2021-04-25 160 瀏覽
優閒的星期六,選擇行到邊食到邊。喜歡食漢堡嘅我,今日去到上環文咸東街一間小店” La Casa” 食個late lunch。門外已貼滿全漢堡餐牌。店內一共有5張枱。餐牌內嘅漢堡款式有好多,仲有手工通粉可以選擇,而今次都係先試下漢堡先而lunch Special Combo 就由上午11:00至下午5:00 先有得供應。今次我被這張升級優惠吸引了,就試下西冷漢堡全家福出場1. 150g 薄切西冷漢堡 / 沙律配砵酒洋蔥醬($105) 加$18 有沙律仲可以升級至雪糕朱古力奶昔漢堡內西冷份量足,食落好似食緊西冷扒咁,牛味濃郁,肉質夠腍,好juicy ,再配上原片厚切蕃茄,食落新鮮。蕃茄芝士沙律,蔬菜夠新鮮,食完好juicy 嘅漢堡,再食沙律,令到口腔都覺得清新晒。2. 墨西哥炸魚漢堡($68),炸魚即叫即炸,外皮夠薄香脆,內裡魚肉夠熱,再配上生菜、洋蔥同蕃茄,種種材料都好新鮮,美味雪糕朱古力奶昔入口味濃,飲落好飽肚,好滿足整體而言,漢堡質素高,特別係薄切西冷漢堡,值得推薦,奶昔亦不容錯過。由於店舖屬於小店,坐位唔多,所以下次再幫襯時我都會避開繁忙時間,唔係就有排等先食到CP 質高嘅漢堡。

門外已貼滿全漢堡餐牌。

店內一共有5張枱。

今次我被這張升級優惠吸引了,就試下西冷漢堡

全家福出場

150g 薄切西冷牛扒漢堡

漢堡內西冷份量足,食落好似食緊西冷扒咁
,牛味濃郁
,肉質夠腍,好juicy ,再配上原片厚切蕃茄,食落新鮮。

墨西哥炸魚漢堡

朱古力雪糕奶昔

雪糕朱古力奶昔入口味濃,飲落好飽肚,好滿足

,唔係就有排等先食到CP 質高嘅漢堡。
2021-04-17
150g 薄切西冷牛扒漢堡
墨西哥炸魚漢堡
2021-04-13 457 瀏覽
難得有人帶我去食好西,去咗上環搵食,仲要係邪惡野!無理由唔介紹架!鍾意食漢堡既一定唔可以錯過!吳生話,呢到最正就係食Burger!我地分別叫咗「經典芝士漢堡」同埋「150g薄切西冷漢堡」!先講下「經典芝士漢堡」,個漢堡牛肉足足有成120g重量,又厚又大,個口細d都搞唔掂!肉質幼嫩又juicy,再加埋最邪惡既半溶芝士,真係超正!同埋我好鍾意佢個麵包既質地,好軟熟,完全係我鍾意既口感!而「150g薄切西冷漢堡」一樣咁正!呢個份量仲勁,拎上手真係好鬼重!薄切西冷配上砵酒汁,令到牛味更濃郁!再配埋橡木煙燻過既車打芝士,味道再提升多一級!超級正!另外仲可以加$18要埋小食同飲品!我又點會放過呀!小食最後揀咗「脆薯角」同埋「日式炸雞」!脆薯角值得一試,炸到外脆內軟,最正既係可以配車打芝士醬!芝士控不能錯過!而炸雞味道唔差既,但就較為普通!最後要介紹埋杯嘢飲,雲尼拿雪糕奶昔!雲尼拿同奶味都好香濃,質地夠滑溜,真係好似食緊杯雪糕咁!再加埋有焦糖醬,味道更加豐富!鍾意飲奶昔既朋友可以一試!真係估唔到係上環可以食到咁正嘅漢堡!呢間「La Casa」我一定會再Encore!

• 脆薯角配車打芝士醬
  • 150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬
  • 經典芝士漢堡
2021-03-13 696 瀏覽
今日下午與朋友在上環遊古蹟,在遊覽醫學博物館前,便在其下街吃一個午餐。位置:在上環一條街口,較偏僻環境:舖面面積小,座位是高木圓桌和高凳或吧台,白色牆紙加餐牌,收銀位置有閃亮的霓虹燈作裝飾,整間店主打黑色型格風。午市:Lunch set HKD$148150g Sliced Sirloin Burger with Port Wine最近吃的漢堡都不是用肉排,而是用肉片,而味道同樣出色,安格斯牛肉片經過鐵板烤過,帶有條狀焦色,肉香和肉汁都豐富,那一層芝士就半透明狀態,口感較黏,芝士可以再薄一點!至於洋蔥醬是挺惹味,跟肉片配搭一流!French Fries with Blue Cheese Dip(+HKD18)欣賞薯條呈上時熱辣辣,表面金黃鬆脆,而藍芝士的味道濃郁,但個人來說,我較喜歡蕃茄醬多一點!Ice cream Milkshake (Strawberry)$25是由士多啤梨軟雪糕打成,再在上層鋪上軟忌廉,味道一般!Beef Meatball Rigaton $78 我最欣賞是手工製的通粉,因為口感比平常更厚實和有嚼勁,加上蕃茄蓉和肉丸,不得不提是肉丸的鮮嫩多汁,是比較小粒,但味道比

位置:在上環一條街口,較偏僻

環境:
整間店主打黑色型格風。

午市:

Lunch set HKD$148

最近吃的漢堡都不是用肉排,而是用肉片,而味道同樣出色,

是由士多啤梨軟雪糕打成,再在上層鋪上軟忌廉,味道一般!

Beef Meatball Rigaton $78

不得不提是肉丸的鮮嫩多汁,是比較小粒,但味道比之前的cafe更出色!
2021-03-10
  • 150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬
  • 意式肉丸
2021-03-12 446 瀏覽
係上環想揾個地方食lunch,揾到呢間 la casa既漢堡包店 係路邊又近地鐵站都幾易揾,入面坐位唔多,如果想快快食個快餐都係唔錯既選擇 Say cheese set for 2 😝脆薯角配芝士醬😝 識食一定食薯角,炸到金黄香脆,再點埋濃郁既芝士醬,真心正❤❤❤  🤗意式肉丸🤗 肉丸都做得幾有心機,個醬香甜,再灑上芝士碎同香草,味道豐富😆😆😆😆  😚日式炸雞😚 炸雞都炸得啱啱好,都可以點下芝士醬黎食😊😊😊  😋杜洛克黑毛豬腩片漢堡😋 個包都幾多料,豬腩片味道好出,芝士有做到溶溶地既效果😝😝😝菜就幾有新鮮感,唔係用一般既生菜,而且都落幾多菜,中和油膩感🤗🤗🤗🤗  😆煙三文魚手工意粉😆 呢個個汁係底,記得要拌勻先食,唔係面頭個d會有d乾,意粉份量都唔少,加上三文魚,青瓜,蟹籽等,口感十分豐富🤩🤩🤩  另外個餐都包兩罐飲品,兩個人食都幾豐富,人均$139,係上環都係唔錯既選擇

Say cheese set for 2

😝脆薯角配芝士醬😝

脆薯角配芝士醬

🤗意式肉丸🤗

意式肉丸

😚日式炸雞😚

炸雞都炸得啱啱好,都可以點下芝士醬黎食😊😊😊

日式炸雞

😋杜洛克黑毛豬腩片漢堡😋

個包都幾多料,豬腩片味道好出,芝士有做到溶溶地既效果😝😝😝
杜洛克黑毛豬腩片漢堡
杜洛克黑毛豬腩片漢堡

😆煙三文魚手工意粉😆

煙三文魚手工意粉

餐廳:La Casa Burger & Pasta (上環)地址:上環文咸東街2號地舖La Casa喺意大利文「家」嘅意思,以前喺一間意大利餐廳🇮🇹 ,依家轉型主打burger同pasta,而用嘅材料都比較premium,例如西冷牛扒、黑毛豬、手工粉等,比你有一個非一般嘅享受佢地嘅burger選用咗唔同嘅芝士款式,例如橡木煙燻車打芝士、菲達芝士、芳天娜芝士等,好多芝士喺出面burger shop都未必會搵到🧀,食邊種芝士?你有得揀😎今次叫咗兩樣主食:150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 $105雞肉香草手工通粉 $78漢堡用咗橡木煙燻車打芝士,食落有淡淡煙燻木香🔥,而西冷牛喺薄切嘅🐂,將多塊西冷薄切牛疊埋一齊,同樣有漢堡扒嘅視覺效果,而且入口更為細膩,西冷牛肉濃香都幾突出手工通粉比平時嘅通粉更長身而且彈牙,食落有啲煙韌口感,加咗雞肉粒、青醬、香草🌿、蕃茄🍅、芝士粉等配料,食到底有少少油膩,但勝在配料都幾多,整體嚟講都算豐富惹味放工或者得閒嚟同朋友食個burger,飲杯同餐廳合作嘅Heroes 啤酒🍻,都喺一個唔錯嘅選擇😋
地址:上環文咸東街2號地舖

La Casa喺意大利文「家」嘅意思,

今次叫咗兩樣主食:
150g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬 $105
雞肉香草手工通粉 $78

2021-03-05
2021-04-28 2 瀏覽
La Casa Burger & Pasta❤️🍔今次黎到上環搵食,近地鐵站位置都幾方便,成間店都超有外國風格,裝修好有時代感,餐廳主打漢堡同手工意粉,而我今次就嗌左漢堡同小食咋~🍔 Classic Cheese Burger $85"招牌burger牛肉夠厚肉超有份量的喔 肉質juicy 再加埋拉絲既芝士 洋蔥同酸瓜醬 口感滿不錯"+$30 with snack and drink🍗 Chicken wings (2pcs)“都有點似m記脆香雞翼 但佢呢個唔辣既 同埋都大隻 炸到外脆內軟 仲可以配泰式辣醬食添~"🍗 Chicken Karaage (4pcs) $35"日式炸雞炸粉偏厚 同埋有點炸過龍的感覺"🍟 Fries $28“薯條炸得外脆內軟 仲可以配車打芝士醬添 感覺超搭"
La Casa Burger & Pasta❤️

🍔 Classic Cheese Burger $85

+$30 with snack and drink
🍗 Chicken wings (2pcs)
🍗 Chicken Karaage (4pcs) $35
"日式炸雞炸粉偏厚 同埋有點炸過龍的感覺"

🍟 Fries $28
“薯條炸得外脆內軟 仲可以配車打芝士醬添 感覺超搭"
2021-04-26 2 瀏覽
La Casa Burger & Pasta (上環).中上環港島地區係特別多唔同嘅小店,而呢一間主打食burger嘅舖頭就吸引咗好多途人嘅注目.🔹 Classic beef burger(120g) Fried with Cheddar Cheese Dip🔹.呢到嘅burger係幾好食,一咬咇曬啲汁出黎,內有生菜蕃茄等都入口好fresh 套餐如果冇記錯好似另加$18,個薯條唔算特別好食,但都可以.🔹Chicken Pesto Rigatoni Spaghetti 🔹.呢個香草雞肉意粉就比較乾身,而且有少少黐埋一舊,但係其實個味係好食嘅,而且個雞仔都好嫩,飲品飲品方便呢度主要好似出面外賣店咁以汽水為主或者罐裝,但佢另外係有得飲一啲奶昔類不過我哋無試.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.📌 La Casa Burger & Pasta (上環)上環文咸東街2號地舖—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodieh
La Casa Burger & Pasta (上環)

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 La Casa Burger & Pasta (上環)
上環文咸東街2號地舖
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #Lacasaburger
如果講起香港嘅出名漢堡店,可能你會諗起five guys,shake shack,honbo,等等等等(仲有好多)但其實都仲有啲小店值得探索,今次就係 上環搵到一間外型幾酷型格工業風嘅主打burger/pasta店.($155) 一般漢堡可能都會用一大塊漢堡把,但呢間特別嘅係用勁多片西冷薄切!!!令到食起上嚟真係充滿澎湃嘅肉感😈,啲肉多到拎上手係會跌出嚟😬,一啖預左咬唔哂,而肉汁已經多到爆出嚟,雖然port wine嘅味道我就食唔出 但甜甜地嘅洋蔥醬汁的確十分惹味, 而芝士更係熱溶狀態,睇得出係即叫即製非常有誠意,所以收成百五蚊一個唔係冇道理😲.如果嫌200g 太誇張 其實可以選呢個150g ($105)我覺得性價比最高,而見我近影落去,都係一樣充滿澎湃嘅肉感😈😚.Dinner combo 可加$30 配小食野飲, 小食粗薯條即炸非常惹味,除左茄醬之外更可配上cheddar cheese/blue cheese醬可選.至於野飲可再加 $25upgrade 揀左milkshake, 試左vanilla, 係唔錯但就略嫌飲落輕身左啲 空氣感太多🥸Craft beer就再要加$40😲 但就只

[200g薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬(像木煙薰車打芝士)]($155) 一般漢堡可能都會用一大塊漢堡把,但呢間特別嘅係用勁多片西冷薄切!!!令到食起上嚟真係充滿澎湃嘅肉感😈,啲肉多到拎上手係會跌出嚟😬,一啖預左咬唔哂,而肉汁已經多到爆出嚟,雖然port wine嘅味道我就食唔出 但甜甜地嘅洋蔥醬汁的確十分惹味, 而芝士更係熱溶狀態,睇得出係即叫即製非常有誠意,所以收成百五蚊一個唔係冇道理😲

Craft beer就再要加$40😲 但就只係一罐IPA...唔係好抵🙊
不過Any肥 佢地嘅漢堡的確唔錯,唔同嘅漢堡仲會配搭唔同款嘅芝士, 如feta cheese,light cheddar等等,如果係附近返工 路過(lunch combo 會平啲)而大家又有quota嘅話😈不妨可以一試🤟🏻
2021-04-23 3 瀏覽
今日在上環文咸東街附近做完嘢,見到一間店子不是很大,但裝修十分型格餐廳。餐牌清晰,每一款食物也有豐富食材,真係越睇越想食。105g 薄切西冷漢堡配砵酒洋蔥醬(橡木煙燻車打芝士) $105,西冷薄片真材實料,牛肉味香濃,比起免治漢堡扒的質感好吃得多,砵酒洋蔥醬甜甜的,跟橡木煙燻車打芝士配搭,別有一番風味。此外,用作墊底的青瓜、蕃茄和生菜亦有fresh up的作用。杜洛黑毛豬腩片漢堡(芳天娜芝士) $90,豬腩片肥瘦相宜,入口不腻。配以青瓜、蘋果酸辣酱、菠菜和融化了的芳天娜芝士,層次感豐富。此外,這兩款漢堡的麵包都製作得很鬆軟新鮮,是心機之作。除了以上兩款漢堡,還有經典車打芝士漢堡、烤大啡菇菲達芝士漢堡、墨西哥炸魚漢堡和川式麻辣雞扒漢堡。而手工粉麵更是吸引,應該會是我來食的選擇。

餐牌清晰,每一款食物也有豐富食材,真係越睇越想食。

外賣自取
2021-04-22 17 瀏覽
閒日7點幾,2位,唔洗等。Dinner menu + $30要左薯角同drink,再加$20要左手工啤薯角超超超超超超級香脆,好新鮮,岩岩炸起熱辣辣,可選配車打芝士醬或藍芝士醬。沾埋醬食真係好正,食到lam lam脷。200g薄切西冷牛扒配砵酒洋蔥醬 (橡木煙薰芝士)|$155成個burger風味十足,我好鐘意佢個包裡面煎得脆脆地,多一層口感,西冷牛扒好足料,200g西冷牛扒真係啖啖肉😍而且油脂分布好好,一d都唔乾,牛味唔算好濃,配菜有生菜、青瓜、番茄,同平時食到既burger好唔同,加埋拉絲既芝士,真係好令人回味。意大利肉丸手工通粉|$78面頭鋪滿芝士,肉丸細細粒,有5、6粒,最特別係佢個手工長通粉,質感有彈性又有點煙韌。可以用QR code落單先,咁就唔洗等啦🙂留意返~不設加一服務費🙂
閒日7點幾,2位,唔洗等。

意大利肉丸手工通粉|$78

可以用QR code落單先,咁就唔洗等啦🙂

留意返~

不設加一服務費🙂
  • 200g薄切西冷牛扒配砵酒洋蔥醬
2021-04-21 8 瀏覽
最近可以冇時限地堂食, 掛念以前在英國吃的街頭新鮮漢堡包, 便找了這家漢堡試一下。我最喜愛吃大蘑菇, 見餐牌上面可以選擇經典漢堡加大蘑菇, 就決定選這個。 原來另外還可以加炸魚柳, 貪心的我就選擇再加了炸魚柳。 可能太貪心了, 這個漢堡幾乎不能自己站起來, 因為太多層了。 漢堡扒重120 gram ,牛肉味非常香濃, 一陣陣肉汁流出,非常juicy。 蘑菇特別鮮嫩, 再配上熱辣辣的溶芝士和新鮮蔬菜, 口感十足。 套餐可配了一個炸雞件, 件數不多,大概有五六件, 香脆可口,配搭漢堡一起吃非常合適。跟著我們點了雞肉寬條麵。 賣相吸引, 闊條麵上面有芝士碎和蔥花, 芝士醬溶在闊條麵裏面, 惹人垂涎。 闊條麵醬汁香濃, 麵條軟硬度剛好,雞肉嫩滑。餐廳服務質素好, 我們向店員要求要熱水, 他們也即時為我們準備。 看見我們雙手吃完漢堡需要清潔,他們也供給紙巾。餐廳格局好有氣氛適合三五知己聚餐。

餐廳格局好有氣氛適合三五知己聚餐。
2021-04-21 11 瀏覽
有時想食 burger, 今個星期和老公拍拖,經過上環雲咸街這家burger, 便入去試下。餐廳裝修像美式bar,有紅色霓虹光管和時尚poster。 有多張高枱高凳, 簡約時尚。餐牌種類不算多, 有經典漢堡,魚柳包等等。 一場來到,當然選經典芝士漢堡了。 另可以加購 combo套餐, 例如可以加薯條炸雞粒等等,我們就選了炸雞粒小食, 宜飲品就選了朱古力奶昔。這個芝士漢堡果然名不虛傳, 漢堡肉質鮮嫩, 牛肉味十足。 加上濃芝士和新鮮生菜 蕃茄青瓜等。 一冷一熱,一脆一軟, 層次感豐富。炸雞粒一盒大概有六粒,香脆可口, 很適合配搭漢堡作小食。朱古力奶昔賣相非常吸引,上面有厚厚的 cream, 加上朱古力醬和香滑的朱古力奶昔, 感覺非常幸福呢。

炸雞粒一盒大概有六粒,香脆可口, 很適合配搭漢堡作小食。

2021-04-21 10 瀏覽
之前都嚟食過一次 幾高質唔錯 喺上環嚟講真係好抵食💕所以嗰日又帶咗朋友去食😋.📌120g經典芝士漢堡 $85上次食完覺得漢堡扒仲好食過西冷薄切牛扒 所以再encore😈漢堡扒嘅牛味幾濃✨仲加咗啲洋蔥粒落去🧅食落更加香口同juicy😍漢堡扒好厚身 再加埋一大pat芝士 都幾邪惡🧀好鍾意呢到個包💯底面都烘過 表面微脆 包身鬆軟🤤牛油搽滿晒成個包 夠晒濃郁 仲帶少少香甜味🧈.📌烤大啡菇漢堡 $78入面除咗有一大粒大啡菇 配搭方面都好有心思😎用咗菲達芝士再加合桃同羅勒葉 醬料方面就用咗羅勒青醬同蛋黃醬😝大啡菇好飽滿好juicy 啖啖肉🥰加埋合桃同羅勒葉 口感好豐富🥳整體食落唔會好寡好單調 又唔會好漏😌不過可能太多汁同醬 塊包變到好腍😢.📌+$18 combo set 可以揀薯條,薯角,沙律,炸雞同一杯野飲🤩今次都一樣揀咗薯條🍟上次去食唯一敗筆係啲芝士醬就咁淋喺面 搞到薯條腍晒🥺而家轉咗用紙盒裝 車打芝士醬另上 啲薯條keep住脆卜卜😚如果個芝士味再濃啲就更好🙌🏻.📌+$25 朱古力雪糕奶昔食漢堡包除咗要配薯條 梗係要飲返杯肥仔奶昔😆不過就有啲失望🙍🏻睇食評講到好thick😢但係飲落口感比較稀
📌120g經典芝士漢堡 $85
120g經典芝士漢堡

📌烤大啡菇漢堡 $78
烤大啡菇漢堡

📌+$18 combo set
薯條

📌+$25 朱古力雪糕奶昔
食漢堡包除咗要配薯條 梗係要飲返杯肥仔奶昔😆不過就有啲失望🙍🏻睇食評講到好thick😢但係飲落口感比較稀 唔似其他人講到用咗兩球雪糕咁杰🙈同埋朱古力味都唔算好濃 有啲似普通嘅朱古力奶🍫

120g經典芝士漢堡
烤大啡菇漢堡
薯條
2021-04-16 28 瀏覽
每個星期都週圍試系列今次輪到食 burger今次試左:150g  薄切牛肉漢堡好食,牛肉有肉汁、夠香士多啤梨 🍓 milkshake (免費upgrade)吾太甜,同埋侍應姐姐好有心機整呢啲朱古力🍫 紋上個杯度、有心思炸雞普普通通啦⋯⋯正常另外偷食朋友d 薯條,佢d薯條好好食
每個星期都週圍試系列

今次輪到食 burger

今次試左:
150g  薄切牛肉漢堡
好食,牛肉有肉汁、夠香

士多啤梨 🍓 milkshake (免費upgrade)

炸雞
普普通通啦⋯⋯正常

另外偷食朋友d 薯條,佢d薯條好好食

2021-04-15 41 瀏覽
係上環附近翻工,經過文咸東街會見到間細細地幾有歐洲感覺既小店。呢間鋪頭主打漢堡包同手工意粉,漢堡基本上你想食牛,豬,魚,雞定係素食都一定有一款岩你。薄切西冷漢堡 ($105)想食牛肉質感重既好岩食呢個漢堡,入面滿滿既薄切西冷,每咬一啖都食到好重既牛肉味,值得讚既係洋蔥醬同煙燻芝士好正,同個包好match!!墨西哥炸魚漢堡 ($68)好大塊炸魚呀,我外賣拎到翻去都仲係脆,食落係有小小辣辣地,唔怪之得叫墨西哥炸魚喇,好惹味!然後個醬係有牛油果同蕃茄,但係有個菜隔住,唔會令到個炸魚林咗,呢點鋪頭真係幾有心思。Dinner 跟餐加$30包個小食同飲品,我揀咗薯條,配個車打芝士醬,唔錯。