2023-01-16
朋友最近去咗尖沙咀返工,今日去咗尖沙咀約佢食lunch, 本身想約佢食附近某間茶記,但大排長龍就放棄咗,佢帶咗我去佢個「飯堂」食,原來佢個「飯堂」係K11後面嘅酒吧街,日頭嘅酒吧街旺中帶靜,餐廳設有室內外座位,好啱約埋三五知己飲嘢吹水,如果唔係我哋下午要返工應該會坐到唔捨得走。Lunch set選擇多,有成11款可以揀,重點係價錢唔貴,最平果個即煮意粉都只係$68包嘢飲,講真茶記求其一個快餐都唔知呢個價錢啦。大把咖啡款式提供俾喜歡嘆咖啡嘅朋友選擇,拉花cappuccino都只係加$15蚊。Long black 天寒地凍飲杯熱咖啡最啱,呢杯Long Black嘅味道比較Nutty。Cappuccino 拉花圖案唔算特別,有強迫症嘅我好欣賞個心冇歪咗或者倒轉去另一邊,飲嘅時候拎起杯睇到個心啱啱好對住自己,朋友話杯Cappuccino好飲。Carbonara大大塊煙肉鋪滿意粉面頭好足料,醬汁濃稠度剛剛好,意粉煙韌有咬口但唔硬,食得出啲意粉係即叫即煮,放到凍咗都仲係好好食,冇變到成餅嘢咁,呢個意粉好好食之餘仲好抵食,經常嚟食都得。All day breakfast 賣相好靚,尤其是個太陽蛋,燶
Long black
Long Black
Cappuccino
Cappuccino
All day breakfast
賣相好靚,尤其是個太陽蛋,燶邊但蛋黃生。偷咗朋友啲嘢嚟食,薯餅外脆內爽,我冇打錯字薯餅入面真係爽嘅;炸雞睇落唔油,外皮好脆有少少辣好野味,入面雞肉嫩滑juice;牛角包上枱嘅時候熱辣,咬落好鬆脆;沙律配咗柚子汁,酸酸地好開胃,食完炸嘢用嚟平衡返就最啱;粟米係新鮮粟米,朋友話好甜好juice;香草腸有少少辣都幾好食,整體都好食。