2024-01-08 3471 瀏覽
之前食過佢既姊妹店Chueca印象幾深刻, 所以今次同朋友慶生都揀返呢間新開既餐廳🍴我完全係俾佢既Tasting Menu 吸引而黎, CP值都幾高, 會有5道前菜, 每人一道主菜同甜品🍮 呢度每日都有Happy Hour 到9點, 不過都係啲基本款, 所以我地冇揀到😂 因為今次係慶生, 所以一早卜定位叫餐廳幫手係甜品上面寫字, 冇諗過會有成班staff 圍住你唱生日歌, 仲送左一張即影即有添🥰Tasting Menu🍴 ($490)Starter 🥗✨Ibérico Ham 48 Months48個月既風乾伊比利亞火腿配上自家製既rosemary focaccia好鬆軟, 火腿色澤好靚味道剛好唔會太鹹😍✨Whipped Feta檸檬皮碎, 烤籽, 石榴, 蜂蜜, 芝士配脆餅酸酸地好開胃, 唔會有飽濟感😎✨Caviar d'Aubergine炭爐烤茄子, 松子, 薄荷, 羅勒, 蜂蜜醬, 整到成個茄子形狀好靚, 味道偏酸😅✨Codfish Fritters "Beignet de morue"炸到脆卜卜既西班牙鹹鱈魚配上柑橘蛋黃醬幾夾, 因為柑橘既味道可以輕輕中和返炸魚既油膩感😚✨Pa

Tasting Menu🍴 ($490)
Starter 🥗
✨Ibérico Ham 48 Months

✨Whipped Feta

✨Caviar d'Aubergine

✨Padrón Peppers
炸過既青椒配上欖欖油攞去配酒一流😋

Main 🦞
✨Lobster Acquerello Risotto (+HK$50)
半波士頓龍蝦拆曬蝦殼啖啖好正, 意大利飯用左龍蝦汁去煮索曬啲味超濃郁😍

✨iberico Pork
用炭爐去烤既豬會特別香, 肉質偏瘦, 所以會偏鞋身少少, 配菜有薯仔, 油封辣椒, 烤過既大蒜☺️

Dessert🍨
✨Tiramisu
頂層佈滿幼滑既朱古力粉, 中間幼滑既Cream Cheese 配上浸到濕透既lady finger又真係唔錯既, 不過真係要share 黎食如果唔係會好”漏”

✨Red Berries Creme Vanille
酸酸地既組莓配上輕盈既 Madagascar vanilla whipped cream簡單得黎又幾夾, 不過就相對冇咁特別🙃

✨Tarte Tatin (add HK$20)
用真蘋果肉去整既焦糖蘋果撻味道偏甜, 望落似一舊東坡肉, 配雪糕食會冇咁”漏”, 但係幾特別🤩

Peach Me Up 🍹 ($110)
Vodka, Peach Liquor, Lemon Juice, Peach Tea整成既呢杯cocktail相當peachy, 酒精味唔濃相當易入口😙

Passion Fruit Mojito🍸 ($110)
Havana Rum 3yrs, 熱情果, 青檸汁, 新鮮薄荷, 梳打水呢個配搭酸酸甜甜幾開胃, 不過酒精味道相對地濃郁😊

呢度無論係環境定食物都唔錯, 價錢係相當合理, 佢地仲送多左一個dessert 俾我地添😉
2024-01-08
生日
2024-01-05 2567 瀏覽
Juno 呢間位於上環嘅新意大利地中海餐廳係 Chueca 的姊妹店,兩間嘅裝修風格有少少類似,今次係以綠色為主調配上落地玻璃感覺開揚~十二月嚟到嘅時候個佈置有好濃嘅聖誕色彩,閃令令嘅聖誕樹令人心情都靚啲~因為大家都不太好甜品,又心多多,所以就散叫唔食 tasting menu 了Caviar d’ Aubergine 🍆 好搞鬼地個蓉係整返個茄子形出嚟。經過炭烤再加入olive oil 嘅茄子蓉口感細膩,撈埋pine nuts 個味勁香,好食😋Padrón peppers 🫑 其中一樣我最愛嘅西 starter 😋 微微咸調味,一啖一隻啱啱好。同埋完全無青椒嘅臭青味Fritto Misto - Fried Seafood一味有齊蝦,沙甸魚,鱈魚、銀魚、魷魚嘅炸物集錦。神奇哋無輪係個樣同食味都偏中式口味。當中以蝦同埋沙甸魚最好食,脆口又有濃郁海鮮味~Baked ​Cote D'Azur用上 Sustainable 嘅法國鱸魚(環保L表示喜歡這個)🐟無骨少脂肪肉質厚實而外皮香脆。伴住香草嘅清香食多幾啖都唔覺有負擔~Prime USDA Rib-Eye肉眼扒經過木炭烤箱燒過,粉紅色嘅肉見到

Fritto Misto - Fried Seafood
Baked ​Cote D'Azur
Prime USDA Rib-Eye
肉眼扒經過木炭烤箱燒過,粉紅色嘅肉見到都興奮🥩食落肉質香嫩而多汁。
Server 姐姐好熱情主動,當日都有幾枱女仔慶生🎉 氣氛好活躍(然後最後一張圖係我滿心歡喜諗住飲 negroni 嘅時候比個fd 串我話呢個係 late night 嘅 happy hour 要九點先有… 😂😂
😂 well, 咁算囉,🦖唔挑剔,咁飲cava 囉 🥂)
2023-12-27
生日
  • Caviar d’ Aubergine
  • Padrón peppers
2024-01-04 1666 瀏覽
去咗上環呢間新開冇幾耐嘅西班牙餐廳🥰 餐廳用咗蘋果綠色做主調🍏 成個環境好舒服😍Tasting menu ($490@)前菜ALL STARTERS TO SHARE🥗 Ibérico Ham 48 Months🐖香草麵包外脆內軟熟🥰 再配埋風乾火腿嘅鹹香味😍Caviar d'Aubergine🍆佢將啲茄子蓉剩返一個茄子嘅造型好可愛😍 入面有薄荷葉、松子、羅勒葉同埋蜜糖🌱 個醬幾清新🌿Whipped Feta🫓有乳酪同芝士🧀 脆片再加上紅石榴🥰 成個感覺好健康😍Codfish Fritters "Beignet de morue"🐟鱸魚薯蓉波🥔 外表好香脆好軟熟😍 入面有絲絲嘅魚肉🐟Padrón Peppers🫑脆炸西班牙青椒🫑 食落唔會好油膩🥰Main 🥩Lobster Acquerello Risotto 🦞(+$50)呢個飯好正🥰 粒粒意大利米都滿晒龍蝦😍 好濃郁嘅龍蝦味❤️ 龍蝦肉口感彈牙👍🏻Ibérico Pork🐖焗豬柳配咗唔同嘅配菜🥰 有紅辣椒同埋原個薯仔粒🥔 個烤薯仔好好食👍🏻 外脆內軟熟❤️Red Berries Creme Vanille🍓紅莓配上忌廉🥰 酸酸甜甜嘅感覺

Tasting menu ($490@)
前菜ALL STARTERS TO SHARE🥗

脆炸西班牙青椒🫑 食落唔會好油膩🥰

Main 🥩

Ibérico Pork🐖

Red Berries Creme Vanille🍓
紅莓配上忌廉🥰 酸酸甜甜嘅感覺係prefect match ❤️

Dessert 🍨
Tarte Tatin 🍎 (+$20)
蘋果批配咗焦糖忌廉同埋雲呢拿雪糕🍨 個焦糖味嘅cream令到蘋果味更加突出👍🏻 雪糕入面仲有雲呢拿籽🥰 呢個好食😋

PINK LOVE / PEACH ICE TEA🍹 ($80@)
2023-12-30
除夕
2024-01-03 1132 瀏覽
位於上環永樂街的「JUNO」是揉合地中海風情的時尚意大利餐廳,外觀外牆鋪滿立體且亮麗的橄欖綠色瓷磚,完全歐洲式的感覺,店內則以精美的大理石料理桌為中心,並利用柔和淺色系貫穿兩大用餐區域,打造舒適愜意的用餐氛圍👍🏻店內的菜單設計以地道意大利菜再融入歐洲蔚藍海岸的特色食材,從而帶出地中海獨有的風味,行政總廚更是來頭不少,能效力多間米芝蓮及高級餐廳,水準絕對毋庸置疑🌟我們今晚品嚐是JUNO的Tasting Menu每位$490就可嘗盡店內的招牌菜式🌟ALL STARTERS TO SHARE🐖▪️Ibérico Ham 48 Months西班牙國民美食,48個月伊比利亞火腿配新鮮即焗,口感鬆軟迷迭香意大利麵包,而火腿更獨有的榛果肉的鹹香,美味🧀▪️Whipped FetaFeta 芝士、檸檬、烤南瓜子和烤葵花籽,配上石榴和蜂蜜,口感Creamy 充滿羊奶芝士的膻香,塗上脆脆餅上更加滋味🍆▪️Caviar d'Aubergine 炭烤法式醬茄子炭燒茄子燒至軟腍,配上松子仁、薄荷、羅勒、蜂蜜醬,口感柔潤味道充滿羅勒香帶微微甜,是一道美味的開胃菜🐠▪️Codfish Fritters "Beignet d

我們今晚品嚐是JUNO的Tasting Menu
每位$490就可嘗盡店內的招牌菜式

🌟ALL STARTERS TO SHARE
🐖▪️Ibérico Ham 48 Months

🧀▪️Whipped Feta

🍆▪️Caviar d'Aubergine 炭烤法式醬茄子

🐠▪️Codfish Fritters "Beignet de morue"炸鱈魚用上西班牙混合鹹鱈魚及薯蓉香炸而成,外脆內軟又鹹香,蘸上秘製柑橘蛋黃醬,絕對能夠平衡味道

🫑▪️Padrón Peppers 西班牙甜椒
特級初榨橄欖油炸甜椒,軟軟腍腍好Juicy ,一點也不辣,調味只加上海鹽和橄欖油,簡單美味

🌟MAIN
🍝▪️Truffle Tagliolini 特色黑松露意大利細麵
採用蛋香味特濃的意大利細麵,麵條口感特別爽口有彈性,配上新鮮松露片及巴馬臣芝士,香味超濃,簡單的經典風味

🦞▪️Lobster Acquerello Risotto (add HK$50)
用上半隻波士頓龍蝦,陳年卡納羅利米,米種被譽為「意大利米之王」,是烹煮意式燴飯的不二之選,以奶油高湯燉煮,米粒在吸收波士頓龍蝦及高湯精華後味道鮮香,鮮甜濃郁的又飽滿,最後灑上熟成的巴馬臣芝士,超級美味又高質

🌟 DESSERT
🍯▪️Tiramisu 提拉米蘇
意大利餐廳點可以唔食經典原味的tiramisu,面層鋪上大量可可粉,口感綿滑濕潤,濃濃的忌廉芝士和咖啡洒香,非常正宗意大利口味,最原始的風味

🍒▪️Red Berries Creme Vanille
醃製過的紅色莓果充滿酸甜香,配上輕盈香滑的雲呢拿奶油和紅莓果醬,細滑美味

🍑▪️PEACH ME UP $ 110
用伏特加、桃酒、檸檬汁、桃子茶製作,是一杯桃味十足帶微微酒香的Cocktail

🍷▪️PRIMITIVO DEL SALENTO $ 90
紅酒充滿果香,容易入口配上任何美食都一流

• Ibérico Ham 48 Months
  • Truffle Tagliolini
  • Lobster Acquerello Risotto
2023-12-31 196 瀏覽
ᴊᴜɴᴏ 的裝潢確實令人讚嘆,空間感十足,1300平方呎一覽無遺。用橄欖綠色和粉色貫穿兩大用餐區域,在柔和燈光下,用餐氛圍舒適愜意。‧͙ • ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ• ‧͙ $490 /ᴘᴘʟ∗ 自家製麵包上菜前先送上一盤暖烘烘的麵包每日新鮮出爐迷迭香意大利麵包配上西班牙48個月伊比利亞火腿有鹹香有麥味,作為開場相當的舒服
∗ ғᴇᴛᴀ奶酪奶酪微酸ᴄʀᴇᴀᴍʏ搭配檸檬皮、蜜糖、石榴、南瓜籽及脆餅,中和香濃芝士∗ 炭烤法式醬茄子 造型可愛的迷你茄子由炭烤茄子蓉製成入口香甜綿滑,以薄荷及羅勒等香料調味再加入松子增加口感∗ 炸鱈魚餅及西班牙甜椒炸鱈魚餅均香脆可口,令人回味無窮∗ 黑松露意大利細麵 (素食)由蛋香味濃的細麵配搭新鮮松露片及巴馬臣芝士簡簡單單卻又能體現出經典風味∗ 法式羊架及羊肉卷而必推特色主菜還有招牌法式羊架,是主廚ᴊᴏʀᴅɪ的拿手料理。普羅旺斯烤嫩羊肉卷以法國普羅旺斯的鮮嫩羊肉、羊肩及羊排卷成,先以慢煮方式烹調羊肩,突顯其厚實脂香,再以炭燒處理羊排,為軟嫩羶香注入誘人炭香∗ 提拉米蘇以香檳酒杯盛裝住,作為完美總結

∗ 自家製麵包
上菜前先送上一盤暖烘烘的麵包
每日新鮮出爐迷迭香意大利麵包
配上西班牙48個月伊比利亞火腿
有鹹香有麥味,作為開場相當的舒服

∗ ғᴇᴛᴀ奶酪
奶酪微酸ᴄʀᴇᴀᴍʏ
搭配檸檬皮、蜜糖、石榴、南瓜籽及脆餅,中和香濃芝士

∗ 炭烤法式醬茄子
造型可愛的迷你茄子由炭烤茄子蓉製成
入口香甜綿滑,以薄荷及羅勒等香料調味
再加入松子增加口感

∗ 炸鱈魚餅及西班牙甜椒
炸鱈魚餅均香脆可口,令人回味無窮

∗ 黑松露意大利細麵 (素食)
由蛋香味濃的細麵配搭新鮮松露片及巴馬臣芝士
簡簡單單卻又能體現出經典風味

∗ 法式羊架及羊肉卷

∗ 提拉米蘇
以香檳酒杯盛裝住,作為完美總結
Juno-香港上環意大利菜海鮮親子餐廳📍上環永樂街88號地舖。味道:😋😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏😏Tasting Menu 💰490/1FetaFeta 奶酪加上黑醋,🧀薄餅散發著麥香的香氣,🍞中間混合一此果籽🍃口感和味覺都非常豐富。😋🥖麵包外皮薄脆,內裡熱騰騰、彈牙又香。🍚飯心稍微偏硬,帶有意大利質感,非常惹味。🦐龍蝦鮮嫩但份量不多。整體而言,調味和菜式設計都出色,帶來意外的味覺衝擊。這個tasting menu for two包括5道前菜、2道主菜和兩份甜品,一位價格為490元。考慮到食物的質素和環境,性價比相當不錯。✨🐏羊肉卷另外加點,口感彈牙嫩滑,羊脂提供了香氣而不膩口。☕️Tiramisu有著黏口的質感,滑順,內心充滿咖啡的香氣。非常惹味。再搭配一份蘋果撻🍎和雪糕,🍦絕對是一組絕妙的組合。每道菜都做到了完美的配搭,令人印象深刻。😋🧀🍞🍚🍖🍰🍨#香港 #美食推薦 #美食日記 #上環#上環永樂街#88號地舖#意大利菜#tasting menu 美食推介#影相#打卡#相機先##hongkongfood#hongkongfoodie #美食 #推薦美食 #
Juno-香港上環意大利菜海鮮親子餐廳

📍上環永樂街88號地舖。

味道:😋😋😋😋😋😋😋😋
環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑
服務:😏😏😏😏😏😏😏😏
Tasting Menu 💰490/1

🥖麵包外皮薄脆,內裡熱騰騰、彈牙又香。

🍚飯心稍微偏硬,帶有意大利質感,非常惹味。

🐏羊肉卷另外加點,口感彈牙嫩滑,羊脂提供了香氣而不膩口。

再搭配一份蘋果撻🍎和雪糕,🍦絕對是一組絕妙的組合。

每道菜都做到了完美的配搭,令人印象深刻。😋🧀🍞🍚🍖🍰🍨

2023-12-29
2023-12-28 127 瀏覽
之前食過中環嘅 @chueca.hk 覺得唔錯,佢地最近喺上環開咗間 @junohongkong ,當然要去試下!門面係柔和的綠色,適逢臨近聖誕,餐廳亦放有可愛的聖誕老人及聖誕樹等裝飾~ 環境舒適!我地點咗tasting menu ($490/person),有幾款前菜、主食同甜品!🍭Ibérico Ham 48 Months 伊比利亞火腿經48個月風乾,放在手工製嘅迷迭香法國麵包上,火腿富鹹香,麵包好鬆軟~ 🍭Whipped Feta檸檬皮碎、烤葵花籽、紅石榴,蜜蜂、脆餅配搭微酸奶酪製成,口感豐富!🍭Caviar d'Aubergine適合素食者,由茄子蓉製成,造型成隻茄子咁好可愛!再加入松子,薄荷及羅勒調味~🍭Codfish Fritters "Beignet de more"炸鱈魚餅,餡料有薯蓉同埋鱈魚,熱辣辣上菜,外脆內軟!🍭Padrón Peppers適合素食者,油炸西班牙甜椒,惹味唔辣~🍭Juno Truffle Tagliolini 主菜有黑松露手工意粉,sauce 好香口,意粉軟硬適中,掛汁,上面放有一片片黑松露,富松露香!🍭Lobster Acquerello Ris

🍭Ibérico Ham 48 Months

🍭Whipped Feta

🍭Caviar d'Aubergine

炸鱈魚餅,餡料有薯蓉同埋鱈魚,熱辣辣上菜,外脆內軟!

🍭Padrón Peppers
適合素食者,油炸西班牙甜椒,惹味唔辣~

🍭Juno Truffle Tagliolini

🍭Lobster Acquerello Risotto(+$50)
真係有龍蝦肉!而且新鮮又彈牙!risotto 係用龍蝦汁製成,好味!

🍭Tiramisu
🍭Red Berries Creme Vanille
2款甜品各有特色,tiramisu 富咖啡香同酒香~ Red berries 鮮甜~

🍭Ginger Lemonade ($80)
🍭Peach Ice Tea ($80)

2023-12-22 1168 瀏覽
這間位於上環新開的意大利地中海餐廳,乃 Chueca 的姊妹店,由意大利主廚領導的烹飪團隊主理,提供多元化精緻迷人的地中海菜式。餐廳裝潢設計以悅目的綠色為主調,自然簡約又散發著一種奢華感,營造出一個寧靜的綠洲,輕鬆愜意的用餐氛圍。Tasting Menu $490/pp🫧STARTER🦋Iberico Ham 48 Months 咸香的伊比利亞火腿與自家製軟熟的迷迭香意大利麵包完美配搭,打開饗宴的頭炮。🦋Whipped Feta Feta奶酪的柔滑與烤南瓜子及烤葵花籽的香脆,成了有趣和諧的對比。🦋Caviar d'Aubergine 炭烤的茄子帶來了獨特的燒烤香氣,再加上松子仁、薄荷、羅勒及蜂蜜醬汁,帶來清新爽口的口感。🦋Codfish Fritters "Beignet de morue"酥脆的炸鱈魚餅,配上柑橘蛋黃醬,酸甜減膩。🦋Padron Peppers 用特級初榨橄欖油炸的炸西班牙小甜椒,簡單美味。🫧MAIN🦋Lobster Acquerello Risotto (+$50)選用陳年卡納羅利米入饌,加上波士頓龍蝦及24個月帕瑪森奶酪,烹調成正宗的西班牙燴飯,龍蝦肉質鮮嫩,飯粒

Tasting Menu $490/pp
🫧STARTER
🦋Iberico Ham 48 Months

🦋Whipped Feta Feta
奶酪的柔滑與烤南瓜子及烤葵花籽的香脆,成了有趣和諧的對比。

🦋Caviar d'Aubergine

酥脆的炸鱈魚餅,配上柑橘蛋黃醬,酸甜減膩。

🦋Padron Peppers
用特級初榨橄欖油炸的炸西班牙小甜椒,簡單美味。

🫧MAIN
選用陳年卡納羅利米入饌,加上波士頓龍蝦及24個月帕瑪森奶酪,烹調成正宗的西班牙燴飯,龍蝦肉質鮮嫩,飯粒帶半生熟的口感,芝士味香濃,啖啖滋味。

🦋Ballottine d'Agneau à la Provençale
提供羊排和羊肩肉兩個部位,經過烤製後,同樣呈現極具羊肉風味,羊排肉味突出,羊肩肉軟腍入味,加上各種調味料的微妙作用,令人驚艷。

🫧DESSERT
🦋Tiramisu
🦋Raspberry Chocolate Coulant (+$20)
提拉米蘇 / 山莓巧克力流心蛋糕
兩款甜點為饗宴劃上完美的句號。
年尾特別多飯局中環新開嘅Juno絕對係很好的選擇環境時尚有氣氛Tasting menu每道菜式都好食而價錢亦合理 $490/位不論係約朋友 或情侶都好適合!.🔸Starters ⏺️iberico Ham 48 Months火腿充滿咸鮮香,配新鮮烤迷迭香味義大利麵包,鬆軟美味。⏺️Whipped Feto Feta奶酪奶酪混入檸檬、烤南瓜子、烤葵花籽、石榴和蜂蜜,酸酸地,係一款好開胃的素食。⏺️Caviar d'Aubergine超級好食❤️!法式醬茄子軟綿綿帶炭烤香氣,加松子仁、薄荷、羅勒、蜂蜜、意大利醋,個汁超好食,我哋用麵包沾嚟食,一滴不漏。⏺️Codfish Fritters "Beignet de morue炸西班牙鹹鳕魚,配柑橘蛋黃醬,脆香不膩口。還有西班牙炸甜椒呢。🔸MAIN(三選一)⏺️Lobster Acquerello Risotto 有半隻波士頓龍蝦,鮮味肉爽。用咗義大利Acquerello陳年米,米粒完整飽滿且堅硬平均,吸收咗香鮮龍蝦湯汁,鮮味十足!⏺️Ballottine d'Agneau a la Provengale羊排煎得超嫩,咬落去好軟,肉香但不羶。普羅旺斯烤嫩羊肉

年尾特別多飯局
中環新開嘅Juno絕對係很好的選擇
環境時尚有氣氛
Tasting menu每道菜式都好食
而價錢亦合理 $490/位
不論係約朋友 或情侶都好適合!
🔸Starters
⏺️iberico Ham 48 Months
火腿充滿咸鮮香,配新鮮烤迷迭香味義大利麵包,鬆軟美味。

⏺️Whipped Feto Feta奶酪

⏺️Caviar d'Aubergine

🔸MAIN(三選一)
⏺️Lobster Acquerello Risotto
有半隻波士頓龍蝦,鮮味肉爽。

羊排煎得超嫩,咬落去好軟,肉香但不羶。普羅旺斯烤嫩羊肉卷配乾蔥、黑橄欖、番茄、迷迭香、大蒜,香料同羊肉好夾,好特別。

🔸Dessert
⏺️Tiramisu 提拉米蘇
義大利餅乾、馬斯卡彭奶酪。Valrhona可可粉

⏺️Tarte Tatin
塔丁蛋糕蘋果塔、焦糖奶油、香草冰淇淋

在香港感受歐式寫意度假風~ 上環新開的意大利餐廳Juno,以 柔和溫暖色系,搭配一整面採光好,顏值高的玻璃推折門,最吸睛的當然是牛油果綠配金色邊框的門面,打卡一流~ 聖誕節將近,餐廳增添了各種裝飾,滿載氛圍感!🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸 Brunch Menu (~HK500 pp)♦️STARTERS ✦Caviar d‘Aubergine Charcoal oven roasted eggplants, pine nuts, mint, basil, honey dressing (V) 炭爐烤過的茄子肉🍆,砌成一個茄子的圖案,拌勻松子、薄荷、羅勒、蜂蜜醬一起吃,口感軟糯,味道豐富。✦Burrata Pugliese +$40Heirloom tomatoes, Frisée salad, fresh basil, EVO and cracked black pepper (add HK$40)布袋狀的芝士,震騰騰,切開半流心芝士爆出,質地creamy又soft,搭配原種番茄,南意風情滿滿~✦Calamari Fritti +$50Crispy squid calamari, Tarta

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸
Brunch Menu (~HK500 pp)
♦️STARTERS

✦Caviar d‘Aubergine

✦Burrata Pugliese +$40

✦Calamari Fritti +$50
Crispy squid calamari, Tartar sauce
炸魷魚圈🦑一定少不了~

✦Lobster & Prawns open Omelette +$50
Spanish saffron alioli and piquillo peppers, poached onion (add HK$50)
意式omelette如薄餅般呈現,蛋的熟度可以選擇normall or well-done,有小小流醬蛋味更香濃,搭配龍蝦肉和蝦肉,非常滋味的開胃菜~

♦️MAIN
✦Grilled Half Boston Lobster | $320
Grilled in our charcoal oven, served with garlic butter, Frisée salad, sun dried tomato salad
🦞波士頓龍蝦滿載香蒜牛油味,烤得入味,又保持肉質彈嫩!

✦Pork Ribs | $340
Pomegranate molasses citrus and spices glaze, smashed rosemary jacket potatoes
有別於一般烤豬仔骨🐷,選取部位肉厚骨幼,味道屬於酸鹹掛,用石榴籽點綴,創新有意思~

♦️DESSERT
✦Tiramisu +$20
Savoyardi, mascarpone, Valrhona cocoa powder (add HK$20)
以新鮮沖泡的義大利Illy品牌咖啡製作,cheese綿厚順滑,香檳酒杯盛上,精緻優雅。

✦Tarte Tatin
Apple tart, caramel chantilly, vanilla ice cream
底層香脆,蘋果肉千層式焗成,焦糖肉桂味夠香濃

♦️DRINK
✦San Pellegrino 750ml +$75
✦Giner Lemonade +$80 薑味濃厚,微甜,冬日必選~
✦Peach Ice Tea +$80 清新怡人,不甜不膩~

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔
店員有禮helpful,整個用餐過程都非常舒適自在~
2023-12-20 129 瀏覽
今次去咗間地中海風格既餐廳試食,驚喜不斷!伊比利亞火腿香噴噴,揭開宴席既序幕!食落口感絲滑,治癒我個胃!😍 魷魚炸得剛剛好,外脆內軟咁,唔油唔膩添!As for the Lobster Acquerello Risotto, 呢個係我打卡推介,龍蝦肉甜,跟住大口咬落去,真系過癮!飯粒飽滿吸滿咗海鮮嘅精華,每一啖都係享受🦞。主角當然要畀普羅旺斯烤嫩羊肉卷啦,呢個嘅味道,喺口裡面,真係舞出齊普羅旺斯風情。羊肉腍滑得嚟,香脆蔥頭添埋個微微既焦香,簡直係咁樣嘅晚餐夢幻組合!最後黎個Tiramisu,滑溜溜啖啖奶馬斯卡彭超級窩心!🍮 酥脆既Tarte Tatin,加埋啲焦糖蘋果,啱哂甜品終結者既我。嘆番杯Juno & Tonic嘅清新香氣,劃上完美句號。點解食飽飯就咁滿足?因爲每一口都講到故事,每一口都似乎與地中海有個約會。真系一試難忘既一餐!🌊💖

今日試上環新開一個月到嘅地中海風意大利餐廳Juno, $180+已經可以食到四道菜真心驚喜,仲要係靚裝好食加名廚打理,店員服務亦非常貼心,每完成一道菜都會換新餐具. 餐廳得五十個位到,lunch time 幾full, 記得book .餐廳外牆鋪上橄欖綠色瓷磚相當優雅又適合打卡,內裡裝修簡約亦以柔和色系及綠色做主調,樓底高而且採用較多玻璃採光打造出開楊愜意氣氛,男士們可以bookmark 定慶祝紀念日,包女士們喜歡. 平日午餐包兩個前菜,一個主食,一個甜品. 價錢由$180 去到$380 不等. 總共有四款前菜,有烤南瓜籽湯/西班牙甜辣椒/鷹嘴豆泥配比特包/布袋芝士沙律. 兩個人已經可以試曬全部款式,而且份量幾大夠分享. 六個主食,有番茄醬意大利麵/烤春雞/ 龍蝦意大利飯/肉眼扒/虎蝦/焗盲曹. #煎虎蝦六隻虎蝦大大隻煎得新鮮爽口彈牙,簡單以蒜、香芹、酸醃茴香煎已經非常惹味. 仲可以隨喜好加上燒過嘅嘅檸檬汁做點綴.#蕃茄醬意大利麵加埃塔橄欖帶橘子的酸甜,新鮮香草加上香濃番茄醬,配合全蛋意大利幼麵的咬口感覺輕盈.甜品可以二選一,一人叫一個. 有忌廉紅桑子,同埋tiramisu. 濃郁法國

#煎虎蝦

#蕃茄醬意大利麵

甜品可以二選一,一人叫一個. 有忌廉紅桑子,同埋tiramisu. 濃郁法國可可粉配上奶香幼滑軟芝士同咖啡粉手指餅,正宗超高質,一試愛上. 最後叫左杯cappuccino,為完美一餐作結, 咖啡冇乜特別,但係同連鎖咖啡店價錢一樣,好抵飲.

餐廳有個tasting menu($490/px)有all starters to share 超吸引,全日供應,可以試齊五款starters,下次一定再試. 星期六日亦有brunch menu提供. Juno 夠膽逆市揼本開新餐廳仲要係核心地段,呢份勇氣同膽識已經係實力嘅表現. 提提佢地另外有間姊妹餐廳Chueca 喺中環歌賦街,以藍色做主調,食西班牙tapas ,有機會都去支持下啦.

2023-12-15
2023-12-16 154 瀏覽
之前行經上環見到有間新開而且裝修幾靚嘅西餐,bookmark左,趁weekend嚟食個brunch預祝聖誕節😻去到門口,已經見到個頂有大大個聖誕老人公仔,好吸睛,好多人停低影相~Brunch menu都豐富,一個set可以揀兩個starters,一個main同一個甜品,好滿足☺Starters:✨胡桃南瓜湯 - 面頭有d薄荷油同烤南瓜子,南瓜味濃郁🎃✨炭烤法式醬茄子 - 賣相好特別,用左茄子蓉砌返茄子形狀🍆✨炸魷魚 - 炸得好香脆,口感唔錯🦑✨龍蝦大蝦煎蛋餅 - 上枱熱辣辣,而且好足料,龍蝦同大蝦肉仲好彈牙!Main:✨特式黑松露意大利細麵 - 擺碟好吸引,面頭有一片片真。黑松露,松露味好出👍✨碳烤澳洲尖吻鱸 - 魚肉十分嫩滑,仲落左粗鹽提鮮,調味剛好!Dessert:✨Tiramisu - 質地好幼滑,而且唔會好膩,我一個人都食得晒😍✨Tarte Tatin - 呢款Apple Tart好經典,焦糖味幾入味;旁邊Vanilla 雪糕好香,仲見到粒粒雲尼拿籽🤤Drinks:✨Ginger Lemonade - 杯入面有幾片薑,認真真材實料,味道仲好fresh🍹✨Cappuccino -

Starters:
✨胡桃南瓜湯 - 面頭有d薄荷油同烤南瓜子,南瓜味濃郁🎃

✨炭烤法式醬茄子 - 賣相好特別,用左茄子蓉砌返茄子形狀🍆

✨炸魷魚 - 炸得好香脆,口感唔錯🦑

Main:

Dessert:

Drinks:

✨Cappuccino - brunch真係要歎返杯coffee,令weekend 更完美!

2023-12-16 475 瀏覽
Chueca既姊妹店Juno近排進駐上環,主打地中海菜✨ 裝潢時尚又有格調,以橄欖綠色為主調,充滿歐陸風情😍 菜式別具特色,放假嚟食weekend brunch特別寫意🥰✨ Tasting menu ($490/ person)♡ Starters❀ Ibérico Ham 48 Months 🥓48個月伊比利亞火腿味道鹹香,肉質柔嫩,配搭自家製迷迭香意式麵包,又香又鬆軟☺️❀ Whipped Feta 🧀奶酪微酸creamy,搭配檸檬皮、烤葵花籽、石榴、蜂蜜及脆餅,食落好開胃呢~❀ Caviar d'Aubergine 🍆迷你茄子由炭烤茄子蓉製成,造型可愛😍 入口香甜綿滑,以薄荷及羅勒等香料調味,再加入松子增加口感✨❀ Codfish Fritters "Beignet de morue" 🐟炸至金黃色既鱈魚餅,外脆內軟,混合薯蓉及鱈魚製成,蘸上柑橘蛋黃醬食更滋味😚❀ Padrón Peppers 🫑西班牙甜椒經油炸後亦唔會油膩,味道甘甜唔會辣♡ Main❀ Juno Truffle Tagliolini 🍝手工意大利蛋麵口感彈牙又富蛋香,配上巴馬臣芝士及松露片令味道更濃厚,散發陣陣松

✨ Tasting menu ($490/ person)

♡ Starters

❀ Ibérico Ham 48 Months 🥓

❀ Whipped Feta 🧀

❀ Caviar d'Aubergine 🍆

❀ Padrón Peppers 🫑
西班牙甜椒經油炸後亦唔會油膩,味道甘甜唔會辣

♡ Main

❀ Juno Truffle Tagliolini 🍝
手工意大利蛋麵口感彈牙又富蛋香,配上巴馬臣芝士及松露片令味道更濃厚,散發陣陣松露香氣😊

❀ Lobster Acquerello Risotto 🦞 (+$50)
波士頓龍蝦新鮮彈牙,以陳年卡納羅利米製作risotto,飯粒飽滿且煙韌,吸收滿滿濃郁既龍蝦湯汁🥰

♡ Dessert

❀ Tiramisu ☕️
❀ Raspberry Chocolate Coulant 🍫 (+$20)
甜品揀咗tiramisu及紅莓朱古力心太軟❤️ Tiramisu質感軟滑又creamy~而心太軟入面有流心紅莓醬,配上紅莓雪芭,酸甜解膩☺️

❀ PEACH ME UP 🍸 ($110)
❀ PASSION FRUIT MOJITO 🍸 ($110)
兩杯Cocktail分別以桃及熱情果為主調,酸酸甜甜好易入口✨
午餐
Stumbled upon a European restaurant in Sheung Wan. Went for the signature Testing Menu and walked away with a satisfying belly🥰 Everything is above average with lovely drinks! Tasting Menu $488/pp/ALL STARTERS TO SHARE/Ibérico Ham 48 Months- Served on homemade rosemary focacciaWhipped Feta- Lemon zest, toasted seeds, pomegranate, honey (v)Caviar d'Aubergine- Charcoal oven roasted eggplants, pine nuts, mint, basil, honey dressing (v)Codfish Fritters "Beignet de morue"- Spanish salted codfish frit

Tasting Menu $488/pp
/ALL STARTERS TO SHARE/
Ibérico Ham 48 Months

Whipped Feta

Caviar d'Aubergine

- Spanish salted codfish fritters, citrus mayonnaise

Padrón Peppers
- Deep fried green peppers, extra virgin olive oil (v)

/Mains/
- Half Boston lobster, aged Carnaroli rice, Mascarpone cheese, Amalfi lemon

Ibérico Pork
- Grilled in our charcoal oven, served with potato, confit piquillo peppers and charred garlic

/Desserts/
Tiramisu