2015-11-09 1880 瀏覽
今日係女士的聚會, 所以我地走到去呢間試下佢地既食物入面唔係太多人, 所以唔洗BOOK位都得我地點左一個三文魚芝士薄批, 蟹肉沙律同紅酒汁燴意大利飯PIZZA方面有大批同細批, 女仔如果唔係大食既細批巳經好夠個批睇落好似好乾身咁, 但其實咬落去係好多汁, 而且佢係水牛芝士黎食落口係清淡的芝士香味, 而且加熱左既水牛芝士淋淋地, 好似豆腐的口感而個蟹肉沙律, 佢落既黑醋係偏甜, 但加埋D蟹肉同沙律菜又好夾而且份量大大碗, 正!而個紅酒汁燴意大利飯, 佢加左少少忌廉同磨菇去煮, 食落第一口好香既奶香味, 跟住就有微微的酒香...而最後叫左杯玫瑰雪巴的咖啡...本身佢既咖啡係無加糖, 然後將個雪巴攪拌後, 甜度剛剛好....但玫瑰味又唔多覺有既~另外呢到既老闆好NICE同好好人, 而且環境又唔好嘈...坐底傾計一流!
今日係女士的聚會, 所以我地走到去呢間試下佢地既食物

入面唔係太多人, 所以唔洗BOOK位都得

我地點左一個三文魚芝士薄批, 蟹肉沙律同紅酒汁燴意大利飯

而且份量大大碗, 正!

而最後叫左杯玫瑰雪巴的咖啡...
但玫瑰味又唔多覺有既~

2015-11-07
2015-09-20 2537 瀏覽
朋友是個Pizza迷又鬼仔性格,喜歡輕鬆用餐邊笑邊食,今日為了賀他生日,大家左挑又選後決定投其所好,帶他去品嚐正宗Pizza!Pizzeria Jacomax上環分店就在地鐵站出口附近非常方便,店內燈光稍暗,播放著音樂讓人心情變得放鬆自在。店裡設有開放式廚房,可以一覽師傅由製作餅底、添加配料到送入焗爐的整個過程,焗製薄餅時更不時傳出濃濃香氣,叫人食指大動!店的另一邊則有吧檯和放滿各式酒類的酒櫃,等待薄餅出爐時不妨小酌一番。似已被翻閱無限次的餐牌,是生意好的證明,食物選擇與其他薄餅店類似,沙律前菜Pizza Pasta 甜品酒水一樣不落。最特別的是Drink Bible,多款啤酒、調酒可供選擇,要是有嗜酒的朋友一定雙眼放光。Fresh Lime Soda $38我這種無酒人士只愛喝無酒精類飲品,但也不愁沒有選擇,有咖啡、果汁、梳打、冷熱茶類等。這次選了Fresh Lime Soda,帶汽的微酸醒腦提神又開胃口,真的很Fresh。Blue Mussel in weiss beer $139不喝酒類的我也大愛的一道菜,外殼黑得發亮的青口浸在加入啤酒的湯裡上桌,啤酒味不重但微微咸香味與青口鮮味
Fresh Lime Soda $38
不喝酒類的我也大愛的一道菜,外殼黑得發亮的青口浸在加入啤酒的湯裡上桌,啤酒味不重但微微咸香味與青口鮮味很配合,吃罷青口還可以用多士泡湯吃,要不是怕吃不下其他還真想另外Order多士配湯吃。
San Daniele Parma Ham $148
不配蜜瓜的巴馬火腿切得透薄可見漂亮的淺粉色,脂肪不多而且分怖均勻,味道微咸,整片火腿單吃更吃得出脂香味!
Chef-Pick $89
沙律點了廚師之選,有脆口羅馬生菜、甜甜小蕃茄與青黃紅三種椒等蔬菜、微咸的橄欖、充滿蛋香的水煮蛋,再灑上芝士粒,然後按個人喜好加入油醋汁,味道清新又吃得出食材的新鮮味道與口感。
Tonno & Cipolle Spaghetti $128
吃過沙律後再吃這道稍微帶辣的吞拿魚洋蔥意粉非常惹味,意粉少許硬身並沒有煮到黏軟非常好,吃的時候一吸便全進了口裡乾淨俐落很暢快呀!
Jacomax Pizza $158
主角登場!以店名命名的相信也是招牌菜吧?烤得融化帶微焦的Mozzarella Cheese之下鋪滿了蕃茄、甜椒、牛肉還有Pizza中心的一隻半熟蛋,看得見的豐富!香濃的Mozzarella是Pizza的百搭配料絕無失手,餅底與餅邊同樣香脆,讓我忍不住多吃一件。
Gorgonzola & Apple Pizza $148
Pizza迷朋友加點的Pizza,第一次吃到以蘋果與pizza這意料之外的配搭,除了Mozzarella Cheese外,還加了味道偏淡的Gorgonzola Cheese,再鋪上一片一片極薄的蘋果,經過焗烤後蘋果也沒有變色賣相漂亮!一口咬下,口裡有蘋果清甜又有芝士香味,兩者互相配合,沒想到的美味!
Explosive Volcano $158
酒足飯飽又怎少得了甜品?既是Pizza之夜當然要來款Pizza甜品啦!烤得香脆的Pizza餅皮被支起砌成小山,淋上朱古力醬再配雪糕跟水果。上桌時更有專人在小山上淋上烈酒並點火,即時變成名符其實的小火山,正好代替了生日蛋糕呢!將小山分解後其實也有大半個Pizza分量,因為餅身偏乾,要是有多些配料或醬料提供會更好呢!

壽星Pizza迷朋友非常滿意這晚安排,說明這裡的Pizza有水準!當晚還見到兩位瘦削外藉人士點了兩杯啤酒跟20’巨大Pizza再極速KO,嘆入觀止,朋友說下次也要來挑戰看看…
慶祝紀念
生日
  • Blue Mussel in weiss beer
  • San Daniele Parma Ham
  • Tonno & Cipolle Spaghetti
  • Jacomax Pizza
  • Gorgonzola & Apple Pizza
2015-09-19 2089 瀏覽
今次來到上環的jacomax, 這是一間很正宗傳統的意大利餐廳。這餐廳的風格就像隨便在意大利街頭找一間薄餅店,裝修有點不修邊幅,但是食物簡單好味,能讓人感受真正的意大利風情。Rocket salad份量很大,足夠2-3人食用。用黑醋醬同巴馬臣芝士為火箭菜和沙律菜調味。值得一讚的是黑醋醬用得恰到好處,很大意式餐廳喜歡用油醋伴沙律,但是這樣調味你必須有一支好的黑醋,而不是只有白白酸味的黑醋。黑醋醬甜甜酸酸,不會令沙律水流流外更為沙律味道更豐富。如果可以多點火箭菜就好了。Onion & tuna spaghetti材料很簡單,就是碎吞拿魚,洋蔥頭和意粉。意粉生熟程度剛剛好,能做到Al Dente 的彈牙口感。由於材料很簡單,想做得好也不是想像中簡單。橄欖油成為了菜式重要的橋樑,連貫了吞拿魚,洋蔥頭和意粉的味道。正宗傳統的意菜採用的就是這樣簡單新鮮的材料。Buffalina pizza水牛芝士,basil 香草和蕃茄醬皮非常薄,是很正宗既做法。用上了薄餅專用的高溫焗爐,令薄餅更脆更好食。不過這薄餅薄得尼有一定既軟塾感,完全不像其他烤得像玉米片的餅皮。新鮮的水牛馬蘇里拉芝士薄餅在香港不太常見,但
Rocket salad
Onion & tuna spaghetti
Buffalina pizza
水牛芝士,basil 香草和蕃茄醬
皮非常薄,是很正宗既做法。用上了薄餅專用的高溫焗爐,令薄餅更脆更好食。不過這薄餅薄得尼有一定既軟塾感,完全不像其他烤得像玉米片的餅皮。新鮮的水牛馬蘇里拉芝士薄餅在香港不太常見,但是意大利人卻非常喜歡。水牛芝士溶化後為薄餅帶來濃郁的creamy 感覺,再一次jacomax用最簡單的材料做出了好味正宗的意大利菜。
如果你想知道在意大利的平民餐廳是怎樣,jacomax把平民餐廳由意大利搬左尼香港。值得去試一試!
2015-09-17 1773 瀏覽
近排天氣熱到溶咁滯 胃口一般般 唔想食飯去咗食pizza 間餐廳之前嚟過 貪佢近地鐵 出咗嚟轉個彎曲就到 食完重可以行上荷里活道PMQ行下添 因為冇乜胃 口 兩個人就叫咗個salad Chef-pick同pizza Gorgonzola & Apple要咗兩杯冰水先上咗個沙律 沙律料好新鮮 裡面有romaine 車厘茄 橄欖 雞蛋同bell peppers 沙律汁都整得幾出色 要個沙律好食有兩樣好重點嘅嘢 D料新鮮同D醬汁好味 就攪掂 呢兩點佢哋都做到個pizza用咗The Big Three嘅意大利藍紋芝士Gorgonzola同埋新鮮蘋果 藍芝士恰到好處 冇乜點獨領風騷 蘋果入口好fresh 重有得咬下 只係稍嫌個批底下唔夠脆 如果唔係就perfect la
2015-08-19
今次已經係第二次黎呢間餐廳了,小妹鍾意食呢度既自家製薄餅同青口,即叫即製,價錢唔貴之餘又夠大! 而且呢度仲有唔少款式既啤酒供應,所以都吸引到唔少人放工後黎啤一啤架。仲有一點就係超勁近上環地鐵站,幾乎一出A2 Exit已經係,真係相當就腳之算!.今日一行五人,總共點兩款薄餅同幾款食物。.他們點的cocktail。.Grilled Chicken Wings $49熱辣辣既烤雞翼,外皮微脆,肉質嫩滑好味。.Blue Mussel in Weiss Beer $ 139呢度既藍青口啤酒香頗濃,青口質感新鮮爽口,小妹直情連汁都飲埋,而且青口數量都唔少,抵食。.Cold Cut Platter $198叫左小妹至愛既Cold Cut拼盤,裡頭有巴馬火腿同莎樂美腸,仲配埋麵包比你同食,裡頭既芝士食落鹹香味重,芝士味濃,不錯。.Carbonara $108卡邦尼意粉醬汁很厚身,每條意粉都沾滿醬汁,好重奶味,其實小妹覺得有點過重,不過味道是不錯的。.32cm大既T-REX $148,自家製手造既薄餅,夠薄同脆,再以莎樂美腸同巴馬火腿作材料,每啖食落都有油香十足既鹹香味,愛吃cold cut既小妹真係覺
今日一行五人,總共點兩款薄餅同幾款食物。
他們點的cocktail。
Grilled Chicken Wings $49
熱辣辣既烤雞翼,外皮微脆,肉質嫩滑好味。
Cold Cut Platter $198
Carbonara $108
32cm大既T-REX $148,自家製手造既薄餅,夠薄同脆,再以莎樂美腸同巴馬火腿作材料,每啖食落都有油香十足既鹹香味,愛吃cold cut既小妹真係覺得好滿足。
Jacomax
呢款薄餅以餐廳名稱作名字,相信味道應該唔錯吧!? 材料有芝士、蕃茄、青椒和牛肉,特別的是中間有隻半熟蛋架,所以切開會見到半熟雞蛋既蛋漿流出,很特別呢。
Tiramisa $75
鍾意呢度既Tiramisa,用上高腳杯載著,意大利芝士既質感好幼滑,入口有好濃既酒香同咖啡香,好好食。
Volcano on Fire
呢款係一個滿特別既甜品,有點似火陷雪山咁,點火之後會頗震撼。三角型個塊係類似薄餅既餅皮,係上面淋左朱古力醬,另外再附上一球雪糕同一小杯菠蘿肉同食。但小妹就覺得咬落較乾身,係玩味性較重既甜品
  • Blue Mussel in Weiss Beer
  • Cold Cut Platter
  • T-REX
  • Tiramisa
2015-09-10 1458 瀏覽
今日Lunch要同2位同事慶生,有同事提議食Jacomax,我哋一行12人一早已book好位去開餐. 聽講喱度的pizza好有水準,而事實又幾正ge!比食開的Pizza Express更正宗.
2015-09-09
慶祝紀念
生日
Latte
雪糕咖啡
2015-09-09 1497 瀏覽
上環都有好多好野食,總有一間係左近,而Pizzeria JACOMAX就係地鐵站附近,夠晒方便易搵,見之前大熱多人黎食,而且Pizza又好耐冇食過,Pizza連鎖店又食到厭晒,所以即刻搵到藉口黎食野~係上環地鐵站一出,再行多幾步就已經見到間野係前面喇~~環境燈光幽暗,比人一種好寧靜既感覺,座位幾寬落,裝橫都好有歐陸風,感覺好舒服餐單有啲懷念FEEL,封面同內頁既設計都係殘殘舊舊,好特別因為聽人講女性唔好飲咁多凍野,所以都係叫杯熱野飲最穩陣,熱朱古力,暖得黎唔燙手,朱古力味濃郁,少少偏甜,岩晒我杯茶~極邪惡既一大意粉呀!!明知道咁食法會好肥,但依仍忍唔住夾一次又一夾@口@Carbonara,白汁好濃稠而且好入味,意粉有彈性,軟硬適中,啖啖意粉食落好creamy,Ham做得好到位,好中意佢夠濃,但食得多會覺得膩,不過我太中意食~點食都唔覺膩><當然唔可以少左主角出場,就係Hawaii Pizza,因為唔多人食所以嗌左最細既12吋,但都好夠食Hawaii Pizza,完全係好傳統既Pizza做法,餅底夠薄而且邊位會有少少焦,依個係正宗手造Pizza既整法,入面仲可以睇住店員整
上環都有好多好野食,總有一間係左近,
見之前大熱多人黎食,而且Pizza又好耐冇食過,
Pizza連鎖店又食到厭晒,所以即刻搵到藉口黎食野~
係上環地鐵站一出,再行多幾步就已經見到間野係前面喇~~
餐單有啲懷念FEEL,封面同內頁既設計都係殘殘舊舊,好特別
Chocolate
因為聽人講女性唔好飲咁多凍野,所以都係叫杯熱野飲最穩陣,
Hawaii Pizza
Hawaii Pizza,完全係好傳統既Pizza做法,餅底夠薄而且邊位會有少少焦,依個係正宗手造Pizza既整法,入面仲可以睇住店員整餅,即叫即整!熱辣辣出爐~
Pizza食落好香濃既茄味,材料配料好足,Pizza中心位係最淋,所以要雙手捧住,味道夠正又夠晒飽!
仲見到有啲外國人自己黎,之後自己一個食晒成個Pizza..超誇張!我地幾個人食都好飽xd
Gelato Ice-cream (Vanilla)
Gelato Ice-cream (Vanilla),雲呢那味好香濃,細細一球,係店舖自家製既雪糕,所以價錢都相對高啲~
Chocolate
Hawaii Pizza
Gelato Ice-cream (Vanilla)
2015-09-07 794 瀏覽
在選擇用餐地點,大多數也會選擇地鐵站附近,可以爭取放工後的與朋友見面的時間。位於上環地鐵站出口左轉2個店舖 Jacomax ,地段十分方便,讓我這個路痴很快找到。晚上7點,店內像未開始晚市,還是餐廳味道不好?朋友就說我胡亂說話,上環食店大約9點後才會興旺起來。哈哈,我都不知道是這樣。不過晚飯時間少點人,方便聊天,我也喜愛這寧靜的環境。時間尚早,cocktail還是買一送一。Fresh Lime Soda明日朝要工作,所以只好乖乖的點了青檸梳打,在這炎炎日先解渴。青檸味道偏醒胃,而且夠冰凍,清新涼快,趕走暑氣絕無難道。San Daniele Parma Ham 14 MonthsParma Ham雖切得很薄,但份量也不少,整齊的排滿了一碟。單吃的味道剛好,絕不會太鹹,14個月既火腿十分嫩口,柔軟甘香。有質素的火腿單吃是最好的!Blue Mussel in weiss beer其實青口和啤酒真的十分配合,啤酒經明火煮過後,再品嚐也不會覺得苦澀難入口,反而味道甘醇,喝多一點也不會醉。藍青口細細粒卻很鮮甜,加上啤酒煮的湯,清甜無比,用麵包dip入湯裡吃,更是一番新吃法。Sausage Plat

晚上7點,店內像未開始晚市,還是餐廳味道不好?

不過晚飯時間少點人,方便聊天,我也喜愛這寧靜的環境。
時間尚早,cocktail還是買一送一。

Fresh Lime Soda

青檸味道偏醒胃,而且夠冰凍,清新涼快,趕走暑氣絕無難道。

Blue Mussel in weiss beer

Sausage Platter
其實我對香腸並沒有情意結,但朋友點了,我也沒有不試的理由。

出乎意料之外,香腸意外的好味,沒有一般的怪味。三款香腸各有特式,而我特別喜愛長幼身的那款,豬肉味濃而且沒有加太多香料。

Gorgonzola & Apple Pizza
一般既pizza 都是有辣肉腸、紅綠椒等等。

今次反傳統點了這個蘋果pizza

Pizza 有cheese 及蘋果片,是薄身底的,霸氣的送到來,賣相十分吸引。

芝士的濃郁味道固之然味道好,但想吃多一點也靠著蘋果的清甜味道去中和口腔,集鹹甜在一身的pizza ,吃起來卻是如此特別,是新的味道。
剛好坐在師傅的側旁,一邊欣賞他的手藝一邊進食^^

Explosive Volcano
利用pizza 皮而砌成的山,加上燃點著用rum 酒就做成了火焰山。

一般既火焰雪山都會用蛋糕及忌廉作材料,而Jacomax 使用了它傳統薄餅既材料而去做這份甜點,創意十足。

還附設有蜜糖、朱古力醬、生果及GELATO, 吃上來有不同味道

配以GELATO進食, 一冷一熱, 出奇地好味, 而且有生果配搭, 更可有助清除油膩感覺

雖份量十足, 但我也可以一口氣的吃完整塊

大約9時半, 店內也開始擠滿客人, 果然是越夜越旺呀!!!!!

2015-08-13
  • San Daniele Parma Ham 14 Months
  • Blue Mussel in weiss beer
  • Gorgonzola & Apple Pizza
2015-09-06 833 瀏覽
今日個天陰陰,真係唔係好想離開OFFICE。奈何有客人指定要今日見面,2點幾MEETING完臨落地鐵站前,見到呢間PIZZA店門口貼咗好多報紙雜誌嘅報導,反正未食LUNCH就試吓你。入嚟之前已經決定咗要叫一個PIZZA自己獨享,所以直接一揭就去睇PIZZA,呢度嘅PIZZA種類都幾多,有20幾款選擇。我就揀咗T-REX, 個人比較喜歡番茄底再有大量唔同嘅肉類做配料.現場嘅半開放式廚房,可以見到所以餅底都係即叫即搓,唔同出面好多PIZZA店都係用急凍餅底,未食心目中已經加咗分。等咗15分鐘,熱辣辣嘅PIZZA就送到面前,二話不說就嗱起一件即試呢個即製PIZZA合唔合格先。食完一啖先記得自己唔記得影相,真失敗。。PIZZA餅底做得非常之好,軟硬適中,邊位做得好脆。上面嘅配料亦都非常豐富,有HAM,SAURAGE & SPICY SALAME。盡最大努力去嘗試自己食晒全個PIZZA,到最後都係食淨一塊。獨食真喺唔會肥?希望呢句說話係真㗎啦!下次嚟好想試埋佢哋嘅PASTA啦!用心製作,值得推介大家有時間嚟試吓!

2015-08-20
  • PIZZA
2015-09-03 958 瀏覽
不知不覺原來宅女來上環上班巳有一年多的時間, 回想起當初來到這個平日甚少踏足的西區, 每到午飯時間總會有莫明的興奮, 皆因這區出名食肆多, 而且也有不少高質小店隱藏當中. 經過一年多的努力, 宅女也總算也可以從待吃名單中劃去部份想吃的餐廳, 不過仍有好幾間一直想試但又苦無機會. 像這家主打薄餅的專門店JACOMAX, 每天經過都很想試試, 奈何有時自己一個實在難以把一整個薄餅吃得完. 正好早陣子幾個同事說想一起吃飯要宅女選地方, 我當然就二話不說帶著大夥兒來到這裡試試了.其實最初得知JACOMAX這家餐廳是因為鰂魚涌的分店, 眼見有不少食友都去試過評價不錯, 可惜地點對宅女來說還是有點不方便. 之後某天上班時路經上環永樂街, 才發現原來這裡也有一間分店. 剛好這天幾位同事都說想出外吃午飯, 就一行五人一同前來這家試試.我們因為有彈性午飯時間, 特意提早一點大約在中午12:30左右前來, 雖然沒有預約, 但眼看食客還不多, 可以馬上入座.餐廳地方比想像中要大, 而且感覺不會很擠迫, 不過可能白天沒開太多燈的關係, 走進來有點陰暗. 整個格局有點像酒吧, 單是近門口的水吧擺放著的酒類數目巳

餐廳地方比想像中要大, 而且感覺不會很擠迫, 不過可能白天沒開太多燈的關係, 走進來有點陰暗. 整個格局有點像酒吧, 單是近門口的水吧擺放著的酒類數目巳有夠看頭了, 而另一邊的角落則是個小小的薄餅廚房, 廚師在內裡不停的搓揉著麵團即製薄餅, 整個地方雖然不算很華麗整潔, 但帶了一份粗獷隨性的感覺, 中午來這裡, 可以暫時忘掉公司內的煩事吧 (忘一小時巳經夠了...)

坐下來打開餐牌, 原來這裡除了有薄餅, 也有好幾款沙律和前菜選擇, 價錢由HK$49到HK$168不等, 主菜亦有多達十數款的意粉及意大利飯, 包括有海鮮意粉, 煙三文魚蘆筍意粉, 甚至亦有素食的口味. 而主打的薄餅選擇就更多, 足足有21款不同配料的薄餅, 除了大路的芝士, 蘑菇, 火腿, 亦有些清新一點的如加有蘋果或全素的. 一個普通12吋的可以2-3人分, 每個平均百多元, 如果人數多一點, 亦可以叫個20吋巨型的, 起碼可以6-7人來分, 每個平均三百多, 算起來仍算是合理.

Craft Beers
餐廳除了主打薄餅之外, 原來酒類亦有不少, 除了有COCKTAILS, 亦有不少手工啤酒. 同行的同事看得入神, 最後忍不住也點了枝手工啤來試試. 因為下午還要開會, 宅女就不敢喝酒精了, 不過同事說這個啤酒很易入口, 味道也比一般啤酒來得順喉, 感覺不錯.

Grilled Chicken Wings (HK$49)
記得以前跟朋友出外吃飯時, 常常說不要點雞翼這種在家也可以做到的簡單菜色嘛. 不過近年有機會吃多了不同餐廳的雞翼, 其實發現到有些真的做得十分不錯, 就算在家也難做到那份美味. 這天又看到有供應燒雞翼, 點了一客來試試, 一碟四隻雞翼大小適中, 看看也算幾厚肉, 表面燒得香脆, 吃起來不算好油膩, 雞肉亦是剛熟的程度, 肉質嫩滑, 想不到又幾惹味.

Carbonara (HK$108)
雖說這天主要是衝著薄餅來的, 但既然看到有那麼多款意粉, 也想試試水準如何. 點個最大路的carbonara, 上來份量都算幾多, 夠2-3人用, 忌廉汁不會太稀身, 剛好包裹著大部份的麵條, 不過煙肉就略嫌少了一點. 入口意粉軟硬度適中, 整體味道都算ok的, 但就沒什麼驚喜, 算是穩陣之選吧.

Vegetarian (HK$145)
同行同事中有不吃肉的, 所以就索性點了個全素的薄餅試試. 上來的是12吋大小的, 看看餅底不算厚身, 邊位帶點烤焦不過沒有出現全黑, 仍可接受. 餅底以蕃茄醬再加上茄子, 蘑菇, 青紅椒, 洋蔥跟意大利青瓜等, 配料十分豐富, 再加上滿滿的芝士, 吃起來一點都不覺得單調, 餅邊烘得帶點香脆, 而且整個薄餅沒有肉類在內, 感覺吃完兩片都不會太滯膩.

T-REX (HK$148)
不過只吃全素, 在座有些食肉獸還是不太滿意, 便來個終極全肉的t-rex. 餅底同樣也是蕃茄醬作底, 表面鋪上了肉腸, 火腿及辣肉腸等, 根本就是個啖啖肉的薄餅. 加上這裡下的芝士份量都幾足夠的, 拿起薄餅時還帶點拉絲, 半溶著的芝士跟辣肉腸一起吃真的非常對味, 香濃得來又夠惹味, 實在有夠滿足!

Volcano on Fire (HK$158)
其實吃完2個薄餅大家都有點飽, 不過看到這裡有個以volcano命名的甜品, 同事們又想試試看. 上來是兩個以薄餅餅底砌出來的金字塔模樣, 店員隨即馬上淋下酒精再點起火, 一道藍藍的火光馬上展現眼前, 午餐看到這個真的有點誇張呢~(笑) 不過其實火焰只維持了數秒, 待火光熄滅後大家便馬上開動了~餅底其實就是剛才吃的薄餅餅底, 只不過沒有了配料跟蕃茄醬, 換來的是加入了蜜糖, 入口都算幾香脆的, 伴著朱古力糖漿帶點甜美更不錯. 不過雪糕只有一小球, 份量就有點太少, 吃到最後2片其實巳完全沒有雪糕伴吃, 有點不圓滿呢~

來這裡如果2,3個人單點個意粉及薄餅, 每人平均一百左右都可以落樓.

另外這裡平日由中午到下午3時都有午市套餐, 例如有個意粉加個薄餅及2個可樂, 夠2個人吃, 價錢HK$248, 都算合理的.

食物質素的話, 感覺還是這裡的薄餅做得最好, 意粉及其他前菜類都是普通沒什麼特別.

而且這裡啤酒選擇特多, 來這裡HAPPY HOUR也不錯. 下次待宅女下班時, 再來這裡試試他們的手工啤酒吧!!

2015-08-31 830 瀏覽
跟一位從小就認識的好友,輾輾轉轉經過數年的時間,終於相約在位於上環,一間頗有個性的意大利pizza餐廳相聚,由於畢業後各自各出國進修,彼此亦各自為了生活而忙,才會把彼此相聚時刻一而再的延遲至今。我們不約而同的同時間到達餐廳門口,相互對望了一眼,跟住大笑,這…正是我倆久違了的默契。侍應安排了靠近開放式廚房的一張二人枱,可清晰見到師傅處理薄餅的“英姿”,餐廳內的佈置十分隨性,令人有一種說不出的舒服。翻看餐牌,我們竟然又再一次同時間選擇了與餐廳同名的Jacomax Pizza,這一些細微的舉動,正正印證了我們彼此間一直建立的默契,一直都很鐘意這奇妙的感覺,尤其是經過了那麼多年的歲月洗禮,它,依然還在!在忘情談笑之下,也不知經過多久的時間,pizza終於嚟啦~想不到32cm的pizza外形竟然比我想象的還要大,薄薄的餅皮上鋪滿的配料十分足料,牛肉碎、水牛芝士、番茄、青椒和蛋等,咬落即感受到外皮的脆,芝士香味夾雜其他配料的多重口感,好吃到停不了口,原以為吃不完的pizza,竟然給兩個食量不嬲都不多的我們KO。是晚主要目的當然不是為了食,難得的相聚,促膝長談乃是重點也,但也勢估唔到,這裡的pizz

Jacomax pizza

是晚主要目的當然不是為了食,難得的相聚,促膝長談乃是重點也,但也勢估唔到,這裡的pizza素質竟然比想象中還要好,也給我兩留底極好嘅印象,相信很快我地會再次重臨此地,延續我地不滅的默契。
2015-08-12
Jacomax pizza
2015-08-30 465 瀏覽
同幾個友人黎到位於上環永樂街既Pizzeria Jacomax. 一入去, 見到左邊有個bar, 放滿了不同既酒~ 燈光較昏暗~ 不過環境感覺很外國, 可能因為有很多外國客人的關係吧~ 我們一行4人, 叫了一個blue mussel, Carbonara 和一個pizza. 藍青口 - 新鮮, 爽口, 有淡淡啤酒香. 配麵包 吃時輕輕滴少少檸檬汁, 更能帶出鮮味Carbonara - 蘑菇, bacon, 配白汁意粉. 比較濃淍, 濃濃的cream味~ 火腿菠羅pizza - 餅底很薄, 非常香脆~ 用上自家調味的蕃茄醬, 好美味~ 很有傳統意大利的風味~

2015-08-14
不知為何,蝦子餅甚為喜歡吃Pizza,而我,只屬一般,起碼我不會像他那樣,只吃 Pizza 便一餐,在我眼中,Pizza 可算是一餐中的其中一道菜餚,絕對不可成為一餐的全部。早排,朋友說在公司附近嚐到一家不錯的Pizza店,名叫 Pizzeria JACOMAX,友人知道蝦子餅喜歡吃Pizza,便想約我們兩口子一同試試,但最後,蝦子餅因有事忙,所以只派了我去試探一下!既然他不到來,那麼就請點些其他東東吧!Pizzeria JACOMAX 位於上環,鄰近地鐵站,非常方便,對於我這路痴來說,絕對是佳音。店子的燈光有點暗,裝潢設計,可算是走歐美風格吧!在這種環境下,令人感到輕鬆自在,確實是放工後消閒聚會的好地方。門口位置還擺放了一部扭蛋機,玩味十足,同時亦令店子更有消閒感覺。這裡設有酒櫃,喜愛飲番兩杯的這兒有不少選擇,而我? 當然還是選擇沒有酒精成份的飲品,是夜簡單一點我選了Apple Juice,入口清甜,很不錯喔!Menu 設計很有美式風格,而且全是英文… 放工了,還要看英文確實令我有點頭痛,還是將揀選食物的重任交給友伴好了。不知是否平常揀選的沙律太清淡,總覺得這Chef-Pick 沙律

Chef-Pick
不知是否平常揀選的沙律太清淡,總覺得這Chef-Pick 沙律份外色彩繽紛,除了新鮮蔬菜外,鷄蛋、碎芝士、車厘茄、紅蘿蔔、黑水欖、三色椒… 等,再配合黑醋,外表同味道都咁 fresh!
Sausages Platter
機本上,BeautySearch 在餐廳進餐,甚少會揀選肉腸的,尤其肉腸拼盤,因為味道往往太出人意表,沒想到,好友竟選了這「Sausages Platter」。可能本身對於這些東東的辨別能力較差,雖然,拼盤上桌時店員曾向我們介紹過三者的分別,但我卻即時忘卻了,實在未能詳述。但值得一提的是,這幾款肉腸都非常香口,外皮脆,肉香而不膩。
Blue Mussel in Weiss Beer
雖然,BeautySearch 不好酒,不過,以酒入饌我卻非常喜歡,這次我們點了一道Blue Mussel in Weiss Beer,把啤酒加入藍青口一同烹調,上桌時酒香濃郁,入口時發覺,青口的腥味大減,並增添了幾分酒香,混合在菜色裡,令鮮美發揮得淋漓盡致。

酒的精華集中於汁內,喜歡的話可把伴碟的法包沾一點湯來品嚐,更加可以品嚐到用美酒入饌的美味!
San Daniele Parma Ham
習慣上,BeautySearch每次吃Parma Ham都會配哈蜜瓜一同進食的,這次哈蜜瓜欠奉,倒能更細意品嚐Parma Ham的鹹香。
Parma Ham 每片都切得薄薄的,色澤紅潤,鹹品不算重,而且還能吃出肉的鮮味。
Tonno & Cipolle Spaghetti
沒想到這個Tonne Cipolle Spaghetti是辣的,幸好辣度不算高,我可接受,相信大家也沒問題喔!
意粉主要以吞拿魚、洋蔥作配料,意粉煮至外面軟化,中間有一點半生熟,口感不錯,搭配起來,非常惹味!
這裡的Pizza是即點即製的,製作 pizza 的廚房是半開放式的,所以 BeautySearch 也好奇地走近看看,看他純熟快速地用手搓麵粉、製pizza 底、加饀料,放入焗爐… 最後一個個pizza出爐,實在太精彩了!
Gorgonzola & Apple Pizza
這一餐,實在太多意想不到的… 真的沒想過,蘋果也會用來製作 Pizza,起初,友人點選這 Gorgonzola & Apple Pizza時,我還差點想女reject 她,但當時看見她興致勃勃的模樣,當然不敢打沈她... 誰料,香甜的蘋果,再加上 Mozzarella、Gorgonzola 等材料,竟然會在 Pizza 上產生化學作用。
相對其他 Pizza,Gorgonzola & Apple Pizza 可能濃郁不及,但卻多了一份香甜,而且,還與溶化的芝士配合得天衣無縫。
Volcano on fire
甜品當然是壓軸出場啦!我哋揀選了「Volcano on fire」,原先4個人想各點一份甜品,不過,店員見我揀選了這甜品,便細心地提我這甜品份量會較大,適合二至三人享用,於是,我們暫且放棄了其他選擇。
原來,「Volcano on fire」是以Pizza來製作,所有,一份「Volcano on fire」已相等於半個 Pizza!上枱時,店員會在大家面前落少許酒精,然後點火,由於甜品的外形砌成小山般,一點火便成了名副其實的「Volcano on fire」!
火山上加了蜜糖同朱古力醬,旁邊伴有Vanilla Gelato同菠蘿,味道不屬太甜,火燒一燒半溶的Gelato滋味滿分,雖然沒有再點其他甜品,但已非常飽了!
題外話/補充資料: 這裡的 Pizza 真的別有風味,要等也是值得的,難怪席間我們見到一名男子獨自前來,單人吃掉一個大 Pizza!
Chef-Pick
Sausages Platter
Blue Mussel in Weiss Beer
San Daniele Parma Ham
Volcano on fire
2015-08-26 736 瀏覽
上環永樂街一向是海味舖的天下,但一到入夜又別有一番景象,這邊的西餐廳亦漸漸廣為人知說到食薄餅一向只會想到那幾間大型連鎖店,但這次住上環附近的朋友就說要開拓一下新餐廳,要來試試正統的意式薄餅店舖位於港鐵站不到1分鐘的路距,非常容易找到,想迷失都幾難店內有酒吧桌,收藏了大量美酒,可惜這天的朋友不太喝酒只好自己淺嚐了內裡還挺寬廠的,雖然有酒吧桌,但環境很寧靜,很適合三五知己談天說地這次嚐試的Cocktail是Mid-night kiss,以campair為主調,酒味香醇,加上少少糖調味,苦中帶甜,別有一番滋味 但不太喝酒的朋友就不太喜歡了,一直說聞到很濃的酒味,不口也不肯嚐試前菜沙律很新鮮,加上大量芝士碎,非常惹味Parma Ham不會過咸,有很香的肉脂味,就算不加上蜜瓜也很好吃拼盤包括4樣不同的肉腸,味道及肉質都各不相同,但都有濃郁的肉味,就算不點任何醬汁亦已很夠味看到師傅忙了那么久,終於都到是晚的主角出場了一見用店名做菜名,就知這款薄餅一定是招牌菜了這次叫的是普通size的薄餅,另外還見到有2個外國人叫了各叫了一個超巨大的薄餅,不過要試試其他口味就不叫那么大了,不然拍照應該超有看頭的這
店舖位於港鐵站不到1分鐘的路距,非常容易找到,想迷失都幾難
Fansy Cocktails (Mid-night kiss)

Chef-Pick (Romaine/tomato/egg/cheese/olive/bell peppers)
前菜沙律很新鮮,加上大量芝士碎,非常惹味
Jacomax Pizza
看到師傅忙了那么久,終於都到是晚的主角出場了
一見用店名做菜名,就知這款薄餅一定是招牌菜了
這裡的Pizza叫它們做薄餅還真是名符其實,餅底烤得超薄又香脆,上面加上肉碎及大量芝士,一拉出來芝士都拉絲了,看到這個情景全枱都嘩然轟動了,每人取一塊不到10分鐘已KO了一盤
Gorgonzola & Apple Pizza
個人覺得是晚最精彩的一定是這個Gorgonzola & Apple Pizza了,一向印象裡薄餅都是咸的,但是這款薄餅竟然是甜的,而且味道意想不到那么match
還沒吃就聞到非常香甜的滋味,一吃進口就感覺到芝士的甜膩感,而薄薄的蘋果片有點些酸,減低了芝士的甜膩,兩者搭配非常融洽
Explosive Volcano
這款甜品重點在現場於枱上用火點著那個小火山,其實小火山就是用那極薄的薄餅皮做成的,再加上朱古力醬,另外再配上生果及雪糕球
薄餅皮沒有什么味道,要加上朱古力醬,也可以夾著生果及雪糕球自製成班戟

味道方面沒什么特別,不過雪糕球很滑,主要就看點著的小火山那一下可以相機先食,光這點已值回票價
另外,這款甜品份量差不多等於一個薄餅的size,所以建議最好4個人或以上才叫,不然一定超級飽肚
Jacomax Pizza
2015-08-25 517 瀏覽
公司同事每月一次嘅HAPPY HOUR聚會,今次就挑選咗上環MTR出口旁嘅JACOMAX。地點非常就腳,MTR出口行10步就到。今日天氣酷熱警告,一坐低第一時間叫杯生啤飲吓先,Singha $58 Pint 比較冷門嘅生啤!唔好理咁多,即刻飲返杯先啦!一路傾計一路飲住酒,當然都要叫D野食吓啦!Grilled Chicken Wing $54 味道唔錯,喺D胡椒粉好似多咗少少!Carbonara $110 好CREAM,味道夠晒濃郁,LIKE!4 Ways Pizza $168 貪心嘅我哋, 講笑問餐廳可唔可以做4式PIZZA,點知餐廳一口答應,仲只喺收咗我哋$168咋。薄餅底煙韌鬆脆,手造餅底果然唔同。4款唔同嘅餡料真喺唔好記得晒D名,好似有 Gorgonzola & Pizza, Crudo, Buffalina, Inferno.地點方便,餐廳坐位舒適,喺一個HAPPY HOUR嘅好選擇!

2015-08-17
  • Carbonara