙈🙈.
Coffee Drip 好濃咖啡香
入口冇酸味 符合大眾化口味