2019-05-04 74 瀏覽
讀U嗰啲好鐘意食放題,不過年紀大左食量細左好夠,所以已經好耐冇食過放題。之前喺觀塘返工,lunch 食過JK brother,覺得性價比幾高,見到佢地喺尖沙咀搞韓日放題,都想試下質素點。一入到去,座無虛席。餐廳裝修嘅風格係工業風,有啲特色嘅graffiti wall,不過我覺得座位略嫌有啲唔夠闊落。點餐方面,呢度要scan QR 再上網落單,好環保唔使填紙仔,亦都冇漏單嘅情況。食物方面,放題最回本嘅當然係刺身啦。印象最深刻係活八爪魚刺身,因為從來都未試過,啲八爪魚將住我個口,都幾過癮。最推薦嘅係醬油蝦,我叫左好多轉,個醬油嘅鮮味同新鮮嘅蝦刺身相輔相成。另外,其他刺身都好新鮮。炸物串燒方面,有炸蠔炸蝦炸芝士嗰啲,我最鐘意係炸榴槤,榴槤味好濃郁亦都有流心嘅感覺。壽司手卷嗰啲,選擇都好多,好多都有得火炙呀,有黑松露醬喺面咁。佢好在啲飯唔會大大嚿,唔會質飽你食唔落其他嘢。嘢飲方面,呢度有好多韓式罐裝果汁,入邊有粒粒果肉,出面買一罐都唔平㗎!比較嘅特別飲品係一支白色嘅米漿,我之前未飲過,有少少燕麥嘅味道,幾特別。呢度仲有梅酒同埋清酒飲,都幾揼本~食完正餐少不免要食甜品,呢度有好多款韓國雪條,真係

食完正餐少不免要食甜品,呢度有好多款韓國雪條,真係揀到頭暈眼花。有一隻芒果雪條想試好耐,呢度有得食真係好開心!!個口感真係好似食緊芒果肉咁!!大愛😍

總括而言,呢度比其他放題優勝嘅地方就係可以食到好多具韓國特色嘅嘢,哈韓又鐘意食放題嘅朋友可以一戰🤗🤗
2019-05-04 200 瀏覽
餐廳以韓式活八爪魚刺身同醬油蝦放題做賣點香港好少見加上價錢唔算貴所以同朋友黎試下刺身韓式活八爪魚刺身餐廳擺左成缸八爪魚喺刺身吧台即叫即劏所以上枱嗰時仲識郁黎郁去吸住碗壁;食之前簡單加啲麻油已經好鮮甜醬油蝦想試醬油蝦好耐但香港賣得都幾貴但餐廳居然有得放題任食完全可以輕鬆回本挪威三文魚/珍寶帶子/赤貝其他刺身款式唔算多但整體新鮮而且質素唔錯壽司劍魚腩壽司/油甘魚壽司壽司飯大小適中細細件可以試多幾款火炙原條芝士海鰻壽司/火灸三文魚腩壽司/蔥吞拿魚軍艦/牛油果軟殼蟹沙律卷除左手握壽司仲有軍艦同卷物等唔同款式炸物/燒物日本芝士年糕/紫心蕃薯脆餅/明太子鱆魚燒年糕煙韌芝士流心;鱆魚燒飽滿而且熱辣香脆韓國蜜糖芥末醬炸雞/香蘇紫芋丸/一口蘋果角炸雞金黃酥香而且雞肉滑嫩肉汁豐富配搭蜜糖芥末醬微辛但順口;紫芋丸口感軟糯;蘋果角香甜黑椒燒牛舌串/鐵板紐西蘭羊架牛舌薄切而且肉質爽彈;羊架經過燒烤表面焦香肉質依然軟嫩料理/鍋物香蒜一口牛柳粒/拉絲芝士爆炒牛肉牛肉肉質緊實口感嫩腍;配搭香蒜惹味相反加埋芝士爆炒拉絲邪惡海膽茶碗蒸蒸蛋滑嫩而且蛋香濃郁配搭些許海膽味道甘香黃咖哩煮牛舌食食下侍應拎左盤黃咖哩牛舌黎話係廚師

刺身

牛肉肉質緊實口感嫩腍;配搭香蒜惹味相反加埋芝士爆炒拉絲邪惡

海膽茶碗蒸

蒸蛋滑嫩而且蛋香濃郁配搭些許海膽味道甘香

黃咖哩煮牛舌

食食下侍應拎左盤黃咖哩牛舌黎話係廚師推薦所以要左份試下;咖哩香濃而且牛舌肉質軟腍的確唔錯

牛肉野菜豆腐鍋

鍋物有牛肉野菜豆腐鍋同步隊鍋兩款;配料唔夠仲可以另外再點

甜品方面除左雪糕仲有自家製馬卡龍而且全部任食好正

2019-04-29
  • 韓式活八爪魚刺身
  • 黑椒燒牛舌串
  • Mövenpick
2019-05-04 69 瀏覽
香港點菜的放題餐廳幾乎都是點菜紙的方式點菜, 但這間餐廳用手機點餐, 方便, 又快, 又無漏單, 正先黎個生魚拼盤, 賣相優美, 每樣魚種都鮮味十足, 三文魚肥美, 帶子入口即溶, 甜蝦彈牙韓式八爪魚生食, 生食也不會腥,口感好特別日本梅酒, 有酸酸甜甜的口感,香氣濃郁, 酒精濃度不高,不善喝酒的我也能接受醬油蝦, 醬油的咸香帶微甜, 蝦身爽脆鮮甜,肉質緊實富彈性,十分鮮味蔥花吞拿魚軍艦, 吞拿魚打成蓉, 口感變得更加細緻, 口感滑順, 魚脂香濃

韓式八爪魚生食, 生食也不會腥,口感好特別

2019-05-03 79 瀏覽
最近係尖沙咀又見到一間新既放題店,叫左朋友上黎同我試下。最早既時段238一位,價錢上相對較平,性價比十分高而餐廳落單非常方便,可以用手機空掃台上既QR code直接點單,唔洗再慢慢遞紙仔點左少少前菜黎食,胡麻豆腐同手拍青瓜胡麻豆腐正常野,味道不過不失。手拍青瓜係中式既味道,酸味較重刺身一定唔少得,刺身都切得幾大件,而且帶子點幾多就真係黎幾多,太好了!味道上,刺身都非常新鮮,三文魚夠香,北寄貝夠爽甜,帶子又滑又鮮甜呢度最特色既應該就係活八爪魚刺身! 上台既時候佢仲郁緊,而且佢仲吸到隻碗實一實,好難夾上黎食台上有麻油同豉油,自己可以任意加。落左麻油特別香口,而且本身加左芝麻,香上加香。質感方面都係煙煙韌韌,而可能因為係新鮮即叫即切,味道仲略略帶咸黃咖哩牛舌有驚喜,牛舌切成厚厚既一塊,而且煮得又香又腍又入味,encore list!!牛仔骨一份有兩塊,而且都幾大塊,食落牛味濃但會有d脂肪同筋,如果要啖啖肉都係牛舌好!另一個驚喜係牛柳粒佢係韓式既做法,整體味道偏甜,但可能就係因為甜甜地,牛肉又腍又甜串燒點左少少,每樣都試下。雞肉同雞腎都好好食,但牛舌比咖哩牛舌差左D,可能唔夠腍唔夠厚壽司都每樣
最近係尖沙咀又見到一間新既放題店,叫左朋友上黎同我試下。
最早既時段238一位,價錢上相對較平,性價比十分高

點左少少前菜黎食,胡麻豆腐同手拍青瓜

另一個驚喜係牛柳粒

壽司都每樣試下,最好食係劍魚腩! 油香味十足,入口即溶
茶碗蒸都係encore首選,蒸出黎又香又滑,而且上邊仲加左海膽,鮮上加鮮,正!

雪糕既選揀呢度都係無敵,超多款式,而且仲有好多即日手製既甜品,都好好味
2019-05-03 170 瀏覽
之前聽朋友講依間放題唔單止係一般日式放題,係日韓放題,有得食韓式活八爪魚。因為小弟去過韓國既關係,未食過活八爪魚,所以就一於跟朋友一齊去食。 黎之前睇到有唔少評論話迫係門口。可能因為我平日黎同埋食8點既關係,又唔係好迫,一黎到就可以入,座位既間距同一般放題差唔多。依家都有唔少餐廳都係掃QR CODE之後用手機落單,佢都唔例外,其實都幾好,方便又環保。 黎到就梗係周圍睇下D 飲品櫃同埋雪榚櫃,比起一般日式放題同任食鍋店,飲品選擇少一點,但我至愛既梅酒,所以一定要點佢啦。雪榚櫃更加不得了,雪條之外,Movenpick 同 Dreyer’s 更加係任食。 講到明我係為左活八爪魚而黎,一坐低就梗係叫左先,真係好新鮮,黎到仲郁既,加D 醬油再食,超級正,前前後後我一個人都食左三碗。 跟住當然仲有試個魚生啦,不過因為我主要食八爪魚,魚生唔係試好多,主要試甜蝦、帶子同埋蟹棒,帶子都好鮮味。 熟食方面炸面出色,炸粉夠脆,值得一試係炸八爪魚、吉列蠔、炸香蕉,炸雞還可以。燒物就無試太多,燒雞翼唔錯。 最後食埋雪榚就飽飽了,走個陣等lift 睇到原來kelly都黎講,真係估你唔到。

講到明我係為左活八爪魚而黎,
前前後後我一個人都食左三碗。

熟食方面炸面出色,炸粉夠脆,值得一試係炸八爪魚、
吉列蠔、炸香蕉,炸雞還可以。
燒物就無試太多,燒雞翼唔錯。

最後食埋雪榚就飽飽了,
走個陣等lift 睇到原來kelly都黎講,真係估你唔到。
2019-05-02 214 瀏覽
今日同朋友去左食放題好快就有位坐了跟個QR CODE去落單即時落下刺身先甜蝦同帶子都非常新鮮好味,鮮味呀魷魚仲識郁既,口感好好,非常正呀壽司都唔錯.係幾好食既炒雜菇都好香菇味醬油蝦都幾得意,食物都算好多選擇雞翼同雞腎都好入味好好食炸物真係幾好食,熱辣辣咁整返杯梅酒更加係正雪糕種類真係好多選擇,仲有Dreyer's同埋movenpick平時其他地方限一杯,依度任食真係回返晒本,個人最愛這兩個雪糕牌子
今日同朋友去左食放題
好快就有位坐了
跟個QR CODE去落單
即時落下刺身

甜蝦同帶子都非常新鮮好味,鮮味呀
魷魚仲識郁既,口感好好,非常正呀
壽司都唔錯.係幾好食既
炒雜菇都好香菇味

醬油蝦都幾得意,食物都算好多選擇
雞翼同雞腎都好入味好好食
炸物真係幾好食,熱辣辣咁
整返杯梅酒更加係正
2019-04-24
  • 甜蝦
  • 帶子
  • 魷魚
  • 雪糕
見很多網上媒體均有介紹以活八爪魚剌身和醬油蝦作招徠頗為特別所以book了早場試一試活八爪魚剌身作賣點相當特別在香港應該較為少見即叫即整,相當新鮮至於醬油蝦味道也不錯可惜有點沙落單方面是用QR code掃碼下單可能是由於食早場的關係雖然上菜有快有慢但是下了數次單亦沒有漏單情況放題而言算是相當難得食物方面整體水準ok當中以厚切帶子較為吸引雖然味道只是正正常常但厚切版本在在放題中較少見可算是賣點之一吞拿魚最為失色不過放題而言這也無可厚非籌司在放題而言也算不錯飯的大小適中個人推介火炙三文魚 黑松露帶子 牛油軟殼蟹卷海膽茶碗蒸茶碗蒸不錯海膽帶苦算是過一過海膽口癮第一次見如此簿切的羊架上菜時嚇了一跳但是味道竟也不錯牛舌調味頗佳吃了數串有時會有些筋位天婦羅炸粉較厚正常放題水平甜品選擇極多絕對是加分位其實食客很多時都是吃一條起兩條止提供多些款式相信成本也不會高太多但絕對會令用餐體驗上升埋單每人$238加一個人覺得整體水準不錯有機會可以再試最後有一點點建議桌上的頹木筷子和一早放定的wasabi在視覺上不太好看很有一種廉價日式餐廳的感覺如果可以改善相信會令用餐體驗更上一層樓
見很多網上媒體均有介紹

最後有一點點建議
桌上的頹木筷子和一早放定的wasabi在視覺上不太好看
很有一種廉價日式餐廳的感覺
如果可以改善相信會令用餐體驗更上一層樓
前牌係朋友介紹之下 呢度呢間放題有得食韓國生八爪魚 之前去咗韓國食唔到 好遺憾呀居然香港都有得食即刻嚟試吓順帶一提呢度係用QR code落單嘅 非常方便亦都唔會漏單八爪魚直接喺個魚缸入邊拎出嚟切一上到枱仲喺度郁嚟郁去 好似一條蛇咁好搞笑放入口之後不得了 會黐住你個嘴同埋脷 個感覺好新奇 我瘋狂同佢打車輪咁劑😂😂呢度仲有其他刺身壽司食質素都唔錯,另外一個我要推介嘅係海膽茶碗蒸, 超好味我叫咗三碗。食咗啲凍嘅刺身食返碗茶碗蒸成個人舒服晒仲有其他串燒啊餃子啊炸香蕉啊炸榴槤, 仲食咗一個18禁炸餃子, 一開始係唔辣嘅跟住後尾攻晒啲辣味上嚟。不得不提呢度嘅雪糕係我去過咁多放題之中最高質同埋最多款式,除咗有名牌雪糕之外仲有其他韓國雪糕。7-11都買$20.1件㗎,我拎咗個抹茶紅豆堅魚燒雪糕好食呀呢個
居然香港都有得食即刻嚟試吓

順帶一提呢度係用QR code落單嘅 非常方便亦都唔會漏單

八爪魚直接喺個魚缸入邊拎出嚟切
一上到枱仲喺度郁嚟郁去 好似一條蛇咁好搞笑

2019-04-27 258 瀏覽
自從去完韓國旅行回來,好掛住韓食,就上網找找日韓放題餐廳回味一下。間餐廳用手機落order幾方便,上菜都算快。食物方面,基本都有齊,特別在這間有活八爪魚刺身同日本清酒飲。活八爪魚刺身好新鮮,上檯時仲郁郁下咁,加麻油同豉油好好食。醬油蝦肉質結實,加咗醬油突顯蝦的鮮味。蒜香燒生蠔燒得剛好,惹味!三文魚頭燒得脆口,連魚骨都可以食埋。牛油粟米清淡好味又健康。貓山王榴槤炸彈一咬開即刻散發出陣陣幽香榴槤味,外脆內軟。整體來說服務跟食物質素不錯,會再光顧!

間餐廳用手機落order幾方便,上菜都算快。

活八爪魚刺身好新鮮,上檯時仲郁郁下咁,加麻油同豉油好好食。

醬油蝦肉質結實,加咗醬油突顯蝦的鮮味。

蒜香燒生蠔燒得剛好,惹味!

三文魚頭燒得脆口,連魚骨都可以食埋。

牛油粟米清淡好味又健康。

貓山王榴槤炸彈一咬開即刻散發出陣陣幽香榴槤味,外脆內軟。

整體來說服務跟食物質素不錯,會再光顧!
2019-04-27 182 瀏覽
友人推介這間放題有活八爪魚刺身任食,好吸引,就同同事放工去食。餐廳是用手機scan QR code下單,方便又環保。食物飲品選擇多,好多都想試。日本梅酒 - 一樽小瓶上,酸味甜味適中好易入口。韓式活八爪魚刺身 - 餐廳特色食物,上碟時都係郁下郁下,放落口仲會吸住條脷,咬落好有勁。刺身 - 大大件,新鮮又好食。壽司 - 壽司飯握得唔鬆唔實剛剛好,魚生切得厚薄適中。牛肉野菜豆腐鍋 - 一大鍋上檯,入面已加咗牛肉八爪魚等,另外可再加火鍋配料。海膽茶碗蒸 - 雞蛋蒸得好滑,加埋海膽令味道唔會好淡。出面有好多雪條選擇,有我最鍾意嘅藍莓乳酪雪條,十級驚喜!

日本梅酒 - 一樽小瓶上,酸味甜味適中好易入口。

刺身 - 大大件,新鮮又好食。

壽司 - 壽司飯握得唔鬆唔實剛剛好,魚生切得厚薄適中。

海膽茶碗蒸 - 雞蛋蒸得好滑,加埋海膽令味道唔會好淡。

出面有好多雪條選擇,有我最鍾意嘅藍莓乳酪雪條,十級驚喜!
2019-04-27 156 瀏覽
日本野同韓國嘢相信有好多人都好鍾意食,但係坊間一啲嘅餐廳或者放題好少將兩者混合埋,今次嚟到尖沙咀呢間日本mix韓國嘅放題店,一入到黎感覺好特別,例牌order咗刺身先,每日都新鮮,尤其帶子刺身好大粒,口感好正部隊鍋有韓國嘅特色,嘢飲有韓式同日式嘅罐裝同樽裝飲品可以俾我地去選擇,雪糕方面亦都有韓式同埋日式嘅雪糕牌子俾我哋去選擇,甜品有我最鍾意食嘅馬卡龍,總體來講,呢間餐廳嘅食物都好高質,上菜速度亦都好快,服務態度亦都好好,大家不妨一試丫
2019-04-27 267 瀏覽
之前常常吃放題,最近卻記起自己好久沒有吃了,得知尖沙咀有一間新開的放題店,不只是日式放題店,還混合了韓式的元素,成了日韓放題,在市面上是很少見的,這次好幸運的就走到了這間食店。放題店就近佐敦,尖沙咀的末端,如果大家剛巧到尖沙咀逛街,我會建議大家到尖沙咀那邊走過去,要不然在佐敦地鐵站走過去會比較近。一早便預約了7:30,別以為有預約便不用等位,上去了還等了5分鐘左右,也不算很久啦。也許是少見的日韓放題,大家都好有興趣去試,人流超多的,全場滿座了,wain in的應該就會失望而回。放題店採用了手機下單的形式,現今有許多餐廳也是這樣的形式。每一張桌子上都會有QR Code,客人掃完QR Code後便會進入點菜的頁面,食物種類都是放題中常見的種類了,刺身、壽司、炸物等等。先點了牛舌和雞軟骨,看樣子還不錯,試試如何吧。牛舌的標準應該是煙韌,椒鹽味也濃,這裡的也不算好煙韌,但味道香濃。另外雞軟骨也不是只有骨,帶有不少滑溜的雞肉,一點也不像平時的雞軟骨呢。這間的刺身竟然是來了一份熟食後才來的,通常第一份就是刺身,這裡的次序比較特別。三文魚看來樣子並不討好,鮮味卻明顯,質感軟稔,沒有平常三文魚的爽口感

放題店採用了手機下單的形式,現今有許多餐廳也是這樣的形式。每一張桌子上都會有QR Code,客人掃完QR Code後便會進入點菜的頁面,食物種類都是放題中常見的種類了,刺身壽司、炸物等等。

燒物

這間的刺身竟然是來了一份熟食後才來的,通常第一份就是刺身,這裡的次序比較特別。三文魚看來樣子並不討好,鮮味卻明顯,質感軟稔,沒有平常三文魚的爽口感覺。帶子非常大粒呢,鮮甜可口,榮螺、甜蝦和蟹柳的質素也不錯呢。
刺身

壽司方面,點了鰻魚壽司和黑松露帶子壽司,鰻魚壽司被切成薄片,不是常見有咬口的感覺,而是入口即溶,鰻魚汁適量。黑松露帶子壽司的黑松露香口,帶子厚厚的,令人很有滿足感。
壽司

天婦羅則比較遜色,點了炸蝦天婦羅和魷魚天婦羅,炸粉的部分多,以致吃的時候感覺略為油膩。炸蝦裡還是新鮮溫熱的,蝦肉爽口彈牙,這方面倒是做得不錯。
天婦羅

炸物理所當然也是放題中必點的一環,點了吉列蠔、韓式炸雞和紫心香芋丸,三種也很美味,尤其是韓式炸雞,吃的時候還真覺得在韓式炸雞店吃炸雞似的
吉列蠔也沒有腥味,紫心香芋園不會死甜,香芋味重。
炸物

而在這裡,最特別的想必是部隊鍋,很多放題店都有鍋物可選,但大小大多都很小這個卻是很大的,也真有部隊鍋的風味
有韓式香腸、魚餅、魷魚鬚、公仔麵等等的材料,十分特別

步隊鍋

不得不提及這裡的甜品種類,平常的放題店也許只會有小量的甜品種類如雀X雪糕和一些「現成」的甜品等等,有許多韓國甜品的品牌,又有雪糕三文治和乳酪等等,還真的很少見

2019-04-24
2019-04-27 123 瀏覽
同朋友去韓國都無食過生八爪魚,今次專程黎呢間 JK Brother’s呢間放題試試佢!嘩好多人已經第一日時間衝去order 生八爪魚佢好細隻 唔會好啜住喉嚨 但我地都係一人試左一隻算了 唔敢食太多 要留肚食其他野!刺身我叫左 三文魚 帶子甜蝦 全部都ok ! 跟住就係壽司,有我最愛既鰻魚!仲有羊架 好香口!再有焗生蠔一口蒜香口牛肉稔身香口再黎既就係炸物推薦一口炸芝士 魷魚鬚最後就係最好味既燒菠蘿 好juicy!!!燒過既菠蘿特別甜

第一日時間衝去order 生八爪魚
佢好細隻 唔會好啜住喉嚨
但我地都係一人試左一隻算了 唔敢食太多 要留肚食其他野!

刺身我叫左 三文魚 帶子甜蝦 全部都ok !

跟住就係壽司,有我最愛既鰻魚!

仲有羊架 好香口!

再有焗生蠔

一口蒜香口
牛肉稔身香口

再黎既就係炸物
推薦一口炸芝士 魷魚鬚

最後就係最好味既燒菠蘿 好juicy!!!燒過既菠蘿特別甜
2019-04-27 61 瀏覽
之前好幾次去韓國都無食過生八爪魚,今次搵openrice見到呢間 JK Brother’s呢間放題有得食,就專登過黎尖咀試喇~~~ 嘩我同朋友八點到,一上黎已勁多人! 佢啲位置說實在有點迫…但另一邊係鬆動好多…呢間又係用電話app 落單第一日時間就梗係要試試生八爪魚啦~~ 刺身正常發揮,三文魚厚切,帶子鮮甜八爪魚好生猛,食落口時八爪魚會用吸盤吸住啲手指~~~壽司種類都多但呢幾舊好似無炙過咁hahaha 跟住就係熱食喇有羊架~ 係薄切嗰隻,淺嚐少少最啱嘩仲有焗生蠔,好香好惹味一口蒜香口牛肉稔身香口再黎既就係炸物推薦一口炸芝士 魷魚鬚最後就係我最愛既燒菠蘿喇~

嘩我同朋友八點到,一上黎已勁多人!
佢啲位置說實在有點迫…但另一邊係鬆動好多…

呢間又係用電話app 落單

第一日時間就梗係要試試生八爪魚啦~~
刺身正常發揮,三文魚厚切,帶子鮮甜

八爪魚好生猛,食落口時八爪魚會用吸盤吸住啲手指~~~

壽司種類都多
但呢幾舊好似無炙過咁hahaha

跟住就係熱食喇

有羊架~ 係薄切嗰隻,淺嚐少少最啱

嘩仲有焗生蠔,好香好惹味

一口蒜香口
牛肉稔身香口

再黎既就係炸物
推薦一口炸芝士 魷魚鬚

最後就係我最愛既燒菠蘿喇~
  • 活八爪魚
2019-04-25 78 瀏覽
J stands for Japan and K stands for Korea. 我冇錯的話。聽我朋友介紹,過嚟試試個活八爪魚,再加放題,感覺唔錯。刺身,三文魚OK,冇一件係會過瘦。帶子都好大粒。甜蝦都唔錯,唔會起膠。仲有我最鍾意食嘅油甘魚添。講到刺身,就一定要講講呢度主打嘅醬油蝦同埋活八爪魚。食過醬油蟹嘅朋友都照醬油嘅味道係幾咁吸引。原來擺落蝦度,都一樣咁好味,仲要好入味。而活八爪魚,特別嘅就係非常生猛,都仲識郁,佢哋吸盤吸住隻碟,好難夾,不過就係食佢依一點,都仲夠令我叫佢黎食。另外啲壽司都OK,起碼舊飯唔會大大嚿,味道唔差。個牛舌幾好味,都有encore。總結:如果食太多普通放題覺得悶嘅話,我諗呢度會帶比你好多新鮮感,尤其係活八爪魚。

聽我朋友介紹,過嚟試試個活八爪魚,再加放題,感覺唔錯。

• 醬油蝦