2022-08-07 109 瀏覽
這家餐廳開左新文華中心比較偏僻的地方,有點難找12:30去到發現高朋滿座,馬上坐下點主菜服務不錯,年輕的侍應10分殷勤前菜選擇10分多先說一下主菜選了一份西班牙海鮮炒飯$358上面的配料有魷魚,蝦仁,青口,基本上就是又任食前菜的配料飯底加入海鮮湯汁醃製,而且還帶有少量飯焦,味道不錯另外要了一份紐西蘭肉眼扒$358五成熟生熟度剛剛好,意外地肉汁相當多,口感略帶煙韌,牛肉香頗濃,邊邊位有少量脂肪,配少量薯蓉,令人吃得10分飽足任食前菜點評香辣蒜香大蝦蝦仁的質素高,入口非常爽口, 簡單配個橄欖油跟炸蒜頭已經很好吃炸雞翼炸薯條黑松露醬炸雞軟骨炸物真的很爽脆!配超濃的黑松露醬非常惹味芝士菠菜雞肉撻黑松露蘑菇撻撻皮脆而不油,餡料豐富,值得試加泰蕃茄麵包簡單的軟稔麵包配蕃茄,蒜頭, 意外地開胃好吃西班牙蛋餅內部水份充足,juicy巴馬火腿哈密瓜入門級巴馬火腿搭配生果之選蟹肉白桃撻蟹肉瑞士卷蟹肉份量很足,作為凍食的小吃不俗

這家餐廳開左新文華中心比較偏僻的地方,有點難找

12:30去到發現高朋滿座,馬上坐下點主菜

服務不錯,年輕的侍應10分殷勤

前菜選擇10分多
先說一下主菜

選了一份西班牙海鮮炒飯$358
上面的配料有魷魚,蝦仁,青口,基本上就是又任食前菜的配料
飯底加入海鮮湯汁醃製,而且還帶有少量飯焦,味道不錯

另外要了一份紐西蘭肉眼扒$358

炸雞軟骨
炸物真的很爽脆!配超濃的黑松露醬非常惹味

芝士菠菜雞肉撻
黑松露蘑菇撻
撻皮脆而不油,餡料豐富,值得試

加泰蕃茄麵包
簡單的軟稔麵包配蕃茄,蒜頭, 意外地開胃好吃

西班牙蛋餅
內部水份充足,juicy

巴馬火腿哈密瓜
入門級巴馬火腿搭配生果之選

蟹肉白桃撻
蟹肉瑞士卷
蟹肉份量很足,作為凍食的小吃不俗
2022-08-06 959 瀏覽
今日星期六唔使返工,約咗朋友去食午餐,朋友話好少食西班牙菜,所以我就上網望吓有邊間吸引,見到呢間個裝修好有格調,食物圖片又吸引,所以今日就嚟試吓果然冇令我失望我記得上次食西班牙菜已經係好耐之前,今日再次愛上地點位於尖東附近所以我落咗地鐵行過去都不是太遠適合西鐵站地鐵站附近嘅朋友餐廳每一個角落都非常適合打卡,非常吸晴而且裝修夠晒特別餐具同埋擺設都充滿異國風情嘅嘅風味,職員仲好友善全程都食得好舒服今日揀咗個半自助午餐,餐牌左邊嘅係任食,然後可以喺右邊揀一個set,我今日揀咗塊牛扒,食牛扒唔夠飽唔緊要,因為呢個係半自助歺所以可以揀其他食物選擇都有十幾款,平均一個人三百幾蚊食到飽飽仲要高質素不過記得一定要book位,因為到12:30pm已經全院滿座午餐會有一碗餐湯餐湯,今日送上嘅係蕃茄味濃湯非常香濃又creamy嘅蕃茄味,非常暖位亂原位梗係要食個前菜巴馬火腿配哈蜜瓜哈密瓜非常清甜火腿有點兒油潤,入口帶鹹香,旁邊仲有青橄欖,同黑橄欖🫒可以一齊食,味道非常夾蜜瓜能夠中和左巴馬火腿嘅鹹味🤤唔會好漏,用牙籤吉住食,非常方便👍🏻橄欖油大蝦🤤蝦肉非常爽口😆帶有少少鹹味真係食到停唔到口蝦嘅size仲要好大隻
果然冇令我失望
我記得上次食西班牙菜已經係好耐之前,
今日再次愛上
地點位於尖東附近所以我落咗地鐵行過去都不是太遠
適合西鐵站地鐵站附近嘅朋友

餐廳每一個角落都非常適合打卡,非常吸晴
而且裝修夠晒特別

不過記得一定要book位,因為到12:30pm已經全院滿座

亂原位梗係要食個前菜巴馬火腿配哈蜜瓜
哈密瓜非常清甜
橄欖油大蝦🤤蝦肉非常爽口😆帶有少少鹹味
真係食到停唔到口
蝦嘅size仲要好大隻😋好新鮮彈牙,配合埋啲橄欖油味道更加香

主菜終於出場我揀咗塊牛扒,
紐西蘭肉眼配燒汁$358( 跟歺)肉質嫩滑,
我叫咗七成熟,對於我嚟講就啱啱好,
有嚼勁
肉味非常濃郁,少量油花,雖然唔算多,但分佈均勻
而且仲好有彈性,味道甘香
口感軟腍

而另一個歺就揀咗烤紐西蘭羊T骨配薄荷醬$398,羊扒完全冇蘇味,肉質嫩滑,容易入口而且煎到出嚟嘅效果同味道,也毫不遜色
旁邊仲有一些番薯蓉,甜甜的
加咗幾片沙律菜,令到成件事完全不油膩,食到飽飽的,非常滿意的一餐😋

• 巴馬火腿配哈密瓜
2022-07-29 334 瀏覽
同朋友仔慶生,嚟咗呢間西班牙餐廳。入面環境好靚,好有氣氛,好啱嚟慶祝生日/ 紀念品日。而佢地嘅碟都好靚,好有藝術感。食物就叫咗個西班牙海鮮飯(細)、一個繪牛仔排、一個加西利亞章魚、一個巴馬火腿配哈蜜瓜、同埋一個香蒜牛油大蝦。我地去嗰陣時好肚餓,D食物都要等一段時間,應該都有15分鐘,所以去到就好快D揀好嘢食喇。食物呢,香蒜牛油大蝦都幾好食;巴馬火腿配哈蜜瓜正常發揮;加西利亞章魚就最特別,好少食到咁樣嘅配搭:薯仔+章魚+少少沙律醬之類嘅嘢,味道幾夾;繪牛仔排係一個主食,不過份量就少D,有D似紅酒繪牛肉,同想像中嘅「牛仔排」有出入;而個西班牙海鮮飯就賣相好靚,好啱打卡。不過味道就一般,食得出佢上面嘅海鮮都係好普通買到嘅急凍海鮮,以2百幾蚊價錢嚟講就略嫌有點貴。而佢嘅其他主食平均都要百幾二百蚊。不過喺呢間餐廳就真係食環境同氣氛。因為朋友生日所以有再叫一個甜品拼盤,朋友好開心,係一個愉快嘅晚上呢。

2022-07-28 276 瀏覽
第一次唻呢間餐廳食 咁就食lunch set咁叫咗2個lunch set 加2個小食 因為見佢嘅小食便 $38先講小食:薯條配黑松露醬🖤 新鮮炸 好脆 薯條係粗身仲有加d seasoning 好正 坦白講38蚊 份量唔算小啦 仲要勁好味 好抵! 不過個醬就一般 唔夠濃味可樂餅🖤 普普通通 入面係薯仔 偏淡身主食:煎三文魚配味噌醬🖤 先講特別嘢 叫咗薯菜 然後見到佢嘅樣就覺得唔開胃😂😂🤣🤣點知!係蕃薯🤣🤣🤣 我覺得係特別嘅 會加分嘅🤪但個三文魚汁唔夠多 雖則三文魚煎得幾好 皮脆肉滑 但太淡味 好似太寡🤔🤔煎雞扒🖤 勁淡味😂仲淡味過三文魚Overall 正常啦 lunch 唻計都貴🫠in average $100 per set 佢係包餐湯 一塊勁細嘅包 問題係仲要加一 所以附近返工就唔推薦 普通食飯就不太值可能happy hour會好d 畢竟嘅環境係嘅chill😜
第一次唻呢間餐廳食 咁就食lunch set

煎雞扒🖤 勁淡味😂仲淡味過三文魚

所以附近返工就唔推薦 普通食飯就不太值
可能happy hour會好d 畢竟嘅環境係嘅chill😜
2022-07-15 436 瀏覽
食西班牙菜🇪🇸最鍾意就係食佢哋嘅海鮮炒飯😍用一個小鐵鑊裝住 海鮮都幾豐富 有大蝦🦐魷魚🦑同青口💕下面底個西班牙炒飯炒得好乾身 粒飯有咬口 食落完全唔油膩🥰重點係價錢超級抵食🤑高質!
2022-07-09 552 瀏覽
今日星期五本身book 左夜晚8點 我唔明點解book 左位都可以要我等左半個鐘其實如果無咁多位接booking 點解可以仲比人book 到位 跟住要人等半個鐘😡😡😡
今日星期五本身book 左夜晚8點
我唔明點解book 左位都可以要我等左半個鐘
2022-06-24 867 瀏覽
餐廳既裝飾同餐具擺設都充滿住異國風情而且服務態度都非常好🥰餐廳內嘅每一個角落都好適合打卡!食物質素都唔錯,係份量偏小左啲。🐖西班牙烤乳豬 $288烤乳豬真係值得再試🤤外層超脆卜卜,加啲檸檬汁落去更加香🤩而且乳豬都好厚肉!🥓巴馬火腿配蜜瓜 $78蜜瓜甜甜地中和左Parma ham既咸味,唔會太漏,仲有一枝枝牙籤吉住好方便每人一舊🤣🍤香辣蒜香橄欖油大蝦 $58呢樣都係好值得再試!本身都係諗住普通大蝦姐應該冇乜特別😂但一黎到未食已經聞到陣陣既香味😍 蝦肉好爽口,加埋少少辣椒令啲蝦即刻好嘢味!🍝蟹肉蟹膏闊條麵 $268蟹肉蟹膏味好濃,而且好有鮮味,闊條麵亦都好煙韌,再撈埋溫泉蛋超Juicy🤤🧆西班牙可樂餅 $88相比前個幾樣呢個就顯得比較普通,炸得好酥脆,薯仔都夠軟身!🍫Churrors 可以自己加朱古力醬,外面加上糖有口感,如果份量大少少就更好

🐖西班牙烤乳豬 $288

🥓巴馬火腿配蜜瓜 $78

🍤香辣蒜香橄欖油大蝦 $58

🍝蟹肉蟹膏闊條麵 $268

🧆西班牙可樂餅 $88
相比前個幾樣呢個就顯得比較普通,炸得好酥脆,薯仔都夠軟身!

🍫Churrors
可以自己加朱古力醬,外面加上糖有口感,如果份量大少少就更好

1K
2022-04-12 817 瀏覽
西班牙餐廳響香港唔算好多,Iberians食評笑臉比率非常高,難得外賣價錢咁超值,叫三個主菜只需三百幾蚊,食剩嘅又可以留第二日午餐,唔駛特登落街買外賣啦!🍴西班牙栗子豬梅頭配蜜糖芥末 (薯菜 蒜蓉汁 炸薯條配黑松露醬)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️太耐無食咁高質嘅豬扒喇,個扒賣相看似平平無奇,但一啖落去非常驚喜,厚厚肉質爽口juicy,仲食到豬扒味同淡淡蜜糖芥末香,超好味!必食推介!🍴燒紐西蘭肉眼配燒汁 (medium well)⭐️⭐️⭐️⭐️七成熟牛扒熟度剛好,肉質呈粉紅色,口感非常嫩滑兼有牛味,就算凍咗都依然咁好食;至於配菜同樣出色,沙律菜配酸醋汁,非常開胃,而橙色嘅係蕃薯蓉,味道好蕃薯好甜又唔乾,全部嘢都好食。🍴西班牙海鮮炒飯⭐️⭐️坊間少有嘅一人份量炒飯,炒得香但炒得乾,魷魚同蝦都無乜味道,所以扣咗分。二人共消費:$324

🍴西班牙海鮮炒飯⭐️⭐️

二人共消費:$324

2022-03-30
25 分鐘 (外賣自取)
  • 西班牙栗子豬梅頭
🌟Iberians🌟係尖東嘅🇪🇸西班牙餐廳,環境優美舒適,食物質素頗高,Lunch Set 幾十蚊起包餐湯、餐包同埋餐飲,價錢真係好抵!😍🥩燒紐西蘭肉眼配燒汁 $128巨型嘅肉眼扒煎至五成熟,肉質軟嫩💗,稍稍燶邊嘅帶嚟焦香,加埋秘製燒汁,真係惹味可口!😋🧡香煎三文魚扒配菠菜忌廉汁 $128魚皮煎至極為香脆,風味十足!🥰菠菜忌廉汁味道恰到好處,無論點三文魚扒定係撈飯,都一樣咁滋味!👍🏻🥂白酒煮藍青口 $88藍青口被上湯餵到粒粒包滿,充滿住酒香,係值得推薦嘅前菜!😚🧀芝士火腿拼盤 $168有別於一般嘅Platter,Iberians嘅Platter無論🥓Ham同🧀Cheese都係大大件,有軟嫩可口嘅巴馬火腿、油份yietlb滿嘅莎藥美腸、軟滑濕潤嘅金文拔芝士🧀、富Nutty風味嘅埃文達芝士!😘餐包及餐湯餐飲

🥩燒紐西蘭肉眼配燒汁 $128

🧡香煎三文魚扒配菠菜忌廉汁 $128

🥂白酒煮藍青口 $88

藍青口被上湯餵到粒粒包滿,充滿住酒香,係值得推薦嘅前菜!😚

🧀芝士火腿拼盤 $168

餐包及餐湯

餐飲
2022-03-21 414 瀏覽
尖東呢間西班牙菜餐廳裝修有格調,地方寬敞,同朋友下午黎食飯坐得舒服自在。西班牙海鮮炒飯 $108好少有餐廳提供一人份量既正宗既西班牙雜燴飯,海鮮有魷魚、大蝦、青口!西班牙粟子豬梅頭配無花果汁 $128 豬梅頭肉質細嫩,脂肪同肉一間間,肉味香濃,伴隨陣陣豬油的甘香,超吸juicy! 白酒煮藍青口 $88餐廳用上新鮮活藍青口,肉質嫩滑而味道鮮甜且,充滿清新的海洋味。經白酒忌廉煮更增添鮮味!Dirty +$10Hot Mocha +$15咖啡質素唔錯,偏nutty,而且仲有精緻既拉花!

西班牙海鮮炒飯 $108

西班牙粟子豬梅頭配無花果汁 $128

白酒煮藍青口 $88

Dirty +$10
Hot Mocha +$15
咖啡質素唔錯,偏nutty,而且仲有精緻既拉花!

• 西班牙海鮮炒飯
2022-03-21 261 瀏覽
白酒煮藍青口 $88分量雖然唔多 不過白酒香氣突出 青口肉質都新鮮 鮮甜 做小食最好不過😝海鮮煎餅 $68雖然呢個就普通少少🤏🏻 不過熱辣辣煎得好香脆 仲食到唔少海鮮粒 上邊仲有番薯脆條做點綴🥰西班牙海鮮炒飯 $108炒飯好足料 就咁望都見到好多款海鮮種類!有青口魷魚圈鮮蝦呢啲😋 個飯底都做得幾出色 係比較濕潤嗰種就唔會太乾😙香煎三文魚配菠菜忌廉汁 $128三文魚煎得好靚 一大條完整上 唔會好乾 保留返三文魚嘅汁 配合醬汁味道都唔錯☺️ 薯菜係紫薯口味幾特別 甜甜地咁中和返個味道❤️如果唔認真搵都冇發現呢間餐廳🤣環境都算唔錯㗎!仲有好多唔同款式嘅食物選擇都幾多💛

白酒煮藍青口 $88

海鮮煎餅 $68

西班牙海鮮炒飯 $108

香煎三文魚配菠菜忌廉汁 $128

2022-03-19 254 瀏覽
Iberians was located at New Mandarin Plaza, in between of Hung hom and Tsim Sha Tsui East MTR.For their lunch, they offered lunch set as well as tapas. Lunch set consisted of soup, sliced bread and drinks. Cream of carrot soup was sweet and creamy in texture, with red chilli shreds complimenting the taste nicely. Iberico ham was of 36 months old, cut till thin in slices. There was some fats in it, flavourful in taste. Galician octopus - Octopus cubes were placed on top of sliced potato, with sou

Galician octopus - Octopus cubes were placed on top of sliced potato, with sour cream on it. The combination was quite tasty, with the octopus chewy and juicy. Sliced potato was chewy and soft too.

Seafood paella - It was served hot, with prawns, mussels and squid in it. Those seafood were fresh and chewy and rice was cooked till chewy and flavourful, fragrant too.

Half size chicken with herbs - Chicken was roasted till the skin was thin in texture and crispy, and the meat was very juicy and chewy. Mashed purple potato was sweet and chewy, very filling.

Iced mocha and iced hazelnut latte were smooth and milky, slightly bitter, with strong coffee taste.
2022-03-19 274 瀏覽
Iberians尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83號及85號鋪要數人氣西班牙餐廳, Iberians 是我口袋LIST中想到的第一間。節日又會有新MENU, 又有豐富架WINE MENU,適合食野又可以飲酒。礙於晚市堂食起碼4月20日先開, 食LUNCH 都是好選擇作為芝士愛好者,點份$168 芝士火腿拼盤做appetizer ,Parma ham ,salami, camembert,emmental ,camembert 中心是軟滑,面層鹹香,是我經常買一整盒來吃。emmental是輕度熟成芝士,所以見顏色是橙黃,Set 的忌廉湯附bagette$128 西班牙粟子豬梅頭配無花果汁,可跟飯/意粉/薯菜,薯菜是紫薯,顏色鮮艷。豬梅扒嫩身有肉脂香,無花果汁甜度同紫薯幾match $128 三文魚菠菜忌廉汁包餐湯同飲品,當日是忌廉湯, 煎得剛剛好另外點左tapas $78 加利西亞章魚,煎完灑上紅椒粉同mayo。久違的西班牙美食,假日就是要這樣過。
Iberians
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83號及85號鋪

礙於晚市堂食起碼4月20日先開, 食LUNCH 都是好選擇

Set 的忌廉湯附bagette

久違的西班牙美食,假日就是要這樣過。
2022-03-17 6169 瀏覽
一直都喜歡坐戶外,但在市區實在難找,又不想到港島跟一班外籍人士迫,尖東這間Iberians會是好選擇!門戶只有一張枱,今日運氣好,有位!天氣好加上運氣好,當然也要吃好!點了兩款前菜、兩款主食: **有加一服務費**Tapas 《白酒煮藍青口 $88》湯汁有白酒味,很喜歡!藍青口肉嫩細滑,加上入味又香甜的蔥洋,好吃呀。《芝士火腿拼盤$168》一大塊木板,上面放有巴馬火腿、沙樂美腸、金文拔芝士和埃文達芝士,根本是4人份量呢!特別喜歡巴馬火腿的咸香、芝士加餅乾的配搭。主食包是日餐湯、西班牙水晶麵包:是日餐湯是《蘑菇忌廉湯》,十分大碗,入口有淡淡蘑菇粒,有誠意,濃稠度適中奶味不會太重,是我杯茶。《西班牙蕃茄雞肉燉飯 $98》飯汁夠濕潤又香蕃茄味,意大利飯半熟有口感,喜歡,加上嫩雞肉不錯,份量又大。《紐西蘭肉眼配燒汁 $128》肉眼有驚喜,做到半成熟,肉質嫩又有肉汁,對於我來說肉味亦出,放涼了都沒有韌,這點亦不錯。肉眼可配搭飯/意粉,我選了意粉,肉眼的醬汁亦足夠拌勻整個麵。最後有餐茶。美食加上好天氣,好chill的一個下午!一定會再來!

門戶只有一張枱,今日運氣好,有位!

天氣好加上運氣好,當然也要吃好!

點了兩款前菜、兩款主食: **有加一服務費**

Tapas 《白酒煮藍青口 $88》

《芝士火腿拼盤$168》

特別喜歡巴馬火腿的咸香、芝士加餅乾的配搭。

主食包是日餐湯、西班牙水晶麵包:

《西班牙蕃茄雞肉燉飯 $98》

《紐西蘭肉眼配燒汁 $128》

最後有餐茶。

美食加上好天氣,好chill的一個下午!一定會再來!
2022-03-12
2022-03-17 261 瀏覽
喺尖東無意中發現一間西班牙菜餐廳,門口擺設非常吸睛😍再入門口見到好靚嘅裝飾,睇得出幾花心思,餐廳裏面感覺舒適又有情調😎🌟 𝕊𝕆𝕌ℙ (𝕃𝕌ℕℂℍ 𝕀ℕℂ𝕃𝕌𝔻𝔼𝔻)~ 是日餐湯係黑松露蘑菇忌廉湯,香氣濃郁,好creamy, 配埋超鬆軟的西班牙水晶麵包,💯分🌟𝕋𝔸ℙ𝔸𝕊1️⃣芝士火腿拼盤 $168~ 好豐富的芝士🧀火腿拼盤🤩有巴馬火腿、莎樂美腸、金文拔芝士和埃文達芝士。兩款芝士分別奶香醇厚,咸香味濃郁,配埋莎樂美腸,巴馬火腿和薄脆餅乾非常夾🥳2️⃣白酒煮藍青口 $88~ 白酒香氣好突出,青口肉質新鮮嫩滑😚🌟 𝕄𝔸𝕀ℕ1️⃣西班牙海鮮炒飯 $108~ 西班牙海鮮炒飯,直接用鐵鑊上,好有鑊氣🔥海鮮配料好豐富,有新鮮青口、彈牙魷魚🦑,大大隻蝦🦐。炒飯用蝦頭熬成的湯來煮飯,每粒米都被鮮濃的湯汁包圍著,最重要用左兩種香料蕃紅花和甜椒粉,令到飯同海鮮都充滿香味和美味2️⃣燒紐西蘭肉眼配燒汁 $128~ 紐西蘭肉眼要左5成熟,油脂分布均勻,肉質非常鮮嫩,入口幾乎即溶🤤配埋甜甜地好creamy既蕃薯蓉,口感一流😋🌟𝔻ℝ𝕀ℕ𝕂𝕊 (跟餐+$15)~ Mocha & Hazelnut Latte 靚靚拉花😍充滿香濃嘅朱古力

🌟 𝕊𝕆𝕌ℙ (𝕃𝕌ℕℂℍ 𝕀ℕℂ𝕃𝕌𝔻𝔼𝔻)

🌟𝕋𝔸ℙ𝔸𝕊
1️⃣芝士火腿拼盤 $168
~ 好豐富的芝士🧀火腿拼盤🤩

2️⃣白酒煮藍青口 $88
~ 白酒香氣好突出,青口肉質新鮮嫩滑😚

🌟 𝕄𝔸𝕀ℕ
1️⃣西班牙海鮮炒飯 $108

2️⃣燒紐西蘭肉眼配燒汁 $128

🌟𝔻ℝ𝕀ℕ𝕂𝕊 (跟餐+$15)
~ Mocha & Hazelnut Latte
靚靚拉花😍充滿香濃嘅朱古力🍫同埋榛子🌰既香味,入口順滑,解膩一流

✨下次可以再訪試埋佢哋最Signature 嘅Spanish All Day Breakfast ✨

📍Iberians (尖沙咀)
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖