2021-05-10 640 瀏覽
聽到餐廳名字Iberians,大概會立即聯想到伊比利亞火腿。伊比利亞火腿油潤甘香,無人不愛。西班牙菜中有不少tapas款式,小食可以伴上西班牙果酒。主食除了西班牙海鮮飯外,亦可叫上意大利粉或各式扒類。說起扒類,多數外出用餐都會叫上豬鞍,貪其水準比較穩定。剛與友人聊起曾經光顧界限街法式小店的豬鞍做得最為出色,餐廳主廚剛好到隔離枱與友人聊天,一看主廚樣子就想起是當日界限街法式小店的藍帶廚師。當日只有六個座位的小店變成尖東闊絡新店,看來廚師的手藝得到食客的認同。餐廳牆身裝修用上水泥色,配以富地方色彩的幾何圖形地磚及昏暗燈光,情調一流。蒜香橄欖油大蝦西班牙菜不可不叫小食,首先上菜的蒜香橄欖油大蝦,橄欖油滲出濃濃的蝦油味及燒蒜味,而大蝦則爽口彈牙又不失鮮甜,充滿陣陣蒜香。帕德龍辣椒 柏德龍青椒乃西班牙經典小食,皮薄帶青椒甜香,炸過後淋上橄欖油,入口爽脆香甜。香辣番茄伴馬鈴薯 炸馬鈴薯粒外脆內軟,伴上香辣番茄醬。番茄醬帶有濃濃的番茄味,酸甜有致,味道吸引。香辣番茄海鮮意大利粉 海鮮意粉材料豐富,計有大蝦、魷魚、青口、大蜆等,鮮甜爽口,煙韌彈牙,意粉軟硬適中,香辣番茄醬濃香酸甜。西班牙橡果黑豚豬鞍主

帕德龍辣椒

香辣番茄伴馬鈴薯

香辣番茄海鮮意大利粉

西班牙橡果黑豚豬鞍

主菜西班牙橡果黑豚豬鞍,豬鞍內裡肉色粉嫩,入口味道濃郁爽口,配上底下顏色豐富的配菜,吃得賞心悅目。
2021-05-04
2021-05-10 39 瀏覽
問同事邊度食野好同特色啲,又要方便泊車就揾咗呢間西班牙菜店隔離可以泊車,好方便我地,7點後15/hr有時揸車食飯搵位好煩,又唔想下下食商場啲連鎖店不過位置有啲暗行過都差啲miss咗正正喺新文華中心停車場出入口旁邊因為中午食左成個豬扒飯既關係今日冇試到海鮮飯叫左5款野食炸魷魚 細細個圈,好脆口法包(配椒腸同牛肉)🙈唔記得exact個名叫咩但我鍾意食包,細細件有肉有菜夾埋包食好好味,個椒好香蘋果沙律 酸酸味味咁,用黎中和下食炸野同肉啲肥膩都okM4牛 叫左5成熟,好香牛味,連啲配菜都Grill到好香好好食,唔係hea野😍 中間有少肥,果啲俾咗老公食,食左幾啖先記得影相西班牙蛋餅 唔記得影相,因為淨係叫小食驚唔飽,先點多個蛋餅。蛋餅都好香有啲薯仔喺中間,好快KO晒,食埋就剛剛好。搵日試埋豚梅肉同西班牙飯😋
問同事邊度食野好同特色啲,又要方便泊車
就揾咗呢間西班牙菜
店隔離可以泊車,好方便我地,7點後15/hr
有時揸車食飯搵位好煩,又唔想下下食商場啲連鎖店
不過位置有啲暗行過都差啲miss咗
正正喺新文華中心停車場出入口旁邊
因為中午食左成個豬扒飯既關係
今日冇試到海鮮飯
叫左5款野食
炸魷魚 細細個圈,好脆口
蘋果沙律 酸酸味味咁,用黎中和下食炸野同肉啲肥膩都ok

搵日試埋豚梅肉同西班牙飯😋

法包
蘋果沙律
炸魷魚圈
2021-05-08 51 瀏覽
推介呢間尖東新開嘅西班牙餐廳!裝潢以黑紅為主色調,加上地板、掛飾、燈飾、碗碟等更添西班牙風味。座位之間間距夠闊,坐得舒服,私隱度高。野食方面都冇令我地失望!推介Seafood Paella($398),大大份相當足料,每粒米飯都充滿獨特嘅蕃紅花香味、西班牙辣肉腸嘅油脂香以及濃郁嘅海鮮鮮味👍🏻,略嫌不足係飯粒有少許過濕偏稔,如果乾身少少就perfect了🤤另外澳洲M4霜降和牛板腱($238)都一定要試!塊扒外皮微微焦香,肉心粉嫩juicy, 牛味十足,油香豐富,正!Fd子們大推👍🏻因為人多嘅關係,我哋一次過試埋其他主菜:西班牙黑豚豬鞍($238)、香草燒雞($198)、銀鱈魚($238)同龍蝦意粉($238),一樣咁好食,不過魚同雞嘅份量細份咗啲,份份主菜嘅配菜都一樣,非常一致😁如果有啲變化會更有驚喜🤤Tapas係西班牙菜必備元素,朋友推介經典嘅巴馬火腿配哈蜜瓜($78)另外有香口嘅炸加利西亞章魚($58),配埋酒食就爽啦🤤甜品正常發揮,無論樣同味道都好有homemade嘅感覺,實而不華👍🏻 另外必須讚一讚餐廳服務好好,非常細心同貼心👍🏻

另外必須讚一讚餐廳服務好好,非常細心同貼心👍🏻

2021-05-07 127 瀏覽
Happy Friday 🎊放工想搵間靚餐廳食晚飯, 朋友提議到Iberians, 位於尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖。 餐廳菜式以西班牙為主, 店內裝修用花磚和花牆營造馬賽克風格🥰, 滿滿的西班牙色彩。 食西班牙菜當然要點tapas🤤~西班牙水晶麵包配牛肉、紅椒腸$78、 蒜香橄欖油大蝦$58、加利西亞章魚$58, 再加兩份主菜~香草燒雞$198 和銀雪魚配蒜蓉牛油$238,飲品~White Sangria。🔸加利西亞章魚🦑🔸~ 章魚帶有一點咬勁的彈牙感, 味道鮮甜, 搭配薯仔增添傳統特色。🔸蒜香橄欖油大蝦🦐🔸~ 蒜香的味道融入了大蝦裏, 蝦肉爽口鮮甜, 勁好味。🔸西班牙水晶麵包配牛肉🥩、紅椒腸🥓🔸有兩款水晶麵包~牛肉紅椒蕃茄醬水晶麵包和帕德龍辣椒配西班牙腸水晶麵包。牛肉紅燒味道好夾, 配上蕃茄醬口感清新去膩。帕德龍辣椒配西班牙腸水晶麵包的香腸味道帶點鹹, 辣椒食落帶甜, 用竹籤串起一口一啖,好美味。🔸香草燒雞🍗🔸~ 賣相已經令人垂涎三尺,燒雞香脆嫩滑多汁, 配菜吸盡雞汁精華, 而成為一道美味佳餚。🔸銀雪魚配蒜蓉牛油🐟🔸~ 啖啖肉細嫩肥美口感的銀鱈魚, 喜歡
西班牙水晶麵包配牛肉、紅椒腸$78、 蒜香橄欖油大蝦$58、加利西亞章魚$58、香草燒雞$198、銀雪魚配蒜蓉牛油$238、White Sangria

加利西亞章魚

香草燒雞

🔸銀雪魚配蒜蓉牛油🐟🔸~ 啖啖肉細嫩肥美口感的銀鱈魚, 喜歡吃魚的千祈不要錯過

銀雪魚配蒜蓉牛油

🔸White Sangria🥂🔸~ 果味濃郁而透心涼,好飲!
White Sangria

本身我都很喜歡西班牙菜
, 每次見到有新開的西班牙餐廳都會去試下。 Iberians食物質素、服務和環境都很理想,下次一定再嚟。👍🏻🤩

2021-05-07
加利西亞章魚
香草燒雞
銀雪魚配蒜蓉牛油
White Sangria
  • WhiteSangria
  • 西班牙水晶麵包配牛肉、紅椒腸$78、蒜香橄欖油大蝦$58、加利西亞章魚$58、香草燒雞$198、銀雪魚配蒜蓉牛油$238、WhiteSangria
2021-05-07 123 瀏覽
放假去咗K11 行街,順便到尖東食埋晚餐先返屋企😋。新文華中心新開咗間西班牙餐廳,地方大座位寬敞,有得睇波,仲有戶外座位!Menu全部都喺西班牙特色美食,Tapas都有近廿款,不過口就得一個😌,今次試咗兩個西班牙最出名嘅小食之一。🍎西班牙蕃茄凍湯好濃郁嘅蕃茄湯,每一啖都食到蕃茄碎。涼涼地酸酸甜甜好開胃,好啱呢個季節飲!裡面仲有啲番茜、青瓜等配料,味道好獨特好難忘。🍈巴馬火腿配哈密瓜巴馬火腿肉甘甜芳香,搭上一塊清甜嘅蜜瓜,能將鹹香中和,令到味道好balance。再配搭埋橄欖🫒,橄欖嘅甘酸味完全消失咗,會食到第二種好match嘅味道。🦐西班牙海鮮炒飯用鐵鑊新鮮炮製嘅西班牙炒飯,好大碟好大豐富!有蝦、魷魚圈、青口、蜆、章魚粒等等,顏色鮮豔賣相吸引,就連魷魚同章魚粒都好新鮮,有一種軟稔嘅口感。🥩澳洲M4霜降和牛板腱無牛不歡,每次食飯都想鋸扒😛。牛肉腱喺牛嘅肩胛部,好稀有下!脂肪較少嘅部位,肉質軟淋爽滑,口感略帶嚼勁,牛味都好突出。🍮Sweet Platter當然唔可以錯過呢度嘅甜品!甜品拼盤可以試晒三款甜品,有西班牙雞蛋布甸、芝士蛋糕、布朗尼。每款甜品嘅味道都好濃郁,而且質感厚實,食得出用真材

放假去咗K11 行街,順便到尖東食埋晚餐先返屋企😋。

西班牙蕃茄凍湯

澳洲M4霜降和牛板腱

🥩澳洲M4霜降和牛板腱

Sweet Platter

🍮Sweet Platter
當然唔可以錯過呢度嘅甜品甜品拼盤可以試晒三款甜品,有西班牙雞蛋布甸、芝士蛋糕、布朗尼。每款甜品嘅味道都好濃郁,而且質感厚實,食得出用真材實料製作!

Latte

☕️最後點了Latte及凍檸茶作結尾,估唔到咖啡亦相當好飲,咖啡味重而不苦澀,如果時間早一點我會慢慢嘆呢杯慢活咖啡😘
西班牙蕃茄凍湯
巴馬火腿配哈密瓜
西班牙海鮮炒飯
澳洲M4霜降和牛板腱
Sweet Platter
Latte
2021-05-06 25 瀏覽
Tapas 夜Iberians 網址: https://地址: 尖沙咀科學館道14號新文華中心地下82-83 及85號舖電話: 55131778==================西班牙最出名係sangari, Parma ham ,tapas ,食過西班牙菜相信一家試過。$138 Parma ham ,收到order 再切出。論風味,熟成愈多耐架肉味同油脂中架橡果味就愈濃郁,愈食當混合了口水鹹香愈出。$38 pandron pepper 一點都唔辣架,口感味道都似食青椒,連籽都唔辣成隻食都無問題,多了份微微苦甘叫了兩份主菜,$198 香草燒雞,皮迫了多餘油脂變香脆肉汁也保留到,伴以cauliflower,eggplant ,長豆,粟米筍,好生酮friendly $238 龍蝦汁意大利粉,先淋酒點燃火,夠曬搶眼!半隻龍蝦,意粉有白蘭地酒香Dessert timev$48 芝士蛋糕,重芝士香。$69 mojito 有pepper mint同lime 飲落爽喉暢快。同埋佢將冰碎up side down 堆到似雪山,好ig-able
Tapas 夜
Iberians

網址: https://
電話: 55131778
==================

$138 Parma ham ,收到order 再切出。

$38 pandron pepper

Dessert timev$48 芝士蛋糕,重芝士香。

$69 mojito 有

朋友在尖沙咀返工,於是相約放工到那區覓食,結果選擇西班牙餐廳 Iberians 共進愉快晚餐。餐廳裝潢格調好有工業風,感覺很舒服時尚。..首先送上前菜小食..【西班牙蕃茄凍湯】 西班牙蕃茄凍湯 ,有濃濃酸酸甜甜好好飲,勁開胃,是蕃茄迷必點。..【巴馬火腿配哈蜜瓜】巴馬火腿鹹香味道,與蜜瓜一齊食,簡直絕配,也伴上青橄欖及黑橄欖。..【西班牙蕃茄醬煮青口】這青口好飽滿肥味,配以酸酸甜甜昱胃蕃茄醬汁,帶出青口香嫩柔滑鮮味。..接著主菜到了.【銀鱈魚配蒜蓉牛油】 銀鱈魚外脆內軟,而魚肉質鮮嫩滑,帶甜甜地沒魚腥味, 沾上酸甜汁也美味,配菜有西蘭花, 茄子等等。..【燒紐西蘭肉眼配燒汁】肉眼扒切開, 顯示紅嫩,入口鬆軟得來嫩滑,具濃濃牛肉味,可沾點燒汁,更美味!牛扒底有意粉, 而旁有新鮮沙律菜。
朋友在尖沙咀返工,於是相約放工到那區覓食,
結果選擇西班牙餐廳 Iberians 共進愉快晚餐。

餐廳裝潢格調好有工業風,感覺很舒服時尚。
首先送上前菜小食
【西班牙蕃茄凍湯】
西班牙蕃茄凍湯 ,有濃濃酸酸甜甜好好飲,
勁開胃,是蕃茄迷必點。
【巴馬火腿配哈蜜瓜】
巴馬火腿鹹香味道,與蜜瓜一齊食,簡直絕配,
也伴上青橄欖及黑橄欖。
【西班牙蕃茄醬煮青口】
這青口好飽滿肥味,配以酸酸甜甜昱胃蕃茄醬汁,
帶出青口香嫩柔滑鮮味。
接著主菜到了
【銀鱈魚配蒜蓉牛油】
銀鱈魚外脆內軟,而魚肉質鮮嫩滑,
帶甜甜地沒魚腥味, 沾上酸甜汁也美味,
配菜有西蘭花, 茄子等等。
【燒紐西蘭肉眼配燒汁】
肉眼扒切開, 顯示紅嫩,
入口鬆軟得來嫩滑,具濃濃牛肉味,可沾點燒汁,更美味!
牛扒底有意粉, 而旁有新鮮沙律菜。
2021-05-05 430 瀏覽
喺呢個尖東食街發現一間新開西班牙菜餐廳,咁近公司,放完工見唔係好多人,即刻可以搵到位食。全新裝修好有格調,有少少似酒吧,中間有個好大嘅位置放咗好多紅酒酒杯等,但可能係新餐廳仲未有手牌,可以參擺上都冇酒精女飲品住,有少少可惜,至下次先至可以飲酒。佢哋有好多款西班牙小食,我之前都未食過,所以揀咗兩款個名都同西班牙地區有關:加西利亞章魚及加泰隆尼亞蕃茄麵包。加西利亞章魚切成為幼條再加上番薯做底,面頭再鋪一層蕃茄,食得出章魚嘅肉質彈牙,番茄帶出章魚鮮味,章魚煮得好淋,有驚喜。加泰隆尼亞蕃茄麵包水準算唔錯,麵包由幾層薄的麵包皮組成,所以比較鬆軟。西班牙蕃茄煮藍青口,佢哋都幾鍾意用蕃茄配搭唔同嘅食材,我覺得配搭海鮮好似章魚同藍青口都更突出海鮮鮮味。威士忌風味炒蘑菇蘆筍,感覺唔到酒味,但蘑菇好林好有味道。嚟到西班牙餐廳一定要食西班牙海鮮炒飯,我覺得佢哋嘅海鮮份量比其他餐廳仲多,入邊有好多細粒嘅章魚及魷魚,加上兩隻大蝦及一雙巨型蝦,基本上海鮮鋪滿全部飯面,都足夠兩個人食。銀雪魚配蒜蓉牛油,水準中上。

威士忌風味炒蘑菇蘆筍,感覺唔到酒味,但蘑菇好林好有味道。

銀雪魚配蒜蓉牛油,水準中上。
2021-05-03
5 分鐘 (堂食)
2021-05-05 214 瀏覽
行完尖沙咀海旁,最好就是過對面尖東食飯來延續休閑的時光。好在一早book了位,今日原來已經full book了。裝飾、枱椅、碟子都有拼花圖案,充份表現了店名iberians的民族色彩。燈光柔和,有吧枱,有電視播足球賽事,枱與枱之間相隔適當距離,一點都不擠擁,相當舒適有氣氛。青魚配蕃茄醬,$58日式食法吃得多,反而用蕃茄醬配搭很少吃,令人意相不到的好味。魚皮燒得香脆,魚肉軟嫩,青魚比坊間見到的大得多,所以真是啖啖肉,配合帶點微辣的自家製濃郁蕃茄醬,更滋潤鮮味。西班牙馬鈴薯沙律,$88沙律菜通常都用醋,但這個卻是咸的。混合粒粒清新的馬鈴薯一起吃,圓潤清爽,口感質感味道都好夾。西班牙橡果黑豚梅肉,$238因為橡果的甜,令黑豚肉以至各種配菜都帶了點甜。亦令厚切的黑豚肉軟腍而不失嚼勁。面頭的迷迭香,乾身脆口,夾著黑豚肉吃增添風味。而配菜的鮮又減低了大量肉的膩。香辣蕃茄海鮮意大利粉,$218海鮮新鮮彈牙,帶有微微的酒味。意大利麵煮得剛好,蕃茄的甘甜與酸味吸附在麵上,清清的口味。如果想更有味道層次,落少少枱面上的黑椒香草配料,一流👍。西班牙油條,$48似沙翁,但沒有沙翁的超甜膩。加上微苦的朱古力醬,
行完尖沙咀海旁,最好就是過對面尖東食飯來延續休閑的時光。

好在一早book了位,今日原來已經full book了。

青魚配蕃茄醬,$58

西班牙馬鈴薯沙律,$88

西班牙橡果黑豚梅肉,$238

香辣蕃茄海鮮意大利粉,$218

西班牙油條,$48
似沙翁,但沒有沙翁的超甜膩。加上微苦的朱古力醬,熱辣辣吃好滋味。

這餐超滿足。選對的餐廳真的好重要😆。
  • 青魚配蕃茄醬
  • 西班牙馬鈴薯沙律
近排心情唔係好好, 趁着星期六日得閒少少去放鬆吓就俾大食妹發現呢間西班牙菜環境唔錯, 樓底夠高, 好有空間感, 座位都幾舒適, 啱晒一大班friend去gathering<西班牙番茄凍湯>大食妹第一次飲呢個西班牙番茄凍湯西班牙番茄凍湯將乳酪、蕃茄同白洋蔥等等嘅食材攪拌, 味道好似沙律, 酸酸地好開胃<烤西班牙蛋餅>烤西班牙蛋餅經過改良, 除咗有傳統嘅洋蔥、薯仔同雞蛋等食材外, 仲加入左蕃茄乾比一般嘅烤西班牙蛋餅濕潤同鬆化, 蛋香十足, 更符合香港人嘅口味<西班牙海鮮炒飯>西班牙海鮮炒飯非常豪華呢個絕對係大食妹係香港食過最多料而且最高質嘅西班牙海鮮炒飯海鮮種類好多, 有小龍蝦、蝦、蜆、青口、墨魚、八爪魚同是日鮮魚大食妹食嘅果日係馬油海鮮好新鮮, 配上改良過嘅半濕炒飯底, 一級滋味半濕炒飯底裏面仲加入左辣肉腸, 好豐盛<加泰羅尼亞焦糖奶凍>食完主食就食埋個甜品吧加泰羅尼亞焦糖奶凍又滑又實, 感覺好足料味道少甜, 金黃嘅焦糖表面超吸引<布朗尼>布朗尼好實在, 朱古力味道非常濃郁布朗尼應該用左黑朱古力做食材, 味道
近排心情唔係好好, 趁着星期六日得閒少少去放鬆吓
就俾大食妹發現呢間西班牙菜
<西班牙番茄凍湯>
大食妹第一次飲呢個西班牙番茄凍湯

<烤西班牙蛋餅>

<西班牙海鮮炒飯>
西班牙海鮮炒飯非常豪華
呢個絕對係大食妹係香港食過最多料而且最高質嘅西班牙海鮮炒飯

大食妹食嘅果日係馬油
海鮮好新鮮, 配上改良過嘅半濕炒飯底, 一級滋味
半濕炒飯底裏面仲加入左辣肉腸, 好豐盛

<加泰羅尼亞焦糖奶凍>
食完主食就食埋個甜品
加泰羅尼亞焦糖奶凍又滑又實, 感覺好足料
味道少甜, 金黃嘅焦糖表面超吸引

<布朗尼>
布朗尼好實在, 朱古力味道非常濃郁
布朗尼應該用左黑朱古力做食材, 味道無咁甜膩

• 西班牙番茄凍湯
  • 西班牙海鮮炒飯
2021-05-04 29 瀏覽
尖東好耐冇新的靚靚西餐廳, 公司附近剛剛開咗間, 好有feel的西班牙餐廳, 地方好大好寬敞, 仲有室外空間可以抖抖氣. 在西班牙餐廳, 梗係要點海鮮同章魚啦.🦐 一碟海鮮飯, 足夠三人份量, 因為有三隻大蝦, 好多海鮮, 青口, 章魚, 蜆, 仲有我最鍾意的橄欖在飯的中間, 夠曬甘香 🥘 Tapas西班牙小,  細細碟, 價錢$48至$68, 可以嗌到好多款式, 樣樣都試下. 🦑 我最鍾意食章魚, 好懷念歐洲的章魚, 特別厚肉彈牙, 有質感. 🍞 加泰隆尼亞蕃茄麵包, 配上橄欖油, 蕃茄蓉, 酸酸地好開胃. 🦪 原來西班牙的海鮮都幾出名, 好多餸都會用番茄蓉去煮, 其中, 青口又厚肉又大隻. 🍽 見到餐牌的午餐及下午茶, 價錢都好親民, 午餐有我最喜歡的蟹肉南瓜意大利飯, $88, 下午茶只是$48起, 有飯有意粉仲有小食類, 有西班牙蛋餅, 選擇都幾多元化, 搵日要同同事嚟試下午餐同下午茶.😀

在西班牙餐廳, 梗係要點海鮮同章魚啦.

2021-04-30
5 分鐘 (堂食)
2021-05-03 206 瀏覽
這間新開不久的酒吧餐廳,位於靠近紅磡的尖東邊陲地帶,地方不小,餐廳內的桌子分佈得相當疏落,空間感十足,坐在這裡吃東西,感覺煞是舒服。餐廳雖然陳設簡單,並不花巧,但古典風的沙發,馬賽克圖案的地板,仍相當有特色。特別是以紅色和黃色為主色調的餐牌,更能即時讓人想到西班牙國旗的熱情亮麗的顏色。這餐廳用的餐碟、小碗、杯墊,圖案也十分美麗,讓人在享用這裡各款菜式的同時,有更賞心悅目的感覺。吃西班牙菜除了皮脆肉嫩的烤乳豬外,其實我最喜歡的是它的 Tapas,各款前菜小食,份量不多,卻五味紛陳,有葷有素,實在吸引。這晚我就在餐牌上的十多款 Tapas小吃中,點了其中三款一試。「蒜香橄欖油大蝦」($58) 足有八隻之多,份量慷慨,雖然我因為顧著拍照關係,吃的時候已經沒有剛端上來時那麼熱,但惹味彈牙的大蝦,仍然好吃。蘑菇和露筍都是我愛吃之物,不過用威士忌爆炒我就從未試過,被這威士忌風味吸引之下,也點了「威士忌風味炒蘑菇露筍」($58)。這小吃集我喜歡的蘑菇和露筍於一身,我當然愛吃,不過這小吃的威士忌味不是很濃,就讓我有點失望。「帕德龍辣椒」($38)是西班牙特產,外表看來其實有點醜陋,泛著油潤光澤的青綠色
帕德龍辣椒」($38)是西班牙特產,外表看來其實有點醜陋,泛著油潤光澤的青綠色辣椒,口感爽而不辣,因為老婆仔不愛吃辣椒的關係,讓我吃了不少。誰不知我吃到最後一隻最隻辣椒的時候,竟一時不慎吃到隱藏在辣椒掟附近的辣椒籽,即時讓我感到這辣椒的勁道原來不可小覷。
吃過數道西班牙 Tapas小食後,接著當然是吃主菜。點來一魚一雞,「銀鱈魚配蒜蓉牛油」($238)的銀鱈魚發揮正常,魚皮焦脆,魚肉軟熟,水準及格,不過蒜蓉牛油味道不算很濃,還可再濃郁些,會更好味些。
香草燒雞」($198)水準甚佳,味道適中而不過鹹,雞肉也極滑,無論味道與口感都能令人滿意。
甜點拼盤三款)」($118)集「芝士蛋糕」、「西班牙雞蛋布丁」及「朱古力布朗尼」於一身。三款甜點,「芝士蛋糕」是最好吃的,口感、味道俱佳;夾雜有果仁在裡面的「朱古力布朗尼」也味道濃郁而不過甜,好吃;幼滑的「西班牙雞蛋布丁」不是不好,但味道偏甜,就不是我杯茶。
想喝杯特別點的拿鐵咖啡,便在餐牌中多款不同味道的 Latte中點了 Iced Hazelnut Latte($55)做飲品。不想喝太甜的飲品,著禮貌周周,服務態度甚佳的女侍應糖水另上,最後還是沒有把糖水倒進咖啡中,不過這帶點自身甜味的咖啡仍然相當好喝,我甚喜歡。
這間新開的西班牙酒吧餐廳,我都幾喜歡。
  • 蒜香橄欖油大蝦
  • 香草燒雞
  • 芝士蛋糕
  • 朱古力布朗尼
2021-05-03 36 瀏覽
今日1/5勞工節假期,同朋友一齊專程駕車🚗到尖東食晚飯🥣,同事之前推介過科學館道新文華中心有間剛開業嘅西班牙餐廳🍴「Iberians 」值得一試,因近來食得普通西餐廳多都覺得有點悶🥱,就轉下西班牙特色菜👍👍,餐廳融合古典與現代時尚風格為藍本,簡約嘅設計,寬敞空間,令食客帶來放鬆嘅心情,好好享受美食🥰🥰西班牙人特別喜歡在晚餐之前吃一些小菜,Iberians 嘅西班牙小菜(Tapas)的種類繁多,我都來過Tapas & Salad 🥗 開胃菜先⋯⋯西班牙蕃茄醬煮青口 $58 傳統藍青口伴洋蔥🧅、番茄醬🍅、令青口的鮮味更突出👍青紅蘋果沙律 $88新鮮沙律菜、青蘋果🍏、紅蘋果🍎酸酸甜甜、清脆爽口、加上Parmesan cheese、香醋嘅dressing,清新美味😍龍蝦汁意大利粉 $238香煎波士頓龍蝦🦞半隻,肉質紥實鮮甜,濃郁龍蝦醬汁掛上每一條彈牙嘅意粉,特別美味吸引😍😍西班牙橡果黑豚豬鞍 $238煎香外層,鮮嫩多汁之外,肉質更帶有一種獨特的堅果香味,脂肪滲透肉內,味清不燥,伴上新鮮蔬菜🥬、蜂蜜芥末 dressing 、絕配😍😍因為餐廳有自己嘅甜品師,每日精心炮製,一定唔好錯過,精美嘅甜品就

西班牙蕃茄醬煮青口 $58
傳統藍青口伴洋蔥🧅、番茄醬🍅、令青口的鮮味更突出👍

青紅蘋果沙律 $88

龍蝦汁意大利粉 $238

西班牙橡果黑豚豬鞍 $238

因為餐廳有自己嘅甜品師,每日精心炮製,一定唔好錯過,精美嘅甜品就係最完美嘅ending🍮🍮🍮
甜點拼盤(三款)$118
西班牙雞蛋布丁🍮
香甜的焦糖脆面,配着奶味、雞蛋味十足的布丁,甜而不腻,入口嫩滑,看到就會情不自禁地流口水🤤
芝士蛋糕🍰
焦香外層,蛋糕十分鬆軟,而且芝士味道亦十分濃郁,大家一定必食之選👍
布朗尼
濃郁朱古力蛋糕、濕潤紮實、果仁、朱古力碎超好吃😋

跟餐飲品: Cappuccino ($10/each)
香滑奶泡、特濃咖啡☕️好味道
2021-05-01
2021-05-02 31 瀏覽
難得星期六放假 當然要食好西獎勵自己,係tsim sha tsui搵新餐廳,誤打誤撞搵呢間西班牙餐廳,位置係一個唔顯眼既商場。餐廳環境唔錯 坐得好舒服 空間感大,特別係上菜既餐具款式別致,可見店主對餐廳花了心思。店員亦細心講解午餐內容,細心地幫客人加水,服務值得一讚。點了幾款食物包括西班牙炒飯,蟹肉南瓜意粉和可樂餅。最好食的是西班牙炒飯,有青口, 蝦和魷魚圈,蝦食落去新鮮爽甜,飯粒粒分明,有部分係焦脆口感,青口質素就麻麻地。南瓜飯就好creamy 好rich,帶有甜味,食多幾啖會覺得好滯。可樂餅就普通,可以唔叫。
2021-05-02 49 瀏覽
最近試咗一間以西班牙為主題嘅餐廳,餐廳門口有一張outdoor枱添,環境舒適呢到嘅碟同地磚都好colorful款式食物都唔少,我見到餐牌仲有凍湯最後我哋點咗青紅蘋果沙律🥗蒜香橄欖油大蝦法包配西班牙紅辣椒牛肉西班牙漿果黑豚豬鞍加泰羅尼亞焦糖奶凍Brownies 沙律顏色好靚,蘋果配埋芝士原來可以好match,蘋果清爽淡輕芝士濃郁味道蒜香橄欖油大蝦 ,蝦非常彈牙而且好香,份量多,有9隻法包配西班牙紅辣椒牛肉,顏色依然好靚,食嘢見到咁colorful人都開心啲西班牙漿果黑豚豬鞍呢度整得好好食,肉質鮮嫩,入口有即化嘅感覺甜品我自己都幾鍾意,覺得唔會太甜

呢到嘅碟同地磚都好colorful
款式食物都唔少,我見到餐牌仲有凍湯

最後我哋點咗
青紅蘋果沙律🥗
法包配西班牙紅辣椒牛肉
西班牙漿果黑豚豬鞍
加泰羅尼亞焦糖奶凍
Brownies

蒜香橄欖油大蝦 ,蝦非常彈牙而且好香,份量多,有9隻

甜品我自己都幾鍾意,覺得唔會太甜