2016-08-20 109 瀏覽
我好鍾意食pizza, 聽講呢度pizza好正, 雖然有啲貴都忍唔住嚟食。餐廳好大, 環境舒適, 不過唔知系咪假日關係, 客人唔多。Cosmopolitan $88Cosmopolitan用lemon vodka, lime juice同lemon juice整🍸 甜甜的好易入口Quattro Formaggi × Gorgonzola Cheese & Apple $150呢度既pizza可以揀幾種口味合埋一齊, 啱哂有選擇困難症既人😙 Pizza底好薄, 邊位微脆, 煙韌而有麵粉香👍 Quattro xxx其實即系4 cheeses, 有4種芝士, 食落芝士味唔算好濃郁, 亦冇乜拉絲效果😥 反而蕃茄味濃🍅🍅🍅而且令pizza食落好juicy, 有種好清新既感覺🍎pizza好特別, 起初以為甜既, 但因為用左藍芝士既關係, 咸咸地, 而蘋果甜甜地, 雖然有咸有甜, 但味道又幾和諧😌 Carbonara $110望落好多cream好邪惡😈 醬汁好香奶味, 蛋味同芝士味淡淡地, 入口太濃稠, 有漿住個口既感覺, 有啲膩, 如果稀少少順滑啲就好啦, 意粉質感亦可以再硬啲, 旁邊既菜原來好有
Cosmopolitan $88

Carbonara $110
望落好多cream好邪惡😈 醬汁好香奶味, 蛋味同芝士味淡淡地, 入口太濃稠, 有漿住個口既感覺, 有啲膩, 如果稀少少順滑啲就好啦, 意粉質感亦可以再硬啲, 旁邊既菜原來好有用, 就系中和返意粉既膩😬😬😬

呢度既pizza唔膩, 夠juicy, 酒既種類亦多, 鍾意飲酒既都會好鍾意呢。等我儲到錢又再嚟食!
2016-08-13 785 瀏覽
今天終於享受到一個人獨自吃意大利菜,星期六下午約了甜媽媽報名去首爾,首先到了上環的Jacomax 去享受一人獨自吃午餐!為了不再被彬彬刺激,我要減肥,首先叫了一個蟹肉波蘿沙律,賣相真的很漂亮,沙律碗上有車利茄,蟹肉,菠蘿和黑醋,真的很清新,蟹肉的鮮味和菠蘿的香,很夾,我一人吃了一整盤,還意猶未盡!烤雞翼有五隻,加上黑椒,既香口又開胃,值得一吃!飲品叫了清新蟹喝的Jacomax Sunrose, 用上sprite, orange juice and grenaline, 清新怡人!最後甜品我選了我的最愛, Home made Tiramisu, 用一隻杯子戴上,用上好味的mascarpone cream, layer by ladies finger biscuits that soaked with coffee and masala, 甜甜的taste,真的有快樂的感覺!吃完午餐,又要和妹妹計劃快樂首爾之旅了!
烤雞翼有五隻,加上黑椒,既香口又開胃,值得一吃!
吃完午餐,又要和妹妹計劃快樂首爾之旅了!
2016-08-13
1 分鐘 (堂食)
2016-08-10 832 瀏覽
Jacomax 是一間酒吧餐廳,除了一眾酒品外,亦提供不同的意式美食如意粉薄餅等。在商廈臨立的上環區,大部份餐廳的午市也其門如市,Jacomax 也不例外,碰巧入座時還有一至兩張吉枱,才不至於要在門外輪候。午膳時間有數款特價主食供選擇,額外加錢可另追加飲品。筆者從中要了一客 Aglio Olio & Zucchini Spaghetti,Aglio Olio 是一道經典的意粉菜式,主要以椒、蒜及橄欖油烹煮調味,食味香口,但難免會油膩了少許。雖然 Aglio Olio 的其中一個賣點就是簡單,但倘若有額外追加食材的選項 (如帶子鮮蝦雞肉等) 必然更加吸引。既然 Aglio Olio 沒有特別餸材,筆者也特別散點了一份 Grilled Chicken Wings 豐富意粉的味道。雞翼以黑椒食鹽調味,味道穩打穩紥,只要趁熱吃在食味上已有相當保證。甜品 Home-made Tiramisu,酒意不強,咖啡與朱古力味道參半,OK 喇!Orange Juice 是配上午餐的飲品,不是鮮榨貨式有點失望。Coedo Beniaka 是日本啤酒,以蕃薯釀製,相當特別。這杯酒色偏深的啤酒,甜感較強,酒體亦
Grilled Chicken Wings
Home-made Tiramisu
Orange Juice
Coedo Beniaka 是日本啤酒,以蕃薯釀製,相當特別。這杯酒色偏深的啤酒,甜感較強,酒體亦較厚身,味道平易近人。
Coedo Beniaka
[10/8/2016; Wed]

2016-08-10
Coedo Beniaka
2016-08-10 121 瀏覽
試過灣仔店,近近地又方便,今次順路經過就試下上環總店~環境果然比灣仔同鰂魚涌分店寬敞,星期六晚人唔多,唔會太熱鬧真係覺得更舒適~Pisco Lemon $88嚟到有酒飲既地方點都要叫返杯酒飲下!扮Lady既我叫左杯cocktail~ 檸檬味,甜中帶酸,好開胃,細細杯但酒味都幾濃。Lasagna vegetable $128本人十分喜歡食千層麵,但唔係間間餐廳都有,呢間就有了,開心!有「meat/ vegets」選擇,我選擇左試下素菜款式。即叫即焗,上枱時熱辣辣出晒煙~入面有好多蘑菇同芝士,但一d都唔溜。*+10% service charge*
試過灣仔店,近近地又方便,今次順路經過就試下上環總店~
Pisco Lemon $88
Lasagna vegetable $128
有「meat/ vegets」選擇,我選擇左試下素菜款式。

*+10% service charge*
2016-08-08 798 瀏覽
今日星期六約好朋友happy hour兼食飯。平時上環出出入入搭地鐵時成日見到呢間,今晚就試下~餐廳就坐於上環Exit A2 出口,一上到去左轉行半分鐘就到,方便到呢~~~Lindemans - Apple $62一坐底見到有drink menu就當然先叫杯酒飲下啦~呢款店員話好愛女士歡迎,因為有5款生果味選擇,易入口,酒精濃度唔高只係3.5%,完全適合我呢d喜歡淺嘗既麻煩人~Calzone - Salmon, Spicy Salame, Parma Ham $148見d人成日post巨型餃子型pizza既相,大鄉里既我點都要一試!原來餡料係可以自選3款,我地選左:三文魚、辣肉腸、巴馬火腿~上枱時亦係熱烘烘,巴馬火腿放「餃子」表面,而三文魚同辣肉腸就連同芝士放喺「餃子」入面~Pizza皮好薄身,做得好好,所以完全唔會話怕食唔晒同好溜,只係個pizza邊會有麵包效果。整體味道好夾,焗到唔會太乾、濕度岩岩好,pizza果然係主打!Blue mussel in weiss beer $139 好鍾意食用啤酒浸既mussel! 雖然青口肉比較細粒,但份量多,湯汁唔會有啤酒苦味,反而味道清甜,青
Lindemans - Apple $62
一坐底見到有drink menu就當然先叫杯酒飲下啦~
好鍾意食用啤酒浸既mussel! 雖然青口肉比較細粒,但份量多,湯汁唔會有啤酒苦味,反而味道清甜,青口連湯一齊食好正~互相撞出大家既鮮味~

店員遞上一個大兜我地裝青口殻,幾細心~
2016-08-06
  • Blue Mussel in weiss beer
  • Lasagne
  • pizza
2016-08-05 250 瀏覽
晚上會合女朋友往Pizzeria Jacomax 食dinner, 點了Smoked Salmon Spaghetii,Blue mussel in Weiss beer 和porcini risotto with red wine, Smoked Salmon Spaghetii三文魚好香, 意粉好滑, 白汁好濃香, 和三文魚很夾;Blue mussel in Weiss beer藍青口好新鮮彈牙, 多士好香脆,配上啤酒, 啤酒香濃, 帶出帶子鮮味;porcini risotto with red wine, 個飯有濃香紅酒味, 好少飯配上紅酒, 好特別, 另外牛肝菌好香, 帶出飯的香濃。餐廳食物質素不錯,環境舒適, 地點方便,一出上環A2就是, 值得朋友想聚好地方。
Smoked Salmon Spaghetii
Blue mussel in Weiss beer
porcini risotto with red wine
2016-08-04
2016-08-03 188 瀏覽
JACOMAX主打意大利薄餅 所有Pizza名都好得意今次試咗呢一款暴龍薄餅T-Rex (Regular 12') $150 材料有辣肉腸 ham等等店家強調只用新鮮蕃茄醬 係唔會用茄汁架 食落去都絕對感受到 餅底係搓到非常薄 口感特別不過略嫌mozzarella唔夠多 做唔到拉絲效果 但係整體味道都非常好Jacopo Gelato $53 定期換新口味 今期係好特別既開心果味 味道濃郁突出 gelato質地幼滑再整支Tripel Karmeliet口味特別 好好飲!地址:上環永樂街38-42號東成商業大廈地下C舖
JACOMAX主打意大利薄餅 所有Pizza名都好得意

Jacopo Gelato $53
定期換新口味

今期係好特別既開心果味

味道濃郁突出 gelato質地幼滑
再整支Tripel Karmeliet口味特別 好好飲!

地址:上環永樂街38-42號東成商業大廈地下C舖

工作壓力大,下班後與朋友食番餐飲番杯放鬆下,釋放繃緊的情緒~朋友約我到寧靜的上環區共晉晚餐。店舖距離港鐵站只有數步之差,位置就腳方便。店內環境微暗,蠻有氣氛!有吧枱,卡位選擇!而且有開放式廚房,可以一覽無遺外國廚師製作薄餅的過程~Crab Meat and Pineapple Salad - 對於習慣多肉少菜的我來說沙律是不可缺少的。蟹肉賣相驟眼有點像吞拿魚,食落味道鮮甜,份量亦都不少!再加上酸酸味味的車厘茄、鮮綠色沒有發爛發霉的沙律菜、甜度十分高但不是新鮮貨的菠蘿及醒胃的黑醋,前菜味道尚算不錯~Jacomax Pizza (32cm) - 師傅極速以意大利麵粉做好pizza餅底,並加上配料然後放入焗爐!Pizza彌漫著香味,餅底薄脆及帶點微焦,頗香口!有酸酸蕃茄、免治牛肉、辣味淡的燈籠椒,半熟雞蛋作配料,實在太豐富及邪惡了!食完Pizza都有啲滯感,立即叫了兩杯較特別的Cocktail消消滯...(左) Aperol Spritz - 顏色鮮艷,酒精度亦不高!飲落帶點橘子的感覺,而且有梳打成份,所以十分清爽順喉。另外還有女士減肥必食西柚作點綴,可降低食慾。不過對我功效不大~(右) E

(右) Earl Grey Martini - 味道甜甜的,女士也許會喜歡~蛋白打成泡沫狀,豐富了口感。飲落帶點微微的柑橘味道,而且加入檸檬,酸度適中~
Volcano On Fire - 加酒點火的一刻,視覺一流,很漂亮!
數塊薄餅沾上甜醬及淋上朱古力醬,堆砌成一個高高的塔!薄餅同樣薄而脆,再點上旁邊的薄荷朱古力及果仁雪糕,冷熱一併食,味道大不同!
若嫌不夠可以再食菠蘿消消滯,不過罐頭菠蘿實在太甜,我個人就一般。
$366.5 (晚餐)
  • Jacomax Pizza
2016-07-31 644 瀏覽
來上環送禮,辦完事後,決定到附近找個地方吃點東西才回家。本來屬意去永樂街的《Grove Sandwiches》吃點沙律、三文治等輕食,行行吓突然薄餅癮起,醒起同街以 Pizza 作主打的《Jacomax》,筆者之前曾拜訪過它的鰂魚涌及灣仔分店,反而其位於上環的總店,一直沒幫襯過,反正店子咁近港鐵站,就一於過去試吓,看看餐廳的 Pizza 與另外兩店相比,是否同樣出色。原來這間店舖有兩個入口,從左邊拾級而上,內裡地方比想像中大,而且到達時,由於時間尚早,入面食客不多,所以感覺特別舒適寧靜。先揀了個二人卡座,安頓後,再環顧四周,裝潢簡潔,沒太多花巧佈置,近門口處先是水吧位,接著就是用餐區,盡頭角落則設有一間半開放式的製薄餅房,配上店內原始味重的木餐桌,設計既骨子又別致,為店子添上輕鬆感。既然一心為吃 Pizza 而來,所以翻開 Food Menu 後,立即揭去薄餅頁,本來打算重溫上次在灣仔店品嘗過的 Jacomax Pizza,不過見已經很久沒吃過 Calzone 意式餡餅 ($148),決定即時轉軚。據店員稱,order 這款餡餅,客人可先參考其它薄餅的餡料,然後可於其中自選 3 個心水
既然一心為吃 Pizza 而來,所以翻開 Food Menu 後,立即揭去薄餅頁,本來打算重溫上次在灣仔店品嘗過的 Jacomax Pizza,不過見已經很久沒吃過 Calzone 意式餡餅 ($148),決定即時轉軚。據店員稱,order 這款餡餅,客人可先參考其它薄餅的餡料,然後可於其中自選 3 個心水 toppings。服務員還特別提醒我倆,這款餡餅的外形有點特別,與慣常見到的 Pizza 不同,外形似 Mega 版的餃子。
呈半月形的薄餅 Calzone 端上後,見餅身脹卜卜,而且面層烤得金黃微焦,賣相吸引,急不及待即時切開一看。餅皮內的餡料,清楚可見,除了有番茄醬同 Mozzarella Cheese 外,還有我剛才自選的三文魚、牛肉和菠蘿。一啖咬下,餅皮又脆又鬆軟,入口充滿麵粉香,而且內藏的煙三文魚,肉質仍嫩滑帶鹹香,加上餡料的醬汁完全滲進了外皮,吃起來啖啖惹味。
至於另一客主菜就點了這款 Broccoli and Bacon Penne 西蘭花煙肉長通粉 ($105)。以白汁、西蘭花及煙肉烹調而成的長通粉,質地好挺身,吃起來有嚼勁,而且撈拌後,通粉被忌廉汁沾得滿滿,入口既香滑又不失彈牙感,吃罷完全不覺溜滯,水準唔錯。
來薄餅店當然少不了啤酒,老公選了這支來自比利時的 Lindemans Apple Lambic Beer 蘋果啤酒 ($62),筆者雖然對啤酒興趣不大,但也八八卦卦,試了一口。發覺這款啤酒,原來味道頗甜,而且入口後明顯的青蘋果香味即時散發出來,加上帶 Lambic 的特有酸氣和小麥香,令酸甜味互相平衡,很適合女士飲用。再往窗外望,估唔到星期天的上環是如此恬靜,睇嚟要多找機會來這邊逛逛。
2016-07-31
2016-07-26 277 瀏覽
意大利餐廳 好多唔同種類既意粉 小食 pizza, 仲有手工啤同紅白酒手工啤 karmeliet triple 75 蚊8.4%既手工啤 濃度比較高, 顏色比較深,聞落好有香草同麥味 , 而飲落好香麥甜味 整體偏濃 味道唔錯Gorgonzola pizza細size 150 蚊意大利正宗pizza, 餅底比較薄, 十分香脆 又不失麵包既香甜味道, 而且細size都有成20 幾cm圓周 ,喺香脆既餅底上面有一層薄既goronzola cheese , 超香濃 既芝士味 配以薄切既蘋果 ,.蘋果有少少醃過既甜味 整體濃而不膩 超好味 推介Grill chicken wings 54 蚊一個普通既小食十分有驚喜, 雞翼夠大隻, 皮咬落去仲有脂肪既油脂, 證明grill得黎鎖住肉汁 而且食落去好香烤香草味, 而入面既雞肉嫰滑 又有咬口 超正!Aglio olio &zucchini spaghetti 95 蚊翠肉瓜同香草整成既燴意粉 意粉形狀係圓柱狀,水份偏高 質感比較爽口 而且勁香蒜味 好似濃味既香蒜肉絲意粉冇左肉同juicy d一樣, 味道唔錯食物整體質素高 尤其係pizza , 以lu
手工啤 karmeliet triple 75 蚊
Gorgonzola pizza細size 150 蚊
Grill chicken wings 54 蚊
食物整體質素高 尤其係pizza , 以lunch黎講偏貴 , 但可以一試。 由於食物份量大 所以個人提議 6 至8 人 一齊叫多d share先最抵食 !
2016-07-26
2016-07-25 768 瀏覽
最近又想飲少少酒輕鬆下, 所以放工約左朋友落上環, 不選擇中環是因為上環的jacomax, 除左可以飲下酒, 仲有飽肚的正宗薄餅.我地住左卡位, 大大張梳化又可以舒舒服服食下薄餅, 飲下酒.其實酒吧位置也很吸引, 高身bar枱位, 望住一大個酒櫃, 酒類多到好多我都唔識未飲過.有啤酒, 紅/白酒之除, 仲有cocktails, 德國啤酒, liquor, whisky....等等, 連手工啤酒都有得飲.當然都有非酒精飲品既汽水, 果汁同fancy drink. 包有一款岩你飲.特別揀呢間餐廳就係有即叫即製薄餅.可以睇到廚房整薄餅過程, 已經令人食慾大增.Aperol Spritz $95 (左), 用左比較少用的aperol 柑橘苦酒, 香檳同梳打 調教成的雞尾酒.飲落好清新好fresh, 有淡淡的橙皮果味. 用Prosecco香檳, 味道微微甜, 而且有梳打的氣泡, 微微刺激著味蕾, 帶出清爽口感. 由於加入左soda, 所以酒精度不高,也好適合女仔飲.Earl Gray Martini $125 (右), premium gin酒, 伯爵茶葉, 檸檬同蛋白調製成的雞尾酒.入口有陣陣
特別揀呢間餐廳就係有即叫即製薄餅.
可以睇到廚房整薄餅過程, 已經令人食慾大增.
Aperol Spritz(左), Earl Gray Martini (右)

入口有陣陣伯爵茶味, 味道微微酸, 也是很清爽的酒.
crab meat and pineapple salad
crab meat and pineapple salad $128
材料都有好多, mixed salad, cherry tomato, crab meat, and pineapple.
蟹肉份量既多, 蟹肉一絲絲濕潤又鮮味而且不腥. 沙律菜新鮮爽脆冇爛葉, 加上菠蘿甜甜地好夾海鮮, 只係菠蘿用罐頭的, 不是新鮮的那款. 用油醋汁, 食時拌勻好清爽不膩, 仲幾開胃.
jacomax (12'') $160
mozz, tomato, grounded beef, bell peppera, egg
jacomax (12'')
材料不算多, 簡單的免治牛肉為主, 底部有酸酸甜甜既蕃茄醬及芝士, 最正加了雞蛋, 如果是半熟狀況更佳.
用意大利麵粉及天然酵母, 經過24小時發酵, 而且整麵團時都用人手按壓, 不是用木棍滾開, 用人手的好處是令麵團有更多空氣, 所以才做出來的PIZZA鬆脆美味.
volcano on fire $158
volcano on fire
sweety honey taste pizza served with gelato, filled up with chocolate ayrus, sided with fruits and light up by fire.
volcano on fire
甜品都是薄餅, 的確很飽, 但來這裡除了飲酒, 目的就是食薄餅, 所以甜品也不放過.

特點就是有得睇有得食, 上菜時, 店員倒了點酒在薄餅上, 再點起火, 傳出點點酒香.

這個薄餅更加薄更加脆口, 堆砌成小塔, 淋上朱古力醬, 薄餅內塗了糖醬, 就甘食已經甜美香口, 還有點酒香. 仲有兩款雪糕拌食, 一款是薄荷朱古力碎, 另一款是果仁口味雪糕.
一口熱辣辣薄餅, 一口冰凍雪糕, 真係人間美食. 食到有點口乾, 還有菠蘿粒增加濕潤感, 清甜不膩.
2016-07-19
crab meat and pineapple salad
  • Aperol Spritz
  • Earl Gray Martini
最近真的忙到透不過氣,是日要到上環拿點東西,順便可以偷點時間放鬆一下!難得的偷閒機會,當然要做下功課,找下附近有乜正野食啦然後發現一個蘋果pizza餐廳仲要就係地鐵站口,已鎖定目標~pizzaGorgonzola & Apple $150 (12")餅底極脆非常薄身,鋪滿mozz/goronzola cheese, 上面再鋪上薄如紙的蘋果片,芝士既咸香同蘋果既香甜原來可以夾得來,令人不禁一口再一吃下去!溫馨提示一定要襯熱食,凍左失色好多!Lasagna carne della mamma $139一向好喜歡食千層麵,呢個蕃茄肉醬好juicy,牛肉同芝士味都好濃烈,加埋面層大量芝士,豐富又滿足Hitachino nest celebration ale 8%$82友人見到呢支日本手工啤就話係季節限定野,之前飲過唔錯,推介我一試,可惜我對酒麻麻,佢都係自己飲吧友人話呢隻酒入口焦糖味為主,散發出果香同香料味
難得的偷閒機會,當然要做下功課,找下附近有乜正野食啦

然後發現一個蘋果pizza
餐廳仲要就係地鐵站口,已鎖定目標~
pizza
Gorgonzola & Apple $150 (12")

友人話呢隻酒入口焦糖味為主,散發出果香同香料味
2016-01-07 5031 瀏覽
一班好友齊過平安夜 ,打算去AIA嘉年華玩過痛快 ,所以晚餐要就近食!由靚女車發辦,預先訂定位於上環嘅《Pizzeria Jacomax》是晚大家準時到達, 餐廳内掛上簡單嘅聖誕裝飾,木檯木櫈,充滿簡樸嘅意式情懷!6個人,每人點一款食物,開心share : -1.Capricciosa (32cm) : 辣肉腸pizza, regular size份量都唔少,夠我地分之餘仲有食剩呢!餅底偏薄身,個人較鐘情厚身批多一些,夠脆但味道偏鹹 囉!2.Carbonara : 有濃郁嘅白汁,意粉相當creamy好食 !3.Chicken Wings : 香口夠入味。4.Crab Pineapple Salad : 沙律味道酸甜,蟹肉唔多!5.The Creamy Crab Meat Penne : 蟹肉少,長通粉口感較靱!6.Sausages Platter : 4款腸,啖啖肉,yummy!7.飲品: 我有濕疹底,都係點熱飲好啲,叫咗杯Chocolate Coffee, 白朱古力溝咖啡,味道唔錯!其他好友分別點咗Jacomax Sunrise、Rose Paradise、Le
一班好友齊過平安夜
,打算去AIA嘉年華玩過痛快
6個人,每人點一款食物,開心share
: -
1.Capricciosa (32cm)
囉!
Capricciosa (32cm)
2.Carbonara
: 有濃郁嘅白汁,意粉相當creamy好食
Carbonara
3.Chicken Wings
: 香口夠入味。
Chicken Wings
4.Crab Pineapple Salad
: 沙律味道酸甜,蟹肉唔多!
Crab Pineapple Salad
5.The Creamy Crab Meat Penne
: 蟹肉少,長通粉口感較靱!
The Creamy Crab Meat Penne
6.Sausages Platter
: 4款腸,啖啖肉,yummy

7.飲品: 我有濕疹底,都係點熱飲好啲,叫咗杯Chocolate Coffee, 白朱古力溝咖啡,味道唔錯!其他好友分別點咗Jacomax Sunrise、Rose Paradise、Lemon Tea及Juice。
Rose Paradise
侍應生有問必解答,態度友善!
可惜整體只屬一般,試一次便夠!

2015-12-24
慶祝紀念
平安夜
Carbonara
  • Sausages Platter
2015-12-22 3391 瀏覽
慶祝7週年晚飯。本身諗住上環另一間西餐廳,但去到發現竟然full booking....始料不及,失望而回。臨時臨急要想去邊度食。最後簡左呢度,見到食評話呢度啲pizza都唔錯。叫左2樣。Crudo (regular size $158)有pamaham,仲有我最愛嘅火剪菜。pizza果然好不錯。pie邊都做得好好。好脆。正。Crab meat pineapple salad (around$128)同男友2個一望到,2個好不若而同都想食。但可惜呢個salad真係好失望...d蟹肉唔係一絲絲的,唔知點解出lai反而似吞拿魚“lai”住一舊咁。而且完全無蟹肉未。估計應該用冰鮮或死蟹拆肉而成。而再加上罐頭菠蘿。感覺真係好麻麻。完全唔值得比呢個價錢。總括,食pizza 係絕對值得1試.
慶祝7週年晚飯。

臨時臨急要想去邊度食。

最後簡左呢度,見到食評話呢度啲pizza都唔錯。
Crudo pizza, crab meat pineapple salad
叫左2樣。
Crudo (regular size $158)
有pamaham,仲有我最愛嘅火剪菜。
pizza果然好不錯。pie邊都做得好好。好脆。正。

同男友2個一望到,2個好不若而同都想食。
但可惜呢個salad真係好失望...
估計應該用冰鮮或死蟹拆肉而成。
而再加上罐頭菠蘿。感覺真係好麻麻。完全唔值得比呢個價錢。

總括,食pizza 係絕對值得1試.
2015-12-21
慶祝紀念
紀念日
2015-11-20 3329 瀏覽
Pizza即意大利薄餅,源於意大利,但現在已傳遍世界,而每個地方的製法都可能稍有不同,以符合該地方的人的口味。而當中,是否意大利製的薄餅最好味,我不知道,因為我沒到過歐洲,更遑論意大利。而在我去過的地方之中,吃過最美味的pizza是在老撾一間薄餅小店。可能因為它只專注做薄餅而不做其他菜式,又加上有自家炭爐焗製,味道的確不是一般大城市用電焗爐焗製的薄餅所能比擬。但在香港,我找到一間能與之比較的薄餅店,就是Pizzeria JACOMAX。其實已經不是第一次來光顧,雖然在附近工作,但從來都未食過這間pizza店,為慶同學同事兼好友生日,我就和他兩人來這間薄餅店食lunch。這裡午市時間二人餐都是$198,有沙律,一款小食,和一款pizza,和每人一罐汽水。雖然以lunch來說可能有點小貴,不過跟晚市比較就便宜多了。被這裡的pizza深深吸引,趁星仔來港,我又帶他來試試這裡的pizza。因為相比起pizza,其他食物不算太突出,所以我們就只點了一個pizza。第一次就光顧就是點這個T-Rex($140),超級好味,第二來點了另一款pizza覺得頗為平淡,所以今次來我又點回這個T-Rex。這個

第一次就光顧就是點這個

這個pizza主要餡料為辣肉腸、火腿、番茄醬和莫薩里拉芝士。餅底無論是中間或邊位都非常香脆,但又不至於紙咁薄,吃完仍會有飽肚感。番茄醬份量頗多,味道很香濃薏味,而且餡料全是肉,可說是食肉獸的至愛。
T-Rex
2013-07-11