2021-01-27 18 瀏覽
邊個話食漢堡包一定要食牛🐮呢度唔食牛都仲有好多choice食雞食魚食素都得想食多肉既話仲有重量級添呢個既川式麻辣雞扒漢堡🐔同埋墨西哥炸魚漢堡🐟兩樣都做得好出色個包拎到返屋企都仲好脆最開心係有麻辣味既burger呢個組合真係冇諗過炸魚漢堡就有牛油果醬超rich超開胃唔食包仲有意粉簡意粉仲要係手工意粉黎個香草味超濃郁如果想食飽d仲可以upgrade 做set~+$18有埋snacks and drinks真係好睇可憎咁岩喉嚨痛食唔到咁多炸嘢
邊個話食漢堡包一定要食牛🐮

超rich超開胃

唔食包仲有意粉簡
意粉仲要係手工意粉黎
個香草味超濃郁

如果想食飽d仲可以upgrade 做set~

+$18有埋snacks and drinks真係好睇

可憎咁岩喉嚨痛食唔到咁多炸嘢
2021-01-23 22 瀏覽
-classic 漢堡 塊牛好厚!配料份量岩岩好 不過牛肉質地同一般有啲唔同醬汁偏酸酸甜甜🤪-魚堡 👍🏻推介食落個包好鬆軟而且魚外面脆身入面香軟唔係平時某連鎖快餐店嘅急凍假魚扭味道 醬汁 各方面都唔錯💕每個包+$18就可以轉做套餐 小食加飲品 -薯條🍟 😆係最愛嘅粗薯配芝士 如果可以堂食一定好味好多😭-沙律🥗偏酸 不過份量好夠 重芝士😝飲品: 汽水總捨而言:lunch set幾抵食😆 個個包好脹卜卜好飽滿 份量足 味道好 食完去埋大館同PMQ行就岩岩好😝
-classic 漢堡

如果可以堂食一定好味好多😭
-沙律🥗
偏酸 不過份量好夠 重芝士😝

飲品: 汽水

呢日幫屋企人係上環買完野🛍之後經過呢間幾有酒吧風格既漢堡包店,身為漢堡包🍔愛好者既我當然唔會想錯過啦🤩.漢堡包店內有唔少高檯座位🪑,不過目前因為疫情關係佢地只做外賣🥡 比較特別既係佢地既7款漢堡可以飛包轉做沙律🥬,岩晒低碳/生酮飲食既朋友🤗正如店名,呢度除左主打既漢堡仲有供應4款手工意粉🍝,星期一至五11-5點單點食物加18蚊可以升級揀薯條🍟/薯角配芝士醬 / 蕃茄芝士沙律🥗 / 4件日式炸雞🍗同埋飲品🥤,另外仲有2 / 4 / 10人套餐,價錢分別係278,548 同1288蚊,加埋全天候外賣自取滿80蚊就有8折優惠🈹,以中上環地段黎講價錢都算係幾划算🧐******************************🍴Set for 2 ($278)✨薯條配車打芝士醬🧀🍟 (單點 $35)套餐可以揀薯條或者係薯角,而芝士醬就可以揀車打芝士/藍芝士🧀個人認為車打芝士醬既味道唔算特別濃郁,不過因為薯條面頭有芝士粉,芝士味都幾豐富;薯條🍟就外脆內軟,比快餐店食到既再粗身少少🤏🏻;至於份量就唔算太多,鐘意食薯條既朋友可能會未必夠喉🤣-✨150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 (橡木煙燻車打芝士) 🥩🍔

🍴Set for 2 ($278)
✨薯條配車打芝士醬🧀🍟 (單點 $35)

✨150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 (橡木煙燻車打芝士) 🥩🍔 (+$15,單點 $105)
西冷漢堡呢個組合聽落都幾特別,客人可以選擇150g或者200g份量,套餐既話就要額外補多15 / 65蚊💰
呢款漢堡🍔既配料有青瓜🥒、生菜🥬同蕃茄🍅,西冷🥩經過薄切食落唔韌,150g既份量都幾澎湃😮 值得一讚既係店員事前有主動詢問返漢堡要唔要幫手切開一半🔪,share食既話就更加方便🤗

至於砵酒洋蔥醬隱約會食到酒香🍷但唔會過濃,美中不足既係醬汁偏少以致漢堡食落未算太juicy,如果可以多返d醬汁就更加好啦😣
✨120g經典芝士漢堡 (中味車打芝士)🧀🍔 (單點 $85)
當日選擇困難症發作,店員就推介左呢款經典芝士漢堡💁🏻‍♀️,仲話佢同西冷漢堡都係店內頗受歡迎既item⭐️

雖然漢堡既油脂味無想像中既咁濃郁,勝在肉質嫩滑,加埋漢堡下面帶有焦糖香甜味既洋蔥🧅同車打芝士🧀,味道令人開胃又夠juicy,個人就比較喜歡呢款漢堡😋
✨日式炸雞🍗 (4件) (單點 $35)
套餐包兩款小食,可以揀蕃茄芝士沙律 / 日式炸雞 / 脆炸蝦棒 / 意式肉丸 / 香脆雞翼

金黃色既日式炸雞🍗賣相討好,外層酥脆可口而內層雞肉🐔肉質鮮嫩無比,值得推介👍🏻

另外店家亦會附上獨立包裝既Heinz蛋黃醬,有誠意得黎又夠衛生💗

✨脆炸蝦棒🍤 (2件) (5件單點 $68)
個人認為脆炸蝦棒同樣值得推介,佢既口感比大部分日式餐廳食到既炸蝦天婦羅🍤更加爽口彈牙,加上蝦味🦐濃郁,完全係意料之外既出色👏🏻
✨飲品🥤(自選兩款)
套餐包既罐裝飲品除咗大路既罐裝可樂同雪碧之外,仲有雀巢檸檬茶 / 梳打水 / ginger ale / 咖啡,亦可選擇即磨咖啡☕️ / 茶包茶🍵
另外仲可以加25蚊轉士多啤梨🍓/朱古力🍫/雲呢拿雪糕奶昔🍹,或者加55蚊轉手工啤酒🍺,選擇都幾多🤔
👧🏻人均消費:$120
📍 La Casa Burger & Pasta
地址:上環文咸東街2號地舖
⏰營業時間:11:00–21:00 (Mon–Fri);
12:00–20:30 (Sat);
🅞🅕🅕 (Sun & Public Holiday)
2021-01-21 57 瀏覽
之前間中會幫襯嘅La Casa 前排換咗新裝,裝上霓虹燈型格木枱,由溫馨小餐館變成摩登快餐店,主食亦由手工意粉變咗漢堡~~🍔薄砌西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 (橡木煙燻芝士) 薄切西冷足料,肉質亦不錯,配上秘製洋蔥汁味道唔錯,甜甜地幾特別,亦唔會好heavy。不過小妹始終覺得Burger配厚厚嘅牛肉漢堡先有口感,依家冇咗咬一啖肉質必出黎嘅快感🤣 見佢特別講明配橡木煙燻芝士,但小妹就食唔出有煙燻味🤔。跟餐配嘅薯條有埋芝士醬,味道同質感似配nachos嘅芝士醬,不過不失。至於薯條只屬正常,睇落好似薯角更加吸引。 🍝黑松露野菌闊條麵一上台已經聞落到松露香,意粉亦食到濃濃嘅松露味,而且幾creamy。食得出麵條係自家製,帶少少咬口仲有蛋味,可惜當日嘅麵條就比較碎散。。。有少少失分。睇落細細碗,不過份量唔少,食得飽飽。 $100左右又有返咁上下水準嘅意粉店喺上環唔多,所以以前小妹間中都會黎食lunch,不過轉咗型之後感覺好似比以前遜色😶。。。老實講中上環不乏burger店,La Casa只屬中規中距;雖然依家仲保留住幾款手工意粉,不過小妹都係比較鍾意佢嘅以前嘅意粉,特別係西湯Rivoli~~如果可以加返

薄砌西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 (橡木煙燻芝士)

🍔薄砌西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 (橡木煙燻芝士)

黑松露野菌闊條麵

🍝黑松露野菌闊條麵

$100左右又有返咁上下水準嘅意粉店喺上環唔多,所以以前小妹間中都會黎食lunch,不過轉咗型之後感覺好似比以前遜色😶。。。老實講中上環不乏burger店,La Casa只屬中規中距;雖然依家仲保留住幾款手工意粉,不過小妹都係比較鍾意佢嘅以前嘅意粉,特別係西湯Rivoli~~如果可以加返入菜單就好啦!
薄砌西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 (橡木煙燻芝士)
2021-01-21 34 瀏覽
▪️$85 120g 經典芝士漢堡芝士漢堡份量好足🤤食得出佢塊牛肉十分之厚同juicy再配埋生菜蕃茄等配料平衡番塊肉簡單得黎,質素有番咁上下,唔錯🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♂️.▫️$90 黑毛豬腩片漢堡豬腩片漢堡呢種burger第一次食食落每啖都係一片片的豬腩片再配埋佢套有的惹味醬汁算係一個幾新式的burger😎.▪️+$18配套餐(薯角及飲品)薯角呢Part係相對比較驚喜的部分😊即叫即炸,出到黎個時仲熱辣辣同埋食得出唔係番炸,所以食落係好鬆化而且佢薯角仲有得選配芝士(車打芝士or藍芝士)咁我地就揀左平時少食的藍芝士🤤兩者配搭起黎毫無違和感味道似係平時食芝士味薯片個隻芝士味再濃D
▪️$85 120g 經典芝士漢堡
芝士漢堡份量好足🤤
食得出佢塊牛肉十分之厚同juicy
再配埋生菜蕃茄等配料平衡番塊肉
簡單得黎,質素有番咁上下,唔錯🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♂️

▫️$90 黑毛豬腩片漢堡
豬腩片漢堡呢種burger第一次食
食落每啖都係一片片的豬腩片
再配埋佢套有的惹味醬汁
算係一個幾新式的burger😎

▪️+$18配套餐(薯角及飲品)
薯角呢Part係相對比較驚喜的部分😊
即叫即炸,出到黎個時仲熱辣辣
同埋食得出唔係番炸,所以食落係好鬆化
而且佢薯角仲有得選配芝士(車打芝士or藍芝士)
咁我地就揀左平時少食的藍芝士🤤
兩者配搭起黎毫無違和感
味道似係平時食芝士味薯片個隻芝士味再濃D
午餐
2021-01-20 20 瀏覽
1. 薯條配車打芝士醬係正常粗薯條嘅闊度,夠新鮮特別好食!車打芝士醬唔錯,有芝士味又唔會太漏。2. 經典芝士漢堡好滿足!牛肉絕對真材實料,食到最後都仲有肉,唔會得番舊包咁👍🏻配料都好足,有生菜、芝士、酸瓜、同蕃茄。而個包係偏鬆軟,外皮脆脆哋,仲搽埋牛油。3. 黑松露野菌手工闊條麵呢個手工闊條麵仲有驚喜🤭黑松露好香而且野菌份量超多!為呢個麵加咗滿足嘅口感👍🏻手工闊條麵表面厚薄唔同,令到佢更加掛汁!記得趁熱食,會香好多㗎。4. 日式炸雞又估唔到呢間叫Burger & Pasta,但係炸雞都咁好食喎!新鮮熱辣有肉汁,調味適中,冇得彈👍🏻5. 意式肉丸呢隻肉丸唔同一般嘅肉丸,唔好同ikea比,呢隻入面好柔軟,邊隻好食啲就要自己去試吓喇!6. 雪糕奶昔本身都驚好甜,但結果係唔會嘅,同埋有奶味,係偏厚實嘅質感,幾好👍🏻我哋揀嘅係2人餐($278),份量好足,一般人應該都會飽!小店行過啲就係Donki中環店,食得太飽仲可以散步兼shopping!
1. 薯條配車打芝士醬
係正常粗薯條嘅闊度,夠新鮮特別好食!
車打芝士醬唔錯,有芝士味又唔會太漏。

2. 經典芝士漢堡

3. 黑松露野菌手工闊條麵

4. 日式炸雞

5. 意式肉丸

6. 雪糕奶昔

下午茶
2021-01-17 331 瀏覽
中上環一直不乏出名漢堡店,亦都有唔少外國過江龍插旗。今次走入咗 La Casa Burger & Pasta (@lacasaburgerhk),睇餐牌知道食物好多都以芝士為主題,仲有幾款本地手工意粉(可以轉闊條麵、通粉等)!店入面環境裝修以一般工業風加上霓虹燈做裝飾,座位唔算太多。💚 120g 經典芝士漢堡(中味車打芝士)去得漢堡店又點能夠唔嗌經典嘅牛肉漢堡!牛肉雖然唔係好大塊但係非常juicy,配菜例如生菜蕃茄食得出係好新鮮(起晒沙),而重點嘅芝士亦都好大塊同埋融得啱啱好!💚 150g 薄切西冷漢配砵酒洋蔥醬(橡木煙燻車打芝士)西冷做漢堡真係比較少見,薄切得嚟份量仲多過就咁漢堡扒,而且仲係爆晒汁🤤 砵酒洋蔥醬嘅甜味中和咗漢堡嘅油膩感,同埋一聞落去同食落口都有好香嘅煙燻味,鐘意食特別芝士嘅朋友一定要試!💚 薯條配藍芝士醬.日式炸雞.雲呢拿雪糕奶昔薯條嘅藍芝士醬幾特別,如果鐘意比較淡味芝士嘅建議揀返普通車打芝士,但薯條份量都好多,估計都有原隻薯仔,如果炸得再脆少少會更好!炸雞就真係幾欣賞,有肉汁得嚟個炸漿唔會太多太少,仲有少少辣粉配襯添!而雲呢拿Milkshake就真係肥仔至愛🥤可惜今

150g 薄切西冷漢配砵酒洋蔥醬(橡木煙燻車打芝士)

💚 120g 經典芝士漢堡(中味車打芝士)

120g 經典芝士漢堡(中味車打芝士)

💚 150g 薄切西冷漢配砵酒洋蔥醬(橡木煙燻車打芝士)

💚 薯條配藍芝士醬.日式炸雞.雲呢拿雪糕奶昔

可惜今次太想食burger無機會試到佢哋嘅手工意粉,其實都好吸引,整體食物質素嚟講比得上大牌過江龍,值得一試👍🏻

味道: 🌕🌕🌕🌕🌗
服務: 🌕🌕🌕🌕🌘
環境: 🌕🌕🌕🌕🌘
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑

------------
📍La Casa Burger & Pasta
上環文咸東街2號地舖
------------

150g 薄切西冷漢配砵酒洋蔥醬(橡木煙燻車打芝士)
120g 經典芝士漢堡(中味車打芝士)
  • 150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬
2021-01-13 505 瀏覽
記得有日經過La Casa嘅舖位發現裝修唔同左,以前係中價西餐廳,而家就主打漢堡同手工意粉,唯一不變嘅係依然受附近上班族歡迎。受疫情影響,我同朋友到訪當日只做外賣,但最近開返堂食啦~🍽150g 薄切西冷砵酒漢堡(橡木煙燻車打芝士) | 150g Sliced Sirloin Burger with Port Wine (Oak Smoked Cheddar Cheese) ($105)邊個話漢堡一定係頹食快餐,呢款嘅餡就係原塊西冷薄切,牛肉份量多到漏出黎,肉質好淋,邊位帶筋。個醬汁都好特別,係甜甜地嘅砵酒洋蔥醬,芝士則好香煙燻味而且唔太漏,唯一可惜嘅係外賣加上醬汁較多,拎到個包返公司已經淋左。🍽雞肉香草手工通粉 | Chicken Pesto Rigatoni ($85)手工通粉質感好彈牙,有咬口,另外香草醬足夠,所以整體唔乾,份量都唔少,Lunch絕對足夠。雞肉雖然唔稱得上好juicy ,但都唔乾唔柴,驚喜位係車厘茄好新鮮,好有蕃茄味。🍽脆薯角 (配芝士醬) | Potato Wedges (with cheese dip) (+$18 w drinks)加錢轉lunch combo

150g 薄切西冷砵酒漢堡

雞肉香草手工通粉

加錢轉lunch combo配一個小食同飲品,飲品除左茶同汽水外,仲有雪糕奶昔,可惜我地已經無quota。脆薯角可選配車打芝士醬或藍芝士醬,我地揀左前者,味道同質感都似nachos嘅芝士醬,薯角都好多薯蓉。
脆薯角

🍽日式炸雞(4件) | Chicken Karage (+$18 w drinks)
除左炸雞外可揀雞翼,炸衣屬硬脆型,放到最候先食都未淋,肉質唔乾,除左茄汁外,店員仲畀埋蛋黃醬我地。
日式炸雞
150g 薄切西冷砵酒漢堡
雞肉香草手工通粉
脆薯角
2021-01-10 46 瀏覽
La Case 位於上環文咸東街,由以前西餐廳轉為全新形象,主打用高質食材為賣點的漢堡🍔餐廳,除了賣漢堡包外,另外都有手工意粉及得奬手工啤酒Heroes Beer但由於疫情關係,呢段期間只做係外賣🥡想堂食感受下咁有feel 嘅美式裝修嘅餐廳氣氛,只好等疫情好一點之後先可以了🍔200g薄切西冷漢堡/沙律配砵酒洋蔥(橡木煙燻芝士) $155 (9/10)這款招牌漢堡是必試之選,由美國原條西冷再人手薄切成片,有成200g🤩真係份量級,第一啖咬落去係我覺得最大嘅難題,因為真的,真的,真的好重份量,個漢堡大到要用紙碗裝住🤣,一咬落去好juicy ,啖啖肉,牛肉味好香濃而且肉質嫩滑,配菜以蕃茄,青瓜,生菜及半溶橡木煙燻芝士做配搭感覺好清新,再配以砵酒煮過的洋蔥,酸酸甜甜,口感更加豐富,外層嘅漢堡包都好鬆軟而且用了牛油煎香,吸收哂牛肉嘅肉汁,真係好好味😋大滿足呀🍔120g經典芝士漢堡/沙律(中味車打芝士) $85 (9/10)相比200g殿堂級西冷漢堡,呢個漢堡望落以為細好多,但原來一啲都唔細,呢個漢堡都有120g重,份量一點都不少,肉質很嫩滑很juicy,而且有好香濃嘅肉味,配上新鮮沙律菜及經烹調

200g薄切西冷漢堡/沙律配砵酒洋蔥(橡木煙燻芝士)

相比200g殿堂級西冷漢堡,呢個漢堡望落以為細好多,但原來一啲都唔細,呢個漢堡都有120g重,份量一點都不少,肉質很嫩滑很juicy,而且有好香濃嘅肉味,配上新鮮沙律菜及經烹調的洋蔥,更加配搭
120g經典芝士漢堡/沙律(中味車打芝士)

🍟脆薯角配車打芝士醬 (套餐)(8/10) 加$18
-套餐配薯條/ 薯角/沙律 / 炸雞 +$18
-套餐餐飲轉為奶昔 $25
炸得很香脆,又唔會好油膩,就算外賣返去都唔會好淋,而且薯角帶少少辣味,更加有風味更加惹味,再配以車打芝士醬,味道都好配搭
脆薯角配車打芝士醬

🍓士多啤梨奶昔(7/10) +$25套餐upgrade為奶昔
奶昔好重嘅士多啤梨味及奶味濃郩,而且口感幼滑濃厚,好creamy ,再配以士多啤梨醬,增加左層次感
士多啤梨奶昔

總括來講,burger 份量好足料,而且普通漢堡包就食得多,原條西冷薄切牛就真係第一次試,而且質素都好好,但餐廳環境唔算大,座位只有十幾個座位,勝在裝修有美式餐廳風味,下次再黎希望可以座低慢慢食,慢慢嘆番杯手工啤酒
2021-01-02
10 分鐘 (外賣自取)
200g薄切西冷漢堡/沙律配砵酒洋蔥(橡木煙燻芝士)
120g經典芝士漢堡/沙律(中味車打芝士)
脆薯角配車打芝士醬
因為冇得堂食既原因,我哋只可以外賣。墨西哥炸魚漢堡($6️⃣8️⃣)YY基本次次去漢堡店一定會叫魚柳包🤪,冇他,因為我中意食魚。佢呢個包既魚柳炸得好香脆,魚肉好實,唔會一咬就散開。佢仲加咗牛油果醬,食落辣辣地,真係幾有墨西哥風情🤪。而佢個包都好好食,口感有啲似軟法包,食一個已經好飽肚。川式麻辣雞扒漢堡($7️⃣8️⃣)雖然張相影唔到佢有幾好食,但真係好好食😚。佢塊雞好多汁,唔會煎得好乾,而且好香麻辣味。最中意佢仲加咗花生碎,真係起惹味。呢個中西合壁既雞扒包真係要試下,有特色得嚟又好食。小食($+1️⃣8️⃣)我哋呢個lunch set嚟,加18蚊有小食,我哋揀咗薯角同埋炸雞。薯角就咁食已經好好味😍,份量又多,加18蚊好抵。個炸雞就似日式炸雞,外皮炸得好脆,一共有4件,每件都ok大舊,不過食漢堡都係配薯條薯角襯d😏,你哋話係咪呀~
因為冇得堂食既原因,我哋只可以外賣。

墨西哥炸魚漢堡($6️⃣8️⃣)

川式麻辣雞扒漢堡($7️⃣8️⃣)

小食($+1️⃣8️⃣)

2021-01-08 35 瀏覽
Burger係我最愛首選可以外帶或者係堂食,有時返工嘅時候lunch都可以拎返去公司食,非常方便,仲有手工意粉🍝想食得健康啲嘅仲有沙律添✨150g薄切西冷漢堡呢個漢堡賣點就係佢嘅細啦係用咗博切切到有新而佢個重量有150,加咗洋蔥圈同埋蕃茄配襯花牛肉中和返油膩嘅感覺,配沙律醬係簡直係perfect嘅組合,重點就係牛肉每片好嫩口同好足料添,食唔停口✨意大利肉丸手工通粉意大利嘅肉丸配合手制通粉,手打嘅肉丸比夠煙韌,肉醬調味帶出酸酸甜甜,都幾開胃㗎,芫荽碎點綴令到香味提升✨🥤薑味梳打 🍟芝士薯角套餐加$18有薯條同飲品薯角配車打芝士增加豐富口感香味濃郁,薯角連住薯皮令到成個口感更加鬆脆🍟淡淡的薑味,梳打刺激味蕾,食burger簡直係絕配

✨150g薄切西冷漢堡

✨意大利肉丸手工通粉

✨🥤薑味梳打 🍟芝士薯角
套餐加$18有薯條同飲品

淡淡的薑味,梳打刺激味蕾,食burger簡直係絕配

• 150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬
2021-01-06 29 瀏覽
今日去咗上環探朋友,走嘅時候順便買埋晚餐先。見到呢一間咁靚嘅小店,好有外國嘅特色。所以就入咗嚟啦。見啲價錢都唔係太貴,大概60至到$100左右一個包,以意粉嘅價錢都係$90左右。等咗一陣啲嘢食就準備好啦,因為屋企都有少少距離搭地鐵嘅時候聞到好香嘅味道真係好肚餓呀🤪🤪🤪拆開嘅時候發現啲嘢食仲係熱嘅,個薯角真係好抵,因為分量好多下,二嗰個日式雞粒亦都唔錯,值得一讚嘅係佢嘅手工通粉好特別,比平時食開嗰啲通粉大條啲同埋粗身啲,好似鉛鋅嘅長通粉咁樣。而佢個香草雞扒亦都好好食,香草同埋雞扒真係好夾呀。另外亦都要咗佢個墨西哥魚柳漢堡,中間搽咗啲牛油果醬🤪🤪🤪同埋有少少辣辣地,真係好有墨西哥嘅風味。最後都有好多唔同嘅醬汁包括蛋黃醬茄汁同埋車打芝士醬,份量好多🤩🤩🤪

外賣自取
文咸東街美式漢堡包店La Casa Burger & pasta依家只做外賣,加$18就可以轉套餐,可揀4款小食其中一款,漢堡包總共有A-G咁多款,當中200g薄切西冷漢堡更是主打🤤------1. 120g經典芝士漢堡(加大啡菇)$105 8.5/10想食牛肉又想食啡菇,所以額外加$20就兩樣都食哂🥰呢間算係數一數二好食既burger,大啡菇真係好多汁😋要另外搵多張紙巾墊住黎食,牛肉偏有彈性,唔會一咬就散開,番茄汁好濃,再配車打芝士,真係好好味👍🏻2. 車打芝士薯條 +$18 7.5/10車打芝士醬額外上,唔會令到薯條變腍,而薯條本身已經加左芝士粉,食時再沾上車打芝士,雙重芝士😍不過醬係凍,有少少影響口感3. 意大利肉丸手工通粉 $78 6.5/10呢個就比較遜色,通粉偏硬,同埋好快就痴埋一舊,唔算太入味,不過肉丸比起傢俬舖個間多汁🙈

------

2021-01-02
120g經典芝士漢堡
車打芝士薯條
2021-01-01 16 瀏覽
同朋友發現咗一間💛💛burger小店,所以就嚟試下,地理位置方便,一眼就睇到。我哋決定試吓佢個意大利肉丸配菠菜手工闊條麵,同埋一個杜洛克黑毛豬腩片配芳天娜芝士漢堡,我哋決定加埋魚柳一齊食。終於外賣到返屋企,我哋用微波爐叮熱左嚟食。首先一打開,見到漢堡包好大個,啲餡同醬爆曬出嚟,我相信如果唔係好似我咁再加toppings,就咁食都好多配料,不過我加咗魚柳,果然真係錦上添花。首先啲豬腩片切得夠薄,咬落口hehehe半肥瘦,仲好juicy!查一查,原來呢一隻杜洛克豬係來自美國嘅純種豬,出名肉質夠嫩同埋有肉汁,果然食到我舔舔脷。炸魚柳都好正㗎,咬落去仲見到魚皮,證明係新鮮魚柳包粉自家製拎去炸,絕對唔係急凍,夠晒真材實料。另外嗰醬汁連芝士就係另一個重點,芝士又軟又creamy,醬唔知有菠蘿,定係桃,酸酸甜甜咁,配埋呢一個腩肉片,非常入味,一流吖!而意大利肉丸菠菜手工闊條麵,無論係肉丸,定係手工闊條麵,都好高質。首先個意大利肉丸,食落去唔會有好多肥豬肉,咬落去又唔會好多粉,食到係實實在在嘅肉丸,啲人咪話宜家傢俬嘅肉丸好好味,我覺得呢一個肉丸更勝一籌,首先咬落去好實在,加埋面頭嘅蕃茄肉醬同埋芝士,熱

終於外賣到返屋企,我哋用微波爐叮熱左嚟食。

而意大利肉丸菠菜手工闊條麵,無論係肉丸,定係手工闊條麵,都好高質。首先個意大利肉丸,食落去唔會有好多肥豬肉,咬落去又唔會好多粉,食到係實實在在嘅肉丸,啲人咪話宜家傢俬嘅肉丸好好味,我覺得呢一個肉丸更勝一籌,首先咬落去好實在,加埋面頭嘅蕃茄肉醬同埋芝士,熱辣辣真係不得了。
至於個手工闊條麵,果然真係手工野最好味,啲面好彈牙,就算翻熱都唔會淋晒,而且好有菠菜味,食完仲想再食!

除咗主食,其實呢度仲有本地手工啤,不過因為聽日仲要返工,今晚就唔放肆啦,但係下次weekend我一定要試!

總括來講,呢一間舖頭嘅嘢食一啲都唔貴,而且高質,性價比夠晒高,真係要推介俾朋友試吓呀!而家做緊外賣有八折,就算冇堂食,食外賣仲抵啲添!
2021-01-01 25 瀏覽
辛苦完一日, 最想出去食一個好味嘅晚餐,不過因為政府限制,唯有食外賣,不過如果係美食,外賣都唔會阻擋到佢嘅美味!今次就順路,試吓呢一間💛💛💛burger小店,首先舖頭裝修非常之別出心裁,就算而家只係做全日外賣,都有好多聖誕裝飾㗎。遲啲有返堂食,一定會過嚟坐低慢慢享受。今次我真係好肚餓,所以叫咗一個經典120 G經典芝士漢堡,煙三文魚意粉,同埋一個焗薯角配車打芝士醬。返到屋企切開嚟睇,果然好大份, 120g漢堡扒十分厚身,唔會煎到好乾身,咬落去好多肉汁,加上中味車打芝士,用晒落塊扒度,流晒出嚟到成手都係。其他配菜就比較簡單,突出返漢堡扒嘅味道,啲肉汁仲會索哂落生菜度,食落好滿足呀!仲有,個包皮唔係平時普通嘅嘉頓包皮,呢個鬆軟啲,而且面頭嘅芝麻好香,真係食到令我好滿足嘅漢堡包。另外個三文魚意粉都唔失色㗎,首先見到份量非常之大,三文魚亦都好新鮮,手工意粉果然係手工意粉,咬落去啲面好彈牙,就算返到屋企先食都唔會淋晒,醬汁方面就用咗蛋汁carbonara,夠晒正宗,配料仲加埋zucchini,青瓜同埋飛魚子,夠晒口感。不過我覺得最可惜係個焗薯角,雖然舖頭好好,幫我將車打芝士醬分開,屋企已經淋晒,

遲啲有返堂食,一定會過嚟坐低慢慢享受。

不過我覺得最可惜係個焗薯角,雖然舖頭好好,幫我將車打芝士醬分開,屋企已經淋晒,嗚嗚,不過都聞到好香嘅焗薯味,下次有堂食,一定要即刻叫黎食,唔好嘥咗佢。仲有吖,鋪頭好貼心,除左芝士醬,仲俾埋茄醬,岩哂選擇困難症😘