2023-01-15 22 瀏覽
今日同男朋友去中環飲嘢 去咗呢間Katana有串燒食之餘又有酒飲嘢食我哋叫咗幾款雞翼 - 雞皮燒得香脆 雞翼保持到有肉汁雞頸肉 - 小小一轉串 雞頸肉肉質爽彈燒鳥組合 Chicken Combo雞蠔肉鹽燒,雞上脾肉汁燒,雞上脾肉柚子胡椒 - 雞上髀肉啖啖肉 雞蠔肉層雞皮加咗鹽燒香咗 外脆內嫩荔枝豬肉卷 - 我最鍾意嘅串燒之一 荔枝好香而且夠甜夠Juicy 加埋薄豬肉 配搭新鮮燒油甘魚鮫 - 油甘魚鮫分量都幾大 而且皮脆肉嫩鰻魚脆脆 - 呢個係出面比較少見 賣相特別 係鰻魚包裹咗啲類似米通嘅物體炸香 味道都幾好 適合送酒千壽金磚玉子 - 呢個亦係畀佢賣相吸引咗 係炸豆腐配咗一啲醬汁係上面 幾香口酒類我哋就先叫咗支Sake 君之井山廢純米吟釀 口感清爽好舒服 唔會太Heavy 好適合女仔飲 另外再加咗杯生啤 Suntory Premium Malt's Ale 傾下偈食下串燒咁就一晚

嘢食我哋叫咗幾款

雞翼 - 雞皮燒得香脆 雞翼保持到有肉汁

雞頸肉 - 小小一轉串 雞頸肉肉質爽彈

燒鳥組合 Chicken Combo

燒油甘魚鮫 - 油甘魚鮫分量都幾大 而且皮脆肉嫩

Happy Friday就要去食呢間咁正嘅中環串燒店開心下🥰第一次食呢間餐廳已經非常之滿意😚佢嘅串燒種類非常之多,仲要款款都咁好食同吸引😍超滑嫩!柚子胡椒雞上脾肉柚子胡椒雞上脾肉比起平時食嘅雞肉串滑超多😋加上佢柚子味酸酸甜甜,同胡椒調一調味,好食!超香牛味!芥末燒牛小排牛小排啖啖牛肉香味都好吸引,肉質特別嫩,仲勁多汁!必定要叫呢個!超肥美!白鱔平時好少食魚都要大讚呢個白鱔,味道好鮮甜,肉質仲好滑添,0腥味!超好食!迷你浦燒鰻魚飯鰻魚飯真係我食日本野必叫!冇乜細骨可以放心大啖食,啲汁岩岩好,連日本米食一流😍超香脆!海之盛天婦羅天婦羅真係脆卜卜,好香脆可口!超高質!日本生蠔🦪肥美又新鮮,日本出產係唔同啲🇯🇵
超滑嫩!柚子胡椒雞上脾肉
超香牛味!芥末燒牛小排

超肥美!白鱔

超好食!迷你浦燒鰻魚飯
超香脆!海之盛天婦羅
天婦羅真係脆卜卜,好香脆可口!
超高質!日本生蠔🦪
肥美又新鮮,日本出產係唔同啲🇯🇵
2023-01-11 179 瀏覽
放工約了很久不見的朋友來聚聚舊,餐廳環境較昏暗,飲酒聊天幾有氣氛。餐廳座位多高櫈,枱邊都有裝飾。安藝虎 土佐錦 | $338味道柔和易入口,微甜的清酒,冰凍時口感更清爽。自家製免治雞肉軟骨 | $68把蛋黃與醬油撈勻,再把免治雞肉捧點上蛋漿,蛋汁香又滑溜。免治雞肉加上軟骨更有口感。厚切牛脷芯 | $78有三件,燒得外層脆,內裏軟熟嫩滑而且不韌。旁邊的應該是芥末籽醬,味道頗酸。白鱔 | $78白鱔有兩塊,鱔皮燒得脆脆,白鱔不算大件但夠厚,肉質肥美。燒鳥組合 | $138一客三串不同口味,雞蠔肉的鹽味可以再多一點,汁燒雞上脾肉滑溜,柚子胡椒味道更突出。和牛味噌朴葉燒 | $228上枱時牛肉是全生,和牛由錫紙到葉的熱力傳遞至熟,都好快。朴葉上的味㬝較甜,連著朴葉的香氣,聞起來已覺得惹味。和牛不怕燒得過熟,油脂含量適中。日本原隻水果雪葩 菠蘿 | $98菠蘿雪葩味道較清甜,冬天食雪葩別有一番風味。

安藝虎 土佐錦 | $338
味道柔和易入口,微甜的清酒,冰凍時口感更清爽。

自家製免治雞肉軟骨 | $68

厚切牛脷芯 | $78
有三件,燒得外層脆,內裏軟熟嫩滑而且不韌。
旁邊的應該是芥末籽醬,味道頗酸。

白鱔 | $78
白鱔有兩塊,鱔皮燒得脆脆,白鱔不算大件但夠厚,肉質肥美。

燒鳥組合 | $138

和牛味噌朴葉燒 | $228

日本原隻水果雪葩 菠蘿 | $98
菠蘿雪葩味道較清甜,冬天食雪葩別有一番風味。
  • 自家製免治雞肉軟骨
  • 白鱔
  • 厚切牛脷芯
  • 和牛朴葉燒
剛剛見到隔離袋枱好似嗌咗個爐端燒,咁我亦都嗌咗一個南非鮑魚🐟試食吓,唔錯喎!而且佢幫你砌到一小塊,方便入口,又有酒香味,面頭有少少橙色嘅好似烏魚子, 兩種魚鮮味擺埋一齊,唔錯 咁凍天氣,梗係要有飯湯暖吓個身,牛湯茶漬飯, 就吸引到我喇! 原來你有兩塊厚切嘅牛脷 ,好林,好入味。茶香嘅湯底又清香。 真係為下一道菜,做好準備✌ 隆重登場~鰻魚脆脆,我就係見到隔離枱嗌咗,分量好震撼,所以我都要叫一份。 嘩,簡直帥到不得了,我喺呢一度返工,肯定以後成日會心思思,就過嚟食😌😌😌
2023-01-10 21 瀏覽
星期六日要去Soho區飲野食D串燒relax下Soho區係中環上半山電梯 😎附近有好多飲野同chill既地方🏮簡呢間係因為係新餐廳同埋想食日本野 店員好有禮貌 幫我地安排座位同熱茶而我地梨都係為左飲sake同chill下🇯🇵 串燒款式有好多 而我就點左 1️⃣燒鳥組合 $138雞蠔肉+ 雞脾肉雞蠔肉o係鹽燒雞脾肉汁燒同用柚子胡椒烹調雞肉肉質嫩滑 2️⃣自家製免治雞肉軟骨*2 $136必叫之選 3️⃣豚肉秋葵卷 $32 4️⃣荔枝豬肉卷 $32 5️⃣露筍豬肉卷 $38 6️⃣牛橫膈膜 $48充滿牛味 而且燒得岩岩好 7️⃣海膽天婦羅 $168好特別 第一次食炸到外脆內軟 8️⃣牛湯烏冬 $78牛湯烏冬,最正當然係個湯 9️⃣迷你親子井 $88 🔟仁井田 自然酒 300ml $338比較甜身 好岩女仔飲 1️⃣1️⃣Suntory Premium Malt’s Ale $75串燒配啤酒 正 ▪️位置: 8/10▫️環境: 8/10▪️衛生: 9/10▫️服務: 9/10▪️食物: 9/10
星期六日要去Soho區飲野食D串燒relax下

7️⃣海膽天婦羅 $168
好特別 第一次食
炸到外脆內軟

8️⃣牛湯烏冬 $78
牛湯烏冬,最正當然係個湯

9️⃣迷你親子井 $88

▫️服務: 9/10
▪️食物: 9/10
2023-01-08
2023-01-10 25 瀏覽
放工同舊同學約到來中環聚舊食下串燒😆 呢間日本餐廳好正, 有串燒食有酒飲, 好岩慢慢飲下食下野加傾下計👍🏻我地仲叫左好多串燒, 諗住咩都試下, 又可以送下酒,“自家製免治雞肉軟骨”好正🤩 一來到聞到都已經好香, 有雞肉又有雞軟骨, 個口感幾特別, 點埋個加左豉油嘅生雞蛋食又夾得幾唔錯😍 呢到d 海鮮都幾新鮮, “南非鮑魚”同“日本生蠔”好香好好食, 仲要都唔細隻, 好豐富好滿足😋 仲有叫左個“牛湯茶漬飯”都一樣好好食, 牛湯好香又清清地🤤
2023-01-09 31 瀏覽
中環有間好高質嘅串燒餐廳💓食完一次之後已經好難忘,呢間餐廳我一定會長期回訪🥰💗日本銀杏💗食落口感都幾彈牙,好有日本風味🤣💗雞心💗雞心好新鮮,入口嘅口感都好爽口❣️💗白鱔💗白鱔完全冇魚肉腥味,仲好鮮甜!💗芥末燒牛小排💗牛小排燒到肉汁仍然好Juicy,芥末嘅味道有少少突出左牛肉嘅鮮味👍🏻💗日本魚糕💗魚糕煙煙韌韌嘅口感好彈牙,加上魚肉鮮甜嘅味道,確實唔錯👍🏻💗鰻魚脆脆💗本身好鍾意食鰻魚嘅,我見到呢一個鰻魚脆脆🤩當然要一試!鰻魚脆脆炸到金黃色嘅外表已經非常之吸引!加上非常之香脆,炸粉又唔會厚到完全蓋過咗鰻魚呢一個主角,反而係令到口感味道再次昇華😍估唔到炸嘅鰻魚都咁好食🥹

💗日本銀杏💗
食落口感都幾彈牙,好有日本風味🤣

💗雞心💗
雞心好新鮮,入口嘅口感都好爽口❣️

💗白鱔💗
白鱔完全冇魚肉腥味,仲好鮮甜!

💗芥末燒牛小排💗

💗日本魚糕💗
魚糕煙煙韌韌嘅口感好彈牙,加上魚肉鮮甜嘅味道,確實唔錯👍🏻

💗鰻魚脆脆💗
2023-01-06 47 瀏覽
中環總是比人感覺係高端消費,不過今日比我搵到一間價錢好合理嘅串燒酒吧可以繼續延續Happy Hour果個mood✨先嚟一支sake🍶本身我鍾意米味偏重嘅清酒,入口一啲都唔dryAfter taste仲有米嘅甜味再叫啲串燒、小食配酒就最perfect⭐️燒鱈魚干口感係脆的,好快就食哂成碟一碟唔夠喉~~⭐️燒露荀豬肉卷⭐️燒白鱔⭐️燒雞翼⭐️燒牛脷芯⭐️紫菜芝士年糕呢幾款串燒都好好食雞翼塊皮燒得好香脆芝士年糕搽左啲日式醬油再燒,味道同芝士出奇地夾加上口感比平時食嘅更加軟糯,有驚喜‼️⭐️蝦天婦羅🍤蝦隻夠爽彈大隻,食落唔會油冧冧⭐️燒汁鰻魚飯紫菜好豐富,加上呢個鰻魚汁勁好食鰻魚汁完全成為左主角呢好好岩三五知己chit chat飲酒🍻環境夠哂時尚~~
中環總是比人感覺係高端消費,
不過今日比我搵到一間價錢好合理嘅串燒酒吧

可以繼續延續Happy Hour果個mood✨

先嚟一支sake🍶
本身我鍾意米味偏重嘅清酒,
入口一啲都唔dry

After taste仲有米嘅甜味

再叫啲串燒、小食配酒就最perfect

⭐️燒鱈魚干
口感係脆的,好快就食哂成碟

一碟唔夠喉~~

⭐️燒露荀豬肉卷

⭐️燒白鱔

⭐️燒雞翼
⭐️燒牛脷芯

⭐️紫菜芝士年糕
呢幾款串燒都好好食

雞翼塊皮燒得好香脆

芝士年糕搽左啲日式醬油再燒,味道同芝士出奇地夾

加上口感比平時食嘅更加軟糯,有驚喜‼️

⭐️蝦天婦羅🍤
蝦隻夠爽彈大隻,食落唔會油冧冧

⭐️燒汁鰻魚飯
紫菜好豐富,加上呢個鰻魚汁勁好食

鰻魚汁完全成為左主角

呢好好岩三五知己chit chat飲酒🍻
環境夠哂時尚~~
2023-01-05
2023-01-06 25 瀏覽
原來中環有呢間咁高質嘅日本居酒屋,呢度又有串燒又有日本料理,好多選擇。我地試佐南瓜天婦羅,天婦羅好脆,南瓜係新鮮日本直新南瓜,好鮮甜,南瓜唔會炸到好老,仲好鮮味,炸粉又唔會太厚,但又炸得好脆,炸到金黃色,完全無油益味,好香好好味😽另外試埋柚子虎皮漬,呢個帶啲爽脆既口感,好特別,因為係柚子,所以又會酸酸地,但酸得黎又會有啲芝麻同其他調味,所以都唔會淨係得酸,都好香好好食,食完好開胃😺跟住就係串燒時間,呢度既紫菜芝士年糕好正,好煙韌好有咬口,滿滿芝士味,食完成口充滿芝士味,好香好正😸呢度既雞肉同牛肉串燒都好好味,牛肉係芥末燒牛小排,牛既肉質好好,加上芥末去燒好香,牛肉軟腍有口感;雞肉方面試左柚子胡椒同汁燒,柚子胡椒就味道清新啲,汁燒就濃味啲,但都好好味,而雞蠔肉都係又特別又好食😻全部串燒都好香口好正!

2023-01-06 29 瀏覽
☺️ 南非鮑魚 - 好大舊,好肥美,酒店級質素口味 (必食)☺️ 自家製免治雞肉軟骨- 雞肉嫩滑軟骨爽脆,自家製非常好食,油份唔會太重,而且份量夠大 (必食)☺️ 日本魚糕- 第一時間好適合打卡,賣相好掂,最欣賞係魚糕,有日本風味既魚糕絕對唔差 (必食)☺️ 紫菜芝士年糕-小朋友勁鍾意食,食到成口都係😂 (必食) 一家大細第一次食,大人小朋友都話好食上菜速度唔會等太耐,員工個個都好熟手,廚師好有經驗呢度似居酒屋環境,新開所有野都好乾淨,屬於減壓好地方,邊食邊傾計,係一種享受😎餐牌裡面款式好多,整體來講,好用心做,比想像中更好食,值得加分

一家大細第一次食,大人小朋友都話好食
上菜速度唔會等太耐,員工個個都好熟手,廚師好有經驗
我個人比較鍾意食燒貝殼類,我一坐底,就叫定🐟燒生蠔 ,🐟燒鮑魚睇住佢哋燒得好香,如果加啲清酒,青蔥就更加好味。 啱啱燒好嘅🐟 南非鮑魚,好容易分離,佢吔好細心,切到一片片,方便成班friend分享。肉質彈牙鮮嫩。至於🐟日本生蠔,果然好肥美飽滿,滑嘟嘟,又鮮嫩。🍋柚子胡椒雞上脾肉🐓, 呢一串呢,只係純粹想試下,估唔到柚子胡椒味道好夾,雞髀肉好嫩,唔錯👍 雞蠔肉 🐓冇叫錯名,真係好好大啖肉,日本肉真係好食啲,好肉嫩多汁,雞味又重,我俾佢100分

2023-01-04 21 瀏覽
《KATANA by SAKEH》位於中環士丹頓街,白色的外牆,打卡一流呀📸。見到佢平時都好多人排隊第,今日一於同朋友去試食。我哋叫左4樣嘢!自家製免治雞肉軟骨鰻魚脆脆海之盛天婦羅日式魚糕自家製免治雞肉軟骨🍖除咗有免治雞肉之外,佢加添左微小軟骨,🍖食落非常之有口感,🍖另外亦都加一啲香料,增添香氣,最特別嘅當然就係食嘅時候要點埋下低一盤醬油日本生雞蛋,🥚感覺蛋香肉嫩。鰻魚脆脆,脆脆外層用蔬菜🥬粒,玄米,紫菜等製成的粉漿包住鰻魚去炸。外皮比普通粉漿更香更脆更有口感,鰻魚肉柔軟鮮甜,非常滋味可口。海之盛天婦羅🍤,有帶子,蝦,魚和菇,超香脆天婦羅好正!日式魚糕,魚糕味道比較清淡,但非常有口感,食完濃味食物再食佢,感覺又好特出👍

自家製免治雞肉軟骨
鰻魚脆脆
海之盛天婦羅
日式魚糕
海之盛天婦羅🍤,有帶子,蝦,魚和菇,超香脆天婦羅好正!
2023-01-04 20 瀏覽
最近見好多人去日本旅行,搞到我同男朋友都好想食下日本野,於是就去左屋企附近個間日本餐廳,諗住去食下試下新野😋 ⭐️ 鰻魚脆脆鰻魚脆脆睇到都流哂口水,其實有少少似炸魚皮咁,食落都真係好脆好好味😍⭐️ 日本生蠔生蠔好新鮮,又夠大隻好肥美,食得好滿足😆 ⭐️ 牛湯茶漬飯牛湯茶漬飯又估唔到都好正,牛湯味好濃,成個飯好香好好味🤩⭐️ 日本銀杏第一次食銀杏,邊諗到做串燒原來係咁好食😙⭐️ 雞心平時都唔敢食雞心,今次叫男朋友比一舊我試,又幾好食幾爽口😋⭐️ 白鱔白鱔串燒又係幾少有,都幾香幾好食喎🤤⭐️ 雞皮雞皮好香口,平時食雞翼都中意食皮嘅我覺得啖啖雞皮串燒好正😎
⭐️ 鰻魚脆脆
⭐️ 日本生蠔
生蠔好新鮮,又夠大隻好肥美,食得好滿足😆
⭐️ 牛湯茶漬飯
牛湯茶漬飯又估唔到都好正,牛湯味好濃,成個飯好香好好味🤩
⭐️ 日本銀杏
第一次食銀杏,邊諗到做串燒原來係咁好食😙

⭐️ 雞心
平時都唔敢食雞心,今次叫男朋友比一舊我試,又幾好食幾爽口😋

⭐️ 白鱔
白鱔串燒又係幾少有,都幾香幾好食喎🤤

⭐️ 雞皮
雞皮好香口,平時食雞翼都中意食皮嘅我覺得啖啖雞皮串燒好正😎
2023-01-03 21 瀏覽
It’s really nice to have a warm Japanese sake in the cold weather. I found a brand new Japanese restaurant at Soho District, Central. The restaurant outlook like a Western-style bar, when you walk in to the restaurant, the interior is full of Japanese feeling. The seating is comfortable and good for three to five buddies to hang out.✨Jessica B’s yummy recommends!Tosa Nishiki Junmai Ginjo - Sake with sweet taste for ladies! Chicken Skin $38 - Mini size and crunchy chicken skinMinced Chicken with

Minced Chicken with Joint Soft Bone $48 - So impressed when you eat with the fresh egg yolk sauce
2022-12-22
2023-01-03 18 瀏覽
中環有間高質嘅串燒店叫做KATANA by SAKEH💗環境裝修非常之文青,簡單嘅配色令到人哋覺得好舒服😍而且食物都非常之吸引!大愛❤️‍🔥紫菜芝士年糕呢個紫菜芝士年糕真係好正。紫菜包住芝士年糕,食嘅時候芝士味道超香濃,真係好邪惡🥹,加上年糕煙煙韌韌嘅口感,呢一種感覺真係難以形容咁好食😍大愛❤️‍🔥免治牛肉棒呢度嘅免治牛肉棒係自家製嘅,牛肉攪拌得好均勻,所以識落嘅口感特別彈牙,同埋雞蛋漿一齊食,令到牛肉嘅味道更加突出😊大愛❤️‍🔥柚子虎皮漬食串燒之餘建議大家都叫一叫呢個柚子虎皮漬,因為酸酸甜甜好好開胃,而且都非常解濟❣️仲有雞心、雞蠔肉、日本銀杏都係我食串燒必叫,佢覺得大家如果鍾意食嘅話都一定唔可以錯過!食材好新鮮🤩
大愛❤️‍🔥紫菜芝士年糕
大愛❤️‍🔥免治牛肉棒